Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#1351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

jefferson wrote:
VjecitiStudent wrote: Dobrodosao bi i naziv knjige gdje je teoreticar politicke ekonomije napisao ovaj uslov o "najvise 10km udaljenosti od auto-ceste" za razvoj euro biznisa.
aha, to govorim iz primjera s kojim sam licno upoznat.
VW kada je planirao otvaranje nove tvornice automobila u SAD je svoju finalnu odluku donio na sljedeci nacin:
Dva finalista su bila u opciji, Huntsville u Alabami, i Chattanooga u Tenesiju.
Obe drzave su se odrekle poreza u vrijednosti od oko 300 miliona dolara i saglasile se da plate trening radnicima i njihove plate u naredne dvije godine.
ono sto je presudilo u korist Chattanooge je:
1. Izlaz na auto-put I-75 koji vodi do luka na floridi (huntsville je imao "krak" koji vodi na I-65 u duzini od 20 milja, sto je VW-u bilo previse jer grad nije na direktnoj vezi sa koridorom, iako je istrazivacki centar NASA-e.
2. Skolski sistem u Chattanoogije bolji od onog u Huntsvilleu.

Eto sta je presudilo kod investicije od 2 milijarde dolara!
...
Ti ako mislis da ce neko graditi tvornicu i slicno jer "voli" BiH se grdno varas. Samo pare, pare vrte sve.
...
Nije ti neki primjer, jer:
The 2008 race to attract the plant was competitive, and VW officials said Tuesday they selected the Chattanooga site out of 400 locations in the U.S.

A site in west Huntsville-Limestone County was considered one of three finalists, along with a Michigan site, but Chattanooga prevailed.

The Chattanooga incentive package included more than $570 million in local, state and federal aid, including tax breaks, infrastructure work and other incentives. VW announced the selection in July 2008.

Alabama offered $385 million in incentives, the largest package it had ever put together, then-Gov. Bob Riley said.
http://blog.al.com/breaking/2011/05/vol ... _plan.html
O prednosti "puta" ni rijeci.
Takodjer, posred lokacije koja je izgubila, takodjer ide 'interstate'
https://maps.google.com/maps?oe=utf-8&c ... CDIQ8gEwAA

Infrastruktura je naravno bitna, no to je tek jedan dio racunice.
155_mm

#1352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

nafaka da si ti procitao moj post vidio bi da sam rekao sljedece
155_mm wrote:posto vidim ovdje ima veliki broj strucnjaka za hrvatske ceste i njene kredite.
posto neki barataju nekim podatcima kako hrvatskoj ceste nisu donijele povecanje broja turista i kako ih sad ne izvucu iz krize.

a postoje li mozda podatci koliko bi hrvatska danas imala turista da nije izgradila te autoceste. mislim koliko bi turista odustalo od hrvatske zbog nedostatka infrastrukture.
za ove sto pitaju kako da autoceste nemogu izvuci hrvatsku iz krize sta mislite u kakvim govnima bi hrvatska bila danas da nije imala tih autocesta.
a ovi sto tvrde da hrvatska nemoze vracati dugove pa nije valjda da su ih sjebali ona petina od ukupnog duga sto je otislo za autoceste.
postoji li studija ovog podvucenog ili ne? ili da pojasnim dali bi se danas pojavio broj pada turista da autoceste nisu izgradjenje. ima li neko takve studije. obracam se ovim "strucnjacima" za hrvatski, dug, turizam i infrastrukturu.
VjecitiStudent

#1353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote:
VjecitiStudent wrote: Zelis nam reci da se ceste prave i milijarde lupaju u njih tek na osnovu umjetnickog dojma, ili zato sto to eventualno "svi rade"?????
Pa cemu onda sve ovo, nije valjda sve odreda nekakva pseudo-nauka?
Ceste se ne grade na osnovu studija vec na osnovu IZVEDBENOG projekta a izmedju tih faza imas jos najmanje 5-6 koraka koji su bitniji od te tvoje "fucking studije".
Sretan put u potrazi za nepoznatim blagom.
Na osnovu cega se donosi odluka da se uopce krene u gradnju necega, prije no sto se krenu praviti studije i sve ostalo potrebno da se dodje do izvedbenog projekta?
Better Man

#1354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

jefferson wrote:
Better Man wrote:Neko spomenu pruge! Izgradnja moderne pruge za ove savremene vozove koji mogu postizati strašno velike brzine bila bi odlična stvar! Zamislite da vozom stignete za 2 sata u Zagreb, pa nikad mi ne bi palo napamet u takvim uslovima da putujem autom za Zagreb, već bi fino sjeo na voz!
Cisto sumnjam da bi se nama danas u ovim uslovima isplatila brza pruga. Nama treba dobra pruga za teretni saobracaj. Previse smo mi mala zemlja a kod nas ljudi itekako vole svoja auta. Takodje, avionski saobracaj je jeftin da bi se tolika investicija isplatila. Ja bi radije te pare ulozio u razvoj teretnog saobracaja koji ce smanjiti troskove transporta roba, sto bi te ucinilo konkurentniji kod potencijalnih investitora.
Medjutim, sve dok nam zeljeznice, GRAS, BH Airline si slicne firme vode politicki podobne osobe, zaboravi!
Teretni saobraćaj bi bilo idealno prebaciti na željeznice, naročito prevoz nafte i naftnih derivata, ali naftaški lobiji to nikad ne bi dozvolili, jer ne bi mogli da muljaju!
VjecitiStudent

#1355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

155_mm wrote:nafaka da si ti procitao moj post vidio bi da sam rekao sljedece
155_mm wrote:posto vidim ovdje ima veliki broj strucnjaka za hrvatske ceste i njene kredite.
posto neki barataju nekim podatcima kako hrvatskoj ceste nisu donijele povecanje broja turista i kako ih sad ne izvucu iz krize.

a postoje li mozda podatci koliko bi hrvatska danas imala turista da nije izgradila te autoceste. mislim koliko bi turista odustalo od hrvatske zbog nedostatka infrastrukture.
za ove sto pitaju kako da autoceste nemogu izvuci hrvatsku iz krize sta mislite u kakvim govnima bi hrvatska bila danas da nije imala tih autocesta.
a ovi sto tvrde da hrvatska nemoze vracati dugove pa nije valjda da su ih sjebali ona petina od ukupnog duga sto je otislo za autoceste.
postoji li studija ovog podvucenog ili ne? ili da pojasnim dali bi se danas pojavio broj pada turista da autoceste nisu izgradjenje. ima li neko takve studije. obracam se ovim "strucnjacima" za hrvatski, dug, turizam i infrastrukturu.
Zupanija bez autoputa ima najveci porast broja gostiju, kako to objasniti?
U prvih šest mjeseci na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvaren je porast od pet posto u broju dolazaka i noćenja u odnosu na 2011. godinu, podaci su koje je danas iznijelo Ministarstvo turizma.

Najveći porast od 13 posto u broju dolazaka bilježe Dubrovačko-neretvanska, te Ličko-senjska županija, dok je u najjužnijoj županiji čak 15 posto više noćenja. Jedini minus zabilježila je Šibensko-kninska županija koja bilježi pad od jedan posto u broju dolazaka.
http://liderpress.hr/biznis-i-politika/ ... h-gostiju/
united bosnae

#1356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by united bosnae »

VjecitiStudent wrote:
Zupanija bez autoputa ima najveci porast broja gostiju, kako to objasniti?
U prvih šest mjeseci na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvaren je porast od pet posto u broju dolazaka i noćenja u odnosu na 2011. godinu, podaci su koje je danas iznijelo Ministarstvo turizma.

Najveći porast od 13 posto u broju dolazaka bilježe Dubrovačko-neretvanska, te Ličko-senjska županija, dok je u najjužnijoj županiji čak 15 posto više noćenja. Jedini minus zabilježila je Šibensko-kninska županija koja bilježi pad od jedan posto u broju dolazaka.
http://liderpress.hr/biznis-i-politika/ ... h-gostiju/
Egocentrik fanatik
Incubus

#1357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

Pa iz onih grafova se vidi da nije došlo do nikakvog značajnog porasta broja turista zbog autoceste.

Eto ne može se uopće iz grafa reći kad je završena autocesta...
mikasa

#1358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

Vjeciti, samo za tebe....Ako budes zadovoljan placas kafu, a ako ne, mozes dobiti citave tomove knjiga...
Ovo ti je samo sazetak.
http://www.mkt.gov.ba/aktivnosti/?id=49
VjecitiStudent

#1359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote:Vjeciti, samo za tebe....Ako budes zadovoljan placas kafu, a ako ne, mozes dobiti citave tomove knjiga...
Ovo ti je samo sazetak.
Da, to je sazetak iz kojeg su izostavljeni kljucni dijelovi, link je vec postavljan na ovoj temi.
No, i to je tek studija samo za jedan pravac, sta je sa ostalim opcijama?
Da li je iko ikada uopste vagao da li npr. praviti istovremeno pravac Samac-Sarajevo i npr. Orasje - Tuzla?
kurty

#1360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

VjecitiStudent wrote:
mikasa wrote:Vjeciti, samo za tebe....Ako budes zadovoljan placas kafu, a ako ne, mozes dobiti citave tomove knjiga...
Ovo ti je samo sazetak.
Da, to je sazetak iz kojeg su izostavljeni kljucni dijelovi, link je vec postavljan na ovoj temi.
Da li je iko ikada uopste vagao da li npr. praviti istovremeno pravac Samac-Sarajevo i npr. Orasje - Tuzla?
Vjeciti, haj reci sta tebi konkretno smeta kod Vc???

dvije godine slusao profesore koji su radili na ovim studijama i slusao sve njihove komenatre... I sad dodje par forumasa, i standardno obara sve sto strucni ljudi kazu...

Ovoje sto se tice projekta... Da se trebalo ovaj dio do sada kvalitetnije izvesti, trebao je... da se trebalo brze raditi, trebalo je...dasu cijene trebale biti manje, trebale su... Ali kakosam shvatio, @vjeciti tebi sve smeta po pitanju Vc...

p.s.inemoj mi molim te ko Boga, ako vec budes odgovara, traziti reference
Canton

#1361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
Šamac - Sarajevo se neće graditi. Tuzla-Orašje hoće nekad...
Nema potrbe da se vaga jer su ulaz i izlaz korudora VC davno određeni
mikasa

#1362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote:
Ovo ti je samo sazetak.
Nema drugog pravca jer je ovaj usvojen prije 10-ak godina kao dio evropske transferzale
U studiji Imas negdje tabelu o uticaju na ekonomiju...bla,bla,...
Rekao sam ti da neces naci citavu studiju na net-u jer se radi vise studija, analiza, procjena...
Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić i direktor IPSA Instituta d.o.o. Sarajevo Amir Fejzić danas su u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona potpisali Ugovor o izradi investiciono- tehničke dokumentacije autoceste Tuzla - Žepče, priključak na Koridor Vc.
Potpisanim ugovorom predviđeno je da se izradi idejni projekat, studija izvodljivosti, studija uticaja na okoliš, izrada elaborata eksproprijacije i svih drugih potrebnih dozvola za dobijanje urbanističke saglasnosti. Dužina autoceste Tuzla-Žepče je cca 65 km. Vrijednost ugovora je 2.702.182,21 KM s PDV-om, a rok za realizaciju ugovora je 18 mjeseci, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar.
mikasa

#1363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

kurty wrote: p.s.inemoj mi molim te ko Boga, ako vec budes odgovara, traziti reference
E j... ga, vjeciti trazi reference a od moje kafe nista...
Ako hoce ide pun kombi sa svim studijama na kucnu adresu.
VjecitiStudent

#1364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

kurty wrote:
VjecitiStudent wrote: Vjeciti, haj reci sta tebi konkretno smeta kod Vc???

dvije godine slusao profesore koji su radili na ovim studijama i slusao sve njihove komenatre... I sad dodje par forumasa, i standardno obara sve sto strucni ljudi kazu...

Ovoje sto se tice projekta... Da se trebalo ovaj dio do sada kvalitetnije izvesti, trebao je... da se trebalo brze raditi, trebalo je...dasu cijene trebale biti manje, trebale su... Ali kakosam shvatio, @vjeciti tebi sve smeta po pitanju Vc...

Dobro dosao bi primjerak studije, ako ga imas.
Meni uopste ne smeta dio Sarajevo - Sava ili Mostar - granica, dio od Sarajeva do Mostara mi potpuno izmice logici, dionica kojom se trenutno vozi svega 5000 putnika dnevno.
united bosnae

#1365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by united bosnae »

VjecitiStudent wrote:
Meni uopste ne smeta dio Sarajevo - Sava ili Mostar - granica, dio od Sarajeva do Mostara mi potpuno izmice logici, dionica kojom se trenutno vozi svega 5000 putnika dnevno.
Egocentrizam je osobina misljenja u ranim fazama razvoja, koja se manifestuje kao nesposobnost subjekta da svijet posmatra iz ugla drugog pojedinca, vec iskljucivo iz sopstvenog koji se apsolutizuje.
jefferson

#1366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

VjecitiStudent wrote:
jefferson wrote:
VjecitiStudent wrote: Dobrodosao bi i naziv knjige gdje je teoreticar politicke ekonomije napisao ovaj uslov o "najvise 10km udaljenosti od auto-ceste" za razvoj euro biznisa.
aha, to govorim iz primjera s kojim sam licno upoznat.
VW kada je planirao otvaranje nove tvornice automobila u SAD je svoju finalnu odluku donio na sljedeci nacin:
Dva finalista su bila u opciji, Huntsville u Alabami, i Chattanooga u Tenesiju.
Obe drzave su se odrekle poreza u vrijednosti od oko 300 miliona dolara i saglasile se da plate trening radnicima i njihove plate u naredne dvije godine.
ono sto je presudilo u korist Chattanooge je:
1. Izlaz na auto-put I-75 koji vodi do luka na floridi (huntsville je imao "krak" koji vodi na I-65 u duzini od 20 milja, sto je VW-u bilo previse jer grad nije na direktnoj vezi sa koridorom, iako je istrazivacki centar NASA-e.
2. Skolski sistem u Chattanoogije bolji od onog u Huntsvilleu.

Eto sta je presudilo kod investicije od 2 milijarde dolara!
...
Ti ako mislis da ce neko graditi tvornicu i slicno jer "voli" BiH se grdno varas. Samo pare, pare vrte sve.
...
Nije ti neki primjer, jer:
The 2008 race to attract the plant was competitive, and VW officials said Tuesday they selected the Chattanooga site out of 400 locations in the U.S.

A site in west Huntsville-Limestone County was considered one of three finalists, along with a Michigan site, but Chattanooga prevailed.

The Chattanooga incentive package included more than $570 million in local, state and federal aid, including tax breaks, infrastructure work and other incentives. VW announced the selection in July 2008.

Alabama offered $385 million in incentives, the largest package it had ever put together, then-Gov. Bob Riley said.
http://blog.al.com/breaking/2011/05/vol ... _plan.html
O prednosti "puta" ni rijeci.
Takodjer, posred lokacije koja je izgubila, takodjer ide 'interstate'
https://maps.google.com/maps?oe=utf-8&c ... CDIQ8gEwAA

Infrastruktura je naravno bitna, no to je tek jedan dio racunice.
Posred lokacije koja je izgubila ne ide interstate jer pazi ovo, ja sam tu zivio! Projekat je bio dio Limestone countyija kroz koji prolazi I-65, ali je Huntsville bio srediste svega sto je VW-u trebalo, od skola pa do infrastrukture koji jedan grad mora imati za takvu tvornicu. Inace fucking Athens je nesto slicno Brnjicu kod Kaknja!!! Huntsville je vezan krakom za I-65, i to je vrhunska cesta, ali je izvan glavnog koridora.
Jarane, lako je gledati u google maps, u linkove i slicno, jebe te to guglanje previse.
Elem, bio sam ukljucen u studiju izvodljivosti kada je ovaj projekat u pitanju kroz jedan univerzitet, tako da "malo" vise znam kakve su se stvari desavale na terenu!
Michigan je izgubio jer se generlno proizvodnja seli iz tih oblasti na jug zbog skindikata i velikih troskova koji sindikati konstantno proizvode. AL i TN su drzave tkz. rigth to work, gdje sindikati manje vise nemaju skoro nikakvog uticaja osim kada je u pitanju obrazovanje i penzije.
naravno d aje dio racunice, ali VRLO vazan dio racunice.
Ostavi se googlea i idi nadji posao negdje u nekoj firmi pa nakon par godina pricaj o infrastruturi. O tome da pokrenes sam biznis bilo bi jos bolje, ali uz ovakvo razmisljanje bolje nemoj!
kurty

#1367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

VjecitiStudent wrote:
pa jel koridor ili nije... ili mislis da bi bilo najbolje da si cas na autoputu, cas na magistrali... ili je cjelina ili je smijarija

a 5000... Mozda bi tobilo 6000 ali nece ljudi svaki dan da cekaju drugu traku uz Ivan i prestizu... da cekaju iz kojeg grma ce izletiti policajac i slicno...

Ja ne znam da se igdje (osim u Madjarskoj privremeno... "sindrom seljaka") desilo da je izgradnjom autoceste, taj neki pravac imao manje vozila po danu, nego prije AP-a
kakaljin

#1368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

VjecitiStudent wrote:
kurty wrote:
VjecitiStudent wrote: Vjeciti, haj reci sta tebi konkretno smeta kod Vc???

Po cemu relacija Sarajevo-Mostar izmice logici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja se pitam zasto se nije ova dionica radila uporedo sa dionicom Sarajevo-Zenica pa da imamo spojeno Zenica-Mostar
VjecitiStudent

#1369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote: Nema drugog pravca jer je ovaj usvojen prije 10-ak godina kao dio evropske transferzale
U studiji Imas negdje tabelu o uticaju na ekonomiju...bla,bla,...
Rekao sam ti da neces naci citavu studiju na net-u jer se radi vise studija, analiza, procjena...
Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić i direktor IPSA Instituta d.o.o. Sarajevo Amir Fejzić danas su u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona potpisali Ugovor o izradi investiciono- tehničke dokumentacije autoceste Tuzla - Žepče, priključak na Koridor Vc.
Potpisanim ugovorom predviđeno je da se izradi idejni projekat, studija izvodljivosti, studija uticaja na okoliš, izrada elaborata eksproprijacije i svih drugih potrebnih dozvola za dobijanje urbanističke saglasnosti. Dužina autoceste Tuzla-Žepče je cca 65 km. Vrijednost ugovora je 2.702.182,21 KM s PDV-om, a rok za realizaciju ugovora je 18 mjeseci, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar.
Kvalitet te ekonomske tabele bez nedostajucih ulaznih podataka je potpuno upitan.
Studija definitivno postoji, samo je sklonjena, jer u uvodu je naveden cijeli sadrzaj studije.

Prema ovome, cijela auto-cesta Tuzla - Zepce bi trebala kostati skoro koliko i jedan, doduse najduzi tunel na pravcu Sarajevo - Mostar.
mikasa

#1370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

jefferson wrote: Posred lokacije koja je izgubila ne ide interstate jer pazi ovo, ja sam tu zivio! Projekat je bio dio Limestone countyija kroz koji prolazi I-65, ali je Huntsville bio srediste svega sto je VW-u trebalo, od skola pa do infrastrukture koji jedan grad mora imati za takvu tvornicu. Inace fucking Athens je nesto slicno Brnjicu kod Kaknja!!! Huntsville je vezan krakom za I-65, i to je vrhunska cesta, ali je izvan glavnog koridora.
Jarane, lako je gledati u google maps, u linkove i slicno, jebe te to guglanje previse.

Ostavi se googlea i idi nadji posao negdje u nekoj firmi pa nakon par godina pricaj o infrastruturi. O tome da pokrenes sam biznis bilo bi jos bolje, ali uz ovakvo razmisljanje bolje nemoj!
Da malo relaksiramo temu... Nemaj sad da te ja nadjem na googlu i da ti dokazem da nisi zivio u tom selu Brnjicu kod Kaknja :)
mikasa

#1371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote: Kvalitet te ekonomske tabele bez nedostajucih ulaznih podataka je potpuno upitan.
Nemoj sumnjati u sve ...
Studija definitivno postoji, samo je sklonjena, jer u uvodu je naveden cijeli sadrzaj studije.
Ma nije sklonjena jer to je veliki posao, tomovi knjiga, ogroman novac ... i sad to treba staviti na net da bi neko copy/paste...
Ovo trece necu komentarisati.
Prijatelju, da zavrsim, ostavi se googla, linkova, nemas tu pravih informacija i ne trazi reference na nesto sto je logicno (pa i ti bi napravio fabriku 10 km pored autoputa a ne u Kalinoviku).
A i ja budala, umjesto da napisem izvjestaj za posao koji sam uradio i naplatim, ja vec dva-tri dana raspravljam o glupostima, zato :run:
novi.dan.nova.nafaka

#1372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

kurty wrote:dvije godine slusao profesore koji su radili na ovim studijama i slusao sve njihove komenatre... I sad dodje par forumasa, i standardno obara sve sto strucni ljudi kazu...
Znaš šta, pomokrim se ja u čašu gdje zube drže tim profesorima! Šta kažu ti tvoji profesori o problematici koja eno sad hrvate muči!? Šta se svi blentavi pravite pa šutite o tome - lahko je palamuditi iza katedre i prosipati pamet. A kad Hrvatske autoceste svake godine naberu milionske gubitke onda idu opravdanja u stilu: "pa znate ovaj, mi smo smatrali i govorili da tako ne treba raditi".
Pljuc.
Canton

#1373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Znaš šta, pomokrim se ja u čašu gdje zube drže tim profesorima! Šta kažu ti tvoji profesori o problematici koja eno sad hrvate muči!? Šta se svi blentavi pravite pa šutite o tome - lahko je palamuditi iza katedre i prosipati pamet. A kad Hrvatske autoceste svake godine naberu milionske gubitke onda idu opravdanja u stilu: "pa znate ovaj, mi smo smatrali i govorili da tako ne treba raditi".
Pljuc.
Nije isto napraviti 1000 Km autoputa i 300 Km ...kontas... Ne pravimo mi cestu od Bilece do Drvara pa da tvoja logika ima smisla...
Ali ovdje svi znamo tvoje razloge zbog kojih si protiv gradnje autoputa.
kurty

#1374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
kurty wrote:dvije godine slusao profesore koji su radili na ovim studijama i slusao sve njihove komenatre... I sad dodje par forumasa, i standardno obara sve sto strucni ljudi kazu...
Znaš šta, pomokrim se ja u čašu gdje zube drže tim profesorima! Šta kažu ti tvoji profesori o problematici koja eno sad hrvate muči!? Šta se svi blentavi pravite pa šutite o tome - lahko je palamuditi iza katedre i prosipati pamet. A kad Hrvatske autoceste svake godine naberu milionske gubitke onda idu opravdanja u stilu: "pa znate ovaj, mi smo smatrali i govorili da tako ne treba raditi".
Pljuc.
samo ti mokri i po forumu se buni...
ali ces jako brzo imati Vc od - do i to je to... a uhvatili ste se hrvata ko pjani plota...

i covjece, struka kaze jedno i tako uradi...padodje investitor pa doda i oduzme...pa dok se svi ugrade... i na kraju samo struka kriva...

Canton wrote:
Nije isto napraviti 1000 Km autoputa i 300 Km ...kontas... Ne pravimo mi cestu od Bilece do Drvara pa da tvoja logika ima smisla...
de mi pomozi... da ne citam cijelu temu... sta je njemu problem???
Canton

#1375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

kurty wrote:
Canton wrote:
de mi pomozi... da ne citam cijelu temu... sta je njemu problem???
Smatra da će nam se desiti kao i Hrvatima pa da svoje kredite nećemo moću vraćati. Kao prvo dug Hrvatske za ceste je oko jedne petine ukuponog državnog duga. Hrvatska je izgradila 1000 Km autocesta a BiH 40ak s toga se ne možemo porediti.
Post Reply