Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
Rasimovski

#1351 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

potpuni stranac wrote:
Rasimovski wrote: Kao što rekoh, "tunel" je bio i ranije i zvali smo ga "pećina na Ravnama" i postojala je legenda kako je povezan sa starim gradom Visoki, što naravno nikad nije dokazano. Btw, u pećunu sam ulazio kao dijete desetine puta. Kao što rekoh da su to bili "tuneli" morali bi postojati tragovi podgrađivanja kako bi se spriječlilo urušavanje". Toga na žalsot nema.
šefe, šefe, jedino ako su ih podgrađivali H profilima od nehrđajućeg čelika.

Ne dovoljni bi bili i ostaci drveta, tragovi alata i sl. Doduše, pronađeni su artefakti, cigla i metalni sanduci sa oznakama JNA.
potpuni stranac

#1352 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by potpuni stranac »

Rasimovski wrote:
potpuni stranac wrote:
Rasimovski wrote:Nešto se ušutiše ovi što prijete?
A bogme i ovi sa "dokazima".
djaba je tebi pricati, nije tebi do dokaza. nesto je ovdje truhlo. previse si involviran u sve ovo. razumijem ja da neko ponesto napise, ali tebi je ovo profesija, mozda da nam fino sve priznas?

Pa nisi iznio niti jedan dokaz. A ovo mi nije profsija. Ja inače radim na stvaranju nove vrijednosti, a ako si išao u školu skontaćeš.

Nego bio sam u "tunelima kad su ih kopali" i kad je Gogi Čakić rekao (pokazujući ka zidu id zemlje="Evo ovamo je još jedan krak koji ćemo počet kopat sutra.
nisam isao u skolu, skola je rezervisana samo za tebe, svi ostali su nepismeni levati, jelte?
taj zid sam i ja vidio, i ptice na grani su mogle vidjeti da se radi o kraku koji je prezidan. no, mozda je vrijeme da posjetis cika doktora, nabaciš cvike i konacno vidis svijet onakvim kakav on jeste i prestanes prosipati gluposti.
Rasimovski

#1353 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

potpuni stranac wrote:
nisam isao u skolu, skola je rezervisana samo za tebe, svi ostali su nepismeni levati, jelte?
taj zid sam i ja vidio, i ptice na grani su mogle vidjeti da se radi o kraku koji je prezidan. no, mozda je vrijeme da posjetis cika doktora, nabaciš cvike i konacno vidis svijet onakvim kakav on jeste i prestanes prosipati gluposti.
Nekažem ja da nisi išao u školu, samo se bakćeš u nešto o čemu nemaš pojma. Zaista ne znam o kakvom zidu govoriš, jer komdaić "suhozida" (valjda si na to mislio) meni se ne čini vjerodostojno. Kao što rekoh , postoji nešto što se zove statika( dio mehanike) i ona je pri kopanju tunela jako bitna. Da bi sve ostalo na svom mjestu, potrebno je tunele podgraditi, a ako ih podgradiš mora ostati podgrada. Da li si igdje vidio ikakvu podgradu? Dodušše, može biti i betonski zid (kao kod današnjih tunela), da nisi to možda vidio?
potpuni stranac

#1354 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Rasimovski wrote:
potpuni stranac wrote:
Nekažem ja da nisi išao u školu, samo se bakćeš u nešto o čemu nemaš pojma. Zaista ne znam o kakvom zidu govoriš, jer komdaić "suhozida" (valjda si na to mislio) meni se ne čini vjerodostojno. Kao što rekoh , postoji nešto što se zove statika( dio mehanike) i ona je pri kopanju tunela jako bitna. Da bi sve ostalo na svom mjestu, potrebno je tunele podgraditi, a ako ih podgradiš mora ostati podgrada. Da li si igdje vidio ikakvu podgradu? Dodušše, može biti i betonski zid (kao kod današnjih tunela), da nisi to možda vidio?
aha, znači ne tvrdiš, već samo iznosiš kao mogućnost.
nisi se osvrnu na poplocani plato i geometriju plocica. kako to da kamena ploča prirodno ispuca po pravim uglovima. pokusaj uzeti komad kamene polče, razbi je. ako se razbije na prave uglove ja odustajem od daljnje rasprave.
potpuni stranac

#1355 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

šefe, imal te?
Rasimovski

#1356 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

potpuni stranac wrote:
Rasimovski wrote:
potpuni stranac wrote:
nisi se osvrnu na poplocani plato i geometriju plocica. kako to da kamena ploča prirodno ispuca po pravim uglovima. pokusaj uzeti komad kamene polče, razbi je. ako se razbije na prave uglove ja odustajem od daljnje rasprave.
Jesam:

Popločani platiou su sasvim normalna geološka pojava (već sam ti objasnio). Ako pogledaš površinu pločica vidjećeš valovitu površ, što je posljedica dejstva vode, odnosno mora (koje je bilo na ovim prostorima prije sstotinu miliona godina". To geolozi zovu "ripple marks".

Image

Evo ih pravilno ispucale pločice.

Image

I još malo.

Image

Ima toga koliko hoćeš. Pravilno ispicale ploče pješćara (znaš li šta je pješćar) normalna pojava. Noa ko se zagledaš u ploće vidjet ćeš da baš inisu pravilne, barem ne sve:

Image

Image

Image

ha ovdje en vidim pravilnoispucale pločice niti pločice koje imaju prave uglove.
Geolozi objašnjavaju pucanje velikih ploša tektonskim pokretima u zemljinoj historiji. Ako želiš malo više istraživati o tome slobodno proguglaj.
Rasimovski

#1357 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

potpuni stranac wrote:šefe, imal te?
Ima samo dok sam našao fotke.
Rasimovski

#1358 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

Rasimovski wrote:

Imal tebe?
potpuni stranac

#1359 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Rasimovski wrote:
Rasimovski wrote:

Imal tebe?
ova zadnja slika ne odgovara stanju na piramidi mjeseca. to nije ono sto sam ja vidio, to nije onaj prilazni plato gdje se najbolje vidi. dalje, kako si siguran da su ove ranije slike, osim predzadnje (niđe veze sa pravilnom geometrijom), prirodno nastale?
rajvosa1

#1360 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by rajvosa1 »

Potpuni stranac: Možeš li kulturno odgovoriti na sljedeće pitanje, budući da si u najmanju ruku blizak Fondaciji. Ako ste toliko sigurni u sve što tvrdite, zašto onda kupujete novinare i medije? Nešto postoji ili ne postoji i nema potrebe plaćati večere urednicima, potpisivati "sponzorske" ugovore, imati novinare na svom platnom spisku. Sve se na kraju može utvrditi.
A za ono "policajac sa palicom", ko ima hrabrosti neka mi to u lice kaže. Za razliku od vašeg mesije koji je branio Teksas od Indijanaca i Meksikanaca, ja sam bio oficir u specijalnoj jedinici Armije BiH, više puta ranjen i više puta nagrađivan. Naravno, moja ratna prošlost nema veze s ovom temom i nikad je ne namećem. Ali oni koji vrijeđaju tu moju svetinju, mogu da kažu gdje žele da mi to kažu u lice. Za tako nešto, uvijek sam na raspolaganju, posebno onim braniteljima svetih bošnjačkih teritorija u Teksasu, Berlinu, Minhenu i drugdje.
_Reuf_

#1361 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by _Reuf_ »

potpuni stranac wrote:
Rasimovski wrote:
potpuni stranac wrote:
EEE sad te stvarno naso..
ajjjjjjj
Stranac, iznosenje mogucnosti je sasvim normalna stvar, jer jos nema nikakvog dokaza odakle potice tunel.
Problem kod Semira je taj sto on od samog pocetka (bavljanja historijom) nije iznio tezu, nije pretpostavio, nego je od pocetka tvrdio i imao odgovor na sve..Ono sto nije mogla historija da otkrije on je otkrio, al kako??
Da su mu bar odgovori bili imalo logicniji, pa bi reko.. Al je on sasvim normalno povezivao Maje i svemirske brodove. zatim je preko jegulja otkrio gdje se nalazi Atlantida i hiljade nebuloza izbacivo, bas ono al bas da se najzeis...
Rasimovski wrote:
potpuni stranac wrote:
Rasimovski wrote:
mnoge stvari su mi sada jasnije. :thumbup:

Što? Je li to izbor jezika koji govorim bitan na vjerodostojnost onog o čemu pričam?

i da te pitam nesto kao "strucnjaka, arheologa, geneticara, fizicara, otorinolaringologa, kiberneticara.....", kad si vec utvrdio nepostojanje piramida,a jeli istina ono za Medjugorje?[/quote]

Aha, sad je priča o religiji. Slušaj, religija je nešto assvim drugo i apsolutno nema veze sa naukom. Ukazanje Gospe je duhovna stvar i o njenoj vjerodostojnosti za jednog vjernika katolika bi ipak morao pitati nekog svećenika, jer je on puno kompetentniji od mene. Kada već spominješ ukazanje Gospe da ti kažem da je to u rangu Ajvatovice, pa upitaj Reisa, koji se kvarta u naučna pitanja sa religijskog aspekta (klanjajte i postite da bude piramida), da li vjeruje u priču o Ajvat -dedi?[/quote]

I ovo ti dodje ko religija...
Dijelimo se na one sto nevjeruju i one sto vjeruju u piramide (bosanske)...
haj ga znaj...neki je ne vide, neki je vide...
hodocasca su ti u zadnje tri godine redovna..
a i pocele su vec prijetnje na racun nevjernika...
Rasimovski

#1362 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

Vjerovao ili ne slike su sa Plješevice i to kako vidiš sa zvanične stranice fondacije.

ako imaš još šta da diskutuješ bujrun.
potpuni stranac

#1363 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

rajvosa1 wrote:Potpuni stranac: Možeš li kulturno odgovoriti na sljedeće pitanje, budući da si u najmanju ruku blizak Fondaciji. Ako ste toliko sigurni u sve što tvrdite, zašto onda kupujete novinare i medije? Nešto postoji ili ne postoji i nema potrebe plaćati večere urednicima, potpisivati "sponzorske" ugovore, imati novinare na svom platnom spisku. Sve se na kraju može utvrditi.
A za ono "policajac sa palicom", ko ima hrabrosti neka mi to u lice kaže. Za razliku od vašeg mesije koji je branio Teksas od Indijanaca i Meksikanaca, ja sam bio oficir u specijalnoj jedinici Armije BiH, više puta ranjen i više puta nagrađivan. Naravno, moja ratna prošlost nema veze s ovom temom i nikad je ne namećem. Ali oni koji vrijeđaju tu moju svetinju, mogu da kažu gdje žele da mi to kažu u lice. Za tako nešto, uvijek sam na raspolaganju, posebno onim braniteljima svetih bošnjačkih teritorija u Teksasu, Berlinu, Minhenu i drugdje.
haj ne budi smiješan. kad se uozbiljis mozemo razgovarati.
Rasimovski

#1364 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

potpuni stranac wrote:
rajvosa1 wrote:Potpuni stranac: Možeš li kulturno odgovoriti na sljedeće pitanje, budući da si u najmanju ruku blizak Fondaciji. Ako ste toliko sigurni u sve što tvrdite, zašto onda kupujete novinare i medije? Nešto postoji ili ne postoji i nema potrebe plaćati večere urednicima, potpisivati "sponzorske" ugovore, imati novinare na svom platnom spisku. Sve se na kraju može utvrditi.
haj ne budi smiješan. kad se uozbiljis mozemo razgovarati.

Naravno i o onog trenutka kada iznesete nešto konkretno kao dokaz.
rajvosa1

#1365 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by rajvosa1 »

Pa da pomognem "potpunom strancu". Plaćeni mediji i novinari (ne kažem sa su svi plaćeni u novcu, neke su plaćane u naturi, a neki su se nadali hajru pa sada mi ovo pričaju): Fena, Sarajevo x, RSG, FTV, Hayat. Novinari - Sabina Alikadić, Siniša Subotić (Oslobođenje), Hidajet Delić (Fena), Rešad Dautbegović (Dnevni list), Radio Q na čelu sa Adnanom Jašarspahićem (koji se sada pravi blesav), Amel Baftić (FTV)... Dodajte sami
pomahnitali.trifun

#1366 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by pomahnitali.trifun »

rajvosa1 wrote:Pa da pomognem "potpunom strancu". Plaćeni mediji i novinari (ne kažem sa su svi plaćeni u novcu, neke su plaćane u naturi, a neki su se nadali hajru pa sada mi ovo pričaju): Fena, Sarajevo x, RSG, FTV, Hayat. Novinari - Sabina Alikadić, Siniša Subotić (Oslobođenje), Hidajet Delić (Fena), Rešad Dautbegović (Dnevni list), Radio Q na čelu sa Adnanom Jašarspahićem (koji se sada pravi blesav), Amel Baftić (FTV)... Dodajte sami
Prednjaci 99, sinoc sam gledao Kulenovica i Semketa, vrhunac zurnalistike i arheologije na jednom mjestu :D, i naravno Kantonalna televizija Sarajevo.
Rasimovski

#1367 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

Nego dajte ba malo tih "dokaza". Evo tri- četiri stranice pucate gluposti, prijetnje i nebuloze i nigdje niti jednog dokaza. Imal tih "artiaka" (Nadjija je meni kraljica). Hajde Wels iskljucis se svaki put kad te neko za zdravlje pita.
macan prvi

#1368 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by macan prvi »

potpuni stranac wrote:
Rasimovski wrote:
Rasimovski wrote:

Imal tebe?
ova zadnja slika ne odgovara stanju na piramidi mjeseca. to nije ono sto sam ja vidio, to nije onaj prilazni plato gdje se najbolje vidi. dalje, kako si siguran da su ove ranije slike, osim predzadnje (niđe veze sa pravilnom geometrijom), prirodno nastale?
Gdje su dokazi da su te strukture nastale vjestacki? :shock:
Rasimovski

#1369 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Rasimovski »

potpuni stranac wrote:

Vidiš prve stri slike su prirodne pojave, a ko malo proguglaš naći ćeš objašnjenje, a ove potonje dvije su sa Plješevice. Kako sam prizna nemaju veze sa pravilnom geometrijom. Hajde dalje,i maš li još išta inteligentno?
nigdje.nikog

#1370 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by nigdje.nikog »

Sesti vol se blizi kraju a mi jos drvimo o tome sta je pukotina a sta slagalica.
Jebiga, nekad je to dvoji veoma slicno, ali ko hoce moze lako uociti razliku, makar i ne bio ekspert.
Pitanje je samo - da li hoce da to primjeti.

ImageImage

Uostalom, kako da neko razlikuje pukotinu ako je i sam pukao !
rajvosa1

#1371 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by rajvosa1 »

Osmanagića napustio jedini profesionalni arheolog?!

Fondacija je na njega pokušala izvršiti pritisak da potpiše ugovor prema kojem "ni tijekom ni nakon prekida radnog odnosa u Fondaciji neće nikome, pa ni budućim uposlenicima, otkriti, odnosno objaviti bilo kakve poslovne tajne, povjerljive informacije..."

BH magazin Dani piše kako je Fondaciju: Arheološki park Bosanska piramida Sunca nakon konferencije u Sarajevu napustio jedini profesionalni arheolog.

Magazin tvrdi kako je upravo manipulacija javnošću, čega smo se i mi dotakli, glavni razlog zbog kojeg je Osmanagićevu Fondaciju odlučio napustiti i Britanac Andrew Lawler - čovjek kojem je Osmanagić pripisao dešifriranje "natpisa iz tunela Ravne", kao imena "Rasim".

Fondacija je na njega pokušala izvršiti pritisak da potpiše ugovor prema kojem "ni tijekom ni nakon prekida radnog odnosa u Fondaciji neće nikome, pa ni budućim uposlenicima, otkriti, odnosno objaviti bilo kakve poslovne tajne, povjerljive informacije...", pišu Dani.

Lawler se prema ponuđenom ugovoru trebao obavezati da će "vratiti Fondaciji sva dokumenta i vlasništvo, uključujući (i ne samo): crteže, nacrte, izvještaje, priručnike, korespondencije, kompjuterske ugovore i sve druge materijale i kopije materijala u vezi s Fondacijom".

Ono što najviše upada u oči jeste da se radi o tipičnom NDA ugovoru (Non-disclosure agreement, tj. ugovor o čuvanju poslovne tajne), kakav se potpisuje s kompanijama i korporacijama, a ne neprofitnim organizacijama za kakvu se Osmanagićeva Fondacija izdaje.

Nadalje, piše magazin takvi ugovori se potpisuju s firmama koje žele zadržati svoje intelektualno vlasništvo, izvjesnu tehnologiju i sl., a ne između arheologa čiji rad obavezno mora biti transparentan i neprofitne organizacije koja ne može imati poslovnih tajni.

Ipak, tajnovitost ima svoj razlog i o tome nam govori drugi razlog Lawlerovog odlaska, a to je Osmanagićev pritisak zbog kojeg je morao izmijeniti svoj rad o radiokarbonskom datiranju uzorka drveta iz tunela Ravne. Osmanagić je želio rad s mnogo više "pretpostavki" koje bi išle u njegovu korist.

12.9.2008.
Pincom.info
metal_rules_cura

#1372 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by metal_rules_cura »

Vrijeme ce pokazati sta taj covjek gore radi i oko cega okuplja ljude, pod kojim uslovima...

Ja nisam optimista...
stonehange

#1373 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by stonehange »

One prve godine kada je to sve počelo još sam i bila optimista,ali kako vrijeme prolazi sve sam skeptičnija i nepovjerljivija.Kontala sam ako je Pronalazač već bogat čovjek (kako tvrdi) nije valjda došao da izmuze novce od kretena u federalnoj i kantonalnoj vladi,nego jer zaista vjeruje u to.No kako vrijeme prolazi meni se čini da se on fino opari od nas,Visočanima (a kakvi su svima je znano) prodaje svemirske vizije o basnoslovnom bogatstvu koje ih čeka,na šta su oni spremni linčovati svakoga ko se drzne reći nešto što njima ne odgovara...

Ne znam stvarno..I ne sviđa mi se strašno Semirova spika tipa "Na CNN udarna vijest su piramide u Bosni,o nama se govori u sasvim drukčijem kontextu,bla bla bla"..Ma čovječe,jesi li ti arheolog ili marketinški stručnjak? Ima li tu nečega ili nema,fućkam ja na priloge na CNN

Da,i još nešto.Nigdje na jednom mjestu,fino,transparentno da se prikažu izvještaji tih stranih stručnjaka koji dolaze u posjetu.Kako koji završi i ode,nastane tišina,jedni pričaju da su rekli jedno,drugi drugo...Na kraju,da im njihovi izvještaji idu u prilog valjda bi ih objavili na oficijelnom sajtu
veseoko_kukulamovic

#1374 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by veseoko_kukulamovic »

stonehange wrote:One prve godine kada je to sve počelo još sam i bila optimista,ali kako vrijeme prolazi sve sam skeptičnija i nepovjerljivija.Kontala sam ako je Pronalazač već bogat čovjek (kako tvrdi) nije valjda došao da izmuze novce od kretena u federalnoj i kantonalnoj vladi,nego jer zaista vjeruje u to.No kako vrijeme prolazi meni se čini da se on fino opari od nas,Visočanima (a kakvi su svima je znano) prodaje svemirske vizije o basnoslovnom bogatstvu koje ih čeka,na šta su oni spremni linčovati svakoga ko se drzne reći nešto što njima ne odgovara...

Ne znam stvarno..I ne sviđa mi se strašno Semirova spika tipa "Na CNN udarna vijest su piramide u Bosni,o nama se govori u sasvim drukčijem kontextu,bla bla bla"..Ma čovječe,jesi li ti arheolog ili marketinški stručnjak? Ima li tu nečega ili nema,fućkam ja na priloge na CNN

Da,i još nešto.Nigdje na jednom mjestu,fino,transparentno da se prikažu izvještaji tih stranih stručnjaka koji dolaze u posjetu.Kako koji završi i ode,nastane tišina,jedni pričaju da su rekli jedno,drugi drugo...Na kraju,da im njihovi izvještaji idu u prilog valjda bi ih objavili na oficijelnom sajtu
E aferim, upravo tako. :thumbup:
nigdje.nikog

#1375 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by nigdje.nikog »

stonehange wrote:One prve godine kada je to sve počelo još sam i bila optimista,ali kako vrijeme prolazi sve sam skeptičnija i nepovjerljivija.Kontala sam ako je Pronalazač već bogat čovjek (kako tvrdi) nije valjda došao da izmuze novce od kretena u federalnoj i kantonalnoj vladi,nego jer zaista vjeruje u to.No kako vrijeme prolazi meni se čini da se on fino opari od nas,Visočanima (a kakvi su svima je znano) prodaje svemirske vizije o basnoslovnom bogatstvu koje ih čeka,na šta su oni spremni linčovati svakoga ko se drzne reći nešto što njima ne odgovara...

Ovo je do sada, a znamo svi od kad ovo traje, NAJZNACAJNIJI POST.
Radi se o ispovjesti izlijecenog piramidoholicara.

Cestitam ti na ozdravljenju stonehenge. Dobro dosao natrag u realni svijet.
Locked