Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bijela

#1351 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

besana wrote:
Mogu reci da su mi stvari mnogo jasnije u vezi nastanka prvog covjeka ali mi je ostala jedna stvar koju sam gore podebljao, naime govori se da je sejtanu receno da izadje iz dzeneta, ali nakon toga on je i dalje tu kada upucuje Adema i Havu ne grije. Jel on sisao na zemlju s Ademom ili prije njega?

Static-X

Eh sad i mene zadevera :?
jesi li našla kakav zanimljiv odgovor :) ?
ljubav_aha

#1352 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

idealnaM wrote: Mislim da malo pretjerujete.
Ljubav_aha..o onaj podugački post neću komentarisati, jer ništa mi konkretno nisi kazala, osim da si zbunjena.
Drugo, o kakvom svetom ratu ti pricas?
@zonbirile
Tvoj komentar je bljutav.
IdelanaM,tekst je dobar,ne moras ga komentarisati :) pih,najakse je reci"zbunjena si" >izlizana< fraza :zoka:

o pretjerivanju u religji/vjeri sam jucer napisala dovoljno ;-)
gladna sam

#1353 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by gladna sam »

besana wrote:
bijela wrote:
besana wrote:
Eh sad i mene zadevera :?
jesi li našla kakav zanimljiv odgovor :) ?

Nisam, znash da nisam, cekam tebe :) , ali ozbijno ,cekam tebe da mi objasnish :wink:

Imam ja neke svoje misli, kako ....? Ali ne bih da se "prosipam" :D
Zadevera i mene ovo pa i ja cekam odgovor :? :D
bijela

#1354 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ma ne znam, evo našla sam u Taberijevom tefsiru 35. ajeta sure El-Bekare nešto:

I Mi rekosmo: "O Ademe, živite, ti i žena tvoja, u džennetu i jedite u njemu koliko god želite i odakle god hoćete, ali se ovom drvetu ne približujte pa da sami sebi nepravdu nanesete!"

Prenosi se od Ebu Džafera da je kazao: u ovom je ajetu dokaz da je Iblis protjeran iz dženneta nakon što se uzoholio u vezi sa činjenjem sedžde Ademu. Adem se naselio u džennetu prije nego što se Iblis spustio na zemlju.
Iblis ih je odgovarao od pokornosti Allahu nakon što je proklet.

Prenosi se od Ibn Mesuda da je neko od ashaba kazao: Allahov neprijatelj Iblis se zakleo Božijom moći da će navoditi na zlo Adema, njegovu ženu i njihovo potomstvo. Sve osim Allahovih iskrenih robova. To se dogodilo nakon što je proklet i nakon što je protjeran iz dženneta a prije no što se spustio na zemlju.

Dakle, to je nešto malo što sam našla.. mada mi nije dovoljan odgovor.. mora negdje biti nešto detaljnije.. što bi ljubav_aha rekla: :?: :idea:

znam da ima mišljenje kako Adem, a.s., i hazreti Hava nisu živjeli u onom ahiretskom džennetu kojem se mi nadamo (jer šejtan njemu nema pristupa), nego da su živjeli u nekom drugom, tzv. džennetu iskušenja..
sad, kako to uklopiti u ovu priču...
:?: :!: :idea:

dakle, čekamo dalje nekog da dođe sa jasnijim objašnjenjem :)

EDIT:
eh, evo objašnjenja u tefsiru slijedećeg ajeta (tj. nikad ne čitaj samo polovično! :) )
naime, Iblis je protjeran iz dženneta u kojem je ostao samo Adem pa mu je Allah, dž.š., stvorio hanumu njegovog života, hazreti Havu (za koju se btw kaže da je bila najljepša ikad stvorena žena, a nakon nje hazreti Sara, supruga Ibrahimova, a.s.).
oni su živjeli u džennetu i zabranjeno im je bilo samo jedno drvo. kaže imam Taberi da postoji mišljenje kako su plodove tog stabla vječnosti jeli samo meleki. no, Iblis je tu vidio svoju šansu za osvetu.
tako je došao pred džennetsku kapiju i pitao čuvara kapije da uđe. čuvar mu nije dopustio, pa se Iblis vratio. nije se smirio pa je smislio varku - vidio je zmiju koja je imala izgled jedne od najljepših životinja pa joj je rekao da ga uzme u usta kako bi tako skriven u njoj ušao u džennet. zmija mu je dopustila pa je prokrijumčaren stigao do Adema i Have.. i sada je priča već poznatija.
probali su zabranjeni plod i ukazala su im se stidna mjesta, pa je Adem shvatio šta je učinio i počeo je trčati! Allah ga zovnu: Ademe :!: je li to ti od Mene bježiš?
on odgovori: ne, Gospodaru, bježim od stida!pokajao se i bilo mu je oprošteno. kao i hazreti Havi naravno.
...
off topic, ali ne mogu izostaviti, preslatko mi je:
kažu, kad su Adem i Hava spušteni na zemlju, nisu imali odjeće na sebi, pa je Adema opeklo sunce. on zaplaka i reče: Hava, sunce me je opeklo :sad: ...
:)
Last edited by bijela on 22/02/2010 18:41, edited 1 time in total.
bijela

#1355 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

besana wrote:Hvala bijela. O dzenetu iskushenja nikada do sad nisam cula :oops:

Odoh i ja malo potraziti.
vidi edit besana.
a džennet iskušenja nije pretežno mišljenje.. to je samo jedan navod.
zlafa

#1356 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

bijela wrote:
besana wrote:Hvala bijela. O dzenetu iskushenja nikada do sad nisam cula :oops:

Odoh i ja malo potraziti.
vidi edit besana.
a džennet iskušenja nije pretežno mišljenje.. to je samo jedan navod.
Ulema se razilazi oko ovog dzenneta .. ima misljenja da je to dzennet koji Allah posebno stvorio za njih dvoje, a odnosio se na neki uzviseni predio na Zemlji.. uglavnom ima knjiga vodic ka dzennetu se zove od ibn kajjima el-dzevzija u njoj su navedena sva misljenja trenutna vezano za dzenet... i za ovo razdoblje Adema i Have.
arzuhal

#1357 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Feaqsemehuma...

Da ne bi bilo da su hazreti Adem i Hava, alejhime-selam, tek tako nasjeli na Iblisovu zamku. On se njima zaklinjao Allahom da govori istinu.
Zbog tog su neki od učenih rekli:

- Kada bi nas neko, zaklinjući se Allahom, vodio u belaj - mi bismo mu se prepustili...

Golemo je to...
ljubav_aha

#1358 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:Golemo, ja shta je .... hajmo o necem drugom, nema na shta ne naidjoh na ovom blesavom internetu, trazeci odgovore :shock: , vala static-x ... :arrow: ti si kriv :D

besana bas si me nasmijala :lol: nema odgovora i to je to :)

bijela,hvala na obrazlozenju,zaista je tesko nesto uopste obrazloziti,narocito u religji :)
bijela

#1359 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
besana wrote:Golemo, ja shta je .... hajmo o necem drugom, nema na shta ne naidjoh na ovom blesavom internetu, trazeci odgovore :shock: , vala static-x ... :arrow: ti si kriv :D

besana bas si me nasmijala :lol: nema odgovora i to je to :)

bijela,hvala na obrazlozenju,zaista je tesko nesto uopste obrazloziti,narocito u religji :)
ejh sad... Image
Static-X

#1360 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

:( a joj, sta uradih majko moja
Ma jok ba, bice odgovora, naci ce se neko sto zna vise!
bijela

#1361 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

meni sad stvarno nije jasno šta sad nije jasno :-D ?
bili su u džennetu, iblis je protjeran, adem, a.s., i hazreti hava su ostali.
dakle, iblis je izašao iz dženneta prije njih dvoje ali je na prevaru (a prevario je samo sam sebe) ušao ponovo u džennet kako bi im se Allahom zaklinjao da ih nagovara na njihovu korist.
zatim su Adem, a.s., i Hava mu spušteni na zemlju, po kojoj je Iblis već mogao hodati, budući da je prije njih istjeran iz dženneta.
od tada zajedno svi živimo na zemlji, mi i oni :twisted:
probitačan

#1362 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:02, edited 1 time in total.
arzuhal

#1363 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Jednom sam to već spominjao na našoj dragoj ramazanskoj temi (maksuz selam, kwaheri :-D )...

Doš'o tako jedan kod hadži-Alije s'Vratnika, poznatijeg kao Kutuba Vratničkog (maksuz selam, zvjezdice :-D ), punca hafiza Bugarija, da ga priupita nešto što mu je naumpalo i, očito, mučilo...

- Hadži-Alija, smijel se jest morska svinja?
- Svinja je haram, jok...
- Ali morska?
- Iz more je sve halal!
- Jah, ali svinja morska?
- Krmetina je zabranjena...
- Ali morska svinja, prase?
- Prase ne smiješ, ima u Kur'anu...
- Ali, nije to, nego...

:mrgreen:
ikrime

#1364 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Uljepšaše mi ova dvojica, Allah ih obradovao, ovaj ponedjeljak :-D :thumbup
:)

Tamam da iskorsitim specifičost situacije, a i čitanost teme i citiram pokoji hadis glede ovog našeg forumskogh "događaja"

Nijedan od vas neće biti vjernik sve dok ne bude želio svome bratu ono što sam sebi želi.

(Buhari, Muslim, Ahmed. Nesai)

Musliman prema muslimanu odnosi se kao zgrada čiji se dijelovi međusobno vežu i čine jednu čvrstu cjelinu.
(Buhari)

Ko se ne brine za opće muslimanske poslove, taj i ne spada u muslimane.
(Taberani)

Musliman je muslimanu brat: ne smije mu nasilje učiniti, niti ga na cjedilu ostaviti. Allah će pomoći onome ko bude bio u pomoći svome bratu. Onome ko bude olakša omuslimanu kakvu tegobu, Allah će njegovu olakšati tegobu na Sudnjem danu.
(Buhari. Muslim. Ebu Davud. Nesai. Tirmizi)

Nemojte jedan drugome zavidjeti, nemojte jedan drugoga varati; nemojte jedan drugoga mrziti, nemojte (povišenim tonom) jedan drugome leđa okretati; nemojte se jedan na drugoga u prodaji nametati i budite, o Allahovi robovi, prava braća. Musliman je brat muslimanu. Neće mu nasilje činiti, neće ga napustiti, neće mu lagati, neće ga poniziti. Pobožnost je ovdje, (u prsima - ovo je ponovio tri puta). Dosta je za jednog čovjeka zla da ponizi svoga brata muslimana. Jednog muslimana je haram drugome muslimanu sve, i njegov život, njegov imetak i njegova čast.

(Muslim)

Muslimanu nije dozvoljeno da prekine veze sa svojim bratom više od tri dana tako da, kad se negdje susretnu, okreću glavu jedan od drugoga. Od njih dvojice biće bolji onaj koji prvi nazove selam.
(Buhari, Muslim)

Ebu Derda prenosi da je Muhammed (a.s.) rekao:
- Hoćete li da vam kažem jedan posao, plemenitiji od posta, namaza i zekata?
Oni odgovoriše:
- Hoćemo, Allahov Poslaniče!
Na to će Poslanik:
- Izmirite zavađene, jer nered, zlo koje iz svađe nastaje, je britva. Ebu Derda kaže:
- Priča se da je Muhammed (a.s.) dodao još i ove riječi: »Britva koja ne brije dlaku nego vjeru!«

(Ebu Davud, Tirmizi)

Također, poslužit ću se i riječima šejhja Karadavija, možda ne usko vezanih za temu, ali mi se čini zgodnim : Svaki musliman koji voli svoju vjeru i koji je svjestan toga ko je i šta je, uzdiže se iznad bilo kakvih podjela i cijepanja koja muslimane mogu međusobno udaljiti. Mezhebske, nacionalne, jezičke, političke i bilo kakve druge različitosti među muslimanima ne smiju biti uzrokom podjela i razdvajanja unutar ummeta. Ummet je bogatiji što je raznolikiji, ummet je jači što je više muslimanskih naroda koji ga sačinjavaju. Brojnost jezika i naroda znači brojnost sposobnosti i mogućnosti što vodi ka snazi i većem potencijalu ummeta.
Last edited by ikrime on 22/02/2010 21:02, edited 2 times in total.
ikrime

#1365 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

zonbirile wrote:@ikrime
brate što se patiš,put pod noge i pridruži se braći u borbi,ostavi se tastature,djeluješ bljutavo.
Da te pitam..
dal imaju duge kose?
dal' traperice nose?
dal' vjeruju u Boga ?
Dal' uzimaju droga ?
Last edited by ikrime on 22/02/2010 20:54, edited 1 time in total.
ikrime

#1366 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

ljubav_aha wrote:
ikrime wrote:
ljubav_aha wrote: a sto ih volis :?:
Vidi se iz priloženog.

Zato što zalažu imetke svoje, i živote svoje, braneći u ime Allaha čast svoje Vjere, domovine, i porodice. Od Iraka do Čečenije.
Uprkos nekim akaidskim razlikama, na kojma se nikad nećemo složiti, ja ne mogu da ne volim mudžahide. I draže su mi ove naškibendije (koje od svih današnjih tarikata prenjače u džihadu ) od bilo kojeg "mog" selefije, odnosno,muslimana uopšte (uključujući i sebe ), koji "minderišemo" po forumima.
ne razumijem,ako se ne osjecas dovoljno sretan ,zasto ne odes u sveti rat :?:
Tvoje nije da znaš :wink:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1367 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by dr.gog »

Fakat nema smisla...zar ne bi bilo ljepše bez cinizma?

sabur je najskuplji i najmanje cijenjen ovih dana...
Prozor

#1368 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Prozor »

Iako znam da puno više praktične koristi ima od hadisa i ostalog materijala koje se tiče međuljudskih odnosa, odnosima između braće, vjernika itd... ali mene nešto uvijek više vuće ono što je nepoznato ili pak mistično, :-) zato mi se jako sviđa mnogo toga na ovoj temi. :)
Static-X

#1369 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Vidim Edo Majka se rastura ovdje :-D
Nego i ja priupitah za onog hodzu valjda ga zovu 'Vidoviti Ali' znal ko vise o njemu. Valjda ima emisiju svoju i govori narodu buducnost :-) ?
ljubav_aha

#1370 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

ikrime wrote:Tvoje nije da znaš :wink:
naravno,jer TO nije moj problem ;-) ne bih ni pitala,da nisi prije toga samovoljno napisao o tome :) u svakom slucaju sretno :)
Prozor

#1371 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Prozor »

Static-X wrote:Vidim Edo Majka se rastura ovdje :-D
Nego i ja priupitah za onog hodzu valjda ga zovu 'Vidoviti Ali' znal ko vise o njemu. Valjda ima emisiju svoju i govori narodu buducnost :-) ?
sve su to lakrdijaši i foleri, nizama al rejsa, vidoviti ali, kleopatra, milan tarot, ona sa kašikama kako joj ime.... :roll: ne treba na njih obraćati pažnju.
Static-X

#1372 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Prozor wrote:
Static-X wrote:Vidim Edo Majka se rastura ovdje :-D
sve su to lakrdijaši i foleri, nizama al rejsa, vidoviti ali, kleopatra, milan tarot, ona sa kašikama kako joj ime.... :roll: ne treba na njih obraćati pažnju.
Svijestan sam ja toga, al evo bas sinoc na sijelu narod prca o tome i sto je najgore oni u to vjeruju i toliko su ubedjeni da ja sam sebi pocnem postavljati pitanja jel to uistinu moguce :-)
ljubav_aha

#1373 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X ,zar ne znas da se ne odobrava gledati u buducnost ,prema religijskim normama,hm,kakav je to hodza :!: :?: i sto ja najcudnije,kako narod ne razmislja o tome :!: :?:
Static-X

#1374 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:Static-X ,zar ne znas da se ne odobrava gledati u buducnost ,prema religijskim normama,hm,kakav je to hodza :!: :?: i sto ja najcudnije,kako narod ne razmislja o tome :!: :?:
Znam, al sta sve covjek ne cuje.... dobro ako se neodobrava, ali da li je moguce?
Prozor

#1375 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Prozor »

neka odgovore ovi malo upućeniji forumaši 8-) na to, to mi previše liči na šejtanska posla.....
Locked