Ka'e otvarač teme da se ista odnosi samo na mAslimane, ne znam šta se ostali javljajusadie_forever wrote:jedete li svinjetinu? pitanje je samo za ljude koji su iz porodice koja je bosnjacka/ili muslimanske tradicije?
Jedete li svinjetinu?
- Rampage
#1351 Re: Jedete li svinjetinu?
- triconja
#1352 Re: Jedete li svinjetinu?
Jaro meso iz somalije ili indije ili papua nove gvineje je puno parazita pa ne vrijedi ona da svinje tamo imaju gliste a npr krave ili kokosi nemaju. A najveci su govornici o toj temi oni koji kravu, selo, svinju, kokos u zivotu nisu vidjeli pa cini im se da je neka zivotinja cisca od druge jer su eto tako nesto procitali i u glavi imaju sliku da krava ima dlake koje nisu prekrivene govnima 80% vremena, a da svinje jedu mrtve zivotinje i govna od drugih zivotinjaBodkin wrote:Ne mozes voditi raspravu kad te pacijent ubjedjuje da je svinjetina nekvalitetna, a piletina nije, a pojma nema o masovnoj proizvodnji i jednog i drugog danas
-
Tabijat
#1353 Re: Jedete li svinjetinu?
Znači nebitno mi je ko šta jede, jedeš brate šta voliš. Evo recimo ja ne jedem brokule.
Ali su mi razlozi pravo interesantni (ne lični nego "zašto jevreji ne jedu krme"). Negdje sam pročitala zato što je svinja u srednjem vijeku prenosila kugu. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
Molila bih koga upućenijeg da objasni.
Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju Islam od mene - da li je po islamu zabranjeno jesti školjke i rakove kao u judaizmu?
I to bi mi imalo smisla jer se kuha živo, pa mi je logično da je nehalal ako se živo biće pred smrt pati.
(Procenat nejela u bošnjaka 3% - oni što ionako ne vole)
I ikakva je ono fora sa kosher soli? Zar nije košer jevrejska halal varijanta i kako će onda sol bit (ili ne bit) kosher???
Hiljadu zašto hiljadu zato
Ali su mi razlozi pravo interesantni (ne lični nego "zašto jevreji ne jedu krme"). Negdje sam pročitala zato što je svinja u srednjem vijeku prenosila kugu. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju Islam od mene - da li je po islamu zabranjeno jesti školjke i rakove kao u judaizmu?
I to bi mi imalo smisla jer se kuha živo, pa mi je logično da je nehalal ako se živo biće pred smrt pati.
I ikakva je ono fora sa kosher soli? Zar nije košer jevrejska halal varijanta i kako će onda sol bit (ili ne bit) kosher???
- Streptokok
#1354 Re: Jedete li svinjetinu?
ja sam vidio lisicu i vuka. racuna li se to?
- animals
#1355 Re: Jedete li svinjetinu?
Zato sto su I Biblija i Kuran, samo nasljednice Tore..Tabijat wrote:Znači nebitno mi je ko šta jede, jedeš brate šta voliš. Evo recimo ja ne jedem brokule.
znaci prepisivali od Zidova..
Koliko samo slicnosti Muslimani imaju sa Zidovima, ko da je jedna religija..
i po sunecenju, i puno toga..
Znaci Zidovi su izvor i Krscanstva i Islama...
- arzuhal
#1356 Re: Jedete li svinjetinu?
Poznato je ovo: iz mora je SVE halal. Tako i rakovi i školjke.Tabijat wrote:Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju Islam od mene - da li je po islamu zabranjeno jesti školjke i rakove kao u judaizmu?
A sad, što se tiče navedenog načina ubijanja, to ti ne bih znao reći, sigurno da nije dozvoljeno živo baciti u vatru/ključalu vodu. Ne znam konkretan propis, nikad nisam čuo, ali poznajući generlano islam, usuđujem se ovo kazat za bacanje u ključalu vodu ili vatru...Tako da...Ali u principu sve je iz mora halal.
- animals
#1357 Re: Jedete li svinjetinu?
I morsko prasearzuhal wrote:Poznato je ovo: iz mora je SVE halal. Tako i rakovi i školjke.Tabijat wrote:Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju Islam od mene - da li je po islamu zabranjeno jesti školjke i rakove kao u judaizmu?
A sad, što se tiče navedenog načina ubijanja, to ti ne bih znao reći, sigurno da nije dozvoljeno živo baciti u vatru/ključalu vodu. Ne znam konkretan propis, nikad nisam čuo, ali poznajući generlano islam, usuđujem se ovo kazat za bacanje u ključalu vodu ili vatru...Tako da...Ali u principu sve je iz mora halal.
- Streptokok
#1358 Re: Jedete li svinjetinu?
a Tora je nastala?animals wrote:[
Zato sto su I Biblija i Kuran, samo nasljednice Tore..
- arzuhal
#1359 Re: Jedete li svinjetinu?
Ono baškaanimals wrote:I morsko prasearzuhal wrote:Poznato je ovo: iz mora je SVE halal. Tako i rakovi i školjke.Tabijat wrote:Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju Islam od mene - da li je po islamu zabranjeno jesti školjke i rakove kao u judaizmu?
A sad, što se tiče navedenog načina ubijanja, to ti ne bih znao reći, sigurno da nije dozvoljeno živo baciti u vatru/ključalu vodu. Ne znam konkretan propis, nikad nisam čuo, ali poznajući generlano islam, usuđujem se ovo kazat za bacanje u ključalu vodu ili vatru...Tako da...Ali u principu sve je iz mora halal.![]()
-
Tabijat
#1360 Re: Jedete li svinjetinu?
Raka i jastoga se može macare prije kuhanja - mada se "zaprave" bacaju žuvi u ključalu vodu. Sa školjkama (dagnjama konkretno) je još gore - zatvorena školjka (dakle živa) mora biti da bi se jela, i to na način da staviš školjke u šerpu pa na vatru - bez vode, jer unutar školjke imaš morske vode, pa ti ne treba, dodaš malo vina i to je to. Tako da se defakto skuhaju u vlastitoj vodi. Da je humano - nije, uopšte.arzuhal wrote:Poznato je ovo: iz mora je SVE halal. Tako i rakovi i školjke.Tabijat wrote:Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju Islam od mene - da li je po islamu zabranjeno jesti školjke i rakove kao u judaizmu?
- O'zone
- Globalni moderator
#1361 Re: Jedete li svinjetinu?
Mene samo interesuje ko li je ovo zaključio? Odnosno šta je taj sve jeoTabijat wrote:. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
- animals
#1362 Re: Jedete li svinjetinu?
Na istom prostoru, od isti ljudi...Streptokok wrote:a Tora je nastala?animals wrote:[
ne govorili ti to nesto...
sa ti prostora su nam nametnuli, danas dvije velike religije...
zanimljivo, zasto nisu Zidovi nametnuli svoju religiju i rasirili je,
iako je u stvarnosti, i Krscanstvo i Islam sa istog izvora poteklo..
- Streptokok
#1363 Re: Jedete li svinjetinu?
da, moglo bi se diskutovati. no nije temaanimals wrote:Na istom prostoru, od isti ljudi...Streptokok wrote:a Tora je nastala?animals wrote:[
ne govorili ti to nesto...
sa ti prostora su nam nametnuli, danas dvije velike religije...
zanimljivo, zasto nisu Zidovi nametnuli svoju religiju i rasirili je,
iako je u stvarnosti, i Krscanstvo i Islam sa istog izvora poteklo..
-
Tabijat
#1364 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne mogu se sjetiti, čitala negdje. Fikcija je bila u pitanju, čini mi se kao gladni vojnici pale poginule i zgražavaju se jer im miriše kao prasetinaO'zone wrote:Mene samo interesuje ko li je ovo zaključio? Odnosno šta je taj sve jeoTabijat wrote:. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
- nineinchnails
#1365 Re: Jedete li svinjetinu?
Streptokok wrote: pa haman smo postavili hipotezu da su ljudi koji jedu klempu inteligentiniji i podlozniji izumima. i ti nam sad pokvari koncept. mogao si barem reći da si izumitelj, pa makar i ne bio, nećemo mi provjeravati.
- Thorgerson
#1366 Re: Jedete li svinjetinu?
al cuj ... Ljudetina...O'zone wrote:Mene samo interesuje ko li je ovo zaključio? Odnosno šta je taj sve jeoTabijat wrote:. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
daj mi po' kile ljudetine, da nije masna...fino mi isfaširaj.
Last edited by Thorgerson on 12/03/2018 13:31, edited 1 time in total.
-
KIseljak12
#1367 Re: Jedete li svinjetinu?
Tabijat wrote:Znači nebitno mi je ko šta jede, jedeš brate šta voliš. Evo recimo ja ne jedem brokule.
Svaka (cista) so je koser. Ono sto danas na engleskom zovu kosher salt se u stvari zvala koshering salt.
Jevrejima je, jednako kao i muslimanima, zabranjena krv zivotinja koje su im dozvoljene za jelo.
To je svaka krupno mljevena so, jer se takva koristi za izvlacenje krvi iz zaklane zivotinje.
Last edited by KIseljak12 on 12/03/2018 13:36, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#1368 Re: Jedete li svinjetinu?
I to sa ljuljačke ako imaš...Thorgerson wrote:al cuj ... Ljudetina...O'zone wrote:Mene samo interesuje ko li je ovo zaključio? Odnosno šta je taj sve jeoTabijat wrote:. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
![]()
![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#1369 Re: Jedete li svinjetinu?
Ma pretjerivanje po običaju.... 
- triconja
#1370 Re: Jedete li svinjetinu?
Nista jaro dok te ne zapljusne pisaka od krave kad se pisa a ti je drzis za sisu ili dok joj govnjiva ledja cistisStreptokok wrote:ja sam vidio lisicu i vuka. racuna li se to?
- Streptokok
#1371 Re: Jedete li svinjetinu?
mislim, kad se ljudi već ubijaju i trpaju u logore i jame, mislim da nikakav iskorak ne bi predstavljalo ni da su ih pojeli.Thorgerson wrote:al cuj ... Ljudetina...O'zone wrote:Mene samo interesuje ko li je ovo zaključio? Odnosno šta je taj sve jeoTabijat wrote:. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
![]()
![]()
- triconja
#1372 Re: Jedete li svinjetinu?
A humano je jest zelen ko zec, ha?Tabijat wrote:Raka i jastoga se može macare prije kuhanja - mada se "zaprave" bacaju žuvi u ključalu vodu. Sa školjkama (dagnjama konkretno) je još gore - zatvorena školjka (dakle živa) mora biti da bi se jela, i to na način da staviš školjke u šerpu pa na vatru - bez vode, jer unutar školjke imaš morske vode, pa ti ne treba, dodaš malo vina i to je to. Tako da se defakto skuhaju u vlastitoj vodi. Da je humano - nije, uopšte.arzuhal wrote:Poznato je ovo: iz mora je SVE halal. Tako i rakovi i školjke.Tabijat wrote:Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju Islam od mene - da li je po islamu zabranjeno jesti školjke i rakove kao u judaizmu?
- animals
#1373 Re: Jedete li svinjetinu?
A drugi kazu, mirisalo im na ovcetinuTabijat wrote:Ne mogu se sjetiti, čitala negdje. Fikcija je bila u pitanju, čini mi se kao gladni vojnici pale poginule i zgražavaju se jer im miriše kao prasetinaO'zone wrote:Mene samo interesuje ko li je ovo zaključio? Odnosno šta je taj sve jeoTabijat wrote:. Na drugom mjestu zato što pečena svinjetina navodno miriše kao pečena ljudetina, pa da ne bi došlo do zajeba. Ima smisla ako uzmeš u obzir slično tkivo klempe i ljudi.
- O'zone
- Globalni moderator
#1374 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa neki su malo napredovali sa tog dijela dok neki još uvijek uvažavaju takvu delikatesu u određenim prilikamaStreptokok wrote:
mislim, kad se ljudi već ubijaju i trpaju u logore i jame, mislim da nikakav iskorak ne bi predstavljalo ni da su ih pojeli.
- Streptokok
#1375 Re: Jedete li svinjetinu?
e drug moj, tu istu pišaku i ta govna pospeš po zemlji i eto kvalitetnog paradajza i krompira. nije sve onako kako na prvi pogled izgleda.triconja wrote:Nista jaro dok te ne zapljusne pisaka od krave kad se pisa a ti je drzis za sisu ili dok joj govnjiva ledja cistisStreptokok wrote:ja sam vidio lisicu i vuka. racuna li se to?