Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Cupcake

#1351 Re: Recepti

Post by Cupcake »

Šta da uradim a da mi se one papirnate korpice ne lijepe za mafine?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1352 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Cupcake wrote:Šta da uradim a da mi se one papirnate korpice ne lijepe za mafine?
Pospes ih brasnom malo prije nego stavis smjesu.
Irm@

#1353 Re: Recepti

Post by Irm@ »

gradska toplana wrote:@wewa,
crijeva nisu problem samo mi treba neki recept za smjesu koji bi preradio po svom ukusu(ljuce,slanije, itd.).
Dobio sam masinicu(2,5 kg ca.) za pravljenje sa par razlicitih ljevaka pa da se probam izverzirati do lijepog vremena.
evo nadam se da ce biti od pomoci :)

http://www.coolinarika.com/recept/kobasice/

http://www.coolinarika.com/recept/zezevacke-kobasice/
gradska toplana

#1354 Re: Recepti

Post by gradska toplana »

Irm@,hvala puno! :thumbup:
biserna zvoncica

#1355 Re: Recepti

Post by biserna zvoncica »

Kokos salama

150 gr mlevenog keksa
150 gr kokosa
50 gr margarina/putera
1 dl mleka
300gr secera
3-4 stangle cokolade i malo margarina (npr.kasicica)

Prokuvati mleko, secer i margarin, kada se malo prohladi dodati keks i kokos, umesiti, oblikovati rolat (tanusan, kada se secka da se komadic bude za zalogajcic-dva). Rastopiti cokoladu sa malo margarinai preliti preko jos tople "salamice", pa istu u frizider!

Ja napravim duplu kolicinu, pa rastapkam u plehu, prelijem cokoladom, ohladim i secem kao stanglice. Traje....
ako imate secka sve je gotovo za desetak minuta. u smesu mozete dodati saku mlevenih oraha ili badema ili lesnika,vec sta imate. :-D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1356 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

da ne zachatavam temu sa slikama
mogu li napraviti bundevaru ili kako neki zovu tikvenjacu od smrznute bundeve?
da nece biti previse..mokra? :?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1357 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

kiki-miki wrote:Dobro ocijedi tikvu rukom kad se odmrzne,a može i u tijesto za jufku dodati malo oštrog brašna (ili samo od njega) da pokupi taj višak vode..
stavim ja inace jaje i kasiku brasna u bundu, da pokupi visak vode i da jaje poveze bundu malo
ali nesto mi suhveli ova smrznuta :lol:
Dr.Cuddy

#1358 Re: Recepti

Post by Dr.Cuddy »

Pomoć molim:

Zna li neko provjeren kuharski trik kako 'zalijepiti' kolač/kore od torte (otkinuo se komad prilikom vađenja iz kalupa) ali ne kremom?
shambho

#1359 Re: Recepti

Post by shambho »

Je l' ima neko dobar recept za oblatne, za rodjendan hocu da ih napravim tati, on ih bas voli, al' nikad nisam prije pravila, a mora znaci ispast iz prve :-D .. Ne bih karamelu pravila, mislim da on vise voli neku orasi kombinaciju..

Nasla sam par na kulinarici al' u komentarima dosta ljudi pise da im ne uspijeva.. Helem, oblatne al' da nisu zahmetli :-D .. Hvala unaprijed ..
male_okice

#1360 Re: Recepti

Post by male_okice »

shambho wrote:Je l' ima neko dobar recept za oblatne, za rodjendan hocu da ih napravim tati, on ih bas voli, al' nikad nisam prije pravila, a mora znaci ispast iz prve :-D .. Ne bih karamelu pravila, mislim da on vise voli neku orasi kombinaciju..

Nasla sam par na kulinarici al' u komentarima dosta ljudi pise da im ne uspijeva.. Helem, oblatne al' da nisu zahmetli :-D .. Hvala unaprijed ..
odgvorila sam ti na temu "sta ste vi danas licno kuhali".
Irm@

#1361 Re: Recepti

Post by Irm@ »

shambho wrote:Je l' ima neko dobar recept za oblatne, za rodjendan hocu da ih napravim tati, on ih bas voli, al' nikad nisam prije pravila, a mora znaci ispast iz prve :-D .. Ne bih karamelu pravila, mislim da on vise voli neku orasi kombinaciju..

mislim da tata nije probao oblatnu sa tahan halvom :-D ja ne volim samu tahan halvu ali u oblatni..ne mogu prestati da je jedem :-D :D jako jednostavno a preeeukusno ;-)

http://www.coolinarika.com/recept/oblat ... an-halvom/
shambho

#1362 Re: Recepti

Post by shambho »

@Irm@: Ne volim ni ja tahan halvu al' ovo odlicno (i jednostavno sto je jos bitnije) izgleda.. Hvalaaa..
Irm@

#1363 Re: Recepti

Post by Irm@ »

vjeruj mi ni ne osjeti se halva a ima neki toooliko privlacan okus :-D :D
graue_maus

#1364 Re: Recepti

Post by graue_maus »

s cim da premazem tijesto da mi se sezam zalijepi na pecivo...danas sam pravila neko pecivo i premazala sa vodom sav mi sezam spao skoro.......
Zoya

#1365 Re: Recepti

Post by Zoya »

graue_maus wrote:s cim da premazem tijesto da mi se sezam zalijepi na pecivo...danas sam pravila neko pecivo i premazala sa vodom sav mi sezam spao skoro.......
Zumanjcem, ili citavim jajetom :)
ljubav_aha

#1366 Re: Recepti

Post by ljubav_aha »

Vojvodjanska kuhinja

Image

2 jajeta
1solja brasna
1solja kukuruznog brasna-palente
0,5solje griza
2solje mleka
so
200g sunkarice narezane na listove
200g trapista
1prasak za pecivo
Priprema:
Umutiti jaja i mleko,pa dodavati redom solju brasna,pa solju palente i griza.
Sir narendati na krupniju rendu,100g dodati smesi,a ostatak ostaviti.
Namastiti pleh pa pola smese izliti,poredjati sunkaricu,imacete za dva sloja,a zatim dodati ostatak smese.
Peci na 200C oko 45min
Solje su od 2 dcl.
Pecenu pitu jos vrucu posuti ostatkom narendanog trapista

njami :-D
minjonja

#1367 Re: Recepti

Post by minjonja »

ima li neko savjet kako da znam da je fil za oblatne gotov? evo kuham dva i po sata vec i dosta se zguslo, ali opet mi nekako previse tecno, kontam da ce mi se previse kore smociti pa ce biti mljacavo. litar sam mlijeka kuhala i jedan citav margarin sa cokoladom i secerom. jel mora na pola prvobitne zapremine da spadne, ili dvije trecine, ima li neka caka?
prilagodjena

#1368 Re: Recepti

Post by prilagodjena »

minjonja wrote:ima li neko savjet kako da znam da je fil za oblatne gotov? evo kuham dva i po sata vec i dosta se zguslo, ali opet mi nekako previse tecno, kontam da ce mi se previse kore smociti pa ce biti mljacavo. litar sam mlijeka kuhala i jedan citav margarin sa cokoladom i secerom. jel mora na pola prvobitne zapremine da spadne, ili dvije trecine, ima li neka caka?
ja sam odokativno,takođe mislila da će biti mljacavo jer je fil bio poprilično tečan ali valjda čokolada i margarin odrade svoje,stsnu stvar :) ako nisi sigurna ubaci malo mljevenih oraha,oni učine smjesu gušćom :)
minjonja

#1369 Re: Recepti

Post by minjonja »

ma evo ugasila sam kolo da se postepeno hladi, ja mislim da ce biti dobro kad se ohladi, bar se nadam :D a joj i ja sam kontala kako bi bilo dobro da ubacimo bademe i orahe sigurno bi smjesa bila fantasticna, ali sam alergicna postala na to, i to od prosle godine :roll: jos cu kad se ohladi mikserom to razraditi, ima vala da se stisne :D
prilagodjena

#1370 Re: Recepti

Post by prilagodjena »

minjonja wrote:ma evo ugasila sam kolo da se postepeno hladi, ja mislim da ce biti dobro kad se ohladi, bar se nadam :D a joj i ja sam kontala kako bi bilo dobro da ubacimo bademe i orahe sigurno bi smjesa bila fantasticna, ali sam alergicna postala na to, i to od prosle godine :roll: jos cu kad se ohladi mikserom to razraditi, ima vala da se stisne :D
ma jok,ne muti mikserom da ti se ne razrijedi...nek se malko ohladi,da bude toplo i maži :wink:
minjonja

#1371 Re: Recepti

Post by minjonja »

a ja mislila da ce se bas stegnuti sa miskerom kao ono slatko vrhnje :-D dobro je da si mi na vrijeme rekla :-D masa vec fino izleda iako nije jos skroz hladna. ako bude valjalo postavicu slike.
prilagodjena

#1372 Re: Recepti

Post by prilagodjena »

minjonja wrote:a ja mislila da ce se bas stegnuti sa miskerom kao ono slatko vrhnje :-D dobro je da si mi na vrijeme rekla :-D masa vec fino izleda iako nije jos skroz hladna. ako bude valjalo postavicu slike.
stavi slike obavezno,ne može da ne valja :-D
shambho

#1373 Re: Recepti

Post by shambho »

Ja sam to neki dan deset minuta kuhala :-D . Tako nasla recept. Prokuhala mlijeko i secer, dodala puter i cokoladu i jos 10-20 minuta kuhala. Odstojala mi dva dana (bila je za poklona) i svi su trazili komad vise. Doduse dodala sam na kraju orahe.

Ev' veceras opet napravila tol'ko je dobra :-D .
shambho

#1374 Re: Recepti

Post by shambho »

..Oblatne mislim.. Samo sam veceras bez oraha.. Sad se zabrinuh valjda mi nece nista biti.. Dva i po sata :-D ..
minjonja

#1375 Re: Recepti

Post by minjonja »

evo mog pokusaja....
Image

po ukusu su tacno onako kako sam htjela. cokoladni, a nisu preslatki, ali su se pravo razmeksali iako je fil bio gust. ma isto guma :( mislim, ja ih jedem, ali gostima ih sigurno ne bi izvadila, uz to sam ih i katastrofalno izrezala, ne znam u sta sam gledala :lol: zasto su mi se kore tako smocile? jesam li trebala neke kvalitetnije uzeti?
Post Reply