Drvosjeca iz Dejcica wrote:...
Kakve veze ima suknja sa SS?
U Afganistanu je nosio ko je sta htio, neko suknju, neko burku a neko hidzab. I to je sloboda. Nije Afganistancima strana tolerancija i zelja za slobodom.
Posebno nije strana Irancima, Iracanima, Sirijcima... U tim drzavama je opstalo stotine plemena, etnickih i vjerskih zajednica, kuturnih spomenika... puno vise nego u asimilatorskoj Evropi... Da nije bilo 'ljudskih prava', te zajednice bi se davno ugasile.
Ti ovim komentarom narode Bliskog istoka pokusavas predstaviti kao manje vrijedne, kao nesposobne za postovanje 'ljudskih prava'. A iznenadio bi se koliko smo im slicni. Kada citas na forumu prepucavanje Kurda, Arapa i Perzijanca, imas osjecaj kao da citas prepisku Srbina, Hrvata i Bosnjaka. Potpuno isto. Meni je to bilo nevjerovatno otkirce.

Kurd pise o diskriminaciji, ugrozenim ljudskim pravima itd. Perzijanac nece reci, boli me kurac za tvoja prava. Ne. On govori o jedinstvu, svi smo mi isti, isti narod, trebamo biti jedinstevni bla bla. Potpuno istu argumentaciju koriste. Potpuno, potpuno istu. Kao da citam klix.
Sposobni su Srbi ukinuti 'krsne slave', kao sto su Iranci sposobni ukinuti 'obavezu nosenja hidzaba'. Itekako su sposobni.
Nisu oni divljaci noj Drvojseca. Svima je puna usta tolerancije, ljudskih prava, slobode... Pa cuveni Hashd al-Shabi, 'zloglasna sija milicija' u Iraku, ubi sa pricom o ljubavi, bratatvu, toleranciji... Eno ih, nose krst i salutiraju krscanskim crkvama, da se pokazu kao tolerantni.