Zaro sto se tvrdi da je bog samo ljudima dao razum.Idemedosumom wrote:Mene interesuje, zašto se inteligentno ponašanje životinja uzima kao nekakav argument protiv religije?
Ako gornji primjeri iz zivotinjskog svijeta nisu dokaz postojanja razuma i kod njih, ne znam sta jeste...
S druge strane, svakodnevno imamo priliku vidjeti i cuti o stotinama sumanutih i potpuno nerazumnih i besmislenih ljudskih poteza. U cemu se to onda ogleda taj nas ober bogom dani razum? U tome sto, npr., svjesno pucamo u druge ljude, raznosimo sebe i druge eksplozivima, ciljano se i namjerno medjusobno unistavamo radi materijalne korisit, unistavamo jedinu planetu koju imamo i na kojoj zivimo, i to na bezbroj nacina... itd.
ZIvotinje ne rade nista od toga. I, ko je onda tu zaista razuman, a ko nije?
Nazalost, mi smo ubjedljivo najdestruktivnija vrsta na ovoj planeti, sto nas onda vraca na ono sto rekoh nesto ranije - ako je bog toliko savrsen, sveznajuci i nepogrijesiv kako ga religije prikazuju, onda je to jedan kompletan idiot.
Tacno onako kavi smo i mi sami.
A posto religije tvrde i da je bog covjeka stvorio po svom liku... Onda...mrka nam je kapa... A i njemu s nama, kao i nama s njim.
Logika.