Hoćemo li svi opasati po dva pištolja i ukinuti policiju?
Nema trunke saradnje sa naše strane, a hoćete da čuda rade za osrednju platu. Ja nemam ni jedno loše iskustvo sa ljudima na terenu. Često mi znaju i oprostiti sitne prekršaje, tipa pojas, svjetla. Ljudski sa njima i tako će ti se vratiti. Kad sam kriv odmah priznam i šta sad: jednom mi halali crevno svjetlo i nije dao ni da ga počastim. Jednom na M-17, prekoračio više od 30, halališe, bez kafe. Ne prosipam socijale, samo sa respektom razgovaram, priznam prekršaj, zamolim da mi oprosti i šta? Prođe, dobro i jest, ne prođe platim što sam kriv, neću se spuštati na niske nivoe.
Bude i onih "privatnika" sa radarom, što rade za 20 KM. Ali ne mogu zbog njih pljuvati po cijeloj policiji. Slažem se da bi aršin trebao biti jednak za sve. Ljut sam što su postavili bezobrazne zamke sa kamerama kod Maršalke i u Binježevu gdje se vozači navuku u prekršaj sa znakom ograničenja na 60 km, i koristeći objašnjenje da znak važi do raskršća ili table za naseljeno mjesto, montiraju radar na +61 km/h. Tri puta me slikalo za 7 dana na 63 i 64 km/h. I ja smatram da je to nefer i namjerno postavljena zamka u cilju da se uzmu novci, a ne da se poveća bezbjednost. Medjutim, platim jer de fakto ja jesam u prekršaju i šta sad tu mogu. Drugi put opreznije i ćao.
Policija nam je zlatna kakva nam je država i zakonodavci. Nije ovakva policija problem, nego je posljedica.
i, da, kada policija zaustavi nekoga, zašto svakoga i svaki put (barem moja i iskustva ljudi bliskih meni) pitaju a gdje radiš? (ne persiraju pritom) šta njega briga gdje ko radi? možda i ne radi?
Moj kolega odgovorio: Piše ti u saobraćajnoj. A ovaj: Ne piše!? A Kolega opet: Znači da te se ne tiče.
I šta mislite kako završi?
400 KM na sudu i 3 mjeseca vozačka. Doduše sam je tražio belaja, preticao na punoj i neka ga je odalamio, ali je mogao ljudski završiti da mu ne nareda svašta u prijavi, ako već hoće da mu je piše.
Najbolji odgovor na ovo pitanje je: kod privatnika u... (pa neka periferija), što u mom slučaju jeste istina, ali bolje prolazim sa tim nego dok sam bio zaposlen kod poznate državne firme, a nisam znao slagati nikad.