Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
fatamorgana

#1351 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by fatamorgana »

Pa jel' smo to trebali Homeinijevu sliku držat', :lol:
nosara

#1352 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

animals wrote:
tvsabina wrote:
nosara wrote: Zato sto je partizane vodio genije, a ne neki nesposobni mamlaz... Kad su se stekli uslovi, uzelo se sve do Trsta i od Trsta... Rat je ozbiljna stvar...
Rečenice za enciklopediju. Moj naklon.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Samo sticaj okolnosti moj Nosara, kako nastala u datom periodu, tako je i nestala u datom periodu..drzava nastala na labavim temeljima se sama srusila..da je bio genije, i danas bi ta drzava funkcionisala...
Besmislica... Drzava se raspala nazor, bespotrebno, neosnovano... Oni kojima je bila tijesna sad daju sve sto imaju da se uglave u gori i besmisleniji "savez" bogatih i siromasnih, gdje ce potpuno nestat ekonomski, kulturno, demografski...

Toliku kolicinu gluposti na malom prostoru niko nije mogao ocekivat...
Gojeni H

#1353 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Besmislica... Drzava se raspala nazor, bespotrebno, neosnovano... Oni kojima je bila tijesna sad daju sve sto imaju da se uglave u gori i besmisleniji "savez" bogatih i siromasnih, gdje ce potpuno nestat ekonomski, kulturno, demografski...

Drzava se sastavila na temeljima Kraljevine Jugoslavije i tekovinama NOB-a. Vecini je bilo potpuno logicno da se ima zajednicka drzava Juznih Slavena. Komunisti perfidno vrse prepad i preuzimaju zasluge za SVE ukljucujuci i NOB.
Od ukupnog broja od 800 000 pripadnika NOVJ komunisti su cinili 70 000 sto nije ni 10%.
Svi ostali glasovi su sapatom utihnuli.

Drzava se raspala zbog nikada prekinute zelje velikosrpskog establismenta da vlada nad ostalima. Pokazali su to i neki Brozovi najblizi saradnici tipa Rankovica. Kumrovecki manipulant nije smijenio Rankovica zbog stotina (neki kazu hiljada) ubijenih i mucenih Albanaca i Bosnjaka (ali i Hrvata) vec zbog toga sto je saznao da ga isti spijunira. Josip Broz je zavrsio skolu NKVD-a U SSSR-u i znao je sve o represivnim metodima i "ubjedjivanjima".
Svaka Jugoslavija za Bosnjake znaci sporu smrt ili ponizavajuce robovanje. Velikosrpstvo sa SPC i SANU nece nikad umrijeti.
nosara

#1354 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
nosara wrote:

Drzava se sastavila na temeljima Kraljevine Jugoslavije i tekovinama NOB-a. Vecini je bilo potpuno logicno da se ima zajednicka drzava Juznih Slavena. Komunisti perfidno vrse prepad i preuzimaju zasluge za SVE ukljucujuci i NOB.
Od ukupnog broja od 800 000 pripadnika NOVJ komunisti su cinili 70 000 sto nije ni 10%.

Drzava se raspala zbog nikada prekinute zelje velikosrpskog establismenta da vlada nad ostalima. Pokazali su to i neki Brozovi najblizi saradnici tipa Rankovica. Kumrovecki manipulant nije smijenio Rankovica zbog stotina (neki kazu hiljada) ubijenih i mucenih Albanaca i Bosnjaka (ali i Hrvata) vec zbog toga sto je saznao da ga isti spijunira. Josip Broz je zavrsio skolu NKVD-a U SSSR-u i znao je sve o represivnim metodima i "ubjedjivanjima".
Svaka Jugoslavija za Bosnjake znaci sporu smrt ili ponizavajuce robovanje. Velikosrpstvo sa SPC i SANU nece nikad umrijeti.
Zna se ko je pozvao ljude na oruzje, a zna se i ko je sjedio i cekao, brinuo o dunumima i magazama, molio boga da svabo zatre crvene... Pusti suplju...

Kad danas slusas desnicare svih boja, a svi imaju istu zvako o represivnim metodama i slicnim glupostima o bivsem sistemu, covjek ne moze da se ne zapita, ako je toliko nezadovoljnih i potlacenih ljudi bilo u toj drzavi, kako da se, uz sav bjelosvjetski sljam, koji bi jedva docekao "da pogura" nezadovoljni "narod", nije desilo neko ozbiljnije "proljece" sve do iza Brozove smrti, a i tada je nekima, umjesto dolaska "proljeca", pao mrak na glavu... :evil:
Gojeni H

#1355 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Izvinjavam se ostalima, ovo je totalno offtopic

nosara srce
divi ti bozanstva. Zipa sta veli za viski i stap. :lol: :lol: :lol: Oj majko, Zagorac je nenadjebiv.
A, vidi sto ga Jovanka .ebe. Fakat se vidi da mu ide na zivce. :lol:

Gojeni H

#1356 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Stafeta mladosti

Ritual nošenja štafete trajao je pune 42 godine (1945-1987).
Na prijedlog omladine Kragujevca, Odjeljenje za sport i fiskulturu organizovalo je masovna omladinska štafetna trčanja, širom Jugoslavije, sa idejom da mladi trčeći Predsjedniku nose lijepo izrađene palice i u njima rođendanske čestitke, sa željama za dug život i dobro zdravlje. Manifestacija koja je trajala skoro pola vijeka, ima tri karakteristična perioda: I Period «Titova štafeta», 1945 – 1956. II Period «Štafeta mladosti», 1957 – 1980. III Period «I poslije Tita – Tito», 1981-1987.

Pod geslom i poslije Tita - Tito, jugoslovenska omladina nastavlja trcati i odrzavati sletove na stadionima.
Posljednju Štafetu mladosti 1987. godine prati skandal koji je u to vrijeme prilicno snazno odjeknuo u jugoslavenskoj javnosti. Ponuđeni plakat za proslavu Dana mladosti, idejno riješenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea «Novi kolektivizam», u stvari je bio prepravljeni njemački nacistički plakat, kopija djela «Treći rajh» Riharda Klajna.
Uskoro ce se prestati trcati i nositi stafeta.

Evo je u najljepsem gradu BiH (namjerno subjektivna ocjena) 1962, radi mladjih forumasa, da vide kako je to izgledalo.

Mene je kacao buket - vazda. Kazu "kita cvijeca ko tebi".

madner

#1357 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Gojeni H wrote:
nosara wrote:

Bome RBiH je usla u historiju kao jedan od rijetkih svijetlih perioda za danasnje Bosnjake. Sve ostalo je cisti revizionizam, koji ignorise pocetne postavke. Tragom one da ni 1980 nismo stigli Njemacku po ekonomskim parametrima (ali se presucuje da je ovo bilo na nivou africke drzave 1939 a Njemacka velesila.) :roll:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1358 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Woody »

Evo, mene @Gojeni H, da me ne zaboraviš :vozdra:

E, vala svaka ti dala za ovu kritiku Cotavog Zagorca, i tu se podržavamo 100% :thumbup: Ni ja ga, k'o ni ti, ne gumo organski. Doduše, iz potpuno drugih razloga, za razliku od tebe :wink:

I više mi je pun kurac ovih Titoista po forumu, a ja sam o tom liku svoje rekao, i ne želim se ponavljati a rezultate njegove "vladavine" vidimo iz priloženih Bantu Država ex-Yugoslavije.

Ali, pošto znaš da se ja volim svađati sa tobom, sreće ti objasni mi a nikada te nisam pitao:

Koje je to po tebi jedino ispravno državno rješenje za Bošnjake? Da li je to hiper/jedno-nacionalna država, tipa Turske? (država - Turska, jezik- Turski, nacija - Turska, imena - Turska, nacionalne manjine - zdrrrraaao. Kome se ne sviđa - allahimanet, prnje pa preko granice (vidi pod Kurdi, Jermeni, Grci, Bugari...) Ili, neuzubillah, neka vjerska država tipa Iran ili Saudija?

I, nemoj mi samo sreće ti, još i ti palamuditi o RBiH, jerbo bih te odmah pitao: koliko je ta država trajala? Da li je ikada zaživjela?
Last edited by Woody on 24/06/2013 10:42, edited 1 time in total.
madner

#1359 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Koji su tvoji razlozi, slobodno se izjasni. :D
Gojeni H

#1360 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Gojeni H wrote:

Bome RBiH je usla u historiju kao jedan od rijetkih svijetlih perioda za danasnje Bosnjake. Sve ostalo je cisti revizionizam, koji ignorise pocetne postavke. Tragom one da ni 1980 nismo stigli Njemacku po ekonomskim parametrima (ali se presucuje da je ovo bilo na nivou africke drzave 1939 a Njemacka velesila.) :roll:
Samo cinjenice molim, postovani profesore
Ako smijem da primijetim uopste nisi prokomentarisao nesrazmjerno mali broj Bosnjaka u JNA, policiji i ostalim orudjima upravljanja.
Govorimo o periodu 1980-1992, ali niko od dezurnih jugonostalgicara nije objasnio (a opravdati se ne moze) da BiH i Bosnjaci nisu bili ravnopravni od samog starta bivse drzave (pet baklji na grbu). O "danasnjim" Bosnjacima da ne govorim ... eto mi smo 74-e pali s Marsa i nacionalno se uoblicili.

Neoboriva cinjenica:
Sve ne-komunisticke drzave zapadne Evrope su ekonomski bolje napredovale od bivse SFRJ ukljucujuci Portugal i Grcku.
Historija ce pokazati, Bosnjaci listom jesu bili za Jugoslaviju, ali se ta Jugoslavija prema njima odnosila nerijetko kao maceha.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1361 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Woody »

madner wrote:Koji su tvoji razlozi, slobodno se izjasni. :D
Bojim se, da tebe ništa nisam pitao :P

Ali evo, kad si već pitao:

1. Zato što je bio minijaturna kopija Kobe Staljina;
2. Zato što je bio ego-manijak;
3. Zato što je "izgradio" YU na istim truhlim temeljima kao što je bila i Kraljevina;
4. Zato što nikada nije riješio nijedno nacionalno pitanje u YU, niti mu je topadalo na pamet;
5. Zato što je bio hard core komunista, a folirao narod da nije;
6. Zato što je od YU htio napraviti "his own private" CCCP;
7. Zato što se nikada nije priupitao šta će s nama biti poslije njega;
8. Zato što nas je 56 godina držao u paničnom strahu od "vanjskog neprijatelja", a država mu se raspala iznutra - implozijom;
9. Zato što nije iskoristio prilike koje su mu se nudile, ali zato je koristio svaki eksperiment koji mu je pao na pamet/serviran od strane njegovih lešinara s kojima se okružio;
10. Zato što ga je bolio kurac za svih nas 22 miliona

10? Je li dosta. Vala jest, od koga je - i previše je.

Čekamo javljanje @Gojenog H, a ti komunjaro @madner, sjaši s mene više sreće ti
madner

#1362 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
Gojeni H wrote:

Ako smijem da primijetim uopste nisi prokomentarisao nesrazmjerno mali broj Bosnjaka u JNA, policiji i ostalim orudjima upravljanja.
Govorimo o periodu 1980-1992, ali niko od dezurnih jugonostalgicara nije objasnio (a opravdati se ne moze) da BiH i Bosnjaci nisu bili ravnopravni od samog starta bivse drzave (pet baklji na grbu). O "danasnjim" Bosnjacima da ne govorim ... eto mi smo 74-e pali s Marsa i nacionalno se uoblicili.

Neoboriva cinjenica:
Sve ne-komunisticke drzave zapadne Evrope su ekonomski bolje napredovale od bivse SFRJ ukljucujuci Portugal i Grcku.
Historija ce pokazati, Bosnjaci listom jesu bili za Jugoslaviju, ali se ta Jugoslavija prema njima odnosila nerijetko kao maceha.
To je cinjenica, no ne kaze se orudjima upravljanja nego instrumentima upravljanja. Djelomicno je tacno da Bosnjaci nisu imali pretjerano zelje i volje za takvim karijerama, a djelomicno da je postojala diskriminacija, koja se zasnivala na ulozi istih za vrijeme NDH-a.

To je potpuno netacno, bilo pet ili sest baklji je nebitno. Bitno je da je postojala RBiH, koja je bila ravnopravna Republika. RBiH je bila unitarna i narodna (danas bi se reklo gradjanska) federalna jedinica. Albanci se mogu zaliti da nisu bili ravnopravni jer su imali samo AP, no Bosnjaci nikako. Sto se tice nacionalnih uoblicavanja, od AH je glavni problem u Bosnjacima i sveranju izmedju vjere i nacije.

Opet, pogledaj te drzave prije WW2 ili WWI i gdje su bile. Najsiromasnije pokrajine Austro Ugarske su bile Hrvatska i Bosna. Zato kazem da je pod Titom Jugoslavija iz cetvrte lige dosla u drugu. Sto je ogroman napredak.
madner

#1363 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Woody wrote:
madner wrote:Koji su tvoji razlozi, slobodno se izjasni. :D
Bojim se, da tebe ništa nisam pitao :P

Ali evo, kad si već pitao:

1. Zato što je bio minijaturna kopija Kobe Staljina;
2. Zato što je bio ego-manijak;
3. Zato što je "izgradio" YU na istim truhlim temeljima kao što je bila i Kraljevina;
4. Zato što nikada nije riješio nijedno nacionalno pitanje u YU, niti mu je topadalo na pamet;
5. Zato što je bio hard core komunista, a folirao narod da nije;
6. Zato što je od YU htio napraviti "his own private" CCCP;
7. Zato što se nikada nije priupitao šta će s nama biti poslije njega;
8. Zato što nas je 56 godina držao u paničnom strahu od "vanjskog neprijatelja", a država mu se raspala iznutra - implozijom;
9. Zato što nije iskoristio prilike koje su mu se nudile, ali zato je koristio svaki eksperiment koji mu je pao na pamet/serviran od strane njegovih lešinara s kojima se okružio;
10. Zato što ga je bolio kurac za svih nas 22 miliona

10? Je li dosta. Vala jest, od koga je - i previše je.

Čekamo javljanje @Gojenog H, a ti komunjaro @madner, sjaši s mene više sreće ti
Bojim se da ti nisi urednik ove teme. Znas ono sloboda govora i tako to.
2. i 7. je tacno, ostalo je cista glupost.

Nisam znao da sam uzjahao, a za tebe gospodin komunjara. :D
Gojeni H

#1364 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Woody wrote:Evo, mene @Gojeni H, da me ne zaboraviš :vozdra:

E, vala svaka ti dala za ovu kritiku Cotavog Zagorca, i tu se podržavamo 100% :thumbup: Ni ja ga, k'o ni ti, ne gumo organski. Doduše, iz potpuno drugih razloga, za razliku od tebe :wink:

I više mi je pun kurac ovih Titoista po forumu, a ja sam o tom liku svoje rekao, i ne želim se ponavljati a rezultate njegove "vladavine" vidimo iz priloženih Bantu Država ex-Yugoslavije.

Ali, pošto znaš da se ja volim svađati sa tobom, sreće ti objasni mi a nikada te nisam pitao:

Koje je to po tebi jedino ispravno državno rješenje za Bošnjake? Da li je to hiper/jedno-nacionalna država, tipa Turske? (država - Turska, jezik- Turski, nacija - Turska, imena - Turska, nacionalne manjine - zdrrrraaao. Kome se ne sviđa - allahimanet, prnje pa preko granice (vidi pod Kurdi, Jermeni, Grci, Bugari...) Ili, neuzubillah, neka vjerska država tipa Iran ili Saudija?
I, nemoj mi samo sreće ti, još i ti palamuditi o RBiH, jerbo bih te odmah pitao: koliko je ta država trajala? Da li je ikada zaživjela?
Neka te, dobro dosao.
Drzavno rjesenje za Bosnjake? Pa zna se, Bosnjacima sve a kauri il' pod zemlju il' preko Drine. :lol:

Pitanje ti je jednostavno postavljeno, ali odgovor ne moze biti jednostavan iz razloga sto smatram da je veliki dio ove zemlje jos uvijek pod okupacijom.
Bosna je jedina zemlja Bosnjacima i to je jedina domovina bosnjackog naroda.
Bosnjacki narod je htio-ne htio prinudjen zivjeti pored ostalih.

Bosnu vidim ili kao bosnjacku nacionalnu drzavu ili drzavu svih njenih gradjana bez ignorisanja nacionalnih posebnosti svakog naroda.
nosara

#1365 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Gojeni H wrote: Bosnu vidim ili kao bosnjacku nacionalnu drzavu ili drzavu svih njenih gradjana bez ignorisanja nacionalnih posebnosti svakog naroda.
A ne bi bilo ignorisanja posebnosti svakog naroda...? E, bas ti hvala...! :D

Glede nebuloza o tome da je Broza bolio kurac sta ce poslije bit s nama... Ne znam zasto bi ga i bolio, valjda je do jucer nepismena bagra trebala konacno preuzet odgovornost za svoje predebele, lijene guzice... Sto kazu, barem popravljat ono sto je on napravio, trajalo bi jos 100 godina...

Doduse, lakse se naguzit za sicu, rasprodat sve i lajat na bivsu drzavu, komuniste, Tita, partizane... :bih:
Gojeni H

#1366 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Gojeni H wrote:

Neoboriva cinjenica:
To je cinjenica, no ne kaze se orudjima upravljanja nego instrumentima upravljanja. Djelomicno je tacno da Bosnjaci nisu imali pretjerano zelje i volje za takvim karijerama, a djelomicno da je postojala diskriminacija, koja se zasnivala na ulozi istih za vrijeme NDH-a.

To je potpuno netacno, bilo pet ili sest baklji je nebitno. Bitno je da je postojala RBiH, koja je bila ravnopravna Republika. RBiH je bila unitarna i narodna (danas bi se reklo gradjanska) federalna jedinica. Albanci se mogu zaliti da nisu bili ravnopravni jer su imali samo AP, no Bosnjaci nikako. Sto se tice nacionalnih uoblicavanja, od AH je glavni problem u Bosnjacima i sveranju izmedju vjere i nacije.

Opet, pogledaj te drzave prije WW2 ili WWI i gdje su bile. Najsiromasnije pokrajine Austro Ugarske su bile Hrvatska i Bosna. Zato kazem da je pod Titom Jugoslavija iz cetvrte lige dosla u drugu. Sto je ogroman napredak.
A ja necu da koristim komunisticki termin pa makar bilo naopako k'o u krmeta muda. :D
I nije bila RBiH profesore, vec SR BiH ali razumijemo se.

Opet komunisticki metod "razmucivanja" teme i odvlacenja paznje auditorijumu. Ne govorimo o AU, Kraljevini, begovima sto bi jahali raju, sve je to poznato.
Opet idemo na cinjenice...Jesu li to Bosnjaci glupi pa nisu mogli imati vise nacelnika policije ili ucitelja (srazmjerno njighovom ucescu u populaciji) vec su se morali dovoditi hercegovacki Srbi i Crnogorci?
Last edited by Gojeni H on 24/06/2013 11:32, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1367 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Skandal Stafeta Mladosti 1987. g.

"Skandal koji je uslijedio mlađe generacije mogu samo namaštati: mediji su se samo time bavili, politički odnosi bili zategnuti, pozivalo se na linč autora, plakat je povučen, a autorima organizovano suđenje. Autori su svoj rad branili kao umjetničko djelo koje se da smjestiti u retroavangardu, proces u kojem umjetnici koriste simbole različitih, često dijametralno suprotnih političkih režima, te ih postavljanjem u novi kontekst dekonstruišu i daju novo značenje. Zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili sumnju da je plakat akt protudržavne propagande, suđenje je obustavljeno, a identitet Nikole Grujića nikad nije utvrđen."
http://www.radiosarajevo.ba/novost/4684 ... resao-sfrj

Za one koji ne pamte ili su bili premladi, dalekovidi Slovenci su htjeli juznjacima objasniti pogubnost kulta licnosti, stvaranjem plakata koji je bio identican nacisitickom plakatu iz doba treceg Rajha.
nosara

#1368 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Gojeni H wrote: Opet idemo na cinjenice...Jesu li to Bosnjaci glupi pa nisu mogli imati vise nacelnika policije ili ucitelja (srazmjerno njighovom ucescu u populaciji) vec su se morali dovoditi hercegovacki Srbi i Crnogorci?
Daj neku statistiku tipa toliko i toliko skolovanih Bosnjaka - ucitelja bez posla u BiH te i te godine, a dovodjeni "stranci"... Ovako je pausalno i lici na trac...

Koliko je nakon rata bilo skolovanih ljudi generalno u BiH...?
nosara

#1369 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Gojeni H wrote:Skandal Stafeta Mladosti 1987. g.

"Skandal koji je uslijedio mlađe generacije mogu samo namaštati: mediji su se samo time bavili, politički odnosi bili zategnuti, pozivalo se na linč autora, plakat je povučen, a autorima organizovano suđenje. Autori su svoj rad branili kao umjetničko djelo koje se da smjestiti u retroavangardu, proces u kojem umjetnici koriste simbole različitih, često dijametralno suprotnih političkih režima, te ih postavljanjem u novi kontekst dekonstruišu i daju novo značenje. Zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili sumnju da je plakat akt protudržavne propagande, suđenje je obustavljeno, a identitet Nikole Grujića nikad nije utvrđen."
http://www.radiosarajevo.ba/novost/4684 ... resao-sfrj

Za one koji ne pamte ili su bili premladi, dalekovidi Slovenci su htjeli juznjacima objasniti pogubnost kulta licnosti, stvaranjem plakata koji je bio identican nacisitickom plakatu iz doba treceg Rajha.
Ima li negdje zabiljezeno kako su se gradjani bunili, demonstrirali protiv stafete...? Ko je stvarao "kult licnosti", marsovci...?
vatrogasac

#1370 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:Pa jel' smo to trebali Homeinijevu sliku držat', :lol:
Sad si uvrijedio sve Titoiste kada si ovo dvoje uporedio. :mrgreen: Iako su opet naši mediji za Titova života pisali sa simpatijama o Homeinijevoj revoluciji. Zagrebački Start posebno.
Gojeni H

#1371 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote: Bosnu vidim ili kao bosnjacku nacionalnu drzavu ili drzavu svih njenih gradjana bez ignorisanja nacionalnih posebnosti svakog naroda.

Glede nebuloza o tome da je Broza bolio kurac sta ce poslije bit s nama... Ne znam zasto bi ga i bolio, valjda je do jucer nepismena bagra trebala konacno preuzet odgovornost za svoje predebele, lijene guzice... Sto kazu, barem popravljat ono sto je on napravio, trajalo bi jos 100 godina...

Doduse, lakse se naguzit za sicu, rasprodat sve i lajat na bivsu drzavu, komuniste, Tita, partizane... :bih:
Bosnjaci nikad ni nad jednim narodom nisu izvrsili genocid i nemaju teret (barem ideoloski) NDH-azija, Istocne Bosne, itd.
Primjer: Sahovici i pokolj kojeg je spomenuo i Djilas. Navedi mi takav primjer u bosnjackoj historiji. Nema ga. mi nismo takav narod.
Bosnjaci su plemenit narod neopterecen rasnim ideologijama, primarno zbog islamskog vjeroucenja umjerenog pravca.
Bosnjaci nemaju stormfront i chviljave celavce. Imamo one nekakve nacional-socijaliste iz Svecke, sa jedno 6 clanova, a to se tesko moze uzeti kao nase.

Ne sekiraj se ti za Bosnjake. Kod nas je veci problem nepotizam nego ta neka rasna superiornost, muda labudova.
madner

#1372 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
Gojeni H wrote:

Neoboriva cinjenica:

A ja necu da koristim komunisticki termin pa makar bilo naopako k'o u krmeta muda. :D
I nije bila RBiH profesore, vec SR BiH ali razumijemo se.

Opet komunisticki metod "razmucivanja" teme i odvlacenja paznje auditorijumu. Ne govorimo o AU, Kraljevini, begovima sto bi jahali raju, sve je to poznato.
Opet idemo na cinjenice...Jesu li to Bosnjaci glupi pa nisu mogli imati vise nacelnika policije ili ucitelja (srazmjerno njighovom ucescu u populaciji) vec su se morali dovoditi hercegovacki Srbi i Crnogorci?
Posto je jedno vrijeme bila NR a jedno SR uobicajno je koristiti samo RBiH.
Nije to komunisticki termin, ajme.

Govorimo, tvrdis da nismo prestigli Portugal i Grcku. Samo zaboravljas napomenuti da smo ih sustigli.
Nisu glupi, no nakon WWII su Srbi imali disproporcionalno veliki uticaj u RBiH, zbog zasluga u WW2. Drugi problem je bio krajnje jednostavan, BiH nije imala svoj univerzitet tako da se Bosnjaci nisu mogli skolovati u BiH. Naravno taj problem je rjesen formiranjem UNSA, koja ce skolovati vise Bosnjackih VSSova od bilo koje druge ustanove u svijetu.
Treca stvar je bila jos jednostavnija, dolazi do naglog dolaska u pretezno Bosnjacke gradove zasluzenih funkcionera NOB-a sa strane.
Gojeni H

#1373 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

madner kaze, pa ostane ziv

Nisu glupi, no nakon WWII su Srbi imali disproporcionalno veliki uticaj u RBiH, zbog zasluga u WW2. Drugi problem je bio krajnje jednostavan, BiH nije imala svoj univerzitet tako da se Bosnjaci nisu mogli skolovati u BiH. Naravno taj problem je rjesen formiranjem UNSA, koja ce skolovati vise Bosnjackih VSSova od bilo koje druge ustanove u svijetu.
Treca stvar je bila jos jednostavnija, dolazi do naglog dolaska u pretezno Bosnjacke gradove zasluzenih funkcionera NOB-a sa strane.
Profesore
Jel' stvarno stojis iza ovog boldiranog?
Jel' govorimo o zaslugama opisanih od strane rahmetli Adil-bega Zulfikarpasica, gdje Broz i Rankovic svjesni zlocina cetnika iste primaju u partizane?
Kave ba crne zasluge 80 i neke, 35 godina nakon rata?
Ja statisticke podatke nisam mogao naci jer se vjerovatno nisu vodili, ali hajde sjeti se svoje osnovne i srednje skole.
Ja znam za barem 4-5 osnovnih i 3 srednje skole da je broj Srba i Crnogoraca prosvjetnih radnika bio izmedju 60 i 70 %.
Ovo je posebno bilo izrazeno u urbanim sredinama. Covjece, djecu su ucili Crnogorci koji osim Gorskog Vijenca i "istrage poturica" nisu znali iz koje su rupe ispali.
Zokipfc

#1374 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Zokipfc »

Gojeni H wrote:
nosara wrote:

Bosnjaci nikad ni nad jednim narodom nisu izvrsili genocid i nemaju teret (barem ideoloski) NDH-azija, Istocne Bosne, itd.
Primjer: Sahovici i pokolj kojeg je spomenuo i Djilas. Navedi mi takav primjer u bosnjackoj historiji. Nema ga. mi nismo takav narod.
Bosnjaci su plemenit narod neopterecen rasnim ideologijama, primarno zbog islamskog vjeroucenja umjerenog pravca.
Bosnjaci nemaju stormfront i chviljave celavce.
Imamo one nekakve nacional-socijaliste iz Svecke, sa jedno 6 clanova, a to se tesko moze uzeti kao nase.

Ne sekiraj se ti za Bosnjake. Kod nas je veci problem nepotizam nego ta neka rasna superiornost, muda labudova.
Jao majko mila, vidi generalizacije :run:
madner

#1375 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner kaze, pa ostane ziv

Profesore
Jel' stvarno stojis iza ovog boldiranog?
Jel' govorimo o zaslugama opisanih od strane rahmetli Adil-bega Zulfikarpasica, gdje Broz i Rankovic svjesni zlocina cetnika iste primaju u partizane?
Kave ba crne zasluge 80 i neke, 35 godina nakon rata?
Ja statisticke podatke nisam mogao naci jer se vjerovatno nisu vodili, ali hajde sjeti se svoje osnovne i srednje skole.
Ja znam za barem 4-5 osnovnih i 3 srednje skole da je broj Srba i Crnogoraca prosvjetnih radnika bio izmedju 60 i 70 %.
Ovo je posebno bilo izrazeno u urbanim sredinama. Covjece, djecu su ucili Crnogorci koji osim Gorskog Vijenca i "istrage poturica" nisu znali iz koje su rupe ispali.
Da li je bila istina ili ne, to je drugo pitanje.
Pogledaj broj poginulih u prvim ofanzivama tokom WW2 po nacionalosti. Da li je jednaka etnickoj strukturi?
Jednostavno, ustaski teror koji ce otjerati (bukvalno otjerati) vecinu Srba u partizana nije kacio danasnje Bosnjake. Dakle u prvom valu su tu bili Srbi koji su se borili protiv ustaskog terora, ubjedjeni komunisti i cetnici koji su imali drugi plan 1941.

Adil Beg je u toj vojski izasao kao podpukovnik, a da je bilo mjenjana dresova bilo je. Samo muslimani nisu imali jasnu liniju koja bi podrzala NOB. IZ je prvo bila za neutralnost, pa za NDH pa se malo nadala necemu od Himlera. To je totalni i klasicni kiks, gdje se stavljaju pare ne gubitnika.

Meni je uciteljica bila Muslimanka :D
Locked