ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
marketleader

#1351 Re: ZOBS

Post by marketleader »

Dzontra_Volta wrote:Pogledaj član 40.
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf
Počinio si prekršaj iz člana 40. stav (4).
E sad, nisam našao kaznu po toj odredbi, ima samo ova za član 40. stav (3):
Član 235.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit će se za prekršaj:
...
2) vozač koji na putu postupa protivno odredbama člana 40. stav (3);
...
(2) Za prekršaje iz tač.1), 2), 3), 5), 10), 11), 13), 14), 15), 17), 18), 25), 26), 32) i 33) stava (1) ovog člana
vozaču ili vozaču-instruktoru uz kaznu izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u
trajanju od jedan mjesec do četiri mjeseca, a i za druge prekršaje iz tog stava ta mjera se može izreći u istom
periodu.
(3) Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kojim je izazvana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti
novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozaču će se uz kaznu izreći i zaštitna mjera
zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci.
(4) Osim novčane kazne za prekršaje iz stava (2) ovog člana, vozaču ili vozaču-instruktoru određuju se i dva
kaznena boda, a za ostale prekršaje iz stava (1) ovog člana vozaču ili vozaču-instruktoru, osim novčane kazne,
određuje se i jedan kazneni bod.

Ti se možeš napraviti lud, ali će ti u neko doba pokucati policajci na vrata da te "zamole" da predaš vozačku. A nije baš svejedno kad ti policija kuca na vrata (šta će komšiluk pomislit' :D ).
Nekako mi to nema smisla, oni su mogli u nalogu napisati da sam vozio na krovu u rikverc i pri tome da sam prošao kroz crveno. Ja niti sam vidio nalog, niti sam ista potpisao. Frajer u svoju neku svescicu upisao podatke. Kolega mi juce govori, njega su isto u Kaknju zaustavili tako, valjda nije imao upaljena svijetla ili sl i on ih jos pocastio sa cvajom i opet papci poslali kaznu hahaha :izet: valjda im malo bilo gladnici
Azrail

#1352 Re: ZOBS

Post by Azrail »

Zna li ko je li ograničenje brzine kroz naseljeno sada 50 ili 60. Pošto se to nešto mjenjalo nedavno...
holowey

#1353 Re: ZOBS

Post by holowey »

marketleader wrote:
Član 235.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit će se za prekršaj:
...
...
(2) Za prekršaje iz tač.1), 2), 3), 5), 10), 11), 13), 14), 15), 17), 18), 25), 26), 32) i 33) stava (1) ovog člana
vozaču ili vozaču-instruktoru uz kaznu izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u
trajanju od jedan mjesec do četiri mjeseca, a i za druge prekršaje iz tog stava ta mjera se može izreći u istom
periodu.
(3) Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kojim je izazvana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti
novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozaču će se uz kaznu izreći i zaštitna mjera
zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci.
(4) Osim novčane kazne za prekršaje iz stava (2) ovog člana, vozaču ili vozaču-instruktoru određuju se i dva
kaznena boda, a za ostale prekršaje iz stava (1) ovog člana vozaču ili vozaču-instruktoru, osim novčane kazne,

Ti se možeš napraviti lud, ali će ti u neko doba pokucati policajci na vrata da te "zamole" da predaš vozačku. A nije baš svejedno kad ti policija kuca na vrata (šta će komšiluk pomislit' :D ).
Nekako mi to nema smisla, oni su mogli u nalogu napisati da sam vozio na krovu u rikverc i pri tome da sam prošao kroz crveno. Ja niti sam vidio nalog, niti sam ista potpisao. Frajer u svoju neku svescicu upisao podatke. Kolega mi juce govori, njega su isto u Kaknju zaustavili tako, valjda nije imao upaljena svijetla ili sl i on ih jos pocastio sa cvajom i opet papci poslali kaznu hahaha :izet: valjda im malo bilo gladnici
imali normu 20 naloga za dan, 20 upozorenja, na kraju dana pisu izvjestaj smjene i skontaju da im fali jos dva tri naloga... kolega deder vidi ima li u notesu kakvih upozorenja da im mozemo pisati nalog, ono nepoznato prezime, nije odavde, i tako to...
Dzontra_Volta

#1354 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

marketleader wrote:
Član 235.
...
...
periodu.

Pa dobro, ti ćeš imati vremena, kad dobiješ tu prijavu, da podneseš žalbu i da ideš na sud da dokazuješ da nisi kriv. Problem je samo u tome što praksa govori kad je tvoja riječ protiv njihove, onda si obično ti kriv i postoji mogućnost da ti odrežu i veću kaznu od one koju je predložila policija. Naravno, možda "šarmiraš" sudiju (ili sutkinju), pa ti progleda kroz prste i odreže ti minimalnu kaznu, nikad se ne zna.
goran16v

#1355 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Azrail wrote:Zna li ko je li ograničenje brzine kroz naseljeno sada 50 ili 60. Pošto se to nešto mjenjalo nedavno...
Nije bas nedavno... Ogranicenje u naseljenom mjestu je 50 osim ako znakom nije drugacije regulisano.
Azrail

#1356 Re: ZOBS

Post by Azrail »

goran16v wrote:
Azrail wrote:Zna li ko je li ograničenje brzine kroz naseljeno sada 50 ili 60. Pošto se to nešto mjenjalo nedavno...
Nije bas nedavno... Ogranicenje u naseljenom mjestu je 50 osim ako znakom nije drugacije regulisano.
Ma načuo sam da je "nedavno" bilo vraćanje na 60, pa da provjerim :)

Hvala na odgovoru.
goran16v

#1357 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Koliko znam vracanja je bilo tako da je na glavnim gradskim soabracajnicama dignuto na 60, ali je obiljezeno znakovima.
Dzontra_Volta

#1358 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Ograničenje 50 km/sat je u naseljima (a ne naseljenim mjestima, to je različit pojam).

Izmjenama ZOBS-a koje su u pripremi, pojam "naselje" i "naseljeno mjesto" će se izjednačiti.
drug_profi

#1359 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Dzontra_Volta wrote:Ograničenje 50 km/sat je u naseljima (a ne naseljenim mjestima, to je različit pojam).

Izmjenama ZOBS-a koje su u pripremi, pojam "naselje" i "naseljeno mjesto" će se izjednačiti.
Ja nigdje nisam nasao jasnu distinkciju izmedju tog.
Naselje je kad imas red kuca sa obje strane i onda je to ulica. Naseljeno mjesto je kad imas kuce samo sa jedne strane, ali cim ti na ulazu stoji zuta tabla sa imenom, sve da kuce nema nigdje, zvanicno pocinje naselje...
seoBIH

#1360 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

seoBIH wrote:Sarajevo, iz pravca Ildidže kod RTV doma skreneš desno, ideš pravo nekih 150 metaa i imaš otvaranje dvije trake. Desnom trakom možeš desno (i pravo ako sam dobor vidio), a lijevom trakom lijevo i pravo. Kako idem desnom, dam lijevi žmigavac, prrestrojim se u lijevu i nastavim pravo.

Ono što me interesuje, da li je ispravno davanje žmigavca s obzirom da neću skrenuti lijevo? 99% sam siguran, ali pitam radi toga što me lik spuštajući se od Merkatora umalo nije spucao misleći da ću skrenuti lijevo.
Da li iko prolazi ovim putem? Kao što sam rekao, uvjeren sam da je ispravno dati žmigavac pri prestrojavanju, ali opet buni on koji se uključuju i misle da mogu krenuti...
IcedFlame

#1361 Re: ZOBS

Post by IcedFlame »

Obje trake su i za pravo, ali ne moras se ti prestrojiti odmah, nego pali zmigavac nakon raskrsnice i rijesen problem :)

Sent from my X7S using Tapatalk
seoBIH

#1362 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Prestrojim se zbog onih koji skrecu desno, da ne čekam bezveze. Pitam za žmigavac radi zakona. Kolegu su tako zaustavili (jest da je na glavnoj cesti), te napisali kaznu zbog toga što nije koristio pokazivač smijera pri promjeni trake.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1363 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

mislim da si ti u pravu kad palis zmigavac,duznost je onoga koji skrece da prati kretanje vozila koje mu dolazi u susret bez obzira imalo upaljen zmigavac ili ne.
Dzontra_Volta

#1364 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

drugi profil wrote:
Dzontra_Volta wrote:Ograničenje 50 km/sat je u naseljima (a ne naseljenim mjestima, to je različit pojam).

Ja nigdje nisam nasao jasnu distinkciju izmedju tog.
Naselje je kad imas red kuca sa obje strane i onda je to ulica. Naseljeno mjesto je kad imas kuce samo sa jedne strane, ali cim ti na ulazu stoji zuta tabla sa imenom, sve da kuce nema nigdje, zvanicno pocinje naselje...
Naseljeno mjesto je ono narodski "od table do table", a naselje je to što si napisao : dio naseljenog mjesta sa redom kuca ili zgrada s jedne ili obje strane ceste, tako da čini ulicu. U naselju je ograničenje 50 km/h, osim ako drugačije nije označeno znakom. U naseljenom mjestu nema propisanog ograničenja, možeš voziti i 80 km/h (ako nije znakom određeno drugačije).
Npr. kad ideš prema Mostaru, kroz naseljeno mjesto Bradina možeš protutnjati 80 km/h osim na onoj krivini gdje imaju kuće uz cestu.
daxon

#1365 Re: ZOBS

Post by daxon »

Dzontra_Volta wrote:Izmjenama ZOBS-a koje su u pripremi, pojam "naselje" i "naseljeno mjesto" će se izjednačiti.
Neće se izjednačiti, već suprotno, napraviti će se jasna razlika, tako da policija više neće moći zloupotrebljavati te pojmove.
Dakle, izmjene i dopune zakona jasnije definišu odredbu o opštem ograničenju brzine:
Član 2.
U članu 44. stav (1) mijenja se i glasi:
«(1) Na dijelu puta koji prolazi kroz naseljeno mjesto, ukoliko se vozilom kreće kroz naselje,
vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km na čas, osim ako saobraćajnim
znakom nije drugačije određeno.».
Obrazloženje: Jasnije se definiše odredba kojom se propisuje opšte ograničenje brzine
kretanja kroz naselje. Na javnom putu kroz naseljeno mjesto važi odredba člana 44. stav (1)
samo ukoliko put prolazi kroz naselje, i ako saobraćajnim znakom nije drugačije rečeno.
Način na koji je ova odredba do sada bila definisana izazivala je mogućnosti različitog
tumačenja iste, često izazivajući poistovjećivanje termina „naseljeno mjesto” i „naselje”.
Naime, kao što je @Dzontra već napisao, vozač nije dužan poštovati odredbu o opštem ograničenju brzine od 50km/h kroz čitavo "naseljeno mjesto", tj. "od table do table", već samo u dijelu puta koji prolazi kroz naselje.

Međutim, ukoliko je znak zabrane, ograničenja ili obaveze postavljen na isti stub na kojem je postavljen znak za obilježavanje naseljenog mjesta, tada, znak zabrane, ograničenja ili obaveze vrijedi na području cijelog naseljenog mjesta, dakle, "od table do table".

@seoBIH
Naravno da treba uključiti odgovarajući pokazivač smjera prilikom svake promjene saobraćajne trake, tj. prilikom svakog prestrojavanja iz jedne u drugu saobraćajnu traku.
drug_profi

#1366 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ovo oko naselja je bilo zloupotrebljavano i kod nas i u HR.
Mene su peglali kod Slanog jer ima zuta tabla, a kuce su negdje u brdu iznad magistrale, nema ni jedna uz cestu. Ja vozio 70, oni hoce kaznu da im platim 200 kuna, kazu ima tabla naseljenog mjesta.Tad su mogli tumaciti ZOBS na svoj nacin, a o HR propisima nemam vise pojma kako su se razvijali i mijenjali od tad (ima tome 10 godina).
Kod nas, "privatnik" me zaskocio u Zitomislicima i to kod table iz pravca juga. Znaci pravac, isprekidana linija, nijedne kuce ni drveta kraj ceste, potpuno pregledno. Samo on stoji na sljedecoj krivini i skida. Ja opet vozio oko 75 - preticao sleper. Eto kolikoje on sporo vozio da sam ga sa toliko presao bez problema. I tu je bilo drz - ne daj. Isto onaj radar u Binjezevu kad su ga nariktali na 61 i sklonili tablu 60. Mene uslikalo ma 62 (e jebg.) i ja htio da se natezem upravo na konto naselje-naseljeno mjesto, pa me pravnici nasavjetovase da ne jedem g. i da platim 40 da ne prvim sebi veci trosak.
kakavdanakneiskustvu

#1367 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

navodno novi ZOBS stupa na snagu
Casual's

#1368 Re: ZOBS

Post by Casual's »

kakavdanakneiskustvu wrote:navodno novi ZOBS stupa na snagu
Kako mislis navodno? Valjda to treba na usvajanje nakon sto se uvidi jel sve ok, a koliko znam jos nije zakazano usvajanje..

Sent from my Nexus S using Tapatalk 2
kakavdanakneiskustvu

#1369 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

Casual's wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:navodno novi ZOBS stupa na snagu
Kako mislis navodno? Valjda to treba na usvajanje nakon sto se uvidi jel sve ok, a koliko znam jos nije zakazano usvajanje..

Sent from my Nexus S using Tapatalk 2

ma načuo sam nešto na poslu oko novih prekršajnih naloga,novog načina naplate p. naloga i to
goran16v

#1370 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Jucer ulazim u BiH iz pravca Metkovic - Vid - Prud - stari prelaz Bijaca i na ulasku na nasu teritoriju tabla sa ogranicenjima i na toj tabli napisano da je za naseljeno mjesto 60??!?!?!?
kokuz_sa

#1371 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

znam da sam fulio temu al eto..
znal iko broj ili automehanicara koji bi sutra(nedelja) promijenio diska na zadnjem tocku..
hitno je bas
Dzontra_Volta

#1372 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Vidi bihamk. Oni obično dežuraju u servisima, pa ti to možda odrade i u nedjelju.
kokuz_sa

#1373 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

Dzontra_Volta wrote:Vidi bihamk. Oni obično dežuraju u servisima, pa ti to možda odrade i u nedjelju.
jok..nece oni do ponedjeljka nista da rade
nadžak

#1374 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Pozdrav Vam.

Jedna situacija koja me haman iz cipela izbacila. Dobar i pouzdan prijatelj, koji je u saobračajnoj struci, mi prepriča situaciju koja mi nikako ne ide u glavu a tiče se propisa desne strane. Na raskrnici u obliku slova "T", koja nema nikakvog znaka nigdje desio se udes između vozila "A" i "B", recimo tako radi opisa. Vozilo "A" se kretalo pravo kroz raskrsnicu dakle zadržao je pravac kretanja a vozilo "B" se pojavilo sa druge ceste i skreće ulijevo, dakle siječe putanju ovom vozilu "A".

Bitna napomena je da VOZILA nisu iz suprotnih pravaca već jedan naspram drugog su bočno. Vozilo "A" (koje nastavlja pravo) ima vozilo "B" (koje skreće ulijevo na raskrnici) sa svoje desne strane.
Po meni klasični primjer pravila desne strane a okrivili su vozilo "B" jer je kao u toj situaciji "... pravac kretanja važniji od pravila desne strane..!

Član 49 ZOBS-a je tu potpuno jasan kako god ga čitaš i to je po meni isključiva krivica vozila "A" a nikako vozila "B".

Ima li itko ideju šta se tu moglo desiti pa da bude krivica vozila "B".

Vozim preko deset godina i ovo mi je nevjerovatno sad.

Pozdrav.
goran16v

#1375 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Post Reply