Cesto su upale te vrste povezane sa padom imuniteta ukupno, pa pokusaj promjeniti prehranu (ima namjernica koje narusavaju ph vrijednost vagine... koliko i preparati za pranje) i ojacati organizam.LaCici wrote:Koristila sam i to ali max 2 kutije za redom sam popila i to je to. Nista, morat cu kod drugog ginekologa, jer me iskreno strah i pokusavati zatrudniti sa takvim stanjem jer se u toku trudnoce koliko ja znam situacija moze i pogorsati jer je organizam podlozniji infekcijama.
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
- suncica24
#1351 Re: Ginekologija i vagine....
- male_okice
#1352 Re: Ginekologija i vagine....
Eh trebali bi...ali nece.LaCici wrote:Hvala na savjetu. E pa problem je sto bi to valjda ovi nasi j... ginekolozi trebali da znaju da trebam uraditi briseve a ne da im ja moram govoriti.male_okice wrote:nisam uspjela sve procitati ali jesi li 100% sigurna da je candida u pitanju. Ja sam se mucila preko 6 mjeseci sa svrabom peckanjem ovim onim i svaki put odem dr ona meni candida koristila sam : ginodaktanol daktanol (jedno je mast jedno vaginalete); polyginax, canesten neke sa "n" ciji sam naziv zaboravila ali tako su me pekle i bolile i fakticki svaki put bude malo bolje onda dodje menst. i ja opet se sva isporemetim. I onda mi je bilo dosta i rekla sam doktorici hocu da mi radite briseve: i to je stvarno uradila na candidu, ureoplazmu micoplazmu hlamidiju sifilis (LaCici wrote:Koristila sam i to ali max 2 kutije za redom sam popila i to je to. Nista, morat cu kod drugog ginekologa, jer me iskreno strah i pokusavati zatrudniti sa takvim stanjem jer se u toku trudnoce koliko ja znam situacija moze i pogorsati jer je organizam podlozniji infekcijama.) jos na neke stvari tamo i na kraju mi je bris bio pozitivan na neku bakteriju enterokoku (koja se inace nalazi u crijevima), uospte nije bila candida niti bilo sta a ja dala tonu para na ove vaginalete i zivaca i svega. Onda mi je prepisala terapiju prema antibiogramu (antibiotike oralno plus neke posebne vaginalete na bazi ampicilina koje sam jedino nasla u Banja Luci i poslije toga 1 canesten vaginaleta )koji je radjen odmah uz briseve i da kucnem u drvo evo vec preko 4 mjeseca se super osjecam. Stvarno bih ti preporucila da uradis briseve jer je to stvarno jedini nacin da budes 100% sigurna sta je.
Definitivno cu to traziti od svog ginekologa sljedeci put.
- alica.k
#1353 Re: Ginekologija i vagine....
ispiranje, kao pranje iznutra, ako znas na sta mislim... da, ima ih sto to rade i misle da je najnormalnije, kao i koristenje iste kupke, il gela za tusiranje i za izvana i za tijelo...pored toga sto postoje gelovi namjenjeni tim intimnim podrucjima.Loulou wrote:Koje crno ispiranje?
meni je neobicno kad cujem da neko to tek cuje posto meni to i mama i doktori pricaju otkad sam se pocela sama kupat/tusirat (mada ja nisam slusala, osjecala sam se necistom haha). jednom sam uzela onaj safeguard sapun i napravila haos...sanabe wrote:eh oprosti sto si pricitala jos jednom , eto ne dade mi se temu iscitavati od pocetka da bih napisala ono sto sam ja eto cula tek jucer , ne znam kako ali juceralica.k wrote: pa to se na temi pisalo vec milion puta :S
normalno da ne smijes ispirat, narusavas mikrofloru (i faunu, lol)
uglavnom, vagina je self-cleaning organ...nema potrebe ispirati nista.
- Michun
#1354 Re: Ginekologija i vagine....
joj, ja trpim do maximuma!PalaSa Marsa wrote:Cure, zene, koke sa problematicnim vaginicama, dali redovno praznite mokracni mjehur il' 'pak dali se drzite ako vam se ide u wc i to odlazete za "kasnije" .?
u pravu si. odo' piskit
- Michun
#1355 Re: Ginekologija i vagine....
fakat jesu naki bezze...ne kazu osnovne info. misle da svi sve znamo.sanabe wrote:alica.k wrote: meni je neobicno kad cujem da neko to tek cuje posto meni to i mama i doktori pricaju otkad sam se pocela sama kupat/tusirat (mada ja nisam slusala, osjecala sam se necistom haha). jednom sam uzela onaj safeguard sapun i napravila haos...
uglavnom, vagina je self-cleaning organ...nema potrebe ispirati nista.
e neš vjerovati ja prvi put čula
Kod ginekologa idem obavezno barem jednom godišnje na redovan pregled, naravno po potrebi i češće. I tako oduvjek. Ali nikad mi niti jedan ginekolog nije rekao da se može pretjerati sa pranjem, zaista. I da se rodnica ne smije ispirati. Doduše nisam ni imala problema, nikakvih, hvala Bogu, pa valjda zato nisu mislili da je potrebno to naglašavati. Ne'am pojma.
Nejse, meni je drago što sam saznala za ovo, pa makar i pod stare dane
ne treba uopste ovaj obicni sapun ili pjene za kupanje koristiti za pranje intimnih dijelova. cak i ovi intimni gelovi unistavaju floru. najbolje mlaka voda. izbjegavati nosenje dnevnih ulozaka po svaku cijenu. cak i tokom onih dana, bolje tampon nego ulozak. ima jos mnogo stvari...samo pamuk, bRez tangi ako je moguce.
- Michun
#1356 Re: Ginekologija i vagine....
hahahahasanabe wrote:Ma ginekolozi su čudo![]()
Sve nabrojano, dnevni ulošci, tange, njihova štetnost pa i štetnost nekih intimnih gelova za pranje, sve sam saznala slučajno, sama, preko štampe, najviše internetaNišta oni ne govore
![]()
Prije par godina ginekolog me upita imam li kakvih problema, ginekoloških. Rekoh joj da nemam osim eto što me PMS mučina šta me je upitala jesam li ja zdravstveni radnik pa znam šta je PMS
- alica.k
#1357 Re: Ginekologija i vagine....
da da, davno sam ja postavila onu temu o uloscima i tamponima...to mirise, to je ljubicasto, ima plave gelove, plastika ubi...nije mi jasno kako moze tolika hemija biti ok...Michun wrote:fakat jesu naki bezze...ne kazu osnovne info. misle da svi sve znamo.
ne treba uopste ovaj obicni sapun ili pjene za kupanje koristiti za pranje intimnih dijelova. cak i ovi intimni gelovi unistavaju floru. najbolje mlaka voda. izbjegavati nosenje dnevnih ulozaka po svaku cijenu. cak i tokom onih dana, bolje tampon nego ulozak. ima jos mnogo stvari...samo pamuk, bRez tangi ako je moguce.
i sto se toga tice, mislim da su one silikonske casice najbolje, tak mi i ginekologica rece, al ne znam da bi ja to znala stavit a da ne zulja haha. i sama sam postala rob tamponima.
sto se tice gelova...izmedju nekog gela za tusiranje i intimnih...manje su zlo ovi drugi. al ono to sam rekla jer zar nekome nije palo na pamet zasto uopste postoje posebni gelovi za to? zar te ne vuce da pomislis da normalni gel za tusiranje nije ok za to podrucje?
istina je da je najbolje nista ne koristiti, al ja svako malo stavim onaj hygiea intima gel, dobar mu je sastav (kadulja)
-
saga
#1358 Re: Ginekologija i vagine....
Zasto su dnevni ulosci toliko stetniji od onih obicnih? I je l' uopste ima dnevnih bez mirisa... ja sam to nekad trazila, al sve nesto te fresh, te cvjetici neki te nesto...
Mene ev na moru safatalo, pa nasla neke uloske ala Boni kod nas, ono samo kao vata u mrezici... ja to ocjenjujem kao najzdravije, ali je li fakat?
Mene ev na moru safatalo, pa nasla neke uloske ala Boni kod nas, ono samo kao vata u mrezici... ja to ocjenjujem kao najzdravije, ali je li fakat?
- Michun
#1359 Re: Ginekologija i vagine....
zato sto kad imas menzes, cisti se organizam i mjenjas uloske.saga wrote:Zasto su dnevni ulosci toliko stetniji od onih obicnih? I je l' uopste ima dnevnih bez mirisa... ja sam to nekad trazila, al sve nesto te fresh, te cvjetici neki te nesto...
oni mali dnevni ulosci se nakupe bakterijama brzo a posebno kad je vruce i kad se znojimo. i nema ni pretjerane potrebe da se stalno nesto nosi osim gacica.
ja sad kupujem femina (tosama.slo) uloske u apoteci - jes da su horor skupi al bolje i to nego da se osipam.
ima i vir neke nove (pravi tosama.hr) ali u bih jos nisu dosli koliko mogu da upratim.
najbolje ti je ta vata u mrezici - ako ti ne leta
- swirl
#1360 Re: Ginekologija i vagine....
I meni su oni vir sa mrezom najbolji, tampone nikad nisam koristila, nekako mi to bljak, ali to sam samo naravno ja. Nego, silom prilika, s obzirom da se trenutno nalazim u inostranstvu, odem na ginekoloski pregled kod ginekologa po preporuci. I uocim velike i bitne razlike izmedju nasih ginekologa u Sarajevu, i ovog kod kojeg sam isla. Prvo sto se sa mnom ispricao, i pitao me imam li ikakvih problema, o menstruaciji, o bolestima na zenskoj i muskoj strani porodice, objasnio mi sta ce mi raditi na pregledu, pitao me jesam li seksualno aktivna, jer ako jesam da uradi test na spolno prenosive bolesti, pitao me uzimam li bilo koju kontracepciju, i jesam li je ikad u zivotu uzimala. Prilikom papa testa od pocetka do kraja mi je govorio sta radi, na ultrazvuku mi je sve ispricao sta je sta, sta imam i sta nemam. Poslije vaginalnog pregleda, uradio mi je pregled grudi, bez da sam ja to trazila. I nije mi postavio ono glupo pitanje, koji svi nasi ginekolozi pitaju: jeste li imali abortusa.
-
PalaSa Marsa
#1361 Re: Ginekologija i vagine....
E pa eto ti ga na! Trpljenje odnosno ne praznjenje mokracne besike, nikako nije dobro ni preporucljivo ni muskarcima, ni zenama. Skontaj samo da se mokracna besika napuni do vrha sto kazuMichun wrote:joj, ja trpim do maximuma!PalaSa Marsa wrote:Cure, zene, koke sa problematicnim vaginicama, dali redovno praznite mokracni mjehur il' 'pak dali se drzite ako vam se ide u wc i to odlazete za "kasnije" .?![]()
u pravu si. odo' piskit
I za ovo podapiranje
A za one koje se ne peru nego, da kazem suse.. nikad ne susit' od debelog crijeva prema vaginici, nego od vagine prema debelom crijevu .
-
Emich
#1362 Re: Ginekologija i vagine....
Interesuje me dali netko ima ranicu na grlicu odnosno imam mozaik, stalno se kontrolisem svaka 4/6 mjeseci...imam konstantne upale, prosle godine u ovo vrijeme su mi izasle u preponi dvije zlijezde velicine klikera i koliko znam to je znak upale, neposljedno nakon 20 dana jak sekret koji i danas imam, bolovi u jajnicima, donjem djelu stomaka i jak bol pri odnosu negdje u dubini....otisla sam kod ginekologa, dobila sam antibiotike i ja i muz i vaginalete, onda sam uradila briseve sve je bilo ok...i tako i evo opet mi se isto ponovlja jak bol pri odnosu, izasle zlijezde u preponi, iscjedak i bolovi u stomaku...a imam inace hronicno zapaljenje grlica i vagine....znam da mi ranica stvara sekret i konstatne upale, mislila sam uraditi lasersko ukljanjanje mozaicnih promjena, ali ginekolog kaze da pokusam prvo zalijeciti pa onda tek na kraju....vise neznam sta da radim...trebam ici iduci mjesec na kontrolu pa cu vidjeti za laser, dali je to neko radio
- Felidae
#1363 Re: Ginekologija i vagine....
sve me ovo zbuni sa uloscima i tamponima..............
meni doktorica rekla tamponi ni pod razno....higjenski ulosci, ovi svakodnevni - takodjer izbjegavati, ako imam bijelo pranje trebala bi pokusati sebi napraviti ulozak od vate i neke gaze....a kad imas mjesecnicu ulozci su nuzno zlo, jer zna se da je vata mnogo zdravija, ali i neprakticnija.
naravno, ja i dalje koristim higijenske ulozke, radi bijelog pranja, koje nije obilno ali bi mi bilo glupo da kud god krenem nosam u torbi 2-3 gacica, lakse mi je sa uloscima.
eh sad..ima li iko za preporuciti neke "zdrave" svakodnevne uloske a da nisu preskupi.
meni doktorica rekla tamponi ni pod razno....higjenski ulosci, ovi svakodnevni - takodjer izbjegavati, ako imam bijelo pranje trebala bi pokusati sebi napraviti ulozak od vate i neke gaze....a kad imas mjesecnicu ulozci su nuzno zlo, jer zna se da je vata mnogo zdravija, ali i neprakticnija.
naravno, ja i dalje koristim higijenske ulozke, radi bijelog pranja, koje nije obilno ali bi mi bilo glupo da kud god krenem nosam u torbi 2-3 gacica, lakse mi je sa uloscima.
eh sad..ima li iko za preporuciti neke "zdrave" svakodnevne uloske a da nisu preskupi.
- Felidae
#1364 Re: Ginekologija i vagine....
uff, nemam iskustva sa takvim problemom, ali imam iskustva sa tim "nemoj jos, pokusaj zalijeciti...." i sta ja znam.Emich wrote:Interesuje me dali netko ima ranicu na grlicu odnosno imam mozaik, stalno se kontrolisem svaka 4/6 mjeseci...imam konstantne upale, prosle godine u ovo vrijeme su mi izasle u preponi dvije zlijezde velicine klikera i koliko znam to je znak upale, neposljedno nakon 20 dana jak sekret koji i danas imam, bolovi u jajnicima, donjem djelu stomaka i jak bol pri odnosu negdje u dubini....otisla sam kod ginekologa, dobila sam antibiotike i ja i muz i vaginalete, onda sam uradila briseve sve je bilo ok...i tako i evo opet mi se isto ponovlja jak bol pri odnosu, izasle zlijezde u preponi, iscjedak i bolovi u stomaku...a imam inace hronicno zapaljenje grlica i vagine....znam da mi ranica stvara sekret i konstatne upale, mislila sam uraditi lasersko ukljanjanje mozaicnih promjena, ali ginekolog kaze da pokusam prvo zalijeciti pa onda tek na kraju....vise neznam sta da radim...trebam ici iduci mjesec na kontrolu pa cu vidjeti za laser, dali je to neko radio
ne daj boze da ti sutra bude nesto, bilo bi od tog istog doktora "neznam sta si cekala, ovo se trebalo davno uraditi"
sad, cast izuzetcima, ali ovo se meni desilo.
- Michun
#1365 Re: Ginekologija i vagine....
tamponi su za 10. posebno kad je vruce. ne vidim razlog zasto ni pod razno kad svi preporucuju.Felidae wrote:sve me ovo zbuni sa uloscima i tamponima..............
- Felidae
#1366 Re: Ginekologija i vagine....
meni dotorica tako rece, a ja ne postavljam suvisna pitanja, jer mi je jednom prilikom doktor (izbrisala sam njegovo ime iz pamcenja) na postavljeno pitanje odgovorio "ako ti nesto nije jasno, ti fino uzmi knjigu pa prelistaj, sve se moze naci"..... ja bukvalno nisam mogla naci rijeci da mu kazem na ovo.....
- male_okice
#1367 Re: Ginekologija i vagine....
meni ih nijedan ginekolog nije preporucio a svi su naveli razlog zato sto je to nesto sto je direktno u tebi po nekoliko sati i sto skuplja menstrualnu krv (naravno zato su i namjenjeni), ali je problem sto ta krv koja stoji po 2-3-4-5 h u tebi moze ionako poremetiti "floru i faunu" koja je dodatno osjetljivija zahvaljujuci menstruaciji (ph vrijednost se mijenja tokom men ciklusa) i zbog toga je lakse zaraditi kakvu infekciju: a evo i ovjde ima razlog:Michun wrote:tamponi su za 10. posebno kad je vruce. ne vidim razlog zasto ni pod razno kad svi preporucuju.Felidae wrote:sve me ovo zbuni sa uloscima i tamponima..............
Tamponi ne bi trebalo da budu u telu duže od 8 sati, jer mogu izazvati TTS (Toxic Shock Syndrom). Sindrom toksičnog šoka je retka pojava koju izaziva upotreba tampona. Znakovi su: mučnina, suvo grlo ili iznenadno povišenje temperature u vreme nošenja tampona. U tom slučaju potrebno je odmah obratiti se lekaru. Dugotrajno zadržavanje krvi u vagini može uzrokovati upale i gljivične infekcije. http://www.drdzikic.co.rs/index.php?opt ... 49&Itemid=
Meni nisu spominjali ove sokove ali ovo podebljano jesu tako da...ne znam ko voli neka koristi ja ne volim i bas ih ne mogu...a ne koristim ni dnevne uloske nekad samo i to kad je mozda zadnji dan menstruacije pa onako cisto eto radi sigurnosti i koristim Discreet normal-znaci bez bilo kakvih mirisa. A uloske koje stvarno svakome mogu preporuciti su JUp-ovi pamuk 100%. Dobro upijaju, pamucni su znaci nema nikakvih dodataka...samo sto ih se mora cesce mijenjati jer se brze napune od onih umjetnih
- male_okice
#1368 Re: Ginekologija i vagine....
uh kako me ovakvi likovi ljute...aaaaaaaaaaaaaa!Felidae wrote:meni dotorica tako rece, a ja ne postavljam suvisna pitanja, jer mi je jednom prilikom doktor (izbrisala sam njegovo ime iz pamcenja) na postavljeno pitanje odgovorio "ako ti nesto nije jasno, ti fino uzmi knjigu pa prelistaj, sve se moze naci"..... ja bukvalno nisam mogla naci rijeci da mu kazem na ovo.....
- Michun
#1369 Re: Ginekologija i vagine....
Nadam se da neko ne drzi ulozak duze od 2 do 3h a kamoli tampon.
Sve ima svoje za i protiv. Razumijem ja dr. ali ne mogu reci TO NIKAKO - kad nije zabranjeno i ima u slobodnoj prodaji. Ne znam iskreno sta vise skodi tampon ili plasticni mirisni savijajuci ulozak...kad je napolju 35 do 40 C mene spasava tampon.
Sve ima svoje za i protiv. Razumijem ja dr. ali ne mogu reci TO NIKAKO - kad nije zabranjeno i ima u slobodnoj prodaji. Ne znam iskreno sta vise skodi tampon ili plasticni mirisni savijajuci ulozak...kad je napolju 35 do 40 C mene spasava tampon.
- male_okice
#1370 Re: Ginekologija i vagine....
ima zena koje jos misle da se ne smiju kupati kad dobiju tako da...kao sto rece svako zna sta njemu odgovara i sta mu je najbolje...neko voli tampone neko ne...sve je stvar afinitetaMichun wrote:Nadam se da neko ne drzi ulozak duze od 2 do 3h a kamoli tampon.
- Felidae
#1371 Re: Ginekologija i vagine....
ma joj, tampon je prakticna stvarcica, nema sta, ali kako je gore navedeno nije bas najzdravija. nase mame su davno nekad koristile samo vatu(svaka im cast) i neznam da je ijedna imala problema sa gljivicama i ostalim napasnicima.
bilo ljeta ili zima, tampon spasava situaciju, nikom nije zgodno kad ima nesto mokro u gacama.
a sto se tice slobodne prodaje tampona i ostalog "sto nije bas zdravo"...neznam u cemu je problem ako uzmemo u obzir da se cigarete prodaju na svakom cosku cak i maloljetnim licima...tampon te nece bas ubiti kao sto to cigarete rade.
bilo ljeta ili zima, tampon spasava situaciju, nikom nije zgodno kad ima nesto mokro u gacama.
a sto se tice slobodne prodaje tampona i ostalog "sto nije bas zdravo"...neznam u cemu je problem ako uzmemo u obzir da se cigarete prodaju na svakom cosku cak i maloljetnim licima...tampon te nece bas ubiti kao sto to cigarete rade.
- Loulou
#1372 Re: Ginekologija i vagine....
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... lit=ulosci
pustopoljina wrote:ako nas hrana, sjedenje i zrak ne ubiju, tampon sigurno nece.
- alica.k
#1373 Re: Ginekologija i vagine....
ovaj baljezga.male_okice wrote:Dugotrajno zadržavanje krvi u vagini može uzrokovati upale i gljivične infekcije. http://www.drdzikic.co.rs/index.php?opt ... 49&Itemid=
ginekolozi sirom svijeta kao najbolje rjesenje preporucuju menstrualne casice (divacup, mooncup...).
tss je rijedak, ali da, desava se. moze se desiti cak i kad nije vrijeme menstruacije. povezani su sa tamponima jer tamponi i ulosci pospjesuju razmnozavanje bakterija, zato je najvise slucajeva za vrijeme menstruacije.
- ljubav_aha
#1374 Re: Ginekologija i vagine....
tamponi su smece 
- ladyada
#1375 Re: Ginekologija i vagine....
Emich wrote:Interesuje me dali netko ima ranicu na grlicu odnosno imam mozaik, stalno se kontrolisem svaka 4/6 mjeseci...imam konstantne upale, prosle godine u ovo vrijeme su mi izasle u preponi dvije zlijezde velicine klikera i koliko znam to je znak upale, neposljedno nakon 20 dana jak sekret koji i danas imam, bolovi u jajnicima, donjem djelu stomaka i jak bol pri odnosu negdje u dubini....otisla sam kod ginekologa, dobila sam antibiotike i ja i muz i vaginalete, onda sam uradila briseve sve je bilo ok...i tako i evo opet mi se isto ponovlja jak bol pri odnosu, izasle zlijezde u preponi, iscjedak i bolovi u stomaku...a imam inace hronicno zapaljenje grlica i vagine....znam da mi ranica stvara sekret i konstatne upale, mislila sam uraditi lasersko ukljanjanje mozaicnih promjena, ali ginekolog kaze da pokusam prvo zalijeciti pa onda tek na kraju....vise neznam sta da radim...trebam ici iduci mjesec na kontrolu pa cu vidjeti za laser, dali je to neko radio