CARINA U BiH
Moderator: anex
- seoBIH
#1351 Re: CARINA U BiH
Pa ljudi kao vi da ne znate da je bio zemljotres u Kini, i to oko tih gradova odakle se slaje 
- i_ja_na_forumu
#1352 Re: CARINA U BiH
jao, pa ja to nisam ni povezala.. a i ja se pitam kako moja narudzba nije dosla jos iako su je poslali 17og iz singapura..123456789 wrote:Pa ljudi kao vi da ne znate da je bio zemljotres u Kini, i to oko tih gradova odakle se slaje
-
cintos
#1353 Re: CARINA U BiH
imam isti problem, zaglavilo ko nikad do sada
,posiljka krenula iz kine 4 aprila i jos nema nikakvih promjena na TN,poslato je hongkong postom, obicno sam kupovao na ebay-u, ali ovaj put kupio na dhgate, ima li ko iskustva sa kupovinom na dhgate?
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1354 Re: CARINA U BiH
Narucio sam zeleni laser snage 5mW u dugom iscekivanju odgovora da li je dozvoljeno da to narucim, nadam se da mi ga nece zaplijeniti na carini...
- seoBIH
#1355 Re: CARINA U BiH
Da nisi pisao ovde mozda i ne bi obratili paznju na snagu 
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1356 Re: CARINA U BiH
Ko ne bi obratio paznju na snagu?
Vjerovatno je zabranjeno preko 5mW kao u vecini zemalja, evo gledam po PIK-u da ima dosta ovakvih lasera, nema sanse da ih je moglo onoliko proci carinu da je zabranjeno...
Vjerovatno je zabranjeno preko 5mW kao u vecini zemalja, evo gledam po PIK-u da ima dosta ovakvih lasera, nema sanse da ih je moglo onoliko proci carinu da je zabranjeno...
-
denis007
#1357 Re: CARINA U BiH
Meni u zadnja dva mjeseca kinezi cesto sugerisu da za BiH doplatim 2-3$ za tracking. Izgovor im je kao da je postao nepouzdan transport. E sad da li je do nasih ili neka druga glupost nemam pojma. U zadnje vrijeme mi i bagatelne stvari <5$ ponekad salju sa tn. Ne posalje mi tn da pratim, ali kad mi stigne posiljka vidim da ima. Valjda za njihovu internu upotrebu. Ranije nisu preporucivali tn, a sve je uglavnom dolazilo ok. Plasim se da nasi mandovi petljaju da nisu dobili paket, traze povrat love ili sl. , pa da kad nas skontaju ne pocnu stavljati na one crne liste.
- seoBIH
#1358 Re: CARINA U BiH
Ne obrate paznju jer.... to vec nije za foruma 
-
denis007
#1359 Re: CARINA U BiH
Vi napraviste od nase carine... Jos uvijek zelim da vjerujem da nisu bas toliko motivisani, a ne vidim ni neki razlog, da fizicka lica maltretiraju zbog nekih sitnica. Pa valjda su i oni ljudi. Raja kupuje kojekave jeftine sitnice najcesce iz Azije koje ovdje uglavnom ne moze na nadje ili su nerealno skupe. Ja npr. cesto uzimam razne hobi stvarcice, nekad i malo vecu kolicinu cisto zbog velikih popusta i nista ne preprodajem. Do sad su me dva puta ocarinili i par puta kontrolisali. Sve u svemu su korektni. Moja najveca zamjerka je da npr na 50km platis 30km troskova sto je stvarno sramotno. Za cifre preko 200-300km nije ni strasno. Dobro bi bilo i da se oni papiri za dokazivanje mogu poslati mailom, a ne glupim faxom.
-
chile987
#1360 Re: CARINA U BiH
ja sam narucio proizvod od 83 km preko neta, doslo je, i moram platiti racun od 45 km. Jel to normalno tako ?
- seoBIH
#1361 Re: CARINA U BiH
Nije normalno ali je po zakonu. Na zalost moras platiti...
-
chile987
#1362 Re: CARINA U BiH
jaranu za skoro isti proizvod nisu nista naplatiti ( zapravo oko 3km ) tako da sam duboko razocaran, al hajd et. Prvi i zadnji put da narucujem.123456789 wrote:Nije normalno ali je po zakonu. Na zalost moras platiti...
- seoBIH
#1363 Re: CARINA U BiH
To znaci da je jaran dobro prosao
Sve carine iznad 50KM...a ako nesto ne ocarine, dobra volja ili ne znaju sta je tacno u pitanju...
- i_ja_na_forumu
#1364 Re: CARINA U BiH
zna li iko hoce li u petak raditi posta ??
-
Ema1982
#1365 Re: CARINA U BiH
HITNO!!! Zelim da cujem Vasa iskustva !!! Please, olaksajte mi dobit cu slom zivaca!
Postom iz Turske mi je poslan paketic sa sadrzajem nakit, mjesavina bronza-srebro, ali ima zig 925 . Medjutim to je zavrsilo u Carinskom referatu Posta Sarajevo i sad mi traze fakturu (koju namam) ili ce mi oni procijeniti vrijednost posiljke, pa da platim te carinske provizije , PDV i sl.
. Koliko sam cula to ce me skuplije kostati nego sama posiljka, pa da li postoji mogucnost da se paket vrati posiljaocu, a da ne bude nekih dodatnih naplacivanja ni meni ni posiljaocu???
Postom iz Turske mi je poslan paketic sa sadrzajem nakit, mjesavina bronza-srebro, ali ima zig 925 . Medjutim to je zavrsilo u Carinskom referatu Posta Sarajevo i sad mi traze fakturu (koju namam) ili ce mi oni procijeniti vrijednost posiljke, pa da platim te carinske provizije , PDV i sl.
- seoBIH
#1366 Re: CARINA U BiH
Moze, ako ti dodje faktura velika samo odbijes paket i on ce se vratiti posiljaocu bez ikakvih troskova. Znaci dodje postar, pitas ga koliko trebam platiti !? Ako kaze neku aman zaman sumu reci odbijam preuzeti paket i taj paket ce za par dana biti deportovan iz BIH ka turskoj.
- seoBIH
#1367 Re: CARINA U BiH
Sunjalica1 wrote: Kad preuzmem svoje tenisice prenijet cu iskustvo svakako![]()
Javim uglavnom
motorola01 wrote:I ja se nadam, ali cisto sumnjam. Ovdje svi dodju kad im nesto treba, a kad treba prenijeti iskustvo samo se izgube kao da nikad ovdje nisu ni bili.un1ted wrote:Ma to je uvijek tako i bilo, vec mi je zapalo za oko sto doticna kaze da se natezala s njima za artikal ispod 50KM
Nista, nadam se da ce nam postaviti skeniran racun ovde da vidimo sta i kako obracunavaju.
I naravno, na kraju doticna se ne javi. Pa ti pomozi nekome...
- i_ja_na_forumu
#1368 Re: CARINA U BiH
jesi to narucila preko neta ili ti je neko poslao kao poklon ?Ema1982 wrote:HITNO!!! Zelim da cujem Vasa iskustva !!! Please, olaksajte mi dobit cu slom zivaca!![]()
Postom iz Turske mi je poslan paketic sa sadrzajem nakit, mjesavina bronza-srebro, ali ima zig 925 . Medjutim to je zavrsilo u Carinskom referatu Posta Sarajevo i sad mi traze fakturu (koju namam) ili ce mi oni procijeniti vrijednost posiljke, pa da platim te carinske provizije , PDV i sl.. Koliko sam cula to ce me skuplije kostati nego sama posiljka, pa da li postoji mogucnost da se paket vrati posiljaocu, a da ne bude nekih dodatnih naplacivanja ni meni ni posiljaocu???
ako si narucila preko neta trebalo bi da na toj stranici ili na mailu da imas iznos koji si platila..
i onda to isprintas i odneses na carinu..
i meni je prosli put bilo tako, pa sam odnjela na carinu.. i za divno cudo jedna jako ljubazna zena na carini mi nije pravila nikakvih problema..
-
Ema1982
#1369 Re: CARINA U BiH
Nisam narucila preko neta, nego mi se jako svidio ovaj sad popularni Hurem nakit , a posto ona zivi u Istanbulu kupila mi par setova 'na ruke' kako to Turci prodaju cjenkanjem i posalje mi postom ne znajuci da bi se moglo ovako nesto desitii_ja_na_forumu wrote:jesi to narucila preko neta ili ti je neko poslao kao poklon ?Ema1982 wrote:HITNO!!! Zelim da cujem Vasa iskustva !!! Please, olaksajte mi dobit cu slom zivaca!![]()
Postom iz Turske mi je poslan paketic sa sadrzajem nakit, mjesavina bronza-srebro, ali ima zig 925 . Medjutim to je zavrsilo u Carinskom referatu Posta Sarajevo i sad mi traze fakturu (koju namam) ili ce mi oni procijeniti vrijednost posiljke, pa da platim te carinske provizije , PDV i sl.. Koliko sam cula to ce me skuplije kostati nego sama posiljka, pa da li postoji mogucnost da se paket vrati posiljaocu, a da ne bude nekih dodatnih naplacivanja ni meni ni posiljaocu???
ako si narucila preko neta trebalo bi da na toj stranici ili na mailu da imas iznos koji si platila..
i onda to isprintas i odneses na carinu..
i meni je prosli put bilo tako, pa sam odnjela na carinu.. i za divno cudo jedna jako ljubazna zena na carini mi nije pravila nikakvih problema..
-
Ema1982
#1370 Re: CARINA U BiH
Hvala ti puno, sad mi je malo lakse123456789 wrote:Moze, ako ti dodje faktura velika samo odbijes paket i on ce se vratiti posiljaocu bez ikakvih troskova. Znaci dodje postar, pitas ga koliko trebam platiti !? Ako kaze neku aman zaman sumu reci odbijam preuzeti paket i taj paket ce za par dana biti deportovan iz BIH ka turskoj.
- burekodsira
#1371 Re: CARINA U BiH
nisam upoznat ali nekako mi nelogicno da mozes vratiti kad ti vec dodje na carinu
- seoBIH
#1372 Re: CARINA U BiH
Dodje na carinu, oni ocarine i salju paket na adresu na koju ide. Ti odbijes artilal iz tebi znanih razloga i oni ga nece ostaviti u seharu, vec ce ga vratiti onome ko je poslao. Simple as that. Postanski zakon!burekodsira wrote:nisam upoznat ali nekako mi nelogicno da mozes vratiti kad ti vec dodje na carinu
Ne mogu ti reci koliko ce trebati da dodje nazad do turske, ali okvirno 10tak dana
-
Ema1982
#1373 Re: CARINA U BiH
Super123456789 wrote:Dodje na carinu, oni ocarine i salju paket na adresu na koju ide. Ti odbijes artilal iz tebi znanih razloga i oni ga nece ostaviti u seharu, vec ce ga vratiti onome ko je poslao. Simple as that. Postanski zakon!burekodsira wrote:nisam upoznat ali nekako mi nelogicno da mozes vratiti kad ti vec dodje na carinu
Ne mogu ti reci koliko ce trebati da dodje nazad do turske, ali okvirno 10tak danaTakodjer ne bi trebala imati problema ni osoba koja je poslala
-
Sunjalica1
#1374 Re: CARINA U BiH
Sa zakasnjenjem zelim da podijelim moje iskustvo na carini
Jako lose
Cekanje me je najvise izludilo, jer paket sa druge strane svijeta stigne do nas za 4 dana, a onda se jos 5 dana mrcvari po Dhl-skladistima pa ga onda odluce prijaviti na carini
( napokon)
Sto se tice carinjenja kao sto su mi u u DHL-u rekli , fizicka lica se tretiraju kao i pravna lica i potrebno je predati carinsku deklaraciju i bla bla..sto me previse nije ni zanimalo, samo sam htjela da preuzmem svoj paketic
Sto se tice carinsku troskova
Administrativna taxa 20 km
Carinsko posredovanje 20 km
Express provizija za carinsku garanciju 10 km
Bankarska provizija za administarivnu taxu 0.50 km
I carina i pdv
u mom slucaju 64 km
na 100 USD)
Imali su kasnjenja zbog tog novog zakona kako su mi rekli, vjerujem da sad to ide brze.
Jako lose
Cekanje me je najvise izludilo, jer paket sa druge strane svijeta stigne do nas za 4 dana, a onda se jos 5 dana mrcvari po Dhl-skladistima pa ga onda odluce prijaviti na carini
Sto se tice carinjenja kao sto su mi u u DHL-u rekli , fizicka lica se tretiraju kao i pravna lica i potrebno je predati carinsku deklaraciju i bla bla..sto me previse nije ni zanimalo, samo sam htjela da preuzmem svoj paketic
Sto se tice carinsku troskova
Administrativna taxa 20 km
Carinsko posredovanje 20 km
Express provizija za carinsku garanciju 10 km
Bankarska provizija za administarivnu taxu 0.50 km
I carina i pdv
Imali su kasnjenja zbog tog novog zakona kako su mi rekli, vjerujem da sad to ide brze.
-
Sunjalica1
#1375 Re: CARINA U BiH
Doticna javila123456789 wrote:Sunjalica1 wrote: Kad preuzmem svoje tenisice prenijet cu iskustvo svakako![]()
Javim uglavnommotorola01 wrote:I ja se nadam, ali cisto sumnjam. Ovdje svi dodju kad im nesto treba, a kad treba prenijeti iskustvo samo se izgube kao da nikad ovdje nisu ni bili.un1ted wrote:Ma to je uvijek tako i bilo, vec mi je zapalo za oko sto doticna kaze da se natezala s njima za artikal ispod 50KM
Nista, nadam se da ce nam postaviti skeniran racun ovde da vidimo sta i kako obracunavaju.
I naravno, na kraju doticna se ne javi. Pa ti pomozi nekome...
Nemoj odmah osudjivati