zurich wrote:vrlo mi je simpatican vas entuzijazam Jeffersone i Brisbane. Bottom line je da sve sto vi trazite je legitimno i za jednu normalnu ali i malo vecu kompaniju su takve stvari sasvim podrazumijevajuce.
I sada konkretno pitanje Brisbaneu
Brisbane, koliko puta i kako ti uopste dolazis u BiH? Zbog cega ti treba konekcija preko AMS kada imas recimo isti konektirajuci let iz IST kao sto ga ti zahtijevas iz AMS? Zbog cega? Je li mozda jeftinije ili o cemu se radi?
Jeffersona sam vec par puta u svojim postovima apsolvirao tako da nema potrebe filozofirati o necemu sto je ok s jedne strane a s druge strane drzati lekciju o necemu o cemu mi sami na forumu a kako izgleda, na zalost, ni pola direkcije BH Airlinesa nema pojma.
Ko zeli da leti, vec leti. Ja sam ovdje napomenuo da sam iz tuzle isao za aziju i drugi puta za drugu evropsku zemlju (via FRA). bez ikakvih problema. Jeste malo skuplje ali tako je kako je. Da vi svi letite kako pisete ovdje, ne bi avioni letjeli poluprazni, ne bi bio problem nazvati agenciju, traziti da naprave let, dati broj kartice i zavrsiti pricu.
Ali ovdje su ljudi koji gledaju na svaku marku/dolar i da se sve napravi tako, vi bi ste se zalili zasto je recimo JA skuplji od Austriana i letjeli bi ste AUAom jer eto JA "krade i ubire novac". Ovo odrazava prosjecnog putnika za /iz Bosne. Upravo ovo je problem za uspostavljanje novih letova drugih kompanija. Avijacija se ne moze zasnivati na par vas koji za pokoji praznik jednom godisnje dodjete u BiH. Trziste za BiH je na zalost MALO I SIROMASNO. I kraj price.
Kada smo kod JA, pitam se samo kakav koncept oni razmisljaju sa 2 ATRa i dva Boeinga? vidi se upravo sada da koncept reda letenja i iskoristenost aviona( u satima leta po danu) nije sjajna. Ne samo da nije sjajna nego je losa. Mene zanima sta i kako, volim kompaniju ali od moje potajne nade u bolje sutra na osnovu preuzimanja dijela kompanije od stane THY ostaje sve manje i manje. Zalosno i tuzno.
Moje misljenje je da onog momenta kada BH trziste bude imalo zanimljivo i interesantno da velika Luftica "ugusiti" BH airlines sa velikim brojem destinacija i frekvencija. Isti recept prave Grcima upravo a vec su ga napravili u Belgiji, Svicarskoj, Austriji i Italiji. toliko od mene, a Jeffersonu i Brisbenu puno srece sa njihovim prismima prema KLMu.
Tvoj post Zurich oznacava ono nase, ma pusti, sabur, polako, bit ce bolje. Ili jos gore: sta ces, sta se mi imamo pteljat u to.
Ovako, jest da si to pitanje uputio Brisbanu ali evo da ja dadnem svoj uvid kada su konekcije s Istanbulom u pitanju za letove za SAD.
Prvo, THY ima uzasne konekcije sa SAD, sto? to je vec njihov problem i oni slotove garant nece prema BiH praviti.
Znaci, kada sam ja hto kupiti kartu preko THY web stranice sve je bilo uredu kada je bio dolazak u BiH u pitanje. Fina cijena (100dol skuplja od Delte do Zagreba, iako ima konekcija vise, ali nema voznje do ZAG, pa putarine znaci u konacnici jeftinija), ali povratak u USA je ispitivanje strpljenja i fizicke kondicije, jer je jedini moguci nacin da se vratim u USA tako da uhvatim popodnevni let iz Sarajeva za Istanbul, pa onda prenoci u Istanbulu (halo ba, vjerovatno bi popio negdje u nekom baru toliko da me ne bi ni u avion pustili

) pa onda hvatam let za Chicago pa onda nekada oko 11 navece po lokalnom vremenu dodjem u ATL, pa onda moram ili odatle autom do svoje kasabe ili cekati sutradan da bi letio iz ATL.
Mislim halo????
Ali OK, zanemarimo moju konekciju u USA, ko ce to normalan letiti iz SJJ za IST pa provesti tu nekih 12 sati, ako uopste poleti iz SJJ, i onda ici dalje?
E sad sto mene to tangira? Tangira me jer necu da ostavljam svoj novac u ZAG i BEG. Ali isto tako necu da ja potpadnem pod onu filozofiju gdje je drzava ili u ovom slucaju drzavna kompanija svrha svog postojanja a ne pruzanja sto boljih usluga gradjanima.
BH Airlines, a ocito i zaposleni u istoj komaniji, od portira pa do Nudzeima Recice, se ponasaju kao i svi drzavni sluzbenici, koji smatraju da BH gradjani (ja isto placam porez u BiH) trebaju da placaju porez ili poreze u svrhu cistog opstanka neke administrativne azdaje. Svrha zivota ljudi bi po njima u BiH je da rade i pri tome placaju poreze a nista za uzvrat ne dobijaju.
E pa tako nekako se i BH Airlines ponasa. Po nekima ovdje na forumu putnici bi trebali kupiti kartu do Frankfurta, pa onda preko BH Airlinesa od Frankfurta (FRA navodim cisto onako iz primjera). Znaci ja bi trebao uzeti kartu do FRA, preuzeti svoju prtljagu tamo, a to ne mogu jer imam samo BH pasos bez Schengen vize, i onda napraviti rechek i uhvatiti avion. E sad, ja znam da ce meni ovdje osoblje cekirati torbe do SJJ bez problema, ali bas nisam siguran da ce "ljubazno" osoblje BH Airlines to uraditi na povratku iz SJJ, ako uopste poletim, jer kako vidim BH Airlines ima vise otkazanih letova nego ostvarenih.
E sad, nakon sto sam nazvao BHA u BiH, dao broj kartice osobi koju uopste ne znam (znaci na povjerenje) trebam cekati da me neko nazove ili sta li vec. A sta ako zbog vremenske razlike me osoblje ne uspije dobiti??? Ali hajde recimo i da me dobije, e onda moram nazvati Aziru ili vec koga da mi gleda u escajg hocel BHA poletiti za Frankfurt ili ne. E sad BHA ne poleti za FRA (za sto je izgleda veca sansa nego da poleti) hocel meni BHA platiti hotel u Frankfurtu? Hoce malo morgen!!! Kako vidim po nekima koji su letili tom "avio" kompanijom cini mi se da bi bio sretan da ne dobijem batine na BHA standu ako uopste takav ima ili je otvoren.
I pored svega ovog ti Zurich kazes ja gledam u svaki dolar! Mislim, de budi ozbiljan. Prvo u zivotu nisam gledao u svaki dolar, a i da jesam, mozda bi to bilo bolje, jer bi bio tako odgojen zbog toga sto nam je takva kultura. Onda bi svi gledali u dolar i marku i ne bi nas svaki seljak kao sto je Recica i slicni vukli za nos.
Mozemo mi par forumasa i zaboraviti ovo i raspredati na temi o tome ko kakve tenisice nosi, ili da li je danas Dodik prdno kada se naslonio na lijevi ili desni guz i sta je uopste posljedica takvog prdeza, ili mozemo konkretno ovako razgovarati ne bil kojim slucajem neko u BHA se malo zapitao sta to oni rade, ako su uopste informaticki pismeni i citaju nesto drugo osim Dnevnog Avaza.
Takodje, eto nas par se uhvatilo ove teme i naravno, puno pravo imamo raspravljati o ovome, svidjelos e to kome ili ne. Neki forumasi diskutuju o BH Telecomu, neki o Zeljeznicama, eto mi o BH Airlinesu.
Takodje, Lufthansa ne moze poklopiti BHA jer BHA nije toliko veliki da bi bio poklopljen od takve kompanije. BHA ce biti poklopljen od Montenegro Airlinesa ako ovako nastavi raditi, a ako otpuste sav upravni odbor i zaposle oni koji znaju i koji su obrazovani po postulatima trzisne ekonomije a ne iz samoupravljanja u ministarsku fotelju pa u direktorsku, onda mozda nesto i bude. Kada BHA bude prestao zaposljavati zene pilota, rodjake i rodice mozda nesto bude.
Do tada, neka kompanija koja je konkurentnija pobjedi, nista protiv nemam. Tako cijeli RAZVIJENI svijet funkcionise, i tako bi i mi trebali. Da mi u BiH imamo vise kulture letenja mozda bi i neki investitor unutar BiH usao u avanturu osnivanja privatne avio kompanije i jednostavno ovakav BH Airlines kakav je sad poslao tamo gdje mu je mjesto, a to je stecajni postupak.
Ovako, sve dok se ovakva razvojan politika vodi BHA ce biti utociste raznim propalim politicarima i sluzit ce da bi se oni koji su ih tu udomili pohvalili pred izbore nekom tkz. avio kompanijom ili se slikali pored aviona starog, evo sad vec 18 godina.
I da, naravno da cu kupiti kartu sa drugom komapanijom ako je ta karta kod BHA skuplja 300 dolara od konkurentske. Zato kazem, tu moraju zaposliti nekog ko nije polagao Marxizam nego ucio iz ozbiljnih knjiga ekonomije.
Htjeli smo demokartiju i kapitalizam, e pa ne vidim u cemu je onda problem gospodo, medjutim, mnogi bi da se igraju malo ovog malo onog, kako kome odgovara, ali preko ledja poreskih obveznika!
Pismo KLM-u je psolano, i ko zna, mozda odgovore mozda ne.