Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Utopia
#1351 Re: Uvoz auta
Hvala ti, uz auto ide dodatni set felgi i guma, valjda nece biti veca zajebancija....
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#1352 Re: Uvoz auta
Pozdrav svima.
Imaju li se igdje unaprijed pogledati ove kataloshe cijene po kojima ti obracunaju carinu?
Imaju li se igdje unaprijed pogledati ove kataloshe cijene po kojima ti obracunaju carinu?
- saiks
#1353 Re: Uvoz auta
Za povrat njemackog pdva mi treba samo eur1 obrazac?
Nema veze ako auto ide na firmu ili fizicko lice?
Nema veze ako auto ide na firmu ili fizicko lice?
- HAVANA
#1354 Re: Uvoz auta
Za povrat pdv-a ti treba EX1 koji ovjeris na izlazu iz EU...Euro 1 ti treba za carinjenje vozila kod nas.Naravno ako ga mozes dobiti,zavisi koje je vozilo u pitanju.
- ranger
#1355 Re: Uvoz auta
Havana spasilac s forumaHAVANA wrote:Za povrat pdv-a ti treba EX1 koji ovjeris na izlazu iz EU...Euro 1 ti treba za carinjenje vozila kod nas.Naravno ako ga mozes dobiti,zavisi koje je vozilo u pitanju.
-
peli
#1356 Re: Uvoz auta
treba mi informacija. da li ima u Sa i okolini firma koja se bavi uvozom automobila prema narudzbi? hvala.lp
- Bakir1
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#1358 Re: Uvoz auta
Izvini mozes li mi pojasniti vezano za EURO, kakve veze ima koje je auto, zar to ne izdaje carinska sluzba ili prodavac ukoliko je pravno lice.HAVANA wrote:Za povrat pdv-a ti treba EX1 koji ovjeris na izlazu iz EU...Euro 1 ti treba za carinjenje vozila kod nas.Naravno ako ga mozes dobiti,zavisi koje je vozilo u pitanju.
Pitam jer ne znam, da ne pomislis da pokusavam da te demantujem.
Ima li iko iskustva sa uvozom automobila iz Francuske vezano za povrat PDVa i EURO1.
- HAVANA
#1359 Re: Uvoz auta
Kako kakve ima veze? Pa euro1 je dokaz da je vozilo proizvedeno u EU(ili bar 67% cini mi se da je taj postotak ugradjenih dijelova) a sve je to regulisano medjudrzavnim sporazumima sa EU...Nije to samo za vozila.EURO 1 je vazan dokument i mora biti validan i tacan a i lako ga je provjeriti.Ne smije ni greska u kilazi biti a kamoli sta drugo.Jedini ispravan je kada se dobije potvrda proizvodjaca(u ovom slucaju marke vozila) gdje je i kada napravljeno,ako je u EU dobije se pozitivna potvrda a ako nije, negativna.Na osnovu te potvrde,kopije fakture za vozilo i kopije saobracajne dozvole se kod spedicije na izlazu iz zemlje pravi euro 1 obrazac i kod nas se prilaze pri carinjenju.Za robu do 6000 eura se moze staviti i izjava ali da je zakonski validna i ispravna prodavac isto tako mora izvaditi potvrdu proizvodjaca.Sve drugo nije regularno jer moze doci do naknadnog placanja carine i penala ukoliko dodje do provjere tih izjava,euro1 obrazaca...sto se sad desava i mnogi su dobili plavu kovertu...Po gradisci i drugim divljim carinama udara izjave ko kako stigne i hoce,oplakace kad tad, a pocelo je.Mnogi da bi ustedili,vise zaradili...polete sa raznoraznim glupostima i poslije kuku majko na drzavu a u ovom slucaju je drzava potpuno u pravu.Samo kreten moze zamijeniti fakturu,dati lazni euro1,izjavu o porijeklu...jer to su stvari koje uvijek moraju biti regularne,vrlo se lako provjere kontaktom nase carine sa carinom zemlje izvoznice usporedbom izvoznih papira...Ne moze ti prodavac izdati euro1,ko je on i kako on zna gdje je vozilo proizvedeno? On moze ako zeli izvaditi za tebe ovim gore opisanim postupkom euro1...potvrda proizvodjaca,carina,spedicija...ali on licno ga ne moze izdati ili staviti izjavu na osnovu svoje pretpostavke da je recimo vw proizveden u EU.Nije svaki,recimo jetta nije i ne mozes dobiti euro1.Bmw x5,mercedes ml...Potvrda proizvodjaca i proizvodjac su ti koji potvrdjuju EU porijeklo.Da ne govorim o tome da BiH dobija i odredjeni iznos od EU za tu robu porijeklom iz EU jer ne naplacuje carinu.E zamisli sad kad posalju broj tih vozila na naplatu .koja su ocarinjenja bez placanja carine, i ovi gore ustanove da pojedini euri nisu validni i mnoge izjave...Onda pocinje spektakl,povratna informacija sta koje i kako nije tacno,ovde poziv uvozniku i naknadno placanje carine + kamata za sav taj period...
- Bakir1
#1360 Re: Uvoz auta
ako smijem dodati, foru pusi onaj kod koga je auto trenutno.......
- HAVANA
#1361 Re: Uvoz auta
Da u slucaju kupovine od svercera...Ukoliko je pravno lice uvoznik i njegova firma je uvoznik , njeno ime na uvoznoj carinskoj deklaraciji,ta firma je donja.Sta je mutio i gladan bio,to ce i iskihati,kad tad.Ona je odgovorno lice za postupak carinjenja.Zato i imas na onom famoznom spisku pojedine uvoznike sa ogromnim dugom.Koga nema, taj je cist.Vrlo jednostavno i lako dokazivo.Sad to carine rade vec skoro 2 godine.Posalju retroaktivno papire na usporedbu u zemlju izvoznicu i bilo koje neslaganje u izvoznoj proceduri i dokumentima garantuje primanje plave koverte.Bakir1 wrote:ako smijem dodati, foru pusi onaj kod koga je auto trenutno.......
- Bakir1
#1362 Re: Uvoz auta
a ljudi lete u gradisku ko muhe na govno, i famozne slovenacke eur1 izjave i slikanje po livadama i sumarcima.....
ali neka poslije njanjanja nema kajanja
ali neka poslije njanjanja nema kajanja
- HAVANA
#1363 Re: Uvoz auta
Tako je kad hoces da si na silu jeftin i satro poslovan, a poslije kuku majko...A gradiska je ko iz alan forda
Interesantno je da njih niko ne dira a sve se zna.Sta ti je politika...Neki dan sam gledao papire od e klase 2005,faktura na 2400 eura,prosla
izjava udarena...Ti kupi regularno za 4800,ocarini na orginal fakturu...i kaze ti lopov,a onaj ko biva dobar,jeftin...a kad dodje koverta hoce s bejzbol palicom da ga trazi... 
- muha_sa
#1364 Re: Uvoz auta
ta ti znaš--pojma ti neJmašHAVANA wrote:Tako je kad hoces da si na silu jeftin i satro poslovan, a poslije kuku majko...A gradiska je ko iz alan forda![]()
Interesantno je da njih niko ne dira a sve se zna.Sta ti je politika...Neki dan sam gledao papire od e klase 2005,faktura na 2400 eura,prosla
izjava udarena...Ti kupi regularno za 4800,ocarini na orginal fakturu...i kaze ti lopov,a onaj ko biva dobar,jeftin...a kad dodje koverta hoce s bejzbol palicom da ga trazi...
- ranger
#1365 Re: Uvoz auta
gradiska je ludnica, nije normalno, carstvo mita i korupcije... osjecao sam se ko crna ovca kad sam obilazio sve one "office"HAVANA wrote:Tako je kad hoces da si na silu jeftin i satro poslovan, a poslije kuku majko...A gradiska je ko iz alan forda![]()
- Bakir1
#1366 Re: Uvoz auta
dobro, istini za volju, Sarajevo je skupo, ali, sve je bolje od gradiske, ko izacic u vakat sto je bio za svercere
- HAVANA
#1367 Re: Uvoz auta
Ne idi gore ni silom prilika.Sve je to uvezano i svasta te navrate a oni fakticki nemaju nikakve odgovornosti ukoliko poslije dodje do provjere.Otkuca ti divlju fakturu sa udarenom izjavom,tvoju baci.Ocarini na onu divlju,uzme famoznu kafu...Poslije ako dodje do problema,oni su cisti jer po papirima si ti taj koji je dao tu dokumentaciju,ti si uvoznik.On samo radio svoj posao,primio papire od uvoznika,kafi traga nema...Ti ga pusis,narodski receno...Neki dan me drug zove,zamisli ti budale.Nije levat.Kupio auto i platio ga preko racuna 12500 eura a ovaj mu gore rekao da to moze proci na 7500.Kaze reko mu baci svoju fakturu napravicemo drugu,ustedices preko 1500 maraka...ranger wrote:gradiska je ludnica, nije normalno, carstvo mita i korupcije... osjecao sam se ko crna ovca kad sam obilazio sve one "office"HAVANA wrote:Tako je kad hoces da si na silu jeftin i satro poslovan, a poslije kuku majko...A gradiska je ko iz alan forda![]()
- HAVANA
#1368 Re: Uvoz auta
Joj sarajevo je cirkus,oni su stvarno najrigorozniji i najregularniji sto se tice papira, al osnoviceBakir1 wrote:dobro, istini za volju, Sarajevo je skupo, ali, sve je bolje od gradiske, ko izacic u vakat sto je bio za svercere
- Bakir1
#1369 Re: Uvoz auta
heh
biti ce ona sjecas li se, da li mozes da zaboravis, ali polako 
- HAVANA
#1370 Re: Uvoz auta
Pa ko je pametan,manje radi,manje zaradi...al mirno spava...Sve dodje i prodje,al trag ostaje,kompjuter je cudo...Zastitnici odu,trag ostane,pare se potrose,dodje drugi ciko...hajmo malo u kontrolu,a prikolica kilometarska...
- ranger
#1371 Re: Uvoz auta
a opet ovi u halilovicima seru do bola...HAVANA wrote:Joj sarajevo je cirkus,oni su stvarno najrigorozniji i najregularniji sto se tice papira, al osnoviceBakir1 wrote:dobro, istini za volju, Sarajevo je skupo, ali, sve je bolje od gradiske, ko izacic u vakat sto je bio za svercere![]()
Kupis citroena c8 za 4000 eura...kaze ciko,vrijedi ovo 8600 i ocarini ti na 8600
Placi mala placi,nema te nidje,gubitak zagarantovan.Al dobro,ako si pravno lice tuzis,prilozis dokumentaciju,pozoves se na clan 26 i dobijes nazad pare.Plati pa se zali.Jes da traje godinu dana al se moze bosti sa njima ako regularno radis.Kramar je tu u najboljoj poziciji,ja mislim da se njemu jedinom uvazava clan 26 u postupku carinjenja.Papiri mu cisti a pozadina jaka.Carini koliko plati,carinsko u hercegovini a roba u sarajevu,vrlo interesantno ko zna sta je carinsko skladiste i gdje treba roba biti...Al politika je kurva,ubila je bomba...
mom starom papiri 12 dana bili "u proceduri"...
-
direstraits0078
#1372 Re: Uvoz auta
Polahko, ali sigurno.HAVANA wrote:Pa ko je pametan,manje radi,manje zaradi...al mirno spava...Sve dodje i prodje,al trag ostaje,kompjuter je cudo...Zastitnici odu,trag ostane,pare se potrose,dodje drugi ciko...hajmo malo u kontrolu,a prikolica kilometarska...
- Danguba
#1373 Re: Uvoz auta
Opet nesto komplikujemo.
Ja uvozio svoje auto. Znaci da treba prijeci na neku garazu pa onda opet na moje bosansko ime. Momak mi zavrsio svu papirologiju za pola sata(odjavio sa mene auto, preuzeo on auto, prodao meni auto, skinuo stare tablice, stavio privremene, osigurao 15 dana uz mogucnost produzetka telefonom, fakturu sa izjavom EUR1, sve ovjereno, dvije carinske deklaracije i to je to. Prije toga kontaktirao Speditera da vidim koju cijenu da stavim(Pasat 2005) i on mi mrtav hladan kaze ''stavi 1800. Malo je, kazem mu...a ti stavi koliko hoces pa ces vise poreza platiti. Mene sramota bila ali da probam. Uvijek ima katalog pa neka traze pravu cijenu. Izlazio u Zupanji i samo prijavio hrvatskim carinicima izlaz robe. Oni evidentirali i zatrazili mi 10 eura na kavu.
Usao na Orasje i odmah rekao da uvozim auto. Nadji speditera i podnesi zahtjev za carinjenje. Tako uradio a ostalo zavrsio u Tuzli. Malo onaj carinik prokomentarisa iznos fakture ali rece, neka drugi odlucuju o tome.
Priznali mi servisnu knjizicu(jako bitno) i cak prihvatili cijenu sa fakture. EUR1 regularan. Dao spediteru 1.200 KM da i ne znam koliko ce kome dati ali meni je bitno da sam dobio sve papire za dalju proceduru.
Ja uvozio svoje auto. Znaci da treba prijeci na neku garazu pa onda opet na moje bosansko ime. Momak mi zavrsio svu papirologiju za pola sata(odjavio sa mene auto, preuzeo on auto, prodao meni auto, skinuo stare tablice, stavio privremene, osigurao 15 dana uz mogucnost produzetka telefonom, fakturu sa izjavom EUR1, sve ovjereno, dvije carinske deklaracije i to je to. Prije toga kontaktirao Speditera da vidim koju cijenu da stavim(Pasat 2005) i on mi mrtav hladan kaze ''stavi 1800. Malo je, kazem mu...a ti stavi koliko hoces pa ces vise poreza platiti. Mene sramota bila ali da probam. Uvijek ima katalog pa neka traze pravu cijenu. Izlazio u Zupanji i samo prijavio hrvatskim carinicima izlaz robe. Oni evidentirali i zatrazili mi 10 eura na kavu.
Usao na Orasje i odmah rekao da uvozim auto. Nadji speditera i podnesi zahtjev za carinjenje. Tako uradio a ostalo zavrsio u Tuzli. Malo onaj carinik prokomentarisa iznos fakture ali rece, neka drugi odlucuju o tome.
Priznali mi servisnu knjizicu(jako bitno) i cak prihvatili cijenu sa fakture. EUR1 regularan. Dao spediteru 1.200 KM da i ne znam koliko ce kome dati ali meni je bitno da sam dobio sve papire za dalju proceduru.
- Sodom1
#1374 Re: Uvoz auta
Fino ste vi svega napisali , lafo drzava ovo ono,mito ,korupcija.
Ali lopova u zatvoru nejma nit ce ih biti. Ko ce Gradisku uhakati , nikad i niko. Samo se vi tjesite da ce kao neko za nesto odgovarati. Hoce jedino sitna buranija za 100 marki , al na kraju krajeva od njih je sve i krenulo
Ali lopova u zatvoru nejma nit ce ih biti. Ko ce Gradisku uhakati , nikad i niko. Samo se vi tjesite da ce kao neko za nesto odgovarati. Hoce jedino sitna buranija za 100 marki , al na kraju krajeva od njih je sve i krenulo
- Bakir1
#1375 Re: Uvoz auta
Ovdje se niko ne tjesi, ovdje se gleda oko sebe i iz tudjih primjera diskretno govori. A ti de