Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Banksy

#13501 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Šta ovo bi? :shock:
Ideološke razlike, sujeta, gužva na ''ljevici''?
Da niste malo poranili?

Reuf Bajrović

"Naša stranka želi smanjiti broj Bosanaca i Hercegovaca na popisu"

Politički analitičar Reuf Bajrović smatra da inicijativa Naše stranke za promjenu popisnog listića čime bi se odvojila pitanja nacionalnog od etničkog ima za cilj smanjiti broj građana koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci.
faer

#13502 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by faer »

drugi profil wrote:Fudo, kad ces shvatiti da ne mozes ljude tjerati u neki tor?
Svi Bosanci, jednostavno nisu Bosnjaci. Koliko ce Bosanaca biti sa muslimanskim backgorundom, to ti ne znas i sve sto mozes jeste da lupas procente. U krajnjem to ce biti jasan dokaz kakva je bila Bosnjacka politika u prethodnih 20 godina.
Ti se ne sekiraj, mozes slobodno da se izsjasnis kako se osjecas, a za druge se ne brini. Sve da bude 1 Bosnjak u BiH on je zasticen ustavom.
upravo tako. ovi iz bitno je biti bosnjak, i ostali slicni aktivisti, su upali u logicku zamku. naime, kako necija zelja da se izjasni kao bosanac i hercegovac ugrozava tvoje pravo da budes bosnjak?

naprosto nemate logican argument. neko nekad sjeo i rekao da hoce da se vecina u drzavi ponasa kao da je manjina. onda odlucio da se svi zovu bosnjaci i budu pleme u sopstvenoj drzavi. drugim rijecima, jedini narod na svijetu koji je vecina u jednoj drzavi a pokusava da izgradi identitet koji nije iskljucivo vezan za tu drzavu.

ja sam bosanac. bicu bosanac. vasa prica je kratkovida i dugorocno one koji su za drzavu bih svodi na manje od 30 posto teritorija koje je kontrolisala armija bih. ja hocu da citava drzava bude moja i zato sam bosanac.
FFC

#13503 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by FFC »

ma nema gratz agendu ni cilj. kakav gratz i politicki ciljevi. on samo ne konta, misli da je pametan ako je u rijecniku procitao razliku izmedju nacije i naroda ko da je poenta u tome.
Fudo Bosna

#13504 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Fudo Bosna »

ime_kojeg_nema wrote:Fudo, ti si bas opcinjen procentima. Oni Bosanci koje ti nazivas "Bosancima bosnjackog porijekla" jednostavno se ne smatraju Bosnjacima. Ljudi jednostavno nisu prihvatili to sto su im '93 promijenili, vratili, nametnuli, kako god, ime. Niko ih nije pitao. Osporavaju legitimitet Izetbegovicu, Cericu, Silajdjicu... da im preko noci mijenjaju ime. Nisu to prihvatili tada, ne prihvataju ni danas i red je da ih se ostavi na miru da se izjasne kako zele.
Mozes li mi objasniti zasto mislis da slabljenje politicke snage Bosnjaka slabi ovu drzavu? Ja sam vec rekao da mislim kako dodatno jacanje bilo kojeg konstitutivnog etnosa onemogucava razvoj ove zemlje. Cak i postojece, ustavom zacementirano stanje, bazirano na trojnoj konstitutivnosti naroda je stetno za ovu zemlju. To su mislili i mnogi Bosnjaci dok na agendu nije doslo pitanje izjasnjavanje na popisu stanovnistva. Ja nisam rekao da ce borba Ostalih donijeti "velike promjene", ali makar otvara tu perspektivu jer je u svojoj sustini heterogena, multikulturalna, emancipirajuca i kao takva zasigurno pripada progresivnim tokovima ne samo na lokalnomo vec i na globalnom nivou.
A kakvu perspektivu otvara homogenizacija Bosnjaka? Sta novo donosi? Kakvu viziju za ovu zemlju? Sta?

Ne nisu u pitanju procenti nego činjenice, a možemo se praviti „ludi“ i tvrditi da Bosanci nisu porijeklom Bošnjaci/muslimani, u najvećem broju, ali hajde, pravimo se „ludi“. Možeš li mi ti objasniti kako češ ojačati BiH ako na popisu umjesto 45-50% Bošnjaka budeš imao , npr.30% Bošnjaka i 15% Bosanaca, (porijeklom i imenom/Bošnjaci), pa na nivou BiH imaš npr. najbrojniji srpski narod? To nebi bilo ništa loše , da je BiH normalna država, ali i ti i ja znamo da nije i da je to vrlo jak argument npr. gosp. Dodiku da kaže, „ Mi želimo secesiju R.S, iz BiH, jer smo najbrojniji narod u toj državi, jer u entitetu čiji sam ja predsjednik R.S , ne postoji , ili je vrlo zanemarljiv broj Bošnjaka , jer tu , u RS-u, uz dominatne Srbe žive Bosanci/zanči Ostali , kao najbrojniji , te još Bošnjaci i Hrvati“... To je argument i pojedinim secesionistima iz reda Hrvata, za 3 entitet i secesiju, jer Bošnjaci imaju više nego ima pripada a samo ih je npr. 30%, a znamo da to nije realno, nego da se je broj Bošnjaka /vještački smanji prelivanjem u Bosance/Ostale, Itd.. itd... Vjerovatno ćemo imati i Bošnjake/Hercegovce,Bopšnjake/ BiH, Bošnjake/Muslimanei šta sve još ne ...
Bilo koji dalji pregovori u budućnosti,do kojih može doći, neki eventualni Dayton 2 ili ustroj Federacije BiH/preustroj kantona, slabe položaj Bošnjaka, ( vještački umanjen ovakvim rezultatima popisa, jer su se prelili u razne /Ostale),a valjda je i tebi jasno pobogu da su Bošnjaci plebiscitno, uz manji dio Hrvata , i još manji procenat Srba temelj , brana za secesiju ove države...Ako Bošnjaci nisu „cement/vezivo“ ove države, ako nisi spoznao tu činjenicu , onda si prespavao zadnji 20 godina povijesti Bosne !

Zato tvrdim da „borba“ Ostalih, (Bošnjaci porijeklom), u najvećem procentu ne može donijeti "velike promjene", ne otvara tu perspektivu jer je u svojoj sustini mononacionalna i takva zasigurno ne pridonosi jačanju BiH ! To je šarena laža !!!
seln

#13505 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

tvsabina wrote:
Control panel wrote:
Koja nadmenost. Spustite se malo na zemlju. Sta vi umisljate sebi ko ste?
Nadam se da je ovo pocetak kraja vase stranke, vase ublehasko populisticke stranke.
Koja je ipak učinila nešto sjajno. Na izborima je uzela SDP-ovskih glasova taman toliko da ne mogu formirati toliko željenu vlast.
Dovoljno :thumbup:
A zajedno sa glasovima je uzela i njhov habitus, pa postala SAF - stranka arogantnih foteljasa.
Fudo Bosna

#13506 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Fudo Bosna »

faer wrote:
Svi Bosanci, jednostavno nisu Bosnjaci. Koliko ce Bosanaca biti sa muslimanskim backgorundom, to ti ne znas i sve sto mozes jeste da lupas procente. U krajnjem to ce biti jasan dokaz kakva je bila Bosnjacka politika u prethodnih 20 godina.
Ti se ne sekiraj, mozes slobodno da se izsjasnis kako se osjecas, a za druge se ne brini. Sve da bude 1 Bosnjak u BiH on je zasticen ustavom.
upravo tako. ovi iz bitno je biti bosnjak, i ostali slicni aktivisti, su upali u logicku zamku. naime, kako necija zelja da se izjasni kao bosanac i hercegovac ugrozava tvoje pravo da budes bosnjak?

naprosto nemate logican argument. neko nekad sjeo i rekao da hoce da se vecina u drzavi ponasa kao da je manjina. onda odlucio da se svi zovu bosnjaci i budu pleme u sopstvenoj drzavi. drugim rijecima, jedini narod na svijetu koji je vecina u jednoj drzavi a pokusava da izgradi identitet koji nije iskljucivo vezan za tu drzavu.

ja sam bosanac. bicu bosanac. vasa prica je kratkovida i dugorocno one koji su za drzavu bih svodi na manje od 30 posto teritorija koje je kontrolisala armija bih. ja hocu da citava drzava bude moja i zato sam bosanac.

Ja i mnogi drugi Bošnjaci i Bosanci raznih etnosa smo u ratu dokazali da smo i Bosanci ! Jak patriotski front Bošnjaka i nažalost manjeg broja ostalih naroda , može očuvati BiH. Molim tebe i sve ostale Bosance, da odu u Banjaluku i Široki, i tamo animiraju tamošnje Srbe i Hrvate i pridobiju ih u bosanstvo, pa kada to učinite onda nama Bošnjacima držite lekcije! Znači , ne „pušite se“ bosanstvom samo ovdje na teritoriji ranije poznatoj kao teritorij ARBIH, tamo se u RS i HZHB „junačite“ pa ću /ćemo Vam vjerovati, da ste za Bosnu a ne demagozi protiv sopstvenoga bošnjačkoga naroda !!!
faer

#13507 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by faer »

Fudo Bosna wrote:
faer wrote:

Ja i mnogi drugi Bošnjaci i Bosanci raznih etnosa smo u ratu dokazali da smo i Bosanci ! Jak patriotski front Bošnjaka i nažalost manjeg broja ostalih naroda , može očuvati BiH. Molim tebe i sve ostale Bosance, da odu u Banjaluku i Široki, i tamo animiraju tamošnje Srbe i Hrvate i pridobiju ih u bosanstvo, pa kada to učinite onda nama Bošnjacima držite lekcije! Znači , ne „pušite se“ bosanstvom samo ovdje na teritoriji ranije poznatoj kao teritorij ARBIH, tamo se u RS i HZHB „junačite“ pa ću /ćemo Vam vjerovati, da ste za Bosnu a ne demagozi protiv sopstvenoga bošnjačkoga naroda !!!
fulio si lokaciju bosnjace. ja danas zivim u onome sto se nazalost zove rs.
Opetja033

#13508 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Opetja033 »

faer wrote:upravo tako. ovi iz bitno je biti bosnjak, i ostali slicni aktivisti, su upali u logicku zamku. naime, kako necija zelja da se izjasni kao bosanac i hercegovac ugrozava tvoje pravo da budes bosnjak?

Sta bolan ti pricas? Niko nikada nije odlucio da ce biti manjina u svojoj drzavi, nasem narodu je samo vraceno historijsko ime - ime pod kojim smo poznati onoliko koliko je stara i Bosna. Prica o bosnjastvu nije nikakva prica koja se svodi na 30% BiH. Naprotiv. Bosnjaci su stub, kicma ove drzave - bez bosnjackog naroda nema ni BiH. To je cinjenica. Mi nismo pleme u svojoj drzavi vec smo kicma svoje drzave. Kicma koju su obavjestajni centri iz okruzenja kontinuirano zeljeli razbiti i dan danas nastavljaju sa tom politikom. Bosna nije vjestacka drzava pa da se samo i iskljucivo oko nje bazira neciji identitet. Sta cemo onda sa Bosnjacima Sandzaka, Kosova, Srbije, Hrvatske, dijaspore? Ako se tvoj identitet samo i iskljucivo (ovo su tvoje rijeci) bazira na drzavi - sta cemo u slucaju da se kojim cudom RS odvoji? Onda Bosnjaci koji zive tu vise nisu tvoj problem. Kompletna ta "logika" je suluda.

Sada bih ja mogao biti zloban kao ti pa napisati kako je neko negdje sjeo i razmisljao o tome kako da razbije bosnjacki narod i samim tim BiH. Pa nas je prvo gurao medju Srbe i Hrvate, pa medju "neopredjeljene", pa nam je pod nos gurnuo "Muslimanstvo" i "Jugoslovenstvo". Kada smo konacno vratili svoje historijsko ime - ti isti ljudi su se sjetili da nam kao trojanskog konja gurnu "Bosance" (i sve ostale iz te izvedenice izmisljene, fiktivne i ustavno nepriznate nacionalnosti). Jer u BiH ne postoje samo Bosnjaci, Srbi i Hrvati. Mi ovdje imamo i priznate nacionalne manjine (Romi, Jevreji, Ukrajinci, Talijani, itd). Medjutim "Bosanaca" (i ostalih izvedenica) nema ni na mapi. Nije ih nikada ni bilo. Nadji mi samo jedan, ali samo jedan historijski dokument koji govori o bosanskoj, bosanskohercegovackoj naciji, etnickoj skupini. Samo jedan - iz bilo kojeg perioda historije nase drzave. Ne postoji. Projekat "bosanstva" ce zavrsiti kao i ostale vjestacki projekti ovog dijela Balkana. Zavrsice tamo gdje su zavrsili "Jugosloveni" i "Muslimani".
jedini narod na svijetu koji je vecina u jednoj drzavi a pokusava da izgradi identitet koji nije iskljucivo vezan za tu drzavu.
Ovo sam morao posebno izdvojiti. Nevjerovatno je koliko netacnosti i neznanja moze stati u samo jednu jedinu recenicu. Pocecemo od prve greske: vecina naroda na svijetu ne gradi svoj identitet iskljucivo vezanim za drzavu. Broj naroda koji identitet grade iskljucivo na drzavi je jako mali, poredeci sa ostatkom. Dakle prva greska. Druga greska je - Bosnjaci itekako kao jako bitan dio svog identiteta imaju drzavu Bosnu i Hercegovinu. Druga je stvar sto se identitet gradi iskljucivo na drzavi, samo u onim drzavama koje su - uslovno receno - vjestacke. Ako ti kao "Bosanac" nasu drzavu smatras vjestackom - to je vec tvoj problem. Narod ove drzave se historijski zove - upravo Bosnjaci. Nikada nikakvi "Bosanci" nisu postojali, nikakvi "Bosanci i Hercegovci", nikada nikakvi "Bosanscohercegovci" - itd. Iskljucivo i samo Bosnjaci. Uz duzno postovanje, ovu recenicu koju sam ti izdvojeno citirao moze napisati samo neko ko o historijskim procesima zna koliko i ja o kvantnoj fizici. Ali ja barem izbjegavam da drzim predavanja na temama o kvantnoj fizici kako se ne bih provaljivao.
Fudo Bosna

#13509 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Fudo Bosna »

[quote="faer"]

I koliko će se u tvom kraju BiH, Srba/pravoslavnih izjasniti Bosancima :D ?
ime_kojeg_nema

#13510 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

Fudo Bosna wrote:Ne nisu u pitanju procenti nego činjenice, a možemo se praviti „ludi“ i tvrditi da Bosanci nisu porijeklom Bošnjaci/muslimani, u najvećem broju, ali hajde, pravimo se „ludi“. Možeš li mi ti objasniti kako češ ojačati BiH ako na popisu umjesto 45-50% Bošnjaka budeš imao , npr.30% Bošnjaka i 15% Bosanaca, (porijeklom i imenom/Bošnjaci), pa na nivou BiH imaš npr. najbrojniji srpski narod? To nebi bilo ništa loše , da je BiH normalna država, ali i ti i ja znamo da nije i da je to vrlo jak argument npr. gosp. Dodiku da kaže, „ Mi želimo secesiju R.S, iz BiH, jer smo najbrojniji narod u toj državi, jer u entitetu čiji sam ja predsjednik R.S , ne postoji , ili je vrlo zanemarljiv broj Bošnjaka , jer tu , u RS-u, uz dominatne Srbe žive Bosanci/zanči Ostali , kao najbrojniji , te još Bošnjaci i Hrvati“... To je argument i pojedinim secesionistima iz reda Hrvata, za 3 entitet i secesiju, jer Bošnjaci imaju više nego ima pripada a samo ih je npr. 30%, a znamo da to nije realno, nego da se je broj Bošnjaka /vještački smanji prelivanjem u Bosance/Ostale, Itd.. itd... Vjerovatno ćemo imati i Bošnjake/Hercegovce,Bopšnjake/ BiH, Bošnjake/Muslimanei šta sve još ne ...
Bilo koji dalji pregovori u budućnosti,do kojih može doći, neki eventualni Dayton 2 ili ustroj Federacije BiH/preustroj kantona, slabe položaj Bošnjaka, ( vještački umanjen ovakvim rezultatima popisa, jer su se prelili u razne /Ostale),a valjda je i tebi jasno pobogu da su Bošnjaci plebiscitno, uz manji dio Hrvata , i još manji procenat Srba temelj , brana za secesiju ove države...Ako Bošnjaci nisu „cement/vezivo“ ove države, ako nisi spoznao tu činjenicu , onda si prespavao zadnji 20 godina povijesti Bosne !

Zato tvrdim da „borba“ Ostalih, (Bošnjaci porijeklom), u najvećem procentu ne može donijeti "velike promjene", ne otvara tu perspektivu jer je u svojoj sustini mononacionalna i takva zasigurno ne pridonosi jačanju BiH ! To je šarena laža !!!
Dodik, niti bilo ko drugo, ne moze traziti secesiju na osnovu toga sto su najbrojniji narod. Dejtonski sporazum to jednostavno ne dozvoljava bez obzira na brojnost nekog naroda tako da on taj argument nema.
Kada bi Bosanaca/Ostalih bilo 15% to znatno mijenja mogucnosti za promjenu politickih prilika u BiH. Prije svega bi bilo potvrdjeno postojanje cetvrtog politickog subjekta u zemlji iza kojeg bi stajale stotinje hiljada trenutno diskriminiranih gradjana. Oni i njihovi zahtjevi i interesi vise ne bi mogli biti ignorisani. Kako sam vec rekao, Ostali su jedna sarolika grupacija sacinjena od razlicitih identiteta, uglavnom gradjanski orijentisana, zbog polozaja u kojem se nalaze buntovna i emancipirajuca, te zbog tih svojih karakteristika ona se prirodno suprostavlja retrogardnim politickim doktrinama koje trenutno dominiraju u BiH, a koje se baziraju na zastarjelim i prevazidjenim nacionalistickim idejama. Ako se potvrdi da Ostalih ima 15% onda oni mogu zahtjevati konstitutivnost novog kolektivnog identiteta, a to bi bilo nesto sto povlaci dalekosezne politicke posljedice. Vidis kakav je hrkljus izazvao slucaj "Sejdic - Finci"? To je nista sta bi Ostali mogli "zakotrljati". To je perspektiva o kojoj govorim i koja bi zasigurno ojacala BiH. Bosnjacka politika to ne moze jer zadrzava status quo, ne otvara nikakve nove perspektive, samo produzava agoniju.
Last edited by ime_kojeg_nema on 13/12/2012 15:01, edited 1 time in total.
Innovation

#13511 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

faer wrote:fulio si lokaciju bosnjace. ja danas zivim u onome sto se nazalost zove rs.
Zar je Grdonj u RS? :?
Opetja033

#13512 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Opetja033 »

ime_kojeg_nema wrote:Bosnjacka politika to ne moze jer zadrzava status quo, ne otvara nikakve nove perspektive, samo produzava agoniju.
Meni je uvijek ovaj podanicki mentalni sklop bio vrlo interesantan, fascinantan. Dakle mi se moramo odreci svog historijskog imena kako bi Srbi i Hrvati bili zadovoljni sa nama i kako bi ih privukli da vole ovu drzavu. Ma neka se svako ko je ne voli goni u pm, nemam ja koga privoljavati ni cemu. To je isto kao da kazes nekom Beogradjaninu: "kume, ajde se ti izjasnjavaj kao Srbijanac a ne kao Srbin. Vidis, mozda na taj nacin pomognemo da Bosnjaci, Vlasi, Albanci, Madjari - ovu drzavu prihvate kao svoju". U 9 od 10 slucajeva bio bi poslan u 100 pm. Slicna stvar je i u Hrvatskoj.

Ovako submisivan mentalni sklop prolazi samo kod nekih Bosnjaka. Hajmo drzavu naopako okrenuti, hajmo se mi naopako okrenuti - samo da nas zavole Srbi i Hrvati. Zato jednog Cedu Jovanovica (momku svaka cast) uzdizemo u nebesa, otvaramo maltene jebene fan klubove. Wow vidite, jedan Srbin iz Srbije i voli nas. Hajmo mu dati drzavljanstvo odmah.

Koliko ce tih "Bosanaca/Bosanscohercegovaca/Bosanaca i Hercegovaca" biti u dijelovima RS-a i FBiH gdje nema Bosnjaka? Ma koliko ce ih biti medju Srbima i Hrvatima u FBiH? Pa, bilo je nedavno na forumu, kompletan GO SDP i svi zastupnici SDP-a u skupstini KS koji nisu Bosnjaci izjasnjavaju se upravo kao Srbi i Hrvati. Ono sake "Bosanaca" sto je bilo - pogadjate - dolaze iskljucivo iz bosnjackog korpusa.

Zato prestanite prodavati ljudima muda pod bubrege. Na popisu stanovnistva "Bosancima" ce se izjasniti bivsi "Jugosloveni", nesto Bosnjaka-ateista jer ih toboze bosnjastvo veze za Islam i mozda sakica Srba i Hrvata u vecim gradskim centrima gdje su Bosnjaci vecina. Drugim rijecima, sva ova prica je uperena samo i iskljucivo protiv Bosnjaka.
argenteus

#13513 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by argenteus »

Innovation wrote:
faer wrote:fulio si lokaciju bosnjace. ja danas zivim u onome sto se nazalost zove rs.
Zar je Grdonj u RS? :?
Bosanac iz RS :D
blue033

#13514 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by blue033 »

Mene zanima šta to današnji Bošnjaci imaju zajedničko sa tim "starim" Bošnjacima na koje se stalno pozivaju? Imena, religiju, običaje itd??? Imaju li išta zajedničko što nemaju ostala dva naroda?
Postoji li u Islamskoj zajednici, koja je sad kao predvodnik Bošnjaka, ijedna Bošnjačka knjiga starija od 15 godina? Ako ćemo realno gledati veći su Bošnjaci fratri od hodža koje nam siluju mozgove u zadnje vrijeme. Čak i Hrvati obilježavaju neke Bošnjačke datume, a ovi Bošnjaci ne.

Koliko god ova rasprava trajala, nas Bosance neće niko pokolebati u izjašnjavanju. Ako mislite ulaziti u EU Ustav će morati biti promjenjen, moraće se ukinuti zapošljavanje i izbor po nacionalnom ključu. Što više ostalih taj će proces biti bezbolniji, ne mogu se nekome uskraćivati prava zato što je manjina. Što više manjina to više BiH.
nosara

#13515 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Opetja033 wrote:
faer wrote:upravo tako. ovi iz bitno je biti bosnjak, i ostali slicni aktivisti, su upali u logicku zamku. naime, kako necija zelja da se izjasni kao bosanac i hercegovac ugrozava tvoje pravo da budes bosnjak?

Sta bolan ti pricas? Niko nikada nije odlucio da ce biti manjina u svojoj drzavi, nasem narodu je samo vraceno historijsko ime - ime pod kojim smo poznati onoliko koliko je stara i Bosna. Prica o bosnjastvu nije nikakva prica koja se svodi na 30% BiH. Naprotiv. Bosnjaci su stub, kicma ove drzave - bez bosnjackog naroda nema ni BiH. To je cinjenica. Mi nismo pleme u svojoj drzavi vec smo kicma svoje drzave. Kicma koju su obavjestajni centri iz okruzenja kontinuirano zeljeli razbiti i dan danas nastavljaju sa tom politikom. Bosna nije vjestacka drzava pa da se samo i iskljucivo oko nje bazira neciji identitet. Sta cemo onda sa Bosnjacima Sandzaka, Kosova, Srbije, Hrvatske, dijaspore? Ako se tvoj identitet samo i iskljucivo (ovo su tvoje rijeci) bazira na drzavi - sta cemo u slucaju da se kojim cudom RS odvoji? Onda Bosnjaci koji zive tu vise nisu tvoj problem. Kompletna ta "logika" je suluda.

Sada bih ja mogao biti zloban kao ti pa napisati kako je neko negdje sjeo i razmisljao o tome kako da razbije bosnjacki narod i samim tim BiH. Pa nas je prvo gurao medju Srbe i Hrvate, pa medju "neopredjeljene", pa nam je pod nos gurnuo "Muslimanstvo" i "Jugoslovenstvo". Kada smo konacno vratili svoje historijsko ime - ti isti ljudi su se sjetili da nam kao trojanskog konja gurnu "Bosance" (i sve ostale iz te izvedenice izmisljene, fiktivne i ustavno nepriznate nacionalnosti). Jer u BiH ne postoje samo Bosnjaci, Srbi i Hrvati. Mi ovdje imamo i priznate nacionalne manjine (Romi, Jevreji, Ukrajinci, Talijani, itd). Medjutim "Bosanaca" (i ostalih izvedenica) nema ni na mapi. Nije ih nikada ni bilo. Nadji mi samo jedan, ali samo jedan historijski dokument koji govori o bosanskoj, bosanskohercegovackoj naciji, etnickoj skupini. Samo jedan - iz bilo kojeg perioda historije nase drzave. Ne postoji. Projekat "bosanstva" ce zavrsiti kao i ostale vjestacki projekti ovog dijela Balkana. Zavrsice tamo gdje su zavrsili "Jugosloveni" i "Muslimani".
jedini narod na svijetu koji je vecina u jednoj drzavi a pokusava da izgradi identitet koji nije iskljucivo vezan za tu drzavu.
Ovo sam morao posebno izdvojiti. Nevjerovatno je koliko netacnosti i neznanja moze stati u samo jednu jedinu recenicu. Pocecemo od prve greske: vecina naroda na svijetu ne gradi svoj identitet iskljucivo vezanim za drzavu. Broj naroda koji identitet grade iskljucivo na drzavi je jako mali, poredeci sa ostatkom. Dakle prva greska. Druga greska je - Bosnjaci itekako kao jako bitan dio svog identiteta imaju drzavu Bosnu i Hercegovinu. Druga je stvar sto se identitet gradi iskljucivo na drzavi, samo u onim drzavama koje su - uslovno receno - vjestacke. Ako ti kao "Bosanac" nasu drzavu smatras vjestackom - to je vec tvoj problem. Narod ove drzave se historijski zove - upravo Bosnjaci. Nikada nikakvi "Bosanci" nisu postojali, nikakvi "Bosanci i Hercegovci", nikada nikakvi "Bosanscohercegovci" - itd. Iskljucivo i samo Bosnjaci. Uz duzno postovanje, ovu recenicu koju sam ti izdvojeno citirao moze napisati samo neko ko o historijskim procesima zna koliko i ja o kvantnoj fizici. Ali ja barem izbjegavam da drzim predavanja na temama o kvantnoj fizici kako se ne bih provaljivao.
To sto ti propagiras nudi i dodik... Sto je logicno...
Opetja033

#13516 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Opetja033 »

blue033 wrote:Mene zanima šta to današnji Bošnjaci imaju zajedničko sa tim "starim" Bošnjacima na koje se stalno pozivaju? Imena, religiju, običaje itd??? Imaju li išta zajedničko što nemaju ostala dva naroda?
Postoji li u Islamskoj zajednici, koja je sad kao predvodnik Bošnjaka, ijedna Bošnjačka knjiga starija od 15 godina? Ako ćemo realno gledati veći su Bošnjaci fratri od hodža koje nam siluju mozgove u zadnje vrijeme.
Nakon ovih diskusija u zadnje vrijeme, kristalno mi je jasno da vecina ovih koji se izjasnjavaju kao "Bosanci"(i ostale izvedenice) nemaju pojma o historiji ove drzave. Inace se ovakva pitanja ne bi postavljala. Sta imaju danasnji Arapi zajednicko sa predislamskim Arapim? Sta imaju danasnji Grci zajednicko sa antickim Grcima? Sta imaju danasnji Srbi i Hrvati zajednicko sa Srbima i Hrvatima prije pokrstavanja? Pitanje ti nema ama bas nikakve veze sa stvarnoscu. Mijenjanje religije ne mijenja i nacionalnu odrednicu - ili pak mislis da ima veze? Ako je tako, onda cestitam - mozes u isti kos sa velikosrpskim i velikohrvatskim velikim umovima.

Samo tvoje pitanje "Imaju li išta zajedničko što nemaju ostala dva naroda?" dovoljno jasno dokazuje kako je kompletan ovaj projekat vjestackog "bosanstva" prvenstveno usmjeren protiv Bosnjaka. Ali ta ostala dva naroda su se poceli nazivati danasnjim imenima tek krajem 19 stoljeca. Ili kao sto Safvet beg Basagic rece jos davne 1891. godine:
"Znaš Bošnjače , nije davno bilo,
Sveg’ mi svijeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata."

Nisu se oni niodakle doselili, zive ovdje onoliko koliko i mi Bosnjaci. I zbog toga trebaju imati ista prava. Medjutim poenta je u tome da se nisu izjasnjavali kao Srbi i Hrvati - vec pravoslavni i katolicki Bosnjaci. Pa bosnjastvo je u 19. stolejcu upravo bilo forsirano od strane katolickih franjevaca.
Opetja033

#13517 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Opetja033 »

dupli brisi...
ime_kojeg_nema

#13518 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

Opetja033 wrote:Dakle mi se moramo odreci svog historijskog imena kako bi Srbi i Hrvati bili zadovoljni sa nama i kako bi ih privukli da vole ovu drzavu.
Ja nigdje nisam spomenuo da se Bosnjaci niti bilo ko mora odreci svog istorijskog imena, pogotovo ne iz razloga da bi Srbi i Hrvati bili zadovoljni. Sve sto govorim cijelo vrijeme je da su nacionalne politike koje vode Bosnjaci, Srbi i Hrvati stetne za ovu zemlju, da je doslo vrijeme da se to mijenja i da Ostale prepoznajem kao grupaciju koja ima taj potencijal. Moderno gradjansko drustvo prevazilazi nacionalne identitete ili ih svstava u jednakopravan polozaj sa ostalim identitetima.
Opetja033 wrote:Zato prestanite prodavati ljudima muda pod bubrege. Na popisu stanovnistva "Bosancima" ce se izjasniti bivsi "Jugosloveni", nesto Bosnjaka-ateista jer ih toboze bosnjastvo veze za Islam i mozda sakica Srba i Hrvata u vecim gradskim centrima gdje su Bosnjaci vecina. Drugim rijecima, sva ova prica je uperena samo i iskljucivo protiv Bosnjaka.
Popis ce pokazati koliko ce se ljudi pisati kao Ostali. Ostavimo da vrijeme to pokaze. Nije mi jasno zasto tvrdis da je ova prica uperena protiv Bosnjaka, a ne recimo protiv Srba i Hrvata. Sta ste navalili da se kao Bosnjaci pisu ljudi koji se tako ne osjecaju? Jedini koji namecu nesto u prici oko popisa ste vi Bosnjaci i pritom mijenjate teze kao da mi Ostali vas na nesto prisiljavamo. Uzgred budi receno kampanja BBB vam je smijesna, nekreativna, pa usudio bih se reci i kontraproduktivna. Fotomontaze Edina Djeke sa natpisom 'Bitno je biti Bosnjak' su dno dna i covjek bi trebao autore tuziti zbog zloupotrebe lika. O perjanicama kampanje Tokicu, Lavicu i posebno Fatmiru Alispahicu bolje da ne govorim....
drug_profi

#13519 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Dosta OT, sve teme sa ovim topikom su otisle u q.
Ovdje cemo o NS, a o popisu i nacijama negdje drugo.
nosara

#13520 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

ime_kojeg_nema wrote:
Opetja033 wrote:Dakle mi se moramo odreci svog historijskog imena kako bi Srbi i Hrvati bili zadovoljni sa nama i kako bi ih privukli da vole ovu drzavu.
Ja nigdje nisam spomenuo da se Bosnjaci niti bilo ko mora odreci svog istorijskog imena, pogotovo ne iz razloga da bi Srbi i Hrvati bili zadovoljni. Sve sto govorim cijelo vrijeme je da su nacionalne politike koje vode Bosnjaci, Srbi i Hrvati stetne za ovu zemlju, da je doslo vrijeme da se to mijenja i da Ostale prepoznajem kao grupaciju koja ima taj potencijal. Moderno gradjansko drustvo prevazilazi nacionalne identitete ili ih svstava u jednakopravan polozaj sa ostalim identitetima.
Opetja033 wrote:Zato prestanite prodavati ljudima muda pod bubrege. Na popisu stanovnistva "Bosancima" ce se izjasniti bivsi "Jugosloveni", nesto Bosnjaka-ateista jer ih toboze bosnjastvo veze za Islam i mozda sakica Srba i Hrvata u vecim gradskim centrima gdje su Bosnjaci vecina. Drugim rijecima, sva ova prica je uperena samo i iskljucivo protiv Bosnjaka.
Popis ce pokazati koliko ce se ljudi pisati kao Ostali. Ostavimo da vrijeme to pokaze. Nije mi jasno zasto tvrdis da je ova prica uperena protiv Bosnjaka, a ne recimo protiv Srba i Hrvata. Sta ste navalili da se kao Bosnjaci pisu ljudi koji se tako ne osjecaju? Jedini koji namecu nesto u prici oko popisa ste vi Bosnjaci i pritom mijenjate teze kao da mi Ostali vas na nesto prisiljavamo. Uzgred budi receno kampanja BBB vam je smijesna, nekreativna, pa usudio bih se reci i kontraproduktivna. Fotomontaze Edina Djeke sa natpisom 'Bitno je biti Bosnjak' su dno dna i covjek bi trebao autore tuziti zbog zloupotrebe lika. O perjanicama kampanje Tokicu, Lavicu i posebno Fatmiru Alispahicu bolje da ne govorim....
"Bitno je pobjec od fatmira!"... E, to vec ima smisla... :D
Opetja033

#13521 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Opetja033 »

ime_kojeg_nema wrote:Moderno gradjansko drustvo prevazilazi nacionalne identitete ili ih svstava u jednakopravan polozaj sa ostalim identitetima.
Ne slazem se sa tobom. Francuz je Francuz, Srbin je Srbin, Svedjanin je Svedjanin. Englez nije Britanac nego Englez, Skot nije Britanac nego Skot. Perzijanac nije Iranac nego Perzijanac. Govorim o popisima stanovnistva.
ime_kojeg_nema wrote:Uzgred budi receno kampanja BBB vam je smijesna, nekreativna, pa usudio bih se reci i kontraproduktivna. Fotomontaze Edina Djeke sa natpisom 'Bitno je biti Bosnjak' su dno dna i covjek bi trebao autore tuziti zbog zloupotrebe lika. O perjanicama kampanje Tokicu, Lavicu i posebno Fatmiru Alispahicu bolje da ne govorim....
Ovdje bih se cak i slozio sa tobom. Od rijeci do rijeci. IZ ne treba da ima nista sa ovom kampanjom, bilo kakvo ubacivanje Islama u ovu pricu je kontraproduktivno. Govorim ovo kao osoba koja je musliman. Dakle, vjerovao ili ne, mogu potpisati kompletan ovaj citat.
Uz mozda dopunu da niko ne moze zabraniti pojedincima da propagiraju bosnjastvo niti retardirane i kretenske photoshopove uradjene od strane pojedinaca. Kada sam vidio onaj photoshop sa Dzekom, vjeruj mi da sam ispizdio sigurno vise nego ti.
Banksy

#13522 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

nosara wrote: "Bitno je pobjec od fatmira!"... E, to vec ima smisla... :D
Fatmir, Lavić, Sejfudin ... Ko ne bi pobjegao ...?

Nekad mislim da ih je unajmila ''suprotna strana'' ...
Akadi

#13523 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Akadi »

Iskompleksirani Bošnjak sa krizom identiteta Reuf Bajrović kritikuje Našu Stranku zato što žele da "Bosance i Hercegovce" predstave kao naciju kojoj pripadaju svi građani, a ne kao četvrto konstitutivno nacionalističko pleme, tor, odnosno etniju/narod. :D

Borba Bošnjaka sa svojim kompleksima se nastavlja...

"Naša stranka želi smanjiti broj Bosanaca i Hercegovaca na popisu"

Politički analitičar Reuf Bajrović smatra da inicijativa Naše stranke za promjenu popisnog listića čime bi se odvojila pitanja nacionalnog od etničkog ima za cilj smanjiti broj građana koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci.

Reuf Bajrović razočaran sporazumom SDP-a i HDZ-a

Predsjednik Naše stranke, Dennis Gratz kod Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine službeno je predao inicijativu za izmjenu popisnog listića. Bajrović kaže da "ovim Naša stranka želi da političku moć u Bosni i Hercegovini ostavi u rukama političkih predstavnika tri trenutno konstitutivna naroda, i da one koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci želi ostaviti na marginama političkog života".

"Očito je da Naša stranka ovom inicijativom namjerava da Bosance i Hercegovce izmjesti iz kategorije etničkog izjašnjavanja i prebaci ih u novu kategoriju koja nije prepoznata sadašnjim ustavom, tzv. nacionalnost. Ovo je poprilično perfidna taktika koja, s obzirom na njene efekte, izgleda kao da je napravljena u saradnji sa etnonacionalistima u BiH", kaže u svom reagiranju na javni potez predsjednika NS-a Denisa Gratza Reuf Bajrović.

On tvrdi da sličan argument već nekoliko mjeseci zastupa Građanska inicijativa "Bitno je biti Bošnjak".

"Cilj Koalicije "Bitno je biti Bošnjak" je da smanji broj građana koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci jer, iz samo njima poznatih razloga, smatraju da takvo izjašnjavanje ugrožava njihovo pravo da se izjasne kao Bošnjaci. Nadalje, uvođenje pitanja o tzv. nacionalnosti je politički kratkovid potez jer se time prvi put u istoriji građane neke države pita da li uopšte pripadaju toj državi. Da je cilj Naše stranke bio da zaštiti državu BiH, tražili bi da se iz upitnika samo izbriše riječ “nacionalno” i time poveća mogućnost da se okrnji pozicija tri konstitutivna naroda i ojača politička pozicija onih koji traže osnaživanje građanskog identiteta", smatra Bajrović.

Stoga Bajrović kaže da inicijativu Naše stranke smatra "iznenađujućom".

"Ta stranka je do sada tvrdila da se bori za građanske vrijednosti i prava građana da se politički angažuju bez obzira na odabrani identitet. Međutim, sadašnji politički stav Naše stranke nije ništa drugo do efektivno stavljanje u funkciju kampanja koje vode stranke koje sebe smatraju isključivo etničkima, kao npr. SDA. Pokušava se napraviti pravno-semanitčka vratolomija kojom se kategorija Bosanac i Hercegovac izmiješta iz sfere političkih prava koja je isključivo rezervisana za pripadnike konstitutivnih naroda, i kako kažu u Našoj stranci ostale etničke etničke zajednice. Bilo je za očekivati od NS-a da oni budu prvi koji će tražiti da se doda opcija Bosanac i Hercegovac na listiću, pored kategorija Bošnjak, Srbin, Hrvat. Ispada da Naša stranka pretpostavlja da je etnički identitet jednak rasnom, tj. da ne podliježe ličnom izboru, i da identitet Bosanac i Hercegovac ne može biti osnov za političko djelovanje zato što to trenutno nije ustavna kategorija", kaže Bajrović, koji stoga zaključuje da NS ovakvim potezom "znatno modifikuje svoj politički profil i okreće se ka konsocijativnom političkom modelu koji odavno zagovaraju dva HDZ-a.

"Nakon ovog poteza je bjelodano da u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji politička stranka koja predstavlja i one koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima i smatra njihov identitet u političkom smislu jednak identitetu tri konstitutivna naroda", zaključuje Bajrović.

"Razlog panike etničkih stranaka leži u činjenici da istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će se veliki broj građana BiH na popisu isključivo vezati za pripadnost državi Bosni i Hercegovini. U slučaju da broj građana koji ne žele da se identifikuju kao pripadnici nekog od tri konstitutivna naroda bude veći od broja nekog od konstitutivnih naroda onda dolazimo do situacije u kojoj se Ustav BiH mora mijenjati na način da se uvede četvrta konstitutivna kategorija sa identičnim pravima koje imaju konstitutivni narodi, ili se treba okrenuti kreiranju građanskog sistema s minimumom etničkih kvota, slično onome što danas imamo u Republici Srpskoj sa slabašnim Vijećem naroda. Strazburška presuda u slučaju Sejdić-Finci je dokaz da etnička ili bilo koja druga pripadnost ne može biti ograničavajući faktor u političkom životu i stoga je pokušaj izmještanja Bosanaca i Hercegovaca iz popisne kategorije, koju Gratz definiše kao etničku, pokušaj očuvanja dejtonske podjele BiH na tri plemena i ostale koji su građani drugog reda", kaže na kraju svog reagiranja politički analitičar Reuf Bajrović.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nasa-str ... /121213046
Paranoid

#13524 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Paranoid »

Pitanje za vas Pedja...
S obzirom da smo svjedoci odmotavanja klupka kriminala i pregršt dokaza koji ukazuju da su nam izabranici na čelu države duboko upleteni u kriminal, jeli moguće traženje potpisa građana (nešto slično kao akcija 1. Mart) i izaći u javnost sa ovim zahtjevima:

1. Svim dosadašnjim političkim strankama/partijama koje su doveli do stanja u kojima se nalazimo zabraniti političko djelovanje.
2. Sadašnjoj šestorci i Tihiću zatražiti zabranu vodjenja politike doživotno, a njihovim ministrima, zamjenicima, savjetnicima zabraniti bavljenjem politike najmanje 15 godina.
3. Formirati i angažovati vladu nacionalnog spasa u saradnji sa diplomatskim predstavništvima MZ koji bi bio ograničen rokom za ispunjavanje svih obaveza mape puta BiH.
4. Ugasiti sve NVO institucije, a formirati neoliko novih kojima će rukovoditi pojedinci profila navedenih u prethodnoj tački.
5. Napraviti reviziju porijekla imovine svim onima koji su imali veze sa vlašću u ovih 20 godina i oduzeti svu imovinu koja je stečena kriminalom, kao i sudionike pozatvarati.
6. Suspendovati sve štetne ugovore na međunarodnom i unutrašnjem planu.
7. Dati slobodu medijima bez uplitanja politike.
8. Radikalno smanjiti broj adminstracije i budžetskih korisnika.

Ne znam da li vi Pedja razmišljate o tome kako se bliži dan kada će razbješnjela masa upasti u skupštinske/parlametarne prostorije u kojima bi mogli stradati i oni koji za ovu situaciju u zemlji nisu krivi.. Zato ovakav zahtjev možda lično vama ili nekom ko ima koliko/toliko riješenu životnu situaciju usložnjava, ali se bojim da to rješenje koji sada imate je vrlo upitno do kada će trajat...da li još koji dan ili koji mjesec..
fuada

#13525 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by fuada »

Kada biste mene slušali šta govorim nebi imali problem sa Dodikom. Bilo bi na RTRS-u u večernjem terminu u 20 sati iza dnevnika u redovnoj emisiji utemeljenoj na donesenom zakonu postavljeno pitanje "Da li odobravate Dodiku što je skršio milijardu maraka od prodaje Telekoma RS. Da li je zaslužio smjenu odgovorite sa DA ili NE". Narod bi glasao i rezultat bi bio 95% za smjenu i 5% luđaka nebi bili za smjenu. Letio bi čovječe iste sekunde. Ovo bi bio moj scenario koji ne želite da čujete. Ne morate. Meni je dobro i ovako. Vi i dalje gladujte i siromašite.
Jedno od pitanja bi bilo "Da li Špirić zaslužuje smjenu radi nemoralne kupovine službenog automobila od 220.000 KM" i odgovor bi opet bio isti.
Pročitajte me na adresi www.prijevremeni-izbori.ba i komentirajte.
Locked