Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#13526 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

nego iduce godine bi trebao nove ,ocel bit friskog dota 2022 :?
Bakir1

#13527 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Za tebe tek 2030 :mrgreen:
Naslovnica

#13528 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Naslovnica »

Ima friškog protekta, original Njemaćki.
NediM17

#13529 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

tabija wrote:Danas namontiro kontinentalke na 15ke celicne.
Kaze vulkanizer odavno bolje polovne celicare nije vidio.

https://ibb.co/fDCPcgy
Kod mene su mazdine, hrDžaju k'o i mazda. :mrgreen:
beni-bu-man

#13531 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

ovo ne kontam, nabaci nove gume a stare na pik :?
drug_profi

#13532 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Svaka roba ima kupca. Zasto baciti pare?
beni-bu-man

#13533 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

Zasto nekom ugroziti zivot ?
drug_profi

#13534 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Mislim kako mu ugrozavas zivot? Sve jasno napises. Nema prevare. Osoba koja kupuje odlucuje da su te gume bolje od onih koje sad ima, a za novije nema pare.
Kako je to loše?
beni-bu-man

#13535 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

Pa ugrozavas pordajom
drug_profi

#13536 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Pa covjek kupuje BOLJE gume od svojih!
Znači bolje ga ostaviti na njegovim raspar kvrgavim kalošama, umjesto da uzme tvoje stare gume koje tebi više nisu dobre, ali nekome su odlične?
Pa pogledaj po parkinzima na čemu se svijet vozi.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13537 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sime_cipol »

Niko ga ne tjera su kupi :roll:
drug_profi

#13538 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

ja sam jednom tako svoje stare save dao komsiji koji je vozio na raspar jos starijim savama i to nisu ni bile sve 4 zimske.
Jesam li ga ugrozio? Dapace, pomogao sam mu da bude bezbjedniji jer on nije mogao kupiti ni dvije nove, a kamo li cetiri.
beni-bu-man

#13539 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

drug_profi wrote:ja sam jednom tako svoje stare save dao komsiji koji je vozio na raspar jos starijim savama i to nisu ni bile sve 4 zimske.
Jesam li ga ugrozio? Dapace, pomogao sam mu da bude bezbjedniji jer on nije mogao kupiti ni dvije nove, a kamo li cetiri.
Fino od tebe sto si covjeku pomogo i objezbjedio ga koliko toliko sigurnoscu.

Moja logika je, ako nemam za adekvatne gume necu nikako voziti auto, nazalost kod nas je tako da raja nema, a to na parkingzima svega ima auto od 30K a gume da bog sacuva to ti je mentalna bijeda
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sime_cipol »

Kod nas desetine hiljada ljudi rade za platu koja im nije dovoljna da se hrane kako treba, a ne da voze auto.
Umjesto da vozi auto od 2-3k i da ga drzi ispravnim koliko toliko, on na tu bijednu platu digne kredit da vozi auto od 10k :roll:
nepass1

#13541 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

beni-bu-man wrote:
drug_profi wrote:ja sam jednom tako svoje stare save dao komsiji koji je vozio na raspar jos starijim savama i to nisu ni bile sve 4 zimske.

Moja logika je, ako nemam za adekvatne gume necu nikako voziti auto, nazalost kod nas je tako da raja nema, a to na parkingzima svega ima auto od 30K a gume da bog sacuva to ti je mentalna bijeda
njihova je logika da voze 30 na sat. ja prije 4 5 mjeseci sjeo u g2, jbg po gasu na 50, stisnem kocnicu ide auto jos 3sec 50 i onda pocne polako da koci. osjecaj da cu ja prije sa svojim sa 100 zakociti nego on sa 50. sjebo se sav. puta sto mi je ostalo vozio 30 40 nisam smio brze. bukvalno ne mozes reagovati.
beni-bu-man

#13542 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

nepass1 wrote:
beni-bu-man wrote:

njihova je logika da voze 30 na sat. ja prije 4 5 mjeseci sjeo u g2, jbg po gasu na 50, stisnem kocnicu ide auto jos 3sec 50 i onda pocne polako da koci. osjecaj da cu ja prije sa svojim sa 100 zakociti nego on sa 50. sjebo se sav. puta sto mi je ostalo vozio 30 40 nisam smio brze. bukvalno ne mozes reagovati.
DOT 4712 :mrgreen:
Throttle

#13543 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

Ja kupio felge, dosle gume dvije 2008 a dvije 2003 godiste, vozao par dana i nisam poginuo
drug_profi

#13544 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Evo mali update za CO kasko i gume gratis.
Dobio sam kalkulaciju.
Fakticki prvu godinu kasko platim nekih 150 maraka, a drugu oko 950. Kad se odbije cijena guma po mom izboru.
A gume su mi sad na akciji 946 KM za 4 komada
Ovo je ponuda za moje auto 5 godina staro. Ful kasko bez fransize.

Meni se cini NE losa ponuda. Ako neko ima noviej auto a razmislja i o kasku i o gumama, svakako nek zatrazi ponudu.
beni-bu-man

#13545 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

Throttle wrote:Ja kupio felge, dosle gume dvije 2008 a dvije 2003 godiste, vozao par dana i nisam poginuo
trebo si na pik stavit
Dozer

#13546 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Ja kad na semaforima ili po parkinzima zraknem na cemu se ljudi voze, i to ne samo starija vozila, nego i masa novijih (4-5-6g.), lijepo mi bude zlo...
Nedavno sam na semaforu vidio lika u novijoj Oktaviji, a DOT 1810 :roll:
I nije opste rijetkost da vidim ljude da se voze na gumma starijim od 5-6 godina.

Inace, guma koja nova stoji na lageru, dakle ne upotrebljava se, nakon 3 godine prelazi u B, a nekada i C kategoriju, zavisno od tipa.
Samim tim to vise nije nova guma, iako se vodi kao takva jer nije koristena. Naprosto je za to vrijeme izgubila dosta svojih svojstava.
S druge strane, guma koja se koristi, tj. na kojoj se vozi, ima maksimalni rok iskoristivog trajanja do 6 godina.

Posto svaka guma ima neku svoju max. kilometrazu koju moze preci do granicnika (zavisno od proizvodjaca i vrste, kao i nacina voznje), logicno je da se mijenja kada dodje do granicnika istrosenosti, jer tada vise nema svoja svojstva potrebna za bezbjednu voznju.
Ako se godisnje ne prelazi neka velika kilometraza, i ako se sezonske gume pravilno skladiste, tada ih je potrebno zamijeniti najdalje nakon 6 sezona/godina, bez obzira na istrosenost (ovo preporucuje i svaki proizvodjac), jer su one tada vec u fazi kao i one s pocetka, tj. "nove" i nekoristene, ali stare 3 godine.

Ja, recimo, svoje mijenjam svake 3 ili 4 godine, odnosno cim dodju 1mm od granicnika, pa sta se prije desi.
moee

#13547 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by moee »

drug_profi wrote:Evo mali update za CO kasko i gume gratis.
Dobio sam kalkulaciju.
Fakticki prvu godinu kasko platim nekih 150 maraka, a drugu oko 950. Kad se odbije cijena guma po mom izboru.
A gume su mi sad na akciji 946 KM za 4 komada
Ovo je ponuda za moje auto 5 godina staro. Ful kasko bez fransize.

Meni se cini NE losa ponuda. Ako neko ima noviej auto a razmislja i o kasku i o gumama, svakako nek zatrazi ponudu.
Dobra ponuda, svakako bih uzeo kasko za jednu ili dvije godine...jedini problem je što nemaju guma???

Gurat ću kasko mjesec po mjesec dok gume ne stignu, a onda stornirati kasko i napraviti novu polisu :D

Meni su gume 16'' tako da su jeftinije od tvojih, ali i polisa je jeftinija - 760 KM ;)

P.S.

Gume mi ne trebaju tako da će biti na prodaju ''ispod cijene'', kad ih se dočepam :izet:
beni-bu-man

#13548 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Ja kad na semaforima ili po parkinzima zraknem na cemu se ljudi voze, i to ne samo starija vozila, nego i masa novijih (4-5-6g.), lijepo mi bude zlo...
Nedavno sam na semaforu vidio lika u novijoj Oktaviji, a DOT 1810 :roll:
I nije opste rijetkost da vidim ljude da se voze na gumma starijim od 5-6 godina.

Inace, guma koja nova stoji na lageru, dakle ne upotrebljava se, nakon 3 godine prelazi u B, a nekada i C kategoriju, zavisno od tipa.
Samim tim to vise nije nova guma, iako se vodi kao takva jer nije koristena. Naprosto je za to vrijeme izgubila dosta svojih svojstava.
S druge strane, guma koja se koristi, tj. na kojoj se vozi, ima maksimalni rok iskoristivog trajanja do 6 godina.

Posto svaka guma ima neku svoju max. kilometrazu koju moze preci do granicnika (zavisno od proizvodjaca i vrste, kao i nacina voznje), logicno je da se mijenja kada dodje do granicnika istrosenosti, jer tada vise nema svoja svojstva potrebna za bezbjednu voznju.
Ako se godisnje ne prelazi neka velika kilometraza, i ako se sezonske gume pravilno skladiste, tada ih je potrebno zamijeniti najdalje nakon 6 sezona/godina, bez obzira na istrosenost (ovo preporucuje i svaki proizvodjac), jer su one tada vec u fazi kao i one s pocetka, tj. "nove" i nekoristene, ali stare 3 godine.

Ja, recimo, svoje mijenjam svake 3 ili 4 godine, odnosno cim dodju 1mm od granicnika, pa sta se prije desi.
Stavljas li stare gume na PIK ???
Dozer

#13549 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Jednom ili dvaput jesam, ali one koje su bile vise od 1mm iznad granicnika i ne starije od 3 g.. Ostale sam bacao.
Naslovnica

#13550 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Naslovnica »

Ja svoje heknem u Zujevinu, odnijeće hin voda.
Ha ja!
8-)
Post Reply