Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#1351 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Jašta da će roditi, hairli ruka kad posadi i još dobra zemlja... (ne "uvlačim" se majke mi da dobijem sjeme :lol: )
Legenda. :lol: :lol: :lol:
flag wrote:Eto, ja čekam u redu za sjemena. Štaš ti od mene, da odmah pravimo berzu :D
Pa za sada ništa ne trebam al čim ja šta nanjušim eto mene tebi sa kanticom. :D
dado34 je dobio od mene čili Bhut Jolokiu. Veli ima 4 sadnice. :)
Oticon

#1352 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
flag wrote:Jašta da će roditi, hairli ruka kad posadi i još dobra zemlja... (ne "uvlačim" se majke mi da dobijem sjeme :lol: )
Legenda. :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: Vas dvojica ste mi jutros uljepšali dan!
Mu'min

#1353 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Flag

mani paradajze evo sevapa. Nasmijali smo Oticon. :lol: :lol:
Banksy

#1354 Re: Bášča

Post by Banksy »

armin_jocker wrote:JA danas u basci bio(velikoj) u kojoj sijem krompir, bijeli i crveni luk, mrkvu, grah, grasah. Uglavnom je sve ok, kromipr tek pocnije da nice, luk nikao i dobro se razvija,i bijeli i crveni, grasak isto ponikao, grah nije, ali njega sam zadnjeg sadio, mrkva i ostalo nista, slabo, bilo je pod najlonima, neznam da li mu je najlon pomogao ili je pogorsao, uglavnom sve je ok. Plastenik uglavnom ok, paradjz dosta dobar, vidi se da mu je snijeg i mraz naudio, ali nista strano, malo listovi poneki pozutili, al mislim da ce biti ok, paprika i zuta i roga mislim da su ok, malo su svijetlije boje, posebno zute, vjerovatno im nesto nedostaje, tako da sam danas ih poprskao sa zarom, i zalio, nadam se da nisam pretjerao, i neznam sta bi im mogao jos, da im malo pomognem i vratim im boju, nedostaje im kalcij ili nesto drugo, pomozite sta? da li da im sutra napravim kupku od stajskog ovcijeg djubriva, tako sam prosle godine radio, i zaljevao i paradajz i paprike? Od krastavica nema izgleda nista, ubilo ih je nesto, vjerovatno mraz, jer su posadjene blizu vrata, samo je jedna prezivjela, i neznam da li ce opstati. Danas sam ponovo posaio krastavice, i u zemlju direktno, i u jednu saksiju, onu dugu, neznam jel kasno?? prezivjele su mi i 2-3 pikirane u casama, a bilo ih je 10-ak, sve ostalo krepalo...
Uglavnom, nije lose, sto bi rekao mumin, elhamdulilah, idemo dalje, znaci mrkva, krastavci, ponovno posijati, jel kasno??
i sta jos moze, cemu nije kasno??
U Sarajevu, sve do 1. juna nije kasno.
Ne znam gdje si, ali na pijacama u SA imaš sve moguće rasade, jeftine i povelike, možeš obnoviti sve što ti je stradalo. Ako urod malo i okasni, ništa strašno. Sve se dešava s razlogom, priroda ima svoj red i ritam, na tebi je da ga pratiš. Samo ne pršći hemiju.
fortaleza

#1355 Re: Bášča

Post by fortaleza »

flag wrote: Kod mene se dešavalo da pored malina, koje su u špaliru, negdje sa strane iznikne nova. Te su iste kao i stare, znači bez bodlji, jednostavno ih iskopam i presadim u špalir. Šta je kod tebe, "korov" kako ti kažeš ili "normalna" malina - nemam pojma. Oni izbojci koji su prošle godine rađali (prepoznaješ ih po patrljcima plodova koje si već pojeo) trebao si već odsjeći. Mislim da još imaš vremena da ih dovedeš u red. Rezidba je jednostavna i možeš pronaći dosta tog na netu. Ipak, možda bi dobro bilo da potražiš još neki savjet.
Tek sam ove godine prvi put posadio malinu, naziru se plodovi, nisu još narasli pa mislim da ću rezati dogodine... Što se tiče "korova" hoće li to smetati malini i hoću li morati čupati? Pun je bodlji i nema plodova.
flag

#1356 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:Flag

Pusti ti tu priču da se manem paradajza... Došlo do sjemena i odmah eto mani se ti paradajza :lol: :lol:
Sevap se zarađuje. Joj ti folova Mumine. Šalim se naravno brate Mumine. Bujrum tebi i tvojoj kantici :lol:
flag

#1357 Re: Bášča

Post by flag »

fortaleza wrote:
flag wrote: Kod mene se dešavalo da pored malina, koje su u špaliru, negdje sa strane iznikne nova. Te su iste kao i stare, znači bez bodlji, jednostavno ih iskopam i presadim u špalir. Šta je kod tebe, "korov" kako ti kažeš ili "normalna" malina - nemam pojma. Oni izbojci koji su prošle godine rađali (prepoznaješ ih po patrljcima plodova koje si već pojeo) trebao si već odsjeći. Mislim da još imaš vremena da ih dovedeš u red. Rezidba je jednostavna i možeš pronaći dosta tog na netu. Ipak, možda bi dobro bilo da potražiš još neki savjet.
Tek sam ove godine prvi put posadio malinu, naziru se plodovi, nisu još narasli pa mislim da ću rezati dogodine... Što se tiče "korova" hoće li to smetati malini i hoću li morati čupati? Pun je bodlji i nema plodova.
Fortaleza, ja sam ti i sam početnik u ovom deveru - tako da bojim se nećeš puno od mene naučiti. U svakom slučaju sudeći da je bodlje pustila, nije pitoma malina - mada su moje maline pitome imaju poneku bodlju. Nisu onako jake k'o ove pored puta koje nalaziš - već su puno blaže. Ništa strašno. Vjerovatno i sam znaš kako malina i kupina podivljaju i da za relativno kratko vrijeme ovladaju prostorom. Ja bih na tvom mjestu to u svakom slučaju vadio iz zemlje - ako je baš k'o bodljikava žica.
fortaleza

#1358 Re: Bášča

Post by fortaleza »

flag wrote:
fortaleza wrote:
Fortaleza, ja sam ti i sam početnik u ovom deveru - tako da bojim se nećeš puno od mene naučiti. U svakom slučaju sudeći da je bodlje pustila, nije pitoma malina - mada su moje maline pitome imaju poneku bodlju. Nisu onako jake k'o ove pored puta koje nalaziš - već su puno blaže. Ništa strašno. Vjerovatno i sam znaš kako malina i kupina podivljaju i da za relativno kratko vrijeme ovladaju prostorom. Ja bih na tvom mjestu to u svakom slučaju vadio iz zemlje - ako je baš k'o bodljikava žica.
Ok, hvala... vidjet ću još.

Edit: Upravo sam dobio savjet da ništa ne diram, da ako ova druga malina ne rodi ove godine rodit će iduće, znači ne čupanju... :thumbup:
vrtlar

#1359 Re: Bášča

Post by vrtlar »

fortaleza wrote:
fortaleza wrote:Ove godine sam prvi put posadio malinu i uz nju je narasla još jedna, za razliku od prve ova ima bodlji i neće imati plodova.. E sad je li to kao neki "korov" ili će i na toj "novoj" biti plodova? Što iduće i kada trebam uraditi kod malina? :)
zna li itko? ;-)

Malina radja na jednogodisnjim granama koje su iznikle iz zemlje.Cim zavrsis sa berbom maline odsijeci tu granu znaci negdje u jesen ce se osusiti i na korijenu imas puupoljke koji ce u proljece naredne godine izbaciti novu rodnu granu.Pokusao sam na najednostavniji nacin da ti objasnim.
vrtlar

#1360 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Danas je Mu'min bio u bašti i evo mini izvještaj.

PAPRIKE
Slatke bile veće pa im je i vjetar više štetio al dobro je što su počele pupati. Na sadnici čak 2-3 ploda veličine pola opuška. :)
Ljutače su bar 2 manje sadnice, sporije raste.

ĆURTE/DINJE/KRASTAVICE
Dobro se drže.
Mexičke krasatvice jučer posađene dobro se drže. Sutra opet vjetar i kiša vidi ćemo kako će podnijeti. Valja kupiti mrežu za krastavice.

PARADAJZI
Vrlo sam zadovoljan sa sadnicama. Niske, čvrste i zdrave unatoč havariji od vjetra.
Malo sam popisivao, slikao.
Evo jedne od slika:
Image

KOMPIR
Veli svila jedna od boljih sezona, sadnice debele skoro ko oklagije.

VOĆE
Jagode obrane a djeca nama pojele kad sam došao kući. :)
Kaisije i šljive za sada se drže.
Smokva koju sam dobio za poklon polahko raste.
Kruške nisam gledao, sem 1 koja nije rodila kao prošle godine.

Sve u svemu el-hamdulillah. :)

Sve za 10 :thumbup: osim zemlje oko paradajza mogao si je usitniti malo :mrgreen: :razz: :D
vrtlar

#1361 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Image

Samo jednu da postavim da me ne ubijete . Ovo je jedan dio paradajza nekoliko komada koji ce nadam se prispjeti brzo a druga tura je posadjena i ona ce tamo negdje oko augusta.
Mu'min

#1362 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Sve za 10 :thumbup: osim zemlje oko paradajza mogao si je usitniti malo :mrgreen: :razz: :D
Pa vjeruj sem motike i dobre volje ja drugih sprava nemam. :)
Traktor (jedva nađem za pare) jednom uzore i 1x podrlja i to je sve. Sve drugo udri mučki objeručki. :D
A pošto mi je bašta hobby nemam vremena da sada idem u detalje mada bi volio. Da bar nije tako daleko od stana pa da mogu poslije posla samo izaći u vrt.
Mu'min

#1363 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Samo jednu da postavim da me ne ubijete . Ovo je jedan dio paradajza nekoliko komada koji ce nadam se prispjeti brzo a druga tura je posadjena i ona ce tamo negdje oko augusta.
Svaka časta pravo zažutili cvatovi.
Koja je sorta?
Da li ti trgaš tićeve?
Šta sve služiš za vezanje, vidim na slici i one vezalice kao i obične tanke kablove.
Ja lično koristim stare majice narezane na trake. Nekako su mi najnježnije.
vrtlar

#1364 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Samo jednu da postavim da me ne ubijete . Ovo je jedan dio paradajza nekoliko komada koji ce nadam se prispjeti brzo a druga tura je posadjena i ona ce tamo negdje oko augusta.
Svaka časta pravo zažutili cvatovi.
Koja je sorta?
Da li ti trgaš tićeve?
Šta sve služiš za vezanje, vidim na slici i one vezalice kao i obične tanke kablove.
Ja lično koristim stare majice narezane na trake. Nekako su mi najnježnije.

Ovo je montafet i pravo dobro rodi.Zaporci se moraju skidati i to kad su mali to znas i sam.Inace vezem uze od jute koje je izuzetno mekano i poslije godinu istrune u basti.Ali nisam ga mogao naci nije ga bilo u prodaju tek juce ga nasao dosla im isporuka.Kupio sam 20 komada u jednom komadu ima 150m.
Mrsko mi bilo rezati stare majice pa vezao sto sam imao a ono je od kabla plastika to se ovdje upotrebljava za vezivanje i grozdja i dr.Inace sam ovdje nesto isprobavao.Iskopao rupu od 80 cm stavio djubrivo i stavio puno isitnjenog stiropola i stavio zemlju i direktno stavio sjeme paradajza.I stiropol daje toplotu kao i djubrivo i evo rezultata.Bio je pokriven do sredine aprila onda sam ga otkrio ali fala bogu nije bilo mraza i snijega kod mene.
flag

#1365 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:Image

Samo jednu da postavim da me ne ubijete . Ovo je jedan dio paradajza nekoliko komada koji ce nadam se prispjeti brzo a druga tura je posadjena i ona ce tamo negdje oko augusta.
Aiiiii, fatamorgana (Dom za vješanje)
Vrtlaru, skidam kapu svaka čast!!!! I kod mene će ovakav biti aBda - u decembru :lol: Ima kod nas u OBI-u kupiti ovih jutanih traka, koliko koštaju, nemam pojma - moje majice zaplate za paradajz.
Još jednom.. . Fatamorgana
Last edited by flag on 21/05/2012 23:44, edited 2 times in total.
Banksy

#1366 Re: Bášča

Post by Banksy »

flag wrote: Ima kod nas u OBI-u kupiti ovih jutanih traka, koliko koštaju, nemam pojma - moje majice zaplate za paradjz.
Ne troši pare. Jutane nisu loše, ali su prekrute. Majice su daleko najbolje jer se pamuk lagano razvlači, pa biljka može nesmetano da se širi, raste i razvija. Nisu loši ni gumeni bužiri, kao za voćke, ali to u Sarajevu nećeš naći ...
Oticon

#1367 Re: Bášča

Post by Oticon »

flag wrote:
Mu'min wrote:Flag

Pusti ti tu priču da se manem paradajza... Došlo do sjemena i odmah eto mani se ti paradajza :lol: :lol:
Sevap se zarađuje. Joj ti folova Mumine. Šalim se naravno brate Mumine. Bujrum tebi i tvojoj kantici :lol:

:lol: :lol: :lol: Mumine pusti sevape...daj Flagu taj paradajz...on ne može čekati do jeseni.
Oticon

#1368 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Sve za 10 :thumbup: osim zemlje oko paradajza mogao si je usitniti malo :mrgreen: :razz: :D
Vrtlar...što si tako sitničav. Ovo je :thumbup: sitno kako je kod mene poslje onih kiša...nedo Bog čovjek u onim katakombama od lijeha može slomiti nogu.
Nego reci mi mogu li šta drugo osim kopra staviti u onu "biohemiju"? Ubih se danas tražeći po pijacama da kupim kopar...nema ga ni za lijeka...a kod mene u bašči još nije ni nikao.
I da...ja ću krajem avgusta slikati paradajiz...tad će biti približno kao ovaj tvoj na slici. Za paradajz :thumbup: ...ja mogu samo :roll:
samoTEgledam

#1369 Re: Bášča

Post by samoTEgledam »

Samo da vas pozdravim, pratim vas. Imao belaja sa plastenikom (snijeg u maju :). Srećom nije bilo velike štete. Nađoh ovo:
http://www.dw.de/dw/article/0,,5158748,00.html

Jel neko probao?
flag

#1370 Re: Bášča

Post by flag »

Banksy wrote:
flag wrote: Ima kod nas u OBI-u kupiti ovih jutanih traka, koliko koštaju, nemam pojma - moje majice zaplate za paradjz.
Ne troši pare. Jutane nisu loše, ali su prekrute. Majice su daleko najbolje jer se pamuk lagano razvlači, pa biljka može nesmetano da se širi, raste i razvija. Nisu loši ni gumeni bužiri, kao za voćke, ali to u Sarajevu nećeš naći ...
Ma kakvo trošenje para, moje su majice već zaplatile. Moja žena je moje majice odradila k'o nindža - začas i pretvorile su se u trakice. Bužira ima u Sa Banksy, nisu skupi. Kao dva spojena prstena, manji i veći sa suprotnih strana otvoreni.
vrtlar

#1371 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
vrtlar wrote: Sve za 10 :thumbup: osim zemlje oko paradajza mogao si je usitniti malo :mrgreen: :razz: :D
Vrtlar...što si tako sitničav. Ovo je :thumbup: sitno kako je kod mene poslje onih kiša...nedo Bog čovjek u onim katakombama od lijeha može slomiti nogu.
Nego reci mi mogu li šta drugo osim kopra staviti u onu "biohemiju"? Ubih se danas tražeći po pijacama da kupim kopar...nema ga ni za lijeka...a kod mene u bašči još nije ni nikao.
I da...ja ću krajem avgusta slikati paradajiz...tad će biti približno kao ovaj tvoj na slici. Za paradajz :thumbup: ...ja mogu samo :roll:

Motiku u ruku i kopaj a ne da budu grude.Mozes umjesto kopra uzeti GAVEZ.On je inace korov i raste oko rijeka itd.Uzmi oko kilu lisca gaveza moze i stabljika ali lisce je bolje i potopi u 10 l vode e sad da imas kisnice bolje bi bilo ali uzmi prokuhane vode.Nakon sedam dana kad prestane da pjeni dobices smedju tekucinu i jedan litar te tekucine stavi na 10 l vode i zalijevaj mozes jednom sedmicno.Gavez ima puno kalija,kalcija,zeljeza itd.Inace gavez je najljekovitija biljka na svijetu, tako kazu travari i strucnjaci.
Mu'min

#1372 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ako Bog da kad dođe zima sješću i ovu temu prečešljati još 1x posebno komentar od vrtlara oko ovih travki. Da vidim šta i kako mogu i ja. 8-)

ms
Mu'min
vrtlar

#1373 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Banksy wrote:

Evo slika( kanape ili kanafe ili uzeta kako ko voli) od jute koje je izuzetno mekano kao sto sam napisao.Za vezivanje paradajza izuzetno i za sve drugo a dobra mu je strana sto za godinu istruhne u zemlji.

Image
Mu'min

#1374 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kako se ovo vrtlar zove po njemačko?
Mu'min

#1375 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote: :lol: :lol: :lol: Mumine pusti sevape...daj Flagu taj paradajz...on ne može čekati do jeseni.
Ma biće ako Bog da i sjemena a nadati se je i sevapa. Samo daj Bože zdravlja i da smo vrijedni. :-D
Post Reply