Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gray

#13526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

tec wrote:
Gray wrote:I od Pizzarotija su bili skuplji oko 18-20 miliona KM.
Samo što u tom slučaju talijani ponudu napravili bez dva vijadukta i tunela i kada im je traženo objašnjenje (od evropskih banaka) za dodatne objekte cijena je ispala skuplja od turaka. Naravno Pizzaroti i Salini su poznati još da im projekti redovno probijaju rokove po dvije i tri godine ali to je opet druga priča.

Ps zbog toga su bili diskvalificirani da učestvuju na tenderima za doboj-prnjavor-laktaši

Za rokove ne znam, ali nije im zbog toga odbačena ponuda.
tec

#13527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Gray wrote:
tec wrote:
Gray wrote:I od Pizzarotija su bili skuplji oko 18-20 miliona KM.
Samo što u tom slučaju talijani ponudu napravili bez dva vijadukta i tunela i kada im je traženo objašnjenje (od evropskih banaka) za dodatne objekte cijena je ispala skuplja od turaka. Naravno Pizzaroti i Salini su poznati još da im projekti redovno probijaju rokove po dvije i tri godine ali to je opet druga priča.

Ps zbog toga su bili diskvalificirani da učestvuju na tenderima za doboj-prnjavor-laktaši

Za rokove ne, ali jeste zato što su probali ponudite nešto što nije odgovaralo zahtjevima tendera. O rokovima sam pisao jer sam upoznat sa njihovim (ne)radom .
Gray

#13528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

tec wrote:
Gray wrote:
tec wrote:

Za rokove ne, ali jeste zato što su probali ponudite nešto što nije odgovaralo zahtjevima tendera. O rokovima sam pisao jer sam upoznat sa njihovim (ne)radom .
To je tvrdio ugovorni organ, ali to nije bilo tačno.
So What!

#13529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Utvrđen javni interes za izgradnju dionice autoputa Mostar jug - Kvanj
Image

Federalna vlada odlučila je danas da je izgradnja dionice autoceste Mostar jug Buna, poddionica Mostar jug tunel Kvanj, na Koridoru Vc, u dužini od 9,2 km, od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i da je JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar, korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju.

Korisniku eksproprijacije naloženo je da pokrene postupak eksproprijacije ovih nekretnina, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva za realizaciju ove odluke, kako je navedeno, osigurat će JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar, prema Planu poslovanja za 2018. godinu i Trogodišnjem planu poslovanja za period 2018. - 2020. godina.
Klix
Seyfo

#13531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Kose oči ćemo heftaricom praviti.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#13532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Jbe im se, platit ce narod. Platit cemo i ja i ti :)
Haris.ba

#13533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Nije bitno što će Kinezi hajrovati masno - biće cesta, a u FBiH nigdje ceste, a pare svakako odoše.

P.S.
Godinama sam pisao po ovoj temi zašto koncesije za izgradnju autocesta nisu dobra odluka, i evo Dodo dokaza najbolje zašto. Ali, opet - biće cesta napravljena za neko ipak kraći rok.

Meni unuk neće dočekati da se autoputem provoza do Mostara.
Nivelacija

#13534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Pa da ima Prenj izmedju Banja Luke i Doboja mislis da bi imali gotov autoput ?

Tako da treba zaboraviti jug i spajati se prema sjeveru na evropsku mrezu puteva.
sinuhe

#13535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sinuhe »

Izgradice Kinezi i preko Prenja. Nisu dosli u BiH radi 42 km puta.
A nista sto ekonomski rast ne bi mogao otplatiti. Smijesne pare.
Alfons Kauders

#13536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hoce se ko kladiti po cenera da ce Kinezi prije uraditi ovaj tek potpisani put do Prijedora nego sto ce JP Autoceste zavrsiti:

- Zenicku zaobilaznicu
- Pocitelj-Buna
- Sarajevsku zaobilaznicu (ne znam ni sta je s nje, ali sam unaprijed siguran da ima jos koji LOT koji nisu bili u stanju otvoriti)
Logovan

#13537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Logovan »

Alfons Kauders wrote:Hoce se ko kladiti po cenera da ce Kinezi prije uraditi ovaj tek potpisani put do Prijedora nego sto ce JP Autoceste zavrsiti:

- Zenicku zaobilaznicu
- Pocitelj-Buna
- Sarajevsku zaobilaznicu (ne znam ni sta je s nje, ali sam unaprijed siguran da ima jos koji LOT koji nisu bili u stanju otvoriti)
Po cenera?
Evo ja se kladim u hiljadu da će Kinezi prije završiti. :lol:
Alfons Kauders

#13538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Logovan wrote:
Alfons Kauders wrote:Hoce se ko kladiti po cenera da ce Kinezi prije uraditi ovaj tek potpisani put do Prijedora nego sto ce JP Autoceste zavrsiti:

- Zenicku zaobilaznicu
- Pocitelj-Buna
Po cenera?
Mislio sam na cenera hiljada :lol: :lol: :lol:
Logovan

#13539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Logovan »

Alfons Kauders wrote:
Logovan wrote:

- Zenicku zaobilaznicu
- Pocitelj-Buna
Po cenera?
Mislio sam na cenera hiljada :lol: :lol: :lol:
Misliti i napisati nije isto. :P :mrgreen: Evo od mene 50 hiljada na Kineze.

Sigurniji su od smrti. :lol:
Alfons Kauders

#13540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Logovan wrote: Misliti i napisati nije isto. :P :mrgreen: Evo od mene 50 hiljada na Kineze.

Jebi ga sad, precera ga druze, radije cu zamijenit auto i opremit sprat :lol:
Logovan

#13541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Logovan »

Alfons Kauders wrote:
Logovan wrote: Misliti i napisati nije isto. :P :mrgreen: Evo od mene 50 hiljada na Kineze.

Jebi ga sad, precera ga druze, radije cu zamijenit auto i opremit sprat :lol:
Pa Kinezi, možeš uložiti koliko god hoćeš, dobit ćeš. :D
Alfons Kauders

#13542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Logovan wrote: Pa Kinezi, možeš uložiti koliko god hoćeš, dobit ćeš. :D
Sigurica, ali velika cifra. Ko zna, mozda uleti visa sila? Zemljotres, poplave, zabe i skakavci? :D Kocka je kurva :D
Dope_Man

#13543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

- Zenicku zaobilaznicu
- Pocitelj-Buna
Uradice oni to prije negi ijedno od tog bude gotovo.. to nije upitno. Ali cijena toga sto ce uraditi je skoro milijardu.. milijardu, za pola sata voznje po ravnici gdje se ne voza 1000 auta dnevno.
Ci-Nick

#13544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

"Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od klix naknade - 1,5 posto od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama."

Koja podvala nepismenom narodu i nepismenim medijima.
Navode da će platiti 5% od prihoda kao koncecionu naknadu a ne kažu da će dobiti iz budžeta RS razliku do 30 miliona eura,..
što će u svakom slučaju biti više od 20 miliona eura godišnje.
detroit-mercy

#13545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Dope_Man wrote:

- Zenicku zaobilaznicu
- Pocitelj-Buna
Uradice oni to prije negi ijedno od tog bude gotovo.. to nije upitno. Ali cijena toga sto ce uraditi je skoro milijardu.. milijardu, za pola sata voznje po ravnici gdje se ne voza 1000 auta dnevno.
Ima se, more se :mrgreen:
Max_Bunker

#13546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

Ovde se definitivno moglo jeftinije proći sa komercijalnim kreditom. Najjeftinije bi bilo preko evropskih banaka, ali oni neće da finansiraju ništa van evropskih koridora. CG je kredit digla na 20 godina sa 2% godišnje kamate, isto kod Kineza. Doduše, rok otplate je ovde duži, pa kamata mora biti veća, ali razlika opet postoji. Nema kod nas gradnje bez ugradnje.
Što se tiče opravdanosti, svaki autoput koji može zaraditi za svoje održavanje je opravdan. Jednostavno - opredijelili smo se da autoputeve gradimo iz akciza. Pošto ih već prikupljamo, za tu namjenu ih trebamo i koristiti.
Prijedorčanin sam, i svega sam se nagledao na postojećoj magistrali, udesi su skoro svakodnevni, a zbog činjenice da je ravna i omogućava visoke brzinske prosjeke, često i fatalni. Saobraćaj je oko 10 000 PGDP (6 000 na pola puta između PD i BL i to je u stvari cifra prometa bez lokalaca), ali su izraženi špicevi u toku radnog vremena, jer dosta ljudi putuje na posao u BL i obratno, a dosta je i teretnog saobraćaja, ali nemam preciznu cifru.
Maraschino

#13547 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

I ovo ode na sprdnju.
Dati milijardu za taj dio puta moze samo budala ili onaj ko se dobro uglavio. To ti je poravnaj njivu, naspi tucanik i uvaljaj, poslije dva sloja asfalta i eto ga. nema ni tunela ni brda, mislim ni mostova. Vjerujem da ce nastaviti ovako povoljno od prijedora do B.Novog.
Ko nije vozio tim putem i ne zna o cemu pricam. Vec sada se vozi preko 100km/h na tim ovakvim dionicama.

Da su Kinezi uzeli Zenicku zaobilaznicu ili dole prema Mostaru pa da covjek ne ulazi u kalkulaciju ali u ravnici, :roll:

p.s. kakvi su to Kinezi da su ih vec zajebali za 40.000€.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#13548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Ja logike boze...vozilo se i od Sarajeva do Zenice 100km/h.
Maraschino

#13549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

ali milijarda je milijarda.

Koliko je kostala dionica do Zenice?

Koliko ce kostati 300 km kroz cijelu BiH?
Naslovnica

#13550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Max_Bunker wrote:Ovde se definitivno moglo jeftinije proći sa komercijalnim kreditom. Najjeftinije bi bilo preko evropskih banaka, ali oni neće da finansiraju ništa van evropskih koridora. CG je kredit digla na 20 godina sa 2% godišnje kamate, isto kod Kineza. Doduše, rok otplate je ovde duži, pa kamata mora biti veća, ali razlika opet postoji. Nema kod nas gradnje bez ugradnje.
Što se tiče opravdanosti, svaki autoput koji može zaraditi za svoje održavanje je opravdan. Jednostavno - opredijelili smo se da autoputeve gradimo iz akciza. Pošto ih već prikupljamo, za tu namjenu ih trebamo i koristiti.
Prijedorčanin sam, i svega sam se nagledao na postojećoj magistrali, udesi su skoro svakodnevni, a zbog činjenice da je ravna i omogućava visoke brzinske prosjeke, često i fatalni. Saobraćaj je oko 10 000 PGDP (6 000 na pola puta između PD i BL i to je u stvari cifra prometa bez lokalaca), ali su izraženi špicevi u toku radnog vremena, jer dosta ljudi putuje na posao u BL i obratno, a dosta je i teretnog saobraćaja, ali nemam preciznu cifru.
Otkud tebi da gradimo autoputeve od akciza?!
:-)
Post Reply