Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1351 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:30, edited 1 time in total.
Thug...

#1352 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Thug... »

kone wrote:Tih 20KM sto ti fali,to je vjerovatno Budzet BiH i nije cijela suma na budzet,nego imas vjerovatno otvaranje paketa od strane poste valjda 3,5KM i placanje uplatnica x 1KM (po uplatnici) i ostatak je budzet(vjerovatno 10KM).

Jedino mi je nejasno to sto nisi dobio uplatnicu koja glasi na budzet BIH-a,jer da bi je platio,moras je imati..Ti si to sve placao na posti tako da si morao dobiti kopiju uplatnice od njihove radnice kad si to sve platio(vjerovatno se ona zeznula dok je to sve vracala).

Evo ja se spremam patike kupiti i sad se ne smijem usuditi da narucim na svoju adresu,jer ne znam koliko ce mi oni to sve naplatiti.Sad bih pristao da nekih 50-ak KM,ali eto bojim se da me ne ogule ono pravo.Zato cu da se ne bih previse sekirao,fino naruciti patike ali da ih isporuce tamo negdje in Europe :D .I tako se rijesim i sekirancije i nameta ove drzave.

Eh sad,zanima me nesto povodom ove kupovine.Posto nikad nisam kupovao preko paypala,moze li neko objasniti kako to sve ide.Na ovoj stranici sam pokusao kupiti svojom karticom,ali u ponudi nemaju billing adresu iz Bosne i Hercegovine.Vidio sam da se moze kupiti preko paypala i imam otvoren racun odavno kod njih,ali eto nisam nikad nista kupovao tako.Mislio sam znaci kupiti preko paypal-a,jer jedino tako mi prihvataju karticu i onda postaviti shipping adresu u Evropi.Tamo isporuce i meni familija donese kad budu dolazili ovamo..To je jedini nacin da dodjem do ovih patika from US.I jos nesto me zanima.Posto je stranica iz US,onda bi trebale i ove velicine da budu po njihovom standardu?!Jel tako ili ne,jer ja nosim 44,a to je po US standardu mislim 10,a po evropskom 9 i sad ne znam sta da narucim :mrgreen:

Hajde pomagajte :)
Imala je ona gutu tih uplatnica i uzela mi je licnu i popunila ih sve na moje ime uzela mi pare vratila kusur dala mi ovaj papir od carine i kao to je to...vjerovatno je trebala meni dati te uplatnice pa ja da odem na drugi salter da to uplatim pa da joj vratim pa preuzmem onda je to da skrati proceduru garant....

Vezano za broj tena pa imas li neke svoje ili cipele ili cizme neke koje sad nosis pogledaj u njima brojeve ja nosim 42, ali uzmem uvijek broj vece pa obicno uzmem 43 a to je US 10 a UK 9 i sad zavisi u nekim tenama mi je US 9 u nekim US 9,5 u nekim US 10 sve zavisi od proizvodjaca ali mi je bolje da su taman ili malo vece nego ono bas knap...Ta stranica ako nije imala billing u BiH onda vjerovatno ne rade ni shiping u BiH ali mislim da neces imati problema preko paypala da im platis a naglasis da je shipping adresa druga cak mislim da ima opcija na palu da ubacis vise shipping adresa samo vidi da tu adresu ubacis i u svoj shipping profil na toj stranici sa koje narucis da nebude slucajno kakav konlikt adresa ili neka takva nebuloza ....
kone

#1353 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Sluzbenica je upravo to uradila sto ti govoris.Da skrati proceduru,ona ti to sve naplatila.Ali bez obzira na sve,trebala ti je dati primjerak svake uplatnice.Sad ko zna gdje je otislo tih 20KM.Da li drzavi ili njoj u dzep :D ,mada ce prije biti drzavi jer sumnjam da bi se usudila tako nesto uraditi.

@entropio,hvala na infu.Znaci danas bih trebao otici do banke i uplatiti novac na karticu,pa onda veceras lagano klikati :) ..Sto se tice patika,patike su nike.Gledao sam na ovim nike patikama sto imam, njihovu velicinu.Na njima pise US 10.Slicnog su oblika kao i ove sto hocu sad uzeti(prosle su nike zoom,a ove nike free),ali me buni jedino biranje na njihovoj stranici.Kod njih bi trebale biti velicine po US standardu,pa cu naruciti US 10 jer su i ove dosadasnje US10.

A upravu si za stranicu i registrovanje.Moram se i tamo registrovati i stavit cu shipping adresu koju sam i mislio upisati.To sve cu provjeriti i na paypalu(da vidim ima li i tamo shipping adresa i kopirati je)pa da sve bude po ps-u :D

Hvala na pojasnjenju :)

Edit:evo nesto razmisljam,sta ako primaocu u Evropi naplate raznorazne poreze i carinu pri preuzimanju paketa iz US :mrgreen: ?????
Je li iko ista slicno radio,kao sto radim ja?Znaci kupim nesto u US,a paket stize u jednu evropsku zemlju.Da li je neko slicno radio?
zenny

#1354 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

imam preko 100 transakcija na ebayu, svega i svacega :D jedino za sta sam platio dodatni trosak, osim one cijene na ebayu koju sam unaprijed znao, je za nove tene a i to je bilo 8KM, a ujedno to i jeste najvece sto sam kupovao od svega...
jucer sam kupio pravo jeftinu n97, samo neka tipka fali ali sve ispravno, za 240Km sa dostavom iz njemacke.. citao sam ovo sve ali nije mi jasno, hocu li imati jos neke troskove pri preuzimanju mobitela, da li da kazem prodavacu da napise npr da je poklon ili nesto slicno pa da prodjem bolje... bas bi se tuzno osjec'o da mi dodju na vrata i kazu jos 50KM da platim :x
koliko odprilike treba vremena da dodje nesto iz njemacke, prvi put iz tih krajeva narucujem :-D
kone

#1355 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Nije valjda da niko nije narucivao iz jedne zemlje,a da mu se vrsila isporuka u drugu zemlju(a da nije bosna i hercegovina ili neka druga maticna zemlja)???
Umac

#1356 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Umac »

Kupio sam na jednoj engleskoj stranici neki dodatak za jednu masinu putem Paypala.
Neposredno nakon kupovine razgovarao sa servisom te firme i dosli smo do zakljucka da mi taj kupljeni dio nece odgovarati i rekli su da ce narudzbu otkazati i "refund" vratiti novac na karticu jer jos nisu istu poslali i potvrdili.

Zanima me da li je moguce da mi vrate novac preko Paypala na karticu i koliko treba vremena za to?
(u pitanju je oko 100 eura)

Znaci moze li se vratiti novac na karticu preko paypala ako je istim uplaćeno?
zenny

#1357 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

imao sam "refund" nekoliko puta.. pise mi u izvjestaju na paypalu da sam primio nazad taj iznos i naznaceno fino kao refund, odmah iza toga mi pise da je oduzeta ta cifra sa paypala i poslana na karticu...
psi

#1358 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by psi »

Ja sam sa schuh.co.uk narucio tene u stigle su mi za 6 dana UPS-om. Na svu sreću nisam platio nikakav dodatni porez ili carinu, a bio sam se prepao jer sam tek nakon narudžbe naišao na ovu temu i izbezumio se. :D
bullmastiff

#1359 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

zenny wrote:imao sam "refund" nekoliko puta.. pise mi u izvjestaju na paypalu da sam primio nazad taj iznos i naznaceno fino kao refund, odmah iza toga mi pise da je oduzeta ta cifra sa paypala i poslana na karticu...
znaci moze se ipak novac primat isa paypala na nase kartice u BiH..ali ima neka zackoljica zbog koje ne dozvoljavaju d ase to cini
Ductus Holedocus

#1360 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ductus Holedocus »

Moze li mi neko objasniti,kako funkcionise kupovina preko interneta(konkretno na ebay mislim)
Zanima me nacin placanja...da li se isplati zbog carine narucivati..i jel' bolje o jednom trosku naruciti vise stvari?
Mustang1

#1361 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

Pa na ebay kupujes preko paypala..a na paypal se moras registrovat i upisat podatke sa visa electron kartice ...Carinu ti mogu naplatit a i ne moraju :: uglavnom ispod 100 KM ne bi trebalo bit problema..sve preko je kriticno
kOmpir

#1362 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

Da i ja podijelim iskustvo sa carinom.

Koliko sam ja shvatio, ne postoji određeno pravilo šta će se cariniti a šta ne. Ima tu i malo sreće, a bogami i veličine paketa. Meni su htjeli cariniti (na kraju sam ih uspio ubijediti da mi ne carine paket) zato jer je paket bio težak 500gr i natprosječne veličine koje oni inače primaju. Jedan od razloga je također bio i vrsta sadržaja paketa, naime, radilo se o čaju uz koji nije bio priložen nikakav dokument, i bio je veoma "ofiran". Međutim na moje prijatno iznenađenje, carinici su bili veoma razumni i ljubazni, pa sam odlično prošao :D

Moje iskustvo - uzimati nešto pomalo (u mom slučaju čaj), nikako na veće količine (u mom slučaju preko 500gr). Postojo mala šansa da će vam samo otvarati paket i naplatiti 3,30 - 3,50 KM. Evo sad pokušavam da uganam fitosanitarnog inspektora da mi kaže koliko se plaća analiza uzoraka koje carina može zatražiti u mom slučaju.
Ductus Holedocus

#1363 Re: Internet kupovina iz inostranstva

A tu visa karticu,ko moze izvaditi?
MAN-lion's coach

#1364 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by MAN-lion's coach »

Ductus Holedocus wrote:A tu visa karticu,ko moze izvaditi?

Svako.

Ja imam pitanje ko uzima na ebay više stvari od nekog prodavca da li mu za svaku uzetu stvar uračuna shipping? :shock:
Ductus Holedocus

#1365 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Dosadna sam,ali mi je jako bitno.
Sta treba da bih izvadila karticu,koliko kosta..i ceka li se dugo?
Meni su rekli u Sparkasse Bank banci,da ne mogu jer nisam u radnom odnosu..
Entropio

#1366 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:28, edited 1 time in total.
Ductus Holedocus

#1367 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Entropia,velika hvala :thumbup:
MAN-lion's coach

#1368 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by MAN-lion's coach »

Ductus Holedocus wrote:Dosadna sam,ali mi je jako bitno.
Sta treba da bih izvadila karticu,koliko kosta..i ceka li se dugo?
Meni su rekli u Sparkasse Bank banci,da ne mogu jer nisam u radnom odnosu..

Za ovo zaista ne znam,RFB znam da može bez da si u radnom odnosu kao i Intesa San Paolo,znam da se ništa ne plaća.
Mustang1

#1369 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

Ductus Holedocus wrote:Entropia,velika hvala :thumbup:
Ja bih ti preporucio intesu...koristio sam od rajfajzena ali mi se nagomilalo nekakvog duga niodkud i ponistio sam je ali prvo platio dug naravno ..ali dobro neke sitnice koje ce ti vjeruj znacit su bolje u intesi..kao sto je cim uplatis odmah ti legnu pare dok u rajfajzen moras cekat oko 2 sata .. to je meni znacilo jer su mi nekad trebale uplate odmah a cekajuci 2 sata prodje voz :D
mavcs

#1370 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mavcs »

Ductus Holedocus wrote:Entropia,velika hvala :thumbup:
Ne zaboravi potvrdu CIPS :)
Entropio

#1371 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:27, edited 1 time in total.
dimitrixAgain

#1372 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dimitrixAgain »

imam par pitanja 1 gdje si kupio taj caj?
2 Dobar site za kupovinu slusalica (orginali ne kopije) ako postoji.
3 I sta mislite o http://www.aliexpress.com/ ??
kOmpir

#1373 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

dimitrixAgain wrote:imam par pitanja 1 gdje si kupio taj caj?
2 Dobar site za kupovinu slusalica (orginali ne kopije) ako postoji.
3 I sta mislite o http://www.aliexpress.com/ ??
1) Čaj kupujem preko eBay-a, tamo mi je najjeftinije.
3) Liči mi na DHgate i ostale sajtove koji preferiraju prodaju na veliko (veća šansa da te ocarine). U 5 minuta sam našao samo 1 čaj koji bi mi odgovarao po cijeni i količini.
Amiina

#1374 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Amiina »

Eh ovako, ja bih voljela znati da li je nek od vas kupovao preko ebay.com-a, znači preko američkog. Željela bih kupiti tene koje koštaju 34$, ali nisam sigurna koliko novca ću još dati za dodatne troškove tipa poštarina, također da li neko zna za koliko bih dana otprilike uspjeli dostaviti te tene ? :D
kOmpir

#1375 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

Amiina wrote:Eh ovako, ja bih voljela znati da li je nek od vas kupovao preko ebay.com-a, znači preko američkog. Željela bih kupiti tene koje koštaju 34$, ali nisam sigurna koliko novca ću još dati za dodatne troškove tipa poštarina, također da li neko zna za koliko bih dana otprilike uspjeli dostaviti te tene ? :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p4710067

Tu ti poznanik sve objasnio :D

15%+17% = 15,66 KM + 3,5 do 8 KM poštarine = oko 20-30 KM dodatnih troškova. I ne zaboravi tražiti da ti račun pošalju uz patike :D
Post Reply