Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Haris033
#1351 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prošle sedmice kupio 4 Continental T850 gume 195/65 R15. Prodavnica - Maja-gume. Cijena 124 KM/kom. Besplatna montaža. Dogovorio sa gazdom vrijeme montaže u 12.15, i tako je bilo, ni minutu nisam čekao u redu. Svaka čast na ljubaznosti i profesionalizmu. Preporuka za sve koji se odluče za kupovinu novih guma. 
- Qler
#1352 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam jutros u 9 bio u makbelu, i oko pola 11 zavrsio, guzva boze sacuvaj, a sto rece kolega, krkanluka na sve strane. I sreca da sam zamijenio gume, jer sam neplanirano morao na put, i sa ljetnim bi veceras samo plakao pored ceste 
Ovako, skinute 215/35 R17 GY Eagle F1 Asymetric 2 i montirane 195/65 R15 GY Ultragrip 7+ naprijed i GY Ultragrip 8 nazad
potrosile se stare, pa sam samo dvije promijenio, a ove ostale 
Ovako, skinute 215/35 R17 GY Eagle F1 Asymetric 2 i montirane 195/65 R15 GY Ultragrip 7+ naprijed i GY Ultragrip 8 nazad
- Better Man
#1353 Re: Dolazi zima - zimske gume
I moje su Made In Portugal. Neko je spominjao da imaju i Made In Rumunia. Ja ću svoje staviti iduce sedmice. Inače od novembra je obavezno da svaka guma ima deklaraciju na kojoj je označeno kako se ponaša u raznim uslovima vožnje (na mokrom, uticaj na potrošnju goriva i iznis db buke). Tako prije kupovine guma za koje ste se odlučili, fino pogledate deklareaciju i znte šta možete očekivati od navedenog modela.basicm wrote:Stavljene TS850 195/65-15 Made in Portugal.
- shalla
#1354 Re: Dolazi zima - zimske gume
Opet ja, niko mi ništa ne odgovori za Vredestein Snowtrac 3
Al sad me interesuje Bridgestone BLIZZAK LM32, imam opciju da ih dobijem jeftinije pa da vidim jel imao ko iskustva sa Bridgestonom?
Po Adacu je odmah iza ovih 5 najboljih al me interesuje info iz prve ruke (tj ako je neko ima)...
Al sad me interesuje Bridgestone BLIZZAK LM32, imam opciju da ih dobijem jeftinije pa da vidim jel imao ko iskustva sa Bridgestonom?
Po Adacu je odmah iza ovih 5 najboljih al me interesuje info iz prve ruke (tj ako je neko ima)...
-
Zux
#1355 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije licno iskustvo, ali imas linkove sto sam postavio na jos dva testa, 53 strana ove teme. Nisu bas pri vrhushalla wrote:Opet ja, niko mi ništa ne odgovori za Vredestein Snowtrac 3![]()
-
promaha
#1356 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja jutros narucio sebi Dunlop SP WinterSport 4D, 4 komaTa u dimenziji 195/65 R15
ako sam dobro vidio jeftinije su od GY UG8.
nadam se da ce dobro da sluze
ako sam dobro vidio jeftinije su od GY UG8.
nadam se da ce dobro da sluze
- Qler
#1357 Re: Dolazi zima - zimske gume
moj kum ima na focusu snowtrack 3 i kune se u njih. kaze da su se odlicno pokazale prosle zime, a kupio ih pred predproslu, znaci ovo je sada treca zima i juce ih je montirao tek...shalla wrote:Opet ja, niko mi ništa ne odgovori za Vredestein Snowtrac 3![]()
- skafiskafsnjak
#1358 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja imam u podrumu neke 4, Contitental ... vjerujem da jos mogu ovu zimu i to je to 
-
_Astra_
#1359 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moze li neko napisati iskustva s tom TS850-kom obzirom da se dvoumim izmedju njih i UG8...
UG8 imam na drugom autu i prezadovoljan sam, ali eto, testovi kazu da je nesto bolja ts850...
UG8 imam na drugom autu i prezadovoljan sam, ali eto, testovi kazu da je nesto bolja ts850...
- Filter
#1360 Re: Dolazi zima - zimske gume
ts830 je proslogodisnja. ts850 ganc friska guma, iskustva ces znati u maju 2013te_Astra_ wrote:Moze li neko napisati iskustva s tom TS850-kom obzirom da se dvoumim izmedju njih i UG8...
-
Teufik
#1361 Re: Dolazi zima - zimske gume
Obje su vrhunske.Ne mozes fulati koju god odaberes._Astra_ wrote:Moze li neko napisati iskustva s tom TS850-kom obzirom da se dvoumim izmedju njih i UG8...
-
Dady
#1362 Re: Dolazi zima - zimske gume
promaha wrote:ja jutros narucio sebi Dunlop SP WinterSport 4D, 4 komaTa u dimenziji 195/65 R15
I ja danas obukao nove 4D. Zima je tek pred nama i tek ćemo vidjeti kakve su u praksi. Zadnje 4 sezone sam imao Dunlop WS 3D (2 kompleta) i nije mi se dalo eksperimentisati, a nekada davno sam sa Conti-em imao loše iskustvo sa ljetnim gumama, tako da ih nisam više ni stavljao na auto. A vidim ove sezone su sa najboljim ocjenama na testu.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- coek
#1363 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pitanje: koliko je uopste rok trajanja za recimo zimske gume (koje se uredno mijenjaju na kraju sezone - dakle ne voze ljeti)? Prije 3 godine sam kupio GoodYear UltraGrip (6-ica, cini mi se), i odlicne su. Lijepo mi je zao sad da kupujem nove, ali:
a) ne znam koliki im je uopste rok trajanja
b) ima li negdje kod nas mozda neki test za ocjenu guma (osim dubine šara)?
Hbg, guma glavu cuva ...
Hbg, guma glavu cuva ...
-
AS_sa
#1364 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma moze nekih 5-6 godina uz pravilno skladistenje ...
- beco
#1365 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vala ja svoje gume Verdestein snowtrac 2 kupio pred zimu 2008. godine, znaci sad ce im 5 zima. Sara dobra nema pucanja sa strane, ja cu izvuci jos barem ovu zimu na njima ne znam sto bi ih mjenjao. Cuvam ih u supi, vozim samo od novembra do aprila. Ja sam jednom prilkom trazio koliko gume traju u sustini pisu da bi se nakon 5-6 godina trebale pregledati a da recimo u Japanu bez problema mogu do 10 godina trajati, naravno ako ne driftate. 
-
mensud
#1366 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam prošle sedmice (24.10.2012) u Makbelu kupio 2 gume Continental TS 850 dimenzija 195/65 R 15. Cijena 124 KM po komadu. Nove gume su namontirali i balansirali. U februaru sam kod njih kupio 2 Continentalove gume kada je bio onaj veliki snijeg i platio sam 150 KM po komadu. Sada imam sve 4 nove gume na čeličnim felgama. A ljetne su mi Bridgestone na alminijskim felgama R 16. Veoma zadovoljan sa uslugom Makbela, sve 4 gume namontirali (dvije nove balansirali), a naplatili samo cijenu novih guma koje sam kupio.
-
goran16v
#1367 Re: Dolazi zima - zimske gume
a) Rok trajanja gume zavisi prije svega od potrosenosti, a kalendarski do 10 god. U tvom slucaju najvise zavisi od toga koliko su gume presle i kolika je dubina gaznog sloja, jer starost od 3 god nije nikakav problemm mada kod tebe ima nesto nejasno. Ako su gume stare 3 god to je 2009. godina, te godine je vec uveliko bio aktuelan model GY UG7, mozda cak i 7+, a UG6 se prodavala mislim do 2006, tako da ili te gume nisu UG6 ili su puno starije od 3 god. Na gumi imas DOT oznaku na kojoj je cetverocifreni broj koji oznacava rednu sedmicu u godini i god. proizvodnje, napr 3309 je 33. sedmica 2009. godine, tako da mozes sam pogledati koliko su ti gume stare.coek wrote:Pitanje: koliko je uopste rok trajanja za recimo zimske gume (koje se uredno mijenjaju na kraju sezone - dakle ne voze ljeti)? Prije 3 godine sam kupio GoodYear UltraGrip (6-ica, cini mi se), i odlicne su. Lijepo mi je zao sad da kupujem nove, ali:
Hbg, guma glavu cuva ...

b) Ne znam na kakav test mislis, polovna guma se gleda tako sto joj se gleda dubina sare, ima li mehanickih ostecenja (rasjekotine ostrim predmetima,kamenjem itd, ostecenja zbog voznje sa prenapuhanom/podnamupanom gumom ili praznom gumom, narusavanja forme itd itd) i starost. Takav pregled ti moze uraditi svaki dobronamjeran vulkanizer. BTW na gaznom sloju postoje indikatori koji oznacajavu do kad se guma moze voziti tj TWI i kad potrosenost dodje do limitera vrijeme je za zamjenu. Povedi racuna da postoje 2 tipa indikatora, 1. visi koji oznacava kad guma nema vise neophodna svojstva i 2. nizi koji oznacava zakomski max potrosenosti

-
to je to
#1368 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li gdje na rate da kupim 4 zimske gume?
- skafiskafsnjak
#1369 Re: Dolazi zima - zimske gume
a brate normalno da ima. Mislim, ne znam ni ja tacno sad, ali danas ti je sve na rate...to je to wrote:Ima li gdje na rate da kupim 4 zimske gume?
-
M@RKO
#1370 Re: Dolazi zima - zimske gume
Makbel, Guma Pro, Sava.. Za njih sam sigurno cuo da ima na rate, mada i kod drugih vjerovatno imato je to wrote:Ima li gdje na rate da kupim 4 zimske gume?
- skafiskafsnjak
#1371 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa danas je sve na rate.. zivimo na rateM@RKO wrote:Makbel, Guma Pro, Sava.. Za njih sam sigurno cuo da ima na rate, mada i kod drugih vjerovatno imato je to wrote:Ima li gdje na rate da kupim 4 zimske gume?
-
Dady
#1372 Re: Dolazi zima - zimske gume
a) Proizvođaći preporučuju zamjenu nakon 5-6 godina. Naravno to ovisi o stanju gume, koliko je vožena i koliko je potrošena. Ja mjenjam svaku drugu sezonu, jer prosječno pređem 35-40 kkm. Obrati paznju da svaki tip gume ima različit koeficijent trošenja. Ako želiš da ti gume što duže traju biraj one sa manjim koeficijentom trošenja.coek wrote:Pitanje: koliko je uopste rok trajanja za recimo zimske gume (koje se uredno mijenjaju na kraju sezone - dakle ne voze ljeti)? Prije 3 godine sam kupio GoodYear UltraGrip (6-ica, cini mi se), i odlicne su. Lijepo mi je zao sad da kupujem nove, ali:
Hbg, guma glavu cuva ...
b) Ne znam da postoji kod nas neki test guma. Vizualni pregled i dubina šare je sasvim dovoljno. Na svakoj gumi imaš TWI indikator koji se pokaže kada dubina šare padne ispod 2 mm, ispod te dubine proizvođači ne savjetuju korištenje te gume.

-
goran16v
#1373 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koliko je meni poznato, a bilo mi je jako bitno da imam tacnu informaciju pa sam iscitao dosta preporuka, standrada itd, preporuka je da se guma moze prodavati do 5 godina poslije sedmice proizvodnje, u nekim zemljama 7 godina, da je ukupan rok trajanja max 10 god, a ne da se zamjeni poslije 5-6 godina starosti, naravno ukoliko je dubina sare dovoljna.Dady wrote: a) Proizvođaći preporučuju zamjenu nakon 5-6 godina.
- Tigar1
#1374 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hankock sam koristio jednu zimu i ekstra su mi se pokazale.
Savine koristim već duže vrijeme na svakom autu koje sam imao i mene odlično služe. Samo redovno svake godine, krajem marta - početkom aprila skinem i nabacim ljetne, te početkom novembra opet ''obučem'' zimske... ljepota
Savine koristim već duže vrijeme na svakom autu koje sam imao i mene odlično služe. Samo redovno svake godine, krajem marta - početkom aprila skinem i nabacim ljetne, te početkom novembra opet ''obučem'' zimske... ljepota
- shalla
#1375 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja na kraju naručih GY UG8, ipak sam morao ganjati dimenziju koja mi je jedina fabrički preporučena a to je 205/60R16. Šteta što ne mogu staviti felge 15 jer su gume OSJETNO jeftinije
Al eto jbg, dadnem sad 900 KM za 4 gume al se zato nadam da sam rahat aBd narednih 5 godina (ne prelazim zimi puno kilometara, možda 5-6000 u periodu novembar-april)...
Htio sam uzeti Continental TS850 ali ih nigdje nemaju u toj dimenziji, imaju TS830 a ne bih prošlogodišnju gumu...
Imao sam opciju i Bridgestonea al eto, na kraju izbor pade na ovaj Goodyear, vidim da ste svi koji ih imate zadovoljni sa njom a i na ADAC-u je u vrhu tako da...
Al eto jbg, dadnem sad 900 KM za 4 gume al se zato nadam da sam rahat aBd narednih 5 godina (ne prelazim zimi puno kilometara, možda 5-6000 u periodu novembar-april)...
Htio sam uzeti Continental TS850 ali ih nigdje nemaju u toj dimenziji, imaju TS830 a ne bih prošlogodišnju gumu...
Imao sam opciju i Bridgestonea al eto, na kraju izbor pade na ovaj Goodyear, vidim da ste svi koji ih imate zadovoljni sa njom a i na ADAC-u je u vrhu tako da...