Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Chloe
Photo mod

#13501 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chloe »

dr_Evil wrote: 30/03/2026 09:08 Image

Tek sam krenuo, ali ovo je nesto posebno!
:thumbup: ... može se iz te knjige puno naučiti o nama, Bošnjacima.
SmokingMan

#13502 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Kupio nam prijatelj u ZG.u, plus "Biti Čovjek" od istog autora. Baš sam se pitao kada će je neko prevesti. Sjajna knjiga.
Ko voli se baviti determinizmom i slobodnom voljom u sitne detalje, ne vidim boljeg izbora.

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13503 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

čitam opet po kozna koji put ovo

Image

gore je neko spomenuo da mu se ne svidja i da je odustao meni je ovo sukus SFa

humanoidni izalslanik ogromnog ljudskog carstva dolazi na planetu zimu i provodi tu 2 3 godine kako bi nagovorio te humanoidne zemljane podijeljene u nekoliko zemalja i satrapija da se pridruže carstvu naravno oni ne vjeruju u to i ima mnogo spletki
humanoidni zemljani su 5/6 vremena asekausalni a ostatak vremena prema lutriji postaju musko ili zensko...upravo zbog toga planeta nema ratova :D ali ne poznaje ni pojam prijatelja ( sto ce ti prijatelj kad sutra ne znas hoces li biti musko ili zensko :D )

zemljani su na mnogim planetama posijani i genetskim izenjeringom izmijenjeni prije mnogo eona u režiji nepoznate rase koja je propala a ljudi su zaboravili svoje porijeklo i zajednicku proslost kada je krenulo novo povezivanje carstva

top topova armirani beton...armirnjaca
dr_Evil

#13504 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dr_Evil »

Chloe wrote: 28/05/2026 12:27

Ne bih rekao da se slazem s autorom(osim u slucaju ratnih zlocinaca sto hodaju nasim carsijama slobodno), ali zaista zanimljiv dio knjige - sad mi zao sto jos neke ne oznacih. @Chmoljo @_BataZiv_0809

Image
Image
Image
Image

P.S. ODABRAN Narod - sto rece kolega iznad vrh bosnjackog nacionalizma - ali fantasticna knjiga :D
yoda82

#13505 Re: Šta trenutno čitate?

Post by yoda82 »

Truba wrote: 09/06/2026 14:11 čitam opet po kozna koji put ovo

Image

humanoidni izalslanik ogromnog ljudskog carstva dolazi na planetu zimu i provodi tu 2 3 godine kako bi nagovorio te humanoidne zemljane podijeljene u nekoliko zemalja i satrapija da se pridruže carstvu naravno oni ne vjeruju u to i ima mnogo spletki
humanoidni zemljani su 5/6 vremena asekausalni a ostatak vremena prema lutriji postaju musko ili zensko...upravo zbog toga planeta nema ratova :D ali ne poznaje ni pojam prijatelja ( sto ce ti prijatelj kad sutra ne znas hoces li biti musko ili zensko :D )

zemljani su na mnogim planetama posijani i genetskim izenjeringom izmijenjeni prije mnogo eona u režiji nepoznate rase koja je propala a ljudi su zaboravili svoje porijeklo i zajednicku proslost kada je krenulo novo povezivanje carstva

Ja sad čitam Imerijalni Radč. Zanimljiva knjiga. Koncept je da u Radčkom carstvu pol nije bitan i uopšte nema odrednice za pol. Glavni protagonist zato se svima obraća u ženskom rodu. To malo smori, ali vremenom se navikneš.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13506 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 10/06/2026 09:05
P.S. ODABRAN Narod - sto rece kolega iznad vrh bosnjackog nacionalizma - ali fantasticna knjiga :D
jebeno je kada neko složi ovakvu priču, koja ima jako puno istine u sebi.

zaboraviti na trenutak je li ispravno ili nije, je li dirigovano ili nije, je li nanosi štetu ili donosi korist, ali ovo je ono kad ti nije jasno o čemu razmišlja bombaš samoubica kada krene u svoj pohod, pročitaš i skontaš kako ne mora biti u pitanju samo pranje mozga, već emocija kanalisana na određeni način.

kakav džennet i 70 djevica, kako se banalizuje taj pristup.
Truba

#13507 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

yoda82 wrote: 10/06/2026 09:52
Truba wrote: 09/06/2026 14:11 čitam opet po kozna koji put ovo

Image

Ja sad čitam Imerijalni Radč. Zanimljiva knjiga. Koncept je da u Radčkom carstvu pol nije bitan i uopšte nema odrednice za pol. Glavni protagonist zato se svima obraća u ženskom rodu. To malo smori, ali vremenom se navikneš.
medju ostalim zato sam prekinuo citanje GUJA SNA
osim sto je prevazidjena i glupa knjiga :D
dr_Evil

#13508 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 10/06/2026 09:59

zaboraviti na trenutak je li ispravno ili nije, je li dirigovano ili nije, je li nanosi štetu ili donosi korist, ali ovo je ono kad ti nije jasno o čemu razmišlja bombaš samoubica kada krene u svoj pohod, pročitaš i skontaš kako ne mora biti u pitanju samo pranje mozga, već emocija kanalisana na određeni način.

Moram ti reci da sam razmisljao sinoc kad procitah ovo, i uz onu moju koju cesto napisem da ce nam se ponavljati sve dok pustamo da nam ratni zlocinci setaju i da mi je nerazumljivo da neko moze prolaziti pored osobe koja mu je blago da kazem nanijela zlo familiji, makar sad po stare dane kad je zavrsio s odgojem druge generacije i koja je vjerovatno vani, sjetio se one Alijine da ne smije biti osvete, i na kraju ne zakljucih nista.

Neka jednostavno se moras pomiriti da ne mozes imati dovoljno pameti za sve procese pored sebe.

Ima ova knjiga i jacih razmisljanja, ali ne oznacih ih, a previse stranica je da bi se covjek vracao, odlicnih dijaloga tokom balkanskih ratova i pred okupaciju od strane AU.

Mislim da cu morati jednog Krlezu poslije ove, cisto da se oporavim od indoktrinacije.
Chmoljo

#13509 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 10/06/2026 10:11

Moram ti reci da sam razmisljao sinoc kad procitah ovo, i uz onu moju koju cesto napisem da ce nam se ponavljati sve dok pustamo da nam ratni zlocinci setaju i da mi je nerazumljivo da neko moze prolaziti pored osobe koja mu je blago da kazem nanijela zlo familiji, makar sad po stare dane kad je zavrsio s odgojem druge generacije i koja je vjerovatno vani, sjetio se one Alijine da ne smije biti osvete, i na kraju ne zakljucih nista.

Neka jednostavno se moras pomiriti da ne mozes imati dovoljno pameti za sve procese pored sebe.

Ima ova knjiga i jacih razmisljanja, ali ne oznacih ih, a previse stranica je da bi se covjek vracao, odlicnih dijaloga tokom balkanskih ratova i pred okupaciju od strane AU.

Mislim da cu morati jednog Krlezu poslije ove, cisto da se oporavim od indoktrinacije.
a u pogledu onog nedodvoravanja i nemoljenja za pravdu, pade mi na pamet scena iz Quo Vadis Aida, kada mole da bar sin uđe u bazu, a holandez se pravi blesav, a sin sam kaže "ma jebat ga, nemoj ga moliti". nije mi se dalo da tražim scenu da prenesem tačne riječi, ali kontekst je jasan. ne moli za milost, nećeš je dobiti, iako znaš da će te glave stajati.

sve su to naše kolektivne traume i tjeskobe. ovo je dobra riječ - tjeskoba. tjeskoba kada šmit da ostavku, tjeskoba hoće li se ohr ugasiti, tjeskoba hoće li trump biti izabran, tjeskoba hoće li se dodik uhapsiti... nije to nešto umišljeno ili nastalo iz neke egzistencijalne praznine i mateirjalne ispunjenosti, nego zbog generacijskog straha za biološkim postojanjem i neizvjesnosti o budućnosti, vlastite i budućnosti potomaka.
dr_Evil

#13510 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 10/06/2026 11:58
dr_Evil wrote: 10/06/2026 10:11

a u pogledu onog nedodvoravanja i nemoljenja za pravdu, pade mi na pamet scena iz Quo Vadis Aida, kada mole da bar sin uđe u bazu, a holandez se pravi blesav, a sin sam kaže "ma jebat ga, nemoj ga moliti". nije mi se dalo da tražim scenu da prenesem tačne riječi, ali kontekst je jasan. ne moli za milost, nećeš je dobiti, iako znaš da će te glave stajati.

sve su to naše kolektivne traume i tjeskobe. ovo je dobra riječ - tjeskoba. tjeskoba kada šmit da ostavku, tjeskoba hoće li se ohr ugasiti, tjeskoba hoće li trump biti izabran, tjeskoba hoće li se dodik uhapsiti... nije to nešto umišljeno ili nastalo iz neke egzistencijalne praznine i mateirjalne ispunjenosti, nego zbog generacijskog straha za biološkim postojanjem i neizvjesnosti o budućnosti, vlastite i budućnosti potomaka.

:thumbup: :thumbup: sjecam se scene, mada moram priznati da sam dva puta pokusao ali nikad nisam odgledao do kraja film.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13511 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

Chloe wrote: 28/05/2026 12:27

Ne bih rekao da se slazem s autorom(osim u slucaju ratnih zlocinaca sto hodaju nasim carsijama slobodno), ali zaista zanimljiv dio knjige - sad mi zao sto jos neke ne oznacih. @Chmoljo @_BataZiv_0809

Image
Image
Image
Image

Ovo ide na reading listu. Hvala :thumbup:
dr_Evil wrote: 10/06/2026 10:11Nekad jednostavno se moras pomiriti da ne mozes imati dovoljno pameti za sve procese pored sebe.
:thumbup: :thumbup:
dr_Evil

#13512 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dr_Evil »

Upravo zavrsio. Lagano stivo za one koji tek pocinju s knjigom i nemaju bas mnogo koncentracije. Knjiga je simbol jednog vremena i kao takva zasigurno ima svoje mjesto u literaturi. Vjerovatno zanimljiva samo onima na potezu Mostar-Stolac.

Image
doktor78

#13513 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

dr_Evil wrote: 18/06/2026 08:53 Upravo zavrsio. Lagano stivo za one koji tek pocinju s knjigom i nemaju bas mnogo koncentracije. Knjiga je simbol jednog vremena i kao takva zasigurno ima svoje mjesto u literaturi. Vjerovatno zanimljiva samo onima na potezu Mostar-Stolac.

Image
Ja nisam s tog poteza, a opet mi je bila dobra :D
Generalno volim Kaplana.
doktor78

#13514 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Privodim kraju Jergovićevu "1983.". 700 i nešto strana :shock:
Na momente prerazvučeno, ali opet zanimljivo štivo koje isprepliće događaje iz Jugoslavije i svijeta koji su se desili naslovne godine sa piščevim doživljajima iz iste godine .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13515 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

doktor78 wrote: 18/07/2026 10:42 Privodim kraju Jergovićevu "1983.". 700 i nešto strana :shock:
Na momente prerazvučeno, ali opet zanimljivo štivo koje isprepliće događaje iz Jugoslavije i svijeta koji su se desili naslovne godine sa piščevim doživljajima iz iste godine .
Trenutno sam u fazi biranja knjige za plazu i mislim se izmedju Kad sam bio hodza, Fajront u Sarajevu i 1983 :-?
last mohicans

#13516 Re: Šta trenutno čitate?

Post by last mohicans »

_BataZiv_0809 wrote: 18/07/2026 11:01
doktor78 wrote: 18/07/2026 10:42 Privodim kraju Jergovićevu "1983.". 700 i nešto strana :shock:
Trenutno sam u fazi biranja knjige za plazu i mislim se izmedju Kad sam bio hodza, Fajront u Sarajevu i 1983 :-?
Mene hodza smorio, 2 god sam ga čitao. Prvi dio knjige mi je odličan, kasnije puko ponavljanje rečenica, događaja, rutine..Meni je knjiga OK, ali mislim da je dobila prevelik publicitet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13517 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

last mohicans wrote: 18/07/2026 11:09
Mene hodza smorio, 2 god sam ga čitao. Prvi dio knjige mi je odličan, kasnije puko ponavljanje rečenica, događaja, rutine..Meni je knjiga OK, ali mislim da je dobila prevelik publicitet.
I ja kontam da sam citajuci temu "Grbavica, Vraca i Kovacici pod okupacijom" iscrpio tu temu, zato se i mislim....

Sjecam se kad sam prvi put tu temu citao, da nisam mogao stati, narocito prvih 40-50 stranica dok je O'zone pisao :shock:

Procitao sam je jos sigurno 4-5 puta poslije toga, ali recimo zadnji put mi je bila dosta "ravna"... onaj prvi šok ne moze nista nadmasiti.

Za Fajront imam neku znatizelju, jednostavno me zanima sve oko Nju Primitivsa, TLN, ZP i Sarajeva na svom proklamovanom civilizacijskom vrhuncu. O Zvaljinim pogledima na uzroke, pocetak i karakter rata znam vec dovoljno iz emisija u kojima je gostovao, a i kupio bih je polovnu na piku tako da nemam osjecaj da ga direktno bogatim kupovinom knjige...

1983 me odbija samo duzinom, ali kontam pitak je Jergovic ici ce to zivotom :lol: kod njega me samo smeta sto neke svoje romansirane fabrikate potura pod cinjenice ili ga mrzi da fakt čekira stvari i zna napisati poprilicne neistine :-?
Isner

#13518 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Isner »

Šta ti je coek Bosanac, polazi na more i duma da li da ponese ratno, predratno ili poslijeratno štivo :D

Uzmi bolan kakve stranjske erotike i uživaj ;-)
doktor78

#13519 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

"Hodža" je meni među top 10 knjiga, čitao dvaput i opet bih, čini mi se. Stil pisanja jeste specifičan i zahtijeva maksimalnu koncentraciju.
1983. uzmi ako misliš mjesec dana biti na moru. 😂
Ja lično bih prije Fajronta uzeo Sulinu "Pamtim kao da je to bilo danas", ako već kažeš da te ne zanimaju Žvaljine političke opservacije.
Digla_da_kreci

#13520 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Stigla sam do petnaestog poglavlja i jos me nije uhvatila. :lol: Bas je pravi skriboman. Svaka misao vodi u novu digresiju, pa jos jednu, pa jos jednu. Razumijem da nije klasican roman sa linearnom radnjom, ali meni je zasad ovaj neprestani tok asocijacija vise zamoran nego zanimljiv.

Inace, procitala sam nekoliko zanimljivih pa da podijelim:

Osamu Dazai, The Flowers of Buffoonery
Ovo je cetvrta njegova knjiga koju sam procitala i postaje mi jedan od omiljenih japanskih pisaca. Obozavam njegov spoj humora i tuge, gdje se iza ironije i apsurdnih situacija stalno osjeca neka velika usamljenost, otudjenost i egzistencijalna tjeskoba.

George Saunders, A Swim in a Pond in the Rain
Analiza prica ruskih autora gdje objasnjava proces pisanja i sta se krije ispod povrsine teksta. Ispricano s puno ljubavi prema knjizevnosti.

John Steinbeck, Travels with Charley in Search of America
Zanimljiv putopis gdje opisuje Ameriku kroz pejzaze, susrete s ljudima i promjene jednog vremena.

Robert Perisic, Brod za Issu
Bila mi je interesantna idejno, pogotovo nacin na koji spaja anticki svijet, putovanje i razmisljanja o civilizaciji, ali sama tema mi nije medju najblizima i nisam se potpuno povezala s knjigom.

Charlotte Gilman, Zuta tapeta
Kratka prica o zeni koja nakon poroda prolazi kroz psihicki slom u kontekstu viktorijanskog patrijarhalnog drustva. Dosta je autobiografska, jer je autorica i sama prosla kroz slicno iskustvo i bila podvrgnuta tadasnjoj ''rest cure'' terapiji koja ju je izolovala i zabranjivala joj pisanje. Jezivo, simbolicno i jedna od onih prica koja ostane dugo u glavi. Procitajte.

Image
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13521 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

Isner wrote: 18/07/2026 12:34 Šta ti je coek Bosanac, polazi na more i duma da li da ponese ratno, predratno ili poslijeratno štivo :D

Uzmi bolan kakve stranjske erotike i uživaj ;-)
Tu su stripovi da pucaju kontru :mrgreen: ide Mister No zivotom :izet:

A erotike ce biti uzivo navecer, po povratku iz grada, ah fe ljetne noci i kratke haljinice...valjda... :D

On topic:
Inace trenutno citam Crveno i Crno, ali je tvrdi uvez u izdanju Jutarnjeg lista, ono za police sto se kaze, pa mi se ne nosi to na more da je unistim prstima masnim od kreme i slane vode...
Chmoljo

#13522 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

Reci mi da nemas djecu bez da mi kazes da nemas djecu :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13523 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 20/07/2026 23:39
Reci mi da nemas djecu bez da mi kazes da nemas djecu :lol:
Plus ide jedno 30 epizoda Mister Noa :per:

P.S. Nemam, a mozda necu (moci) ni imati, ali to je neka druga tema :thumbup: ljubi te bracki :sax:
Truba

#13524 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

nakon 30 godina čekanja Pukovniku nema ko da piše

kupio je za PAR maraka
:lol:

onda čitam govore ROBERTSPJJERA i SAN JUSTA iz francuske revolucije

i obnavljam znanje iz Hiperiona Den Simonsa :D
Post Reply