Kada ovaj drot kaže da se ugasi kamera, da li zaista ima zakonsko uporište da je zabranjeno snimati u ovakvim situacijama?!
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Naslovnica
#13501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Ljakan
#13502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tesko da bi se ti hljeba od ovoga najeo.insomnia78 wrote: Moze ako te udarim sa autom. Ako te izresetam sasvim je svejedno da li ces umrijeti odmah ili sutradan. Ja se stvarno nadam da vi ne zaradjujete hljeb od ovoga. Ako je tako necete se najesti
Prema članu 166. Kaznenog zakona Federacije BiH, ko drugoga usmrti, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.
Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se onaj ko drugog usmrti na okrutan ili podmukao način, ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, iz rasnih, narodnosnih ili vjerskih pobuda, iz koristoljublja, radi učinjenja ili prikrivanja nekog drugog krivičnog djela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda.
Ovom kaznom bit će kažnjen i onaj ko usmrti službenu ili vojnu osobu pri vršenju poslova sigurnosti ili dužnosti čuvanja javnoga reda, uhićenja učinitelja krivičnog djela ili čuvanja osobe kojoj je oduzeta sloboda.
Ubistvo na mah definisano je članom 167. KZ FBiH, kojim je određeno da “ko drugoga usmrti namah, doveden bez svoje krivnje u jaku razdraženost ili prepast njegovim napadom, zlostavljanjem ili teškim vrijeđanjem, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Mislim da ti je sad malo jasnije,ako znas bosanski,jelte.
Last edited by Ljakan on 24/05/2017 16:00, edited 1 time in total.
-
zenit dozic
#13503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nema.Naslovnica wrote:Kada ovaj drot kaže da se ugasi kamera, da li zaista ima zakonsko uporište da je zabranjeno snimati u ovakvim situacijama?!
Last edited by zenit dozic on 24/05/2017 16:00, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#13504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa šta sere koji qratz?!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#13505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nema.Naslovnica wrote:
Kada ovaj drot kaže da se ugasi kamera, da li zaista ima zakonsko uporište da je zabranjeno snimati u ovakvim situacijama?!
Ovo ti je ko da ti kabadahija bilo gdje u gradu zaprijeti da sklonis telefon ili ce te razbiti.
Samo ovaj ima uniformu i daje sebi za pravo da se kofrci i jede govna bezveze.
-
zenit dozic
#13506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moze mu seNaslovnica wrote:Pa šta sere koji qratz?!
- zateznistub
#13507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mislim da sam nekad negdje ili pročitao ili slušao kao zabranjeno je slikanje i snimanje službene osobe u obavljanju dužnosti. Ali nisam siguran ni kada a ni gdje.Naslovnica wrote:Pa šta sere koji qratz?!
Last edited by zateznistub on 24/05/2017 16:12, edited 1 time in total.
-
zenit dozic
#13508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma nista od toga.zateznistub wrote:Mislim da sam nekad negdje ili pročitao ili slušao kao zabranjeno je slikanje i snimanje službene osobe u obavljanju dužnosti. Ali nisam siguran ni grudni kada.Naslovnica wrote:Pa šta sere koji qratz?!
- zateznistub
#13509 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja napisah d sam to negdje pročitao ili slušao ti dokazi suprotnozenit dozic wrote:Ma nista od toga.zateznistub wrote:Mislim da sam nekad negdje ili pročitao ili slušao kao zabranjeno je slikanje i snimanje službene osobe u obavljanju dužnosti. Ali nisam siguran ni grudni kada.Naslovnica wrote:Pa šta sere koji qratz?!
-
zenit dozic
#13510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma nemam ti ja sta dokazivat. Vjeruj sta hoces.zateznistub wrote: Ja napisah d sam to negdje pročitao ili slušao ti dokazi suprotno
- studiorum_tuzlaensis
#13511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kod nas je tako, samo uz dozvolu službenog lica smiješ ga snimati... jbg.
Npr. u Hrvatskoj je dovoljno samo reći službenom licu "upozoravam vas da se ovo snima", i on ne može učiniti ništa. Može ti jedino reći da prestaneš snimati ako ometaš njegovu istragu, međutim, to će on veoma teško dokazati na sudu i može dobiti samo po nosu u većini slučajeva. To su još neke od prednosti zakonodavstva EU.
Kod nas se ne bih kofrčio pred MUP-om, jer možeš ostat i bez telefona, a i malo da odspavaš u prostoriji koja se zove PRDEKANA.
Poslušaj i kraj priče.
Npr. u Hrvatskoj je dovoljno samo reći službenom licu "upozoravam vas da se ovo snima", i on ne može učiniti ništa. Može ti jedino reći da prestaneš snimati ako ometaš njegovu istragu, međutim, to će on veoma teško dokazati na sudu i može dobiti samo po nosu u većini slučajeva. To su još neke od prednosti zakonodavstva EU.
Kod nas se ne bih kofrčio pred MUP-om, jer možeš ostat i bez telefona, a i malo da odspavaš u prostoriji koja se zove PRDEKANA.
-
vozackii
#13512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U normalnim drzzavama policija sama sebe snima dok izvrsava nesta.. ali kod nas hahahahha
- insomnia78
#13513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljakan wrote:Tesko da bi se ti hljeba od ovoga najeo.insomnia78 wrote: Moze ako te udarim sa autom. Ako te izresetam sasvim je svejedno da li ces umrijeti odmah ili sutradan. Ja se stvarno nadam da vi ne zaradjujete hljeb od ovoga. Ako je tako necete se najesti
Prema članu 166. Kaznenog zakona Federacije BiH, ko drugoga usmrti, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.
Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se onaj ko drugog usmrti na okrutan ili podmukao način, ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, iz rasnih, narodnosnih ili vjerskih pobuda, iz koristoljublja, radi učinjenja ili prikrivanja nekog drugog krivičnog djela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda.
Ovom kaznom bit će kažnjen i onaj ko usmrti službenu ili vojnu osobu pri vršenju poslova sigurnosti ili dužnosti čuvanja javnoga reda, uhićenja učinitelja krivičnog djela ili čuvanja osobe kojoj je oduzeta sloboda.
Ubistvo na mah definisano je članom 167. KZ FBiH, kojim je određeno da “ko drugoga usmrti namah, doveden bez svoje krivnje u jaku razdraženost ili prepast njegovim napadom, zlostavljanjem ili teškim vrijeđanjem, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Mislim da ti je sad malo jasnije,ako znas bosanski,jelte.
I ti si iz ovog zakljucio da je razlicita kazna ako neko umre odmah ili sutra u bolnici?
Genijalno
Last edited by insomnia78 on 24/05/2017 17:08, edited 1 time in total.
- Banksy
#13514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Otac postupa vrlo pametno, sve vrijeme. Jadan čovjek, dobro je još uvijek pri sebi.JThomas wrote:jako je simptomatično da ga, koliko ja znam, otac nije nijednom javno pomenuo i prozvao imenom...a tužilaštvo evo drugi put, jednom je i na ročištu.dosada_ziva wrote:jel fakat ovaj Budnjo ubio ovog Memica, ili je ovo sve neka mahalska priča ?
Ima li iko da ovo potvrdi ili je ovo sve ja sam čula, od tetke mi mali,a njemu pričo mali od Sabahete
Onog trenutka kad je prvi put izgovoreno Budnjino ime, više nije bilo nazad. Vjerujem da je pitanje dana i sklopa okolnosti kad će se cijela konstrukcija zaštite bučno srušiti, a on naći iza rešetaka. Gotovo je to.
- JThomas
#13515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ni sad on nije rekao i svaka mu čast na tome. ali oni govore već drugi put. e zašto, a vodiš i zastupaš optužnicu za isto protiv drugih ljudi...
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#13516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne. Više ga i ne traže, a opasno se šuška da je preživio i pobjegao izvan državekaranana wrote:
Jesu nasli tijelo onog momka sto je u lasvu sletio prije 3-4 mjeseca?
Ja opet nikako ne vjerujem u to, ali malo je čudno da još nisu našli tijelo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Koja je logika takvog poteza? Bio neki krimos?Jimmy McNulty wrote:Ne. Više ga i ne traže, a opasno se šuška da je preživio i pobjegao izvan državekaranana wrote:
Jesu nasli tijelo onog momka sto je u lasvu sletio prije 3-4 mjeseca?![]()
Ja opet nikako ne vjerujem u to, ali malo je čudno da još nisu našli tijelo.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#13518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kažu da je on upravljao vozilom._BataZiv_0809 wrote:
Koja je logika takvog poteza? Bio neki krimos?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vidis dobro si, nije mi to naumpalo.Jimmy McNulty wrote: Kažu da je on upravljao vozilom.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#13520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ne vjerujem ipak u to, zvuči mi nevjerovatno da je urađeno sve to u tako kratkom vremenu._BataZiv_0809 wrote:
Vidis dobro si, nije mi to naumpalo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma haj ga znaj. Mislim, ja licno ne vjerujem u to. Ali iskustvo me uci da cim narod o necemu prica, tu nesto ima....Jimmy McNulty wrote: Ja ne vjerujem ipak u to, zvuči mi nevjerovatno da je urađeno sve to u tako kratkom vremenu.
- karanana
#13522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne vjerujem. Mislim, prvo da prezivi havariju u kojoj je dvoje ljudi u autu pronadjeno mrtvo. A onda cak i da je prezivio, zar bi bio toliko svjestan da odmah razmislja o nekakvom bijegu. Pa nije ubica. Sta ima veze sto je vozio. Pa makar i da je bio pijan. Ma nema sanse ta prica.
Ne znam kako tijelo putuje, ko zna da li je negdje u nekoj podvodnoj pecini u bosni. Mozda je moglo i do save doci, ne znam.
Ne znam kako tijelo putuje, ko zna da li je negdje u nekoj podvodnoj pecini u bosni. Mozda je moglo i do save doci, ne znam.
- Haris.ba
#13523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nema nigdje napisano da je zabranjeno snimati službenu osobu u javnom prostoru.zateznistub wrote:Mislim da sam nekad negdje ili pročitao ili slušao kao zabranjeno je slikanje i snimanje službene osobe u obavljanju dužnosti. Ali nisam siguran ni kada a ni gdje.Naslovnica wrote:Pa šta sere koji qratz?!
Ali ima slučajeva (prekršajnih) gdje je snimanje službene osobe tretirano kao ometanje u vršenju službene dužnosti. Ja volim često spomenuti slučaj gdje je dobijena prekršajna prijava za snimanje vozača jednog sudije kada je parkirao na trotoaru.
I plus postoji naredba službene osobe da se prestane snimati. Policajac ima pravo izdavati naredbe u vršenju svoje dužnosti. Sad, kako bi postupili npr. prema novinarima kad bi im se izdala ta naredba, i oni ne bi poslušali je drugo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#13524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pobjeze svojevremeno Sefic, tj. ode iz drzave, znaci da je moguce.
Doduse, za njega se znalo da je ziv, te gdje se krece, ovdje ipak nema ni tijela, a ni dokaza da je negdje van drzave upracen.
Ali je itekako moguce. Filmski scenario.
A moguce i da je negdje zaglavio i ne mogu ga naci, u rijeci.
Doduse, za njega se znalo da je ziv, te gdje se krece, ovdje ipak nema ni tijela, a ni dokaza da je negdje van drzave upracen.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma dobro ovdje su u pitanju golobradi mladici, djeca maltene, tesko je usporedivo sa banditima poput Sefica.Tomahawk11 wrote:Pobjeze svojevremeno Sefic, tj. ode iz drzave, znaci da je moguce.
Ni ja ne vjerujem u ovu pricu, previse je tu slabo vjerovatnih stvari koje su se morale poklopiti da se desi tako nesto....