DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
quasar

#1351 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

jeza u ledja wrote:
NATO udari na VRS su se desili prije toga, od kraja augusta, do pocetka septembra.
znam jezu, znam, bio sam tamo, gledao...jedinstven je pogled na tomahavk koji jezdi kroz nase predjele.
kakve to veze ima? Mi smo to iskoristili i navalili kako su Ameri krcili put sa onim svojim borovima.
To sto su uradili, jesu da bi uspostavili na terenu neki balans i da pokazu da ne blefiraju. Ali nama nisu dali da dosegnemo pravdu i pobjedu. Jedini rat u istoriji bez pobjednika. A to nije moguce niti logicno, i moj je zakljucak da ce se kad-tad morati nastaviti.
jeza u ledja

#1352 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:
jeza u ledja wrote:
NATO udari na VRS su se desili prije toga, od kraja augusta, do pocetka septembra.
znam jezu, znam, bio sam tamo, gledao...jedinstven je pogled na tomahavk koji jezdi kroz nase predjele.
kakve to veze ima? Mi smo to iskoristili i navalili kako su Ameri krcili put sa onim svojim borovima.
To sto su uradili, jesu da bi uspostavili na terenu neki balans i da pokazu da ne blefiraju. Ali nama nisu dali da dosegnemo pravdu i pobjedu. Jedini rat u istoriji bez pobjednika. A to nije moguce niti logicno, i moj je zakljucak da ce se kad-tad morati nastaviti.
Hocu da kazem da je diskutabilno da bi mi uopste dosli nadomak Banja Luke da nije bilo americkih napada, i uopste americke podrske Hrvatskoj prije pocetka Oluje.

Americka podrska za 'nasu stvar' je pocela od Washingtonskog sporazuma pa nadalje, znaci godinu dana unazad, stvaranjem bosnjacko-hrvatskog saveznistva, itd. Sve je to na kraju kulminiralo i NATO vojnoj intervenciji (btw, sjecaj se koliko je ta fraza 'vojna intervencija' bila spominjana u ratu?). Tacno je da su nas Ameri nakon nase ofanzive zaustavili, ali moja je poenta da se ta ofanziva ne bi ni desila da nije bilo politicke i vojne podrske Amerikanaca.
quasar

#1353 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Istina, mozda bi bila nekakva ofanziva, prije ili kasnije, mozda manje uspjesna, mozda...
USA jesu pomogle da se to razriješi, ali to ih ne amnestira od 3 godine tepanja Milosevicu, gledanja unistavanja jednog autohtonog europskog naroda koji nikad nikog napao nije.
Znali su sve, ali nisu nista uradili. Ako ih ti volis toliko da ces im sve progledati kroz prste, ok. Ja ih ne volim, jer su licemjeri, ignoranti i neprincipijelni. Kada su imali priliku da puste da se pravda dogodi, zaustavili su to i to saučesništvo u nepravdi koju su nam počinili zajedno sa embargom, zajedno sa ludackom kosuljom koju su nam navukli, meni govori da nam nisu prijatelji. Znaju sve, znaju ko je kriv, znaju ko je poceo, znaju ko je na*ebo, znaju da Dayton ne radi i znaju da je to u interesu RS, znaju takodjer kakve to frustracije pravi i znaju da se ovim iscrpljivanjem samo Bosanci tjeraju na to da se odreknu pola Bosne. Sve to oni znaju i opet nam ne drze stranu, nego kazu dogovorite se. Mozemo se dogovoriti ako ce biti po Miletovom, a to znaci bye-bye 49%.
Voli ih ti koliko hoces, ali ja sam progledao davno.
jefferson

#1354 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

quasar wrote:Istina, mozda bi bila nekakva ofanziva, prije ili kasnije, mozda manje uspjesna, mozda...
USA jesu pomogle da se to razriješi, ali to ih ne amnestira od 3 godine tepanja Milosevicu, gledanja unistavanja jednog autohtonog europskog naroda koji nikad nikog napao nije.
Znali su sve, ali nisu nista uradili. Ako ih ti volis toliko da ces im sve progledati kroz prste, ok. Ja ih ne volim, jer su licemjeri, ignoranti i neprincipijelni. Kada su imali priliku da puste da se pravda dogodi, zaustavili su to i to saučesništvo u nepravdi koju su nam počinili zajedno sa embargom, zajedno sa ludackom kosuljom koju su nam navukli, meni govori da nam nisu prijatelji. Znaju sve, znaju ko je kriv, znaju ko je poceo, znaju ko je na*ebo, znaju da Dayton ne radi i znaju da je to u interesu RS, znaju takodjer kakve to frustracije pravi i znaju da se ovim iscrpljivanjem samo Bosanci tjeraju na to da se odreknu pola Bosne. Sve to oni znaju i opet nam ne drze stranu, nego kazu dogovorite se. Mozemo se dogovoriti ako ce biti po Miletovom, a to znaci bye-bye 49%.
Gledas to previse jednostavno.
Ex-Yu se nije raspala zato sto je sama implodirala, nego je na to presudno uticalo geopoliticki zemljotres u evropi sa padom berlinskog zida.
Ono sto su amerikanci uradili tada je da su docekali da prvo, Evropa preuzme neke obaveze, a drugo, evropa je sama mislima da to moze.
Moras uzeti u obzir americku domacu politiku, situaciju u Somaliji i pokolj americkih vojnika tamo 1993, kao i ponasanje americkog kongresa, te ponasanje engleske, francuske i njemacke prema americi da bi dobio ukupnu silu.
Izmedju spasavanja BiH i dobrih odnosa sa englezima i francuzima, na zalost, real-politik je takav da se ekonomski interesi drzave stavljaju u prvi plan!
Stoga, amerikanci nisu tepali Milosevicu, ovaj je sve to vrlo dobro znao, zato sto je bio bankar u NYC, a imao je oko sebe ljude koji se u to razumiju!
Mi smo umjesto Razifa Dizdarevica imali ne znam, Hasana Cengica i amidzu mu iz Visokog!
quasar

#1355 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

jefferson wrote:
A da li je osim toga sto je jednostavno, nesto i netacno?
jeza u ledja

#1356 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:Istina, mozda bi bila nekakva ofanziva, prije ili kasnije, mozda manje uspjesna, mozda...
Iznenadices se, ali slazem se ja sa svim tim, ali ovdje smo samo konkretno govorili o NATO napadima iz 95e.

Ali neko ce sa strane reci - zasto bi nam Ameri uopste trebali pomagati? Zamisli da su na kraju vojno pomogli Srbima, a ne nama, Karadzic zauzeo Sarajevo i ostatak BiH, a mi ko zna gdje bi sad bili. Ko bi se okrenuo? Ma niko bolan. Isto tako sad u Libiji, neko ce reci, sta se imaju uplitati kog vraga, nek puste nek se porokaju i zdravo. Zasto se uopste Amerika mora uplitati bilo gdje?
jefferson

#1357 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

quasar wrote:
jefferson wrote:
A da li je osim toga sto je jednostavno, nesto i netacno?
OK je, osim da su tapsali Milosevicu sto amerikanci definitivno nisu!
quasar

#1358 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

@jez
Ne iznenadjujem se. Da je obratno, bih.

A na to drugo: fol je sto su se umjesali. U nasem slucaju prekasno, ili skoro pa prekasno. I to su uradili ne zbog nas, nego zbog svoje kur*e Evrope, da u svom dvoristu nema zariste koje tinja vjecno, "muslimanske teroriste" i sl. Najlakse bi i Evropi bilo da su mogli izvaditi muhu iz pite i podijeliti na dva dijela. Medjutim, srbi su to sporo rjesavali i nije im se moglo vise pustiti jer su novinari poceli da izvlace reporte koji su uznemiravali javnost. I tako, nevoljko, ipak odabrase stranu. Da je Slobo bio pametniji, pa umjesto genocidnih poteza vukao neke pragmaticne vojnicke, mozda se nikad ne bi umjesali i bila bi Velika Srbija. Ovo ja sad kao general poslije bitke. Odoh u OT.

Samo kazem da su Amerikanci licemjeri i pravi imperijalisti. Znaju da su najjaci i to koriste. Nije meni ni to problem, ja sa tim mogu zivjeti. Mrzim kad sve to pakuju u omot humanitarnih razloga, a ako je ikad bilo razloga za takvu akciju, bilo je 92. u Bosni. Istina je da su pzduni samo takvi, i ako zrtva nije 10 puta slabija u svakom pogledu, nece biti akcije.

Odoh u OT. previse, ali sam imao potrebu da zavrsim sa diskusijom vezanom za nas rat. ne bih dalje o tome, mislim da smo se slozili u gavnim crtama.
jefferson

#1359 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

quasar wrote:@jez
Ne iznenadjujem se. Da je obratno, bih.

A na to drugo: fol je sto su se umjesali. U nasem slucaju prekasno, ili skoro pa prekasno. I to su uradili ne zbog nas, nego zbog svoje kur*e Evrope, da u svom dvoristu nema zariste koje tinja vjecno, "muslimanske teroriste" i sl. Najlakse bi i Evropi bilo da su mogli izvaditi muhu iz pite i podijeliti na dva dijela. Medjutim, srbi su to sporo rjesavali i nije im se moglo vise pustiti jer su novinari poceli da izvlace reporte koji su uznemiravali javnost. I tako, nevoljko, ipak odabrase stranu. Da je Slobo bio pametniji, pa umjesto genocidnih poteza vukao neke pragmaticne vojnicke, mozda se nikad ne bi umjesali i bila bi Velika Srbija. Ovo ja sad kao general poslije bitke. Odoh u OT.

Samo kazem da su Amerikanci licemjeri i pravi imperijalisti. Znaju da su najjaci i to koriste. Nije meni ni to problem, ja sa tim mogu zivjeti. Mrzim kad sve to pakuju u omot humanitarnih razloga, a ako je ikad bilo razloga za takvu akciju, bilo je 92. u Bosni. Istina je da su pzduni samo takvi, i ako zrtva nije 10 puta slabija u svakom pogledu, nece biti akcije.

Odoh u OT. previse, ali sam imao potrebu da zavrsim sa diskusijom vezanom za nas rat. ne bih dalje o tome, mislim da smo se slozili u gavnim crtama.
Pa u sta ces pakovati? Sve zemlje imaju svoje interese. Nas ovo boli jer mi mislimo da smo bitni, jer jesmo onako bitni bili tokom hladnog rata kroz bivsu drzavu, ali je problem sto vise nismo bitni, a mislimo da jesmo bitni.
quasar

#1360 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Nije ni to problem. Nemam ja te iluzije. Samo kazem da su uvjek razliciti arsini ovisno od toga kakvi su njihovi interesi.
Recimo, da su rebeli u Tunisu, vjerovatno se ne bi petljali puno. Nafta nije ugrozena, turizam u Africi ispuhao, sve je OK.
Samo malo vise brodova da patroliraju i potapaju jadnike koji pokusaju stici do spanije, Malte, Korzike...
JAdno je to sve, ali je tako, i svijet je takav. Zato me cude ljudi koji punih usta izgovaraju te lijepe rijeci koje sluze samo da se poreznim obveznicima zamagli perspektiva.
jefferson

#1361 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

quasar wrote:Nije ni to problem. Nemam ja te iluzije. Samo kazem da su uvjek razliciti arsini ovisno od toga kakvi su njihovi interesi.
Recimo, da su rebeli u Tunisu, vjerovatno se ne bi petljali puno. Nafta nije ugrozena, turizam u Africi ispuhao, sve je OK.
Samo malo vise brodova da patroliraju i potapaju jadnike koji pokusaju stici do spanije, Malte, Korzike...
JAdno je to sve, ali je tako, i svijet je takav. Zato me cude ljudi koji punih usta izgovaraju te lijepe rijeci koje sluze samo da se poreznim obveznicima zamagli perspektiva.
Pa ja tebi rece. Svaka drzava svoje interese gleda. Obama ovo garant ne bi napravio da ga javnost u SAD nije pocela prozivati. I ne zaboravi, amerikanci nikad gadafiju nisu oprostili Pan Am 103!
jeza u ledja

#1362 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Joj, dosta vise o pravicnosti Amerike. :roll:
Vi kad pricate o pravednosti i licemjernosti isto ko da "otkrivate Ameriku" majke mi. :D

Pitanje glavnih pitanja oko kojeg se razilazimo je to da li su protesti u Libiji domaci ili su potaknuti iz vana.
quasar

#1363 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

jefferson wrote:
quasar wrote:Nije ni to problem. Nemam ja te iluzije. Samo kazem da su uvjek razliciti arsini ovisno od toga kakvi su njihovi interesi.
Pa ja tebi rece. Svaka drzava svoje interese gleda. Obama ovo garant ne bi napravio da ga javnost u SAD nije pocela prozivati. I ne zaboravi, amerikanci nikad gadafiju nisu oprostili Pan Am 103!
Pa naravno. I u svemu tome je jadni narod donji. Ne mogu se vise radovati bombardovanju nekog, a mnogi se ponasaju kao da gledaju utakmicu. Opet bih tu optuzio zapad (generalisem, mrsko mi nabrajati) za namjeno provociranje haosa. Kazu nije im Gadafi cilj?! Pa ako zelis brz mir i kraj nasilja, upravo sto trebas je da likvidiras onog od kojeg sve pocinje. Ovako mu das vjetar u ledja da radi sta hoce, da bude veci haos, da se mora na kraju humanitarna kopnena akcija izvesti. Opet narod donji, drzava bez perspektive, i moram opet reci a mnogi me optuzuju da gledam svoje interese (eto amerikanci koje branite gledaju tudje interese :-) ), nase firme odose u krasni qurac, a sa njima i par hiljada porodica. E ako to nije preca briga za sve nas, ne znam sta je.
mrtva kokoš

#1364 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by mrtva kokoš »

jeza u ledja wrote:
Pitanje glavnih pitanja oko kojeg se razilazimo je to da li su protesti u Libiji domaci ili su potaknuti iz vana.
nema sta da se razilazimo, to su domaci protesti koji su mnogostruko potaknuti svana... :mrgreen:
sumirprimus

#1365 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

.
Last edited by sumirprimus on 24/03/2011 23:07, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1366 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

...
jefferson

#1367 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

quasar wrote:
jefferson wrote:
Pa naravno. I u svemu tome je jadni narod donji. Ne mogu se vise radovati bombardovanju nekog, a mnogi se ponasaju kao da gledaju utakmicu. Opet bih tu optuzio zapad (generalisem, mrsko mi nabrajati) za namjeno provociranje haosa. Kazu nije im Gadafi cilj?! Pa ako zelis brz mir i kraj nasilja, upravo sto trebas je da likvidiras onog od kojeg sve pocinje. Ovako mu das vjetar u ledja da radi sta hoce, da bude veci haos, da se mora na kraju humanitarna kopnena akcija izvesti. Opet narod donji, drzava bez perspektive, i moram opet reci a mnogi me optuzuju da gledam svoje interese (eto amerikanci koje branite gledaju tudje interese :-) ), nase firme odose u krasni qurac, a sa njima i par hiljada porodica. E ako to nije preca briga za sve nas, ne znam sta je.
Kontradiktoran si! Napadas ameriku zbog svog interesa, a onda govoris kako na kraju, ipak sve se svodi na nas interes!
Problem je sto mi ne znamo bil pisali ili srali. Glasali smo za rezoluciju, bolje da poguramo sad da se revolucinarima da kakvo oruzje (npr. one T55 koje smo konzervirali i sl) i onda fino kada se zavrsi revolucionari nam se oduze kroz gradjevinske projekte i sl!
Tako se to radi! Jel to moralno? Nije, ali morala u medjunarodnim odnosima nema niti je kad bilo!
Naravno, reci cemo kako su ti tenkovi i ostalo oruzje u svrhu zastite demokratije i ljudksih prava!
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 05/05/2023 11:16, edited 1 time in total.
quasar

#1369 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

jefferson wrote:
Kontradiktoran si! Napadas ameriku zbog svog interesa, a onda govoris kako na kraju, ipak sve se svodi na nas interes!
Problem je sto mi ne znamo bil pisali ili srali. Glasali smo za rezoluciju, bolje da poguramo sad da se revolucinarima da kakvo oruzje (npr. one T55 koje smo konzervirali i sl) i onda fino kada se zavrsi revolucionari nam se oduze kroz gradjevinske projekte i sl!
Tako se to radi! Jel to moralno? Nije, ali morala u medjunarodnim odnosima nema niti je kad bilo!
Naravno, reci cemo kako su ti tenkovi i ostalo oruzje u svrhu zastite demokratije i ljudksih prava!
Naravno da izvrces moje rijeci i vadis iz konteksta. Ako nisam bio jasan:
Ameriku optuzujem za sve i svasta, jer su krivi za bar dio toga. Nemoralni su, licemjerni i imperijalisti. To je tako. Ali ne mrzim ih. Samo ih ne volim. Zbog svojih interesa unose haos, rat i nemire drugima u kuce.
JA zbog svojih interesa bih u te iste kuce dovodio vodu, struju, cestu... i nikome to ne bi skodilo
. Sasvim je normalno i legitimno da zalim zbog posljedica koje cemo imati, a ni luk jeli ni mirisali. Glasanje u VS je nasa sramota. Trebali mso biti neutral. nece nama rebeli dati ni jedan dobar posao, sve ce pokupiti ove tri zemlje koje kolo vode. Prodali smo se za kesu duhana.
Ako ne vidis bitnu razliku izmedju mojih/nasih interesea i americkih, onda si fakat zlonamjeran.
jeza u ledja

#1370 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:
jefferson wrote:
Naravno da izvrces moje rijeci i vadis iz konteksta. Ako nisam bio jasan:
Ameriku optuzujem za sve i svasta, jer su krivi za bar dio toga. Nemoralni su, licemjerni i imperijalisti. To je tako. Ali ne mrzim ih. Samo ih ne volim. Zbog svojih interesa unose haos, rat i nemire drugima u kuce.
JA zbog svojih interesa bih u te iste kuce dovodio vodu, struju, cestu... i nikome to ne bi skodilo
. Sasvim je normalno i legitimno da zalim zbog posljedica koje cemo imati, a ni luk jeli ni mirisali. Glasanje u VS je nasa sramota. Trebali mso biti neutral. nece nama rebeli dati ni jedan dobar posao, sve ce pokupiti ove tri zemlje koje kolo vode. Prodali smo se za kesu duhana.
Ako ne vidis bitnu razliku izmedju mojih/nasih interesea i americkih, onda si fakat zlonamjeran.
Pa zar nisu i Amerikanci u mnoge zemlje u "koje su uveli demokraciju" donjeli i struju, vodu, civilizaciju?
Isto tako, neko zlonamjeran ce reci da se tvojim recimo parama placaju projekti u Libiji koji indirektno pomazu Gadaffijevu diktaturu, pomocu koje je on boga pitaj sta sve radio.

Sve ima svoje posljedice buraz. Vjeruj da je malo kome u cilju da unistava i ubija tek tako. Obicno se to ubijanje i unistavanje smatra "kolateralnom stetom".
jeza u ledja

#1371 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

psydelija wrote:
Enticer wrote:Ma sa nekim ljudima se ne vrijedi raspravljati, kad ti dvojica kazu da si pijan lezi i valjaj se...ja sam u Libiji 5 godina i odlicno poznajem cijelu situaciju. Libija je bila raj za zivot prije ovih teroristickih napada zapadnih zemalja koji odluce da uniste sve sto nije po njihovoj volji. To su jedna pohlepljiva gamad koja gleda samo svoje interese i ofirno lazu cijeli svijet decenijama. Napali su Irak pod izgovorom da Sadam ima to neko oruzje za masovno unistenje, pa jel ga nadjose? Ne, naravno da nisu nasli oruzje, ali su zato nasli naftu, zavadili narod, postavili svoje ljude i sada vladaju, a muslimani se rokaju medjusobom.
Libiju napadaju da zastite civile, a oni te iste civile ubijaju tomahavcima i avionima, pobiju na stotine civila, a onda se pojave na ekranima i uzdignute glave nam lazu kako oni stite civile. Kad sve uniste sto se unistit moze, kad se rijese libijskog lidera
poslat ce kopnene snage pod izgovorom da odrzavaju situaciju mirnom i sigurnom. Te snage ce nastaviti ubijati neduzne civile, silovat ce zene, izivljavat ce se nad zarobljenicima dok ce nafta iz libijske zemlje teci BESPLATNO ka njihovim rezervoarima...Nama ostaje samo da molimo Velikog Boga da se tako nesto ne ostvari i da kazni agresore na libijsku zemlju.
izvolite, frisko i potresno :sad: (+18 age). made in u.s.a. :x :evil:
http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotos ... 65976.html
Američkom vojniku 24 godine zatvora za ubistva Afganistanaca:
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110324147
quasar

#1372 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

jeza u ledja wrote:
Pa zar nisu i Amerikanci u mnoge zemlje u "koje su uveli demokraciju" donjeli i struju, vodu, civilizaciju?
Isto tako, neko zlonamjeran ce reci da se tvojim recimo parama placaju projekti u Libiji koji indirektno pomazu Gadaffijevu diktaturu, pomocu koje je on boga pitaj sta sve radio.

Sve ima svoje posljedice buraz. Vjeruj da je malo kome u cilju da unistava i ubija tek tako. Obicno se to ubijanje i unistavanje smatra "kolateralnom stetom".
Jesu, donijeli ali sa oruzjem, a ja sam dosao pozvan i kao najpovoljniji od svih. Dakle dobrodosao.

Ako ima neko plitkog uma da kaze da je izgradnja infrastrukture, stanova, bolnica i skola pomoc diktatoru, onda fakat ... :shock:
Po tome sa takvim zemljama ne treba nikave veze imati, iz principa. Nase informacije do ove bune su bile da su Libijci zadovoljni. I danas je upitno koliko je tu za i protiv. Ovdje nije samo politika, cak je mozda i manjim djelom bitno sta ko zeli, vec vise koja plemena su sa kojim u savezu. Ne znam tacno, to su informacije koje su dosle odozdo sa zadnjim ovim "izbjeglicama". Ne hvataj me za rijec.

I slazem se ja, nema dvojbe da su metode takve. Medjutim ja samo izrazavam svoje gadjenje spram toga i pravim razliku izmedju mojih metoda i interesa i kako to rade kolonizatori. Ako ta razlika nije tako jasna, mislim da onda pricam sa pogresnim ljudima.
jeza u ledja

#1373 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:
jeza u ledja wrote:

Jesu, donijeli ali sa oruzjem, a ja sam dosao pozvan i kao najpovoljniji od svih. Dakle dobrodosao.

Ako ima neko plitkog uma da kaze da je izgradnja infrastrukture, stanova, bolnica i skola pomoc diktatoru, onda fakat ... :shock:
Po tome sa takvim zemljama ne treba nikave veze imati, iz principa. Nase informacije do ove bune su bile da su Libijci zadovoljni. I danas je upitno koliko je tu za i protiv. Ovdje nije samo politika, cak je mozda i manjim djelom bitno sta ko zeli, vec vise koja plemena su sa kojim u savezu. Ne znam tacno, to su informacije koje su dosle odozdo sa zadnjim ovim "izbjeglicama". Ne hvataj me za rijec.

I slazem se ja, nema dvojbe da su metode takve. Medjutim ja samo izrazavam svoje gadjenje spram toga i pravim razliku izmedju mojih metoda i interesa i kako to rade kolonizatori. Ako ta razlika nije tako jasna, mislim da onda pricam sa pogresnim ljudima.
Ali i iza "zapadnih lobija" zeljnih sirovina, nafte, itd. stoje neki ljudi i njihove porodice koji bi zaradili hljeb radeci u zemljama poput Libije, jel tako? Ne mislim na vlasnike kompanija i velike igrace, vec na obicne radnike, isto kao sto si i ti obicni radnik u svemu tome. Nisu roboti u pitanju.
Bodkin

#1374 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
quasar wrote:
jeza u ledja wrote:

Ali i iza "zapadnih lobija" zeljnih sirovina, nafte, itd. stoje neki ljudi i njihove porodice koji bi zaradili hljeb radeci u zemljama poput Libije, jel tako? Ne mislim na vlasnike kompanija i velike igrace, vec na obicne radnike, isto kao sto si i ti obicni radnik u svemu tome. Nisu roboti u pitanju.
mislim da covjek prica o svemu ovome ali na sirem planu. koliko sam shvatio on ne porice da usa radi u svom interesu ali da zbog svega toga izaziva ratove i donosi nesrecu ljudima i da mu se to ne svidja u vanjskoj politici (gdje je druga opcija da ne donose promjene tomahavkom) donekle se i ja slazem. nije bilo potrebe srusiti pola iraka da bi zacrtani cilj protoka nafte ispunili.(neka me @quasar ispravi ako nisam u pravu :) )
quasar

#1375 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

@jez
metode su u pitanju

@bodkin
u pravu si
Post Reply