Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
respo

#1351 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:slabo znas :D blokiram sviHA, osim ako vidim da se majmun zafurao i procijenim da bi me udario ako mu se uvalim. kakve veze ima sta vozi, na kraju je majmun majmun.
a inace procjenjujes da svaki u nabrojanim te mogu udariti

ima veze jer kad izadje taj iz tuarega ili slicnog manji si od makovog zrna
Neelix

#1352 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

eto objasnio ti je BSN fino sve :)

inace vidim da me vrlo dobro poznas pa znas i koliki sam u kakvim situacijama :lol:
respo

#1353 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

BSn wrote:respo, ne uzima on zakon u svoje ruke ako ga cugelja na 50 zajedno sa jos dvojicom pored sebe. Ne brane oni tebi da vozis brze, ali zbog njih ti to ne mozes. Oni nisu duzni da tebe propuste, to ne spada ni u domen vozacke kulture cak. Oni voze za sebe, ti vozi za sebe. Njima se moze da postuju znak, a tebi se ne moze da ga ne postujes. Njihova stvar. Boli Neelixa sto ces ti gasati kad ga prodjes, ali zasto da na njegovu voznju utice to sto ti zelis malo da stisnes gas?!

Niko tebi ne brani, ti ako mozes preteci ih, ako ne, to je onda tvoj problem, a ne njihov, policijski, zakonski...
procitaj ponovo
napominjem nista mi draze nema nego nekog namjerno zastopati kad vidim da se zaleti
ova situacija i situacija kad neko juri i naleti na 3 auta koja paralelno voze je drasticna
evo kaze jedino se ne uvaljujem kad vidim da me moze udariti
koji mentol moras biti da izjavis ovo
respo

#1354 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:eto objasnio ti je BSN fino sve :)

inace vidim da me vrlo dobro poznas pa znas i koliki sam u kakvim situacijama :lol:
ne znam te i drago mi je sto ne znam takav profil covjeka
a kakav si u kojim situacijama sam si rekao
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#1355 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

muha_sa wrote:
1946 wrote:
muha_sa wrote: (2) Vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo pričinjava smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

:-) :D
Koja je to brzina? Šta je normalno odvijanje saobraćaja?
Ako njih dvojica u 2 trake paralelno idu 20km/h uvijek ima treća traka da ih zaobiđu ovi koji žele brže da idu :) (ovo govorim vođen logikom par ljudi sa ove teme).
šta ako ima jedna traka :?:

-polagah 72-e----neceš vjerovat tad su obarali kandidate koji su sporo vozili--sad koliko je to sporo vrag mu ga znao :D
Pa ne blokiraju normalno odvijanje saobraćaja :) . Oni voze ispod ograničenja (dakle ne krše zakon), ko želi brže proći ima treću traku (opet znači ne smetaju normalnom odvijanju saobraćaja) :) . Isto ponašanje kao kod @Neelixa i ostalih ovdje dobrovoljno javljenih. Možda ovim "dobrovljcima" ne radi dobro brzinomjer i misle da idu 60km/h (po ograničenju), a u stvari idu 55km/h, a naiđe @GOLFER (uzimam za primjer) i ide stvarnih 60km/h, a "dobrovoljci" ga blokiraju :wink:
A već sam rekao, draže mi je vidjeti kako 2 auta idu paralelno, a vozači razgovaraju (ipak imaju neku korist od toga) nego da vidiš da neko iz inata ide paralelno s nekim samo da bi blokirao, iz pasjaluka.
luckylaka

#1356 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by luckylaka »

respo wrote:
Neelix wrote:slabo znas :D blokiram sviHA, osim ako vidim da se majmun zafurao i procijenim da bi me udario ako mu se uvalim. kakve veze ima sta vozi, na kraju je majmun majmun.

Koja glupa rasprava.Niko nikom nije duzan da se sklanja ili oslobodi tamo neku brzu traku ako je ogranicenje npr.120 i tip vozi 120.Po kojoj logici bi on trebao da pusti nekog nesavjesnog vozaca koji vozi 150.Imal igdje u zakonu da pise da ga moras pustiti.Nema,koliko god on da zurio.P.S.Ako mu se zuri neka ide preko njiva time nikog ne ugrozana naravno ako nije sezona branja i kopanja.
madner

#1357 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

Neelix wrote:
madner wrote:
Sama "prebrza" voznja nije dovoljan razlog da smatras neciju imovinu ili zivot ugrozeno. Isto kao sto i to sto neko izgleda sumnjivo nije razlog da istog prebijes kako bi ga sprijecio da pocini kradju poslje.
Tvoje "mjerenje" brzine takodje nije mjerodavno, tako da ti ne mozes ni reci da li neko vozi prebrzo ili ne. Tvoj tahograf nije priznato sredstvo za utvrdjivanje brzine, tako da je to 100% suplja.

Inace je ovo sve davno prezvakano na sudu i dovoljno je reci da je kazna za tvoje ponasanje daleko veca od kazne za prekoracenje brzine. Ali kao sto rekoh, ti to vec znas.
kako nije dovoljan razlog? valjda je taj limit brzine postavljen zato sto je veca brzina potencijalno opasna.

kako je prezvakano na sudu? jel to iko ikad kaznjen zato sto je vozio u gradu maksimalnom dozvoljenom brzinom?
Neposredna opasnost je tacno definisan pojam. Ako ti vidis babu koja je odlucila brzinom puza preci ulicu, to imas pravo da blokiras saobracaj, i to samo dok baba ne prodje cestu i odkloni se opasnost po istu. Ponavaljam da tvoj tahograf nije mjerodavan, mozda ti mislis da ja vozim 90, a ja vozim 60.

Neces vjerovat ali liku je u Njemackoj oduzeta vozacka zbog toga. Naime, u naseljenom mjestu pashi nije pasalo sto ljudi idu vecom brzinom od dozvoljenje, pa je namjerno blokirao druge. Murija ga snimila, decko samouvjereno rekao da ima pravo da blokira druge, oni to zapisali i sudija ga odvojio od vozacke na godinu dana.
madner

#1358 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

luckylaka wrote:
respo wrote:

Koja glupa rasprava.Niko nikom nije duzan da se sklanja ili oslobodi tamo neku brzu traku ako je ogranicenje npr.120 i tip vozi 120.Po kojoj logici bi on trebao da pusti nekog nesavjesnog vozaca koji vozi 150.Imal igdje u zakonu da pise da ga moras pustiti.Nema,koliko god on da zurio.P.S.Ako mu se zuri neka ide preko njiva time nikog ne ugrozana naravno ako nije sezona branja i kopanja.
Ne govorimo ovdje o sklanjanju nego o namjernom ustopavanju. Tipa da zatvoris slobodni prostor kako se ne bi mogao prestrojiti, ili namjerno vozis paralelno sa drugima kako bi blokirao sve trake.
BSn

#1359 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by BSn »

1946 wrote:
muha_sa wrote:
1946 wrote: Koja je to brzina? Šta je normalno odvijanje saobraćaja?
Ako njih dvojica u 2 trake paralelno idu 20km/h uvijek ima treća traka da ih zaobiđu ovi koji žele brže da idu :) (ovo govorim vođen logikom par ljudi sa ove teme).
šta ako ima jedna traka :?:

-polagah 72-e----neceš vjerovat tad su obarali kandidate koji su sporo vozili--sad koliko je to sporo vrag mu ga znao :D
Pa ne blokiraju normalno odvijanje saobraćaja :) . Oni voze ispod ograničenja (dakle ne krše zakon), ko želi brže proći ima treću traku (opet znači ne smetaju normalnom odvijanju saobraćaja) :) . Isto ponašanje kao kod @Neelixa i ostalih ovdje dobrovoljno javljenih. Možda ovim "dobrovljcima" ne radi dobro brzinomjer i misle da idu 60km/h (po ograničenju), a u stvari idu 55km/h, a naiđe @GOLFER (uzimam za primjer) i ide stvarnih 60km/h, a "dobrovoljci" ga blokiraju :wink:
A već sam rekao, draže mi je vidjeti kako 2 auta idu paralelno, a vozači razgovaraju (ipak imaju neku korist od toga) nego da vidiš da neko iz inata ide paralelno s nekim samo da bi blokirao, iz pasjaluka.

Cak ni ti koji voze 55 ne blokiraju saobracaj, jer ne voze presporo u odnosu na ogranicenje. Znak 60 ne znaci da se mora voziti 60, nego da je najveca dozvoljena brzina 60. Onda na to dodas da vozac, po zakonu, pravi procjenu stanja na cesti, tako da je logicno da u vecini slucajeva nece voziti najvecom dozovoljenom.

Ovo je po zakonu, praksa je nesto drugo, ali neko ko vozi 50 gdje je ogranicenje 60 ne usporava saobracaj i nije se duzan skloniti nikome.

I dan danas se, barem na papiru (ne znam u praksi), vozaci obaraju na vozackom ispitu za presporu voznju. Ali, u tvom primjeru vozac vozi tek negdje oko 8,4% ispod najvece dozvoljene brzine - e to nije usporavanje saobracaja da rak raka.
luckylaka

#1360 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by luckylaka »

Pa nije namjerno ustopavanje ako ja vozim po propisu recimo 120 a on vozi ili hoce da me prodje sa 150.Nekase i on drzi propisa od 120 i nece biti potrebe da ga ustopam.
1946

#1361 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

A koliko % sporije od limita se mora ići da bi se "usporavao saobraćaj"?
BSn

#1362 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by BSn »

madner wrote: Ne govorimo ovdje o sklanjanju nego o namjernom ustopavanju. Tipa da zatvoris slobodni prostor kako se ne bi mogao prestrojiti, ili namjerno vozis paralelno sa drugima kako bi blokirao sve trake.
Sto neko gore napisa, to je pasjaluk, a ne nedozvoljena radnja. Kako ces ti nekome (milicioneru, sudiji) dokazati da on tebe namjerno blokira? Lik vozi svojih 50 i ne mozes ga natjerati da vozi brze, posebno jer u gradu nema brze trake, ili trake za preticanje.
BSn

#1363 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by BSn »

1946 wrote:A koliko % sporije od limita se mora ići da bi se "usporavao saobraćaj"?

Kako mozes reci za nekoga ko vozi 55 da usporava, ako je ogranicenje 60? Na autoputu je ogranicenje 130 pa je najmanja dozvoljena 40. Sad izracunaj kol'ko je 40 u proecentima manje od maksimalne dozvoljene i eto ti.

Zakon kaze da je na znaku max. dozvoljena, a da ti moras prilagoditi voznju uslovima na putu, sto znaci da se samo pri idealnim uslovima razvijaju brzine oko max. dozvoljene i to opet samo ako ti tako hoces, jer niko te ne tjera, osim ako nema znaka, da vozis iznad odredjene brzine.
madner

#1364 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

BSn wrote:
madner wrote: Ne govorimo ovdje o sklanjanju nego o namjernom ustopavanju. Tipa da zatvoris slobodni prostor kako se ne bi mogao prestrojiti, ili namjerno vozis paralelno sa drugima kako bi blokirao sve trake.
Sto neko gore napisa, to je pasjaluk, a ne nedozvoljena radnja. Kako ces ti nekome (milicioneru, sudiji) dokazati da on tebe namjerno blokira? Lik vozi svojih 50 i ne mozes ga natjerati da vozi brze, posebno jer u gradu nema brze trake, ili trake za preticanje.
To je tehnicko pitanje, postoje nacini. Dovoljno je da se slozimo da je doticni cin supacki, jer ovdje ima par kandidata koji se time dice i smatraju svojom gradjanskom duznoscu. Da ironija bude veca, bas na ovoj temi.
respo

#1365 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

luckylaka wrote:
respo wrote:

ovdje nije prica da se ti moras skloniti meni petom desetom
prica je da nemas pravo da namjerno usporavas mene
ili ja tebe
kljucno je ovo NAMJERNO
1946

#1366 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

BSn wrote:
1946 wrote:A koliko % sporije od limita se mora ići da bi se "usporavao saobraćaj"?

Kako mozes reci za nekoga ko vozi 55 da usporava, ako je ogranicenje 60? Na autoputu je ogranicenje 130 pa je najmanja dozvoljena 40. Sad izracunaj kol'ko je 40 u proecentima manje od maksimalne dozvoljene i eto ti.

Zakon kaze da je na znaku max. dozvoljena, a da ti moras prilagoditi voznju uslovima na putu, sto znaci da se samo pri idealnim uslovima razvijaju brzine oko max. dozvoljene i to opet samo ako ti tako hoces, jer niko te ne tjera, osim ako nema znaka, da vozis iznad odredjene brzine.
Super. Znači možeš voziti 20 na sat i ideš paralelno sa haverom, pričaš sa njim kroz prozor i time ne usporavaš saobraćaj. Eto @muha_sa i to smo razriješili, da ljudi imaju pravo to raditi, kao što i ovi imaju pravo voziti 55km/h paralelno s nekim. Jesu papanska oba slučaja ali - imaju pravo :) .
Neelix

#1367 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

respo wrote: ovdje nije prica da se ti moras skloniti meni petom desetom
prica je da nemas pravo da namjerno usporavas mene
ili ja tebe
kljucno je ovo NAMJERNO

e lika :-) hocemol opet ukrug? sto me ne prijavis policiji onda kad vidis da te namjerno usporavam, ako nemam pravo??
Neelix

#1368 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

madner wrote:
Neces vjerovat ali liku je u Njemackoj oduzeta vozacka zbog toga. Naime, u naseljenom mjestu pashi nije pasalo sto ljudi idu vecom brzinom od dozvoljenje, pa je namjerno blokirao druge. Murija ga snimila, decko samouvjereno rekao da ima pravo da blokira druge, oni to zapisali i sudija ga odvojio od vozacke na godinu dana.
nemam pojma o njemackoj, mozda na novom zelandu nikad niko nije zato zaustavljen??

hajde mi nadji bilo koji sud u BiH da je kaznio nekoga zbog toga. ipak razgovaramo o nasem zobsu.
respo

#1369 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

luckylaka wrote:Pa nije namjerno ustopavanje ako ja vozim po propisu recimo 120 a on vozi ili hoce da me prodje sa 150.Nekase i on drzi propisa od 120 i nece biti potrebe da ga ustopam.
pokusat cu ovako
vozim obicnim putem sarajevo mostar
ako vozim 100 i nema auta ispred i u jednom trenutku naidjem na auto koje ide 50 cekat cu priliku da ga prestignem i dovidjenja niti cu se buniti niti cu blicati niti bilo sta

druga verzija vozim isto 100
isto tako u jednom trenutku naidjem na auto koje ide 50 ili 60 maximalno dozvoljeno znaci
i ja hocu da ga prestignem a on namjerno ide sredinom da ga ne bi pretekao je vec prica o kojoj ovdje pricamo

znaci namjerno usporavanje i stopanje

jeli sad jasnije?
madner

#1370 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

Neelix wrote:
madner wrote:
nemam pojma o njemackoj, mozda na novom zelandu nikad niko nije zato zaustavljen??

hajde mi nadji bilo koji sud u BiH da je kaznio nekoga zbog toga. ipak razgovaramo o nasem zobsu.
Novi Zeland ima drugaciju pravnu skolu i drugu tradiciju, dok smo mi ista pravna skola a zakoni uglavnom prepisani od svaba.
Podaci o nasim sudovima nisu javni ni publicirani kao kod vecih i razvijenih zemalja. Ti mi nadji 20 razlika izmedju nase prepiske i orginala (njemackog) da nisu u ciframa za kazne i ja cu povuc primjer.
JThomas

#1371 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by JThomas »

postoji neka razumna granica šta se smatra usporavanjem i ometanjem saobraćaja. nije isto voziti 20 na sat gdje je ograničenje 60 i voziti 55. u uređenim državama se i prespora vožnja kažnjava, al' se zato kažnjava i 1 preko ograničenja. i niko se ne žali da ga drugo usporavaju ako voze malo ispod ograničenja, jer se nikome ne plaća astronomska kazna.

ako ja vozim normalnom brzinom, nikakve obaveze nemam da se sklanjam budali kojoj se gine. ja lično se sklonim, nek' se zabije što dalje od mene. al' nemam ni zakonske ni moralne obaveze na to, sklonim se radi sebe a ne radi njega.
1946

#1372 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Ma niko ne kaže da se skloniš, što bih se ja ili ti ikome ko nije pod rotacijom sklanjali? Ovdje je priča o namjernoj vožnji paralelno s autom u traci do tebe da bi onemogućio ove iza tebe da prođu. Ja ako neću voziti iznad ograničenja mogu malo i usporiti da ovaj u traci do ode ispred mene dovoljno da oni koji to žele mogu proći između nas dvojice.
madner

#1373 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

Ovdje se kaznjava 1 preko :wink: , dok se u civilizovanim zemljama dodaju tolerancije zbog greski u mjerenjima.
JThomas

#1374 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by JThomas »

nemoj zezati, kažnjava se 11 preko :D
anonimni clan

#1375 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by anonimni clan »

BSn wrote:respo, ne uzima on zakon u svoje ruke ako ga cugelja na 50 zajedno sa jos dvojicom pored sebe. Ne brane oni tebi da vozis brze, ali zbog njih ti to ne mozes. Oni nisu duzni da tebe propuste, to ne spada ni u domen vozacke kulture cak. Oni voze za sebe, ti vozi za sebe. Njima se moze da postuju znak, a tebi se ne moze da ga ne postujes. Njihova stvar. Boli Neelixa sto ces ti gasati kad ga prodjes, ali zasto da na njegovu voznju utice to sto ti zelis malo da stisnes gas?!

Niko tebi ne brani, ti ako mozes preteci ih, ako ne, to je onda tvoj problem, a ne njihov, policijski, zakonski...

E ovdje si se malo zeznuo..........
Citam komentare i koliko vidim samo je muha posegao za paragrafima iz zakona bezbj.saobracaja.
Kazes oni nisu duzni da ga propuste a voze paralelno u trakama.
Zakon je (ma kakav da je) to predvidio i regulisao.
Imao sam jednom slicnu diskusiju i sagovornik je takodje tvrdio da ne mora propustiti auto iza sebe ako vozi koliko je max ogranicenje.
Zakon fino kaze:
U clanu 39,sljedece:

(1) Vozac je dužan da se krece vozilom desnom stranom
kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozac je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj
ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na
brzinu kretanja vozila, uslove saobracaja i stanje i osobine puta,
ne ugrožava druge ucesnike u saobracaju i sebe ne izlaže
opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog clana, na putu u
naselju s kolovozom na kojem za saobracaj vozila u istom smjeru
postoje najmanje dvije obilježene saobracajne trake za kretanje
vozila, vozac može da koristi i saobracajnu traku koja se ne
nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila
koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

(4) Odredba stava (3) ovog clana ne odnosi se na vozaca
autobusa, vozaca teretnog vozila cija je najveca dozvoljena masa
veca od 3.500 kg, vozaca vozila koje na ravnom putu ne može da
razvije brzinu kretanja vecu od 40 km na cas i na vozaca vozila
koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred
raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skrece ulijevo.

I jos nesto,ovo nije specijalnost "neseg zakona" vec je ista situacija ili nacin upravljanja automobilom zakonom regulisana i u ostalim evropskim zemljama,koje imaju malo vecu kontrolu saobracaja i provodjenja zakona pa nije rijedak slucaj da se osoba koja vozi "paralelno" i namjerno ne propusti auto iza sebe bude zbog toga kaznjena.
Sto iz neznanja sto iz bezobrazluka.
Niko ne zna zasto auto iza tebe vozi brze,mozda je u pitanju neki veliki problem,mozda je u pitanju bolest,mozda cak zivot ili smrt.Nikome na autu ne pise zasto on vozi brze nego je dozvoljeno.
Bio sam par puta u situaciji da sam svjesno vozio brze nego je dozvoljeno i u tim trenucima mi nije uopste bilo bitno hoce li me policija juriti ili hocu li platiti kaznu zbog toga.Gledao sam koliko je to tada bilo moguce da nikoga ne povrijedim,cak se ne bih obazirao ni na stetu koju bih eventualno nacinio druim ucesnicima u saobracaju jer mi se stvarno zurilo.
Jednom se radilo zaista o zivotu ili smrti.
Nazalost nisam mogao uticati na ishod..........
Kasnije sam u razmisljanjima shvatio da u tim trenucima nisam bio potpuno svjestan svojih postupaka i moglo se desiti da ozbiljnije ugrozim nekoga.....iako to nisam zelio.
Zato je bolje ako vidite da se neko zuri,nemojte se uvaljivati i usporavati jer zaista ne znate iz kojih razloga mu se zuri .Sklonis se na trenutak i onda ponovo vratis i mirna Bosna.
Ako se nekome zaista zuri bit ce vam vjerujte mi jako zahvalan ako mu oslobodite prolaz.
A ako je neko ko iz obicne obijesti daje gas do daske da bi bio u svojim i ocima saputnika "Michael Schumacher" nemojte se zbog tog puno sekirati,takvi obicno zavrse tamo gdje im je mjesto,ortopedija,trauma,ostaju invalidi ili sl.....
Vasa reakcija ih nece nicemu poduciti,naprotiv samo ce ih jos vise drzati u ubjedjenju da su "kao sto i sami vide bolji vozaci od svih koji su na cesti".
Pozdrav svim vozacima.
Last edited by anonimni clan on 29/11/2010 22:00, edited 2 times in total.
Locked