Ukrajina

Post Reply
JohnnyS

#13526 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Martinez_ wrote:Istanbul centar pravoslavlja, odakle i od kada to? Svaka čast meni se činilo da su oni baš pokorili i presvukli i preimenovali taj nekadašnji centar pravoslavlja

Odakle? Iz Carigrada.

Otkad? Od 1054.

Kao prvi po časti među pravoslavnim episkopima (primus inter pares), carigradski patrijarh predsjeda osobno ili putem izaslanika svakim saborom pravoslavnih crkvenih poglavara, te ima ulogu glasnogovornika pravoslavlja, posebice u ekumenskim susretima s drugim kršćanskim crkvama.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Vaseljenski_patrijarh
Avetinho

#13527 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

JohnnyS wrote:_______________________________

Kako se ovo uklapa u paradigmu?

Image
Cini mi se da je u izgledu mat u tri.
General War

#13528 Re: Ukrajina

Post by General War »

Havatar wrote:
Martinez_ wrote:
Istanbul centar pravoslavlja, odakle i od kada to? Svaka čast meni se činilo da su oni baš pokorili i presvukli i preimenovali taj nekadašnji centar pravoslavlja
Carigradska Patrijarsija je i dalje centar isticnih krscana tj. pravoslavlja a Moskva se vec vise vjekova trudi da to promijeni i iz toga proistice sav njihov vjerski ekstremizam . Osim tog ekstremizma imalo je jos dosta drugih losih uticaja koji su ih doveli u stanje kakvo je u Rusiji ali je nakon pada komunizma vjerski ekstremizam ponovo glavni ekstremizam i glavni uticaj koji ih tjera da se ponasaju ne necivilizacijski nego nehumano prema svima koji nisu kao oni.
Nebi bilo previse tesko malo na internet provjeriti par stvari...jedna je i autokefalnost pravoslavnih crkava, i kojoj je gdje sjediste. ali tema je ukrajinski raspaljot .
Avetinho

#13529 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Klavikula wrote:helem, jutros su neke stvari jasnije.

vecina snaga iz Slavijanska se probila. ostala je samo jedinica koja je njih pokrivala, dosta se pise da nastavljaju sa gerilskom borbom. navodno je bilo i nekih napada na ukrajinske snage sinoc (u ili oko Slavijanska, nisam siguran). valjda ce se ubrzo znati sta je u pitanju. vecina ljudstva se probila, zajedno sa porodicama boraca. oklop je ipak izgubljen, manji dio je sad u Donjecku.
i bataljon sa Kramatorska je povucen, jer nakon pada Artemovska i njemu je prijetilo okruzenje. povucen je u Donjeck.

Strelkov je takodjer tamo, preuzeo je duznost ministra odbrane NRD-a i komandu nad gradom i gradskim garnizonom (do imenovanja komandanta), odnosno svu vlast. Naredice (ili je vec naredio) osnivanje Vojnog savjeta u koji ce uci svi komandanti vecih jedinica NRD-a i dio jedinica NRL-a koji prihvati njegovu komandu. cilj je koordinacija dejstava.

navodno je bilo i nekih obracuna u samom Donjecku izmedju snaga NRD-a. hocu reci, poprilicno je izvjezno da se desio puc u reziji Igora Strelkova. iz druge perspektive, doslo je do cistke najveceg sljama u vlasti NRD-a. kako ko voli :-D
Sta kazes? Cetniciki ruski placenik je izvrsio puc u snagama ukrajinskih fasisticko-nacisticko-rusko-cetnicko-imperijalistickih pucista. Bice da ni advance vise ne moze sakriti koji sljam se bije protiv nezavisne i suverene Ukrajine.

Izgleda bjezace u Rusiju i brze nego sto su junaci bjezali iz Slavjanka kad su oborili sve rekorde na kratke, srednje i duge staze. Nije ih se moglo motorizacijom ufatit, kako je to letilo na celu sa igorkom strelkovkom. Brinem se jedino da nisu traktore zaboravili.
Havatar

#13530 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Image
Citajuci komentare po raznim portalima cesto sam nailazio da proruski komentatori koriste izraz crni protiv bijelog predsjednika tako da mislim da to postavljanje sahovskih tabli ima i rasisticku konotaciju medju prorusima .
General War

#13531 Re: Ukrajina

Post by General War »

Black swan wrote:ja ne vidim to neprijateljstvo rusa prema bih... kao npr francuske i britanije

objasnite mi u čemu se sastoji to neprijateljstvo poslije 1995
osim što mrzite jedan konstitutivni narod u BiH pa preko njih i ruse
Rusima je BiH kao i Kosovo ni is djepa ni u djep...evo vidis koliko su Rusi pragmaticni...a ovo da neko mrzi "konstutivni narod" u mom slucaju duboko se varas..ali ako je tebi mrznja biti dosljedan neslagati se sa nasiljem i nasilnim rjesenjima bez ikakvog uporista (pa i mirnim upadom na Krim) onda imas problem.
Martinez_

#13532 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

Havatar wrote:
Martinez_ wrote:
Istanbul centar pravoslavlja, odakle i od kada to? Svaka čast meni se činilo da su oni baš pokorili i presvukli i preimenovali taj nekadašnji centar pravoslavlja
Carigradska Patrijarsija je i dalje centar isticnih krscana tj. pravoslavlja a Moskva se vec vise vjekova trudi da to promijeni i iz toga proistice sav njihov vjerski ekstremizam . Osim tog ekstremizma imalo je jos dosta drugih losih uticaja koji su ih doveli u stanje kakvo je u Rusiji ali je nakon pada komunizma vjerski ekstremizam ponovo glavni ekstremizam i glavni uticaj koji ih tjera da se ponasaju ne necivilizacijski nego nehumano prema svima koji nisu kao oni.
A, to.

Pa nisu se vekovima trudili samo da promene centar već da osvoje/povrate centar. Ali ne znam gde to i kako danas vidiš, pa nije više cilj zauzimanje Bosfora. Uostalom, ratuju sa Ukrajincima i Gruzijcima koji su pravoslavni, a čvrsto su vezani za npr Iran a i u svom dvorištu Putin podstiče bolje međureligijske odnose
Martinez_

#13533 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

General War wrote:
Black swan wrote:ja ne vidim to neprijateljstvo rusa prema bih... kao npr francuske i britanije

Rusima je BiH kao i Kosovo ni is djepa ni u djep...evo vidis koliko su Rusi pragmaticni...a ovo da neko mrzi "konstutivni narod" u mom slucaju duboko se varas..ali ako je tebi mrznja biti dosljedan neslagati se sa nasiljem i nasilnim rjesenjima bez ikakvog uporista (pa i mirnim upadom na Krim) onda imas problem.
Imate i vi problem jer neslaganje sa kijevskim pučem vidite kao pravoslavni fašizam, komunizam ili šta već. Ono što se zbilo u Kijevu nije nikada ni u jednoj demokratskoj zemlji a da nije pravo osuđeno i to ste spremni bili podržati jer eto ljuti Ruse (a preko njih još neke mrske narode valjda)
JohnnyS

#13534 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Havatar wrote:

Image
Citajuci komentare po raznim portalima cesto sam nailazio da proruski komentatori koriste izraz crni protiv bijelog predsjednika tako da mislim da to postavljanje sahovskih tabli ima i rasisticku konotaciju medju prorusima .

Ili kad ovi rusofili kritiziraju američki "neo-con" politiku, kao novi konzervativci, uuuuu bože sačuvaj. A s druge pak strane, u Rusiji se brane prava seksualnih manjina, kažnjava se psovanje u filmovima i kazalištima, promiču tradicionalne obiteljske vrijednosti. Uistinu su slični Iranu... :D Ne mora to biti nešto loše, ali ako su Ameri neo-con, Rusi su turbo-con :D
JohnnyS

#13535 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Martinez_ wrote:Imate i vi problem jer neslaganje sa kijevskim pučem vidite kao pravoslavni fašizam, komunizam ili šta već. Ono što se zbilo u Kijevu nije nikada ni u jednoj demokratskoj zemlji a da nije pravo osuđeno i to ste spremni bili podržati jer eto ljuti Ruse (a preko njih još neke mrske narode valjda)

Non stop vi rusofili prigovarate nama, prijateljima demokracije i slobodnog svijeta, prava na slobodno i nesmetano izražavanje kako smo protiv Rusije jer smo kao protiv Srbije. Nama Srbija nije toliko bitna u životu da se sad njome zamaramo. Treba prebaciti lopticu, mislim da su Srbi kudikamo ideološki uniformiraniji jer oni navijački ulaze u ovo - Hrvata i Bošnjaka koji su za Putina pun advance.hr, a koliko je Srba koji su protiv despota...
Avetinho

#13536 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

JohnnyS wrote:
Havatar wrote:

Image

Ili kad ovi rusofili kritiziraju američki "neo-con" politiku, kao novi konzervativci, uuuuu bože sačuvaj. A s druge pak strane, u Rusiji se brane prava seksualnih manjina, kažnjava se psovanje u filmovima i kazalištima, promiču tradicionalne obiteljske vrijednosti. Uistinu su slični Iranu... :D Ne mora to biti nešto loše, ali ako su Ameri neo-con, Rusi su turbo-con :D
Mislis "brane im se prava (uskracuju)". Zaboravio si jos neke: progoni politicke opozicije, hapsenja svjetskih prvaka u sahu :mrgreen: zbog nezgodnih komentara, progoni muzicara zbog pjesmica s nepodobnim tekstovima. Politicki kronizam je glupo i pominjati, kad je putinko jedan od najbogatijih ljudi na planeti, koji je sve novce posteno zaradio kao clan Centralnog Komiteta.
zilog

#13537 Re: Ukrajina

Post by zilog »

JohnnyS wrote:Hrvata i Bošnjaka koji su za Putina pun advance.hr, a koliko je Srba koji su protiv despota...
To putinoljupcima samo sluzi kao dokaz da su Rusi u pravu.

Pa vise je u Rusiji opozicije prema ruskoj otimacini Krima, nego medju Srbima.
Martinez_

#13538 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

JohnnyS wrote:
Martinez_ wrote:Imate i vi problem jer neslaganje sa kijevskim pučem vidite kao pravoslavni fašizam, komunizam ili šta već. Ono što se zbilo u Kijevu nije nikada ni u jednoj demokratskoj zemlji a da nije pravo osuđeno i to ste spremni bili podržati jer eto ljuti Ruse (a preko njih još neke mrske narode valjda)

Non stop vi rusofili prigovarate nama, prijateljima demokracije i slobodnog svijeta, prava na slobodno i nesmetano izražavanje kako smo protiv Rusije jer smo kao protiv Srbije. Nama Srbija nije toliko bitna u životu da se sad njome zamaramo. Treba prebaciti lopticu, mislim da su Srbi kudikamo ideološki uniformiraniji jer oni navijački ulaze u ovo - Hrvata i Bošnjaka koji su za Putina pun advance.hr, a koliko je Srba koji su protiv despota...
To što je Hrvata i Bošnjaka puno više za Ruse samo znači da su Rusi ovde komplet u pravu. Dok je i zapad bio u pravu imao si obrnutu situaciju, Hrvati i Bošnjaci za zapad, Srbi podeljeni na prozapadne i proistočne.

Vremena se menjaju, mnogim slobodoumnim ljudima su jasne igrarije iza rata i u Ukrajini i Libiji i Siriji i Iraku.

Janukovič je bio demokratski izabran predsednik koji je čak i odredio termin narednih izbora na kojima je opozicija imala šansu.

Pučem skidati demokratsku vlast je nešto nečuveno i zna se čija je odlika, vojnih hunti ili totalitarističkih režima
zilog

#13539 Re: Ukrajina

Post by zilog »

@JohnnyS
Rekoh li ti ja?
zilog

#13540 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Martinez_ wrote:Dok je i zapad bio u pravu imao si obrnutu situaciju, Hrvati i Bošnjaci za zapad, Srbi podeljeni na prozapadne i proistočne.
Ovo me pravo interesuje. Kada je to po tebi zapad bio u pravu?
Samo par situacija.
Avetinho

#13541 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Martinez_ wrote:
JohnnyS wrote:

To što je Hrvata i Bošnjaka puno više za Ruse samo znači da su Rusi ovde komplet u pravu. Dok je i zapad bio u pravu imao si obrnutu situaciju, Hrvati i Bošnjaci za zapad, Srbi podeljeni na prozapadne i proistočne.

Vremena se menjaju, mnogim slobodoumnim ljudima su jasne igrarije iza rata i u Ukrajini i Libiji i Siriji i Iraku.

Janukovič je bio demokratski izabran predsednik koji je čak i odredio termin narednih izbora na kojima je opozicija imala šansu.

Pučem skidati demokratsku vlast je nešto nečuveno i zna se čija je odlika, vojnih hunti ili totalitarističkih režima
Nisi shvatio.

Advance citaju samo oni Bosanci i Hrvati ispranog mozga za koje je putinko borac za slobodu svijeta, pa makar i otimao tudje teritorije. Takvi ostavljaju komentare na advancetu, ovim drugima, normalnima, ne pada na pamet tamo ni nos da promole. Da postoji neka statistika, koliki je mali broj ovih ispranog mozga, samo bi ti se reklo sta Bosanci i Hrvati misle o putinku i njegovoj osvajackoj politici.
Last edited by Avetinho on 06/07/2014 15:27, edited 1 time in total.
Opetja033

#13542 Re: Ukrajina

Post by Opetja033 »

NWO se ne moze zaustaviti, NIKO ga ne moze zaustaviti. Opirati se mogu ali borbom i otporom samo svoj narod i zemlju dovode u vecu katastrofu.
All resistance is futile, gusteri pobjedjuju. :mrgreen:
JohnnyS

#13543 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

zilog wrote:@JohnnyS
Rekoh li ti ja?

:D
zilog

#13544 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Martinez_ wrote:Janukovič je bio demokratski izabran predsednik koji je čak i odredio termin narednih izbora na kojima je opozicija imala šansu.
Da rasturimo ovaj mit.

Zasto je Janukovic, osudjivani kriminalac (kao Karadzic i Krajisnik), otisao (ti ces reci pobjegao)?
Nemoj samo reci da se bojao za zivot. Rulja mu je tek nakon bjekstva posla na rezidenciju.

Zasto je onda pobjegao u Rusiju, a ne u, recimo, Donjeck?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13545 Re: Ukrajina

Post by Truba »

zilog wrote:

Ako podrsku Dodiku na PIC-u, ne smatras neprijateljstvom prema BiH, onda ne vidim potrebu ni da ti ostali dio posta demantujem.

Kako se samo principi raspadose?
nemaš ti pojma
srbi su pola bih a dodik je predsjednik RS
koga trebaju podržavati
vladu posavskog kantona?
i ne vidim te podrške neke nešto da je RS pojačana u međunarodnim odnosima
vidim samo neke rafinerije i banke koje opet i u FBih djeluju
a i otpustili su nekolio radnika u federaciji... kao i svaki bošnjački tajkun :D koji se dočepao vlasti
Truba

#13546 Re: Ukrajina

Post by Truba »

zilog wrote:
Martinez_ wrote:Janukovič je bio demokratski izabran predsednik koji je čak i odredio termin narednih izbora na kojima je opozicija imala šansu.
Da rasturimo ovaj mit.

Zasto je Janukovic, osudjivani kriminalac (kao Karadzic i Krajisnik), otisao (ti ces reci pobjegao)?
Nemoj samo reci da se bojao za zivot. Rulja mu je tek nakon bjekstva posla na rezidenciju.

pa i alija je odležao :D
oni su barem lopine :D to je ljudski ukrasti državno :D
zilog

#13547 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Black swan wrote:
zilog wrote:
Da rasturimo ovaj mit.

pa i alija je odležao :D
oni su barem lopine :D to je ljudski ukrasti državno :D
Kao politicki zatvorenik, ne kao frajer koji je krao materijal za vikendicu, ili pronevjerio sredstva TAT-a. Tada sa srpstvom nisu imali veze.
Martinez_

#13548 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

zilog wrote:
Martinez_ wrote:Dok je i zapad bio u pravu imao si obrnutu situaciju, Hrvati i Bošnjaci za zapad, Srbi podeljeni na prozapadne i proistočne.
Ovo me pravo interesuje. Kada je to po tebi zapad bio u pravu?
Samo par situacija.

Devedesetih?

Ili u vreme hladnog rata, bilo je situacija kad se SSSR ponašao kao Amerika danas, nije da nije.

Danas je Zapad gladni Imperator u terminalnoj fazi bolesti, želi na svaki način onemogućiti napredak ostatka čovečanstva.

Invazije na Avganistan i Irak su prekretnica. Od tad je Zapad hegemon bez skrupula i od tad počinje konačni pad.
Truba

#13549 Re: Ukrajina

Post by Truba »

armin071 wrote:
Black swan wrote:molim da se napiše konkretno
brojke statistika i sve ostalo potezi političke odluke

koja dokazuje da su ruje neprijatelji za BiH
Osim stalnog veta od 92-95 vezano za bilo koju vojnu akciju uperenu protiv Srba u BiH, zaustavljanja "BH oluje" od strane Amerike a pod pritiskom Rusije, slanja hiljada dobrovoljaca u BiH, podrske separatistima tj. PC-u s ciljem kupovine BH dobara, skrivanja ratnih zlocinaca na podrucju Rusije, dakle osim ovih par sitnica ja ne vidim da su ruje neprijatelji BiH a pogotovo Bosnjaka u BiH.
jel ovo neka ironija?
post prije ovog je napisano poslije 1995.
to si trebao citirati i odgovoriti

i kublaj kan i tiberije su bili protiv bih :D još od batonovog ustanka :D poslije teute i druida :D
zilog

#13550 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Black swan wrote:
zilog wrote:Ako podrsku Dodiku na PIC-u, ne smatras neprijateljstvom prema BiH, onda ne vidim potrebu ni da ti ostali dio posta demantujem.

Kako se samo principi raspadose?
nemaš ti pojma
srbi su pola bih a dodik je predsjednik RS
koga trebaju podržavati
vladu posavskog kantona?
i ne vidim te podrške neke nešto da je RS pojačana u međunarodnim odnosima
vidim samo neke rafinerije i banke koje opet i u FBih djeluju
a i otpustili su nekolio radnika u federaciji... kao i svaki bošnjački tajkun :D koji se dočepao vlasti
Ma naravno, ti imas pojma (barem tako ti mislis). :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Prvo, Srbi nisu pola BiH, nego nesto preko trecine. RS jeste skoro pola BiH, ali ja je nisam ni spomenuo, nego Dodika, koji je destruktivan za BiH. Destruktivan je on i za RS i Srbe, ali ne pricamo o tome.

Drugo, Rusi podrzavaju Dodika, bez obzira na retoriku i ispravnost njegovih rijeci i postupaka. To je neprijateljstvo prema BiH.

Slicno kao sto Arapi, bezuslovnu americku podrsku Izraelu, bez obzira na ispravnost izraelskih postupaka, tumace kao neprijateljstvo prema Arapima.
Post Reply