Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
¤ jelena ¤

#13526 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ¤ jelena ¤ »

arzuhal wrote:Moji su, jedne gadne zime, prvo prodali vjeru staroslavensku i Peruna za tri metra dobre bukovine i dva metra grabića i prihvatili bogumilstvo.
Potom smo njega prodali za dobar komad veprovine i burence vina i prihvatili pravoslavlje.
Koje smo utušili sto godina poslije za fin begovat i postali muslimani.
Sta hocu da kazem: nikad nismo džaba i nizašta postali ateisti bezveze :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
triconja

#13527 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:Globalno, želimo sagraditi Bogocivilizaciju! Konkretno, vidimo veliku perspektivu za balkanske zemlje ukoliko će prihatiti bogumilstvo kao nacionalnu i duhovnu ideju.
Vraćamo arhetipski način života u povjerenju, poštenju, dobroti i ljubavi. Stojimo na poziciji nenasilja te požrtvovnosti, istovremeno protiv bilo kakve inkvizicije, fundamentalizma, nepravde te zločastivosti.
Davajući zavjet siromaštva, pružimo nesebičnu duhovnu pomoć, upoznavamo s drevnom bogumilskom praksom. Pod vodstvom dobrih pastira moći ćete proći duboku katarzu s brisanjem grijeha, naučiti bodhisatvičku meditaciju prosvjetljenja, pobjediti fatalni karmijski program, otvoriti duhovno srce, zadobiti blaženi mir te postati apostol višnje ljubavi!

Bogumilski centar je neprofitna udruga u sklopu svjetskog bogumilskog pokreta koji vodi duhovni lider, pisac, mirotvorac i glazbenik - blaženi Ivan Bogumil. Sjedište nam je u Zagrebu, a djelujemo na širom podruću Balkanskih država.

Ne znam za tekvando...ali djeluje da je neko veselje na web stranici :D

http://bogumili.com/
Image :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#13528 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:brzo, dok nije nestalo :D

https://www.surveymonkey.com/r/XSVT5HX
Extended Survey about Atheism - This survey is for atheists/non-believers/agnostics, etc.

Što uvijek ove crne ovce u familiji aka agnostici moraju da se guraju sa nama :lol:
harač

#13529 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

:oops: ne mozes to ostavit kuci, jest ce plastelin :D
Bloo
Globalna šefica

#13530 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote::oops: ne mozes to ostavit kuci, jest ce plastelin :D
Kad te se KArlinka dočepa... :mrgreen:
ExNihilo

#13531 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Možda nije najprikladnija tema za rant koji slijedi, ali ne da mi se iz naftalina dizati neku pogodniju.

Gledam na N1 prilog o imigrantima koji sve više dolaze u BiH, na svom putu ka Evropi, pa kako su uglavnom muslimani - sve češće traže pomoć po našim džamijama. Valjda vodeći se, između ostalog, socijalnom funkcijom džamije u islamu, ljudi su u svojoj muci i naivnosti kontali da mogu doći našim kleroprofiterima i zatražiti pomoć.

Pred kamerom stoji neki efendija i kuka. Veli, ne mogu ja nikome zabraniti da uđe u džamiju, ne mogu ih legitimisati na ulazu, ali ovaj problem moraju riješiti neprofitne organizacije. :lol:

Brat musliman bježi od haosa rata, "preplivao" Sredozemlje, gladan i žedan, a ti bi najradije zamandalio džamiju i poslao ga NGO. Slika i prilika IZ. Daj nam zekat, daj vitre, daj članarinu, daj sadaku, daj sergiju i ne pitaj i ne traži ništa.
Bloo
Globalna šefica

#13532 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Profesor Mujkić objašnjava da je teško govoriti o sekularnoj državi tamo gdje religijski identitet, faktički, predstavlja jedinu identitetsku razliku na kojoj se dobrim dijelom temelji etnonacionalni identitet.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-izm ... /180412015
harač

#13533 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

čitam u Preporodu nedavno nekakva putnička agencija organizovala umru; IZ popizdila, poslali im nekakvih inspekcija, haman samo SIPA fali, zvali ambasade, ha "nezakonito", ha "nemaju nadležnost" :lol: kao opasnost da će privatnik u saudiju infiltrirati nekakve sigurnosno sumnjive tipove - haman BiH rasadnik al-kaide (i onda kritikuju kolindu) :lol: šta ti je para :D
harač

#13534 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

books for spring break :D :-)

"The best books on Atheism": https://fivebooks.com/best-books/julian ... n-atheism/

"The best books on Arguments for the Existence of God": https://fivebooks.com/best-books/argume ... -ed-feser/
harač

#13535 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

što se pak tiče stoicizma morat ću se javiti kasnije (vidim da su knjigu izbacili na libgen :D )
Elem,M. Pigliucci: How to be a Stoic: Using Ancient Philosophy to Live a Modern Life (Basic Books, 2017), za sad dosta citljiva knjiga koja balansira izmedju inace odvratnih self-help vodica, te normativne etike. da li ce u tome biti uspjesna ostaje da se vidi, iako mi povremeno djeluje "plitka". jedan citat relevantan za ovu temu:
I used to be a brash atheist, even before New Atheism was a thing. When I was living in Tennessee, secure in my conviction that creationists were little more than country bumpkins waiting to be enlightened by the worldly professor from Rome, I debated scores of people who believed the earth to be only a few thousand years old. But I was seriously mistaken. Not about the age of the earth—on that count, I’m pretty confident of my science trumping their religious doctrine—but rather on the point of the whole exercise. The first time this struck me was after a debate with Duane Gish, then the vice president of the Institute for Creation Research (which, to be clear, does no such thing). I remember feeling quite smug after having scored, or so I thought, a couple of really good rhetorical blows against Gish that evening. But after the debate I was approached by a number of people from his side who behaved very politely toward me and said: “You know, I still don’t believe you are right and the Bible wrong, but I appreciated tonight that you were nice and correct while debating Dr. Gish.” I hadn’t made an impression on these folks by way of my
astute science-based arguments, but simply by showing up and behaving like a decent human being rather than the prick they expected.

That point has been reiterated for me countless times now over the course of several encounters with a number of believers, both Christians and those of other persuasions. Moreover, I have learned that most of the time there is precious little difference between my klix conduct and their own in the business of everyday life. And if we are talking about mainstream religionists, as opposed to fundamentalists, our
opinions on most crucial matters of ethics and politics are rarely that different—despite the fact that mine are allegedly informed by my atheism and theirs by their faith. To put it in philosophical terms, it appears that much of our diverging metaphysics makes little difference to what we think is important in life, or to how we behave toward others. If that is the case, why would I want to walk away from my believing interlocutors and join the New Atheists over at their tent, where they are as exclusive in whom they welcome as various groups of religious fundamentalists are about whom they admit to church? And what does this have to do with Stoicism? One of the things that attracted me to it from the get-go is precisely what others may consider one of its weaknesses: given the Stoic ambiguity over how to interpret the Logos, Stoics can build a very large tent indeed, welcoming everyone from atheists to agnostics, from pantheists and panentheists to theists, as long as none of these guests impose their own metaphysical views on the others. Are you a Christian, or Muslim, or practicing Jew? Fine, you can treat the Logos as a central attribute of a personal God who created the universe. Does your metaphysical preference lean more toward the idea that God is everywhere, to be identified with Nature itself? Then you will feel at home with many of the original Stoics and their conception of the rational principle of the universe. Are you instead an agnostic or atheist? If so, the Logos represents the indisputable fact that the cosmos really is organized rationally, even though we still do not know how such organization came about, whether by design or as a result of brute cause and effect. If this were not the case, then logic, mathematics, and science itself would go out the window, and you do believe in them, right?
Bloo
Globalna šefica

#13536 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Puno teksta, ko će čitati...
harač

#13537 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

nemoj mi reći da si od onih koji su [/bi] skidali lektiru s interneta :D
Bloo
Globalna šefica

#13538 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:nemoj mi reći da si od onih koji su [/bi] skidali lektiru s interneta :D
:lol: :lol: :lol:
Bitch please, nije bilo interneta kad sam ja čitala lektiru :oops: old skul, pljuneš u šake i prihvatiš se listanja.
beni-bu-man

#13539 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Jel nam se Abu Hadzi Smrle vratio iz banovica
ExNihilo

#13540 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Što je dobio bananko bananu?
beni-bu-man

#13541 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Opsovo boga :lol: :lol: :lol:
harač

#13542 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

:lol: :-)

Dvije noći plačem nad sudbinom nesretnog naroda koji još ne zna ni da je narod. Dvije noći plačem i pijem. I pijan, s rukom na Kur'anu se zakunem... :D
beni-bu-man

#13543 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

reci bismillah
MarlboroGold

#13544 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Vidim ja PF nešto mirniji nego inače... imaće vremena da skupi nove slikovnice :D
beni-bu-man

#13545 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:Vidim ja PF nešto mirniji nego inače... imaće vremena da skupi nove slikovnice :D
kad nas radikalac pocne terorisat :izet:
Ramzess Veliki

#13546 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

Bloo wrote:
harač wrote:imao sam sličnu reakciju kada sam pročitao kraću verziju naslova, jer me navelo na pomisao o onim ateističkim "crkvama" i sličnim glupostima.

ovo je već druga stvar. ljudima u palijativnoj fazi očito treba neka vrsta potpore, ali su - baš zbog te ranjivosti - podložni i različitim vrstama psihološkog zlostavljanja, od priča o "oštembiljenim kartama", samo ako se iskolebaju na pravi put po stare dane, ili ovakavim upadima humanitaraca koji će pričati o bog-zna-čemu. valja mrijeti kako god
Kako humanisticki tjesis nekoga na samrtnoj postelji?
Ne boj se nema zivota poslije smrti, samo spokoj?
Nije bona tako, mi ateisti smo energetska bica, dusa je energija tako da mi ne mozemo nestati (zakoni fizike u koje vjerujemo, jel' ... :thumbup: ), preuzmemo neko drugo tijelo, kako ko stigne, I tako se zabavljamo vjecno, nema pakla, nema raja, samo ekipa i zabava. :thumbup:
MarlboroGold

#13547 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
MarlboroGold wrote:Vidim ja PF nešto mirniji nego inače... imaće vremena da skupi nove slikovnice :D
kad nas radikalac pocne terorisat :izet:
Do narednog bana :D

(nadam se da neće do toga doći)
arzuhal

#13548 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

i ovo je energetsko piće

Image
MarlboroGold

#13549 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Bolje Red Bull... sa krilima preko štele u raj.
HardcoreMX

#13550 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

vozdra 'ateisti' :mrgreen: uz relaxacije malo relaxavajuceg spota.. :mrgreen:
Post Reply