Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
between

#1351 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

Bila sam ja juce kod doktora,reko mi je da dan-dva mjerim pritisak i ako ne spadne da uzmem neke tablete koje se jedine smiju piti u trudnoci.Da li je moguce da mi je skocio pritisak kako mi se blizi porod a i nerviram se zbog glupih i nevaznih stvari,ali si ne mogu pomoc :-?
wewa

#1352 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

between wrote:Bila sam ja juce kod doktora,reko mi je da dan-dva mjerim pritisak i ako ne spadne da uzmem neke tablete koje se jedine smiju piti u trudnoci.Da li je moguce da mi je skocio pritisak kako mi se blizi porod a i nerviram se zbog glupih i nevaznih stvari,ali si ne mogu pomoc :-?
a naravno da je moguce da pritisak skoci zbog stresa - ali to moras sama sa sobom rascistiti. visok pritisak i prirodni porod, na primjer, ne idu u istoj recenici. zato, ako zelis prirodan porod, probaj se smiriti. druga stvar, taj pritisak se moze i pogorsati, moze ukazivati na preeklampsiju koja je vrlo ozbiljno stanje.

analiziraj prehranu, ne pij sokove, nemoj jesti suhomesnate proizvode, previse bjelancevina jer sve to uzrokuje nakupljanje tecnosti i povisen pritisak. miruj, meditiraj, citaj nesto opustajuce i pricaj s bebom, nista drugo sad nije bitno ;-)
niko_niko_kao_ja

#1353 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

misli na svoju bebu i kako to nije za nju dobro i sve ostalo ce biti totalno nevazno. tvoja bebica bi ti trebala biti nesto najbitnije.
between

#1354 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

Hvala vam puno,odo sad piti jogurt s bijelim lukom i nadam se da nam nece biti muka od luka :-D
vanad

#1355 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

between wrote:Hvala vam puno,odo sad piti jogurt s bijelim lukom i nadam se da nam nece biti muka od luka :-D
Dobro te savjetuje wewa. Mjeri pritisak i prati bjelancevine pod obavezno. Moze biti prolazno ali i vrlo opasno i za tebe i za bebu. Nemoj se nista brinuti, vec si dosla do 37 sedmice, tvoja beba je skroz spremna za porodjaj, zato samo laganini i cekaj dok zakuca da ide vani.
safran

#1356 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Meni su oko pritiska i oteklina jako pomogle dinja i svjež ananas. Iako nemam običaj kupovati voće i povrće van sezone prošle godine sam u ova doba bila 34-35 sedmica i kupovala sam ih u Merkatoru - čak su mi i ove zimske plastične dinje pomagale. Večeras sam u Merkatoru u Dobrinji vidjela svjež ananas. Generalno potpomažu eliminaciju tekućine. Naravno, obavezno pratiti proteine u urinu. Još malo i gotovo :-D . Sretno.
LaCici

#1357 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Pocela sam polako da kupujem garderobicu, iako svaki dan slusam predavanje kako je prerano i kako izazivam sudbinu, ali sreca moja pa se ne obazirem na bapske price. 8-) S obzirom da je prva bebica nisam bas sigurna koje brojeve da kupujem, da li odmah uzeti 62 ili ipak krenuti sa 56? I sta je u sustini najbolje kupovati, pogotovo za ljetnu bebu? Mislim da ce na ovo najbolje odg zene koje vec imaju bebice, iz iskustva. :wink:
putujucidzindas

#1358 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

ni ja ne volim sve te misterije oko trudnoce :) kao nemoj nikom govoriti do 3. mjeseca. pa covjece, meni se to SAD desava, a ne tek nakon 3. mjeseca :)

mi smo kupili krevetic, snizenje u turbo limacu :) takodjer smo kupili nova kolica koja ce nam trebati tek za godinu dana :D , isto snizenje totalno.

za odjecu su mi druge mame rekle da uzmemo samo nekoliko komada velicine 56, jer kao treba ti tih malih, ali jako kratko vrijeme, pa da ne pretjerujemo. ovo jos nismo poceli kupovati, osim sto se tata neki dan vratio s puta i donio jednu gegicu :)

jucer smo bili na kontroli. moram da kazem. neke stvari su izgleda muskarcima ipak urodjene - mali uredno ceska cunu :D :D
LaCici

#1359 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Najgore je sto te price slusam od obrazovanih ljudi, i zaista da nisam ostala trudna ne bih znala sta su sve u stanju ljudi izmisliti. A na kraju krajeva zar nije bolje imati sve spremno, pa u 9. mjesec uci rasterecena i mirno docekati porod, a ne trceci od radnje do radnje. Ako mi je sudjeno nesto, desit ce se ha unijela ja krevetac u kucu prije poroda ili ne.
Cuj mali ceska cunu :lol: Pravi muskarac. :) Jesi li to na 4D uspjela vidjeti? Ja sam neki dan isla na 4D i neopisivo je iskustvo, fino sam vidjela lice svoje curice. :-D
otherside

#1360 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

naoruzajte se sa bodijima. toga vam treba u ogromnim kolicinama.
najbolji su oni sa dugim rukavima i nogavicama koji imaju kopcanje izmedju nogu i duz jedne nogavice ili kopcanje cijelom duzinom. meni su najprakticniji bili oni iz lindexa, i danas cuvam jedan sa zvjezdicama :D
za broj se konsultujte sa ginekologom i njegovom procjenom duzine i tezine bebe :D :D :D
sto se odjece tice za bebe je najbitnije ovo kopcanje, to ce nove mame vrlo brzo skontati.
trazite jednostavna kopcanja jer cete time smanjiti nepotrebne manipulacije s bebom prilikom presvlacenja a presvlacenja ce biti poprilicno u toku dana.
meni su bila dovoljna 2 paketa pamucnih pelena (ukupno 30) + klix.
6.april

#1361 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by 6.april »

Zar se koriste još pamučne pelene?
LaCici

#1362 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala otherside :kiss:
Ja sam bas u lindexu kupila neki dan 2 pidzame sa tim kopcanjem niz nogavicu. Inace imaju prelijepih stvari, ne znas za sta da uhvatis, meni se sve svidja. :-D
putujucidzindas

#1363 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

jeste, na 4D. svaki put vidis nesto novo :)

nasla sam negdje spisak stvari koje trebaju za novorodjence. mozda da nam neka mama kaze da li je to to?

*Benkice, bodi-benkice ili bodi na vezanje (kratkih i dugih rukava):
Veličina 56: 5 - 6 komada
Veličina 62:10 - 12 komada

*Odijelca (štramplice, gegice) - jednodijelna sa stopalima - Povoljno bi bilo da se kopčaju između nogu, jer to mnogo olakšava mijenjanje pelena:
Veličina 56: 2 - 3 komada
Veličina 62: 5 - 6 komada

*Čarapice i papučice:
Najmanja veličina: 4 - 5 kom

*Pamučne kapice:
Veličina 56: 3 - 4 koomada

*Rukavice: 3-4 kom

ovo je sto se tice odjece. Onda dalje idu pelene, posteljine, kupanje, apoteka, pa za mamu i na kraju za porodiliste.
LaCici

#1364 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Nasla sam i ja te spiskove na internetu, ali su svi za zimske bebe. Ja bih bas voljela da mi neko kaze sta mi je nepotrebno ako je ljetna beba, tipa kapica i ovih bodija sa nogavicama. Ne znam da li mi to uopste treba. :-?
wewa

#1365 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

6.april wrote:Zar se koriste još pamučne pelene?
http://www.pelene.info/ :)
beautyfool

#1366 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Nekim bebama uopste nemoze velicina 56 ili moze svega par dana, tako da vise se isplati uzeti 62, a 56 mozda 2-3 bodija i sl.

Lacici novorodjence tesko zadrzava toplotu tako da neke tanje gegice dugi rukava, bodi i slicno ce ti biti od koristi.
beautyfool

#1367 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Pamucne pelene koristis za povijanje kukova na pocetku, ne mislim na ove moderne pamucne pelene vec tetra pelene, one kockaste.
To se koristi sve do prve kontrole kukova pa ako je sve uredu onda se prestaje sa povijanjem.I ja sam imala oko 30tak komada tih pamucnih, korisno je jer i beba puno bljuca pa neke mozete koristiti za ispod glave a neke za povijanje i tako.
vanad

#1368 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Moja beba je bila mala - 48cm a iako je masala brzo napredovala, broj 56 smo bar mjesec dana koristili. Inace bodija nikad dosta, moja beba je kakila "pod pritiskom" tako da je malo koja pelena uspjela da zadrzi sve u peleni, tako da sam ja morala poslije svakog kakenja presvuci citavu bebu :-). Inace sam te male brojeve kupovala iz druge ruke i mogu reci da to svima toplo preporucujem. Za taj mjesec, dva, tri se odjeca nimalo ne unisti a tolike pare davati za odjecu je glupost. Ja sam inace koristila gegice. Imaju one tanke (pidjame) i malo toplije, sad zavisi od temperature vani. Inace kapice su vrlo vazne, narocito za male bebe jer ne podnose propuh. Kupi skroz one tanke, pamucne. Male strample ti za ljetnu bebu nisu potrebne ako imas gegice, carapice jesu. Moja zaova nije gegice uopste koristila nego je davala i skroz maloj bebi hlacice (to ces nazalost saznati tek kad se mala rodi).
Inace platnene pelene su potrebne. Bebi treba usta brisati, staviti na rame kad podriguje, na ruku kad imas kratak rukav...ja sam ih stavljala i u krevetac, jer mi je beba poslije svakog jela malo vracala pa da ne bih 8 x dnevno mjenjala carsav, mjenjala sam samo pelenu pod glavom. U svakom slucaju sam imala bar 20 pelena.
Od ovih malo vecih stvari smo imali krevetac, monitor disanja (nisam sigurna za tacan naziv na nasem), spuzvu za presvlacenje, sjedalicu za najmanje bebe (ljuljacka)...ja sam dojila, nisam koristila flasice ali jesam ponekad pumpu za mlijeko (mala jela svaka dva sata, pa kad sam se htjela malo udaljiti), cuclu sam imala ali nije htjela ni da ju gleda (bila je tu mamina sika), imala sam carsafe i dekice (jastuk tek od godinu dana), kadicu i kosmetiku (ni slucajno Johnson)...eto ako mi jos nesto padne na pamet javim
nenchy

#1369 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nenchy »

Da li neko ima drugi broj dr Divanovica...? Zovem ordinaciju, ali mi se niko ne javlja. I kada trebam otici na prvi pregled...
Hvala.
Felidae

#1370 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

kome nije nesto glupo da kupuje noseno, GuGu bazar, 21.01. CE Nahla, Dzemala Bijedica 122.
sva je ta roba obucena par puta a sve je po 1KM.

meni su se najvise isplatili bodiji kratki rukava preko kojih idu gegice ili neki kompletic (hlacice i majica ali tipa trenirke, nekog mekanog materijala), jer bebici navuci dugi rukav preko dugog rukava :-) :-)
ovi kompletici su mi cak i bolji radi mijenjanja pelena, samo skines donji dio, dok gegicu moras zavrnuti pa uglavnom ugurati negdje bebi pod ledja...radi sirokog povoja.
u toploj prostoriji bebicama se ne treba stavljati kapa - rekli u porodilistu, a sto se tice rukavica, kupujte jedino ako imaju na sebi vezicu da ih mozete svezati....ja kupila 5-6 komada onih na gumu, moj mali mahne rukom i izbaci je iz krevetca :D ...znaci ne mogu se zadrzati na rukicama...mada kazu da nije fino ih stavljati bebicama, jer one moraju vidjeti svoje rukice i prstice...tako uce i spoznaju svoje tijelo.
otherside

#1371 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

meni su bodiji iz jednog dijela bili prakticni jer imaju i stopalo dok donji dio kompletica nema pa moras obuvati carapice posebno. onako bodi raskopcas, prevrnes donji dio kad podignes bebu i kad je presvuces opet navuces :)
mada su i kompletici jako prakticni.
lacici, iako ces dobitu ljetnu bebu :-D za pocetak trebas imati bodije dugih rukava i sa nogavicama, carapice isto jer bebe nemaju razvijenu termoregulaciju i u prvom mjesecu trebaju imati uvijek jedan sloj odjece vise nego odrasli na istoj temperaturi. kasnije je mozes ubaciti u minjak i majicu kratkih rukava :D
meni su minjaci za male curice preslatki :D
rukavice nismo koristili jer nije bilo potrebe...neke se bebe pocnu grebati, cesati...moja nije pa joj nismo ni stavljali rukavice.
kapice smo koristili samo prvih pola sata nakon kupanja.
LaCici

#1372 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala vam zene, dale ste mi bas dosta korisnih savjeta. :thumbup:
vanad

#1373 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Felidae wrote:kome nije nesto glupo da kupuje noseno, GuGu bazar, 21.01. CE Nahla, Dzemala Bijedica 122.
sva je ta roba obucena par puta a sve je po 1KM.

meni su se najvise isplatili bodiji kratki rukava preko kojih idu gegice ili neki kompletic (hlacice i majica ali tipa trenirke, nekog mekanog materijala), jer bebici navuci dugi rukav preko dugog rukava :-) :-)
ovi kompletici su mi cak i bolji radi mijenjanja pelena, samo skines donji dio, dok gegicu moras zavrnuti pa uglavnom ugurati negdje bebi pod ledja...radi sirokog povoja.
u toploj prostoriji bebicama se ne treba stavljati kapa - rekli u porodilistu, a sto se tice rukavica, kupujte jedino ako imaju na sebi vezicu da ih mozete svezati....ja kupila 5-6 komada onih na gumu, moj mali mahne rukom i izbaci je iz krevetca :D ...znaci ne mogu se zadrzati na rukicama...mada kazu da nije fino ih stavljati bebicama, jer one moraju vidjeti svoje rukice i prstice...tako uce i spoznaju svoje tijelo.
kapica u prostoriji samo kratko nakon kupanja inace ne treba. Nego nisam u Bosni a ovdje doktorice tjeraju i bebe rodjene u januaru da nakon deset dana od rodjenja izlaze vani. Moja mama nikako nije mogla sebi da dodje sto sam ja krajem septembra setala sa malom u kolicima vani a njoj nije bio ni mjesec. A za vani kapica ide obavezno iako je ljeto...samo se ne izlazi preko podne nego ujutro do deset i poslije pet popodne.
Felidae

#1374 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

pa da,kapicu stavljamo samo poslije kupanja dok mu se ne osusi kosica, a u porodilistu te forsiraju da ne utopljavas bebca...cula sam to bezbroj puta, posebno onaj dan kad smo izlazili, znaci bebac se oblaci prema majci...kako ona, tako i on. mada ja svog obucem malo toplije, jer ja sam po cijeli dan aktivna i normalno da mi je toplije nego njemu, on uglavnom lezi.
vanad

#1375 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Felidae wrote:pa da,kapicu stavljamo samo poslije kupanja dok mu se ne osusi kosica, a u porodilistu te forsiraju da ne utopljavas bebca...cula sam to bezbroj puta, posebno onaj dan kad smo izlazili, znaci bebac se oblaci prema majci...kako ona, tako i on. mada ja svog obucem malo toplije, jer ja sam po cijeli dan aktivna i normalno da mi je toplije nego njemu, on uglavnom lezi.
djeca do pola godine imaju slabu termoregulaciju...to znaci i za toplo i za hladno...ako je vani hladno, moras ga obuci malo toplije nego sebe a ako je vani toplo, moras ga obuci malo manje nego sebe. Ako ti se cini da je djetetu hladno pipni ga iza vrata...ako je toplo, nije mu zima
Post Reply