KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1351 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

od 55. g svaki muškarac treba ići na kolonoskopiju redovito ili magnetnu te tumor markere za debelo crijevo...

šetanje i samo šetanje je prirodni način borbe protiv polipa u crijevima

najcrnja prognoza... ako na vrijeme nije primijećeno već je udarilo na jetru
je li žut ikako po tijelu?
ako je žut nije dobro...

prema knjizi bolesti jetre... pola godine života maksimum ako ne mogu raditi resekciju jetre

debelo crijevo je drugi uzročnik smrti kod muškaraca na planeti poslije pluća

pripremi se na najgore a bori se kao da će sve biti super

ne znam jel gospodin školovan da razumije što se događa?

biopsija će ustvrditi koja je vrsta i na osnovu toga će znati je li se mogo proširiti i je li operabilan i je li zahvatio nešto drugo... najčešće je to jetra ali na ovom topiku je bilo riječi i o bubrezima
Last edited by Truba on 07/05/2014 11:37, edited 1 time in total.
fapmasina

#1352 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by fapmasina »

On radi u kliničkom centru, vrlo je svjestan šta ta dijagnoza znači i kao njihov radnik, morao je ipak čekati nekih mjesec dana na kolonoskopiju, a Bog zna koliko će čekati na taj magnet....
Hvala drug, realne mi prognoze trebaju!
Nije žut u licu, nekako je više sivkaste boje.
Truba

#1353 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

kolonoskopija je 180 maraka kod mačkića
u hercegovini je oko 80 ili 100... za te stvari ne treba čekati
magnetna je tristo maraka ima u hrasnom u žutim neboderima ili otići na neku kliniku

treba pogledati i oči i ostatak tijela ako je igdje žut... situacija je alarmantna
ALI
ako su ga pustili da toliko čeka... ne bi trebalo biti strašno... hitni slučajevi se rješavaju u 7 dana

magnetna samo potvrđuje kolonoskopiju... tojest aički rečeno precizira gdje šta treba rezati

također postoji opasnost od smrti zbog zapetljaja crijeva

kad je počeo sumnjati?
koliko dugo je imao proljev ?
ima li hemoroide?
Truba

#1354 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

zapetljaj crijeva... kažu da u sat i pol možeš umrijeti ako se ne reagira... također je potrebno znati kakava je stolica i ima li vjetrove...
Jazzy.ba

#1355 KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Jazzy.ba »

fapmasina wrote:Nadao sam se da neću biti na ovoj temi...
Jutros mi je tata išao na kolonoskopiju, našli su mu izraslinu na dubini od 1 cm od izlaza, poslali je na patohistološku analizu...odmah dobio uputnice da radi MRI pluća, jetre, karlice...nalaze.....jer mu je odmah rečeno da NIJE DOBRO.
U šoku sam! Trebaju mi iskustva i mišljenja kakve su prognoze, to je čovjek od 60 godina...
Ako su nasli izraslinu ne mora biti najgore. Pricekajte PHD rezultate, mozda je benigni polip u nekom stepenu preobrazbe ka karcinomu, nista nije sigurno dok nalaz ne dodje. Pricekajte i MRI abdomena i karlice. Samo pozitivno razmisljajte.
Last edited by Jazzy.ba on 07/05/2014 11:51, edited 1 time in total.
fapmasina

#1356 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by fapmasina »

Njemu su rekli da ne primaju nalaze od privatnih ljekara, htio je on još i ranije otići na kolonoskopiju ili rektoskopiju...
Simptomi su mu bili prvenstveno proljev, pa je mislio da je pokvario stomak, to je trajalo mjesec dana, pa je onda pio neke tablete (ne znam koje) koje su mu - kako je mislio - stvrdnule stolicu. Tako da je imao naizmjenične periode tvrde i mehke stolice i to je trajalo unazad 6 mjeseci...i evo prije mjesec dana se naručio na kolonoskopiju, jer je tada i počeo sumnjati.
Nikad nije imao hemoroide, ali sad osjeti bol prilikom pražnjenja, što mi je i jasno jer je izraslina na samo 1 cm od čmara...
Truba

#1357 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

logički i statistički gledano ako nema krvi u stolici ne bi trebalo biti opasno
je li uspjela kolononskopija?

ALI znam da prihvaćaju nalaze od privatnika... tu neko nešto muti
fapmasina

#1358 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by fapmasina »

Ma ima krvi u stolici...ponekad svježa, ponekad zgrušana...
A čovjek ubijeđen da ne prihvataju nalaz od privatnika, bio na abdominalnoj i tako mu i rekli u nekoliko navrata...još je on vrlo samosvjestan glede svog zdravlja, ali evo...
Sačekat ćemo nalaz biopsije pa dalje...uzeo je uputnice za MRI i ostale nalaze pa da se naruči za taj pregled...a ja sve razmišljam da nam ga je operisati u narednih 5 dana, jer me je strah da čekamo.
Last edited by fapmasina on 07/05/2014 12:14, edited 1 time in total.
Truba

#1359 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

fapmasina wrote:Ma ima krvi u stolici...ponekad svježa, ponekad zgrušana...
ako ima hemoroide možda je to zato sam pisao
ALI ako nema... zlo se razvilo do te mjere da pušta krv... ne znam te procese laički i logički pričam
vidio si slike kako to izgleda na interentu
onda skontaj da to sada izlazi iz crijeva zajedno s izmetom ALI mu istovrmeno smeta prolasku pa onda proljev nastaje...i sve to skupa kad se pomiješa ... tegoba za crijeva ==> opasnost zapetljaja

je li ima apetit?
jel ima išta da je volio jesti i odjednom rekao neću sad to...
je li mu muka npr od luka i džigerice?

i na kraju možda najvažnije pitanje osim apetita... ima li bezrazložan gubitak težine
Jazzy.ba

#1360 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Jazzy.ba »

fapmasina wrote:Ma ima krvi u stolici...ponekad svježa, ponekad zgrušana...
A čovjek ubijeđen da ne prihvataju nalaz od privatnika, bio na abdominalnoj i tako mu i rekli u nekoliko navrata...još je on vrlo samosvjestan glede svog zdravlja, ali evo...
Sačekat ćemo nalaz biopsije pa dalje...uzeo je uputnice za MRI i ostale nalaze pa da se naruči za taj pregled...a ja sve razmišljam da nam ga je operisati u narednih 5 dana, jer me je strah da čekamo.
Za 5 dana se nista nece desiti. Ne zurite. Posavjetujte se sa onkologom sa PHD nalazom. Nekada se radi i zracenje prije same operacije da bi sam operativni zahvat bio uspjesniji.
fapmasina

#1361 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by fapmasina »

Nije izgubio na težini, apetit mu je nepromijenjen, s tim što mu recimo smeta kožica od paradajza...
Pitarrr82

#1362 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Pitarrr82 »

Izvinjavam se ako upadam kao bombas na temu ali zna li neko ima li u Sa pvt hematolog, potrebno radi drugog misljenja vezano za limfne cvorove?!

Hvala
Truba

#1363 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

fapmasina wrote:Nije izgubio na težini, apetit mu je nepromijenjen, s tim što mu recimo smeta kožica od paradajza...
laičkim žargonom rečeno ne izgleda loše situacija

ako je to na šta se sumnja nije neka opasna vrsta niti je ugrožena jetra a ako je ugrožena to je početni stadij => moguće srediti

ne padajte na fore da vam neki nadriljekari uzimaju stotine ili desetine maraka ni za šta

ne vjerujem medicini ali vjerujem dijagnostici šta vam gore kažu to je to...ni manje ni više
Truba

#1364 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

fapmasina wrote: Sačekat ćemo nalaz biopsije pa dalje...uzeo je uputnice za MRI i ostale nalaze pa da se naruči za taj pregled...a ja sve razmišljam da nam ga je operisati u narednih 5 dana, jer me je strah da čekamo.
konzilij je jednom u 7 dana ako se ne varam... ponedjeljkom mislim...ili tako nekako
ništa neće učiniti dok svi potrebni nalazi ne budu na stolu dakle NEMA preskakanja koraka

AKO ne budu htjeli raditi operaciju ili je super ili je kraj
nema sredine

sad razmišljam ako nije otišlo na jetru može biti da je na pluća :?
što nas opet vraća na početnu priču o 15%-40% vjerovatnoće preživljenja nakon 5 godina u slučaju 100 bolesnika

dakle bez nalaza ne dramatizirati ALI čim nije upućen na brzinsko rješavanje situacija nije loša
fapmasina

#1365 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by fapmasina »

Black swan wrote:dakle bez nalaza ne dramatizirati ALI čim nije upućen na brzinsko rješavanje situacija nije loša
Nadam se iskreno!!!
Ovo nas je sve toliko uzdrmalo...on ode sutra da porazgovara sa ljekarom i pokuša urgirati prijem na magnet...dobro je da je koliko-toliko priseban i razuman i da mu je bitno da se bori sa tim zlom!
Truba

#1366 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Truba »

možda glup savjet za neke ali ako ste vjernička obitelj rasporedite se u molitvu za sve... od ozdravljenja do dobre...
neki su se patili i po nekoliko godina i opet na kraju... zato ili zdravljenje ili... nema sredine
biće što je odlučio Gospodar Žetve
žao mi je što moram ovo reći ali ako je pozvan... medicina ništa neće moži učiniti

a ako ste obitelj bez religijskih osjećaja morate naći filozofski put da shvatite kako se sve na kraju vraća u svoje elemente i ništa ne postoji vječno ni sunce ni mjesec ni planina ni čovjek nego se sve vraća u svoje elemente

šta god da bude imate dovoljno vremena, takva je bolest, da se ispričate borite plačete i smijete...

ali jedno je jasno... TEK SAD predstoji borba i svi problemi do sada su komedija
fapmasina

#1367 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by fapmasina »

Black swan wrote:možda glup savjet za neke ali ako ste vjernička obitelj rasporedite se u molitvu za sve... od ozdravljenja do dobre...
neki su se patili i po nekoliko godina i opet na kraju... zato ili zdravljenje ili... nema sredine
biće što je odlučio Gospodar Žetve
žao mi je što moram ovo reći ali ako je pozvan... medicina ništa neće moži učiniti

a ako ste obitelj bez religijskih osjećaja morate naći filozofski put da shvatite kako se sve na kraju vraća u svoje elemente i ništa ne postoji vječno ni sunce ni mjesec ni planina ni čovjek nego se sve vraća u svoje elemente

šta god da bude imate dovoljno vremena, takva je bolest, da se ispričate borite plačete i smijete...

ali jedno je jasno... TEK SAD predstoji borba i svi problemi do sada su komedija
POtpuno si u pravu! Ništa tome ne mogu dodati!
Hvala puno!
sandokann

#1368 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by sandokann »

Jutros mi je tata išao na kolonoskopiju, našli su mu izraslinu na dubini od 1 cm od izlaza, poslali je na patohistološku analizu...odmah dobio uputnice da radi MRI pluća, jetre, karlice...nalaze.....jer mu je odmah rečeno da NIJE DOBRO.
U šoku sam! Trebaju mi iskustva i mišljenja kakve su prognoze, to je čovjek od 60 godina...
Nije dobro sto trazite prognozu, a koliko razumijem nemate jos ni dijagnozu , za oca.
fapmasina

#1369 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by fapmasina »

Neoplazma dužine 7-8cm...nalaz poslat na biopsiju, odmah dobio uputnice za MRI, CT i krvnu sliku...koliko god ja želio da mislim da je to bezazleno - NIJE tako...znam da je preuranjeno tražiti prognozu...ali opšta slika nije dobra! Realno gledam, jer hoću da mu pomognem onoliko koliko je u mojoj moći...i da znam šta možemo očekivati.
Volim svog oca, to je moj uzor i želim da bude uzor i mojoj djeci...daj Bože da nije probilo zid, daj Bože da nije otišlo dalje...daj Bože, daj Bože, ali....surova realnost je surova realnost.
reufaga

#1370 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by reufaga »

mom ocu je dijagnosticiran adenokarcinom na debelom crijevu. kolonoskopija obavljena prije mjesec, patohistološki nalaz koji je potvrdio sumnje stigao prije 15 dana. problem su multi-metastaze na jetri. otac još uvijek ne zna većinu dostupnih nam informacija.
onkolog nam je rekao da je bolest u završnoj fazi. predlaže kemoterapiju, što je njegov posao. na prvom razgovoru nam je rekao da ocu kemoterapija "može" produžiti život od 3-5 mjeseci, a na drugom 6-12 mjeseci, što mi je potvrda da nagađa i da se bavi statistikom a ne stvarnim stanjem bolesti. otac je fala bogu dobro, nema nikavih simptoma osim lagane slabosti.
dio porodice je za to da ide na terapije, a dio je više protiv toga.
znam da je sve u božijim rukama, ali data nam je odgovornost da odlučimo kemoterapija ili ne. mi se sada samo pitamo šta je manja patnja za njega.
apsidejzi

#1371 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by apsidejzi »

Ja mislim da vi nemate pravo odlucivati o njemu nego on sam treba to da odluci. Isto tako smatram da je pogresno sakrivati informacije od njega jer to je njegovo tijelo, njegovo zdravlje, njegova bolest i njegov zivot. Ne razumijem zasto moras ti preuzimati inicijativu i odlucivati o kemoterapiji u tudje ime.
kerima1

#1372 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by kerima1 »

apsidejzi wrote:Ja mislim da vi nemate pravo odlucivati o njemu nego on sam treba to da odluci. Isto tako smatram da je pogresno sakrivati informacije od njega jer to je njegovo tijelo, njegovo zdravlje, njegova bolest i njegov zivot. Ne razumijem zasto moras ti preuzimati inicijativu i odlucivati o kemoterapiji u tudje ime.
zasto tolika grubost ?
ne znas kroz sta i kakava iskusenja ti ljudi prolaze,pogotovo sam bolesnik i po mojoj procjeni je najbolje ne govoriti stvarno stanje osim ako sam bolesnik kaze,slobodno mi recite ne bojim se istine.inace porodice odluce oko te kemoterapije,ili pomognu bolesniku oko odluke,jer zamisli kako je covjek 'sabran' tada!
reufaga

#1373 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by reufaga »

ako posmatraš sa strane tvoja konstatacija je apsolutno na mjestu. i kod mene je postojala i postoji dilema, da li mu sve reći, da li mu ništa ne reći ili mu dozirati informacije.
ali kada smo ocu rekli da patohistološki nalaz nije baš dobar nije ništa jeo dva dana. zato smo odlučili da mu doziramo informacije.
Aethaercyn

#1374 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Aethaercyn »

Nekada je dobro kriti a nekad i nije. Npr slučaj kod mog tetka. Tetka joše ne zna da je on operisao debelo crijevo iz tog razloga zato sto je imao karcinom, nego njoj je rečeno da je to sve posljedica teskog rada, bla bla.. Međutim kako će to ona podnijet kad joj se istina kaze ni sam ne znam a niti bilo ko u nasoj porodici. Žena je teski bolesnik, imala je "mali milion" manjih mozdanih udara, dijabetes, problemi sa srcem... Znači nekada čak nije dobro kriti od porodice. Sreća (ajde da tako kazemo) pa je to onaj tip seoske žene gdje je se islo u skolu samo do 4-og osnovne da se zna potpisati i to je to. Jer da nije tako, odma bi se zapitala zasto tetak ide na kemoterapije,zračenje,zasto pije razne tablete idr. i sl. Za sada joj ne smiju nista da kazu u vezi toga, zato sto je u zadnje dane veoma loše.

Što se tiče mog tetka, čovjek je vidno smršao :sad: Bolje rečeno vidi se na njemu da mu nije dobro, mada on čitavo vrijeme govori da je ok. Žalosno je to šta bolest uradi od onakve "mrcine" od čovjeka.

Stoga ne zna se jel bolje reci sve kakvo je stanje ili je bolje kriti. Kako god okreneš sranje jedno veliko.

@Helsing brate drzim ti fige, jer istom sam sada vidio kroz sta si ti prolazio i kroz sta jos prolazis. Vjeruj da mi nekad tvoji postovi sa ovog foruma prođu kroz glavu.

Svima zelim da sto brze ozdravite i što vise sabura.
Grover

#1375 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Grover »

Da moj otac oboli dao bih mu da pogleda ova dva filma, da ima tu informaciju, pa neka sam odluči. Reč je o prirodnoj terapiji dr. Maxa Gersona:

Image

http://vesnamihajlovicblog.wordpress.co ... a-ishrane/
Post Reply