Sad ponovo gledao i dalje stoji novac na paypalu.Pokusao prebaciti na karticu,ali ne moze jer je minimum 10 dolara,a ovo je 3,28(dobio refund).Fakticki ih nikad necu moci prebaciti na karticu jer nikad necu ni imati 10 dolara na paypal balansu.Ima li nacina da sa tih 3,28 kupim nesto ebayu?motorola01 wrote:Pise samo paypal balance.Recimo isti dan sam imao jos jedan refund,ali taj refund je prvo legao na paypal,pa je odmah proslijedjen na karticu(to se vidi u history-u),dok ovaj legao na paypal i ne mrda dalje.I ranije sam imao refund i svaki put je islo na karticu,samo sad je ostalo na paypal racunu.Sacekat cu ponedjeljak,utorak pa da vidim hoce li sa paypala proslijediti na karticu...Saka wrote:Jel stoji na pending balance ili na available balance?
Ako je na available balance povuci ce ti se samo prvog u mjescu, tj. sutra ili prekosutra a leci nekoliko dana kasnije.
Paypal u Bosni i Hercegovini
Moderator: anex
-
motorola01
#1351 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
-
Saka
#1352 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ne mozes nista kupovati sa balansom BiH PayPal-a. Medjutim trebali su ti prvog poslati bez obzira sto je manje od $10. Taj minimum od $10 se odnosi samo na manuelno povlacenje, ne na automatsko prvog u mjesecu. Provjeri ti jel ti sve u redu s karticom i jel dodana kako treba u PayPal. Mozda nije povuceno jer nije potvrdjena kartica ili email.
-
motorola01
#1353 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Sve uredu prijatelju.Cak taj dan dobio dva refunda,jedan prvo legao na paypal i proslijedjen na karticu isti dan,a drugi legao na paypal i tu ostaoSaka wrote:Ne mozes nista kupovati sa balansom BiH PayPal-a. Medjutim trebali su ti prvog poslati bez obzira sto je manje od $10. Taj minimum od $10 se odnosi samo na manuelno povlacenje, ne na automatsko prvog u mjesecu. Provjeri ti jel ti sve u redu s karticom i jel dodana kako treba u PayPal. Mozda nije povuceno jer nije potvrdjena kartica ili email.
Od tada imao nekih desetak transakcija(najmanje) i sve uredu bile..
-
Saka
#1354 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ako je tako salji mail PayPal-u i pitaj sta je. Nema drugog rjesenja.
- shiljak
#1355 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
rekao bi ti da odes kod komsije, ocistis snijeg, i tako vratis tih 3$ ali se istopio 
-
Eborg
#1356 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Novac koji se dobije preko Paypala se može odmah prebaciti na BH karticu za 5$ ili čekati kraj mjeseca da se isti automatski prebaci.
E sad, dok je on još uvijek "online" da li je on upotrebljiv tj. mogu ga koristiti za online plaćanje ili i tu moram čekati/doplatiti? Npr. neko mi uplati novac a ja ga odmah potrošim dalje bez ikakvih tih dodatnih provizija/čekanja, je li to moguće?
E sad, dok je on još uvijek "online" da li je on upotrebljiv tj. mogu ga koristiti za online plaćanje ili i tu moram čekati/doplatiti? Npr. neko mi uplati novac a ja ga odmah potrošim dalje bez ikakvih tih dodatnih provizija/čekanja, je li to moguće?
-
Saka
#1357 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Nije upotrebljiv, moraš čekati dok ti legne na karticu.
-
Eborg
#1358 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Hvala, znači samo platiti tih 5$ da bi se odmah mogao koristiti.
-
Saka
#1359 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Moraš i čekati oko mjesec dana jer PayPal svaku uplatu zadržava određen period prije nego što ga oslobodi. Znači neko ti uplati, pare su blokirane oko mjesec (nekad bude i manje, nema pravila) i tek onda možeš povući ili pustiti da ti legne automatski.
-
Eborg
#1360 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Pa je li 30 dana od pristiglih sredstava ili na kraju kalendarskog mjeseca? Ja sam uvijek mislio da je ovo drugo, tj. da svakog 30. ili kojeg već u mjesecu automatski prebaci novac.
-
Saka
#1361 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Nisi dobro mislio. Radi se o 30 dana od dana kad ti je pristigla uplata. I onda još koliko dana do prvog u mjesecu kad je automatsko povlačenje, ako ne želiš da povučeš vanredno i platiš 5 dolara.
Npr. stigne ti uplata danas 16.04., pare su zaključane do 16.05. Na dan 16.05. se otključaju, ti ih možeš povući na karticu po cijeni od 5 USD ili čekati do 01.06. kad će ti ih PayPal poslati na karticu htio ti ili ne htio i bez naknade.
Opet napominjem, ne mora uvijek biti 30 dana, to je maksimum, često bude nešto manje, ali u pravilu računaj da je svaka uplata zaključana 30 dana.
Npr. stigne ti uplata danas 16.04., pare su zaključane do 16.05. Na dan 16.05. se otključaju, ti ih možeš povući na karticu po cijeni od 5 USD ili čekati do 01.06. kad će ti ih PayPal poslati na karticu htio ti ili ne htio i bez naknade.
Opet napominjem, ne mora uvijek biti 30 dana, to je maksimum, često bude nešto manje, ali u pravilu računaj da je svaka uplata zaključana 30 dana.
Last edited by Saka on 16/04/2012 22:03, edited 1 time in total.
-
Eborg
-
papedzaja
#1363 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Zavisi koja je vrsta uplate. Ako onaj koji je uplatuio novac acceptira da je za svoje pare dobio ono što je tražio onda novac postaje operativan odmah. Meni je npr prijatelj uplatio neki novac na pp u petak ujutro ja prihvatio, on odobrio ja poslao na karticu i u ponedeljak ujutro podigao na bankomatuSaka wrote:Moraš i čekati oko mjesec dana jer PayPal svaku uplatu zadržava određen period prije nego što ga oslobodi. Znači neko ti uplati, pare su blokirane oko mjesec (nekad bude i manje, nema pravila) i tek onda možeš povući ili pustiti da ti legne automatski.
-
Eborg
#1364 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Je li to negdje u inostranstvu ili BiH? Jer se ovo konkretno primjenjuje na račune koji nisu u USA.
-
papedzaja
#1365 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Moj račun je u BiHEborg wrote:Je li to negdje u inostranstvu ili BiH? Jer se ovo konkretno primjenjuje na račune koji nisu u USA.
- shiljak
#1366 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
kad nekom uplatis novac na paypal, onda u transakcijama (koje se prikazuju cim se logujes) imas dugme "confirm" ili nesto tako, i kliknes to i onda taj kome si poslao ne mora cekati 30+ dana 
-
casanova123
#1367 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
imam pitanje...
neko mi prebaci pare na moj paypall racun i mogu li ja onda da te pare stavim sebi na karticu odnosno da ih povucem sa paypala na karticu? i koliko dugo to traje?
neko mi prebaci pare na moj paypall racun i mogu li ja onda da te pare stavim sebi na karticu odnosno da ih povucem sa paypala na karticu? i koliko dugo to traje?
-
quarterback
#1368 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
mozes, u pocetku zna trajati nesto duze, oko mjesec, kasnije ide brze
-
casanova123
-
Android Knego
#1370 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
izvinjavam se sto cu pitati nesto sto je vjerovatno bilo, ali bas mi treba.
koristim PayPal i sve je to u dure. samo me zanima ako nekom uplatim novac iz BiH u Hrvatsku (nikakva kupovina, samo prebacivanje nekog sitnog iznosa na racun, "da mi rodjak kupi nesto"
), koliko to traje i kolika je provizija?
hvala.
koristim PayPal i sve je to u dure. samo me zanima ako nekom uplatim novac iz BiH u Hrvatsku (nikakva kupovina, samo prebacivanje nekog sitnog iznosa na racun, "da mi rodjak kupi nesto"
hvala.
-
Saka
#1371 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Pretpostavljam da ti rođak ima PayPal otvoren u Hrvatskoj? U tom slučaju tarife su kao i za nas: 4.4% + 0.35€.
Ako klikneš na Confirm dugme u svom PayPal-u rođaku su pare dostupne odmah i može ih odmah povući i to košta još 4€. Ili može čekati prvi u mjesecu kad će se automatski povući bez naknade.
Zavisno koju banku koristiš i čiju karticu i oni ti mogu skinuti procenat za tzv. "konverziju valute" KM u EUR. RBBH je tu najbezobraznija i uzima punih 2%. Recimo za 5 EUR kupovinu PayPal-om RBBH će ti ukrasti jos 20pf.
Ako klikneš na Confirm dugme u svom PayPal-u rođaku su pare dostupne odmah i može ih odmah povući i to košta još 4€. Ili može čekati prvi u mjesecu kad će se automatski povući bez naknade.
Zavisno koju banku koristiš i čiju karticu i oni ti mogu skinuti procenat za tzv. "konverziju valute" KM u EUR. RBBH je tu najbezobraznija i uzima punih 2%. Recimo za 5 EUR kupovinu PayPal-om RBBH će ti ukrasti jos 20pf.
-
Android Knego
#1372 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
hvala ti na ovim detaljnim informacijama.Saka wrote:Pretpostavljam da ti rođak ima PayPal otvoren u Hrvatskoj? U tom slučaju tarife su kao i za nas: 4.4% + 0.35€.
da, rodjak ima PayPal u Hrvatskoj, a ja sam ovdje kod Unicredit banke. meni je bitno da on nema nikakvih troskova. znaci, na 100 markica ide jedno 5 i po markica, bez provizije domace banke? a Confirm bi mene kostalo 4€, a njega nista? (ne isplati se bas na manje iznose.) a da li se bez Confirm pare mogu uzeti prvog u mjesecu ili mjesec nakon uplate? ako je prvog u mjesecu, to znaci uplatim 28-og i on s tim raspolaze vec za 2-3 dana?
dosad mi Unicredit nije nista uzimala pri kupovini preko PayPala, ako sam dobro upratio...
-
Saka
#1373 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ne, Confirm ne košta ništa već povlačenje novca košta. Recimo pošalješ mu 50 Eura. Tebi banka skine 100KM (plus eventualna provizija, UniCredit dosad nije uzimala ali su neki dan poslali mail da će uzimati 0.2 i 0.5%). Njemu u startu PayPal skida 4.4% + 0.35€ na 50EUR. Znači ne dobija 50 već 47.45 EUR. Sad te pare nisu dostupne odmah već u pravilu mora čekati 30 dana prije nego što ih može povući na karticu. Međutim, u tvom PayPal-u se pojavljuje dugme Confirm koje možeš kliknuti da bi njemu pare postale dostupne odmah. Nakon što klikneš on može pare povući manuelno odmah i to košta 4 Eura. U tom slučaju na kraju dobije 43.45EUR konvertovanih u kune. Ili može čekati prvi u mjesecu kad će se automatski povući bez naknade i dobiće 47.45 EUR konvertovanih u kune.
Da, ako pošalješ 28-og i odmah klikneš Confirm njemu prvog liježe automatski i uštedite ta 4 Eura.
Da, ako pošalješ 28-og i odmah klikneš Confirm njemu prvog liježe automatski i uštedite ta 4 Eura.
- rooney2
#1374 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Džaba brate paypal kad nemam para 
-
Android Knego
#1375 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
sve mi je jasno osim ovog Confirm na kraju. zasto je potrebno kliknuti ako ce automatski iza prvog pare biti posiljaocu na raspolaganju?Saka wrote:Ne, Confirm ne košta ništa već povlačenje novca košta. Recimo pošalješ mu 50 Eura. Tebi banka skine 100KM (plus eventualna provizija, UniCredit dosad nije uzimala ali su neki dan poslali mail da će uzimati 0.2 i 0.5%). Njemu u startu PayPal skida 4.4% + 0.35€ na 50EUR. Znači ne dobija 50 već 47.45 EUR. Sad te pare nisu dostupne odmah već u pravilu mora čekati 30 dana prije nego što ih može povući na karticu. Međutim, u tvom PayPal-u se pojavljuje dugme Confirm koje možeš kliknuti da bi njemu pare postale dostupne odmah. Nakon što klikneš on može pare povući manuelno odmah i to košta 4 Eura. U tom slučaju na kraju dobije 43.45EUR konvertovanih u kune. Ili može čekati prvi u mjesecu kad će se automatski povući bez naknade i dobiće 47.45 EUR konvertovanih u kune.
i sjetih se jos neceg. kako se zna da je proslo 30 dana? ima li neka oznaka na PayPal accountu?