nije mi nikako jasno konstantno vezanje problema jedne za druge. zasto se ne bi moglo diskutovati o zdravstvu i rijesenju problema istog ne vezano za ustavno / politicko / administrativno rijesenje drzave.
ljudi koji te lijece sjede u bolnici / ambulanti i imaju iznad sebe neke nivo administracije koji ce se mijenjati kako vrijem dodje. rjesenje entitestkog glasanja mi nece omoguciti dobro skolovanog doktora unutar organizovanog sistema zdravstva. samo u zadnjih 20 godina su se nivoi vlasti promijenili jedno 5 puta. kreni od bivse juge, pa ratnih godina do danasnjih rijesenja. od nekih SIV-ova, OUR-a, opstina, kantona entiteta i kakvih sve ne cuda. i svi ti nivo dolaze i prolaze, a ljudi i dalje idu kod doktora. meni treba dobar doktor u dobro opremljenoj bolnici, a ne interesuje me jel tog doktora ili bolnicu placa / obucava /oprema odredjeni nivo vlasti dokle god mi je kvaliteta usluge za moje pare zadovoljavajuca. ali da mnogo je bitnije kada su drzavni praznici, ko za koga navija, sta ko prijeti...
naravno da je neke stvari mnogo lakse progurati ako svi vuku na istu stranu, ali to trenutno nije slucaj i treba to prihvatiti kao trenutno stanje. sigurno ce i pri dikusiji oko zdravsta biti natezanja oko nadleznosti odredjenih nivoa, ali hajmo doci u situaciju da o tome pricamo. najlakse je kukat i za svaku glupost prebacivati krivnju. umjetnost politike jeste u tome da se nadju rjesenja koja ce proci. to sto je glasacko tijelo "glupo" i nezna / ne smije kaznjavati svoje izabrane predstavnike koji rade protiv njih je poseban fenomen i treba ga istrazivati kroz prizmu masovnih psihoza i medijskih sredstava.
niti jedan dokument nije sveto slovo, samo treba biti realan i shvatiti sta se u kojem trenutku moze. ja dosad u ovim obecanjim NS-a nisam primjetio nista pretjerano nemoguce. obecanja o ukidanju RS-a ili centralizaiciji bosne ili trecem entiteu su suplja i nemoguce dok se ne dokaze suprotno. u ovom kontekst ne smije niko zaboraviti evropu i MZ koje trenutno imaju same sa sobom bitnijih stvari a pri tome dijametralne poglede na balkan. i opet, sta god da odluci neki desk officer (da, na tom nivou se realno odlucuje o drzavama) u state dep, ili neki cinovnik u briselu kad odes kod doktora i pruzis kovertu, reci sam sebi da je to zbog onih drugih i zbog entiteskog glasanja.
korupcija policije - krivo je entitesko glasanje
neprimjereno skolovanje (osnovno / srednje / visoko) - kriv je drugi entitet
neefikasne inspkecije - krivo je entitetsko glasanje
svakogodisnji cirkus oko gasa - kriv je drugi entitet
nepostojeca infrastruktura - krivo je entitetsko glasanje
napuhana i neefikasna adminstracija - kriv je drugi entitet
nevjerovatno sporo sudstvo - krivo je entitetsko glasanje
nepostojeci podsticaji za ekonomski razvoj - kriv je drugi entitet
unistavanje prirodnih resursa - krivo je entitetsko glasanje
.
.
.
ovo je samo nabrzinu sklepana lista nekih problema koji trenutno za dobrobit dolazecih generacija imaju po meni mnogo veci prioritet od raznih strahova radi onih "drugih".
svako ko povodom pitanja promjene ustava kaze nesto drugo osim - po mehanizmima predvidjenim u ustavu / dejtonu je lazov ili mu se ratuje. kakav god da je dejton (a nakaradan je) on je legalno obavezujuci dokument za sve stanovnike BiH. potpisali su ga kakvi takvi predstavnici stanovnika BiH (ovdje namjerno izbjegavam narode / nacionalnosti / etnije...) i taj dokument je osnova i pocetak daljne diskusije. da li ce promjene biti lagane ili radikalne zavisi od izabranih partija i njihove volje. ja predpostavljam da bi NS najradje volila da se ukinu entiteti, opstine i kantoni ujednace, uvedu mehanizmi protiv nacionalnog nadglasavanja i tima ako nista drugo jedan cijeli nivo vlasti i ustede ogromne pare.
da vidim koja partija / kandidat / predstavnik ce izaci i takvo nesto obecati kao cilj u roku od 2 godine. niko, jer je pri trenutnom odnosu snaga to nemoguce mirnim putem. to je dugorocan proces.
dokle god se bude glasalo kao 91. - svi su bili navodno za reformiste - nema sanse da se dese bilo kakve promjene na miran nacin. sada vec stasaju generacije glasaca koje nikad nisu zivjele u uredjenoj drzavi i koji misle da je to tako okay. nisam jugonostalgicar, daleko od toga, ali se dobro sjecam da se drota bojalo i da nije bilo pucanjava svaki vikend, a to mi je mnogo bitnije od svih supljih dodika, silajdjica i sviju ostalih. sistem vrijednosti je bio drugaciji, a opravdavanje propasti istog ratom, je vec malo izlapio argument poslije toliko godina.
ja se licno pedji divim da ima zivaca i volje da odgovara na namjerno destruktivna / provocirajuca pitanja. ovo sta se od ove teme napravilo je cirkus i samo jos jedan dokaz politicke ne zrelosti naroda. bitno je da se svaka diskusija zavrsava sa "vidi mu glave", "ma sta ce on". pa neko mora, i ako nista iz tih razloga (a imam mnogo drugih) treba ga pustiti da iznese svoje vidjenje, jer za razliku od anonimnih forumasa (i par vrsnih analiticara

) koje sjede iza tastature i imaju najpamtnije misljenje o svemu, on je predstavnik stranke koja se kandiduje na izborima i ima realnu sansu da se nesto i pita. da se barem i druge stranke pojave na forumu posebno ove na vlasti, posto bi za njih sigurno imali mnogo tezih i direktnijih pitanja.
vise od 90% pitanja postavljenih pedji na ovom forumu se se odnosila na entite, ustavno uredjene i za koga pedja navija. ako je to jedina tacka o kojoj jedna stranka treba imati stav, jer glasace ostalo ne interesuje jer ocito nije problem, onda je glasacko tijelo i zasluzilo da zivi u torovima i u takvom stanju ugine.
ps - da, ja sam simpatizer NS-a i svake druge progresivne stranke koja bjezi od nacionalizma, bez prava glasa. i naravno lako je meni
palamuditi iz dijaspore. i da bio sam u ratu tu, i moja nacionalnost je pingivin i navijam za farska ostrva, posto primjecujem da su to determinante koliko necije misljenje vrijedi.
uff - kakav monolog. odoh na pivu. umalo se iznervirah