Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vjesticanametli

#1351 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Plus 1 ako ista org. Zovite i javite ....
heat3

#1352 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by heat3 »

Udruzivanje je dobra ideja, ali samo ako bismo nasli kakvog advokata koji se razumije. Vjerujem da nema smisla praviti neke grupe, cak i zatvorene, jer nema nacina da odvojimo freelancere od ovih iz PU. Izgleda da ih ima bas dosta ovdje na forumu. :)
free_too

#1353 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

https://www.facebook.com/damir.niksic/

Evo damir je napisao da ce se pozabaviti malo tematikom, pratite facebook.
FrozenCastle

#1354 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by FrozenCastle »

Pozdrav,

Može li mi neko objasniti kako se ovaj obrazac što traže popunjava i uplatnica u skladu sa ovim? Hvala

http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... os_web.pdf

Pije li vode u ovom slučaju neoporezivanje dohotka do 700 KM tj. da li je ovo usvojeno? https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... dak-369682
Dosadno mii

#1355 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Dosadno mii »

Najgore od svega je sto ce te pare otici na predizborne plakate.

:bih:
vjesticanametli

#1356 Re: Porez na dohodak na freelancing?

I na audije.....ma ja cu prije prestat radit nego njima davat a vani imam opciju 450 eura bez poreza...mjera mjesecno :thumbup: sa svakim klijentom mogu dogovoriti koliko da plati mjesecno da ne prelazi cifru :skoljka: :mrgreen:
BadSanta

#1357 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by BadSanta »

NikolaKZ91 wrote:Zasada USK i SBK prednjace kolko vidim, cak tu dobijaju i ljudi sa znatno malim zaradama.
Znači koverte šalju i ljudima koji su zaradili manje od 10 000 km od 2015-2017 godine? Bože sačuvaj
BadSanta

#1358 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by BadSanta »

vjesticanametli wrote:I na audije.....ma ja cu prije prestat radit nego njima davat a vani imam opciju 450 eura bez poreza...mjera mjesecno :thumbup: sa svakim klijentom mogu dogovoriti koliko da plati mjesecno da ne prelazi cifru :skoljka: :mrgreen:
Živ bio objasni mi ovo oko cifre i ne prelaženja iste?
vjesticanametli

#1359 Re: Porez na dohodak na freelancing?

U njem. Ima nebenjob cija suma mjesecno ako ne prelazi 450 eura n7je oporezovana....e tako cu fino prijavit tamo nebenjob a s klijentima dog. Ovisno od posla koliko da prebace i mirna bosna
zetareticula

#1360 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zetareticula »

Sjetim im se familije u ponedeljak :lol:
EliasVeskot

#1361 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by EliasVeskot »

Znam da vecina ima fejk acccounte na fejsu, javite se da vas dodam u grupu..
Ako nista bar da ovako javno ne citaju
Floyd_666

#1362 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

Moze li neko pojasniti "tezinu" i vrijednost pravilnika o nekom zakonu? U Zakonu o porezu na dohodak jasno pise da mi koji se bavimo samostalnom djelatnoscu imamo pravo na licni odbitak dok u pravilniku o izmjena tog zakona iz Aprila ove godine pise da nas se tereti za 10% poreza bez prava na licni odbitak. Cak i ako ovaj pravilnik ima neku tezinu u odnosu na aktuelni Zakon, to znaci da nam ne mogu retroaktivno zabraniti pravo na licni odbitak.
vjesticanametli

#1363 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Ama ne mogu rrtroaktivno trazit ba nista
Nemam fb acc ali ha doDzem kuci napravim pa posaöji u pp grupu koju da trazim
stobasja

#1364 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by stobasja »

Floyd_666 wrote:Moze li neko pojasniti "tezinu" i vrijednost pravilnika o nekom zakonu? U Zakonu o porezu na dohodak jasno pise da mi koji se bavimo samostalnom djelatnoscu imamo pravo na licni odbitak dok u pravilniku o izmjena tog zakona iz Aprila ove godine pise da nas se tereti za 10% poreza bez prava na licni odbitak. Cak i ako ovaj pravilnik ima neku tezinu u odnosu na aktuelni Zakon, to znaci da nam ne mogu retroaktivno zabraniti pravo na licni odbitak.
I kako objasniti zadnji član Pravilnika:

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Broj 05-02-112/18-2
Aprila 2018. godine
Sarajevo

Znači li to da Pravilnik ne vrijedi za 2015, 2016 i 2017.godinu? I da porez za te godine treba platiti po Zakonu koji je vrijedio do aprila 2018.? Ja nisam vidjela da se igdje spominje retroaktivna naplata po novom Pravilniku, možda je neko upućeniji? Mislim da će pravnici ovdje imati dosta posla :izet:
Floyd_666

#1365 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

Znam da ne mogu, ali ja licno ne razumijem u potpunosti svrhu pravilnika. Ako su oni novim pravilnikom ukinuli pravo na odbitak, cemu ona sluzi taj zakon? Postoji li tu neka hijerarhija pravne "tezine" i vrijednosti? Cak i da su izjednaceni, ja po zakonu imam pravo na licni odbitak (3600 KM) sve do aprila 2018. kad je pravilnik usvojen.
victom

#1366 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Treba onog Magazinovica kontaktirat da izdigne ovu muljažu na viši nivo.

Pomogao nam je kad je bilo i za špediciju za ebay posiljke.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:14, edited 2 times in total.
glockov kolac

#1367 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by glockov kolac »

Da im Pravilnik nije pisao neki pravnik sa Kiseljaka ili Travnika?
Floyd_666

#1368 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

(6) Rezidentni porezni obveznik iz člana 2. stav (3) i (4) ovog Zakona, može koristiti lične odbitke iz st. (1) i (2) ovog člana za period za koji postoji obaveza plaćanja poreza i u kojem se lice izdržava. Period se zaokružuje u korist poreznog obveznika na pune mjesece, a neiskorišteni odbici se ne mogu prenositi u naredni porezni period.
Iako mi je pomalo konfuzan ovaj dio, izgleda da sve pada u vodu. Nista od prava na licni odbitak prije aprila 2018.
boshniak

#1369 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by boshniak »

Kupis neku stvar od 1000-2000KM i dodje ti pokvarena, vratis je nazad i ljudi ti urade refund i nasi strucnjaci to knjize kao dohodak na koji se treba platiti porez.
Floyd_666

#1370 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

boshniak wrote:Kupis neku stvar od 1000-2000KM i dodje ti pokvarena, vratis je nazad i ljudi ti urade refund i nasi strucnjaci to knjize kao dohodak na koji se treba platiti porez.
Mislim da je neko ranije spominjao refund i da se navodno ne oporezuje uz prilozeni dokaz o istom.
edossbest

#1371 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by edossbest »

Ljudi sve je to uredu da se placa porez evo navedemo zemlje skandinavije placas porez bukvalno na sve ali zato su plate 2-5 k eura pa ti oni uzmu izmedju 500-1000 eura poreza na to.. ako neradis onda imas socijalu 500 eura ako si se napravio budala ono psihicki da si puko daju ti neke lijekove plate ti stan, socijalu , lijecenje i imas 1500 eura onako da nista ne radis.. Sta mi imamo u BIH ? Nit socijale , nit posla nemas sta da jedes a njih boli briga.. zovu sa biroa da budes fizikaner za 300 km pa da se polomis za 2-3 god i dobijes odkaz i vise te niko ne zove... sad nesto malo raje pocelo da zaradjuje van drzave donose pare u BIH trose pare pa te pare prodju kroz PDV .. znaci tim ljudima treba Orden dat.. Treba im podsticaj dat vise oni doprinose drzavi nego ove velike firme sve lopovluk.. FREELANCERI RADE POSTENO LOME SE NE PADAJU PARE SA NEBA

Ako budu pravili probleme samo nadjete worldwide banke koje vam isporuce kartice i dizete novac van BIH a oni neka uzimaju porez Bakiru , Dodiku i Covicu oni svi trebaju na dugogodisnje robije koliko su kriminala napravili ... zafalilo para za kredite pa sad da udare na sve...
victom

#1372 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

edossbest wrote:Ljudi sve je to uredu da se placa porez evo navedemo zemlje skandinavije placas porez bukvalno na sve ali zato su plate 2-5 k eura pa ti oni uzmu izmedju 500-1000 eura poreza na to.. ako neradis onda imas socijalu 500 eura ako si se napravio budala ono psihicki da si puko daju ti neke lijekove plate ti stan, socijalu , lijecenje i imas 1500 eura onako da nista ne radis.. Sta mi imamo u BIH ? Nit socijale , nit posla nemas sta da jedes a njih boli briga.. zovu sa biroa da budes fizikaner za 300 km pa da se polomis za 2-3 god i dobijes odkaz i vise te niko ne zove... sad nesto malo raje pocelo da zaradjuje van drzave donose pare u BIH trose pare pa te pare prodju kroz PDV .. znaci tim ljudima treba Orden dat.. Treba im podsticaj dat vise oni doprinose drzavi nego ove velike firme sve lopovluk.. FREELANCERI RADE POSTENO LOME SE NE PADAJU PARE SA NEBA

Ako budu pravili probleme samo nadjete worldwide banke koje vam isporuce kartice i dizete novac van BIH a oni neka uzimaju porez Bakiru , Dodiku i Covicu oni svi trebaju na dugogodisnje robije koliko su kriminala napravili ... zafalilo para za kredite pa sad da udare na sve...
:thumbup:

Ovo je čisti izvoz. Svježa para ulazi u zemlju. Za to treba dati podsticaje.
gold'n'brown

#1373 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gold'n'brown »

Ako se odmaknemo na momenat od svih devijacija u drzavi jer ta prica najcesce ode u populistickom smijeru, ne postoji zemlja na svijetu (osim par pokusaja zemalja koje hoce da privuku IT nomade da zive u tim zemljama iz slicnih razloga iz kojih recimo sportisti zive u Monte Carlu) gdje se na prihode (nebitno da li su iz izvana ili iznutra) ne placa i porez. Slazem se da nacin nije najbolji, pogotovo situacija sa retroaktivnim naplacivanjem, mada tu mislim da nema sanse da se porez naplati retroaktivno ako se taj porez ranije nije mogao platiti radi nesposobnosti poreske uprave (znam da je bilo ljudi koji su trazili pismeno ocitanje poreske po tom pitanju). U slucaju da se mogao platiti, svako je bio duzan i da prijavi prihode i plati porez. Mislim da se ovo mora regulisati iz razloga da se stvori koliko toliko jednaka sansa domacim IT kompanijama (i svim drugim slicnim djelatnostima) da konkurisu na trzistu rada, jer nameti koje placa firma su i pored ovoga mnogo veci u odnosu na namete koji placaju freelanceri. Ali definitivno se mora iznaci najbolji model da se to i uradi.
victom

#1374 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

gold'n'brown wrote:Ako se odmaknemo na momenat od svih devijacija u drzavi jer ta prica najcesce ode u populistickom smijeru, ne postoji zemlja na svijetu (osim par pokusaja zemalja koje hoce da privuku IT nomade da zive u tim zemljama iz slicnih razloga iz kojih recimo sportisti zive u Monte Carlu) gdje se na prihode (nebitno da li su iz izvana ili iznutra) ne placa i porez. Slazem se da nacin nije najbolji, pogotovo situacija sa retroaktivnim naplacivanjem, mada tu mislim da nema sanse da se porez naplati retroaktivno ako se taj porez ranije nije mogao platiti radi nesposobnosti poreske uprave (znam da je bilo ljudi koji su trazili pismeno ocitanje poreske po tom pitanju). U slucaju da se mogao platiti, svako je bio duzan i da prijavi prihode i plati porez. Mislim da se ovo mora regulisati iz razloga da se stvori koliko toliko jednaka sansa domacim IT kompanijama (i svim drugim slicnim djelatnostima) da konkurisu na trzistu rada, jer nameti koje placa firma su i pored ovoga mnogo veci u odnosu na namete koji placaju freelanceri. Ali definitivno se mora iznaci najbolji model da se to i uradi.
veoma tanak led, veoma tanak
victom

#1375 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

ja mislim da do izbora nema ništa od ovoga.
A poslije izbora, ko živ, ko mrtav
Post Reply