Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Urlanje dozvoljeno

#1351 Re: Pitanje ateistima

Post by Urlanje dozvoljeno »

najveci filozof svih vremena Homer Simpson je dokazao da Bog ne postoji i da su religije blago receno suvisne. pogledajte tu episodu. :)
Optimus Prime

#1352 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

nijavic wrote:imaju li ateisti odgovor na pitanje kako su nastalo sve sto postoji?kako je sve pocelo?
Taj odgovor nema niko ziv. Vjerovatno necemo nikada znati.
nijavic

#1353 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

svaki covjek ukoliko je zdrav posjeduje razum kojim moze samostalno zakljucivati.netrebaju mu filozovska pravila da bi mu razum funkcionisao takodje mu nije potrebno da zna sta vecina ljdi misli i kako ce se njegovo misljenje tretirati od strane njih,ako se sa ovim pomirimo i pocnemo razmisljati bez tih okova mozemo krenuti napred u nacinu donosenja zakljucaka.
Ajatolah_

#1354 Re: Pitanje ateistima

Post by Ajatolah_ »

nijavic wrote:imaju li ateisti odgovor na pitanje kako su nastalo sve sto postoji?kako je sve pocelo?
Ateisti imaju teorije koje imaju najveću vjerovatnost da su tačne na naučnoj osnovi i koje nisu definitivne, dok se vjernici povode SF knjigama čije sadržaje bez razmišljanja uzimaju za apsolutnu istinu.
nijavic

#1355 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

EdoI wrote:
Ateisti imaju teorije koje imaju najveću vjerovatnost da su tačne na naučnoj osnovi i koje nisu definitivne, dok se vjernici povode SF knjigama čije sadržaje bez razmišljanja uzimaju za apsolutnu istinu.

pitanje postanka svijeta koje vam postavljamo nije iz razloga samo da bi znali kako je svijet postao i tacka samim tim nepostize se nista niti to ljudima sta koristi.Nego se radi o tome da ako neznamo odgovor kako je nastalo ono prvo onda neznamo ni kako je nastalo ono drugo ako tvrdimo da je drugo nastalo iz prvog i jos ako tvrdimo da je postojao ogromni vremenski period sigurno dovoljan da iz prvog nekako nastane ono drugo.Dakle bez temelja nema ni kuce
Ajatolah_

#1356 Re: Pitanje ateistima

Post by Ajatolah_ »

ako neznamo odgovor kako je nastalo ono prvo onda neznamo ni kako je nastalo ono drugo ako tvrdimo da je drugo nastalo iz prvog i jos ako tvrdimo da je postojao ogromni vremenski period sigurno dovoljan da iz prvog nekako nastane ono drugo.
Jah... :D
cistunac

#1357 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

EdoI wrote:
U ovom stadiju ljudskih naucnih saznanja (na ljestvici nekakve generalne 'svemirske inteligencije' od 1 do 100, mi smo mozda negdje na 5 ili tako nesto) tacnog odgovora jos nema.

Vjernici bi istovremeno mogli da se pozabave pitanjem da prije 'prvog dana stvaranja' gdje nije bilo nicega, kako je doslo do inteligentnog necega? Ali, to je opasno jer vjernici u to ne smiju ulaziti i sumnjati i ako se u rodjenu majku moze.

Ipak, ako se moze predpostaviti da On postoji, zasto nije mogla da postoji i ta 'juha' od plazme i energije za Veliki prasak? Tu nedgje vjernici naveliko gube jer uzimaju nesto davno izmisljeno kao zdravo za gotovo, dok mnogi od nas strpljivo cekamo sta ce Hadron Collider da dokaze: da li ce naci Higgsov boson ili ko zna sta. Licno uzivam oko te neizvjesnosti, postavljanja pitanja i trazenja odgovora, te novih zakljucaka kroz neoborive dokaze. Mislim, 'neoborive' za one koji cijene rad desetina hiljada vrhunskih mozgova iz proslosti i naravno danasnjice.
tranquil

#1358 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
EdoI wrote:

pitanje postanka svijeta koje vam postavljamo nije iz razloga samo da bi znali kako je svijet postao i tacka samim tim nepostize se nista niti to ljudima sta koristi.Nego se radi o tome da ako neznamo odgovor kako je nastalo ono prvo onda neznamo ni kako je nastalo ono drugo ako tvrdimo da je drugo nastalo iz prvog i jos ako tvrdimo da je postojao ogromni vremenski period sigurno dovoljan da iz prvog nekako nastane ono drugo.Dakle bez temelja nema ni kuce
Pa, baš i ne govorimo o ogromnom vremenskom periodu nego je u pitanju koncept koji ne poznaje vrijeme, barem ne na način na koji ga mi poznajemo, tako da ne možemo da ga niti shvatimo niti možemo da nagađamo o njemu.

Nego ako je prvo stvorilo drugo svjesnom namjerom, kako ono nastade prvo? Ah da, oduvijek je bilo. To je dovoljno objašnjenje, i ne treba tražiti dalje?

Logika kojom se pokušava stvoriti dojam da je svemir nemoguća pojava se isto tako može primjeniti i na "ono prije" bez obzira na to da li mi "to" nazivali svjesnim ili ne. Mada je moguće primjeniti i obrnutu logiku, i neka svojstva "onog prije" primjeniti na svemir, koji se onda i ne čini tako nemoguć.

Da li shvataš da u konceptu koji ne poznaje vrijeme uopšte ne mora uopšte biti važna logika "nastanka" jer bilo kakav "proces" u tom okruženju... možda uopće nije bio niti proces.

Nešto kao kada treća dimenzija izgubi smisao kada se prenese na papir.
nijavic

#1359 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

tranquil wrote:Pa, baš i ne govorimo o ogromnom vremenskom periodu nego je u pitanju koncept koji ne poznaje vrijeme, barem ne na način na koji ga mi poznajemo, tako da ne možemo da ga niti shvatimo niti možemo da nagađamo o njemu.

Nego ako je prvo stvorilo drugo svjesnom namjerom, kako ono nastade prvo? Ah da, oduvijek je bilo. To je dovoljno objašnjenje, i ne treba tražiti dalje?

Logika kojom se pokušava stvoriti dojam da je svemir nemoguća pojava se isto tako može primjeniti i na "ono prije" bez obzira na to da li mi "to" nazivali svjesnim ili ne. Mada je moguće primjeniti i obrnutu logiku, i neka svojstva "onog prije" primjeniti na svemir, koji se onda i ne čini tako nemoguć.

Da li shvataš da u konceptu koji ne poznaje vrijeme uopšte ne mora uopšte biti važna logika "nastanka" jer bilo kakav "proces" u tom okruženju... možda uopće nije bio niti proces.

optimus prime i tranquil su rekli jedno isto samo je tranqul malo otiso od teme znaci ono prvo nije moglo nastati pa zato i nije postojalo (jer nista je nista i nista drugo i kao takvo nemoze nista ni dati) ili je bilo oduvjek ono prvo pa je stvorilo ono ostalo ili treca predajnicka (ateisticka opcija osim onih koji nisu sigurni dali uopste postoje) opcija a je da o tim ''teskim'' stvarima nismo u mogucnosti razmisljati zbog toga sto trazimo od razuma da nam da odgovor na nacin na koji nemoze tj unaprijed uskracujemo razumu svoju ulogu
tranquil

#1360 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
tranquil wrote:Pa, baš i ne govorimo o ogromnom vremenskom periodu nego je u pitanju koncept koji ne poznaje vrijeme, barem ne na način na koji ga mi poznajemo, tako da ne možemo da ga niti shvatimo niti možemo da nagađamo o njemu.

optimus prime i tranquil su rekli jedno isto samo je tranqul malo otiso od teme znaci ono prvo nije moglo nastati pa zato i nije postojalo (jer nista je nista i nista drugo i kao takvo nemoze nista ni dati) ili je bilo oduvjek ono prvo pa je stvorilo ono ostalo ili treca predajnicka (ateisticka opcija osim onih koji nisu sigurni dali uopste postoje) opcija a je da o tim ''teskim'' stvarima nismo u mogucnosti razmisljati zbog toga sto trazimo od razuma da nam da odgovor na nacin na koji nemoze tj unaprijed uskracujemo razumu svoju ulogu
Nisam baš tako rekao, više sam mislio da proces "nastanka" svemira, posmatran "izvana" ne mora nužno ni biti proces, po našem shvatanju te riječi, a ne da se čin postanka nije desio. Hipotetička bića koja npr. žive "na magnetofonskoj traci" tj. traka im je cijela historija, ne mogu vidjeti šta je bilo prije početka te trake i prije početka mogu da zamišljaju samo neku nedefiniranu hipotetičku traku koja je bila prazna, i od nekog momenta je "počela da sadrži podatke" jer izvan tog okvira ne mogu razmišljati. A činjenica je da mi koji smo izvan te trake jasno vidimo da je cijela ta traka odštampana u jednom našem trenutku, i njen početak i njen kraj. O toj različitosti poimanja riječi "proces" govorim.

I molim da se slikoviti primjer printanja trake koji sam upotrijebio ne shvata kao implikacija da je svemir imao stvoritelja. Hvala. :kravata:

Poenta je da previše uzimamo sebi za pravo da pretpostavljamo o tim stvarima, kada nemamo ni trunke dokaza, naravno čisto naučno gledano jer je religijski sve već jasno. Činjenica je da ljudskoj vrsti smetaju sva neodgovorena pitanja o smislu života, svemiru itd., i onda imamo tendenciju da na takva pitanja uvijek dajemo isti odgovor: Bog. Velika nepoznata varijabla koja rješava sva pitanja, a istovremeno njeno rješavanje je tabu, tako da i ne gledamo u tom pravcu.

Meni lično poštenije je reći da ne znam.
nijavic

#1361 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

tranquil wrote:Nisam baš tako rekao, više sam mislio da proces "nastanka" svemira, posmatran "izvana" ne mora nužno ni biti proces, po našem shvatanju te riječi, a ne da se čin postanka nije desio. Hipotetička bića koja npr. žive "na magnetofonskoj traci" tj. traka im je cijela historija, ne mogu vidjeti šta je bilo prije početka te trake i prije početka mogu da zamišljaju samo neku nedefiniranu hipotetičku traku koja je bila prazna, i od nekog momenta je "počela da sadrži podatke" jer izvan tog okvira ne mogu razmišljati. A činjenica je da mi koji smo izvan te trake jasno vidimo da je cijela ta traka odštampana u jednom našem trenutku, i njen početak i njen kraj. O toj različitosti poimanja riječi "proces" govorim.

I molim da se slikoviti primjer printanja trake koji sam upotrijebio ne shvata kao implikacija da je svemir imao stvoritelja. Hvala. :kravata:

Poenta je da previše uzimamo sebi za pravo da pretpostavljamo o tim stvarima, kada nemamo ni trunke dokaza, naravno čisto naučno gledano jer je religijski sve već jasno. Činjenica je da ljudskoj vrsti smetaju sva neodgovorena pitanja o smislu života, svemiru itd., i onda imamo tendenciju da na takva pitanja uvijek dajemo isti odgovor: Bog. Velika nepoznata varijabla koja rješava sva pitanja, a istovremeno njeno rješavanje je tabu, tako da i ne gledamo u tom pravcu.

ipak si rekao ono sto i optimus prime ako si procitao njegov post a to je da neznate kako je nastalo ono prvo.a onda si ponovo otisao od teme
tranquil

#1362 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
tranquil wrote:Nisam baš tako rekao, više sam mislio da proces "nastanka" svemira, posmatran "izvana" ne mora nužno ni biti proces, po našem shvatanju te riječi, a ne da se čin postanka nije desio. Hipotetička bića koja npr. žive "na magnetofonskoj traci" tj. traka im je cijela historija, ne mogu vidjeti šta je bilo prije početka te trake i prije početka mogu da zamišljaju samo neku nedefiniranu hipotetičku traku koja je bila prazna, i od nekog momenta je "počela da sadrži podatke" jer izvan tog okvira ne mogu razmišljati. A činjenica je da mi koji smo izvan te trake jasno vidimo da je cijela ta traka odštampana u jednom našem trenutku, i njen početak i njen kraj. O toj različitosti poimanja riječi "proces" govorim.

ipak si rekao ono sto i optimus prime ako si procitao njegov post a to je da neznate kako je nastalo ono prvo.a onda si ponovo otisao od teme
Pa jesam rekao, ali imam osjećaj da si pogrešno razumio šta sam mislio pod "nastankom" kada sam rekao da možda sve ni nije nastalo na onaj način na koji smatramo.

Helem, da se eto vratimo na temu, dakle ne znamo i šta sada?
nijavic

#1363 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

tranquil wrote:Pa jesam rekao, ali imam osjećaj da si pogrešno razumio šta sam mislio pod "nastankom" kada sam rekao da možda sve ni nije nastalo na onaj način na koji smatramo.

dakle neznamo kako je nastalo ono prvo a dali znamo dali je nastalo iz nista
tranquil

#1364 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
tranquil wrote:Pa jesam rekao, ali imam osjećaj da si pogrešno razumio šta sam mislio pod "nastankom" kada sam rekao da možda sve ni nije nastalo na onaj način na koji smatramo.

Ne znamo ni to, ne znamo ni kako je nastalo ni pod kojim uslovima, normalno, jer ako ne znamo kako je nastalo ne znamo ni iz čega je nastalo, mogao si to i sam pretpostaviti. Ne znamo ni da li je uopće nastalo, niti da li smo u pravom ili u virtualnom svemiru.

Ubrzaj malo sa nadolaskom poente ispitivanja, već je kasno :D
nijavic

#1365 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

tranquil wrote:
nijavic wrote:

Ne znamo ni to, ne znamo ni kako je nastalo ni pod kojim uslovima, normalno, jer ako ne znamo kako je nastalo ne znamo ni iz čega je nastalo, mogao si to i sam pretpostaviti. Ne znamo ni da li je uopće nastalo, niti da li smo u pravom ili u virtualnom svemiru.

gdje zurba,ako neshvatimo svrhu postojanja citav zivot nam je uzalud i kad bi bio milion god...nemozemo ici dalje dok nebudemo davali jedni drugima jasne i precizne odgovore dakle dali nista moze dati nesto pod nista mislim na nista znaci nema ni energije,vremena,prostora,kretanja...da ili ne???
tranquil

#1366 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
tranquil wrote:
nijavic wrote:dakle neznamo kako je nastalo ono prvo a dali znamo dali je nastalo iz nista

gdje zurba,ako neshvatimo svrhu postojanja citav zivot nam je uzalud i kad bi bio milion god...nemozemo ici dalje dok nebudemo davali jedni drugima jasne i precizne odgovore dakle dali nista moze dati nesto pod nista mislim na nista znaci nema ni energije,vremena,prostora,kretanja...da ili ne???
Pogrešno postavljeno pitanje nikada neće uroditi preciznim odgovorom.

"Ne znamo" nije isto što i "ništa". Dakle to da nema energije vremena ni kretanja, to su sve špekulacije i neću da ulazim u to.

Navodiš raspravu na to da kažem da je prije bilo "ništa" da bi poentirao sa "ništa ne može postati nešto". Problem je u tome što "prije" ovo što poznajemo kao svemir možda stvarno i nije postojalo, niti u formi materije ili energije, ali je postojalo u formatu nama nepoznatom. Puko nagađanje naravno, ali tvoje nagađanje je dobro koliko i moje.

"Ne znam" stvarno to i znači, i cijelo vrijeme polušavam da objasnim da ne možeš sa našim poimanjem prostora, vremena, materije i energije ići tamo gdje je to... vjerovatno skroz drugačije nego u našem svemiru.

To da je život uzaludan bez svrhe je cijela ljudsko postojanje okrenuto naopako.

A šta ako čovjek nema u startu neku posebnu svrhu, zašto pretpostavljaš da je mora imati? Možda je svaki čovjek sam sebi stvara u životu...
nijavic

#1367 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

tranquil wrote:Pogrešno postavljeno pitanje nikada neće uroditi preciznim odgovorom.

"Ne znamo" nije isto što i "ništa". Dakle to da nema energije vremena ni kretanja, to su sve špekulacije i neću da ulazim u to.

Navodiš raspravu na to da kažem da je prije bilo "ništa" da bi poentirao sa "ništa ne može postati nešto". Problem je u tome što "prije" ovo što poznajemo kao svemir možda stvarno i nije postojalo, niti u formi materije ili energije, ali je postojalo u formatu nama nepoznatom. Puko nagađanje naravno, ali tvoje nagađanje je dobro koliko i moje.

"Ne znam" stvarno to i znači, i cijelo vrijeme polušavam da objasnim da ne možeš sa našim poimanjem prostora, vremena, materije i energije ići tamo gdje je to... vjerovatno skroz drugačije nego u našem svemiru.

To da je život uzaludan bez svrhe je cijela ljudsko postojanje okrenuto naopako.

A šta ako čovjek nema u startu neku posebnu svrhu, zašto pretpostavljaš da je mora imati? Možda je svaki čovjek sam sebi stvara u životu...

ima li izmedju nista i nesto nesto izmedju toga dvoje?
tranquil

#1368 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
tranquil wrote:Pogrešno postavljeno pitanje nikada neće uroditi preciznim odgovorom.

ima li izmedju nista i nesto nesto izmedju toga dvoje?
Ima, slovo "i".

Mislim, kakvo pitanje, takav i odgovor. Lijepo sam ti rekao da ne znam, niti bilo ko to može znati da li je bilo nešto, ništa, ili nešto između. I ti znaš da je tako, zašto insistiraš na odgovorima?
nijavic

#1369 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

tranquil wrote:Ima, slovo "i".

Mislim, kakvo pitanje, takav i odgovor. Lijepo sam ti rekao da ne znam, niti bilo ko to može znati da li je bilo nešto, ništa, ili nešto između. I ti znaš da je tako, zašto insistiraš na odgovorima?

znaci sada imamo nesto,nista i nesto izmedju toga i imali jos nesto uz ovo troje?
tranquil

#1370 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
tranquil wrote:Ima, slovo "i".

znaci sada imamo nesto,nista i nesto izmedju toga i imali jos nesto uz ovo troje?
Nemoj me pogrešno interpretirati. Nisam ništa rekao od toga. Rekao sam da ne znam - zašto ne možeš završiti raspravu na tome? Sve ostalo je nagađanje, i ništa i nešto i "između" i bijeli zec.
nijavic

#1371 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

tranquil wrote:Nemoj me pogrešno interpretirati. Nisam ništa rekao od toga. Rekao sam da ne znam - zašto ne možeš završiti raspravu na tome? Sve ostalo je nagađanje, i ništa i nešto i "između" i bijeli zec.

* 35. Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
* 36. Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.(Kur'an sura At-Tur)

* 96. A oni na kojima se ispuni Riječ Gospodara tvoga zaista neće
vjerovati,
* 97. makar im došli svi dokazi, sve dok ne dožive patnju bolnu.(Kur'an sura Yunus)

* 1. Elif Lam Ra. Ovo su ajeti knjige, Kur’ana jasnog!
* 2. Zažaliće nevjernici često što nisu postali muslimani.
* 3. Pusti ih neka jedu i naslađuju se, i neka ih zavara nada - znaće oni!(Kur'an sura Al-Hidzr)
tranquil

#1372 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

nijavic wrote:
tranquil wrote:Nemoj me pogrešno interpretirati. Nisam ništa rekao od toga. Rekao sam da ne znam - zašto ne možeš završiti raspravu na tome? Sve ostalo je nagađanje, i ništa i nešto i "između" i bijeli zec.

* 36. Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.(Kur'an sura At-Tur)

vjerovati,
* 97. makar im došli svi dokazi, sve dok ne dožive patnju bolnu.(Kur'an sura Yunus)

* 3. Pusti ih neka jedu i naslađuju se, i neka ih zavara nada - znaće oni!(Kur'an sura Al-Hidzr)
OK, drago mi je da imaš svoje vjerovanje.

Vidim sada gdje si cijelo vrijeme pokušavao da navedeš kako bi poentirao sa tim. Trebao si uštedjeti trud obojici i to odmah postati, ovaj razgovor je bio samo patnja.

Cijelo vrijeme govorim kako ne znamo šta je bilo prije, da li je "ništa", "nešto" ili "nešto treće". Poenta je na "ne znamo" a ne na tom izboru. Ti vidim znaš sve odgovore na ta pitanja i drago mi je zbog tebe.

Ako je to sve za večeras, laku noć. Pitanja koja su u vezi s naslovom teme probaću da odgovorim možda idućih dana.
Optimus Prime

#1373 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

tranquil wrote: OK, drago mi je da imaš svoje vjerovanje.

Vidim sada gdje si cijelo vrijeme pokušavao da navedeš kako bi poentirao sa tim. Trebao si uštedjeti trud obojici i to odmah postati, ovaj razgovor je bio samo patnja.

Cijelo vrijeme govorim kako ne znamo šta je bilo prije, da li je "ništa", "nešto" ili "nešto treće". Poenta je na "ne znamo" a ne na tom izboru. Ti vidim znaš sve odgovore na ta pitanja i drago mi je zbog tebe.

Ako je to sve za večeras, laku noć. Pitanja koja su u vezi s naslovom teme probaću da odgovorim možda idućih dana.
Ignorance is bliss!
Optimus Prime

#1374 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

nijavic wrote:

vjerovati,

Nisi nam jos podrobnije objasnio porijeklo te kompleksne, bozanske inteligencije kojom se Allah posluzio da stvori svijet.
sarajlija8888

#1375 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

tranquil wrote:
nijavic wrote:

vjerovati,

OK, drago mi je da imaš svoje vjerovanje.

Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!---->rekao si ne znam--->cijelo vrijeme pricas uvjereno kao da znash
pa sta vise pricas?jel znash ko si sta si ili ne znash...u jednom trenutku se hvalis sa ne znam,u drugom kako sve znash...vi ateisti ama bash nikakve veze nemate sa znanjem...sve vam se svodi na opijanju(zakljucujem na osnovu mojih bliznjih ateista) bilo to drogom ili alkoholom...
Locked