quasar wrote:Istina, mozda bi bila nekakva ofanziva, prije ili kasnije, mozda manje uspjesna, mozda...
USA jesu pomogle da se to razriješi, ali to ih ne amnestira od 3 godine tepanja Milosevicu, gledanja unistavanja jednog autohtonog europskog naroda koji nikad nikog napao nije.
Znali su sve, ali nisu nista uradili. Ako ih ti volis toliko da ces im sve progledati kroz prste, ok. Ja ih ne volim, jer su licemjeri, ignoranti i neprincipijelni. Kada su imali priliku da puste da se pravda dogodi, zaustavili su to i to saučesništvo u nepravdi koju su nam počinili zajedno sa embargom, zajedno sa ludackom kosuljom koju su nam navukli, meni govori da nam nisu prijatelji. Znaju sve, znaju ko je kriv, znaju ko je poceo, znaju ko je na*ebo, znaju da Dayton ne radi i znaju da je to u interesu RS, znaju takodjer kakve to frustracije pravi i znaju da se ovim iscrpljivanjem samo Bosanci tjeraju na to da se odreknu pola Bosne. Sve to oni znaju i opet nam ne drze stranu, nego kazu dogovorite se. Mozemo se dogovoriti ako ce biti po Miletovom, a to znaci bye-bye 49%.
Voli ih ti koliko hoces, ali ja sam progledao davno.
Gledas to previse jednostavno.
Ex-Yu se nije raspala zato sto je sama implodirala, nego je na to presudno uticalo geopoliticki zemljotres u evropi sa padom berlinskog zida.
Ono sto su amerikanci uradili tada je da su docekali da prvo, Evropa preuzme neke obaveze, a drugo, evropa je sama mislima da to moze.
Moras uzeti u obzir americku domacu politiku, situaciju u Somaliji i pokolj americkih vojnika tamo 1993, kao i ponasanje americkog kongresa, te ponasanje engleske, francuske i njemacke prema americi da bi dobio ukupnu silu.
Izmedju spasavanja BiH i dobrih odnosa sa englezima i francuzima, na zalost, real-politik je takav da se ekonomski interesi drzave stavljaju u prvi plan!
Stoga, amerikanci nisu tepali Milosevicu, ovaj je sve to vrlo dobro znao, zato sto je bio bankar u NYC, a imao je oko sebe ljude koji se u to razumiju!
Mi smo umjesto Razifa Dizdarevica imali ne znam, Hasana Cengica i amidzu mu iz Visokog!