Religijski miševi razlaz s teme
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- raoul duke
#13551 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Arzuhal dobar pokušaj spama kao i uvijek
- HardcoreMX
#13552 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
mace..tema ti je na religiji ako nisi primjetio 
- Bloo
- Globalna šefica
#13553 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ponašanje i odgoj su ključni u našoj komunikaciji i pristupu prema Drugom, čak i ako postoji zadrška i nepovjerenje uslijed različitih svjetonazora. Mada određena doza opreznosti je zdravajer smo mi ipak čudna sortaharač wrote:Elem,M. Pigliucci: How to be a Stoic: Using Ancient Philosophy to Live a Modern Life (Basic Books, 2017), za sad dosta citljiva knjiga koja balansira izmedju inace odvratnih self-help vodica, te normativne etike. da li ce u tome biti uspjesna ostaje da se vidi, iako mi povremeno djeluje "plitka". jedan citat relevantan za ovu temu:što se pak tiče stoicizma morat ću se javiti kasnije (vidim da su knjigu izbacili na libgen)
I hadn’t made an impression on these folks by way of my astute science-based arguments, but simply by showing up and behaving like a decent human being rather than the prick they expected.
Moreover, I have learned that most of the time there is precious little difference between my klix conduct and their own in the business of everyday life. And if we are talking about mainstream religionists, as opposed to fundamentalists, our opinions on most crucial matters of ethics and politics are rarely that different—despite the fact that mine are allegedly informed by my atheism and theirs by their faith. To put it in philosophical terms, it appears that much of our diverging metaphysics makes little difference to what we think is important in life, or to how we behave toward others.
If so, the Logos represents the indisputable fact that the cosmos really is organized rationally, even though we still do not know how such organization came about, whether by design or as a result of brute cause and effect. If this were not the case, then logic, mathematics, and science itself would go out the window, and you do believe in them, right?
Izdvojih samo meni interesantne dijelove.
Ne slažem se sa ovim boldiranim da se naša mišljenja o krucijalnima pitanjima etike i politike rijetko razilaze. Ne znam sa kakvim se onda to mainstream likovima susretao, ali razilaze se. Češće od rarely, ali ne uvijek. Češća su razilaženja oko pitanja šta je važno u životu, nego pitanja etike i politike.
Logos može postojati i u drugim modelima univerzuma gdje isti nije racionalno organiziran.
- Kikibombona
#13554 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Poslanik Mo Salah!

- tovarish
#13555 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Molim lijepa,
da mi neko preporuci neku knjigu o ateizmu na nasem jeziku.
Richarda Dawkinsa nije potrebno navoditi.
Hvala
Hvala
- harač
#13556 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
https://www.superknjizara.hr/?page=knji ... iga=140799 pročitaj ti ovu, pa nam javi jel valjatovarish wrote:Molim lijepa,
Hvala
-
belfy
#13557 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
wow! jos nikada ne pamtim da je neko zatrazio knjigu o ateizmu. zato vjerovatno ne pamtim ni da je neka preporucena.harač wrote:https://www.superknjizara.hr/?page=knji ... iga=140799 pročitaj ti ovu, pa nam javi jel valjatovarish wrote:Molim lijepa,
Hvala
da li se ovo ikada prije desilo (ne trazim razumom obdarene, nego samo one sa dobrom memorijom, a koji su duze na forumu)?
i, naravno, volio bih vidjeti link na takav ili slican post. zahvaljujem.
- tovarish
#13558 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hvala!harač wrote:https://www.superknjizara.hr/?page=knji ... iga=140799 pročitaj ti ovu, pa nam javi jel valjatovarish wrote:Molim lijepa,
Hvala
Nema online u pdf-u.Nas'o samo prvih 30 stranica.
- Bloo
- Globalna šefica
#13559 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Dok se ibretiš, pomozi čovjeku, podari kakav link/pdf...belfy wrote: wow! jos nikada ne pamtim da je neko zatrazio knjigu o ateizmu. zato vjerovatno ne pamtim ni da je neka preporucena.
da li se ovo ikada prije desilo (ne trazim razumom obdarene, nego samo one sa dobrom memorijom, a koji su duze na forumu)?
- Bloo
- Globalna šefica
#13560 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Sve što posjedujem u tom formatu je na engleskomtovarish wrote: Hvala!
Nema online u pdf-u.Nas'o samo prvih 30 stranica.
- beni-bu-man
#13561 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kikibombona wrote:Poslanik Mo Salah!![]()
![]()
![]()
![]()
pod zastavom muhameda
- arzuhal
#13562 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Imam ja od Hičensa, u prevodu...Ali ne dam, naravno...
..Imam drugih za dijeliti.
- harač
#13563 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
beni-bu-man wrote:Kikibombona wrote:Poslanik Mo Salah!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pod zastavom muhameda
mohamed salah allahu alayhi wa salamLiverpool fans created a chant to the tune of Dodgy's "Good Enough", saying that if Salah continued to score goals, they would convert to Islam. Salah gave his approval to the chant, and it has been cited as an example of inclusivity
- arzuhal
#13564 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Očekuje se porast broja muslimana na Ostrvu.
- Bloo
- Globalna šefica
#13565 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ništa drugo nismo ni očekivali od tebe...arzuhal wrote:Imam ja od Hičensa, u prevodu...Ali ne dam, naravno.....Imam drugih za dijeliti.
- arzuhal
#13566 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bloo wrote:Ništa drugo nismo ni očekivali od tebe...arzuhal wrote:Imam ja od Hičensa, u prevodu...Ali ne dam, naravno.....Imam drugih za dijeliti.
- shmizlica
#13567 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
možda svi ne razumiju sve lokalne jezikeBloo wrote:............... na lokalnim jezicima.
- Bloo
- Globalna šefica
#13568 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Uvijek sam u dilemi da li da napišem na "našem"shmizlica wrote:možda svi ne razumiju sve lokalne jezikeBloo wrote:............... na lokalnim jezicima.ma koji oni bili
Da sad ne trunimo o lingvistici, sve je to jedan jezik
- shmizlica
#13569 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
i meni je, zato mi je i zapelo za oko 
-
belfy
#13570 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
mah, ja sam ti ateista. ne vjerujem u ateisticke knjige. ali kada bih morao birati preporucio bih mu da procita Toru, Bibliju i Kur'an. mislim da nema boljih od toga. jer...zasto bi iko citao bilo koje druge ako nije procitao barem jednu-dvije od ove tri? da postavi dogmu sa suprotnim predznakom?Bloo wrote:Dok se ibretiš, pomozi čovjeku, podari kakav link/pdf...belfy wrote: wow! jos nikada ne pamtim da je neko zatrazio knjigu o ateizmu. zato vjerovatno ne pamtim ni da je neka preporucena.
mislim da se u bajke prestane vjerovati nakon sto si ih procitao i razumio. ne mozes prestati vjerovati u Trnoruzicu tako sto je nikada ne procitas, nego sve osvrte na istu.
a ako tamo nadje smisao onda nije ateista. ili ako ostane zapitan, onda mozda bude agnostik... ali definitivno ih treba prouciti, jer jedna strana uvijek nudi samo jedan pogled. mislim da je uvijek bolje pogledati iz vise uglova. tek onda poceti razmisljati u kojem dijelu koordinatnog sistema se sam nalazis.
- Bloo
- Globalna šefica
#13571 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Neki od nas imaju drugačije shvatanje.belfy wrote:mah, ja sam ti ateista. ne vjerujem u ateisticke knjige. ali kada bih morao birati preporucio bih mu da procita Toru, Bibliju i Kur'an. mislim da nema boljih od toga. jer...zasto bi iko citao bilo koje druge ako nije procitao barem jednu-dvije od ove tri? da postavi dogmu sa suprotnim predznakom?Bloo wrote:Dok se ibretiš, pomozi čovjeku, podari kakav link/pdf...belfy wrote: wow! jos nikada ne pamtim da je neko zatrazio knjigu o ateizmu. zato vjerovatno ne pamtim ni da je neka preporucena.
mislim da se u bajke prestane vjerovati nakon sto si ih procitao i razumio. ne mozes prestati vjerovati u Trnoruzicu tako sto je nikada ne procitas, nego sve osvrte na istu.
a ako tamo nadje smisao onda nije ateista. ili ako ostane zapitan, onda mozda bude agnostik... ali definitivno ih treba prouciti, jer jedna strana uvijek nudi samo jedan pogled. mislim da je uvijek bolje pogledati iz vise uglova. tek onda poceti razmisljati u kojem dijelu koordinatnog sistema se sam nalazis.
Ja svoj ateizam ne definišem kroz religije niti njihove svete knjige, niti je moj ateizam postavljen kao apsolutna opozicija njihovoj dogmi.Neko je jednostavno odrastao kao ateista. Kod nekih ljudi jednostavno nikada i nije postojao pojam Trnoružice per se da bi bio negiran.
I jesam pročitala većinu tih knjiga, a jednu čitam upravo sada.Nit je moj ateizam čvršći niti veći nakon pročitanog, a vala ni manji.
-
belfy
#13572 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa onda evo, ovu od Hitchensa koju pominje Arzuhal nije tesko naci prevedenu, ako mislim na istu kao on (Bog nije veliki). mislim da se pored nje preveden moze naci "Sebicni gen" od Dawkinsa. odavno nisam trazio knjige takve sadrzine tako da se sada vjerovatno moze naci vise toga - tipa "God delusion". misim da je dovoljno ukucati navedena imena knjiga u google ili najgorem slucaju torrent da bi se iste nasle, osim ako se ne misle kupovati. onda pravac knjizara i provjera naslova i koji se mogu naruciti ako nisu trenutacno dostupni. nije neka mudrost...
jedino sto ne znam zasto bi se ove knjige zvale "ateistickim". neke od njih su antiteisticke, neke naucne, ali ateisticke ne. mozda ih neko smatra takvim. ja zasigurno ne.
a meni niko ne odgovori na moje postavljeno pitanje prije.
jedino sto ne znam zasto bi se ove knjige zvale "ateistickim". neke od njih su antiteisticke, neke naucne, ali ateisticke ne. mozda ih neko smatra takvim. ja zasigurno ne.
- tovarish
#13573 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Upravo zahvaljujuci arzuhalov komentaru sam i dosao do literature koja me interesuje.Poskidao sam ih nekoliko, jedino od Sama Harrisa nisam uspio naci "Kraj vjere".belfy wrote:pa onda evo, ovu od Hitchensa koju pominje Arzuhal nije tesko naci prevedenu, ako mislim na istu kao on (Bog nije veliki). mislim da se pored nje preveden moze naci "Sebicni gen" od Dawkinsa. odavno nisam trazio knjige takve sadrzine tako da se sada vjerovatno moze naci vise toga - tipa "God delusion". misim da je dovoljno ukucati navedena imena knjiga u google ili najgorem slucaju torrent da bi se iste nasle, osim ako se ne misle kupovati. onda pravac knjizara i provjera naslova i koji se mogu naruciti ako nisu trenutacno dostupni. nije neka mudrost...
-
belfy
#13574 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
a cuj, malo je pogresno traziti samo ono sto potvrdjuje tvoje misljenje po internetu. ako je to cilj, onda to i ne moras raditi, jer svoje misljenje vec imas. zasto ne pokusati vidjeti kako to izgleda iz drugog ugla? zasto ne napraviti korak napred, pa pokusati hodati u tudjim cipelama? mozda jeste teze i zahtijeva vise vremena (jer ti vise treba da procitas deblju knjigu od tanje), ali mislim da poluci vise rezultata u shvatanju jedne i druge strane, a to bi valjda trebao i biti cilj na kraju. jer ako samo zelis da iskopas rov u koji zelis da se posadis da bi se borio protiv onih drugih je malo neracionalno.tovarish wrote:Upravo zahvaljujuci arzuhalov komentaru sam i dosao do literature koja me interesuje.Poskidao sam ih nekoliko, jedino od Sama Harrisa nisam uspio naci "Kraj vjere".belfy wrote:pa onda evo, ovu od Hitchensa koju pominje Arzuhal nije tesko naci prevedenu, ako mislim na istu kao on (Bog nije veliki). mislim da se pored nje preveden moze naci "Sebicni gen" od Dawkinsa. odavno nisam trazio knjige takve sadrzine tako da se sada vjerovatno moze naci vise toga - tipa "God delusion". misim da je dovoljno ukucati navedena imena knjiga u google ili najgorem slucaju torrent da bi se iste nasle, osim ako se ne misle kupovati. onda pravac knjizara i provjera naslova i koji se mogu naruciti ako nisu trenutacno dostupni. nije neka mudrost...
zasto bi neko zelio da zauzme busiju da obasipa paljbu, osim ako nije vojnik koji ne smije da razmislja, nego trazi misljenje drugog kada, gdje i na koju stranu da puca? zasto? da bude isti kao onaj vojnik radikalnih vjernickih grupa tipa ISIS/IDIL? mozda neko ima i potrebu za tim, ali ja ne vidim da to treba da se ohrabruje. evo, ja nisam mislio, bas iz tih razloga predloziti nista, ali me Bloo povuce za jezik. da sam pokusavao objasnjavati zasto ne zelim bi uzelo isto vremena kao i ovo sto pisem, pa mi dijelom nije ni krivo.
naravno i stav od Bloo je sasvim legitiman. ne mozes vjerovati u nesto sto nikada nisi cuo da postoji. no, u nasem podneblju je to nemoguce ili barem skoro nemoguce. moze biti da neki eskim nije citao Trnoruzicu, pa se nece pitati nista o njoj. zivimo u drugacijem okruzenju od slicnih i jos pritome "obogaceno" internetom. pored svega toga, kako naci svoje mjesto na poziciji vjernik/agnosti/nevjernik? pa tako sto ces provjeriti stajalista tih strana. ako sam na startu biras samo jednu onda to nije nista drugacije nego da si samo birao drugu.
eto i jedne razlike izmedju mene i arzuhala. ja bih svakom rado preporucio vjersku knjigu da moze da istrazi, dok on takvo nesto ne bi podijelio, a siguran sam da bi se vadio kako je pomenuo autora da ja ovo sada ne pomenem, da ne bude da sada pricam "kako sam znao" kao u zadnjoj konverzaciji sa njim.
zato, ako vec zelis da istrazujes, onda tu nema granica sta treba istrazivati sta ne. ides redom jedno po jedno dok ne steknes svoje misljenje i napravis svoj stav. onda nadalje samo provjeravas da li je on tacan i budes dovoljno fleksibilan da ga mijenjas ako se ne pokaze takvim, sto mislim da je najtezi dio. zato, ne zauzimaj busenje i rovove. imaju dosta poznate izreke o "covjeku koji ne mijenja stavove", kao i oni o "labilnom karakteru".
odavno nisam napisao ponjavu na ovakav tip teme. cini mi se...
- tovarish
#13575 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Vec sam ga promijenio.Prije sam bio vjernik,al odustadoh tokom fakulteta.Prokuzio neke stvari,nekoliko godina vario i na kraju svario.belfy wrote:a cuj, malo je pogresno traziti samo ono sto potvrdjuje tvoje misljenje po internetu. ako je to cilj, onda to i ne moras raditi, jer svoje misljenje vec imas. zasto ne pokusati vidjeti kako to izgleda iz drugog ugla? zasto ne napraviti korak napred, pa pokusati hodati u tudjim cipelama? mozda jeste teze i zahtijeva vise vremena (jer ti vise treba da procitas deblju knjigu od tanje), ali mislim da poluci vise rezultata u shvatanju jedne i druge strane, a to bi valjda trebao i biti cilj na kraju. jer ako samo zelis da iskopas rov u koji zelis da se posadis da bi se borio protiv onih drugih je malo neracionalno.tovarish wrote:Upravo zahvaljujuci arzuhalov komentaru sam i dosao do literature koja me interesuje.Poskidao sam ih nekoliko, jedino od Sama Harrisa nisam uspio naci "Kraj vjere".belfy wrote:pa onda evo, ovu od Hitchensa koju pominje Arzuhal nije tesko naci prevedenu, ako mislim na istu kao on (Bog nije veliki). mislim da se pored nje preveden moze naci "Sebicni gen" od Dawkinsa. odavno nisam trazio knjige takve sadrzine tako da se sada vjerovatno moze naci vise toga - tipa "God delusion". misim da je dovoljno ukucati navedena imena knjiga u google ili najgorem slucaju torrent da bi se iste nasle, osim ako se ne misle kupovati. onda pravac knjizara i provjera naslova i koji se mogu naruciti ako nisu trenutacno dostupni. nije neka mudrost...
zasto bi neko zelio da zauzme busiju da obasipa paljbu, osim ako nije vojnik koji ne smije da razmislja, nego trazi misljenje drugog kada, gdje i na koju stranu da puca? zasto? da bude isti kao onaj vojnik radikalnih vjernickih grupa tipa ISIS/IDIL? mozda neko ima i potrebu za tim, ali ja ne vidim da to treba da se ohrabruje. evo, ja nisam mislio, bas iz tih razloga predloziti nista, ali me Bloo povuce za jezik. da sam pokusavao objasnjavati zasto ne zelim bi uzelo isto vremena kao i ovo sto pisem, pa mi dijelom nije ni krivo.
naravno i stav od Bloo je sasvim legitiman. ne mozes vjerovati u nesto sto nikada nisi cuo da postoji. no, u nasem podneblju je to nemoguce ili barem skoro nemoguce. moze biti da neki eskim nije citao Trnoruzicu, pa se nece pitati nista o njoj. zivimo u drugacijem okruzenju od slicnih i jos pritome "obogaceno" internetom. pored svega toga, kako naci svoje mjesto na poziciji vjernik/agnosti/nevjernik? pa tako sto ces provjeriti stajalista tih strana. ako sam na startu biras samo jednu onda to nije nista drugacije nego da si samo birao drugu.
eto i jedne razlike izmedju mene i arzuhala. ja bih svakom rado preporucio vjersku knjigu da moze da istrazi, dok on takvo nesto ne bi podijelio, a siguran sam da bi se vadio kako je pomenuo autora da ja ovo sada ne pomenem, da ne bude da sada pricam "kako sam znao" kao u zadnjoj konverzaciji sa njim.
zato, ako vec zelis da istrazujes, onda tu nema granica sta treba istrazivati sta ne. ides redom jedno po jedno dok ne steknes svoje misljenje i napravis svoj stav. onda nadalje samo provjeravas da li je on tacan i budes dovoljno fleksibilan da ga mijenjas ako se ne pokaze takvim, sto mislim da je najtezi dio. zato, ne zauzimaj busenje i rovove. imaju dosta poznate izreke o "covjeku koji ne mijenja stavove", kao i oni o "labilnom karakteru".
odavno nisam napisao ponjavu na ovakav tip teme. cini mi se...
Sad me jednostavno interesuju razmisljanja intelektualaca na ovu temu.