Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dzem

#1351 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by dzem »

Brisbane wrote:
dzem wrote:

Pa ja stvarno ne znam zasto se pise toliko kako su turci losi u vodjenju politike i vodjenju poslova,pa pogledajte njihovu zemlju a pogledaj samo nas.
Ja stvarno mislim da nasima niko ne odgovara kad udju s nekim u partnerstvo jer im se tada vezu ruke za nastavak kradje firme.
pratim ovo vec duze vremena trebali bi nasi biti ponosni sto su sklopili partnerstvo sa uglednom avio kompanijom kao sto je Turksih Airlines a ne pricali koje kakve gluposti.
Sve sto ne funkcionise u kompaniji je zbog naseg rukovodstva.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
Turkey bjaaaaaaaaaaaaaaazi

hahhahahhahahhah EXTRA trebali bi i nase ovako sredit pa bi bili super,proizvodili bi od IGLE pa DO TENKA kao sto oni to rade a ne jos vodu pored ovolikog bogatsva jos je uvozili iz drugih drzava ciji kvalitet nije ni priblizno nasem, ako ne mozes milom i postenjem onda posteno silom !!!!!!! :D :D
zonbirile

#1352 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zonbirile »

samo još objasniti kako to da male državice imaju svaka svoju aviokompaniju,.a velike svjetske se gase ,ili fuzionišu.Balkanski papanluk.
ljubav_aha

#1353 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

It is planning to add a second B737-400 and an A319-100 from parent Turkish Airlines (TK/Istanbul Ataturk) early next year.

znaci do kraja mjeseca mart-a bi trebali biti u BiH
Koshpa

#1354 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

ljubav_aha wrote:It is planning to add a second B737-400 and an A319-100 from parent Turkish Airlines (TK/Istanbul Ataturk) early next year.

Pogresna info ljubav

Oba aviona ce biti 737/700 a tacno je da jedan dolazi do kraja marta, i taj je vec u Istanbulu na "farbanju" :wink:
jefferson

#1355 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote:
ljubav_aha wrote:It is planning to add a second B737-400 and an A319-100 from parent Turkish Airlines (TK/Istanbul Ataturk) early next year.

Pogresna info ljubav

Oba aviona ce biti 737/700 a tacno je da jedan dolazi do kraja marta, i taj je vec u Istanbulu na "farbanju" :wink:
E to ce garant napuniti avione BH Airlinesa! Samo raja kad cuje da je 737-700, ima odmah da pohrle letiti BHA.
nego Koshpa kad ce code sharing sa ostalim kompanijama, pustite se vi farbanja?
zurich

#1356 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zurich »

evo informacija od mene posto jedan moj dobar prijatelj radi za SWISS. BH Airlines je vec uputio oficijelnu ponudu tj pismo namjere prema SWISS vezano za "interline agreement" sto je puno vaznije od pukog code-share. To bi znacilo da bi SWISS trebao imati pristup rezervacijskom sistemu i bookirati mjesta na masinama BH AIrlinesa.

Ipak, stvar je malo komplikovanija jer SWISS u principu ima interesa ali mora paziti na AUA i LH koji istu stvar moraju "aminovati". Da se sam SWISS pita, taj ugovor bi bio potpisan jos jucer a ne danas ili sutra. Dakle, nije sve do BH Airlinesa iako bi oni mogli biti malo azurniji i malo izlobirati cijelu stvar.

A propos online bookinga, jos prije tacno mjesec dana na ovom istom forumu se spominjalo karticno placanje kao "vec rijesena stvar". Proslo je mjesec dana i stvar nije realizovana. Mislim da jedna ozbiljna kompanija sebi takve izlete i izjave ne SMIJE dopustiti. Stvari se objavljuju zaista onda kada su sigurne a i promjene se komuniciraju. Avioputnici nisu bas idioti da tek tako zaborave sta je prije mjesec dana objavljeno i sada (ne)opravdano (jos uvijek) neostvarno.
Brisbane

#1357 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Brisbane »

zurich wrote:evo informacija od mene posto jedan moj dobar prijatelj radi za SWISS. BH Airlines je vec uputio oficijelnu ponudu tj pismo namjere prema SWISS vezano za "interline agreement" sto je puno vaznije od pukog code-share. To bi znacilo da bi SWISS trebao imati pristup rezervacijskom sistemu i bookirati mjesta na masinama BH AIrlinesa.

Ipak, stvar je malo komplikovanija jer SWISS u principu ima interesa ali mora paziti na AUA i LH koji istu stvar moraju "aminovati". Da se sam SWISS pita, taj ugovor bi bio potpisan jos jucer a ne danas ili sutra. Dakle, nije sve do BH Airlinesa iako bi oni mogli biti malo azurniji i malo izlobirati cijelu stvar.

A propos online bookinga, jos prije tacno mjesec dana na ovom istom forumu se spominjalo karticno placanje kao "vec rijesena stvar". Proslo je mjesec dana i stvar nije realizovana. Mislim da jedna ozbiljna kompanija sebi takve izlete i izjave ne SMIJE dopustiti. Stvari se objavljuju zaista onda kada su sigurne a i promjene se komuniciraju. Avioputnici nisu bas idioti da tek tako zaborave sta je prije mjesec dana objavljeno i sada (ne)opravdano (jos uvijek) neostvarno.

ma daj, pa ko planira letiti sa Swissom ?
Mala manjina. Oni moraju uvezati karte sa LH i AF&KLM (iako su razlicite alijanse) jer vecina ljudi koliko znam dolazi preko njih do gradova odakle BHA moze preuzeti...
A sta reci o kupovini karata s CC, prije 55 strana i godinu dana o tome vec pricamo.
I da hocu ne mogu kupiti kartu BHA, prema tome nista....
sorge_sa

#1358 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sorge_sa »

Brisbane wrote:
dzem wrote:

Pa ja stvarno ne znam zasto se pise toliko kako su turci losi u vodjenju politike i vodjenju poslova,pa pogledajte njihovu zemlju a pogledaj samo nas.
Ja stvarno mislim da nasima niko ne odgovara kad udju s nekim u partnerstvo jer im se tada vezu ruke za nastavak kradje firme.
pratim ovo vec duze vremena trebali bi nasi biti ponosni sto su sklopili partnerstvo sa uglednom avio kompanijom kao sto je Turksih Airlines a ne pricali koje kakve gluposti.
Sve sto ne funkcionise u kompaniji je zbog naseg rukovodstva.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
Turkey bjaaaaaaaaaaaaaaazi

Image
zurich

#1359 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zurich »

Brisbane wrote:
zurich wrote:evo informacija od mene posto jedan moj dobar prijatelj radi za SWISS. BH Airlines je vec uputio oficijelnu ponudu tj pismo namjere prema SWISS vezano za "interline agreement" sto je puno vaznije od pukog code-share. To bi znacilo da bi SWISS trebao imati pristup rezervacijskom sistemu i bookirati mjesta na masinama BH AIrlinesa.

ma daj, pa ko planira letiti sa Swissom ?
Mala manjina. Oni moraju uvezati karte sa LH i AF&KLM (iako su razlicite alijanse) jer vecina ljudi koliko znam dolazi preko njih do gradova odakle BHA moze preuzeti...
A sta reci o kupovini karata s CC, prije 55 strana i godinu dana o tome vec pricamo.
I da hocu ne mogu kupiti kartu BHA, prema tome nista....
uopste nije bitno tko planira letiti SWISSom jer je samo pitanje po meni suvisno. Stvar je u tome da BH airlines jedino u ZRH ima pristojan slot za konektirajuce letove za sjevernu ameriku. FRA i ostali su malo rigorozniji sto zbog prenatrpanosti slotova sto zbog tipa aviona ATR koji je u prilazu veoma spor te time "zagusuje saobracaj".
Kada i ako JA pocne letjeti nekim mlaznim avionom moze poceti razmisljati o nekom slotu koji ce zadovoljiti potrebe za connecting putnike za interkonti letove. Sa sadasnjim slotovima se moze fino prema Aziji. Ja sam prvi jednom iz Tuzle letio za Singapore bez ikakvih problema( let natrag nije bio prema Bosni).
jefferson

#1360 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Mislim da svaka koopeacija je za phval. Problem je sto nece biti nista od toga jer znajuci menandzment BH Airlinesa ljudi iz SWISS-a ce samo odmahnuti rukom. Mislim da je problem BHA menandzment. To treba otjerat pa onda poceti novu pricu, sve do tada je presipanje iz supljeg u prazno.
I ja da, izgleda da jedino farbanje menandzmentu ide kako treba :D
ljubav_aha

#1361 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Mislim da svaka koopeacija je za phval. Problem je sto nece biti nista od toga jer znajuci menandzment BH Airlinesa ljudi iz SWISS-a ce samo odmahnuti rukom. Mislim da je problem BHA menandzment. To treba otjerat pa onda poceti novu pricu, sve do tada je presipanje iz supljeg u prazno.
I ja da, izgleda da jedino farbanje menandzmentu ide kako treba :D
:)
akcija007

#1362 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Ako BH Airlines nece/ne zeli/ne moze da uvede let do Amsterdama, zasto KLM ne uvede taj let ili smo mi i dalje premalo trziste za KLM ? Dosta nasih stize u AMS s KLM ili Nortwestom pa dalje nastavljaju s CA via ZAG za SA .
jefferson

#1363 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

akcija007 wrote:Ako BH Airlines nece/ne zeli/ne moze da uvede let do Amsterdama, zasto KLM ne uvede taj let ili smo mi i dalje premalo trziste za KLM ? Dosta nasih stize u AMS s KLM ili Nortwestom pa dalje nastavljaju s CA via ZAG za SA .
hmmm, a sta mislis da mi posaljemo par mailova KLM-u i objasnimo im situaciju i mogucnosti, mozda upali? Treba probat!
akcija007

#1364 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Da posaljemo mail KLM-u odgovorili bi a BH Airlines ne bi nam nikada odgovorila . Sroci text pa da ga posaljemo.
Kad pogledam SA ZG i BG airports ako eliminisem letove domacih aviokompanija BHA,JAT-a i CA koliko mi zaostajemo i placamo skuplje avio karte sto nemamo stranih aviokompanija vise. OK razumijem nama je negativni kontekt vizni rezim za EU i mi i Srbi i Hrvati imamo vizni rezim za preko bare OK ,ako su to negativne strane zar nije pozitivna strana sto ima nasih u svijetu preko milion ne dolazi milion ljudi na odmor u Bosnu svi autom ,neka velika vecina dolazi avionom +rodbina odavde sto im ide avionom u posjetu +kad neko ide na turisticko putovanje avionom,sluzbeni puit i sl...
Sjetite se , prije 4-5god mislim kad nas je British povezivao 3 puta nedjeljno sa London Gatwickom. Odavno su ukinuli taj let, zasto s Gatwickom a ne s Heatrow ima grada na svijetu odakle nema leta s Heatrow. CSA kad je letila za Prag kazu da mjesta nisi mogao naci na letu da su ljudi za Budimpestu letili preko Praga a ne na direktnom Maleva jer je jeftinije. Alitalia za Milano ne znam sta je s njima bilo ukinut je i taj let, Swiss za Cirih koji je imao odlicne konekcije za USA je isto ukinut. Zato su ove kompanije morale ukinuti letove ove !?
Mislim da ce KLM-u biti zbog reda letenja problem da uopste razmislja o uvodjenja AMS SJJ jer na Schipholu su udarni dolaski sa vecini svjetskih destinacija KLM-a,Delte i NW govorim po evropskom vremenu od ujutro do negdje 10-11h , a polasci iz AMS su od podneva pa nadalje. Znaci,morali bi uvesti let koji je prilagodjen da dolasci i polasci omogucuju ukljucivanje u gotove sve valove na AMS aerodromu a to znaci polazak iz SA ujutro da stigne u AMS do 10:30h i povratak u/oko 12h sto je nemoguce izvesti KLM-u zbog aviona jer mu SJJ nije maticni aerodrom.

Air France 2 puta povezuje Zagreb s CDG-om i BEG jedanput s CDG-om zasto makar jednom dnevno ne povezuju i nas !? Lufthansa koja nas povezuje s Minkenom samo jednom(zasto samo jednom ,ovog ljetnog reda letenja nece biti drugog dodatnog leta z Minhen) i ZAG i BEG povezuje 3-4puta dnevno kako s MUC tako i s FRA.

Kako od ove nase kompanije,nema nista,hajmo diskotovati o stranim aviokompanijama koje lete za SA, koga bismo zeljeli na SA airportu da nas poveze s kojim gradom.
Koshpa

#1365 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

@Akcija

Mislim da sam prije nekoliko stranica napisao da BHA planira uvesti liniju za Amstedram pocetkom ljetne sezone
jefferson

#1366 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Mislim da raspored uopste nije problem na Schipholu. S obzirom na kapacitet i da je to udarna luka za americke dolaske iz Detroita i Minneapolisa, uvijek se moze naci slot za avion iz SJJ. Npr, ja sam prije 8 dana letio preko AMS za ATL sa letom koji polazi iz AMS u 14.35, a ATL aerodrom je najprometniji na svijetu sa skoro 100 miliona putnika. U tom avionu sam vidio bar 7-8 bosanaca, ustvari nas 6 je sjedilo u istom redu i naravno, svi su isli preko Zagreba. Mislim da kada se ukine vizni rezim da tu ima mjesta i za dva leta dnevno, ali ko zna. Ja se sjecam kad je Alitalia imala par letova dnevno za Milan, nisi mogao opstat od Bosanaca u letovima za ATL, jer ATL je udarna luka u SAD, i ako se dobro uvezes sa AMS ima tu itekako puno potencijalnih musterija. Zato mi nikad, ali bas nikad nece biti jasno sto BHA nije isao u kooperaciju sa kompanijama iz SKY TEAM-a a drugo sto umjesto jebenog Copenhagena nisu odmah uveli AMS.
Evo ti raspored letenja za USA sa AMS:
Dolasci Odlasci:
Atlanta: DL 038: 08.20h DL039: 10.30h
Atlanta: KL 0622: 11.45h KL0621: 14.35h
Boston: NW0230: 08.10h NW0231: 13.50h
Chicago: KL0612: 07.05 KL0611: 11.40h
Chicago: UA0908: 09.10h UA0909: 10.55h
Dallas: KL0670 08.00h KL
Detroit: NW0252: 05.55h NW0253: 08.30h
Detroit: NW0242: 07.55h NW0243: 10.20h
Detroit: KL6248: 11.40h NW0249: 14.10h
Houston: CO0058: 08.05h CO0059: 10.05h
Houston: KL0662: 08.30h KL0661: 10.50h
Houston: KL0664: 12.15h KL0663: 13.45h
Los Angeles:UA0946 07.15h UA0947: 12.20h
Los Angeles:KL0602 11.30h KL0601: 10.25h
Minneapolis:NW0258: 06.40h NW0259: 10.10h
Minneapolis:NW0264 11.00h NW0265: 14.30h
Montreal: KL0672 07.45h KL0671: 13.55h
New York: KL0642 08.00h KL0641: 14.00h
New York: KL0644 11.20h KL0643: 17.00h
Newark: NW0792 06.00h NW0791: 10.40h
Newark: CO0070 08.15h CO0071: 13.20h
San Francis: KL0606 11.00h KL0605: 11.15h
Seattle: NW0232 07.45h NW0233: 10.50h
Toronto: KL0692 07.00h KL0691: 13.45h
Vancouver: KL0682 15.00h KL0681: 17.30h

Eto ne bi mi mrsko sve ove slotove izvuci samo da se vidi koliko je AMS vazan, dok je CDG jos vazniji kada su u pitanju veze sa SAD i kanadom. Cak i ako BHA nece da potpise ugovor sa KLM/Delta, imaju Continental i United iz Star Alliance s kojima mogu. Ali kada je Croatia Airlines kao punopravna clanica Star Alliancea od 01.01. mogla potpisati ugovor sa KLMAir FranceDelta, onda moze i HA.
Medjutim izgleda da je to Recici i ostalima vec previs komplikovano za skontat.

Ja cu srociti text i poslati KLM, ko jebe BHA kad ne znaju pare zaraditi gdje ih ima!
jefferson

#1367 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote:@Akcija

Mislim da sam prije nekoliko stranica napisao da BHA planira uvesti liniju za Amstedram pocetkom ljetne sezone
A hocel biti uvezani letovi ili idete na generaciju 1940-1950 koji zive u Holandiji i sjevernoj njemackoj kao izbjeglice te mozda ne znaju kupiti kartu online nego ide u putnicku agenciju?
Ako je tako, bas cete se opariti!
Brisbane

#1368 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Brisbane »

Hajde ziv bio jefferson, valjda ce KLM uraditi.
Meni iz Australije AMS je ekstra konekcija.
Koshpa

#1369 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

Klm da je htijeo otvoriti liniju za SJJ uradio bi to jos davne 96-te a ne 2010-te al eto sretno vama dijasporcima sa KLM-om i ostalim avio kompanijama, bitno je da vama sve tudje valja a domace ( ustvari BHA vama nije domaca ) ne valja :wink: :oops:
akcija007

#1370 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Ja sam lettio SJJ BUD AMS s Malevom. BUD AMS boing 737-800 180 mjesta full pun. Kad smo sletili na Schiphol u 19:45h od nas 180 putnika , samo 30-tak je cekalo prtljag,sto znaci da je samo 30 -tak putnika izaslo u AMS , ostali su svi zurili prema strelicama i deskovima KLM-a connecting flight,tranzit ...

BH Airlines ako planira kako se kaze pocetkom ljeta uvesti let SJJ AMS to mora sada objaviti i ubaciti u sistem KLM/NW/Delta su ozbiljne kompanije gdje unaprijed sve dogovaraju ubacuju u sistem i nas potencijalni svijet koji ide na ljeto ovamo oni sada kupuju karte ilin su ih vec kupili nece cekati pocetak ljeta da kupe kartu ZA PUT U LJETO ... A ako ce let SJJ AMS biti samo za nase koji zive u Holandiji to je promasaj ,iako im je jeftinije doci avionom iz NL nego autom,niko od njih ne ide avionom jer im se ne isplati kad dodju u SA nemaju auta ,moraju rentati auto ili se voziti taxiem ,pa hoce da idu na more nemaju auta i kad dodju avionom u SA ovi iz NL vise para tako potrose nego autom.Zato svi oni autom dolaze

Na internet stranicama NW se moze kupiti karta iz Zag do USE i ide Croatia do AMS dalje NW,iz SA kupovinu ne daje .

Brisbane, kako vi iz Australije mozete stici preko Amsterdama ? Fatate Malaysia ili KLM iz Kuala Lumpura ili Singapura ili Emirates via Dubai (mislim od maja da je linija DXB
neki

#1371 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by neki »

Sve sto je logicno da BHA uradi sigurno se nece desiti i za to nisu krivi nasi ljudi nego Turci...njima je u interesu da otkupe cijelu kompaniju a to nece raditi podizuci joj vrijednost..sve sto rade od kako su dosli samo je u cilju da sto vise sve sjebu da bi mogli za male pare kupiti i ono 51%. Ukinuli su profitabilne linije a odrzavaju neke na kojima popunjenost nije ni 30%
jefferson

#1372 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote:Klm da je htijeo otvoriti liniju za SJJ uradio bi to jos davne 96-te a ne 2010-te al eto sretno vama dijasporcima sa KLM-om i ostalim avio kompanijama, bitno je da vama sve tudje valja a domace ( ustvari BHA vama nije domaca ) ne valja :wink: :oops:
Prvo ne znam ko je ovdje dijasporac, na koga mislis?
Drugo, jel to lose nesto biti dijasporac?
trece, tvoj post odrazava sustinu problema BH Airlinesa: Kupite kartu i nemojte se ni pojaviti da letite s nama. Mozda najbolje da kupci pored toga sto kupe kartu i sto zivite na drzavnoj sisi daju jos onako kao sadaku neku.
Nije tu bitno valjal tudje. De ti uvezi let, daj mogucnost kada odem na bilo koji internet pretrazivac da kupim kartu u kojoj je uvezan BHA i vidjet ces kako ljudi lete.
Haman vama koncept trzisne ekonomije jos uvijek nije bas jasan!
jefferson

#1373 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

neki wrote:Sve sto je logicno da BHA uradi sigurno se nece desiti i za to nisu krivi nasi ljudi nego Turci...njima je u interesu da otkupe cijelu kompaniju a to nece raditi podizuci joj vrijednost..sve sto rade od kako su dosli samo je u cilju da sto vise sve sjebu da bi mogli za male pare kupiti i ono 51%. Ukinuli su profitabilne linije a odrzavaju neke na kojima popunjenost nije ni 30%
aha, a do tada je BH Airlines bio olicje uspjeha.
Pa VFBiH je jos uvijek vlasnik 51% kompanije, ali ok, znam BiH je to, nama vazda neko drugi kriv za sve.
zurich

#1374 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zurich »

vrlo mi je simpatican vas entuzijazam Jeffersone i Brisbane. Bottom line je da sve sto vi trazite je legitimno i za jednu normalnu ali i malo vecu kompaniju su takve stvari sasvim podrazumijevajuce.

I sada konkretno pitanje Brisbaneu
Brisbane, koliko puta i kako ti uopste dolazis u BiH? Zbog cega ti treba konekcija preko AMS kada imas recimo isti konektirajuci let iz IST kao sto ga ti zahtijevas iz AMS? Zbog cega? Je li mozda jeftinije ili o cemu se radi?

Jeffersona sam vec par puta u svojim postovima apsolvirao tako da nema potrebe filozofirati o necemu sto je ok s jedne strane a s druge strane drzati lekciju o necemu o cemu mi sami na forumu a kako izgleda, na zalost, ni pola direkcije BH Airlinesa nema pojma.

Ko zeli da leti, vec leti. Ja sam ovdje napomenuo da sam iz tuzle isao za aziju i drugi puta za drugu evropsku zemlju (via FRA). bez ikakvih problema. Jeste malo skuplje ali tako je kako je. Da vi svi letite kako pisete ovdje, ne bi avioni letjeli poluprazni, ne bi bio problem nazvati agenciju, traziti da naprave let, dati broj kartice i zavrsiti pricu.

Ali ovdje su ljudi koji gledaju na svaku marku/dolar i da se sve napravi tako, vi bi ste se zalili zasto je recimo JA skuplji od Austriana i letjeli bi ste AUAom jer eto JA "krade i ubire novac". Ovo odrazava prosjecnog putnika za /iz Bosne. Upravo ovo je problem za uspostavljanje novih letova drugih kompanija. Avijacija se ne moze zasnivati na par vas koji za pokoji praznik jednom godisnje dodjete u BiH. Trziste za BiH je na zalost MALO I SIROMASNO. I kraj price.

Kada smo kod JA, pitam se samo kakav koncept oni razmisljaju sa 2 ATRa i dva Boeinga? vidi se upravo sada da koncept reda letenja i iskoristenost aviona( u satima leta po danu) nije sjajna. Ne samo da nije sjajna nego je losa. Mene zanima sta i kako, volim kompaniju ali od moje potajne nade u bolje sutra na osnovu preuzimanja dijela kompanije od stane THY ostaje sve manje i manje. Zalosno i tuzno.

Moje misljenje je da onog momenta kada BH trziste bude imalo zanimljivo i interesantno da velika Luftica "ugusiti" BH airlines sa velikim brojem destinacija i frekvencija. Isti recept prave Grcima upravo a vec su ga napravili u Belgiji, Svicarskoj, Austriji i Italiji. toliko od mene, a Jeffersonu i Brisbenu puno srece sa njihovim prismima prema KLMu.
jefferson

#1375 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

zurich wrote:vrlo mi je simpatican vas entuzijazam Jeffersone i Brisbane. Bottom line je da sve sto vi trazite je legitimno i za jednu normalnu ali i malo vecu kompaniju su takve stvari sasvim podrazumijevajuce.

I sada konkretno pitanje Brisbaneu
Brisbane, koliko puta i kako ti uopste dolazis u BiH? Zbog cega ti treba konekcija preko AMS kada imas recimo isti konektirajuci let iz IST kao sto ga ti zahtijevas iz AMS? Zbog cega? Je li mozda jeftinije ili o cemu se radi?

Jeffersona sam vec par puta u svojim postovima apsolvirao tako da nema potrebe filozofirati o necemu sto je ok s jedne strane a s druge strane drzati lekciju o necemu o cemu mi sami na forumu a kako izgleda, na zalost, ni pola direkcije BH Airlinesa nema pojma.

Ko zeli da leti, vec leti. Ja sam ovdje napomenuo da sam iz tuzle isao za aziju i drugi puta za drugu evropsku zemlju (via FRA). bez ikakvih problema. Jeste malo skuplje ali tako je kako je. Da vi svi letite kako pisete ovdje, ne bi avioni letjeli poluprazni, ne bi bio problem nazvati agenciju, traziti da naprave let, dati broj kartice i zavrsiti pricu.

Ali ovdje su ljudi koji gledaju na svaku marku/dolar i da se sve napravi tako, vi bi ste se zalili zasto je recimo JA skuplji od Austriana i letjeli bi ste AUAom jer eto JA "krade i ubire novac". Ovo odrazava prosjecnog putnika za /iz Bosne. Upravo ovo je problem za uspostavljanje novih letova drugih kompanija. Avijacija se ne moze zasnivati na par vas koji za pokoji praznik jednom godisnje dodjete u BiH. Trziste za BiH je na zalost MALO I SIROMASNO. I kraj price.

Kada smo kod JA, pitam se samo kakav koncept oni razmisljaju sa 2 ATRa i dva Boeinga? vidi se upravo sada da koncept reda letenja i iskoristenost aviona( u satima leta po danu) nije sjajna. Ne samo da nije sjajna nego je losa. Mene zanima sta i kako, volim kompaniju ali od moje potajne nade u bolje sutra na osnovu preuzimanja dijela kompanije od stane THY ostaje sve manje i manje. Zalosno i tuzno.

Moje misljenje je da onog momenta kada BH trziste bude imalo zanimljivo i interesantno da velika Luftica "ugusiti" BH airlines sa velikim brojem destinacija i frekvencija. Isti recept prave Grcima upravo a vec su ga napravili u Belgiji, Svicarskoj, Austriji i Italiji. toliko od mene, a Jeffersonu i Brisbenu puno srece sa njihovim prismima prema KLMu.
Tvoj post Zurich oznacava ono nase, ma pusti, sabur, polako, bit ce bolje. Ili jos gore: sta ces, sta se mi imamo pteljat u to.
Ovako, jest da si to pitanje uputio Brisbanu ali evo da ja dadnem svoj uvid kada su konekcije s Istanbulom u pitanju za letove za SAD.
Prvo, THY ima uzasne konekcije sa SAD, sto? to je vec njihov problem i oni slotove garant nece prema BiH praviti.
Znaci, kada sam ja hto kupiti kartu preko THY web stranice sve je bilo uredu kada je bio dolazak u BiH u pitanje. Fina cijena (100dol skuplja od Delte do Zagreba, iako ima konekcija vise, ali nema voznje do ZAG, pa putarine znaci u konacnici jeftinija), ali povratak u USA je ispitivanje strpljenja i fizicke kondicije, jer je jedini moguci nacin da se vratim u USA tako da uhvatim popodnevni let iz Sarajeva za Istanbul, pa onda prenoci u Istanbulu (halo ba, vjerovatno bi popio negdje u nekom baru toliko da me ne bi ni u avion pustili :D ) pa onda hvatam let za Chicago pa onda nekada oko 11 navece po lokalnom vremenu dodjem u ATL, pa onda moram ili odatle autom do svoje kasabe ili cekati sutradan da bi letio iz ATL.
Mislim halo????
Ali OK, zanemarimo moju konekciju u USA, ko ce to normalan letiti iz SJJ za IST pa provesti tu nekih 12 sati, ako uopste poleti iz SJJ, i onda ici dalje?
E sad sto mene to tangira? Tangira me jer necu da ostavljam svoj novac u ZAG i BEG. Ali isto tako necu da ja potpadnem pod onu filozofiju gdje je drzava ili u ovom slucaju drzavna kompanija svrha svog postojanja a ne pruzanja sto boljih usluga gradjanima.
BH Airlines, a ocito i zaposleni u istoj komaniji, od portira pa do Nudzeima Recice, se ponasaju kao i svi drzavni sluzbenici, koji smatraju da BH gradjani (ja isto placam porez u BiH) trebaju da placaju porez ili poreze u svrhu cistog opstanka neke administrativne azdaje. Svrha zivota ljudi bi po njima u BiH je da rade i pri tome placaju poreze a nista za uzvrat ne dobijaju.
E pa tako nekako se i BH Airlines ponasa. Po nekima ovdje na forumu putnici bi trebali kupiti kartu do Frankfurta, pa onda preko BH Airlinesa od Frankfurta (FRA navodim cisto onako iz primjera). Znaci ja bi trebao uzeti kartu do FRA, preuzeti svoju prtljagu tamo, a to ne mogu jer imam samo BH pasos bez Schengen vize, i onda napraviti rechek i uhvatiti avion. E sad, ja znam da ce meni ovdje osoblje cekirati torbe do SJJ bez problema, ali bas nisam siguran da ce "ljubazno" osoblje BH Airlines to uraditi na povratku iz SJJ, ako uopste poletim, jer kako vidim BH Airlines ima vise otkazanih letova nego ostvarenih.
E sad, nakon sto sam nazvao BHA u BiH, dao broj kartice osobi koju uopste ne znam (znaci na povjerenje) trebam cekati da me neko nazove ili sta li vec. A sta ako zbog vremenske razlike me osoblje ne uspije dobiti??? Ali hajde recimo i da me dobije, e onda moram nazvati Aziru ili vec koga da mi gleda u escajg hocel BHA poletiti za Frankfurt ili ne. E sad BHA ne poleti za FRA (za sto je izgleda veca sansa nego da poleti) hocel meni BHA platiti hotel u Frankfurtu? Hoce malo morgen!!! Kako vidim po nekima koji su letili tom "avio" kompanijom cini mi se da bi bio sretan da ne dobijem batine na BHA standu ako uopste takav ima ili je otvoren.
I pored svega ovog ti Zurich kazes ja gledam u svaki dolar! Mislim, de budi ozbiljan. Prvo u zivotu nisam gledao u svaki dolar, a i da jesam, mozda bi to bilo bolje, jer bi bio tako odgojen zbog toga sto nam je takva kultura. Onda bi svi gledali u dolar i marku i ne bi nas svaki seljak kao sto je Recica i slicni vukli za nos.
Mozemo mi par forumasa i zaboraviti ovo i raspredati na temi o tome ko kakve tenisice nosi, ili da li je danas Dodik prdno kada se naslonio na lijevi ili desni guz i sta je uopste posljedica takvog prdeza, ili mozemo konkretno ovako razgovarati ne bil kojim slucajem neko u BHA se malo zapitao sta to oni rade, ako su uopste informaticki pismeni i citaju nesto drugo osim Dnevnog Avaza.
Takodje, eto nas par se uhvatilo ove teme i naravno, puno pravo imamo raspravljati o ovome, svidjelos e to kome ili ne. Neki forumasi diskutuju o BH Telecomu, neki o Zeljeznicama, eto mi o BH Airlinesu.
Takodje, Lufthansa ne moze poklopiti BHA jer BHA nije toliko veliki da bi bio poklopljen od takve kompanije. BHA ce biti poklopljen od Montenegro Airlinesa ako ovako nastavi raditi, a ako otpuste sav upravni odbor i zaposle oni koji znaju i koji su obrazovani po postulatima trzisne ekonomije a ne iz samoupravljanja u ministarsku fotelju pa u direktorsku, onda mozda nesto i bude. Kada BHA bude prestao zaposljavati zene pilota, rodjake i rodice mozda nesto bude.
Do tada, neka kompanija koja je konkurentnija pobjedi, nista protiv nemam. Tako cijeli RAZVIJENI svijet funkcionise, i tako bi i mi trebali. Da mi u BiH imamo vise kulture letenja mozda bi i neki investitor unutar BiH usao u avanturu osnivanja privatne avio kompanije i jednostavno ovakav BH Airlines kakav je sad poslao tamo gdje mu je mjesto, a to je stecajni postupak.
Ovako, sve dok se ovakva razvojan politika vodi BHA ce biti utociste raznim propalim politicarima i sluzit ce da bi se oni koji su ih tu udomili pohvalili pred izbore nekom tkz. avio kompanijom ili se slikali pored aviona starog, evo sad vec 18 godina.
I da, naravno da cu kupiti kartu sa drugom komapanijom ako je ta karta kod BHA skuplja 300 dolara od konkurentske. Zato kazem, tu moraju zaposliti nekog ko nije polagao Marxizam nego ucio iz ozbiljnih knjiga ekonomije.
Htjeli smo demokartiju i kapitalizam, e pa ne vidim u cemu je onda problem gospodo, medjutim, mnogi bi da se igraju malo ovog malo onog, kako kome odgovara, ali preko ledja poreskih obveznika!
Pismo KLM-u je psolano, i ko zna, mozda odgovore mozda ne.
Post Reply