Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
osa

#1351 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

posljednji pozdrav jednom od najvećih stupova kulture u hrvatskoj...

U 89. godini života u Zagrebu je iznenada preminuo Fadil Hadžić. Umjetnik iz Bileće širokog spektra zanimanja, slikar po akademskom obrazovanju, urednik u novinama i časopisima (VUS, Vjesnik, Telegram), od kojih je neke i osnovao (satirički časopis Kerempuh i tjednik Oko), filmski scenarist i redatelj, te osnivač i direktor filmskih poduzeća (Duga film, Zora film), Hadžić je tijekom svoje dugotrajne karijere najviše bio vezan uz kazalište.

Od 1952., kada je kao dramski pisac debitirao s Dosadnom komedijom, postavljenom u zagrebačkoj Komediji, uprizoreno mu je 60 različitih dramskih djela, većinom komedija. Njegova su djela prikazivana na sedamdesetak pozornica širom Hrvatske i bivše Jugoslavije, što ga čini jednim od najizvođenijih ovdašnjih kazališnih pisaca svih vremena.

Većina Hadžićevih komedija praizvedena je u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Uz to je kazalište bio vezan mnogostrukim nitima: bio je njegov osnivač, umjetnički direktor (od 1964. do 1984.) i dramaturg, te pokretač Kerempuhovog kućnog festivala, Dana satire.

Osim 44 cjelovečernja djela na pozornici Kerempuha izvedeno je i dvadesetak kraćih Hadžićevih tekstova, igranih u sklopu satiričkih kolaža različitih autora.

Aktivan do posljednjeg dana života, Hadžić je još uvijek aktivno sudjelovao u promišljanju Kerempuhova repertoara. U matičnomu mu je kazalištu 20. studenog 2010. praizvedeno šezdeseto i posljednje za života uprizoreno djelo, komedija Prevaranti.
osa

#1352 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

komentar nije potreban..

Izbor Daily Telegrapha
Zagreb među 20 turističkih destinacija u svijetu

Objavljeno 6.1.2011 u 14:59

Zagreb se našao među 20 turističkih destinacija u svijetu koje za 2011. godinu predlaže web portal britanskog dnevnika The Daily Telegraph.

Hrvatsku metropolu opisuju kao Beč u malom, te ističu da dolaskom niskobudžetne kompanije Easyjet od februara u zagrebački aerodrom, Zagreb postaje još privlačnijim odredištem.

Na popisu poželjnih i preporučenih destinacija našao se u društvu Londona, austrijskih Alpa, Stockholma, Firence, Shri Lanke, New Zelanda, Perua, Zimbabwea, Stratforda, Tallinna, Turkua, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću zagrebačkog aerodroma.
nosara

#1353 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Opet cenzura na "hdz TV-u" - "Ukidanje latinice je predizborna poruka!"

"ODLUKA o ukidanju Latinice u najmanju je ruku čudna jer je stigla nakon što je programska shema već donesena u prosincu prošle godine. Ne vjerujem da je ta odluka isključivo programski motivirana. Mislim da se radi o poruci u ovo predizborno vrijeme", rekla je za Index novinarka Latinice Ana Jelinić.

Da je ukidanje Latinice za njenu ekipu i ostale zaposlenike HTV-a bio potpuni šok najbolje pokazuje podatak da je Jelinić vijest doznala sa spakiranim koferom u automobilu. Trebala je, naime, danas ići u Beograd i pokupiti izjave za napola dovršeni prilog za emisiju koja je trebala biti emitirana za dva tjedna. Samo da bi doznala kako te emisije, već odobrene i isplanirane, ipak neće biti.

Upravo bi ta iduća emisija mogla biti povod zbog kojeg se Latinica ukida, smatra predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. Naime, nakon što su Denis Latin i njegova ekipa proteklih tjedana uglavnom obrađivali nešto lakše teme, emisija koju su pripremali trebala je biti kontroverzna u punom smislu riječi. Već sam naslov Latinice koju nikad nećemo vidjeti govori dovoljno - "Je li rat bio dogovoren?"

"Slistili su sve osim Nedjeljom u 2"

"Ovo je cenzura i udar na slobodu novinarstva", odlučan je bio Duka u razgovoru za Index. Za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva nema nikakve sumnje da je ukidanje Latinice politički motivirano. Niti da je direktiva da se Denis Latin i njegova emisija uklone s javne televizije stigla iz redova vladajućeg HDZ-a.

"Siguran sam da oni koji vode HRT u dosluhu sa strankom žele ukinuti sve što ima neke veze s kritičnim javnim sadržajem, a što bi trebao biti glavni prostor djelovanje javne televizije", kaže Duka. U prilog ovoj tvrdnji predsjednika HND-a svakako ide i ranije najavljeno ukidanje ostalih emisija koje su se drznule kritično postaviti prema vladajućoj strukturi - Poslovnog kluba i Dossiera.hr.

"Slistili su sve osim Nedjeljom u 2", kaže Duka koji tvrdi da je ovo kraj javne televizije. "Ukidanje Latinica i ostalih emisija sa društveno relevantnim sadržajima je ogroman skandal. Mislim da je to jedna politikantska cenzorska odluka koja nije slučajno donesena u izbornoj godini", rekao nam je Duka. Slično mišljenje izrazili su i neki HTV-ovi novinari s kojima smo razgovarali, a koji su nas zamolili da ih ne spominjemo u ovom tekstu.

Vodstvo HRT-a je nelogično i neodgovorno

Sadašnje vodstvo televizije (čiji je mandat odavno istekao i koje, prema mišljenju mnogih zaposlenika, nema legitimitet u svojim odlukama), naime, koristi svaku priliku da drakonski kazni neposlušne novinare koji se usuđuju "talasati" i razmišljati svojom glavom. Ana Jelinić bila je jedina novinarka HTV-ove informativne koja je pristala dati komentar na ukidanje Latinice. Naši ostali sugovornici svoju su zgroženost izrazili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Zaposlenici HTV-a tako se pitaju što to točno znači da je emisiji istekao rok trajanja? "Kako nije istekao rok trajanja Plodovima zemlje, koji se emitiraju već 30 godina, a Latinici jest?", pitanje je koje se često može čuti na hodnicima Prisavlja. Odluka o ukidanju Latinice je apsurdna i neodgovorna, složni su HTV-ovi novinari s kojima smo razgovarali. Apsurdna jer je ponuđeno objašnjenje van svake pameti i jer je iluzorno tražiti od Denisa Latina da osmisli novu unutarnjopolitičku emisiju (koju bi radio s istim timom ljudi) ako im stara nije valjala pa je ukinuta. A neodgovorna jer vladare Prisavlja očito ne smeta razbacivanje novcem poreznih obveznika; pripreme za emisiju na temu "Je li rat bio dogovoren?" već su debelo odmakle, trošio se novac za snimanje i putovanja, naručivali se gosti iz regije... To su, pokazalo se, bila bačena sredstva.

Zaposlenike HTV-a zasmetao je i odnos javne televizije prema Denisu Latinu koji je, voljeli ga ili ne, neupitno jedan od jačih novinarskih brendova HTV-a. Iako su Latin i njegova emisija kroz godine zaradili brojna međunarodna priznanja, na HRT-u prema njemu nisu pokazali ni osnovno zrnce poštovanja. "To je strašno, svugdje drugdje bi Latina držali kao malo vode na dlanu, a pogledajte što mu njegova vlastita kuća radi", zgroženi su naši sugovornici s Prisavlja.
:lol:

Koje gnjide, koji lupezi i prodane sluge... :lol:

Da nije bilo dogovorenog "rata", ne bi Latin trosio vrijeme na ovu temu... Emisija zabranjena da se kula od karata zvana "nezavisna drzava" hrvatska ne bi srusila i da bi mit o "pobjedi" u Oluji ostao nedodirnut... Bljak...!
Bosnolog

#1354 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bosnolog »

nosara wrote:
:lol:

Da nije bilo dogovorenog "rata", ne bi Latin trosio vrijeme na ovu temu... Emisija zabranjena da se kula od karata zvana "nezavisna drzava" hrvatska ne bi srusila i da bi mit o "pobjedi" u Oluji ostao nedodirnut... Bljak...!
Pa normalno da je bio dogovoreni rat,za cetiri dana bjezanije koliko je trajalo dogovoreno oslobadanje RSK sve govori za sebe,....To ni NATO ne bi mogao odraditi,.Mostar su napadali sa svim i svacim ukljucujuci i HV pa ni metra ne pomakose na liniju fronta,....Ma to je bilo vise manekensko paradiranje,.

U Hrvatskoj je pravo ratiste bilo na pocetku rata 1991 kada su branili Vukovar i nesto u dubrovackom zaledu ostalo je bilo mnogo slabijjeg inteziteta i prekidano sporazumima.Neka sela Baranje i nesto na Sibenskom i Zadarskom zaledu koje su granatirali sa udaljenosti,oko Okucana,Pakraca i Borova sela sto su bila manja mjesta i tesko odbranjiva,....
jakako

#1355 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by jakako »

neki komentari me podsjecaju na na scenu iz filma "nicija zemlja" kad onaj u rovu komentira: a sranja u ruandi..:)
ja mislim da bi trebao biti bolji od nekog da bi se usudio komentirat njegove mane... :?
nosara

#1356 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

jakako wrote:neki komentari me podsjecaju na na scenu iz filma "nicija zemlja" kad onaj u rovu komentira: a sranja u ruandi..:)
ja mislim da bi trebao biti bolji od nekog da bi se usudio komentirat njegove mane... :?
Pa da je tema o sranju u ruandi, zasto da ne...

A sta, oni su bolji od nas... Po cemu...? Dugu, kriminalu, korupciji, nesposobnoj vlasti, klero-nacionalizmu koji ih prozdire...?
jakako

#1357 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by jakako »

nosara wrote:
jakako wrote:neki komentari me podsjecaju na na scenu iz filma "nicija zemlja" kad onaj u rovu komentira: a sranja u ruandi..:)

A sta, oni su bolji od nas... Po cemu...? Dugu, kriminalu, korupciji, nesposobnoj vlasti, klero-nacionalizmu koji ih prozdire...?

tema jeste,ja sam rekao u kojem slucaju bi ja nekoga mogao blatit..

hrvatska nije super zemlja ali je sredjenija od bosne..ruku na srce bolji su barem u rijesavanju duga,kriminala,korupcije..ima i zaduzenijih zemalja od hrvatske..pa opstaju..ne birni to i bosnu ceka kad se drzava sredi i krene sa razvojem..
nosara

#1358 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

jakako wrote:
nosara wrote:

tema jeste,ja sam rekao u kojem slucaju bi ja nekoga mogao blatit..

hrvatska nije super zemlja ali je sredjenija od bosne..ruku na srce bolji su barem u rijesavanju duga,kriminala,korupcije..ima i zaduzenijih zemalja od hrvatske..pa opstaju..ne birni to i bosnu ceka kad se drzava sredi i krene sa razvojem..
Nema nikakvog blacenja... Samo argumenti...
jakako

#1359 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by jakako »

Nema nikakvog blacenja... Samo argumenti...[/quote]

argumenti stoje,to niko ne osporava...samo mi je glupo kad je neko u goroj situaciji od HR da to ne vidi...
Mihaelj

#1360 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Mihaelj »

Bosnolog wrote:Pa normalno da je bio dogovoreni rat,za cetiri dana bjezanije koliko je trajalo dogovoreno oslobadanje RSK sve govori za sebe,....To ni NATO ne bi mogao odraditi,.Mostar su napadali sa svim i svacim ukljucujuci i HV pa ni metra ne pomakose na liniju fronta,....Ma to je bilo vise manekensko paradiranje,.

U Hrvatskoj je pravo ratiste bilo na pocetku rata 1991 kada su branili Vukovar i nesto u dubrovackom zaledu ostalo je bilo mnogo slabijjeg inteziteta i prekidano sporazumima.Neka sela Baranje i nesto na Sibenskom i Zadarskom zaledu koje su granatirali sa udaljenosti,oko Okucana,Pakraca i Borova sela sto su bila manja mjesta i tesko odbranjiva,....
Ma ti znaš kakvo je stanje u Hrvatskoj bilo. Nemaš pojma i ne miješaj se tamo gdje ti nije mjesto jer ima ljudi koje pogađa ovo tvoje pisanje. To je isto kao da ja tebi kažem da je u BiH bilo pravo ratište u Sarajevu i nešto u Tuzli, a ostalo sve slabijeg intenziteta. Mislim da bi me poslao u 3pm, jel tako?

Naravno da NATO ne bi mogao odraditi kad NATO nema tako sposobne momke kao što je HV imala '95. godine. :thumbup:
nosara

#1361 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Upravo bi ta iduća emisija mogla biti povod zbog kojeg se Latinica ukida, smatra predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. Naime, nakon što su Denis Latin i njegova ekipa proteklih tjedana uglavnom obrađivali nešto lakše teme, emisija koju su pripremali trebala je biti kontroverzna u punom smislu riječi. Već sam naslov Latinice koju nikad nećemo vidjeti govori dovoljno - "Je li rat bio dogovoren?"

Zasto je zaustavljena istina...?

Od smrada niko nije umro, makar to bio smrad izdaje... :evil:
cikafe

#1362 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by cikafe »

Mihaelj wrote:
Bosnolog wrote:Pa normalno da je bio dogovoreni rat,za cetiri dana bjezanije koliko je trajalo dogovoreno oslobadanje RSK sve govori za sebe,....To ni NATO ne bi mogao odraditi,.Mostar su napadali sa svim i svacim ukljucujuci i HV pa ni metra ne pomakose na liniju fronta,....Ma to je bilo vise manekensko paradiranje,.

Ma ti znaš kakvo je stanje u Hrvatskoj bilo. Nemaš pojma i ne miješaj se tamo gdje ti nije mjesto jer ima ljudi koje pogađa ovo tvoje pisanje. To je isto kao da ja tebi kažem da je u BiH bilo pravo ratište u Sarajevu i nešto u Tuzli, a ostalo sve slabijeg intenziteta. Mislim da bi me poslao u 3pm, jel tako?

Naravno da NATO ne bi mogao odraditi kad NATO nema tako sposobne momke kao što je HV imala '95. godine. :thumbup:
HAHAHAHAHAHAHA jel ovo moja cuna je veca od tvoje?
Mihaelj

#1363 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Mihaelj »

nosara wrote::lol:

Kako si ih samo prozreo pa to je čudo. Ta jedna emisija bi dovela do raspada države i nanovo bi se pisala povijest pa su je morali zabraniti. :lol:

U svojoj bezgraničnoj pronicljivosti, međutim, zaboravljaš da je Latin napravio kroz svoju povijest bar 10-ak emisija o dogovorenom ratu, prodanom Vukovaru i Posavini te zločinačkoj Oluji, a Hrvatska još uvijek postoji kao što postoji i mit o pobjedi u Oluji. Inače, ne znam kakav je to mit? Zar mi želiš reći da smo u Oluji zapravo izgubili? :lol:

Što se tiče HRT-a, on je postao režimska televizija i svakoga tko zucne protiv HDZ-a miču s televizije. Ukinuli su Latinicu, Poslovni klub Đure Tomljenovića i mislim da ukidaju Otvoreno. HTV više ne pratim pa mi je svejedno, ali kad dođe SDP na vlast svi ti HDZ-ovi prirepci će letjeti s televizije i tome se iskreno veselim.
nosara

#1364 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Mihaelj wrote: U svojoj bezgraničnoj pronicljivosti, međutim, zaboravljaš da je Latin napravio kroz svoju povijest bar 10-ak emisija o dogovorenom ratu, prodanom Vukovaru i Posavini te zločinačkoj Oluji, a Hrvatska još uvijek postoji kao što postoji i mit o pobjedi u Oluji. Inače, ne znam kakav je to mit? Zar mi želiš reći da smo u Oluji zapravo izgubili? :lol:
Nikad...! Pratim Latinicu i znam da nikada nije bila tema ni slicna ovoj... Ovo drugo su lokalne stvari, ali "dogovoreni rat" obuhvata sve... Obuhvatio bi... Ali nece... Zasto...?

Kad imas razbacane kockice to je jedno, ali kad ih sve slozis, svaku na svoje mjesto, pojavi se kompletna slika... "Dogovorenog rata"...
Bosnolog

#1365 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bosnolog »

Mihaelj wrote:

Obziorm da sam zivio u Hrvatskoj u vrijeme napada velikosrpske politike preko Marticevih pobinjenika uz pomoc JNA na Hrvatsku do sarajevskog primirja kada je fakticki rat zavrsen do Oluje i prebacen u Bosnu.Stoga odlicno znam sto se desavalo jer sam bio ukljucen u odbranu Hrvatske do Avgusta 1991 godine kao i dobar broj mojih prijatelja koji su zivjeli u Hrvatskoj i boravli na Sibenskom,Zadarskom i Dubrovackom ratistu,...Vise od dvadeset hiljada Bosnajka je branilo Hrvatsku a mnogi dadose zivote ukljucujuci neke moje prijatelje,....

Dobar dio se tih istih borqaca i komandnog kardra pocetkom rata u BiH pridruzio odbrani BiH iako su zivjeli u Hrvatskoj gdje su ima ostale porodice :razz: ,....Mnogi koji su osali u HV za vrijeme sukoba HVO i ARBiH su dozivjeli nevidene uvrede i sikaniranja te degradiranja od strane ustasoidno hercegovacke struje fakina koji su imali uticaj na kadrovska postavljenja unutar HV-a i bili najvece smece prema svojim ratnim kolegama.

Znam cak slucaj gdje su suprugu sa troje dijece izbacili u Sibeniku iz njenog stana pa zavrsila na otoku Obunjan pod satorom sa izbjeglicama iz Bosne iako joj je muz bio pripadnik ZNG a potom HV i branio taj isti Sibenik od cetnika, Tako mu je zahvaljeno za odbranu Hrvatske a njihov stan je trebao herceg jastrebu i nekadasnjem kolegi pripadniku HV koji mu je porodicu izbacio iz stana u vrijeme sukoba ARBiH i HVO i HV-a 1993.

Njegova supruga je sa djecom otisla u trece zemlje kao izbjeglica iako su prije rata u Hrvatskoj zivili u tom istom stanu u Sibeniku ciji su bili nosioci stanarskog prava.Muz joj je osto u ARBiH do kraja rata dajuci svoj veliki doprinos u RIK-u to jest u odbrani BiH, Ovo je jedna od mnogih akcija gdje je bio ucesnik,.....http://www.youtube.com/watch?v=fftLEhWCBDI Da bi nakon rata sudski vratio stan i izbacio smece iz svog stana u koji je zapadnohercegovacki krimos upao jer se tada smatrao visim iznad zakona u Hrvatskoj,....

Oluja je bila dogovorena bjezanija i rat u BiH sa ratom u Hrvatskoj okolnostima pod kojima je voden je nemoguce porediti ni po jednom parametru,.....Hrvaska je bila takode zrtva velikosrpske hegemonije i mnogi nevinu civili su stradali na poctku rata 1991.Da bi Tudman primjenio istu velikohrvatsku hegemoniju nad BiH s ciljem stvaranja Banovine,...Hrvatski narod je zasluzio i dobi svoju slobodu u Hrvatskojali je Tudmanova i Suskova polikika kao i onih koji su ih podrzavali bilo potpuno nesto drugo prema BiH s cime se nisam slagao i protiv cega sam cesto pisao,....

Za ovaj boldirani dio mogu samo reci da ostavis to na cemu si na vrijeme jer ovakvim izjavama stvaras o sebi sliku neozbiljnog forumasa,.... :mrgreen:
Mihaelj

#1366 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Mihaelj »

Bosnolog wrote:Obziorm da sam zivio u Hrvatskoj u vrijeme napada velikosrpske politike preko Marticevih pobinjenika uz pomoc JNA na Hrvatsku do sarajevskog primirja kada je fakticki rat zavrsen do Oluje i prebacen u Bosnu.Stoga odlicno znam sto se desavalo jer sam bio ukljucen u odbranu Hrvatske do Avgusta 1991 godine kao i dobar broj mojih prijatelja koji su zivjeli u Hrvatskoj i boravli na Sibenskom,Zadarskom i Dubrovackom ratistu,...Vise od dvadeset hiljada Bosnajka je branilo Hrvatsku a mnogi dadose zivote ukljucujuci neke moje prijatelje,....

Dobar dio se tih istih borqaca i komandnog kardra pocetkom rata u BiH pridruzio odbrani BiH iako su zivjeli u Hrvatskoj gdje su ima ostale porodice :razz: ,....Mnogi koji su osali u HV za vrijeme sukoba HVO i ARBiH su dozivjeli nevidene uvrede i sikaniranja te degradiranja od strane ustasoidno hercegovacke struje fakina koji su imali uticaj na kadrovska postavljenja unutar HV-a i bili najvece smece prema svojim ratnim kolegama.

Znam cak slucaj gdje su suprugu sa troje dijece izbacili u Sibeniku iz njenog stana pa zavrsila na otoku Obunjan pod satorom sa izbjeglicama iz Bosne iako joj je muz bio pripadnik ZNG a potom HV i branio taj isti Sibenik od cetnika, Tako mu je zahvaljeno za odbranu Hrvatske a njihov stan je trebao herceg jastrebu i nekadasnjem kolegi pripadniku HV koji mu je porodicu izbacio iz stana u vrijeme sukoba ARBiH i HVO i HV-a 1993.

Njegova supruga je sa djecom otisla u trece zemlje kao izbjeglica iako su prije rata u Hrvatskoj zivili u tom istom stanu u Sibeniku ciji su bili nosioci stanarskog prava.Muz joj je osto u ARBiH do kraja rata dajuci svoj veliki doprinos u RIK-u to jest u odbrani BiH, Ovo je jedna od mnogih akcija gdje je bio ucesnik,.....http://www.youtube.com/watch?v=fftLEhWCBDI Da bi nakon rata sudski vratio stan i izbacio smece iz svog stana u koji je zapadnohercegovacki krimos upao jer se tada smatrao visim iznad zakona u Hrvatskoj,....

Oluja je bila dogovorena bjezanija i rat u BiH sa ratom u Hrvatskoj okolnostima pod kojima je voden je nemoguce porediti ni po jednom parametru,.....Hrvaska je bila takode zrtva velikosrpske hegemonije i mnogi nevinu civili su stradali na poctku rata 1991.Da bi Tudman primjenio istu velikohrvatsku hegemoniju nad BiH s ciljem stvaranja Banovine,...Hrvatski narod je zasluzio i dobi svoju slobodu u Hrvatskojali je Tudmanova i Suskova polikika kao i onih koji su ih podrzavali bilo potpuno nesto drugo prema BiH s cime se nisam slagao i protiv cega sam cesto pisao,....

Za ovaj boldirani dio mogu samo reci da ostavis to na cemu si na vrijeme jer ovakvim izjavama stvaras o sebi sliku neozbiljnog forumasa,.... :mrgreen:
Bio si uključen u obranu do kolovoza '91. godine? Kad si vidio da je vrag odnio šalu i da rat počinje onda si izašao iz postrojbi? :D

20 tisuća Bošnjaka nije branilo RH jer '91. godine nije bilo ni 500 Bošnjaka u Bosni i Hrvatskoj zajedno. U Hrvatskoj ti danas živi 20 tisuća Bošnjaka. Želiš reći da su žene, djeca i starci ratovali za Hrvatsku? Bilo je ljudi, ali nemojmo pretjerivati. Isto tako je bilo i dosta Muslimana/Bošnjaka u JNA, npr. Atif Dudaković je granatirao sela po zadarskom zaleđu. No, kako netko gore ima smisla za ironiju isti taj Atif je skoro zaplakao kad su Hrvati došli u pomoć Bihaću.

Naravno da je Oluja bila bježanija. Srbi čim vide naoružane Hrvate bježe glavom bez obzira. Mislim da su sve one godine plašenja ustašama negativno djelovale na njihovu psihu. :D
Mihaelj

#1367 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Mihaelj »

nosara wrote:
Mihaelj wrote: U svojoj bezgraničnoj pronicljivosti, međutim, zaboravljaš da je Latin napravio kroz svoju povijest bar 10-ak emisija o dogovorenom ratu, prodanom Vukovaru i Posavini te zločinačkoj Oluji, a Hrvatska još uvijek postoji kao što postoji i mit o pobjedi u Oluji. Inače, ne znam kakav je to mit? Zar mi želiš reći da smo u Oluji zapravo izgubili? :lol:
Nikad...! Pratim Latinicu i znam da nikada nije bila tema ni slicna ovoj... Ovo drugo su lokalne stvari, ali "dogovoreni rat" obuhvata sve... Obuhvatio bi... Ali nece... Zasto...?

Kad imas razbacane kockice to je jedno, ali kad ih sve slozis, svaku na svoje mjesto, pojavi se kompletna slika... "Dogovorenog rata"...
Latin ima uvijek istu spiku. Dobar je kad se drži emisija o kriminalu u državi i vladi, ali kad počne jugonostalgičarske žalopojke onda je naporan. Jedna emisija o kriminalu, a druga o Jugoslaviji pa o kriminalu pa o raspadu Juge. Očito mu je to teško palo. :(

Stvar je jednostavna. Srbi su napali, Hrvati i ostali su se obranili i zdravo. Zdravoooo :D
panonije85

#1368 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by panonije85 »

rat u bosni s ciljem stvaranja hrvatskih teritorija bila je opsesija tuđmana (o obnovi banovine pisao već 70-ih, sviđalo se to nekome ili ne) i radikalne struje hdz-a, nipošto hrvatskog naroda - njemu je glavni i jedini cilj bila samostalnost i pridruživanje evropi. nije narod tuđman dobio zavjetom "velike" nego slobodne hrvatske. uostalom, teritorijalne pretenzije nisu bile dijelovi javnog političkog diskursa (za razliku od npr. miloševićevog koji ih eksplicitno istico), bio je to više ili manje tajni plan.

cenzura i kadrovske svinjarije na hrt-u su očajnički pokušaj hdz-ovskih kadrova koji su svjesni da su na zalasku vlasti. latinica je jedna od najboljih i najvažnijih projekata i povijesti hrt-a, izrazito je subverzivna pa je logično da je trn u oku vlasti.

licitiranje težinom ratova u bosni i hrvatskoj, i ratovima općenito, je neukusno i uvredljivo, prvenstveno za one koji su u njima izgubili sve najvrjednije, a i besmisleno. nije patnja ulje u motoru da ju možeš izmjerit. nažalost, uvijek postoje oni, poput bosnologa, koji su uvjereni da mogu.
nosara

#1369 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

panonije85 wrote:rat u bosni s ciljem stvaranja hrvatskih teritorija bila je opsesija tuđmana (o obnovi banovine pisao već 70-ih, sviđalo se to nekome ili ne) i radikalne struje hdz-a, nipošto hrvatskog naroda - njemu je glavni i jedini cilj bila samostalnost i pridruživanje evropi. nije narod tuđman dobio zavjetom "velike" nego slobodne hrvatske. uostalom, teritorijalne pretenzije nisu bile dijelovi javnog političkog diskursa (za razliku od npr. miloševićevog koji ih eksplicitno istico), bio je to više ili manje tajni plan.

cenzura i kadrovske svinjarije na hrt-u su očajnički pokušaj hdz-ovskih kadrova koji su svjesni da su na zalasku vlasti. latinica je jedna od najboljih i najvažnijih projekata i povijesti hrt-a, izrazito je subverzivna pa je logično da je trn u oku vlasti.

licitiranje težinom ratova u bosni i hrvatskoj, i ratovima općenito, je neukusno i uvredljivo, prvenstveno za one koji su u njima izgubili sve najvrjednije, a i besmisleno. nije patnja ulje u motoru da ju možeš izmjerit. nažalost, uvijek postoje oni, poput bosnologa, koji su uvjereni da mogu.
Niko nije tvrdio da ste svi ucestvovali u namjestaljki... Ali ste, u velikoj vecini, ubijedjeni u "veliku pobjedu"...
Kad neko sa mozgom pokusa razbiti mit, naleti na zid...

Da nema mita, ne bi bilo ni zida...
Hodidid

#1370 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hodidid »

A ovaj Mihaelj je jos jedan od onih u nizu sto misli da mu je general Marekovic izbio na drzavnu granicu RH i BiH i tamo se rukovao sa Dudakom.
Boze moj tako je javio HRT onomad.
karanana

#1371 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by karanana »

gdje se rukovalo?
u hrvatskoj negdje?

pa dobro eto mi smo usli do plitvica 10ak kilometara u hrvatsku, a hrvati usli 15 kilometara od banjaluke i dole pregazili grahovo, drvar i mrkonjic.
Hodidid

#1372 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hodidid »

karanana wrote:gdje se rukovalo?
u hrvatskoj negdje?

pa dobro eto mi smo usli do plitvica 10ak kilometara u hrvatsku, a hrvati usli 15 kilometara od banjaluke i dole pregazili grahovo, drvar i mrkonjic.
Nije poenta u tome dokle su oni dosli sa svojim snagama u BiH. Poenta je tome da zive ljudi u oblacima da su iskljucivo oni oslobodili svaki pedalj hrvatske zemlje bez icije pomoci. Naravno kad se pokrene pitanje ratnih zlocina u opcini Dvor na Uni onda se "otrijezne" pa kazu hej nismo mi. To je 5 korpus uradio. Uspjesi njima a zlocini nama :D .

A sto se tice navedenih opcina a jes i to bilo bozije slovo za odraditi. Te tri opcine su relativno velike a slabo naseljene. Kad se probije prva linija siroko ti polje do BL.
Bosnolog

#1373 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bosnolog »

Mihaelj wrote:
Bio si uključen u obranu do kolovoza '91. godine? Kad si vidio da je vrag odnio šalu i da rat počinje onda si izašao iz postrojbi? :D

20 tisuća Bošnjaka nije branilo RH jer '91. godine nije bilo ni 500 Bošnjaka u Bosni i Hrvatskoj zajedno. U Hrvatskoj ti danas živi 20 tisuća Bošnjaka. Želiš reći da su žene, djeca i starci ratovali za Hrvatsku? Bilo je ljudi, ali nemojmo pretjerivati. Isto tako je bilo i dosta Muslimana/Bošnjaka u JNA, npr. Atif Dudaković je granatirao sela po zadarskom zaleđu. No, kako netko gore ima smisla za ironiju isti taj Atif je skoro zaplakao kad su Hrvati došli u pomoć Bihaću.

Naravno da je Oluja bila bježanija. Srbi čim vide naoružane Hrvate bježe glavom bez obzira. Mislim da su sve one godine plašenja ustašama negativno djelovale na njihovu psihu. :D
Ti iz posta u post se blamiras sebe i pokazujes svoj karakter,U odbrani Hrvatske je bilo vise od dvadeset pet hiljada Bosnjaka a dobar dio su cak dosli iz Bosne sto je najvece angazovanje i ucesce od svih nacinalnih manjina i mnogo veci procenat ucestovanja procentulno ukljucujcui i hrvatski narod u cjelini,.....Ti si samo jos jedan beskarakteran bosnomrzac nesto poput siskovackog Ose,....Treba da znas da je Bosnjaka najvise procentualno i dalo svoje zivote u odbrani Hrvatske i najvise ucestvovalo shodno procentu koliko ih je zivilo u Hrvatskoj a mnogi nisu bili rodeni u njoj ukljucujuci i mene,....

Moje angazovanej je bilo iskljucivo na dobrovoljnoj osnovi,nisam bio vezan nikavim kontraktom niti mobilisan.Za razliku vecine mojih komsija Hrvata koji se nisu ukljucili u odbranu Hrvatske jer sam zivio na otoku koji nije imao nikakvih ratnih sukoba,Turizam kao glavna privredna grana je bio u qurcu prezivljavalo se od ribolova to jest od onog sto ulovos :mrgreen: ,cak su me neki prijatelji lokalne komsije Hrvati rodeni u Hrvatskoj odvracali od moje odluke da idem braniti njihovu drzavu,... ;-)

Pratio sam svo vrijeme dok sam bio u Hrvatskoj i brinuo se sto se desava u Bosni i sto ce biti s njom a koja je bila sve vise okupirana silnim korpusima JNA koji su se povlacili iz Slovenije i Hrvatske gdje je zavrsen rat krajem 1991 odnosno sarajevskim primirjem kada je rat prebacen u Bosnu.U Avgistu 1991 sam rekao kolegama iz HV da bi zelio otici do Sarajevo da se raspitam i saznam da li se sta radi u BiH po pitanju organizacije odbrane BiH i dosao do ljudi koji su vec zapoceli raditi na formiranju PLBiH koja je tada bila u fazi osnivanja i radila u strogoj ilegali,od kada sam se aktivno ukljucio u pripremu odbranu RBiH i rat koji je slijedio nakon referenduma i nezavisnosti,...

Sa tim ljudimai bivsim kolegama iz HV sam bio svo vrijeme u kontaktu i imao par sastanaka u Lori na pocetku rata u Bosni kada je potpisan prvi vojni sporazum izmedu Hrvatske i RBiH o uzajamnoj pomoci i saradlji,nakon sto je potpisan prekid rata u Hrvatskoj cuvenim sarajevskim primirjem,od HV smo dobili nesto oruzja a jedan dio je kupljen na cemu im veliko hvala.Ta saradnja je sve vise blijedila kako se zapadna hercegovina oslobadala od JNA i cetnika.Nakon oslobadanja Mostara saradnja je gotovo bila prekinuta a nase konvoje su herceg jastrbovi zaustavljali pljacklali,prvo uzimali novac na svakom punktu da bi propustili konvoj,Potom(krajem 1992) se napada Prozor a zatom se Bosnjaci koji su bili u HVO-u hapse i odvode u konc logore po Hercegovini masovno progone,pljackaju i pale im imovinu te ruse bogomolje kada pocinje otvoreni sukom HVO i ARBIH po planu iz Karadordeva to jest dogovor Tudman-Milosevic o uspostavi Banovine i podjeli BiH.

Moj doprinos odbrani Hrvatske nekoga ko nije roden u njoj gdje sam imao i jos uvijek imam stan a gdje sam relativno kratko zivo prije pocetak rata je bio veci nego 80% Hrvata rodenih u Hrvatskoj kao i vecine Bosnajka koji su zivjeli u Hrvatskoj ukljucujcuci i ogroman broj dobrovoljaca koji su dosli da pomognu odbrani Hrvatske.

Da si neki karakter izvinuo bi se javno za svoje gluposti i omalovazenje koje ovdej pises o Bosnjacima i njohvoj pomoci i zivotima datim u odbrani Hrvatske.Izgleda da smo dobili jos jednog Osu na forumu,....... ;-)

Vezano za Atifa Dudakovica nisam upoznat,samo bih te podsjetio da se raspitas za Antu Jelavica onog sto ga je naslijedio Jugo cirilicini Covic a koji je pobjegao u Hrvatsku o njegovoj proslosti kao i vecine Hrvata koji su bili u okupatprskoj JNA a mnogi su je ruslili iako su bili rodeni Hrvati iz Hrvatske ili Bosne.Dudakovic vam je svo vrijeme preko petog Korpusa vezivao Kninski korpus i Marticevce za peti korpus ARBiH i Abdicevce sa koji se sve godine ratovalo,Poenta je sto si ti los karakter i nezahvalan covjek i sto trazis nekome dlaku u oku ali ne vidus balvan u svom vlastitom..... ;-)
slobodni armirach

#1374 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by slobodni armirach »

omaklo se :D

U holu zgrade Vijeća EU tepih s mapom Velike Mađarske
http://www.sarajevo-x.com/svijet/eu/clanak/110115029

Image
Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1375 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pici »

slobodni armirach wrote:omaklo se :D

U holu zgrade Vijeća EU tepih s mapom Velike Mađarske
http://www.sarajevo-x.com/svijet/eu/clanak/110115029

Image
Image
eeeeee dobra stara vremena kad je pešta puna kupleraja bila.....eeeeeeee :mrgreen:
Post Reply