Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
GeeTnT

#1351 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by GeeTnT »

Dženita je bila uvijek za Tita
I za vlast partizana
Al' dopisivala se s nekom
Rajom iz Irana

Imala je drugove
Bili su joj bliski
Dženita se nikad nije
Poljubila filmski

Pisma su čitali SUP-ovci
Željni odlikovanja
Šta ima da piše
Tamo nekom iz Irana

Mjesto da se bavi sportom
Da marljivo studira
Ona vamo povazdan klanja
I garant špijunira!

Jedno veče su došli po nju
"Dženita, necć te ni bog spast
Podrivala si državu, sistem
Rušila si narodnu vlast!"

Deset godina joj dade
Nermina sudinica
Obećalo joj da će postat
Radnog naroda predsjednica

Njena ćelija je bila uvijek čista
Ona ili radi il' plače
Oko nje same kriminalke
Oko nje same profuknjače

Noću je mislila:"Zar će i oni,
Što im nema vjere u srcima,
Zar će na kraju postati isto,
Ista zemlja, isti prah?"

Al' u dubini duše je znala
I manje je patila
To dobri Allah nju proba,
Za dženet testira

Ali tapej ejnami alanzeje šud inibudual

Al' ispade da smo pod pritiskom
Oplakali druga Tita
U novoj vlasti bitan faktor
Postade Dženita

Njena kancelarija je vazda čista
Ona je u važnoj misiji
Ona pazi da nebi neko, nešto
U novinama, na televiziji

Jedno jutro me pozvalo kod nje
Kaže da je scenario škart
Da podriva, državu, sistem
Demokratski izabranu vlast
Deset godina bi dobio za to
U bivšem režimu
Savjetuje mi da odem negdje
Da malo promijenim klimu

Al' u dubini duše je znala
I manje je patila
To dobri Allah nju proba
Za dženet testira
ultima_palabra

#1352 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ultima_palabra »

Rampage wrote:
ultima_palabra wrote: Institucija sistema su bile i teritorijalne odbrane republika... ali je neko odlucio da njihovo oruzje preda JNA.
Reci glasno ko je odlučio da preda njihovo oružje JNA. Alija?
Tadašnji republički organi. Nije tada Alija još došao. I Hrvati su napravili istu grešku... preovladava mišljenje da se nije smjelo prihvatiti razoružanje bez odluke Predsjedništva SFRJ.
Hajvan

#1353 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Hajvan »

cyprus wrote:
Hajvan wrote:
cyprus wrote: A Poljaci, Česi, Slovaci, Mađari i još neki nisu napredovali brže od nas zahvaljujući desničarskom sentimentu, kojeg ti zagovaraš (afirmacija homogenosti :oops: ), nego usprkos njemu...
svi nabrojani su imali znatno veci BNP od SFRJ i prije ulaska u tranzicijsko doba.
Imaš li neke pokazatelje o tome?

Čehoslovačka (zapravo češki dio) sigurno jeste imala jaču ekonomiju... Poljska i Mađarska možda, ali sumnjam da se to može okarakterisati kao "znatno veću"... U mojoj percepciji je to bilo negdje u pet deka (ali može biti da griješim)... Rumunija i Bugarska nisu sigurno (doduše, nisam ih prethodno ni spomenuo)...

Međutim, nemam baš pokazatelje pred sobom, pa bih bio zahvalan ako bi ih ti predočio (ako imaš naravno)...

Mrsko mi..ima negdej po godina unazad poslednjih 50-60 godina- i yto za svaku od republika ex-yu posebno, kao iza sve ostal=e zemlje evrope…a ko te bas zanima, trazi sam
ono cega se sjecam je da je madjarska imala neznatno veci bnp od srbije i hrvatske, ali haman duplo veci od Bosne.
Bodkin

#1354 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

1941. wrote:
Bodkin wrote:Slazem se 100%. Nerijeseno nacionalno pitanje i neuspjelo ili nezeljeno nametanje jugoslovenstva jeste imalo katastrofalne posljedice.
Svasta bi se moglo prigovoriti nekadasnjem rezimu, ali ovo podebljano nikako. Niko nikad nikome nigdje nije niti pokusao nametnuti nikakvo jugoslavenstvo.
Pogresno sam se izrazio. Odsustvo nametanja
General War

#1355 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Svetozar Pudarić je podnio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, međutim, na jučerašnjoj sjednici CIK je odbio prijavu za ovjeru za učešće na Općim izborima u oktobru ove godine. Razlog tome su odredbe Izbornog zakona BiH da se osoba koja živi na području Federacije BiH ne može kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda i obratno.
славянин

#1356 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by славянин »

General War wrote:
Svetozar Pudarić je podnio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, međutim, na jučerašnjoj sjednici CIK je odbio prijavu za ovjeru za učešće na Općim izborima u oktobru ove godine. Razlog tome su odredbe Izbornog zakona BiH da se osoba koja živi na području Federacije BiH ne može kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda i obratno.
:lol: Uradili mu test jeli pravi ili nije.... navukao zraka u Federaciji izgleda pa test reagovao nista nema guslanja vise :lol:
Kejn

#1357 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Kejn »

Evo nam i struĆnjaka za engleMski :lol:
славянин

#1358 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by славянин »

Kejn wrote:Evo nam i struĆnjaka za engleMski :lol:
O whazzup brodah hows it hangin :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fakat

#1359 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by fakat »

ultima_palabra wrote:
Rampage wrote:
ultima_palabra wrote: Institucija sistema su bile i teritorijalne odbrane republika... ali je neko odlucio da njihovo oruzje preda JNA.
Reci glasno ko je odlučio da preda njihovo oružje JNA. Alija?
Tadašnji republički organi. Nije tada Alija još došao. I Hrvati su napravili istu grešku... preovladava mišljenje da se nije smjelo prihvatiti razoružanje bez odluke Predsjedništva SFRJ.
Ovo je prakticno sada to vidimo bio pravi uvod u genocid i etnicko ciscenje. Jako zanimljiva tema a slabo spominjana.
The 51st State

#1360 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by The 51st State »

Raid dizdarevic sarno, jedino se dosljedno provela u bosni, nije cudo sto smo stereotipni glupani kad se ovako ta govnarija od drzave velica.
kiligonzales

#1361 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

BHCluster wrote:
kiligonzales wrote:
BHCluster wrote:
Ovo ti je pitanje malo glupo iz razloga ako si Musliman/Jugosloven/Srbin/itd tako ces se izjasniti. Zar ne? Ili pak i Jugoslovene dijelite na podobne i Muslimane? Na popisu u BiH se skoro 1/4 miliona ljudi izjasnilo kao Jugosloveni. Kad je Tito krenuo u rat imao je manje. :wink:
Stani care pitanje nije glupo, pa i ja sam musliman i sa malo i sa veliko M i Bosnjak i Bosanac i jos svasta nesto, volim ovu zemlju u kojoj sam rodjen i uvijek sam bio tu. Pitanje je logicno, kada bi nas narod odlucio da podjeli BiH sa Srbima i Hrvatima i napravi svoj etnicki cist fildzan, ko bi ih u tome sprijecio? Ipak pricamo o najbrojnijem narodu u BiH. Preslikaj to na Jugoslaviju, dva najveca naroda zaglavila u nacionalizmu, ne u jugoslovenstvu, odlucili da zapisavaju teritorij i na kraju se dobro osvetili onima koji su u BiH nasli svoje plodno tlo za svoju borbu. Trebam li napomenuti da su Partizani iz Srbije protjerani u BiH i da je teziste otpora bilo ovdje.

Istina kad je Tito krenuo u rat bilo ih je manje, ali su tu ideju zivjeli i ginuli za nju jer im pocetno stanje nije bilo blagostanje. Komunisticki pokret u kraljevini je bio proganjan, a u ratu meta. Sto se ne moze reci za mnoge kabinetske ratnike iz reda sva tri naroda u 90-tim, gdje su o sudbinama ljudi, odlucivali, vise po mirovnim konferencijama i zatvorenim prostorima u debeloj zaledjini hladu, zasticeni od svega, nego po rovovima. Trebam li podsjetiti da su Partizani bili gerilci, pa bas i nisu bili u prilici da sjede sa svojim neprijateljima za stolom i dogovaraju se, kako ce podijeliti teritorij na moru sastanaka ovdje, pa i po Evropi i Svijetu, a i rat koji su vodili bio je goreg karaktera.

Pogledaj 90-te, mnogi nisu vjerovali da je rat moguc, a bome i oko BiH dosta populacije nije vjerovalo da ce najgore biti u BiH, pricam o obicnom svijetu. Zvali je mini Jugoslavijom. U BiH mnogi nisu bili spremni BiH braniti jer su imali poruke ovo nije nas rat, rata nece biti, mirno spavajte i td. Bilo je onih koji su prozreli moguci razvoj dogadjaja, ali ti su vec znali sta je politika. Da ne govorim o konfuziji kako nas to JNA brani petokrakama pjevajuci bice mesa bice mesa klacemo Hrvate, a Srbi brane Jugoslaviju ocito starim "partizanskim" pjesmama Krajisnici gdje cete na klanje dali na Hrvate ili na Muslimane. O nasem rukovodstvu koju na referendum poziva idejom jedinstvena, suverena, cjelovita BiH, a poslje pristaju na uredjenje koje glorificira sve moguce podjele.

Da se Cetnici nisu promjenili pokazuju neki novi hitovi...
Srbi i Hrvati su bili i najzasluzni za stvaranje SFRJ, sad nesto sto je postojalo tolike decenije na kraju nije uspjelo ni jednu brigadu da sastavi u odbranu iste je u najmanju ruku porazavajuce i onda dolazimo do ovih virtualni "Jugoslovena" i onoga sto sam pisao, kad niste bili spremni tada da branite takvu drzavi sta sada izigravate neku velicinu i superiornost?
Ali koji Srbi i Hrvati? Oni koji nisu bili u Cetnicima i Ustasama i niko ih nije moro tokom rata amnestirati u tu pricu jer su bili sami nosioci te komunisticke ideje. Krajem 80-tih, pa i 90-tih kriza u Jugoslaviji nije kulminirala cuvanjem jugoslovenstva, nego nacionalizmima, s toga se i podrazumjeva da je lakse vratiti se velikosrpstvu tj. cetnistvu i velikohrvatstvu i ustastvu.

Kao sto rekoh oni koji su stvarali Jugoslaviju su bili starci, oni koji su ih naslijedili nisu imali ni njihov zar ni snagu. Generacijski jaz, plus svakodnevni izazovi te drzave, Jugoslaviju su mjenjali kroz vrijeme. Eto sinoc sam gledao Al Jazeerin dokumentarac o studentskim protestima 1968. godine, sagovornici u dokumentarcu neka lica te historije poput Zdravke Grebe i nekih drugih pojedinaca koji su se trznuli protestvovati protiv sistema kojeg su stvarali njihovi roditelji prvoborci i clanovi KPJ.

Ako je ovo meni pitanje upuceno, ja sebe ne smatram Jugoslovenom, ali cu ti reci meni su ideje koje okupljaju razlicitosti u bilo kakav sklad razumnije od onih koje to ne rade i koje velicaju homogenost, neke iskljucivo rasne, etnicke ili nacionalne principe. Zato je za mene Titova Jugoslavija tekovina koja se spominje koliko toliko po dobru i opstajala s njim, a ona Slobina od koje su svi nastojali pobjeci glavom bez obzira.

Trebas razumjeti da je mnogima u toj generaciji ljudi bilo mnogo lakse bjezati nego boriti se , neki su istinski vjerovali u taj zajednicki zivot, dok neko drugi nije. Drugi su imali stvarne planove kako razvaliti tu drzavu iznutra, dok su drugi to radili stihijski, reagujuci na tudji nacionalizam, pa se necije pripreme za rat ogledaju i u njihovom politickom djelovanju do rata, u ratu i nakon rata.

Na kraju mi ti odgovori, eto da si imao sam priliku da branis Jugoslaviju sa JNA koja pjeva cetnicke pjesme bili to uradio i naredjuje ti da ubijas nekoga sa kim si do juce zivio bili to uradio? Ja ne bih.
GeeTnT

#1362 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by GeeTnT »

The 51st State wrote:Raid dizdarevic sarno, jedino se dosljedno provela u bosni, nije cudo sto smo stereotipni glupani kad se ovako ta govnarija od drzave velica.
Muslimani nisu imali izbora, a ni rezervnu drzavu...kakva, takva postovali su zakone i pravila koja su odredjivali drugi. Danas se kroz politicki utjecaj Srbije i Hrvatske uz pomoc EU pokusava isto. Bojim se da ce se u buducnosti iscenirati niz teroristickih akcija kako bi se Bosnjaci razbili i rastjerali sa ovih prostora..Kosovo vec trpi taj nacin borbe, a nas ceka sve isto i gore jer ce dolaziti u saradnji Bg i Zg..
kiligonzales

#1363 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

The 51st State wrote:Raid dizdarevic sarno, jedino se dosljedno provela u bosni, nije cudo sto smo stereotipni glupani kad se ovako ta govnarija od drzave velica.
Nije posve tacno. Dobar dio oruzja iz Hr se oruzje kod nas prebacilo.

ultima_palabra

#1364 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ultima_palabra »

Sprovedeno i u Hrvatskoj, cak i u dijelu Slovenije. Ne bih rekao da je Raif ista potpisao, u pitanju je bila naredba Blagoja Adzica republickim TO koju niko nije preispitivao.

Ali samo uvodjenje TO u kombinaciji sa Ustavom iz '74. djeluje kao da je neko predvidio desavanja iz 90-tih i pokusao da srpskom hegemonizmu oteza posao.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1365 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Velkoski »

Mislim da jugonostalgičari postoje još samo u Sarajevu :mrgreen:
The 51st State

#1366 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by The 51st State »

Velkoski wrote:
ostatci socijalisticke burzoazije i defoltni kontraski mentalitet, plodno tlo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1367 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Velkoski »

The 51st State wrote:
Velkoski wrote:
ostatci socijalisticke burzoazije i defoltni kontraski mentalitet, plodno tlo.
Ma da, to su ovi pokušaji od hipstera i intelektualaca. "Progresivna ljevica" :mrgreen:
The 51st State

#1368 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by The 51st State »

ultima_palabra wrote:Sprovedeno i u Hrvatskoj, cak i u dijelu Slovenije. Ne bih rekao da je Raif ista potpisao, u pitanju je bila naredba Blagoja Adzica republickim TO koju niko nije preispitivao.

Ali samo uvodjenje TO u kombinaciji sa Ustavom iz '74. djeluje kao da je neko predvidio desavanja iz 90-tih i pokusao da srpskom hegemonizmu oteza posao.
potpiso je raif, nije to mogo adzic bez naredbe vrhovne komande, a uloga potpisnika je zapala raifa.
prvi uslov ispunjen za nastupajucu klanicu, ali eto farmerke iz trsta i spavanje na klupi neprejebeni ideal.
Fudo387

#1369 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:Sprovedeno i u Hrvatskoj, cak i u dijelu Slovenije. Ne bih rekao da je Raif ista potpisao, u pitanju je bila naredba Blagoja Adzica republickim TO koju niko nije preispitivao.

Predsjednistvo mu je bilo sef, takve naredbe on nije mogao donijeti. Drug Raif potpis’o, branio tekovine revolucije.
Kreten.
The 51st State

#1370 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by The 51st State »

GeeTnT wrote:
Muslimani nisu imali izbora, a ni rezervnu drzavu...kakva, takva postovali su zakone i pravila koja su odredjivali drugi. Danas se kroz politicki utjecaj Srbije i Hrvatske uz pomoc EU pokusava isto. Bojim se da ce se u buducnosti iscenirati niz teroristickih akcija kako bi se Bosnjaci razbili i rastjerali sa ovih prostora..Kosovo vec trpi taj nacin borbe, a nas ceka sve isto i gore jer ce dolaziti u saradnji Bg i Zg..
jasno je to meni i u tom smislu kao bajpas jugoslavija je djelomicno posluzila svrsi, samo mi glupe ove iluzije oko neke nadcivilizacijske vrijednosti i slicnih floskula. tvorevina koja je posle sporazuma subasic tito posijala sjeme svoje propasti, enver hodza stajl bi joj u nekoj teoriji dao sansu za opstanak ali to je druga prica.
The 51st State

#1372 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by The 51st State »

klinac sam bio ali sjecam se tog tv dnevnika gdje su o tome drvili, da mi se da roviti po netu nasla bi se i odluka predsjednistva.
pazio je milosevic na legalitet dokle god je mogao.
ultima_palabra

#1373 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ultima_palabra »

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Razoruž ... tske_1990.
Evo i Hrvati isto kazu... naredba Adzica, nigdje se ne pominje Predsjednistvo.
hAZNADAR

#1374 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Velkoski wrote:
To ti je vise socijalni fenomen nego politicki. Uglavnom urbani luzeri i izvan SA.
The 51st State

#1375 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by The 51st State »

http://www.academia.edu/1507542/SMANJEN ... ERCEGOVINU

Ima ovdje odluka na osnovu koje je jna operativno provela istu, tu negdje je I raifov potpis, a plus mu ne ide na cast sto je iso po milosevicevim mitinzima I mantro ko levat o tekovinama revolucije.
Post Reply