CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seoBIH

#1351 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Pa ljudi kao vi da ne znate da je bio zemljotres u Kini, i to oko tih gradova odakle se slaje :)
i_ja_na_forumu

#1352 Re: CARINA U BiH

Post by i_ja_na_forumu »

123456789 wrote:Pa ljudi kao vi da ne znate da je bio zemljotres u Kini, i to oko tih gradova odakle se slaje :)
jao, pa ja to nisam ni povezala.. a i ja se pitam kako moja narudzba nije dosla jos iako su je poslali 17og iz singapura..
cintos

#1353 Re: CARINA U BiH

Post by cintos »

imam isti problem, zaglavilo ko nikad do sada :-? ,posiljka krenula iz kine 4 aprila i jos nema nikakvih promjena na TN,poslato je hongkong postom, obicno sam kupovao na ebay-u, ali ovaj put kupio na dhgate, ima li ko iskustva sa kupovinom na dhgate?
Mehemed
Vozim: automobil

#1354 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Narucio sam zeleni laser snage 5mW u dugom iscekivanju odgovora da li je dozvoljeno da to narucim, nadam se da mi ga nece zaplijeniti na carini...
seoBIH

#1355 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Da nisi pisao ovde mozda i ne bi obratili paznju na snagu :)
Mehemed
Vozim: automobil

#1356 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Ko ne bi obratio paznju na snagu?
Vjerovatno je zabranjeno preko 5mW kao u vecini zemalja, evo gledam po PIK-u da ima dosta ovakvih lasera, nema sanse da ih je moglo onoliko proci carinu da je zabranjeno...
denis007

#1357 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

Meni u zadnja dva mjeseca kinezi cesto sugerisu da za BiH doplatim 2-3$ za tracking. Izgovor im je kao da je postao nepouzdan transport. E sad da li je do nasih ili neka druga glupost nemam pojma. U zadnje vrijeme mi i bagatelne stvari <5$ ponekad salju sa tn. Ne posalje mi tn da pratim, ali kad mi stigne posiljka vidim da ima. Valjda za njihovu internu upotrebu. Ranije nisu preporucivali tn, a sve je uglavnom dolazilo ok. Plasim se da nasi mandovi petljaju da nisu dobili paket, traze povrat love ili sl. , pa da kad nas skontaju ne pocnu stavljati na one crne liste.
seoBIH

#1358 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ne obrate paznju jer.... to vec nije za foruma ;)
denis007

#1359 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

Vi napraviste od nase carine... Jos uvijek zelim da vjerujem da nisu bas toliko motivisani, a ne vidim ni neki razlog, da fizicka lica maltretiraju zbog nekih sitnica. Pa valjda su i oni ljudi. Raja kupuje kojekave jeftine sitnice najcesce iz Azije koje ovdje uglavnom ne moze na nadje ili su nerealno skupe. Ja npr. cesto uzimam razne hobi stvarcice, nekad i malo vecu kolicinu cisto zbog velikih popusta i nista ne preprodajem. Do sad su me dva puta ocarinili i par puta kontrolisali. Sve u svemu su korektni. Moja najveca zamjerka je da npr na 50km platis 30km troskova sto je stvarno sramotno. Za cifre preko 200-300km nije ni strasno. Dobro bi bilo i da se oni papiri za dokazivanje mogu poslati mailom, a ne glupim faxom.
chile987

#1360 Re: CARINA U BiH

Post by chile987 »

ja sam narucio proizvod od 83 km preko neta, doslo je, i moram platiti racun od 45 km. Jel to normalno tako ?
seoBIH

#1361 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Nije normalno ali je po zakonu. Na zalost moras platiti...
chile987

#1362 Re: CARINA U BiH

Post by chile987 »

123456789 wrote:Nije normalno ali je po zakonu. Na zalost moras platiti...
jaranu za skoro isti proizvod nisu nista naplatiti ( zapravo oko 3km ) tako da sam duboko razocaran, al hajd et. Prvi i zadnji put da narucujem.
seoBIH

#1363 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

To znaci da je jaran dobro prosao :) Sve carine iznad 50KM...a ako nesto ne ocarine, dobra volja ili ne znaju sta je tacno u pitanju...
i_ja_na_forumu

#1364 Re: CARINA U BiH

Post by i_ja_na_forumu »

zna li iko hoce li u petak raditi posta ??
Ema1982

#1365 Re: CARINA U BiH

Post by Ema1982 »

HITNO!!! Zelim da cujem Vasa iskustva !!! Please, olaksajte mi dobit cu slom zivaca! :sad:
Postom iz Turske mi je poslan paketic sa sadrzajem nakit, mjesavina bronza-srebro, ali ima zig 925 . Medjutim to je zavrsilo u Carinskom referatu Posta Sarajevo i sad mi traze fakturu (koju namam) ili ce mi oni procijeniti vrijednost posiljke, pa da platim te carinske provizije , PDV i sl. :sad: . Koliko sam cula to ce me skuplije kostati nego sama posiljka, pa da li postoji mogucnost da se paket vrati posiljaocu, a da ne bude nekih dodatnih naplacivanja ni meni ni posiljaocu???
seoBIH

#1366 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Moze, ako ti dodje faktura velika samo odbijes paket i on ce se vratiti posiljaocu bez ikakvih troskova. Znaci dodje postar, pitas ga koliko trebam platiti !? Ako kaze neku aman zaman sumu reci odbijam preuzeti paket i taj paket ce za par dana biti deportovan iz BIH ka turskoj.
seoBIH

#1367 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Sunjalica1 wrote: Kad preuzmem svoje tenisice prenijet cu iskustvo svakako :)

Javim uglavnom :)
motorola01 wrote:
un1ted wrote:Ma to je uvijek tako i bilo, vec mi je zapalo za oko sto doticna kaze da se natezala s njima za artikal ispod 50KM :)
Nista, nadam se da ce nam postaviti skeniran racun ovde da vidimo sta i kako obracunavaju.
I ja se nadam, ali cisto sumnjam. Ovdje svi dodju kad im nesto treba, a kad treba prenijeti iskustvo samo se izgube kao da nikad ovdje nisu ni bili.

I naravno, na kraju doticna se ne javi. Pa ti pomozi nekome...
i_ja_na_forumu

#1368 Re: CARINA U BiH

Post by i_ja_na_forumu »

Ema1982 wrote:HITNO!!! Zelim da cujem Vasa iskustva !!! Please, olaksajte mi dobit cu slom zivaca! :sad:
Postom iz Turske mi je poslan paketic sa sadrzajem nakit, mjesavina bronza-srebro, ali ima zig 925 . Medjutim to je zavrsilo u Carinskom referatu Posta Sarajevo i sad mi traze fakturu (koju namam) ili ce mi oni procijeniti vrijednost posiljke, pa da platim te carinske provizije , PDV i sl. :sad: . Koliko sam cula to ce me skuplije kostati nego sama posiljka, pa da li postoji mogucnost da se paket vrati posiljaocu, a da ne bude nekih dodatnih naplacivanja ni meni ni posiljaocu???
jesi to narucila preko neta ili ti je neko poslao kao poklon ?

ako si narucila preko neta trebalo bi da na toj stranici ili na mailu da imas iznos koji si platila..

i onda to isprintas i odneses na carinu..
i meni je prosli put bilo tako, pa sam odnjela na carinu.. i za divno cudo jedna jako ljubazna zena na carini mi nije pravila nikakvih problema..
Ema1982

#1369 Re: CARINA U BiH

Post by Ema1982 »

i_ja_na_forumu wrote:
Ema1982 wrote:HITNO!!! Zelim da cujem Vasa iskustva !!! Please, olaksajte mi dobit cu slom zivaca! :sad:
jesi to narucila preko neta ili ti je neko poslao kao poklon ?

ako si narucila preko neta trebalo bi da na toj stranici ili na mailu da imas iznos koji si platila..

i onda to isprintas i odneses na carinu..
i meni je prosli put bilo tako, pa sam odnjela na carinu.. i za divno cudo jedna jako ljubazna zena na carini mi nije pravila nikakvih problema..
Nisam narucila preko neta, nego mi se jako svidio ovaj sad popularni Hurem nakit , a posto ona zivi u Istanbulu kupila mi par setova 'na ruke' kako to Turci prodaju cjenkanjem i posalje mi postom ne znajuci da bi se moglo ovako nesto desiti :sad: Nadam se da ce biti sve oky, neko kaze da se to moze vratiti, ali se sad bojim da i nju tamo ne kazne, pa reko da pitam ovdje da li je neko vracao paket ??
Ema1982

#1370 Re: CARINA U BiH

Post by Ema1982 »

123456789 wrote:Moze, ako ti dodje faktura velika samo odbijes paket i on ce se vratiti posiljaocu bez ikakvih troskova. Znaci dodje postar, pitas ga koliko trebam platiti !? Ako kaze neku aman zaman sumu reci odbijam preuzeti paket i taj paket ce za par dana biti deportovan iz BIH ka turskoj.
Hvala ti puno, sad mi je malo lakse :) Znaci ni nju nece kazniti kada joj se vrati paket ??? Da li znas otprilike koliko dana je potrebno da prodje sva ta procedura i da se vrati natrag, buduci da mu treba oko 8 dana da stigne iz Turske za BiH ??? Od :kiselavoda: hvala na odgovoru !
burekodsira

#1371 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

nisam upoznat ali nekako mi nelogicno da mozes vratiti kad ti vec dodje na carinu
seoBIH

#1372 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

burekodsira wrote:nisam upoznat ali nekako mi nelogicno da mozes vratiti kad ti vec dodje na carinu
Dodje na carinu, oni ocarine i salju paket na adresu na koju ide. Ti odbijes artilal iz tebi znanih razloga i oni ga nece ostaviti u seharu, vec ce ga vratiti onome ko je poslao. Simple as that. Postanski zakon!

Ne mogu ti reci koliko ce trebati da dodje nazad do turske, ali okvirno 10tak dana :) Takodjer ne bi trebala imati problema ni osoba koja je poslala :)
Ema1982

#1373 Re: CARINA U BiH

Post by Ema1982 »

123456789 wrote:
burekodsira wrote:nisam upoznat ali nekako mi nelogicno da mozes vratiti kad ti vec dodje na carinu
Dodje na carinu, oni ocarine i salju paket na adresu na koju ide. Ti odbijes artilal iz tebi znanih razloga i oni ga nece ostaviti u seharu, vec ce ga vratiti onome ko je poslao. Simple as that. Postanski zakon!

Ne mogu ti reci koliko ce trebati da dodje nazad do turske, ali okvirno 10tak dana :) Takodjer ne bi trebala imati problema ni osoba koja je poslala :)
Super :wink: , hvala jos jednom, bas si me utjesio/la, bila sam na rubu zivaca, jos ovaj praznik pa nemam koga ni pitat :hm: . Javim kako sam prosla ! :namigusa:
Sunjalica1

#1374 Re: CARINA U BiH

Post by Sunjalica1 »

Sa zakasnjenjem zelim da podijelim moje iskustvo na carini :)
Jako lose :(
Cekanje me je najvise izludilo, jer paket sa druge strane svijeta stigne do nas za 4 dana, a onda se jos 5 dana mrcvari po Dhl-skladistima pa ga onda odluce prijaviti na carini :) ( napokon)

Sto se tice carinjenja kao sto su mi u u DHL-u rekli , fizicka lica se tretiraju kao i pravna lica i potrebno je predati carinsku deklaraciju i bla bla..sto me previse nije ni zanimalo, samo sam htjela da preuzmem svoj paketic :)

Sto se tice carinsku troskova
Administrativna taxa 20 km
Carinsko posredovanje 20 km
Express provizija za carinsku garanciju 10 km
Bankarska provizija za administarivnu taxu 0.50 km
I carina i pdv ;) u mom slucaju 64 km :( na 100 USD)

Imali su kasnjenja zbog tog novog zakona kako su mi rekli, vjerujem da sad to ide brze.
Sunjalica1

#1375 Re: CARINA U BiH

Post by Sunjalica1 »

123456789 wrote:
Sunjalica1 wrote: Kad preuzmem svoje tenisice prenijet cu iskustvo svakako :)

Javim uglavnom :)
motorola01 wrote:
un1ted wrote:Ma to je uvijek tako i bilo, vec mi je zapalo za oko sto doticna kaze da se natezala s njima za artikal ispod 50KM :)
Nista, nadam se da ce nam postaviti skeniran racun ovde da vidimo sta i kako obracunavaju.
I ja se nadam, ali cisto sumnjam. Ovdje svi dodju kad im nesto treba, a kad treba prenijeti iskustvo samo se izgube kao da nikad ovdje nisu ni bili.

I naravno, na kraju doticna se ne javi. Pa ti pomozi nekome...
Doticna javila :)
Nemoj odmah osudjivati :P
Post Reply