Sarajevski taksisti- dno dna
-
Bimmer_
#1351 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Usluge taksi vozila stacioniranih na štandu Aerodroma Sarajevo za mnoge putnike pretvore se u problem. Po dolasku na željenu destinaciju, putnici ostaju frapirani traženim iznosom. Tako, na primjer, vožnja od Aerodroma do hotela u centru Sarajeva, a što iznosi oko 11 kilometara, bude naplaćena i do 50 KM!
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ostali sarajevski taksisti muku muče da zaprepaštenim turistima objasne zašto je vožnja od istog hotela do Aerodroma dva, pa čak i tri puta jeftinija?! Mediji su se u nekoliko navrata, ponukani prijavama građana i turista, bavili ovim problemom, ali čini se da se sva halabuka završi u stilu narodne izreke "pojeo vuk magarca".
I turistički radnici u Kantonu Sarajevo kažu da im je "trn u oku" ova bruka s pojedinim taksi vozačima, jer se turisti najčešće žale upravo na ovu "uslugu" u glavnom gradu BiH. Postavlja se pitanje, ko i da li uopće reagira na primjedbe korisnika usluga taksi prijevoznika sa štanda na Aerodromu.
U razgovoru, taksisti su najprije negirali tvrdnje da naplaćuju vožnju dva-tri puta skuplje od vožnje relacije iz grada prema Aerodromu te da takve "slučajeve", kako su rekli, treba prijaviti Udruženju taksi prijevoznika u Sarajevu. U nastavku priče, suočeni s putnikom koji je za prijevoz od 15-ak kilometara nebrojeno puta platio 30 KM, pravdali su to objašnjenjem kako oni moraju 200 KM plaćati Aerodromu Sarajevo.
Također kao argumentaciju u svoju korist navode kako je "normalna pojava u svim evropskim gradovima da su taksi usluge s aerodroma skuplje nego iz grada". Ali, u svijetu su to dogovorene vožnje. Dakle, uđete u vozilo na Aerodromu Heathrow u Londonu i kažete vozaču adresu, a on vam predloži cijenu. Ukoliko vam ponuda nije prihvatljiva, potražite drugi taksi.
U Sarajevu je to drugačije. Ako od taksiste s Aerodroma zatražite, po ulasku u vozilo, da uključi taksimetar, očekujte različite izljeve bijesa i nekulture. Tako vam se može desiti da vas i izbaci s koferima, nedaleko od Aerodroma, na sred Kasindolske ulice i pod stalnim prijetnjama od vas izvuče 10 KM kako je to uradio jedan od njih starijoj putnici rekavši "vožnja do Kasindolske sa svim koferima koje imate iznosi upravo toliko".
Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Sarajevo Enver Suljagić kaže kako je svaki taksista dužan uključiti taksimetar. "U suprotnom treba na broj telefona 033 523 156 prijaviti 'gulikožu' i prijava će biti poslana inspekciji Kantona Sarajevo, a putniku će novac biti vraćen", tvrdi Suljagić.
Naravno, većina taksista u Sarajevu, a ima ih više od 1.250 članova Udruženja, profesionalno obavlja svoj posao.
Da svi vi sto se zalite na forumu uradite ovo boldirano, em mi normalni ne bi ispastali zbog njih nit bi vas gulili.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ostali sarajevski taksisti muku muče da zaprepaštenim turistima objasne zašto je vožnja od istog hotela do Aerodroma dva, pa čak i tri puta jeftinija?! Mediji su se u nekoliko navrata, ponukani prijavama građana i turista, bavili ovim problemom, ali čini se da se sva halabuka završi u stilu narodne izreke "pojeo vuk magarca".
I turistički radnici u Kantonu Sarajevo kažu da im je "trn u oku" ova bruka s pojedinim taksi vozačima, jer se turisti najčešće žale upravo na ovu "uslugu" u glavnom gradu BiH. Postavlja se pitanje, ko i da li uopće reagira na primjedbe korisnika usluga taksi prijevoznika sa štanda na Aerodromu.
U razgovoru, taksisti su najprije negirali tvrdnje da naplaćuju vožnju dva-tri puta skuplje od vožnje relacije iz grada prema Aerodromu te da takve "slučajeve", kako su rekli, treba prijaviti Udruženju taksi prijevoznika u Sarajevu. U nastavku priče, suočeni s putnikom koji je za prijevoz od 15-ak kilometara nebrojeno puta platio 30 KM, pravdali su to objašnjenjem kako oni moraju 200 KM plaćati Aerodromu Sarajevo.
Također kao argumentaciju u svoju korist navode kako je "normalna pojava u svim evropskim gradovima da su taksi usluge s aerodroma skuplje nego iz grada". Ali, u svijetu su to dogovorene vožnje. Dakle, uđete u vozilo na Aerodromu Heathrow u Londonu i kažete vozaču adresu, a on vam predloži cijenu. Ukoliko vam ponuda nije prihvatljiva, potražite drugi taksi.
U Sarajevu je to drugačije. Ako od taksiste s Aerodroma zatražite, po ulasku u vozilo, da uključi taksimetar, očekujte različite izljeve bijesa i nekulture. Tako vam se može desiti da vas i izbaci s koferima, nedaleko od Aerodroma, na sred Kasindolske ulice i pod stalnim prijetnjama od vas izvuče 10 KM kako je to uradio jedan od njih starijoj putnici rekavši "vožnja do Kasindolske sa svim koferima koje imate iznosi upravo toliko".
Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Sarajevo Enver Suljagić kaže kako je svaki taksista dužan uključiti taksimetar. "U suprotnom treba na broj telefona 033 523 156 prijaviti 'gulikožu' i prijava će biti poslana inspekciji Kantona Sarajevo, a putniku će novac biti vraćen", tvrdi Suljagić.
Naravno, većina taksista u Sarajevu, a ima ih više od 1.250 članova Udruženja, profesionalno obavlja svoj posao.
Da svi vi sto se zalite na forumu uradite ovo boldirano, em mi normalni ne bi ispastali zbog njih nit bi vas gulili.
-
bull21
#1352 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Znači mi smo krivi što oni lažu i deru kako stignu? Al smo mi krivi. Ja prvi više nikada neću u ST. Čisto zato što sam đubre i što ima drugih taxija (ala žutog) koji su sto puta bolji i korektniji od ST-a.
-
miki.ba
#1353 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja realno nemam šta prigovoriti jer me svaki taxi odveze bez prigovora i ako je vožnja 2.50 KM.
Ne obracam pažnju koji je taxi, mada me ovi ilegalci nerviraju jer ima dosta cestitih ljudi kojima oni uzimaju hljeb iz usta.
Procedura je jasna, sjedneš u taxi, kažeš gdje ideš i vozdra.... nemaš ga šta pitati hoce li voziti, ima da vozi.
Ne obracam pažnju koji je taxi, mada me ovi ilegalci nerviraju jer ima dosta cestitih ljudi kojima oni uzimaju hljeb iz usta.
Procedura je jasna, sjedneš u taxi, kažeš gdje ideš i vozdra.... nemaš ga šta pitati hoce li voziti, ima da vozi.
- Joker88
#1354 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
...
Last edited by Joker88 on 18/04/2013 23:16, edited 1 time in total.
- adnansax
#1355 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
pa nema ni desetak postova prije, neko rece da je zvao da prijavi ali se ne javlja niko..i sta onda?? kako postupiti u tom slucaju..Bimmer_ wrote: Da svi vi sto se zalite na forumu uradite ovo boldirano, em mi normalni ne bi ispastali zbog njih nit bi vas gulili.
nemoj se naci uvrijedjenim,ne odnosi se na tebe direktno, ali jbt hitna i policija se ne javljaju na telefon za intervencije (desavalo se vise puta), a ocekivati da se javi taksi sluzba za prijave gradjana je sasvim suludo.a to je jedini odgovor ovog vaseg direktora na pitanja o javsluku u Sa taxiju.
-
Bimmer_
#1356 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nije on nas direktor, on je predsjednik udruzenja.adnansax wrote:pa nema ni desetak postova prije, neko rece da je zvao da prijavi ali se ne javlja niko..i sta onda?? kako postupiti u tom slucaju..Bimmer_ wrote: Da svi vi sto se zalite na forumu uradite ovo boldirano, em mi normalni ne bi ispastali zbog njih nit bi vas gulili.
nemoj se naci uvrijedjenim,ne odnosi se na tebe direktno, ali jbt hitna i policija se ne javljaju na telefon za intervencije (desavalo se vise puta), a ocekivati da se javi taksi sluzba za prijave gradjana je sasvim suludo.a to je jedini odgovor ovog vaseg direktora na pitanja o javsluku u Sa taxiju.
Ako necete da prijavite udruzenju, prijavite direktno inspekciji;)
- poznanik
#1357 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Kad bi boldirani tekst bio vidno istaknut u svakom taxi-vozilu "Sarajevo-taxi", sigurno je i da bi bilo više prijavaBimmer_ wrote:...Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Sarajevo Enver Suljagić kaže kako je svaki taksista dužan uključiti taksimetar. "U suprotnom treba na broj telefona 033 523 156 prijaviti 'gulikožu' i prijava će biti poslana inspekciji Kantona Sarajevo, a putniku će novac biti vraćen", tvrdi Suljagić.
-
Bimmer_
#1358 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
niste vi krivi za to, nego ste krivi za inertnost, ako te neko opali po usima ili pokusa, ja cu se "ganjat" sa njim do Strazbura ako treba, nije rijec o novcu nego u principu. Ja sam mahalsko dijete i zivot me naucio da nikome ne dam da me izradi pa ni za 1KM iz principa. I guram dok ne izguram na svoje. I kad je novac u pitanju i kad me drzavni sluzbenici saltaju (opstina, kanton, zdravstvo). Pa ima za svakog nadredjeni i sankcijebull21 wrote:Znači mi smo krivi što oni lažu i deru kako stignu? Al smo mi krivi. Ja prvi više nikada neću u ST. Čisto zato što sam đubre i što ima drugih taxija (ala žutog) koji su sto puta bolji i korektniji od ST-a.
-
Bimmer_
#1359 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Zato u svakom legalnom taksiju ima VIDNO istaknut cjenovnik usluga i iskaznica vozaca. Na zahtjev ti je duzan izdati racun. I logicno je da se ti imas kome zalit ako ti nesto ne odgovara.Bimmer_ wrote:Nije on nas direktor, on je predsjednik udruzenja.adnansax wrote:pa nema ni desetak postova prije, neko rece da je zvao da prijavi ali se ne javlja niko..i sta onda?? kako postupiti u tom slucaju..Bimmer_ wrote: Da svi vi sto se zalite na forumu uradite ovo boldirano, em mi normalni ne bi ispastali zbog njih nit bi vas gulili.
Ako necete da prijavite udruzenju, prijavite direktno inspekciji;)
Inspekcija je lijek za to sve, a kazne su jako velike vjerovali ili ne... Jedan taksista nemoze priustiti sebi dvije kazne za mjesec dana. Cak u nekim slucajevim ni jednu nemoze isplatiti za mjesec dana rada.
- adnansax
#1360 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
@bimmer
to za racun mozes macku o rep, jer ga moraju izdat da im trazi neki lola od 100+ kg, a za istu molbu npr dvije studentice bi taxist poslao u pm..garantovano
slazem se za prijave inspekciji, ali ovdje mali procenat ljudi uopce zna da postoji ta inspekcija, a jos manji na koji nacin ih kontaktirati..jbg opet je to do ljudi, i nase nezainteresovanosti
to za racun mozes macku o rep, jer ga moraju izdat da im trazi neki lola od 100+ kg, a za istu molbu npr dvije studentice bi taxist poslao u pm..garantovano
slazem se za prijave inspekciji, ali ovdje mali procenat ljudi uopce zna da postoji ta inspekcija, a jos manji na koji nacin ih kontaktirati..jbg opet je to do ljudi, i nase nezainteresovanosti
-
Saka
#1361 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Hoće, vratiće ti, al tek kad pokažeš račun.poznanik wrote:U suprotnom treba na broj telefona 033 523 156 prijaviti 'gulikožu' i prijava će biti poslana inspekciji Kantona Sarajevo, a putniku će novac biti vraćen", tvrdi Suljagić.
Dužan mi je izdati račun i bez zahtjeva. Ja nisam dužan platiti ako ne dobijem račun.Bimmer_ wrote:Na zahtjev ti je duzan izdati racun.
A u praksi i na zahtjev i bez zahtjeva nećeš ga dobiti s aerodroma u 100% slučajeva.
Jest samo te na štandu prvo pita gdje ćeš, neda ti da sjedneš dok ne ocijeni isplati li mu se napustiti mjesto, jer možda mu promakne bolja šansa. A trebalo bi prvo da sjedneš, da upali taksimetar, krene i onda da mu kažeš dokle ćeš.miki.ba wrote:Procedura je jasna, sjedneš u taxi, kažeš gdje ideš i vozdra.... nemaš ga šta pitati hoce li voziti, ima da vozi.
Da je udruženje kako treba izbacivali bi odmah one koji se tako ponašaju, bez priče. Zato svi i tvrde da je udruženje krivo i želimo mu brzu propast jer je i pticama jasno da tolerišu krađu a javnosti slažu bajke u koje može povjerovati samo onaj ko nikad nije niti prošao pored štanda SA taxija.
-
530i
#1362 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Zamalo me, jučer, udari srebreni Ford Mondeo karavan, firma je Sarajevo taxi, ali bez broja, tablice su obične!! Stariji čova hladno krenu da prelazi u moju traku bez gledanja, bez žmigavca...kad sam zakočio i svirnuo levat se vratio nazad i lagano nastavio...uparkirao se na štand kod Mercatora.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1363 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
O, to je "gospodin" iz Merkatora. Na onom Fordu ima bar 10 tragova udara, a vozač je uvijek u full opremi -- odijelo i kravata.530i wrote:Zamalo me, jučer, udari srebreni Ford Mondeo karavan, firma je Sarajevo taxi, ali bez broja, tablice su obične!! Stariji čova hladno krenu da prelazi u moju traku bez gledanja, bez žmigavca...kad sam zakočio i svirnuo levat se vratio nazad i lagano nastavio...uparkirao se na štand kod Mercatora.
-
zdruzdjo
#1364 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja ne znam sta raja se zajexxx. U doba "digitalnog svega" nesto se natacu i zovu inspekcije, jurisanje na vjetrenjace.....
Fino cim u taxi udjes odmah snimanje na telefonu upalis, a 90% telefona ga ima (audio ili video), i przi. Ako sve bude ok izbrises. A ako pocne sranje na destinaciji samo se levatu nasmijes platis, i kazes kako si snimio sve telefonom i da ide snimak na hayat i na portale, na mail neke inspekcije...... zajedno sa brojm negovog taxi-ja.
Znamo da svi navedeni placu za snimcima slicnog i tog sadrzaja. A masta moze daleeeeko ici. Drugi list sigurno vrti se. A kad drugi taxista vidi snimak kolege sa standa sigurno ce dvaput promisliti prije nego ne upali taksimetar.
Sjetite se samo snimka kradje mobitela u radnji i krajnjeg ishoda, ili momka sto je snimao scene u kojem njegov pit bul napada negog lutalicu.
Radim kod stranaca i cim me sef zove nesto u kancelariju odmah palim snimanje neprimjetno bez obzira. Ko zna sta ce reci pa nije zgoreg.
U ratu sam se najsigurnije na liniji osjecao kad imam dosta municije. Bolje da imas a da ti ne treba nego da nemas a da ti treba.
Sent from my A70S using Tapatalk 2
Fino cim u taxi udjes odmah snimanje na telefonu upalis, a 90% telefona ga ima (audio ili video), i przi. Ako sve bude ok izbrises. A ako pocne sranje na destinaciji samo se levatu nasmijes platis, i kazes kako si snimio sve telefonom i da ide snimak na hayat i na portale, na mail neke inspekcije...... zajedno sa brojm negovog taxi-ja.
Znamo da svi navedeni placu za snimcima slicnog i tog sadrzaja. A masta moze daleeeeko ici. Drugi list sigurno vrti se. A kad drugi taxista vidi snimak kolege sa standa sigurno ce dvaput promisliti prije nego ne upali taksimetar.
Sjetite se samo snimka kradje mobitela u radnji i krajnjeg ishoda, ili momka sto je snimao scene u kojem njegov pit bul napada negog lutalicu.
Radim kod stranaca i cim me sef zove nesto u kancelariju odmah palim snimanje neprimjetno bez obzira. Ko zna sta ce reci pa nije zgoreg.
U ratu sam se najsigurnije na liniji osjecao kad imam dosta municije. Bolje da imas a da ti ne treba nego da nemas a da ti treba.
Sent from my A70S using Tapatalk 2
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
-
sema911
#1366 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ma bio dva mjeseca u kini i oni tamo jedva engleski i neznam sta mi bi pa mu reko hello i on glumi budalu a znas ko je odrasto u sarajevo da uvjek ima veci mangup od teb, odnosno pametnij, ludji, bolji itd jbga ja znam da sam pogrijesio al sta cessBimmer_ wrote:Nemozemo propasti, moze udruzenje ali mi samo samo udruzenje samostalnih taksi djelatnika, tako da i ako udruzenje propadne mi napravimo novo ili radimo svako po svom kao i do sadmaximilijana wrote:mene rijetko koji Sa-taxi hoce da vozi na kratkim relacijama (do 5KM) cak mi je jedan na standu kod BBI, na moj oprijedlog da voznju od 2-3KM naplati 5KM samo da me vozi, rekao: ja da vozim za petaka, nisam lud! i vratio se u taxi i poceo zderati sendvic. i tako ja i mama sa kesama put bjelava
trudim se zaustaviti sa TA oznakama ali da nije Sarajevo taxi..njima ne dam ni marke i nadam se da ce propasti ko GRAS![]()
:D
drski su, bezobrazni..vazda kukaju kako nemaju..a stand kod katedarle vrijedi milion koja dobra auta.. doduse znam tih par likova koji se uredno bave svercom![]()
Ali hvala na lijepim zeljama
Ali eto postujem makar to sto zaustavljas samo sa TA oznakama neka makar legalni rade
@sema911 nek nisi platio druze jos si ga trebao i prijavit.
Samo neznam sto se pravis englez kad nisi,ali to je par drugih rukavica
- Koshpa
#1367 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
e ko ce sad isprintati ove letke i djeliti ih po avionima ?plain vanilla wrote:
-
Bimmer_
#1368 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
E i ovo je borba sa vjetrenjacama.
Jbg jest taksisti su najgori i ljudi jadni sve preko njihovih ledja, sta ce naivni... Kad im se uredi taksi prijevoz (koji je najavljen za septembar od strane Vlade) svi problemi u zivotu ce biti rijeseni
Jbg jest taksisti su najgori i ljudi jadni sve preko njihovih ledja, sta ce naivni... Kad im se uredi taksi prijevoz (koji je najavljen za septembar od strane Vlade) svi problemi u zivotu ce biti rijeseni
-
Saka
#1369 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Dobar. Ja bih samo jos s druge strane stavio: "Na startu zahtjevajte od vozaca da upali taksimetar, na kraju trazite racun.". Ako odbije da vas vozi ili da upali taksimetar nazovite neki od sljedecih alternativnih taxi prevoznika:plain vanilla wrote:
- Zuti taxi
- Crveni taxi
- Sarajevo radio taxi
Itd.
Letke treba dijeliti neka od 300 ubleha nevladinih organizacija koja ne radi nista a sponzore treba traziti, mozda i medju taksi / rent-a-car kucama, hostelima, grad, kanton, turisticka zajednica...
Last edited by Saka on 11/08/2012 23:15, edited 1 time in total.
-
maximilijana
#1370 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
pa ja se trudim da me ti legalni koji god voze... Sa-taxi ima problema sa konkurencijom i slobodnim trzistem..Bimmer_ wrote: Nemozemo propasti, moze udruzenje ali mi samo samo udruzenje samostalnih taksi djelatnika, tako da i ako udruzenje propadne mi napravimo novo ili radimo svako po svom kao i do sadAli hvala na lijepim zeljama
Ali eto postujem makar to sto zaustavljas samo sa TA oznakama neka makar legalni rade
pa meni nije jasno sto se normalni vozaci - kao ti ocito ne udruzite i svoje nesto napravite ili sta znam..
ja hocu za svoje pare da vozac ne smrdi na luk...da se auto ne raspada..da ne moram objasnjavati GDJE i KUDA da me vozi (ja uvijek kazem kuda je VAMA lakse..)..trudim se uvijek biti postena i uvijek zaokruzim cifru kad placam..
ne znam kako neki voze uopce..te ne rade jedna vrata te se sjedite ne moze pomaci..te auspuh otpao..
isto tako ne zelim sjesti u neke ilegalce ili ove "TAXI" sto su se samo pojavili i likovi uopce nemaju pojma relacije zapitam se jesu li iz Sarajeva ili dodju ovdje da vozikaju..
zadnjih par puta me pozitivni iznenadio holland taxi.. e sad koliko oni regularno rade ne znam ali svi su imali TA tablice..
-
Bimmer_
#1371 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Vidis Sarajevo taxi je udruzenje samostalnih taxi djelatnika koje je davno napravljeno i od tad funkcionira isto. Nemaju problema sa konkurencijom jer u principu ako tako gledamo mi smo i sami izmedju sebe konkurencija.maximilijana wrote:pa ja se trudim da me ti legalni koji god voze... Sa-taxi ima problema sa konkurencijom i slobodnim trzistem..Bimmer_ wrote: Nemozemo propasti, moze udruzenje ali mi samo samo udruzenje samostalnih taksi djelatnika, tako da i ako udruzenje propadne mi napravimo novo ili radimo svako po svom kao i do sadAli hvala na lijepim zeljama
pa meni nije jasno sto se normalni vozaci - kao ti ocito ne udruzite i svoje nesto napravite ili sta znam..
ja hocu za svoje pare da vozac ne smrdi na luk...da se auto ne raspada..da ne moram objasnjavati GDJE i KUDA da me vozi (ja uvijek kazem kuda je VAMA lakse..)..trudim se uvijek biti postena i uvijek zaokruzim cifru kad placam..
ne znam kako neki voze uopce..te ne rade jedna vrata te se sjedite ne moze pomaci..te auspuh otpao..
isto tako ne zelim sjesti u neke ilegalce ili ove "TAXI" sto su se samo pojavili i likovi uopce nemaju pojma relacije zapitam se jesu li iz Sarajeva ili dodju ovdje da vozikaju..
zadnjih par puta me pozitivni iznenadio holland taxi.. e sad koliko oni regularno rade ne znam ali svi su imali TA tablice..
Eh sad kao samostalnom taxi prevozniku meni udruzenje Sarajevo taxi pruza:
-Taxi stajaliste koje su oni dobili od KS a ja ga uredno placam, da nisam u udruzenju ne bih imao stajaliste
-Radio sistem na koji vi nazovete, oni prozovu najblizeg i on dodje
Da bih registrovali novo udruzenje (ne kao ovi salabajzeri STARI GRAD taxi, itd.) nego pravo ozbiljno udruzenje, mora da Kanton ustupi nama kao udruzenju stajalista (kojih nema vise ili su u zabitima i kao takva su bezrijedna)
Moramo rapravit radio sistem svoj i dobit odobrenje od RAK-a sto je preskupa investicija
Eh onda izreklamirat sve to...
A da ti iskreno kazem meni to nije u cilju niti mi se da peglat oko toga, ja cim zavrsim master studij (uskoro) vracam licencu u Ministarastvo saobracaja KS i picim dalje.
-
Bimmer_
#1372 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
"Sarajevo radio taxi" ne postoji kao legalan, postoji neki iz Republike Srpske ali kao takav opet nelegalan u SarajevuSaka wrote:Dobar. Ja bih samo jos s druge strane stavio: "Na startu zahtjevajte od vozaca da upali taksimetar, na kraju trazite racun.". Ako odbije da vas vozi ili da upali taksimetar nazovite neki od sljedecih alternativnih taxi prevoznika:plain vanilla wrote:
- Zuti taxi
- Crveni taxi
- Sarajevo radio taxi
Itd.
Letke treba dijeliti neka od 300 ubleha nevladinih organizacija koja ne radi nista a sponzore treba traziti, mozda i medju taksi / rent-a-car kucama, hostelima, grad, kanton, turisticka zajednica...
-
Nucleux
#1373 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
@Bimmer_ - De ti meni reci kako je moguce da po standovima Sa taxi-a imaju vozila bez TA tabli? Isto tako, kako je moguce da centrala posalje vozilo bez TA tabli?
Da se u ova 2 slucaja nisam uvjerio mozda bih i povjerovao u pricu da je vecini lakse staviti oznaku Sarajevo Taxi nego neke druge firme.
Juce gledam, dolazi na stand vozilo sa brojem 000 i bez TA tabli i regularno ulazi na stand
Da se u ova 2 slucaja nisam uvjerio mozda bih i povjerovao u pricu da je vecini lakse staviti oznaku Sarajevo Taxi nego neke druge firme.
Juce gledam, dolazi na stand vozilo sa brojem 000 i bez TA tabli i regularno ulazi na stand
-
Saka
#1374 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Mislio sam na Sarajevo Taxi ali ne sa standa vec nazvati telefonom a da centrala opet radiom pozove slobodnjaka da dodje na aerodrom.Bimmer_ wrote:"Sarajevo radio taxi" ne postoji kao legalan, postoji neki iz Republike Srpske ali kao takav opet nelegalan u Sarajevu
U vrijeme mobilne telefonije i GPS-a ne trebaju vam vise analogne radio stanice. Sve sto treba je sistem pracenja u centrali koji vidi koje je slobodno vozilo najblize pozivu i posalje mu dispatch SMS koji dobija na ekranu sa mapom. Nema glupih "tirlili" prozivanja, nema otimanja izmedju taksista i jurcanja da stigne da ugrabi voznju, dispecer odredjuje ko dobija voznju na osnovu stvarne trenutne pozicije.Bimmer_ wrote:Da bih registrovali novo udruzenje (ne kao ovi salabajzeri STARI GRAD taxi, itd.) nego pravo ozbiljno udruzenje, mora da Kanton ustupi nama kao udruzenju stajalista (kojih nema vise ili su u zabitima i kao takva su bezrijedna)
Moramo rapravit radio sistem svoj i dobit odobrenje od RAK-a sto je preskupa investicija
P.S. "Bih" se koristi samo za prvo lice jednine, za sve ostalo je "bi". Znaci nije "da bih dobili" vec "da bi dobili".
-
mahalas505
#1375 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Naravno da necu ni ja dozvoliti da me neko vara ukoliko znam da me je prevario. Medjutim, kad vidis da se te stvari ponavljaju, onda ne znas da li to onda postaje pravilo. Ne vjerujem da su neke sankcije velike za ove s aerodroma, posto sigurno ne bi se do desavalo sto se desava godinama, nije ovo od jucer. Licno nisam imao problema s ovim s aerodroma, jer znam odavno da zakidaju, i iz principa uzimam druge taksite, prije je bio Zuti(kod ovog Zutog ne svida mi se odnos vlasnika prema radnicima), sada u vecini slucajeva Crveni. Valjda ove informacije se u mahalama bolje sire:) .Tako je za mene "jeftinije" uzeti drugi taxi, nego ganjati pravdu s Sarajevo taxi-jem, ipak za mene je moje vrijeme bitno.Bimmer_ wrote:niste vi krivi za to, nego ste krivi za inertnost, ako te neko opali po usima ili pokusa, ja cu se "ganjat" sa njim do Strazbura ako treba, nije rijec o novcu nego u principu. Ja sam mahalsko dijete i zivot me naucio da nikome ne dam da me izradi pa ni za 1KM iz principa. I guram dok ne izguram na svoje. I kad je novac u pitanju i kad me drzavni sluzbenici saltaju (opstina, kanton, zdravstvo). Pa ima za svakog nadredjeni i sankcijebull21 wrote:Znači mi smo krivi što oni lažu i deru kako stignu? Al smo mi krivi. Ja prvi više nikada neću u ST. Čisto zato što sam đubre i što ima drugih taxija (ala žutog) koji su sto puta bolji i korektniji od ST-a.
Kakve veze ima sto se ovaj pravio "englez"? Da li to odmah znaci da je tarifa(ruta/relacija) drugacija za strance? Zato se i stranci normalno zale na ovakav taxi prevoz kakav je sad.Bimmer_ wrote:@sema911 nek nisi platio druze jos si ga trebao i prijavit.
Ne vidim sta je bilo pogresno s tvoje strane, kakve ima veze sto ti nisi progovorio na bosanskom. Mislim da si na kraju ispao i previse darezljiv, jer si i dao vise para nego sto treba za tu relaciju, plus on bi htio jos da se bije, on je kao ostecen tu.sema911 wrote:ma bio dva mjeseca u kini i oni tamo jedva engleski i neznam sta mi bi pa mu reko hello i on glumi budalu a znas ko je odrasto u sarajevo da uvjek ima veci mangup od teb, odnosno pametnij, ludji, bolji itd jbga ja znam da sam pogrijesio al sta cess
I na kraju nije da samo kritukujem, ovo je fino razmisljanje, jer ipak sa tim obrazovanjem se moze vise, i bilo bi steta ne iskoristi toBimmer_ wrote:A da ti iskreno kazem meni to nije u cilju niti mi se da peglat oko toga, ja cim zavrsim master studij (uskoro) vracam licencu u Ministarastvo saobracaja KS i picim dalje.