Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Real Khan

#1351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

ultima_palabra wrote:
nosara wrote:
Real Khan wrote: Ja sam van svih klubova, uprkos činjenici da mi skoro sve stranke nude da ih pojačam...
Tako skroman, nadasve elokventan i pametan, a neiskoristen... Sta ti je zivot... :(

Ostaje ti palamudjenje po forumu... :roll:
To pogotovo :lol:
:D Pokušaj nekakve lične diskreditacije sagovornika su stara Makijavelijeva "taktika" i nisu ništa novo...očekivao sam od mlade i progresivne stranke nešto puno inventivnije. Nešto kao sučeljavanje mišljenja i sl. :D

Uostalom, nisam ja otvorio ovako pretencioznu temu jer odlika skromnih ljudi nije da odgovaraju na sva pitanja na koja mi "nismo imali koga da pitamo" (kao da smo mi na forumu nekakvi maksumi iz obdaništa, a oni kao politički veterani). Što su tražili, to su dobili...ili "sami pali-sami se "ubili" :D
sumirprimus

#1352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sumirprimus »

Real Khan wrote:
nosara wrote:
Real Khan wrote: Ja sam van svih klubova, uprkos činjenici da mi skoro sve stranke nude da ih pojačam...
Tako skroman, nadasve elokventan i pametan, a neiskoristen... Sta ti je zivot... :(

Ostaje ti palamudjenje po forumu... :roll:
Meni je palamuđenje po forumu razonoda, a posao imam i jako sam dobro plaćen za njega. Zato mogu sebi priuštiti i da pomognem političkim strankama onako pro bono. Uostalom, ako p.k. i Naša stranka imaju imalo volje da nauče nešto, i ovo moje piskaranje se može dobro iskoristiti, bez obzira što dolazi putem foruma :D
(mada čisto sumnjam da će išta učiniti konkretno jer nemaju oni mooda)
Ma arnaute da to nisi ti... :D
Ozbiljan politicki analiticar,dobro placen poso bez ijednog glasa na izborima,cuvas lepom bok,za razonodu analizira po forumu...Tita mi,orginal, i ovaj stav,ja sve znam,ne mogu uapsit ganica sve je sredjeno nis se ne brinite,to su zlonamjernici koji tvrde drugojacije,licno i personalno dje gori lepi mene salje da gasim pozare,tjeli bi me i drugi,al ne mere, :evil:
sorge_sa

#1353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sorge_sa »

Ja sam van svih klubova, uprkos činjenici da mi skoro sve stranke nude da ih pojačam...

Uostalom, nisam ja otvorio ovako pretencioznu temu jer odlika skromnih ljudi nije da odgovaraju na sva pitanja na koja mi "nismo imali koga da pitamo" (kao da smo mi na forumu nekakvi maksumi iz obdaništa, a oni kao politički veterani). Što su tražili, to su dobili...ili "sami pali-sami se "ubili" :D

a ti tako "nezavisan" ubijes dane i sate i dragocjeno dobro placeno vrijeme da njih "sam padnes-sam ubijes", how yes no, eto sad svi su vesla sisali i naivni ko francuske sobarice, sto bi se ono reklo
nosara

#1354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

1gorstak wrote:
nosara wrote:Niko nista ne moze ucinit u vezi problema proisteklih potpisom Dejtona, bez obzira na muda... Neko je nekom nesto poklonio i sta je tu je...
I jos jednom ....

"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010.

Naravno da je moguce. Treba u proces ustavne reforme (koju svakako moramo imati) uci sa odlucnim stavom da se gore citirano mora rijesiti, a onda lobiranjem isposlovati da Brisel i Vasington primjene mjere pritiska na manji entitet. To sto ti siris je defetizam ... ti u sustini insistiranjem da se ovaj problem ne moze rijesiti pomazes Dodiku i velikosrpskom faktoru. Zasto ... to ti najbolje znas.
Ti si se malo ufuro... Pa nije sa-x plenum CK... Cuj, defetizam...

Dobro, Valtere, necu vise majke mi...
nosara

#1355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Real Khan wrote: :D Pokušaj nekakve lične diskreditacije sagovornika su stara Makijavelijeva "taktika" i nisu ništa novo...očekivao sam od mlade i progresivne stranke nešto puno inventivnije. Nešto kao sučeljavanje mišljenja i sl. :D

Tema nije pretenciozna, taman je na nivou strancice tipa ns... Ali ti si turbo-pretenciozan sa svojom nadmenoscu...
Kako manevrises u prostoru, obzirom na opseg...?
sumirprimus

#1356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sumirprimus »

nosara wrote:
Real Khan wrote: :D Pokušaj nekakve lične diskreditacije sagovornika su stara Makijavelijeva "taktika" i nisu ništa novo...očekivao sam od mlade i progresivne stranke nešto puno inventivnije. Nešto kao sučeljavanje mišljenja i sl. :D

Tema nije pretenciozna, taman je na nivou strancice tipa ns... Ali ti si turbo-pretenciozan sa svojom nadmenoscu...
Kako manevrises u prostoru, obzirom na opseg...?
E a ozbiljan politicki analiticar a forumasi ga ispreskakase...i ono bi mijenjalo stranke i drzavu, i jos se kaze otimaju za njeg :lol: :lol: :lol:
hljebe i boze...
ultima_palabra

#1357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

Sam se diskreditiraš, ne moram ti ja pomagati ;-) Nemam ništa sa NS-om, ali iskreniji mi je Peđin pristup nego tvoj: Ja sam cijenjeni analitičar, svi me traže, ja im ne dam, navratim jednom u 10 dana na forum da vidim jesu li djeca dovoljno sazrela da komuniciraju sa mnom :D To odaje malu nesigurnost :oops:
NS nije dovoljno artikulirala neke stvari, ali nema smisla proglašavati ih saloncima, pogotovo ako su ti "raja iz mahale"...također, ne postoji samo jedan put i način dolaska do normalne države BiH bez dejtonskih okova, forum je tu da se ukrste mišljenja ;-)
Last edited by ultima_palabra on 16/04/2010 14:47, edited 1 time in total.
nosara

#1358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Sjebasmo Pedji temu...

Oprosti, Kojovicu, al' bili smo izazvani... :wink:
sumirprimus

#1359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sumirprimus »

Ja bih ipak vratimo se dobro placenom poslu, i pocnemo ozibljno analizirati politicku situaciju u bih :)
hahahaha
pedja ne hateri :D
kafaac

#1360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kafaac »

A vala nije vam P.K predtavnik udruznja boraca i ivalida ovog zadnjeg rata .Idete zajebajite tamo te svoje predstavnike.
Real Khan

#1361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

sumirprimus wrote: E a ozbiljan politicki analiticar a forumasi ga ispreskakase...i ono bi mijenjalo stranke i drzavu, i jos se kaze otimaju za njeg :lol: :lol: :lol:
hljebe i boze...
A što me ispreskakaše... :lol: Zaboravio si još reći: "vidi mu glave" :D
Ovakva reakcija obično stiže od stranačkih vojnika kada im žbarnem mečku tamo gdje ne treba i kada im politički gurui ne znaju pripremiti zadovoljavajuće odgovore (to je klasična Kazazovština, zar ne?) :D
nosara

#1362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Real Khan wrote:
sumirprimus wrote: E a ozbiljan politicki analiticar a forumasi ga ispreskakase...i ono bi mijenjalo stranke i drzavu, i jos se kaze otimaju za njeg :lol: :lol: :lol:
hljebe i boze...
Ovakva reakcija obično stiže od stranačkih vojnika kada im žbarnem mečku tamo gdje ne treba i kada im politički gurui ne znaju pripremiti zadovoljavajuće odgovore (to je klasična Kazazovština, zar ne?) :D
:lol:
ultima_palabra

#1363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

nosara wrote:
Real Khan wrote:
hljebe i boze...
Medo brundo, ne ponašaj se ludo :oops: :-D
nosara

#1364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

ultima_palabra wrote:
nosara wrote:
Real Khan wrote: A što me ispreskakaše... :lol: Zaboravio si još reći: "vidi mu glave" :D
Medo brundo, ne ponašaj se ludo :oops: :-D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax:
sumirprimus

#1365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sumirprimus »

Real Khan wrote:
hljebe i boze...
Eh tu drug moj grijesis,ja nisam placenik,pa cak ni clan ni jene stranke tita mi,,... :)
Samo me interesuje stav NS-a ko i SDP-a,prirodni ljevak štaš... :)
Pedja Kojovic

#1366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Da mogu ja bih skinuo" posljednje dvije stranice foruma jer nemaju veze sa temom i potpuno su besmislene.
Real kahn ima pravo na svoje misljenje. Ja ne mislim da je njegova karakterizacija stranke i ljudi u njoj tacna, ali to je njegovo misljenje. Na one dijelove njegovog posta koje sam smatrao nekorektnim sam odgovorio i mislim da smo se slozili da se ne slazemo. ( Neke, kao na primjer, da prof. Kazaz nije clan Nase stranke, nego clan politickog savjeta stranke u kome su ljudi koji nuzno ne misle isto ili slicno rukovodstvu stranke, nisam ni komentarisao jer ih ne smatram bitnim).
U svakom slucaju, kad god se na jednog "obruse" petorica ja ne mogu a da ne stanem na stranu tog jednog.
Zato vas molim da se vratimo temi.

p.k.
kiky

#1367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kiky »

ej, peđa ....
zašto vas nejma u brčkom ...
:?
MufljuzMali

#1368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MufljuzMali »

nije mi nikako jasno konstantno vezanje problema jedne za druge. zasto se ne bi moglo diskutovati o zdravstvu i rijesenju problema istog ne vezano za ustavno / politicko / administrativno rijesenje drzave.
ljudi koji te lijece sjede u bolnici / ambulanti i imaju iznad sebe neke nivo administracije koji ce se mijenjati kako vrijem dodje. rjesenje entitestkog glasanja mi nece omoguciti dobro skolovanog doktora unutar organizovanog sistema zdravstva. samo u zadnjih 20 godina su se nivoi vlasti promijenili jedno 5 puta. kreni od bivse juge, pa ratnih godina do danasnjih rijesenja. od nekih SIV-ova, OUR-a, opstina, kantona entiteta i kakvih sve ne cuda. i svi ti nivo dolaze i prolaze, a ljudi i dalje idu kod doktora. meni treba dobar doktor u dobro opremljenoj bolnici, a ne interesuje me jel tog doktora ili bolnicu placa / obucava /oprema odredjeni nivo vlasti dokle god mi je kvaliteta usluge za moje pare zadovoljavajuca. ali da mnogo je bitnije kada su drzavni praznici, ko za koga navija, sta ko prijeti...

naravno da je neke stvari mnogo lakse progurati ako svi vuku na istu stranu, ali to trenutno nije slucaj i treba to prihvatiti kao trenutno stanje. sigurno ce i pri dikusiji oko zdravsta biti natezanja oko nadleznosti odredjenih nivoa, ali hajmo doci u situaciju da o tome pricamo. najlakse je kukat i za svaku glupost prebacivati krivnju. umjetnost politike jeste u tome da se nadju rjesenja koja ce proci. to sto je glasacko tijelo "glupo" i nezna / ne smije kaznjavati svoje izabrane predstavnike koji rade protiv njih je poseban fenomen i treba ga istrazivati kroz prizmu masovnih psihoza i medijskih sredstava.

niti jedan dokument nije sveto slovo, samo treba biti realan i shvatiti sta se u kojem trenutku moze. ja dosad u ovim obecanjim NS-a nisam primjetio nista pretjerano nemoguce. obecanja o ukidanju RS-a ili centralizaiciji bosne ili trecem entiteu su suplja i nemoguce dok se ne dokaze suprotno. u ovom kontekst ne smije niko zaboraviti evropu i MZ koje trenutno imaju same sa sobom bitnijih stvari a pri tome dijametralne poglede na balkan. i opet, sta god da odluci neki desk officer (da, na tom nivou se realno odlucuje o drzavama) u state dep, ili neki cinovnik u briselu kad odes kod doktora i pruzis kovertu, reci sam sebi da je to zbog onih drugih i zbog entiteskog glasanja.

korupcija policije - krivo je entitesko glasanje
neprimjereno skolovanje (osnovno / srednje / visoko) - kriv je drugi entitet
neefikasne inspkecije - krivo je entitetsko glasanje
svakogodisnji cirkus oko gasa - kriv je drugi entitet
nepostojeca infrastruktura - krivo je entitetsko glasanje
napuhana i neefikasna adminstracija - kriv je drugi entitet
nevjerovatno sporo sudstvo - krivo je entitetsko glasanje
nepostojeci podsticaji za ekonomski razvoj - kriv je drugi entitet
unistavanje prirodnih resursa - krivo je entitetsko glasanje
.
.
.

ovo je samo nabrzinu sklepana lista nekih problema koji trenutno za dobrobit dolazecih generacija imaju po meni mnogo veci prioritet od raznih strahova radi onih "drugih".

svako ko povodom pitanja promjene ustava kaze nesto drugo osim - po mehanizmima predvidjenim u ustavu / dejtonu je lazov ili mu se ratuje. kakav god da je dejton (a nakaradan je) on je legalno obavezujuci dokument za sve stanovnike BiH. potpisali su ga kakvi takvi predstavnici stanovnika BiH (ovdje namjerno izbjegavam narode / nacionalnosti / etnije...) i taj dokument je osnova i pocetak daljne diskusije. da li ce promjene biti lagane ili radikalne zavisi od izabranih partija i njihove volje. ja predpostavljam da bi NS najradje volila da se ukinu entiteti, opstine i kantoni ujednace, uvedu mehanizmi protiv nacionalnog nadglasavanja i tima ako nista drugo jedan cijeli nivo vlasti i ustede ogromne pare.
da vidim koja partija / kandidat / predstavnik ce izaci i takvo nesto obecati kao cilj u roku od 2 godine. niko, jer je pri trenutnom odnosu snaga to nemoguce mirnim putem. to je dugorocan proces.

dokle god se bude glasalo kao 91. - svi su bili navodno za reformiste - nema sanse da se dese bilo kakve promjene na miran nacin. sada vec stasaju generacije glasaca koje nikad nisu zivjele u uredjenoj drzavi i koji misle da je to tako okay. nisam jugonostalgicar, daleko od toga, ali se dobro sjecam da se drota bojalo i da nije bilo pucanjava svaki vikend, a to mi je mnogo bitnije od svih supljih dodika, silajdjica i sviju ostalih. sistem vrijednosti je bio drugaciji, a opravdavanje propasti istog ratom, je vec malo izlapio argument poslije toliko godina.

ja se licno pedji divim da ima zivaca i volje da odgovara na namjerno destruktivna / provocirajuca pitanja. ovo sta se od ove teme napravilo je cirkus i samo jos jedan dokaz politicke ne zrelosti naroda. bitno je da se svaka diskusija zavrsava sa "vidi mu glave", "ma sta ce on". pa neko mora, i ako nista iz tih razloga (a imam mnogo drugih) treba ga pustiti da iznese svoje vidjenje, jer za razliku od anonimnih forumasa (i par vrsnih analiticara :mrgreen: ) koje sjede iza tastature i imaju najpamtnije misljenje o svemu, on je predstavnik stranke koja se kandiduje na izborima i ima realnu sansu da se nesto i pita. da se barem i druge stranke pojave na forumu posebno ove na vlasti, posto bi za njih sigurno imali mnogo tezih i direktnijih pitanja.

vise od 90% pitanja postavljenih pedji na ovom forumu se se odnosila na entite, ustavno uredjene i za koga pedja navija. ako je to jedina tacka o kojoj jedna stranka treba imati stav, jer glasace ostalo ne interesuje jer ocito nije problem, onda je glasacko tijelo i zasluzilo da zivi u torovima i u takvom stanju ugine.

ps - da, ja sam simpatizer NS-a i svake druge progresivne stranke koja bjezi od nacionalizma, bez prava glasa. i naravno lako je meni palamuditi iz dijaspore. i da bio sam u ratu tu, i moja nacionalnost je pingivin i navijam za farska ostrva, posto primjecujem da su to determinante koliko necije misljenje vrijedi.

uff - kakav monolog. odoh na pivu. umalo se iznervirah :lol:
maher

#1369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by maher »

mislim da bi se iz ovog foruma mogli izvuci zakljucci da bi se trebalo vise paznje posvetiti sirenju i objasnjavanju liberalne ideje gradjanstvu, mislim da se previse paznje poklanja socijalnim i kolektivistickim aspektima...koji jesu vazni, ali ne mogu biti primarni...

nadam se da cete iz ovih diskusija izvuci prave zakljucke i da se necete baviti pojedinacnim problemima i slucajevima, nego truditi se da napravite sistem u kojem ce gradjani sami rjesavati svoje probleme...

takodjer, mislim da nasa stranka mora imati i svoje biznismene, pa i da mora imati nekoga iza ledja (zasto da ne)...stranka liberalne orijentacije ne smije imati predrasude prema biznismenima (naravno onim koji legalno posluju)...i nadam se da, iako biraci to vole, da necete prizivati represivne metode (kao ovaj prijedlog o obaveznom izlasku na izbore, sto nije bilo ni kod envera hodze), revolucije i slicne stvari...i nadam se da za eventualni neuspjeh na izborima necete kriviti one koji nisu izasli na izbore...

i puno srece na kongresu, mada bih vise volio da je konvencija...i ne sekirajte se u svakoj stranci mora biti i supaka
Real Khan

#1370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

MufljuzMali wrote:nije mi nikako jasno konstantno vezanje problema jedne za druge. zasto se ne bi moglo diskutovati o zdravstvu i rijesenju problema istog ne vezano za ustavno / politicko / administrativno rijesenje drzave.

:D Jako je to teško razdvojiti jer sve je ovdje blokirano tim entitetskim glasanjem. Apsolutno sve što jača državu i stvara pozitivan ambijent.

ljudi koji te lijece sjede u bolnici / ambulanti i imaju iznad sebe neke nivo administracije koji ce se mijenjati kako vrijem dodje. rjesenje entitestkog glasanja mi nece omoguciti dobro skolovanog doktora unutar organizovanog sistema zdravstva. samo u zadnjih 20 godina su se nivoi vlasti promijenili jedno 5 puta. kreni od bivse juge, pa ratnih godina do danasnjih rijesenja. od nekih SIV-ova, OUR-a, opstina, kantona entiteta i kakvih sve ne cuda. i svi ti nivo dolaze i prolaze, a ljudi i dalje idu kod doktora. meni treba dobar doktor u dobro opremljenoj bolnici, a ne interesuje me jel tog doktora ili bolnicu placa / obucava /oprema odredjeni nivo vlasti dokle god mi je kvaliteta usluge za moje pare zadovoljavajuca. ali da mnogo je bitnije kada su drzavni praznici, ko za koga navija, sta ko prijeti...

Znaš li zašto sada nemaš kvalitetnog doktora ili stručnjaka u bilo kojoj drugoj branši? Zato što stranke iz RS-a ne dozvoljavaju objedinjavanje standarda na državnom nivou, braneći to Ustavnim nadležnostima RS-a da "sama odlučuje o tim pitanjima" i da svaki napad na drugačije standarde je "napad na srpski narod i RS". Naoko je bez veze, zar ne? Šta ima veze standard sa entitetima, a ovo sve sa doktorima? E, pa ima. RS ne dozvoljava jedinstveni sistem školovanja (ne iz nacionalističkih razloga) nego iz čisto poslovnih razloga. Mislite da bi u Foči bio Medicinski fakultet ili u Kiseljaku Pravni fakultet da postoje jedinstveni propisi i standardi? Ovako, svaka lola može podići kredit ili prodati vola i kupiti sebi diplomu i postati za mjesec-dva DOKTOR i ti dođeš da se liječiš kod takve osobe. :D

naravno da je neke stvari mnogo lakse progurati ako svi vuku na istu stranu, ali to trenutno nije slucaj i treba to prihvatiti kao trenutno stanje. sigurno ce i pri dikusiji oko zdravsta biti natezanja oko nadleznosti odredjenih nivoa, ali hajmo doci u situaciju da o tome pricamo. najlakse je kukat i za svaku glupost prebacivati krivnju. umjetnost politike jeste u tome da se nadju rjesenja koja ce proci. to sto je glasacko tijelo "glupo" i nezna / ne smije kaznjavati svoje izabrane predstavnike koji rade protiv njih je poseban fenomen i treba ga istrazivati kroz prizmu masovnih psihoza i medijskih sredstava.
Kada Mile Ronhil kaže "ne more" onda džaba ti možeš pričati u Parlamentu BiH ovo-ono, kompromisa nema jer u protivnom slijedi entitetski BIČ i fijuu...pade zakon kao kruška. Kako postići kompromis sa nekim koga boli ona stvar i NE ŽELI DOGOVOR? Možda da se predamo i kažemo, jebiga, u pravu su... :roll:

niti jedan dokument nije sveto slovo, samo treba biti realan i shvatiti sta se u kojem trenutku moze. ja dosad u ovim obecanjim NS-a nisam primjetio nista pretjerano nemoguce. obecanja o ukidanju RS-a ili centralizaiciji bosne ili trecem entiteu su suplja i nemoguce dok se ne dokaze suprotno. u ovom kontekst ne smije niko zaboraviti evropu i MZ koje trenutno imaju same sa sobom bitnijih stvari a pri tome dijametralne poglede na balkan. i opet, sta god da odluci neki desk officer (da, na tom nivou se realno odlucuje o drzavama) u state dep, ili neki cinovnik u briselu kad odes kod doktora i pruzis kovertu, reci sam sebi da je to zbog onih drugih i zbog entiteskog glasanja.

Vidi gore šta sam napisao pa mi reci da li ima ili nema veze sa entitetskim glasanjem

korupcija policije - krivo je entitesko glasanje
neprimjereno skolovanje (osnovno / srednje / visoko) - kriv je drugi entitet
neefikasne inspkecije - krivo je entitetsko glasanje
svakogodisnji cirkus oko gasa - kriv je drugi entitet
nepostojeca infrastruktura - krivo je entitetsko glasanje
napuhana i neefikasna adminstracija - kriv je drugi entitet
nevjerovatno sporo sudstvo - krivo je entitetsko glasanje
nepostojeci podsticaji za ekonomski razvoj - kriv je drugi entitet
unistavanje prirodnih resursa - krivo je entitetsko glasanje
.
.
.

ovo je samo nabrzinu sklepana lista nekih problema koji trenutno za dobrobit dolazecih generacija imaju po meni mnogo veci prioritet od raznih strahova radi onih "drugih".

svako ko povodom pitanja promjene ustava kaze nesto drugo osim - po mehanizmima predvidjenim u ustavu / dejtonu je lazov ili mu se ratuje. kakav god da je dejton (a nakaradan je) on je legalno obavezujuci dokument za sve stanovnike BiH. potpisali su ga kakvi takvi predstavnici stanovnika BiH (ovdje namjerno izbjegavam narode / nacionalnosti / etnije...) i taj dokument je osnova i pocetak daljne diskusije. da li ce promjene biti lagane ili radikalne zavisi od izabranih partija i njihove volje. ja predpostavljam da bi NS najradje volila da se ukinu entiteti, opstine i kantoni ujednace, uvedu mehanizmi protiv nacionalnog nadglasavanja i tima ako nista drugo jedan cijeli nivo vlasti i ustede ogromne pare.
da vidim koja partija / kandidat / predstavnik ce izaci i takvo nesto obecati kao cilj u roku od 2 godine. niko, jer je pri trenutnom odnosu snaga to nemoguce mirnim putem. to je dugorocan proces.

dokle god se bude glasalo kao 91. - svi su bili navodno za reformiste - nema sanse da se dese bilo kakve promjene na miran nacin. sada vec stasaju generacije glasaca koje nikad nisu zivjele u uredjenoj drzavi i koji misle da je to tako okay. nisam jugonostalgicar, daleko od toga, ali se dobro sjecam da se drota bojalo i da nije bilo pucanjava svaki vikend, a to mi je mnogo bitnije od svih supljih dodika, silajdjica i sviju ostalih. sistem vrijednosti je bio drugaciji, a opravdavanje propasti istog ratom, je vec malo izlapio argument poslije toliko godina.

ja se licno pedji divim da ima zivaca i volje da odgovara na namjerno destruktivna / provocirajuca pitanja. ovo sta se od ove teme napravilo je cirkus i samo jos jedan dokaz politicke ne zrelosti naroda. bitno je da se svaka diskusija zavrsava sa "vidi mu glave", "ma sta ce on". pa neko mora, i ako nista iz tih razloga (a imam mnogo drugih) treba ga pustiti da iznese svoje vidjenje, jer za razliku od anonimnih forumasa (i par vrsnih analiticara :mrgreen: ) koje sjede iza tastature i imaju najpamtnije misljenje o svemu, on je predstavnik stranke koja se kandiduje na izborima i ima realnu sansu da se nesto i pita. da se barem i druge stranke pojave na forumu posebno ove na vlasti, posto bi za njih sigurno imali mnogo tezih i direktnijih pitanja.

Za razliku od transparentnog Peđe Kojovića koji na forumu agitira (i neka agitira, ima pravo) za svoju stranku u cilju osvajanja vlasti na izborima, ja nemam te ambicije...tako da bih radije ostao na forumu anoniman. Kada odlučim da se i ja kandidujem, prvom ću tebi javiti pa opleti sa pitanjima i prozivkama :D

vise od 90% pitanja postavljenih pedji na ovom forumu se se odnosila na entite, ustavno uredjene i za koga pedja navija. ako je to jedina tacka o kojoj jedna stranka treba imati stav, jer glasace ostalo ne interesuje jer ocito nije problem, onda je glasacko tijelo i zasluzilo da zivi u torovima i u takvom stanju ugine.
Mene je konkretno zanimao odgovor na ovo pitanje i nikada nisam dobio pravi odgovor nego sam fasovao salve pljuvačke od strane stranačkih vojnika, aktivista i simpatizera...ali i neka sam jer sam očigledno nekome zabio prst u oko pa sad svi na mene navalili :D

ps - da, ja sam simpatizer NS-a i svake druge progresivne stranke koja bjezi od nacionalizma, bez prava glasa. i naravno lako je meni palamuditi iz dijaspore. i da bio sam u ratu tu, i moja nacionalnost je pingivin i navijam za farska ostrva, posto primjecujem da su to determinante koliko necije misljenje vrijedi.

uff - kakav monolog. odoh na pivu. umalo se iznervirah :lol:
kafaac

#1371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kafaac »

Ja mislim da vi iz NS , necete dobit pravo raspolozenje potencijanih glasaca ako se budete oslanjali na ovaj nacin komuciranjanja sa potencijalnim glasacima .A i ljudi na forumu su besposlicari iz razno raznih razloga ,a vecina je bespolicar ili na netu zbog nacionalnih stranaka tj mi smo proizvod njihovog dijelovanja .Ili mi smo njihove zrtve a tu mislim na prisljavanje da budemo ovdje a oni stvaranjem takvog okruznja da nemozemo nigdje da odemo zele da bi nas vise mogli iskoristavat.Ovdje mislim na ljude koji bi da odu nemogu zbog viza.
A vecina foruasa je zrtva tog sistema ili proizvod tog sistema ili te nacionlne stranke su njigovi roditelji njihove idologije
kako mislite da odbace svoje roditelje.I ja mislim da je koncentracija tih zrtvi na ovom forumu bar tri cetri puta visa neg u normalnom okruzenju ,normalne ljude zanima poso a rat sukobe su zaboravili zive i razmiljaju o buducnosti ne o proslosti.Tako da vam je pogresan pokazatelj raspolozenja.Ili ovaj uzorak je pogresan ovdje bas mutno .
zavrzlama

#1372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

nesto mi puno slicnosti izmedju Tadicevog papagajskog "srbija je za svaki dogovor kojeg postignu tri naroda"

i parole Nase stranke" Ustav BIH se jedino moze mijenjati odredjenom parlamentarnom procedurom i dogovorom svih naroda"

jedan narod nece BIH,jedan narod ratovao da nestane BIH,jednom narodu su Tadic i ala Tadici nametnuli tezu da je izgrdanja normalne BIH, bioloski neprijatelj srpskog naroda...o cemu mi ovdje razgovramo dragi Pedja..(kad kazem Pedja mislim na NS)
buzzer

#1373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

zavrzlama wrote:nesto mi puno slicnosti izmedju Tadicevog papagajskog "srbija je za svaki dogovor kojeg postignu tri naroda"

i parole Nase stranke" Ustav BIH se jedino moze mijenjati odredjenom parlamentarnom procedurom i dogovorom svih naroda"

jedan narod nece BIH,jedan narod ratovao da nestane BIH,jednom narodu su Tadic i ala Tadici nametnuli tezu da je izgrdanja normalne BIH, bioloski neprijatelj srpskog naroda...o cemu mi ovdje razgovramo dragi Pedja..(kad kazem Pedja mislim na NS)
zasto svodis problem na karadzicevu pricu o nepomirljivosti naroda. nije sav srpski narod ratovao da nestane bih, bilo ih je i prisilno mobilisanih i alijinih i neutralnih i izmanipulisanih, dakle nisu svi anamo oni zlocinci. bas kao sto ni bosnjaci ni hrvati nisu niti zli niti zlatni, nego i ovakvi i onakvi. bezze ti je ta prica. ns stranka nudi rjesavanje mnogih drugih problema koji su takode vazni, a ne iskljucuje primjene ustava kad se stvore uvjeti u skladu sa istim. ako nije moguce snsd, radikale ili sds privoliti ili sto rece gorstak prisiliti na kompromis, treba pokusati dobiti povjerenje dovoljnog broja glasaca u cijeloj zemlji koji ce biti raspolozeni za promjene. alternativa je harisovo ukidanje pc-a i miletovo otcjepljenje.
zavrzlama

#1374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

buzzer wrote:
zavrzlama wrote:nesto mi puno slicnosti izmedju Tadicevog papagajskog "srbija je za svaki dogovor kojeg postignu tri naroda"

zasto svodis problem na karadzicevu pricu o nepomirljivosti naroda. nije sav srpski narod ratovao da nestane bih, bilo ih je i prisilno mobilisanih i alijinih i neutralnih i izmanipulisanih, dakle nisu svi anamo oni zlocinci. bas kao sto ni bosnjaci ni hrvati nisu niti zli niti zlatni, nego i ovakvi i onakvi. bezze ti je ta prica. ns stranka nudi rjesavanje mnogih drugih problema koji su takode vazni, a ne iskljucuje primjene ustava kad se stvore uvjeti u skladu sa istim. ako nije moguce snsd, radikale ili sds privoliti ili sto rece gorstak prisiliti na kompromis, treba pokusati dobiti povjerenje dovoljnog broja glasaca u cijeloj zemlji koji ce biti raspolozeni za promjene. alternativa je harisovo ukidanje pc-a i miletovo otcjepljenje.
pa sam Pedja(NS) prihvatanjem Dejtona i realnosti na terenu su "rs" stavili u ravan srpskog naroda,nisam ja taj koji zlocin i aparthejd izjednacava sa srbima kao narodom,to radi NS i Pedja kao njihov clan,jer javno slijeze ramenima i prihvata sramnu ulogu i motive za koje su ginuli srbi kao narod ,a giunuli su za najsrmnanije ciljeve..

drugo....nema koletivne odgovornosti i generalizacije....ALI zasto ima kolktivnog koristenja necasnih rezultata rata i kolektivnog podrzavanja zlocinacke i fasisticke politike,a vecina srba u rs-u podrzava pomenute,tako da termin"jedna narod " nije prejaka kvalifikacija jer se vecina srba zeli da identifikuje sa tom politikom...njemacki narod se distancirao od fasizma ..srbi kao narod nazalost nisu..(rezolucija o Srebrenici je jasan znak da srbi kao narod nisu jos spremni da prihvate vojni,moralni i strateski poraz )
sorge_sa

#1375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sorge_sa »

rece zavrzlama
nesto mi puno slicnosti izmedju Tadicevog papagajskog "srbija je za svaki dogovor kojeg postignu tri naroda"

rece Real Khan
Za razliku od transparentnog Peđe Kojovića koji na forumu agitira (i neka agitira, ima pravo) za svoju stranku u cilju osvajanja vlasti na izborima, ja nemam te ambicije...tako da bih radije ostao na forumu anoniman. Kada odlučim da se i ja kandidujem, prvom ću tebi javiti pa opleti sa pitanjima i prozivkama :D
Mene je konkretno zanimao odgovor na ovo pitanje i nikada nisam dobio pravi odgovor nego sam fasovao salve pljuvačke od strane stranačkih vojnika, aktivista i simpatizera...ali i neka sam jer sam očigledno nekome zabio prst u oko pa sad svi na mene navalili :D

i sad kao Pedja agitira ovdje, a njih dvojica "nezavisnih" kao ne, ni slucajno, samopali samoubise se ovdje satima i danima da dokazu da je Nasa Stranka "kaka", "pu pu","pec pec","ne valja", normalni observer bi jednom napisao i zdravo djaci, ali ovi mamuzaju lipsalog konja do besvijesti, u redu je, u pravu ste, ok ste, razotkrili ste mucku podvalu i kukavicje jaje, svakako su minorni, zasto im poklanjate toliku paznju, ono produzis dalje lagano sa stilom,
ali avaj ali, ovi deputati po sluzbenoj duznosti,tamo iz staba, nas pravovjerno ispunjavajuci normu ubjedjuju u "ispravnost" ideja nalogodavaca
Locked