Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1351 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 03/09/2023 18:36 https://www.klix.ba/vijesti/bih/majka-d ... /230903063

Majka reagovala na tvrdnje Ministarstva obrazovanja KS
ali zar nije ova mjera osiguranja ukinuta? ako jeste, čemu sada postavljanje iste kada su žalbe uvažene?
Hakiz

#1352 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 03/09/2023 19:14
Hakiz wrote: 03/09/2023 19:12 Bilo je to spomenuto i od advokatice. Ministarstvo je htjelo jedno dijete u Mjedenicu a jedno u vrtić.
"Prema ljekarskim mišljenjima djeci se preporučuje ili upis u redovan vrtić uz asistenta ili upis u Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama, a ne kombinovanje te dvije vrste predškolskog programa na dnevnoj osnovi."

Ja iz ovog zakljucujem da dijete treba da ide ILI u vrtic ILI u Centar a ne pola dana u vrtic, a pola centar - kombinovanje.
Kombinacija po pola dana u centru i vrtiću nije bila opcija kako sam ja shvatio. A ako je vjerovati advokatici, ljekari su rekli da ne mora u centar.

Uostalom, ako je izbor centar ili vrtić uz asistenta, princip inkluzije, uključivanje u redovan, "normalan", život, bi trebao voditi ka vrtiću.
Chmoljo

#1353 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

također, u ovome svemu postoji i moment privatnog vrtića koji je uredno potpisao ugovor iako su znali da neće angažovati asistenta.

dakle, ovo nije samo relacija majka - MO KS i JU Djeca sarajeva. ima i treća strana koja se trenutno pravi luda.
Bloo
Globalna šefica

#1354 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 03/09/2023 19:31
Bloo wrote: 03/09/2023 19:14

"Prema ljekarskim mišljenjima djeci se preporučuje ili upis u redovan vrtić uz asistenta ili upis u Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama, a ne kombinovanje te dvije vrste predškolskog programa na dnevnoj osnovi."

Ja iz ovog zakljucujem da dijete treba da ide ILI u vrtic ILI u Centar a ne pola dana u vrtic, a pola centar - kombinovanje.
Kombinacija po pola dana u centru i vrtiću nije bila opcija kako sam ja shvatio. A ako je vjerovati advokatici, ljekari su rekli da ne mora u centar.

Uostalom, ako je izbor centar ili vrtić uz asistenta, princip inkluzije, uključivanje u redovan, "normalan", život, bi trebao voditi ka vrtiću.
Znači kombinovanje ovdje nije jedno dijete tamo, drugo vamo, već odjednom nova informacija - kombinovanje vrtića i centra.
Hakiz

#1355 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 03/09/2023 19:39
Hakiz wrote: 03/09/2023 19:31

Znači kombinovanje ovdje nije jedno dijete tamo, drugo vamo, već odjednom nova informacija - kombinovanje vrtića i centra.
Vidio sam. To mi je novi momenat.

Opet ću reći. Neka upišu djecu u vrtić, JU, sa asistentom, cjelodnevnim i završe "skandal". I majka da pristane.

Ko to odbije treba ga posebno ispitati šta je stvarni razlog, kazniti.
Chmoljo

#1356 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

na dvije teme pišemo o ovome pa da se ponovim.
Chmoljo wrote: 03/09/2023 19:42
vjeshalica wrote: 03/09/2023 17:28 https://www.klix.ba/vijesti/bih/majka-d ... /230903063

POTKRIJEPILA DOKUMENTIMA
Majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju reagovala na tvrdnje Ministarstva obrazovanja KS
iz majkinog prigovora vidi se da je ono što sam i pretpostavio: automatizam EMISA je ovdje napravio problem. prikazuju se samo ona mjesta koja dijete zadovoljava po godištu. njoj nije bilo prikazano sve, jer su joj djeca preskočila jednu godinu.

ovo mi je objašnjeno još prošle godine kada sam mislio da sam se zeznuo za odgojnu grupu, gdje su mi rekli da se ne može odabrati pogrešna, jer one koje ne odgovaraju djetetovom uzrastu nisu ni prikazane. za one koji ne znaju, pri upisu djeteta, prvi korak nakon kreiranja profila jeste uploadovanje dokumentacije koja je potrebna. na osnovu toga formira baza djece gdje se unose njihovi podaci, pa između ostalog i datumi rođenja, te na taj način EMIS "zna" u koje grupe dijete može ići, a u koje ne može. što samo po sebi nije loše, obzirom da bi itekako bilo puno zabuna i promašenih grupa.

ako sam dobro razumio, ovdje najveća krivica ministarstva leži u tiketu koji je majka poslala kroz sistem da joj se riješi problem, ali iako nisam siguran da li bi na isti bilo pozitivno odgovoreno, nešto su morali odgovoriti.

na koncu, mislim da se previše zadramilo ovdje i da se problem može riješiti uz malo dobre volje.
Bloo
Globalna šefica

#1357 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 03/09/2023 19:43
Bloo wrote: 03/09/2023 19:39
Vidio sam. To mi je novi momenat.
Opet ću reći. Neka upišu djecu u vrtić, JU, sa asistentom, cjelodnevnim i završe "skandal". I majka da pristane.
Ko to odbije treba ga posebno ispitati šta je stvarni razlog, kazniti.
Da, ali vrtić mora biti u blizini.
Pandakonda

#1358 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Pandakonda »

Hakiz wrote: 03/09/2023 18:58 Ako sam dobro razumio, sud je u potpunosti podržao majku.

Ispoštovati sud ili ne, pitanje je sada.

Nego, pitanje je, zašto JU "Djeca Sarajeva" nije odmah upisala djecu u cjelodnevni boravak i obeubijedila asistenta, da se u ovu situaciju uopšte ne dođe?

Umjesto toga se samo sve više zapetljavalo ministarstvo u radnje koje su lako mogle biti i kriminalne, to formiranje tima za procjenu koji i sud skide sa dnevnog reda rekavši
"Prema ljekarskim mišljenjima djeci se preporučuje ili upis u redovan vrtić uz asistenta ili upis u Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama, a ne kombinovanje te dvije vrste predškolskog programa na dnevnoj osnovi. Sud cijeni da kod postojanja, preporuka više nadležnih ljekara, kako od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, tako i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, takve preporuke ne mogu biti predmetom preispitivanja od strane lica koja nisu liječničke struke", navodi se.
Što im je sve ovo trebalo, šta su ministarstvo i JU htjeli izbjeći i sakriti?
Ovo je već odgovoreno, jednostavno nema dovoljno radnika. Postoji vise djece nego sto ima radnika i nije bilo moguce obezbjediti za cjelodnevni boravak a to majci nije odgovaralo radi posla.

Jedina opcija koja se nameće je ona koju je naveo KCUS, centar za edukaciju djece s teskocama sto je majka odbila. Razumijem ja majcinu ljubav, ali ovdje ljubav ide u sudar sa realnoscu.
Istakla je da je majka prvo pokušala djecu upisati u vrtić janve ustanove "Djeca Sarajeva", a u kojem su, kako je kazala, tvrdili da djeca ne mogu biti cjelodnevnom boravku, već samo u poludnevnom boravku. No, to nije bilo prihvatljivo za majku.

"S obzirom na to da je majka zaposlena, ne može u pola radnog dana preuzeti djecu i nekome ih dodijeliti. Ko će ih čuvati ostatak dana", pitala je advokatica Hota Ćatović.
Majka je uredno obavijestena da nije moguce da djeca citav dan budu sa asistentom. To je razlog zasto je majka odbila javnu ustanova i krenula u privatnu koja je bliza jer se boji za povraćanje.
"Trećepredlagateljica je prije samog odabira iskazala interesovanje za JU 'Djeca Sarajeva', ali joj je u njihovom odgovoru objašnjeno da se u javnoj ustanovi djeca s teškoćama u razvoju primaju samo na poludnevni boravak... te da je broj asistenata koji bi trebali početi s radom od septembra 2022. godine ne pokriva realan broj djece. Navedeno je trećepredlagateljicu upravo opredijelilo da se odluči za privatnu predškolsku ustanovu, na cjelodnevni boravak", navodi se.
Znaci majka se mora pomiriti sa par cinjenica:

1. Nema dovoljan broj kadra da djeca budu citav dan pod brigom. (ovo je stvar malog broja ljudi koji su se prijavili na konkurs)
2. Povraćanje nije argument. Odnosno jeste ali se povraćanje ne moze smatrati posebnom potrebom i ne moze se uzimati kao olaksavajuca okolnost.
3. Javnim novcem se ne moze finansirati privatni vrtic jer ima milion prepreka plus kao sto je vec receno, kadra jednostavno nema.
4. Inkluzija zvuci samo fino na papiru, ali iz par slucajeva koje licno znam to je u praksi jako tezak posao. Ne radi toga jer neko ne radi posao kako treba nego upravo radi intenziteta poremecaja koja dijete ima.
5. Znaci dijete ce ici ili u mjedenicu gdje moze imati nadzor i brigu citav dan ili ce ici u javni vrtic gdje radi manjka kadra moze dobiti brigu samo pola radnog vremena uz ovo gore plaćanje. Naravno privatni vrtic kao sto samo ime kaze je privatni i oni svoj biznis operiraju kako zele i na njima je koga primaju.

Ono sto ovdje jedino bode oci je to sto pravobranilastvo nije navelo precizno na sta se odnosi ovih 5000KM ? Kao sto rekoh gore iz iskustva znam osobu koja je svoje dijete sa posebnim potrebama moralo ispisati iz vrtica jer je dijete radi svog stanja bilo previse destruktivno i unistavalo inventar u vrticu i pravilo probleme ostaloj dijeci. Naravno tada nije bila opcija ovih asistenata ali na prvu MISLIM da je taj novac trebao biti rezervisan u slucaju da nastane neka steta vrticu ili ostaloj djeci usred tog poremecaja koja dijete ima. Jer ako sam dobro procitao:
"Obaveza je da osiguraju asistenta. Neka djeca s poteškoćama ne moraju imati asistenta, jer s njima može raditi zaposleno osoblje vrtića. U ovom slučaju je riječ o blizancima. Za jedno dijete je potreban stalni nadzor, jer mu u suprotnom život može biti ugrožen. Postoji opasnost da padne, da ode iz vrtića. Zato mu je potreban asistent"
Zamislite da se sada desi neki od ovih slucajeva u dijelu dana kada nema asistenta ? Onda bi imidz ministarstva i vrtica bio narusen jer bi oni bili okrivljeni za sve a nas narod kakav jeste situaciju ne bi gledao objektivno nego kao i uvijek buu huuu vlast kriva uuuu.
Chmoljo wrote: 03/09/2023 19:37 također, u ovome svemu postoji i moment privatnog vrtića koji je uredno potpisao ugovor iako su znali da neće angažovati asistenta.

dakle, ovo nije samo relacija majka - MO KS i JU Djeca sarajeva. ima i treća strana koja se trenutno pravi luda.
Ako sam dobro upratio timeline događaja, majka je upisala dijete u privatni vrtić bez potvrde od strane ministarstva da ce jedan takav asistent biti dodjeljen. Sama se upustila u avanturu bez pokrića. A privatnika naravno boli briga, uzeti ce pare i ograditi se pravno za neku stetu koje dijete napravi.
Chmoljo

#1359 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

advokat i majka pokušavaju dokazati da je pravilnik o inkluziji univerzalan za svako dijete, u koju god ustanovu išlo, te da je Kanton taj koji je dužan obezbjediti uslove njegovog boravka.

meščini da nisu u pravu, al eto...
Pandakonda

#1360 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Pandakonda »

Chmoljo wrote: 03/09/2023 19:56 advokat i majka pokušavaju dokazati da je pravilnik o inkluziji univerzalan za svako dijete, u koju god ustanovu išlo, te da je Kanton taj koji je dužan obezbjediti uslove njegovog boravka.

Upravo, ali je problem sto u slucaju javne ustanove ne postoji dovoljan broj asistenata u nastavi koji bi mogao pokriti citav boravak, nego mogu samo pola dana. A u slucaju privatne opcije opet imas problem manjka kadra a u slucaju da privatnik ima svoj kadar onda se on ne moze finansirati iz budzeta jer kao sto je receno tu ima milion rupa i propusta.

A da ne govorim o tome da mnogi privatni vrtici uopste ne investiraju u te kadrove radi proste matematike gdje se to ne isplati radi malog broja djece sa tim slucajevima. A naravno ostaje sad taj pravni cvor da li se pod izjednacavanjem privatnog i javnog mislilo na sve aspekte poslovanja jer tu moze biti u koliziji sa dosta ostalih ministarstava.
Roccohljup

#1361 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Roccohljup »

marjanović prava gnjida :-)
IZBACIVANJE SBIH-A
Rekonstrukcija Vlade KS se privodi kraju, naziru se konture novog sastava. ‘Nezavisni’ imaju zahtjev, a ovo su prijedlozi
Zamjene će, kako smo već naveli, predložiti zastupnici iz Kluba kojeg, pred Marjanovića, čine Admela Hodžić i Redžo Lemezan.
Prije 1:32 sati
Autor: Raport
sprema li se rekonstrukcija Vlade KS
Vlada Kantona Sarajevo uskoro bi trebala doživjeti rekonstrukciju, a prema svemu sudeći bit će tek nekoliko izmjena.

Proces rekonstrukcije ustvari podrazumjeva smjenu ministara Stranke za BiH, koje će zamijeniti ministri koje predlože ‘nezavisni’ zastupnici predvođeni Damirom Marjanovićem (ZNG).

Prema informacijama Raporta, načelno je već dogovoreno kako će nova Vlada izgledati, a ostalo je još da se riješe neki proceduralni probemi oko smjene dva ministra SBiH-a: Almira Bečarevića i Emira Dedovića.

Zamjene će, kako smo već naveli, predložiti zastupnici iz Kluba kojeg, pred Marjanovića, čine Admela Hodžić i Redžo Lemezan.

Prema Raportovim informacijama, Marjanović je tražio ministra visokog obrazovanja gdje planira postaviti Adnu Bešić. Zanimljivo je da Marjanović ima i prijedlog za ministra finansija (u zavisnosti koje mu ‘pripadne’). Na tu poziciju Marjanović predlaže Afana Kalamujića, člana svog ZNG-a.

U zavisnosti od te preraspodjele, ovisit će i hoće li se zadržati svi ministri Trojke.

Kako je Raportu rečeno, čini se da će do rokade doći jedino u redovima Naše stranke. Naime, s obzirom da sastav Vlade mora zadovoljiti nacionalnu strukturu, Naša stranka će predložiti ministra iz reda srpskog naroda.

Pitanje je samo umjesto koga, a moguće je da će taj kadar popuniti i ministarstvo komunalne privrede na čijem čelu je trenutno Bačarević.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1362 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Truba »

u trgovini i politici nema ljutnje
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1363 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 03/09/2023 19:56 advokat i majka pokušavaju dokazati da je pravilnik o inkluziji univerzalan za svako dijete, u koju god ustanovu išlo, te da je Kanton taj koji je dužan obezbjediti uslove njegovog boravka.

sve i da nisu nikad ne brani vlast bolan ne bio :lol: :lol: :lol: :lol:
Chmoljo

#1364 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote: 04/09/2023 18:22

ne branim vlast nego zdrav razum. poserem se na kritiku koja je neutemeljena.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1365 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 04/09/2023 18:25
JoseMujica wrote: 04/09/2023 18:22

ne branim vlast nego zdrav razum. poserem se na kritiku koja je neutemeljena.
prava si ona teta šalteruša što vazda nađe još jedan papir koji fali :lol: :lol: :lol: :lol:
Chmoljo

#1366 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

:roll:

normala, tako je kod našeg naroda. propisi su tu malo da treba papira, al ne mora sve i ne mora sve kako treba, može nešto šuplju, na zakletvu i na frku.

ko je lud još da se drži propisa.

kad se poslije poziva na odgovornost, sve francuske sobarice.
Roccohljup

#1367 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Roccohljup »

ništa protiv momka i ZEDO, al zar nemaju u SA kadar da valja? :-)
RAPORT SAZNAJE
Bojan Bošnjak kandidat Naše stranke za ministra komunalne privrede u KS?
Prije 59 min
Autor: Raport

Bojan Bošnjak kandidat je Naše stranke za ministra komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, nezvanično je rečeno Raportu.

Kako smo jučer objavili, proces rekonstrukcije Vlade KS odnosno izbacivanje SBiH iz nje, ulazi u završnu fazu.

SBiH u Vladi ima dva ministra – komunalne privrede i finansija. Te pozicije trebali su popuniti “nezavisni” zastupnici predvođeni Damirom Marjanovićem (ZNG) no upravo je on imao zahtjev da imenuje ministra visokog obrazovanja, za šta navodno pripremam izvjesnu Adnu Bašić.

S obzirom na to da je trenutni ministar visokog obrazovanja iz Naše stranke, oni će popuniti poziciju ministra komunalne privrede. A to je prema našim informacijama Bojan Bošnjak.

On je nekad bio član Narodne stranke radom za boljitak, iz Zenice je – gdje je bio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.
tramvajtrojka

#1368 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

sta koji vrag ovi medicinari traze svako pola godine povecanje plata, a oni sve manje i manje izvrsavaju svoje obaveze :lol: :lol: jbt ovo nema nigdje da svako malo traze povecanje na nista, i to ce najvise ispastati gradjani od njihovog nerada od kojih i dobijaju pare za plate :mrgreen:

da ja ovako u privatnom sektoru trazim povecanja svakih pola godine dobio bih kartu za biro davnih dana
made_in_sarajevo

#1369 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by made_in_sarajevo »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-k ... /230905050
"Imenovana je pregovaračka grupa, imali su par sastanaka, ali se nije uspjelo doći do usaglašavanja po pitanju izmjena koeficijenta. Stav Vlade je da to ne radimo u ovom trenutku isključivo zato što važeći kolektivni ugovor traje do kraja aprila iduće godine i u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog da mi šest mjeseci ili čak devet mjeseci od kad se krenulo u razgovore, krenemo u ovu proceduru. Posljednjim potisanim ugovorom zdravstveni radnici su dobili veći platu između 26 i 37 posto", rekao je.
jebo li vas zahiragic u guzicu debilne eto to cu vam samo reci. ja da se pitam narednih 5 godina bi radili bez 1KM dodatne, a ako vam se ne svidja imaju privatne klinike i njemacke pa odjebite
Ozimician

#1370 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ozimician »

Meni nisu jasne ove plate koje su objavili, jel ovo bruto ili plata sa dodacima ili sta vec

Moje misljenje je svakako da im ne treba dati 1 KM vise, nego uvesti strogu kontrolu radnog vremena i normu koliko pacijenata moraju primiti u toku dana, sedmice, mjeseca. One koji prabacuju normu nagraditi.
dječak sa šibicama

#1371 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

Medicinari su posebna sorta, na svakoj ambulanti pise da rade od pola osam do osam navece, a oni efektivno rade od 8:15 - 8:30 (jer se pije kafa), prva smjena po pravilu treba raditi do dva, nikada ne rade iza pola jedan jedan, a druga smjena se raspusti sama do 19h.

I male im plate kaze.
Ozimician

#1372 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 12:53 Medicinari su posebna sorta, na svakoj ambulanti pise da rade od pola osam do osam navece, a oni efektivno rade od 8:15 - 8:30 (jer se pije kafa), prva smjena po pravilu treba raditi do dva, nikada ne rade iza pola jedan jedan, a druga smjena se raspusti sama do 19h.

I male im plate kaze.
Ja ba.

Samo mi onda nije jasno zasto medicinari u najvecem broju odlaze u Njemacku, vjerovatno samo rijetki podobni mogu dobiti mjesto u ovim ustanovama.
dječak sa šibicama

#1373 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Vjerovatno zato sto Nijemci imaju nekoliko puta vecu platu, bolje uvjete rada, ali rada.

Kod nas se svakako radna mjesta kupuju, bar je to opcepoznato u zdravstvu recimo, cak je postojao i cjenovnik radnih mjesta. Valjda kontaju kad kupe radno mjesto, da vise ne moraju ni raditi.
Ozimician

#1374 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 12:58 Vjerovatno zato sto Nijemci imaju nekoliko puta vecu platu, bolje uvjete rada, ali rada.

Kod nas se svakako radna mjesta kupuju, bar je to opcepoznato u zdravstvu recimo, cak je postojao i cjenovnik radnih mjesta. Valjda kontaju kad kupe radno mjesto, da vise ne moraju ni raditi.
Cekaj malo, sta znace bolji uvjeti rada?
U BIH se pokvari aparat i samo stave natpis: aparat u kvaru i ne primaju nikoga, zar to nisu odlicni uvjeti rada.

Moze li bolji uvjet rada biti nego da radis 5-6h, a naplatis 8h ?

U Njemackoj je standardno radno vrijeme 8h i 30h min jer pauza ne ulazi u radno vrijeme.

Dakle ako poredis platu po satu, dodje to onda vrlo blizu. Mada ja jos nisam cuo u zadnjih par godina da je neko sa klinickog ili opce napustio i otisao za Njemacku, tako da vjerovatno samo podobni mogu da rade taj posao.
dječak sa šibicama

#1375 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Ma jok bolan, dolaze Svabe raditi kod Sebije.

O jebote...
Locked