Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hafis

#1351 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Bodkin wrote:
Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Nije za parament. Zamisli da moras zaposliti 30% srba u EP ili telekomu. Nema ih dovoljno da ih autobus okolo skupljas :D
Pazi, ako se nudi dobro radno mjesto, dobra plata, doći će iz Banja Luke, Doboja ako treba.

Pa evo ti Bingo ili Prevent u Goraždu, nije to neka pljačka, ali je sigurica, stabilnost, dolaze ljudi iz Višegrada, Rogatice, Foče, Čajniča.
Jeste ali ne dolaze jer se traze srbi ili sto moraju srbe zaposliti nego sto ima posla a nema ljudi valjda
A inače su im plaće astronomske - 500-600 maraka. Jebo ti to.
I onda kažu što će ti putovnica kada imaš Bingo i Robot.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1352 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
Jeste ali ne dolaze jer se traze srbi ili sto moraju srbe zaposliti nego sto ima posla a nema ljudi valjda
Ma ima i ljudi, nije da nema, al to si u pravu, posla ima dovoljno za sve.

Govorim onako generalno, da je taj Aluminij kakav zdrav kolektiv, pa ono da se zapošljava po stručnosti a ne po nekim linijama.
Ci-Nick

#1353 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

http://biznis.ba/kpmg-otkrio-zasticeni- ... -3-134-km/

"Dok je kompanija klizila ka krahu, prosječna plata zaposlenih koji ne rade u proizvodnji rasla je iz godine u godinu. Tako je 2016. godine ona iznosila 2.859 KM, a godinu kanije 3.066 KM. Prvih devet mjeseci 2018. procječna plata bila je 3.134 KM.

S druge strane, prosječna plata radnika u proizvodnji je smanjivana, tako je u 2016. iznosila 3.433 KM, a zaključno sa septembrom prošle godine taj iznos bio je 2.989 KM."

Impozantne brojke,..
Šta reći,.. koju poruku poslati,.. :run:
Uz ovakvu platu, dobivat će od agencije za upošljavanje tri puta više nego radnik u Bingu ili Preventu,..
Last edited by Ci-Nick on 04/07/2019 13:06, edited 3 times in total.
zrakomlat

#1354 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

mO k3 wrote:Image
Pa šta će mu njemačka kad s Alu platom prosječan čovjek može bolje živjeti ovdje nego u njemačkoj.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1355 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

Hafis wrote: A inače su im plaće astronomske - 500-600 maraka. Jebo ti to.
I onda kažu što će ti putovnica kada imaš Bingo i Robot.
Nisu, međutim uzmi bilo koji od tih gradića po izboru, dvije plate od tih nekih 600 KM su sasvim dovoljne za normalan život.
Kako je bilo prije toga, ovo je odlično i ljudi to znaju cijeniti.
Hafis

#1356 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Bodkin wrote: Ne mogu. Ne znam nista o EP niti ljude koji tamo rade :D znam jednog nebosnjaka. Eto. Samo nemoj to prevesti kao “jedan nebosnjak radi u EP u Sa”
Aha, znači i tamo je fašizam :D . To ti i govorim: rugala se ruga drugi.
Rekoh ti da su minimalno desetak posto uposlenih u Aluminiju nehrvati, ali je na glasu kao jednonacionalna, kako ovdje kažu - ustaška firma.
I gore u Bosni je sasvim isto, čak su ustanove etnički još više homogenije ioš Aluminija, ali to se tamo naziva antifašizam, i opleti onda po onim dole fašistima.
The 51st State

#1357 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

Hafis wrote:
Bodkin wrote: Ne mogu. Ne znam nista o EP niti ljude koji tamo rade :D znam jednog nebosnjaka. Eto. Samo nemoj to prevesti kao “jedan nebosnjak radi u EP u Sa”
Aha, znači i tamo je fašizam :D . To ti i govorim: rugala se ruga drugi.
Rekoh ti da su minimalno desetak posto uposlenih u Aluminiju nehrvati, ali je na glasu kao jednonacionalna, kako ovdje kažu - ustaška firma.
I gore u Bosni je sasvim isto, čak su ustanove etnički još više homogenije ioš Aluminija, ali to se tamo naziva antifašizam, i opleti onda po onim dole fašistima.
Sljakeri moguce, a menadzment? To ne mijenja cinjenicu da je to hdz mrtvorodjence pa nek se oni have sa njim, tj nek se naguze ako zele kakve sanacije.
Last edited by The 51st State on 04/07/2019 13:02, edited 2 times in total.
horkesh

#1358 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by horkesh »

Hafis wrote: Rekoh ti iz cuga. Htio sam rfeći ovog trenutka, bez nekog prisjećanja. Pa i sin onog eksponiranog predstavnika sindikata bivših radnika EAL-a (da ne govorim ime) radi u Aluminiju već godinama, i to se ne spominje.
Sin Samira Anića radi u Aluminiju? To onda potpuno mijenja narativ nametnut iz političkog Sara...

Image

Image

Image

Image

Pravo primjer otvorenosti Aluminija prema svim nacijama i vjerama :lol:
Last edited by horkesh on 04/07/2019 13:01, edited 1 time in total.
zrakomlat

#1359 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

jajara wrote:
ovaj grb u mene stoji ;)
Image
Pa šta te onda boli qrz za Aluminij, brini se za Agrokor i Uljanik, za Aluminij samo 12% brige uključi.
Last edited by zrakomlat on 04/07/2019 13:02, edited 1 time in total.
daddy-kool

#1360 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/biznis/federalna-vl ... /190704045

Federalna vlada se oglasila o Aluminiju: Izdvajali smo milione, ali dugovi su im rasli

Aluminij d.d. Mostar kao značajan privredni subjekt traži zajedničku aktivnost svih vlasnika i uposlenika kako bi ovaj težak period bio premošten i uspješno završen proces restrukturiranja Aluminija d.d. Mostar.

Gdje su većinski vlasnici, privatni dioničari i država HR?
Hafis

#1361 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Image

Ovaj bi poginuo kada bi se u nekoj gore kasabi pojavio s ovim transparentom. Ljudi daju bubreg da se nekako dokopaju njemačke radne dozvole, a on se zajebava s tim.
daddy-kool

#1362 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

Ci-Nick wrote:http://biznis.ba/kpmg-otkrio-zasticeni- ... -3-134-km/
Šta reći,.. koju poruku poslati,.. :run:
Uz ovakvu platu, dobivat će od agencije za upošljavanje tri puta više nego radnik u Bingu ili Preventu,..
Znaju ljudi plate podijeliti, što jes jes.
Nije bilo loše dok je trajalo. :D
zrakomlat

#1363 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

daddy-kool wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/radnici ... /190704022

Radnici Aluminija krenuli u Sarajevo na proteste, okupit će se ispred zgrade Vlade FBiH
Ustaše s ceste i krenuše za Sarajevo.
horkesh

#1364 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by horkesh »

zrakomlat wrote:
Ma okle ispliva ovaj ero.tel? Na fb, vidim, ima nešto mizerno pratilaca, a ima par dana svaki UZP i HDZ i čimbenik daje izjave preko tog novoosnovanog UZP glasila.
Ovo je neko novo adezeovo glasilo osnovano po uzoru na ugledni portal Infossrpska. Kao što Infosrpsku, portal bez impressuma i kontakt telefona, redovno citiraju Srna, Tanjug i RTRS, tako će biti i s ovim Erotelom.

Ja sam ga zapazio jer su ga odjednom počeli citirati svi portali poput HMS-a, Dnevnika i Bljeska.
Norm

#1365 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Norm »

Balije su krive za sve... :lol:
155_mm

#1366 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

zrakomlat wrote:
horkesh wrote:Šta Brajković misli o svemu ovome :)
Mijo Brajković za Ero.tel: Spreman sam se vratiti i pomoći Aluminiju ako sam im potreban. Možemo ga spasiti!

Mislte da se ranije problem mogao riješiti bez intervencije države?

Svašta smo i mi prolazili dok sam ja bio direktor, ali naše je bilo da se snalazimo i to smo radili. Moje je mišljenje kako je ključ svake priče u ljudima. I samo u ljudima može biti problem. Danas kada nas nešto pritisne, mi tražimo državu. Dok sam ja bio direktor, najsretniji smo bili kada nismo imali nikakvog kontakta sa državom. Njihovo je da naprave normalne zakone koji vrijede za sve ostale slične tvornice u svijetu, a naše je da radimo. Ne može stalno prizivati državu u pomoć. Ali sada je to nužnost.

https://ero.tel/nekategorizirano/interv ... a-spasiti/
Ma okle ispliva ovaj ero.tel? Na fb, vidim, ima nešto mizerno pratilaca, a ima par dana svaki UZP i HDZ i čimbenik daje izjave preko tog novoosnovanog UZP glasila.
ovo neki padobranci samo za ovaj slucaj angazovani. inace, po stilu pisanja reklo bi se da je pokojni smiljko sagolj urednik portala.
jajara

#1367 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

zrakomlat wrote:
jajara wrote:
ovaj grb u mene stoji ;)
Image
Pa šta te onda boli qrz za Aluminij, brini se za Agrokor i Uljanik, za Aluminij samo 12% brige uključi.
a sto ti brines o "ustaskoj" firmi? nemoj ukljucivat ni 1% brige kad nemas veze sa tim
The 51st State

#1368 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

jajara wrote:
zrakomlat wrote:
jajara wrote:
ovaj grb u mene stoji ;)
Image
a sto ti brines o "ustaskoj" firmi? nemoj ukljucivat ni 1% brige kad nemas veze sa tim
Jebe nam se za firmu, samo nek pare ne drpaju od ostalog naroda.
Last edited by The 51st State on 04/07/2019 13:06, edited 1 time in total.
dustaban

#1369 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by dustaban »

Image

Nu ekipe. Izjebali Aluminij i sad guze drugu koku...
Za Aluminij se sad ne mole ni ovi popovi. Popilo se vino, pojeli prasici, potrosile donacije i pokloni... tako je bog htio.
jajara

#1370 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

drpit cemo pare od federacije reko sam ti vec. nemoj cvilit sutra
The 51st State

#1371 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

Prije da cete kladare u miraz dati no vidjecemo.
zrakomlat

#1372 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

jajara wrote:
zrakomlat wrote:
jajara wrote:
ovaj grb u mene stoji ;)
Image
Ne brinem. Mada imam poznanika dole, fini ljudi, bilo bi mi žao da ostanu bez posla. Volio bih makar zbog njih da se ne ugasi. Al ne preko mojih ledja :wink:
155_mm

#1373 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

zrakomlat wrote:
jajara wrote:
ovaj grb u mene stoji ;)
Image
pokazuje sliku najveceg "protivnika" treceg entiteta i dici se time.
:lol:
zrakomlat

#1374 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

bosan wrote:
SmokingMan wrote:
bosan wrote:44% vlasnik federacija
Hrvatska 12%?
i nijednog zaposlenog Bosnje ?
Pa nije baš ni jedan al nebitan broj u odnosu na ukupni. Nekoliko njih.
horkesh

#1375 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by horkesh »

Ero.tel opet s informacijom više :)
Vlada Federacije BiH završila je sjednicu na kojoj je glavna tema bilo stanje u Aluminiju i kako osigurati daljnji rad tvornice, odnosno, opskrbu električnom energijom.

Kako je potvrđeno za Ero.tel iz više izvora, uz informaciju što je Vlada FBiH uradila za Aluminiji, usvojena je i ponuda švicarskog Glencora koji je ponudio plaćanje 50 eura po megavatu električne energije za Aluminiji do kraja godine.

-Sada treba riješiti pitanje tko će platiti ostatak od 25 eura jer Aluminiji ima cijenu od 75 eura po megavatu. To pitanje mora biti riješeno tijekom dana, čime bi se riješilo pitanje opskrbe Aluminija električnom energijom do kraja godine – rekli su nam naši sugovornici u Vladi Federacije BiH.

Premijer Fadil Novalić će sada razgovarati sa predstavnicima sindikata radnika Aluminija. Njih 150 je danas došlo pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu kako bi dobili odgovore na brojna pitanja oko poslovanja Aluminija i budućnosti ove tvrtke.

Naši sugovornici ističu kako opskrba Aluminija električnom energijom neće biti prekinuta, tako je prihvaćanje Glencorove ponude prijelazno rješenje za vrijeme kojeg bi trajno trebao biti rješen status Aluminija i iznađena rješenja za probleme s kojima se suočava mostarski gigant.
Post Reply