Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
semso_bonaparte

#1351 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by semso_bonaparte »

Ma volja je najbitnija. Ja sam se godinama "kanio" da treba bacit cigare, pusio 20 godina, jedna do dvije kutije dnvevno.
Jednog jutra krenem na posao i moram kupit cigare, ja u granap kad guzva, kontam hajd imam kutiju moze mi bit do 4 pa kad dodjem kuci kupit cu si cigare.
Medjutim ja nesta ostao duze na poslu nestade cigara i kazem raji na poslu ljudi ovo mi je zadnja cigara, kazu oni ahaaaaa jasta je, kaze jedna kolegica imam ja dovoljno pa ako zafali da znas da ima itd tid. I od tad, evo 6 mjeseci ni jedne, reko sam da naumpadne uz kafu i dan danas, u pocetku jest bilo tesko, onaj prvi srk kafe pa kad je zapalis (evo sad mi ukus tog dima u ustima :D ).

Volja je najbitnija da sami sa sobom rascistite, ipak je to samo ovisnost o nikotinu, rekao sam vec probati vise puta prestati pa jednom ce upaliti, najgore je drustvo koje se simijava tako ljudima koji ne mogu prestati pusiti iz prvog pokusaja pa to odbija ljude de probaju, ono, da se ne ofiraju, ali boli vas briga to radite zbog sebe a ne zbog raje.
Joj sad se sjetih, jos dok sam pusio supruga mi donijela Carr-ovu knjigu, i ja ispeko kafu i zapalio cigaru i krenuo sa citanjem :lol: :lol: :lol: , nisam procitao ni 10ak stranica.

Meni je pomogla voznja biciklom i setnje, zato je dobro stati sa pusenjem u proljece (kao sve se budi sve krece od pocetka pa tako i vi tad bacite cigare) moze se izaci iz kuce kada prahne zapaliti.

Ali naljepse je probuditi se ujutro i ne kasljati i ne hraktati ko konj nekih 10 minuta, joj kako je ljepo.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1352 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by plain vanilla »

semso_bonaparte wrote:Ma volja je najbitnija. Ja sam se godinama "kanio" da treba bacit cigare, pusio 20 godina, jedna do dvije kutije dnvevno.
Jednog jutra krenem na posao i moram kupit cigare, ja u granap kad guzva, kontam hajd imam kutiju moze mi bit do 4 pa kad dodjem kuci kupit cu si cigare.
Medjutim ja nesta ostao duze na poslu nestade cigara i kazem raji na poslu ljudi ovo mi je zadnja cigara, kazu oni ahaaaaa jasta je, kaze jedna kolegica imam ja dovoljno pa ako zafali da znas da ima itd tid. I od tad, evo 6 mjeseci ni jedne, reko sam da naumpadne uz kafu i dan danas, u pocetku jest bilo tesko, onaj prvi srk kafe pa kad je zapalis (evo sad mi ukus tog dima u ustima :D ).

Volja je najbitnija da sami sa sobom rascistite, ipak je to samo ovisnost o nikotinu, rekao sam vec probati vise puta prestati pa jednom ce upaliti, najgore je drustvo koje se simijava tako ljudima koji ne mogu prestati pusiti iz prvog pokusaja pa to odbija ljude de probaju, ono, da se ne ofiraju, ali boli vas briga to radite zbog sebe a ne zbog raje.
Joj sad se sjetih, jos dok sam pusio supruga mi donijela Carr-ovu knjigu, i ja ispeko kafu i zapalio cigaru i krenuo sa citanjem :lol: :lol: :lol: , nisam procitao ni 10ak stranica.

Meni je pomogla voznja biciklom i setnje, zato je dobro stati sa pusenjem u proljece (kao sve se budi sve krece od pocetka pa tako i vi tad bacite cigare) moze se izaci iz kuce kada prahne zapaliti.

Ali naljepse je probuditi se ujutro i ne kasljati i ne hraktati ko konj nekih 10 minuta, joj kako je ljepo.
I ja zapalim i citam :lol: :lol: :lol:
Nisam jos nikad ni pokusala prestati, valjda me strah neuspjeha, a nisam bas ni odlucna..

Ali javim vam rezultate
winnie

#1353 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by winnie »

sesti dan danas.
nisam jos osjetio neku vecu krizu. uobicajene situacije u kojima sam pusio me malo podsjete da zapalim ali me brzo popusti... samo se nasmijem sam sebi i osjecam se pravo jak sto nisam zapalio. skinuo sam i ovu knjigu sto hvalite al' je ne citam, ne treba mi :D
najveca podrska mi je supruga i njen osmijeh kad joj pricam o cigarama, osmijeh koji me tako opusti i kaze mi da je duhan jedna velika glupost. jest' da sam prije sedam dana mislio sta fali, malo zadimit svako par sati i kao opustiti se.
u sustini kad prestanete pusit' mozak vam se oslobodi i usmjeri na zivot. ne razmisljate o cigarama, kad zapalit' i kad se kao "opustiti". jednostavno, rijesili ste se gluposti koja vam samo moze napraviti zdravstveni problem. da ne kazem koliko ste ljepsi i nagodniji ujutro i po cijeli dan.
prestanite pusiti. ne smanjivanjem i slicnim metodama jer ja sam smanjivao zadnjih deset godina :D
jednostavno, prestanite na jedan ili dva dana i onda samo recite, ja vise ne pusim.
Zhurba

#1354 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zhurba »

prestala skoro mjesec :D doduse kad bas prigusti zapalim jednu nece me ubiti ali glavno je da ne pozelim...bolje disem bolje se osjecam...mala nervoza pa ne znam kako to da izbjegnem...ali ako sam okupirana nema problema :D
quasar

#1355 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

To mjesec se ne pika. Racunaj kad si zadnji put zapalila. To ti se samo pika. I prestani sebe patiti. Ili pusi ko covjek, ne muci se, ili baci govna skroz i zauvijek.

Nisam bio svjestan koliko pusaci smrde, kako im damfa iz usta, cak i preko zvake, sve dok nisam prestao.
A fol nesta se covjek pere, presvlaci, kupuje dezodoranse, parfeme... hahaha. Koji uzaludni pokusaji pokrivanja smrada.
Gospoda Ministarka

#1356 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:28, edited 1 time in total.
Pikaboo

#1357 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

Gospoda Ministarka wrote:Obratite paznju kako pusaci iz vase okoline stalno pitaju kako ide, stalno nude cigarama, i jedva cekaju da posrnete u pokusaju prestanka.
I namjerno pusu dim u vasem/nasem smijeru.Najodvratnije mi je kad mi kazu,ma de zapali jednu.Jedna ko nijedna!
irnes77

#1358 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by irnes77 »

Jao kad vas ovako cujem kako fino pricate o odvikavanju, odmah i meni pada na pamet da prestanem... Moram pokusati. :D :sax:
quasar

#1359 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Pikaboo wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Obratite paznju kako pusaci iz vase okoline stalno pitaju kako ide, stalno nude cigarama, i jedva cekaju da posrnete u pokusaju prestanka.
I namjerno pusu dim u vasem/nasem smijeru.Najodvratnije mi je kad mi kazu,ma de zapali jednu.Jedna ko nijedna!
Mijenjati prijatelje i drustvo pod hitno. Meni su moji pomogli. Nisu me nudili, niti su pusili predamnom prvih nekoliko dana. Cak je jedan posao mojim stopama ubrzo.
malawi

#1360 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by malawi »

evo ja prestao bez problema prije hevtu dana. Kupio onu Ecigaru i prestao pusiti ove obicne. Kad ono prigusti, povucem dim na Ecigari. Tako sam devero i smanjivao lagano jedno 15-tak danna, dok nisam skroz prestao.
Od proslog ponedjeljka tj. 10 dana nisam zapalio ni E"govno". :lol:
Partizzanka

#1361 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Partizzanka »

NEPUSACI, zdravo zdravo!

Bravo za sve vas koji pokusavate prestati ili ste vec prestali!
samo tako nastavite!

probajte se kloniti ljudi koji vas navracaju da uzmete jednu ko nijednu
zahvalite im se i recite da vama kao nepusacu to ne treba - da ne vidite smisao zasto vam to nudi, i neka nastavi trovati sebe ne i druge oko sebe
budite ponosni jer ste bolji od njih, oni to znaju i zavist ih tjera da vam nude cigarete

mom nepusacu je u utorak bilo 4mjeseca
kaze zaboravio i koliko dugo ne pusi i sve ... ja se slucajno sjetila
izgleda da meni treba odvikavanje od pomisli na to da bi se on nekad mogao vratiti tamo gdje je bio

a on je opet skroz hladan i ne spominjemo cigarete
pomaze i to sto ja ne pusim
i to sto zivimo tu gdje zivimo i gdje vecina ne pusi a oni koji puse maltene se kriju da zapale
Gospoda Ministarka

#1362 Re: Cigarete, odvikavanje

.
quasar

#1363 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Gospoda Ministarka wrote:
Da si ti zdrav i ziv @quasar, ali ja evo preko dvije i pol godine bez duhanskog dima. :D
bolji sam :-D
Gospoda Ministarka

#1364 Re: Cigarete, odvikavanje

.
quasar

#1365 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

quasar wrote:
Da si ti zdrav i ziv @quasar, ali ja evo preko dvije i pol godine bez duhanskog dima. :D
bolji sam :-D
:thumbup:
Raduje me, ali reciprocno tome imas sigurno vise i duhanskog staza. :D
25 godina
Gospoda Ministarka

#1366 Re: Cigarete, odvikavanje

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:27, edited 1 time in total.
quasar

#1367 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Gospoda Ministarka wrote:25 god. pusenja :?
(ja nisam ni 4 god.)

Svaka cast, nije mala stvar :thumbup:
Svaka tebi cast pa si brzo dosla pameti. :D
Gospoda Ministarka

#1368 Re: Cigarete, odvikavanje

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:27, edited 1 time in total.
dotoressa

#1369 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by dotoressa »

Samo čvrsta volja...bacite smeće
vještica

#1370 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vještica »

Dugo sam se kanila da se registrujem, a tu sam najvise zbog vas, zbog svih onih koji su na ovim stranicama uspjeli dobiti bitku protiv cigara...
Prestala sam prije nekih 4 mjeseca i sjajno se osjecam, nemam zelje za cigaretom i ponosim se sobom.
Ipak, ne bih uspjela da me cijela ova tema nije ponukala i citajuci prvi put u zivotu postalo mi je jasno kako zelim da prestanem pusiti. Tu negdje sa zadnjom stranicom sam i uspjela.
Svima sam vam zahvalna sto ste u meni probudili tu zelju i sto ste mi svojim iskustvom pomogli da shvatim koliko je zapravo lako prestati.

Hvala jos jednom i svaka cast ljudi :thumbup:
quasar

#1371 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Cestitam.
Doci ces u iskusenje vise puta, ali samo pomisli na to kako ces se osjecati poslije cigare i sta ces misliti o sebi.
winnie

#1372 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by winnie »

mjesec i jos koji dan danas... moze se rec da mi cigare ne nedostaju, mozda ponekad, ali samo na par sekundi i onda se nasmijem sam sebi.
ne mislim nikoga nista nagovarati al' to je jedna velika glupost, ne toliko zbog zdravlja ili finansija koliko zbog neke nejasne podredjenosti toj navici. zivot sad gledam drugacije, a ne da razmisljam kad cu zapalit... sloboda
frngla

#1373 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by frngla »

ne pusim nekih 20 dana, osjecam se super :D
quasar

#1374 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Samo da znate da pratimo i podrzavamo vas. Najbolja odluka u vasem zivotu.
winnie

#1375 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by winnie »

frngla wrote:ne pusim nekih 20 dana, osjecam se super :D
bravo, samo nastavi... ja kontam da prestanem brojat ove dane, glupo mi sad i to jer stvarno ne mislim vise nikad da je zapalim.
svi koji planiraju prestati, odmah to ucinite
Post Reply