Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tnnt

#1351 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by tnnt »

m11d0 wrote:
Ukratko :
Haplotip I (I1a, I1b, I1c) - "Dinarski geni" ili ako hoces Ilirske tj najstariji geni u Europi su najzastupljeniji kod stanovnistva BIH i to oko 60% stanovnistva ima te gene. (I1b)
Naravno ne postoji samo u BiH ali je najzastupljeniji.
U Srbiji oko 36%, a u Hrvatskoj oko 37%.
A sto se tice Slavenskih gena u BiH ih nema vise od 20%.
kako se uklapa u tvoju tezu činjenica da taj gen najviše posjeduju Hrvati iz Hercegovine i Dalmacije? :lol:
m11d0 wrote: Sad i manje pametan moze shvatiti da Bosanci i Hercegovci nisu nikakvi Srbi, a ni Hrvati cemu su nas ucili 100 godina, vec da smo mi vec bili tu kad su oni dosli.
činjenica je da govorite slavenskim jezikom, a neke ilirsko-romanske kulture i jezika kod vas nema ni u tragovima, to sve govori kakvi ste veliki starosjedioci :D
m11d0 wrote: I da zelio bih istaci citat Fra Antuna Knezevica :
vidim spominje Ivu i Jovu, a gdje nam je Mujo? :D
stotka12

#1352 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by stotka12 »

vidim spominje Ivu i Jovu, a gdje nam je Mujo?
Tu je mujo odmah izmedju ovog ive i jove i tu ce bit vele Bosnjani :-D .
nasa

#1353 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by nasa »

stotka12 wrote:
vidim spominje Ivu i Jovu, a gdje nam je Mujo?
Tu je mujo odmah izmedju ovog ive i jove i tu ce bit vele Bosnjani :-D .
Mujo nije imao i nema problema s tim pitanjima zato se u textu i ne pominje! :D
Toffee karamela

#1354 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Toffee karamela »

theTruePath wrote:

Osjecamo da,ali ne na nacin na koji to ti prizeljkujes.Ja vala volim i Kulina,i Tvrtka a Bogami i Fatiha-s vjerske stranje jer je spomenut u hadisima Muhammeda a.s.i ne vidim ga kao okupatora vec kao halifu
:shock: Priviđa li se ovo meni ili je stvarno forumaš ovo napisao ? Fatih spomenut u hadisima, a rodio se sredinom 15. st ?

Božji čovječe, njegov nadimak bio je Fatih (na turskom "osvajač") a fatiha je naziv jedne molitve iz Kurana. Tu je prisutna samo sličnost po zvučnosti! :shock: Gdje si ti historiju učio, u Gluhoj Bukovici ? :cry:
Tkd

#1355 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Tkd »

Evo šta se dešava kada ljudi nešto komentiraju a ne poznavaju materiju.
hrastov žižak

#1356 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by hrastov žižak »

čia e katrin? pa qrcheva
sinuhe

#1357 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by sinuhe »

Onaj Enver Moralic iz Kotor Varosi veli da je od Kotromanica. Eto pa vidite sad :D
bhnapoleon

#1359 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by bhnapoleon »

Postoje li neki podaci o seljackim bunama u srednjovjekovnoj Bosni, ja nigdje na to nisam naisao.
Pisistratus

#1360 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Pisistratus »

Više gluposti na jednom forumu nisam pročitao u životu :roll: , a pročitao sam samo prvih pet strana.
Pisistratus

#1361 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Pisistratus »

:P
nagibn

#1362 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by nagibn »

penkalaa wrote:
Akadi wrote:
Jedina okupatorska vjera u srednjevijekovnoj Bosni su Katoličanstvo i Pravoslavlje. Dokaz za to je brzina kojom su Bošnjani prihvatili Islam u tom periodu, u kontrastu sa Katoličantvom na primjer kojem su se vijekovima odupirali.
kakva brzina?
Kako ja vidim i danas je pola stanovnika Bosne krščansko, ah da samo muslimani su pravi potomci Bošnja, jel da? :D
taj nestanak bilo kakvog oblika te Bosanske crkve, govori samo kako je bila jaka u vrijeme osmanskog osvajanja
moš se misliti da su i ti pripadnici Bosanske crkve ( ako ih je tada uopće šta i preostalo nakon čistke Bosanskih vladara) sa ushitom prihvatili islam, koji im ni kulturološki, ni vjerski ni jezično nije bio ni približno blizak kao katolička i pravoslavna crkva
to pljuvanje po pravoslavlju i katoličanstvu je samo odraz vašeg traženja posebnog i različitog identiteta
jer ni u ludilu niste mogli biti u rodu ili bilo kakvoj vezi ( makar samo i vjerskoj) sa sadašnjim Hrvatima i Srbima 8-)
Vjersko opredjeljenje je slobodan izbor svakog pojedinca, a danas pogotovu, svako moze po svom nahodjenju da se opredjeli. A zasto prebacujes Bosnjacima sto ne uzese Srpstvo, komsija preko drine ili Hrvatstvo komsija preko Save i Une. Kako ne pomislis da ste vi mogli ostat Bosnjaci i mirna Bosna :dance:
tnnt

#1363 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by tnnt »

daj molim te, do 1993 niste bili Bošnjaci, niste se osječali kao Bošnjaci
niste ni znali tko su ti Bošnjaci, niti vas je bila briga za tim Bošnjacima
a sada nam te iste Bošnjake bacate pod nos
malo licemjerno :-)
Tvrtko II Kotromanić

#1364 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tvrtko II Kotromanić »

tnnt wrote:daj molim te, do 1993 niste bili Bošnjaci, niste se osječali kao Bošnjaci
malo je licemjerno s druge strane kada onemogucavas naiconalno izjasnjavanje jednog naroda vise od 70 godina :)
tnnt

#1365 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by tnnt »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
tnnt wrote:daj molim te, do 1993 niste bili Bošnjaci, niste se osječali kao Bošnjaci
malo je licemjerno s druge strane kada onemogucavas naiconalno izjasnjavanje jednog naroda vise od 70 godina :)
tko ti je onemugučavao u jugoslaviji?
koji zakon ili dekret?
tko je zabranio, i kakve su mjere poduzete da ne koristite to ime?
čuj uzmu ti i zabranu ime, pa gdje su demonstracije,otpor?
gdje je dijaspora koja veliča Bošnjaštvo?
nemoj me nasmijavati :lol:
nagibn

#1366 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by nagibn »

Zar Franjo Josif nije dekretom zabranio Bosanski jezik pa tako i Bosnjake, i to na nagovor Srba i Hrvata, jer su tvrdili da ako mi ostanemo Bosnjaci, da ce mo u tom slucaju, polagati vise prava na Bosnu od onih koji prihvatise nacionalne nazive nasih komsija. Pa i sam tito je napravio nesto slicno, cak i gore, jer nije dao da se bar zovemo Muslimani. Mogli smo biti ili Srbi ili Hrvati, pa kad je rankovic vidio da se Muslimani vise izjasnjavaju kao hrvati nego Srbi, onda je dosao do spasonosne ideje, dozvolio je da mozemo bit ne-opredjeljeni, niko i nista! Tamo negdje 60,tih, kada je grupa nasih intelektualaca pocela lobirati da nam se vrati nase istorijko ime Bosnjaci, malo je falilo da ih Raif Dizdarevic sve ne pohapsi. Rekli su nam, da se mozemo zvati Muslimani i tacka, bilo je daj sta das i nasi pristanu. Pricaj ti borbene, Bosnjaci su uvjek znali ko su i sta su i koja him je Domovina,al yebi ga visa sila pa hajd... ;-)
Pisistratus

#1367 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Pisistratus »

tnnt wrote:
koji zakon ili dekret?

Muslimani u popisu iz 1948. su se morali iztjasniti kao neopredijeljeni ili kao Jugosloveni, isto kao i u popisu iz 1953, 1961 ili 1971, ili se izjasniti kao Hrvati ili Srbi ili eventualno Makedonci ili Slovenci. tek amandmanima na Ustav iz 1974, prvenstveno zahvaljujući nastanku i razvoju muslimanske intelektualne klase, koja je gajila tradicionalnu muslimansku kulturu i književnost, te pod pritiskom iste, kao i nužne demokratizacije, u Ustav iz 1974 je ugrađeno da se Muslimani izjašnjavaju kao posebna nacija s velikim M. pogreška je bila u tome da je ime Muslimani predstavljalo i religijsku odrednicu, te prema tome ne može biti ime jednog naroda. Stoga se 1993 pribjeglo rješenju da se uzme ime Bošnjak, kao općeprihvaćeno i historijski prihvatljivo ime ne samo za Muslimane, nego još i više za Srbe i hrvate.Međutim, kako su navedena dva naroda prihvatili ime Srbi odnosno Hrvati, za sebe, iz susjednoh država, to se ime Bošnjaci počelo primjenjivati samo za bosanske muslimane.

Don Frane Bulić recimo još 1923. godine u svom tekstu o Stridonu govori o Bosni kao zemlji naseljenoj Bošnjacima, a i mnogi drugi prije njega.

Npr. Ivan Franjo Jukić koristi pseudonim Slavoljub Bošnjak, a evo šta piše 1848:

"Mi Bosnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo zivi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i zale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo sto su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Dakle Bošnjaci nisu baš tako mladi kao što vi mislite, nego je namjernim iskrivljavanjem historijskih činjenica došlo do takvog okreta u susjednim zemljama.
Pisistratus

#1368 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Pisistratus »

nagibn wrote:
Zar Franjo Josif nije dekretom zabranio Bosanski jezik pa tako i Bosnjake, i to na nagovor Srba i Hrvata, jer su tvrdili da ako mi ostanemo Bosnjaci, da ce mo u tom slucaju, polagati vise prava na Bosnu od onih koji prihvatise nacionalne nazive nasih komsija. Pa i sam tito je napravio nesto slicno, cak i gore, jer nije dao da se bar zovemo Muslimani. Mogli smo biti ili Srbi ili Hrvati, pa kad je rankovic vidio da se Muslimani vise izjasnjavaju kao hrvati nego Srbi, onda je dosao do spasonosne ideje, dozvolio je da mozemo bit ne-opredjeljeni, niko i nista! Tamo negdje 60,tih, kada je grupa nasih intelektualaca pocela lobirati da nam se vrati nase istorijko ime Bosnjaci, malo je falilo da ih Raif Dizdarevic sve ne pohapsi. Rekli su nam, da se mozemo zvati Muslimani i tacka, bilo je daj sta das i nasi pristanu. Pricaj ti borbene, Bosnjaci su uvjek znali ko su i sta su i koja him je Domovina,al yebi ga visa sila pa hajd... ;-)

Kakav dekret, gdje si to pročitao? :shock:
tnnt

#1369 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by tnnt »

Pisistratus wrote:
Muslimani u popisu iz 1948. su se morali iztjasniti kao neopredijeljeni ili kao Jugosloveni, isto kao i u popisu iz 1953, 1961 ili 1971, ili se izjasniti kao Hrvati ili Srbi ili eventualno Makedonci ili Slovenci. tek amandmanima na Ustav iz 1974, prvenstveno zahvaljujući nastanku i razvoju muslimanske intelektualne klase, koja je gajila tradicionalnu muslimansku kulturu i književnost, te pod pritiskom iste, kao i nužne demokratizacije, u Ustav iz 1974 je ugrađeno da se Muslimani izjašnjavaju kao posebna nacija s velikim M. pogreška je bila u tome da je ime Muslimani predstavljalo i religijsku odrednicu, te prema tome ne može biti ime jednog naroda. Stoga se 1993 pribjeglo rješenju da se uzme ime Bošnjak, kao općeprihvaćeno i historijski prihvatljivo ime ne samo za Muslimane, nego još i više za Srbe i hrvate.Međutim, kako su navedena dva naroda prihvatili ime Srbi odnosno Hrvati, za sebe, iz susjednoh država, to se ime Bošnjaci počelo primjenjivati samo za bosanske muslimane.
to stoji, nisu bili formirani kao nacija pa i nisu bili na prvim popisima
a poslije kako ti navodiš pod pritiskom vaših intelektualaca postadoše Muslimani
zašto nisu tražili ime Bošnjak? :D
Pisistratus wrote: Don Frane Bulić recimo još 1923. godine u svom tekstu o Stridonu govori o Bosni kao zemlji naseljenoj Bošnjacima, a i mnogi drugi prije njega

Npr. Ivan Franjo Jukić koristi pseudonim Slavoljub Bošnjak, a evo šta piše 1848:
volite često citirati don Franu, ali i rado izostaviti da je on sve muslimane u Bosni smatrao Turcima :lol:
Pisistratus wrote: Dakle Bošnjaci nisu baš tako mladi kao što vi mislite, nego je namjernim iskrivljavanjem historijskih činjenica došlo do takvog okreta u susjednim zemljama.
pa naravno da su stari, ali kao regionalna odrednica a ne nacija
e sad da Turci nisu okupirali Bosnu, nacijom bi možda i postali
i moj se post odnosio na mladost muslimana Bošnjaka, koji se čude što i mi nismo Bošnjaci katolici
a Hrvati u Bosni su barem 200 god Hrvati a oni tek 20 god Bošnjaci
a nas žele uvjeriti da nismo Hrvati a da su oni veliki Bošnjaci :D
Pisistratus

#1370 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Pisistratus »

tnnt wrote:
Pisistratus wrote:
to stoji, nisu bili formirani kao nacija pa i nisu bili na prvim popisima
a poslije kako ti navodiš pod pritiskom vaših intelektualaca postadoše Muslimani
zašto nisu tražili ime Bošnjak? :D
Pisistratus wrote: Don Frane Bulić recimo još 1923. godine u svom tekstu o Stridonu govori o Bosni kao zemlji naseljenoj Bošnjacima, a i mnogi drugi prije njega

volite često citirati don Franu, ali i rado izostaviti da je on sve muslimane u Bosni smatrao Turcima :lol:
Pisistratus wrote: Dakle Bošnjaci nisu baš tako mladi kao što vi mislite, nego je namjernim iskrivljavanjem historijskih činjenica došlo do takvog okreta u susjednim zemljama.
pa naravno da su stari, ali kao regionalna odrednica a ne nacija
e sad da Turci nisu okupirali Bosnu, nacijom bi možda i postali
i moj se post odnosio na mladost muslimana Bošnjaka, koji se čude što i mi nismo Bošnjaci katolici
a Hrvati u Bosni su barem 200 god Hrvati a oni tek 20 god Bošnjaci
a nas žele uvjeriti da nismo Hrvati a da su oni veliki Bošnjaci :D
Hrvati u Bosni su Hrvati tek zadnjih 100 godina(znaš valjda kad je Napredak nastao i zašto, i kako je nastala Seljačka Stranka i sve to?), a ne preko 200 kako si bubnuo, očito napamet. Niko te ne tjera da se izjašnjavaš kao Bošnjak, što se mene tiče možeš i trolist Franjin sebi sam dat', al' da si slab s historijom, ilitiga poviješću, e to je već evidentno.
Max Bunker

#1371 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Max Bunker »

tnnt wrote:
koji zakon ili dekret?
Ono oko ilirskog gena, ne odnosi se samo na Hrvate iz Hercegovine, nego na Hercgovce u globalu ( Bosnjake, Hrvate, Srbe itd. )

Jeste nam zabranjeno bilo da se izjasnjavamo kao Bosnjaci. Kada vec spominjes dijasporu, Adil Zulfikarpasic u svojim knjigama divno pise i spominje o nacionalnosti Bosnjak. Recimo, interesantno mi je kako on prica da su u nekim trenutcima rata, znali dobivati pismena gdje su ih oslovljavali kao Bosnjake, no međutim jako rijetko i jako kratko. I on sam priznaje da je i on jako brzo odustao od ideje Bosnjastva, sve dok nije emigrirao u Svicarsku. Tu, u novinskim clancima i literaturi, pocinje se ponovo zalagati za ideju Bosnjastva i jako malo ljudi zna da je zapravo Bosnjacki Institut prvo nastao u Svicarskog ( i okupljao nasu migraciju ) pa da je tek nekih dvadeset-trideset godina kasnije, premjesten u Sarajevo. 1964 godine osniva Liberalni savez Bosnjaka. S' obzirom da vidim da pises na Hrvatskom jeziku pa predpostavljam i da si Hrvat, onda da znas da je upravo Zulfikarpasicu prvi prostor za pisanje o Bosnjackoj naciji davala hrvatska migracija u Svicarskoj, recimo isto tako da je 60-ih godina proslog stoljeca u SAD-u o Bosnjastvu i perspektivama Jugoslavije ( pozitivno ili negativno, to ne znam ) pisao za " Hrvatski glas " iz Chicaga.

Evo recimo sada gledam popis stanovnistva iz 1981. godine i bas je interesantno kako se najveci broj muslimana izjasnio kao Muslimani ( 76,51 ) pa onda kao Jugoslaveni ( 13,38 ), Hrvati ( 4,26 ) itd. To okazuje da se muslimani tog doba nisu zeljeli svrstavati u velikoj mjeri u neke druge nacije, vec da su uvijek tezili nekom svom nacionalnom identitetu pa taman to bila i ta nemoguca izvedenica nacije iz vjere. Kasnije, 1993. godine Muslimani ce preci u Bosnjake ( tj. kada je opet dopusteno da se nazivamo Bosnjacima ).

Danasnja Bosnjacka nacija, ali isto tako i Hrvatska i Srpska, se pogresno ( samo u BiH ) vezu za religiju. Tako da bi ja po nekom automatizmu morao da budem i Bosnjak i musliman.
tnnt

#1372 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by tnnt »

Max Bunker wrote:
Evo recimo sada gledam popis stanovnistva iz 1981. godine i bas je interesantno kako se najveci broj muslimana izjasnio kao Muslimani ( 76,51 ) pa onda kao Jugoslaveni ( 13,38 ), Hrvati ( 4,26 ) itd. To okazuje da se muslimani tog doba nisu zeljeli svrstavati u velikoj mjeri u neke druge nacije, vec da su uvijek tezili nekom svom nacionalnom identitetu pa taman to bila i ta nemoguca izvedenica nacije iz vjere. Kasnije, 1993. godine Muslimani ce preci u Bosnjake ( tj. kada je opet dopusteno da se nazivamo Bosnjacima ).

Danasnja Bosnjacka nacija, ali isto tako i Hrvatska i Srpska, se pogresno ( samo u BiH ) vezu za religiju. Tako da bi ja po nekom automatizmu morao da budem i Bosnjak i musliman.
ne svrstavam ja vas u nikakve druge nacije, nego nisi shvatio moju poantu
i ne sporim da je bilo nekih i prije koji su propagirali ideju o Bošnjaštvu ali bez nekog uspjeha
ali činjenica je da se je 95% sadašnjih Bošnjaka osječalo kao Muslimani do 1992/93
niti su htjeli imati veze sa Bošnjacima, ustvari nisu ni znali tko su ti Bošnjaci
a da ste se osječali i nazivali Bošnjcima, sam Bog vam nebi mogao zabraniti da se tako nazivate
pa makar samo pred prijateljima, susjedima ili u ilegali, što nije bio slučaj :P
nijedan moj prijatelj mi nikada u školi nije rekao da je Bošnjak, već da je Musliman
i zbog toga opet navodim, vi Bošnjaci bili niste do 1993
a sada tražite od nas da budemo Bošnjački katolici
što naravno nama Hrvatima ide poprilično na živce :D
Last edited by tnnt on 15/01/2013 16:52, edited 1 time in total.
tnnt

#1373 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by tnnt »

Pisistratus wrote:
Hrvati u Bosni su Hrvati tek zadnjih 100 godina(znaš valjda kad je Napredak nastao i zašto, i kako je nastala Seljačka Stranka i sve to?), a ne preko 200 kako si bubnuo, očito napamet. Niko te ne tjera da se izjašnjavaš kao Bošnjak, što se mene tiče možeš i trolist Franjin sebi sam dat', al' da si slab s historijom, ilitiga poviješću, e to je već evidentno.
pa svako malo citirate don Franu iz 1840 i kako su navodni Bošnjaci katolici postali Hrvatima
a sad su tek postali Hrvatima po tebi u 20 stoljeću
neznam tko buba napamet :lol:
Max Bunker

#1374 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Max Bunker »

tnnt wrote:
Max Bunker wrote:

ne svrstavam ja vas u nikakve druge nacije, nego nisi shvatio moju poantu
i ne sporim da je bilo nekih i prije koji su propagirali ideju o Bošnjaštvu ali bez nekog uspjeha
ali činjenica je da se je 95% sadašnjih Bošnjaka osječalo kao Muslimani do 1992/93
niti su htjeli imati veze sa Bošnjacima, ustvari nisu ni znali tko su ti Bošnjaci
a da ste se osječali i nazivali Bošnjcima, sam Bog vam nebi mogao zabraniti da se tako nazivate
pa makar samo pred prijateljima, susjedima ili u ilegali, što nije bio slučaj :P
nijedan moj prijatelj mi nikada u školi nije rekao da je Bošnjak, već da je Musliman
i zbog toga opet navodim, vi Bošnjci bili niste do 1993
a sada tražite od nas da budemo Bošnjački katolici
što naravno nama Hrvatim ide poprilično na živce :D
:shock:
Vidi, nacionalno buđenje među Bosnjacima/muslimanima je pocelo jako kasno, mnogo kasnije nego kod Hrvata ili Srba. Slobodno mogu reci da smo mi u dobroj mjeri taj proces prespavali. Sada, koji su razlozi ja stvarno ne zelim u to da ulazim, mozda jer smo se pod osmanlijama osjecali " svoj na svome " iskljucivo iz vjerske perspektive to posmatrajuci a kod Hrvata i pogotovo Srba, to nacionalno buđenje je predstavljalo revolt protiv sistema.

Znalo se prije rata ko su i sto su Bosnjaci, bilo integralno ( kalajevski ) ili ovako ( na tv-u sam gledao kako je neko, ako nije Alija Isakovic jos negdje 80-ih godina ovim nasim poltronima u KP-u predlagao zalaganje za Bosnjacku naciju i mislim da se to spominje u dokumentarnom filmu " Put u nezavisnost " ). Nas problem je jednostavno bio u tome, sto nikada nismo imalu u vrhu ljude koji bi se za to zalagali, a opet uz sve to ponavljam ti, i nase nacionalno buđenje je pocelo jako kasno ( slobodno mogu reci da smo se probudili tek 1993.godine ali se jos nismo razbudili :D ).
Recimo, izasao je jako interesantan tekst jal' u Slobodnoj Bosni, jal' u Oslobođenju i Muslimanima, kao nacionalnoj pripadnosti. Tito je na sastanku u Bugojnu, prije promjene Ustava 1971. godine rekao kako ne mogu postojati Muslimani, jer to nije prirodno naciju vezati za vjeru, vec kako mora postojati Bosanska nacija kao sto je to slucaj sa drugim republikama. Tada se naislo na zestoko protivljenje clanova KP iz Srbije ( ne zaboravi i da je " Hrvatsko proljece " bilo odgovor na centralisticku i " ugnjetavacku politiku Beograda prema Zagrebu pa sada zamisli, kakva je tek reakcija Beograda bila prema ideji Bosanske nacije ).

Ti pokusavas na osnovu par ljudi na ovome forumu i par radikala na ulici, optuzis sve Bosnjake kako zele od vas da se izjasnjavate kao Bosnjaci katolicke vjeroispovjesti. To je jako daleko od istine. Budi ti Hrvat, govori Hrvatskim jezikom i niko ti to ne brani, isto kao sto meni neko ne moze zabraniti da budem Bosnjak ( a u katolicanstvu se fino kaze: " Ne cini drugom ono sto ne zelis da drugi cini tebi. " :) ).

Upravo kada to shvatimo u nasim glavama, kada pocnemo komunicirati međusobno pa kada Sarajevo shvati gdje je napravilo greske prema Hrvatima iz BiH, kada Hrvati iz BiH shvate gdje su pravili greske prema Sarajevu i BiH, onda mozemo ocekivati da nam bude bolje.
Pisistratus

#1375 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Pisistratus »

tnnt wrote:
Pisistratus wrote:
pa svako malo citirate don Franu iz 1840 i kako su navodni Bošnjaci katolici postali Hrvatima
a sad su tek postali Hrvatima po tebi u 20 stoljeću
neznam tko buba napamet :lol:

Hrvati u Bosni i hercegovini jesu Hrvati tek od početka XX stoljeća, i to treba da naučiš ti, a ne ja. Don Frane je pisao 20-tih godina XX stoljeća, a ne 1840, a možda si mislio na Slavoljuba Bošnjaka, tj. Ivana Franju Jukića koji također nije pisao 1840, nego 1848. Dakle čak i citiranje ti je puno grešaka, da ne govorim pasosi koje si "posvetio" historiji. Eto, ni najveća imena "svoje" matične historije ne znaš.

Stoga ti ljubazno preporučujem da naučiš prvo o svom, hrvatskom, narodu ponešto, pa onda da diskutuješ o drugim narodima, kao npr. o nama Bošnjacima. Toliko.
Post Reply