Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#1351 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:džindas, kakav vi krevetić imate? Je li na nivoe? Mi još uvijek nismo spustili na donji nivo, kad vidim ona juče se digla na koljena, uhvatila ogradicu, i cijelim torzom se nadvila i gleda šta ima dolje (samo parket, ne znam šta je tako zanimljivo :? ). Doduše, to je iz sjedećeg položaja, ali juče se čak i sama stavila u sjedeći položaj, ali mislim da to nije ni skontala da je uradila, jer se prevrtala i onda se na stranu uspravila. Ne znam da li da spuštam ili ne, da mi je još malo da se ne saginjem pri uzimanju je, odoše mi leđa.

safran, šta ti znači ovo jedna do dvije doze hipp rice ili prosa. I ja isto tako radim, ali ja iz kese direktno naspem u kašicu i mješam dok se ne zgusne. Danas je recimo toga bilo podosta, jer sam greškom stavila više vode u povrće. Ne pratim te mjerice, zar imaju?

E da, moja je jučer imala proliv, dva puta u sat vremena. Psolije drugog proliva se strašno ojela, došlo mi da plačem. Namazala sam kremom od dr. Paše za bebe i jutros nema ojeda, pa eto da znate. :)
Slažem se sa vanad - spuštaj krevetić - moj je tako sjedio i dizao se na koljena a onda jednu veče kad smo se igrali (on baca igračke iz krevetića ja ih vraćam) najnormalnije, kao da je 100 x to uradio, izvuče jednu nogicu, odgurnu se drugom i stade na noge. Tu noć je prvi put prespavao sa mnom. Sutradan je platforma odmah išla sprat niže. Ali mu se to nije svidjelo, nimalo. I krevetić je prestao biti sigurna zona. Zato je ovaj mali od 7-8 mjeseci na donjem spratu i to mu je bilo normalno.

Ma potpuno sam zaboravila da one kašičice za doziranje dolaze u AD mlijeku a ne u rice/proso kutijama. Vi ste mame dojačice :razz: , nema kod vas toga - onda obična kašika.

Kakvi ste sa zubima? Uz zube je kod mojih redovno išao proliv i to onaj grozni, kiseli, od kojeg se ojedu u sekundi. Za ojede se kod nas savršenim pokazala kombinacija Bepanten masti i vodeni ekstrakt propolisa (ja pomiješam u kutijici) - za 12 sati guza ko nova.

Moj debelindžo je sa nepunih 7 mjeseci imao 11,2 kg. Uz sav ranije pobrojani repertoar koji se kasnije znatno proširio nabacio je svega 3 kg za narednih 10 mjeseci. Sa 8 je bio na nogama, vrlo brzo propuzao, sa 9-9,5 sa bratom igrao ganje po dnevnom boravku (malo na 2 malo na 4 noge), sa nepunih 11 se sam odlijepio od kauča i samostalno prohodao, ubrzo protrčao i dan danas uglavnom trči. Kad skontaju kretanje - energetska potrošnja je nevjerovatna a rast je i dalje intenzivan. I još nešto, debelindžo se nikad nije prejeo. On jede koliko mu treba a onda zatvori usta i odmahne glavom. Dosta.
putujucidzindas

#1352 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

ja taman zadala muzu vikend zadatak - spustanje krevetica. van krevetica se jos ne dize sam, ali u kreveticu se uhvati za ogradicu, pa se vuce, tako da necu cekati da vidim da je uspio :-D

ma mi sad imamo problema s tvrdom stolicom. bas je jadan pati, a nikako da skontam do cega je. rizu mu posljednjih dana uopste ne dajem, ovo ostalo uglavnom jede voci i povrce koje ne zatvara. pojeo je more kompota od sljive. kontam jedino da mozda moze biti zbog ove flasice mlijeka koju uvecer popije, jer sam mu nedavno pocela kupovati hypp 2, a dosad je pio hypp 1. al zato sto kaki u tutu - ja mislim da mu zapravo odgovara polozaj, da mu je lakse kad sjedi na tuti :lol:
safran

#1353 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

E vidiš - moj je pio Hipp 1 samo u onom kratkom periodu između 2,5 mjeseca kad imaju skok u razvoju pa im nikad dosta i 4,5 mjeseca kad je počeo jesti kašice sa žitaricama. Hipp 1 (a mislim i Hipp 2 - nikad nismo na njega prešli) sadrži skrob i kad je počeo klopati žitarice nisam više vidjela smisla u tom skrobu i prebacim ga na Laktovit plus na kojem je ostao do kravljeg mlijeka nekad u 9-om mjesecu.
safran

#1354 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Sad pročitah ovo - zanemarite ovu priču dr. nauka i sl. samo zamislite 5 dječaka godinu i po razlike.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/roditelj ... /121117043
Koja logistika i koja organizacija je potrebna.
CherryLips

#1355 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Ne znam kako joj organizam izdrzi konstantne trudnoce...
vanad

#1356 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

citala sam i ja...kod mene dvoje 21 mjesec od sebe pa ne znam kud cu prije :shock:
Alhemicarkaa

#1357 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Nema još nijednog zuba, ja sam ga zvanično prestala iščekivati i prepoznavati simptome. Kad bude biće - možda je proliv bio zbog zuba, možda nije. Mjerodavno mi je da je ona vesela, dobro papa, a to što je dva puta stolica bila tečna, Bože moj.

A ovoj porodici svaka čast, ali ja ipak razmišljam o snu otherside. Vjerujem da i ova porodica razmišlja o tome :lol:
putujucidzindas

#1358 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote: ali ja ipak razmišljam o snu otherside. :
ajoj, ako sutra ne kazes covjeku da ode prosetati dijete bar na 3 sata, namjestis sebi sve ko u snu, nista od tebe :lol:
safran

#1359 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Samo da prijavim da je kod nas počelo noćno plakanje. Mislim da sanja. Preksinoć se probudio vrišteći, kad sam se sagela da ga izvadim iz krevetića skoro pa mi je uskočio u ruke i sa strahom gledao u krevetić. Nije bilo šanse da ga vratim pa smo pajkili zajedno. Otherside - kod nas krenulo sa 20 mjeseci.
otherside

#1360 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

nesto me puno spominjete, prosto se plasim da mi se nesto ne desi, pu pu pu :D
ja jos uvijek uzivam u mirnoj bebi a tata se bori sa nespavanjem i vristanjem.
vikendom ih oboje izbacim iz kuce, napravim kafu i jedem cokoladu :lol:
iako i dalje gubim na kilazi, vec predosjecam da cu se usukati k'o glista :roll:
safran

#1361 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Blago tebi. Ja, na primjer, znam da se nikad do toga neću dovesti. Izuzev, ne daj bože kakve bolesti ili ..... gdje je ona tema o barijatrijskoj hirurgiji? :razz:
otherside

#1362 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

safran wrote:Blago tebi. Ja, na primjer, znam da se nikad do toga neću dovesti. Izuzev, ne daj bože kakve bolesti ili ..... gdje je ona tema o barijatrijskoj hirurgiji? :razz:
ma ne znam sta bih ti rekla...ni mrsavost nije lijepo vidjeti,veruj mi :roll:
safran

#1363 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Možda, ali se da lijepo obući i to pojeftino. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma samo se ti drži čokolada. Mogu ti još dati i recept za cupcakes od tikve - nema da brineš za gubitak kilaže.
vanad

#1364 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Ja u drugoj trudnoci udebljala 14 kila - 4 "ostavila" u porodilistu, ovih 10 sletilo za 4 mjeseca. Nisam mrsavica, nisam ni debela ali brate sve dodatne kile od trudnoce izgubim bez problema. Te nespavanjem, te dojenjem, te nosanjem i trcanjem za djecom. Meni sega kad mi neko kaze da se nikako ne moze rjesiti kila viska. Ja se pocnem debljati tek kad malo dijete naraste i nije tako zahtjevno. Od januara pocinjem sport neki ganjati. Najradije bih trcala ili vozila bicikl ali nije mi vrijeme za to...Moram nesto skontati.
safran

#1365 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Moj višak nije od trudnoće - sve je to moja zasluga - samo mojaaaa. U drugoj trudnoći dobila preko 25 kg :oops: iz bolnice se vratila skoro 13 kg lakša. Nikad mi neće biti jasno kako. Nisam bila bog zna otečena - barem nisam imala taj osjećaj. Pritisak normalan, šećer, trigliceridi, holesterol .... ma sve super. Pokretna do zadnjeg momenta - sama se odvezla na kontrolu dan prije pucanja vodenjaka. Prehodala brat-bratu 5 km taj dan bez problema. A opet 13 kg - a beba prosjek 3700 g, pa malo posteljice, krvi, plodne vode .... do 6-7 kg bih shvatila ali ovu razliku do 13 kg. Biće da je bila vezana voda.
Preostale kilice su spale u narednih 6 mjeseci bez ikakvog posebnog truda. Bilo dugo toplo ljeto, stariji na trotinet, beban u kolica i put pod noge i odoše. Ali onaj moj miraz koji sam skupila između 2 trudnoće ni da makne.
putujucidzindas

#1366 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ja zatrudnila sa 10-15 kg viska (kod mene 5 kg gore-dolje nista ne znaci :D ), dobila 20 u trudnoci. Kad sam masicu na stolu ko iz topa rekla 100 kg, kaze covjek - ova boga mi ne laze, nemojte joj dozu povecavati :lol: :lol:
doduse, evo sam sad skoro 25 sletila, sto ce reci 5 manje nego kad sam trudna bila. jos nekih 10 da sleti i bice OK :D
partybrakerica

#1367 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by partybrakerica »

hjoj,ja mrsavica bila i ostala,u trudnoci samo stomacic dobila,bila se ponadala da cu se makar tad udebljat,kad ono nista.dobila samo 11 kg,spalo -malo na porodu,malo mjesec,dva poslije... :roll: beba bila 3300.
otherside

#1368 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

to sa gubljenjem kg poslije poroda je bas individualno.
ja sam u prvoj trudnoci dobila 13 kg, odmah poslije poroda sam izgubila 8kg a ostatak nakon 4 mjeseca...doduse, poslije sam nastavila gubiti pa sam usla u drugu trudnocu laksa nego u prvu.
u drugoj trudnoci sam dobila 8-9 kg i izgubila odmah opet 8 kg :roll:
skontala sam koliko god da sam dobila ja bih opet isto izgubila - 8 kg :D
a da...obje bebe bile isto teske 3100 gr.
Alhemicarkaa

#1369 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Kako me samo nervirate sa tim dobila 9 kg. :x

Danas sam baš nešto tužna. Meni menstruacija evo traje od kraja septembra, i tek je sinoć stala. Sve se tješila zbog dojenja je, ali kad sam vidjela visok datum, nazovem svoju doktoricu i kaže odmah dođi. Elem, trudna nisam (čuj), nema cisti, mioma, upala, niti šta slično. Kaže doktorica buni se moj jajnik koji je do sada bio nekontrolisan, a onda ga kontrolisala trudnoća, pa sad dojenje. Elem, da ću ubrzo dobiti obilno krvarenje, a ako se opet desi da krvarenje ne staje morat ću uzeti terapiju koja će značiti kraj dojenja :(
putujucidzindas

#1370 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote:Kako me samo nervirate sa tim dobila 9 kg. :x

:(
ma pusti bolan njih, znam ja ove svoje prijateljice - sve redom bile sretne sto su bar u trudnoci imale koju kilu i (.)(.) poslije ih opet depresija uhvatila, nigdje nista :lol: :lol:
Alhemicarkaa wrote:
Danas sam baš nešto tužna. Meni menstruacija evo traje od kraja septembra, i tek je sinoć stala. Sve se tješila zbog dojenja je, ali kad sam vidjela visok datum, nazovem svoju doktoricu i kaže odmah dođi. Elem, trudna nisam (čuj), nema cisti, mioma, upala, niti šta slično. Kaže doktorica buni se moj jajnik koji je do sada bio nekontrolisan, a onda ga kontrolisala trudnoća, pa sad dojenje. Elem, da ću ubrzo dobiti obilno krvarenje, a ako se opet desi da krvarenje ne staje morat ću uzeti terapiju koja će značiti kraj dojenja :(
o moja draga, pa to je bas dugo. ne razumijem ovo - jajnik bio nekontrolisan?
nemoj da se jos dodatno sikiras i stuzujes, ako je problem od tog ce samo gore biti. Ipak ce bebici jos malo 8 mjeseci, bitno je da si dojila i bitno je da sad ti budes OK. a mozda i ne dodje do terapije. Sta god je u pitanju, uz tebe tuznu i nasikiranu, nece joj puno znaciti ni dojenje.
Alhemicarkaa

#1371 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

ma moji jajnici su ti bili ko pušteni sa lanca :-) Inače sam imala problema sa ciklusima, znalo mi se ovo i prije dešavati, ili da nikako ne dobivam, i onda sam u postupcima MPO i trudnoći kontrolisala te jajnike, pa im valjda puko film. Ha, što imam živopisnu doktoricu :lol:
partybrakerica

#1372 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by partybrakerica »

kod mene je,alhemicarko,bila slicna situacija,ali u pubertetu-morala otici da mi daju injekciju da mi stane menstruacija.poslije toga dobila hormonsku terapiju-Diane35 i sve se uredovalo,cak nije vise bilo ni razarajucih,nenormalnih bolova kad dobijem...hormoni poludjeli bili...

a u posljednje vrijeme znam dosta zena ,cura,koje se zale da im ili kasni ili predugo traje,skoro svaka ima problema s tim..jel jos koja od vas to primjetila?
citala sam nesto da je to zbog pomjeranja magnetnih polja Zemlje,koja se odvijaju u zadnje vrijeme...to utice i na veliku smrtnost(nedavno efendija govorio da toliko ljudiumire da ne mogu stic sve dzenaze obavit :shock: )pogotovo mladih ljudi,od srca,nervoza i poremecaji vezani za menstruaciju kod zena...pa sad... :cry:
Alhemicarkaa

#1373 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Moja je danas kakila u tuti i bila je presrećna. Baš joj se svidjelo. Počela je sama uveliko da se dovede u sjedeći položaj (podnica krevetića spuštena 8-) ), a danas je u sekundi prešla sa jednog kraja sobe na drugi - a još ne puže. Sjedile mi na podu i igrale se i ja se zagledam nešto u tv kad čujem nešto šušti, pogledam, a frajlica došla do ladice, otvorila je i rovi po njoj, i osmijeh od uha do uha, kao da je ćup zlata našla.
Alhemicarkaa

#1374 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Uzimala sam i ja tu terapiju (diane 35), jedan mjesec i prestala. S tim sam non stop krvarila (mislim da je to bilo psihološki, imam blagu averziju prema hormonskim terapijama. I onda mi je propisam metformin - e s tim sam se uzrahatila, skinula kg i uredovila ciklus. Čim prestanem dojiti vraćam se na tu terapiju.
putujucidzindas

#1375 Re: Bebe - ALL ABOUT!

meni je prije doktorica prepisala diane 35 kao kontracepciju. ja sam godinama imala problema s grudima, te mastitisi, te boli. odlucila sam da ih ne pijem, ali ovi problemi nisu prestali. onda mi je moj ginekolog poslije objasnio da se diane 35 iskljucivo koriste kao hormonalna terapija, da su veoma jake i da cu vjerovatno zauvijek imati ove probleme :D
a ciklus - katastrofa. bio je svakih 22 dana, onda sam morala izvaditi jedan jajnik pa mi rekose kao, sad ce to biti OK. medjutim, ostade isto, evo i sda poslije trudnoce. ali je sve u redu, samo je malo kraci nego sto bi trebao biti :)

Alhemicarkaa wrote:Moja je danas kakila u tuti i bila je presrećna. Baš joj se svidjelo. Počela je sama uveliko da se dovede u sjedeći položaj (podnica krevetića spuštena 8-) ), a danas je u sekundi prešla sa jednog kraja sobe na drugi - a još ne puže. Sjedile mi na podu i igrale se i ja se zagledam nešto u tv kad čujem nešto šušti, pogledam, a frajlica došla do ladice, otvorila je i rovi po njoj, i osmijeh od uha do uha, kao da je ćup zlata našla.
ma mi uveliko kakimo u tutu. ja ne znam da li ja izmisljam, ali mi se cak cini da nece da kaki bez tute, sto bi mogao biti problem :D ima vec mozda 2 sedmice kako stalno kaka u tutu. neki dan smo cijeli dan bili kod svekrve i nismo imali tutu i on nije cijeli dan kakio, pa je sutra namirio 6x, sve u tutu :D

i izgleda da jos uvijek nema namjeru da se digne sam. kad ga ja dizem iz lezeceg u sjedeci, on se odmah sam digne na noge. ali sam da sjedne, nece. a preturanje po ladicima i otvaranje vrata ormarica je danas svecano zapocelo.
Post Reply