Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#1351 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote:
Prije nego sam se rodio na onom testu što mi je obrisan iz pamćenja? :D Ako bude dvičica, želim da odgovaram pred komisijom, ili Ulemom, po mogućnosti prije Sudnjeg dana... :D
Ne vidim svrhe da odgovaraš pred njima, kad ćete svi skupa da odgovarate pojedinačno na Sudnjem danu!!?
Zaitsev

#1352 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote:
Prije nego sam se rodio na onom testu što mi je obrisan iz pamćenja? :D Ako bude dvičica, želim da odgovaram pred komisijom, ili Ulemom, po mogućnosti prije Sudnjeg dana... :D
Ne vidim svrhe da odgovaraš pred njima, kad ćete svi skupa da odgovarate pojedinačno na Sudnjem danu!!?
Ali vidiš svrhu da me ti ocjenjuješ? :shock:
HardcoreMX

#1353 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

a ja tebe i što kontaš?!,pa to je bilo za pravopisnu zadaću! :roll:
Zaitsev

#1354 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:a ja tebe i što kontaš?!,pa to je bilo za pravopisnu zadaću! :roll:
Ja ba...

Image
Smrcak15

#1355 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Pise li sta za cundaru? Kad ona nastaje?

Najjace mi je ovo za mozak. Ka'e vid' kako je sve poredano. Zaboravio da se mozak moze gledati i sa druge strane valjda :D
vjeruj mi nije Allah zaboravio, znao je on da ces ti to reci pa je dao dva ajeta sa bilo koje strane gledano

gledano sa desne strane
17:97 anyone God guides is truly guided, and you will find no protector other than Him for anyone He leaves astray. On the Day of Resurrection We shall gather them, lying on their faces, blind, dumb, and deaf. Hell will be their Home. Whenever the Fire goes down, We shall make it blaze more fiercely for them.

gledano sa lijeve strane
2:18 deaf, dumb, and blind: they will never return.

Vjeruj mi danas sam razmisljao sto je dao , raspored na dva nacina, i skuzio sam da je odgovor onima koji bi imali primjerke kao ti, to je samo gledano sa jedne strane, pa da nema se izgovora , dadne i sa lijeve strane. fantasticno, upravo sam razmisljao o tome danas i gle cuda, upravo si ti prva osoba spomenula to koje je rijeseno u dva ajeta sa razlicitima sekvenca zavisno sa koje strane gledas

Kako god ,sredina je Dumb/Lud(nijem) , uglavno osoba koja ne razumije govor, upravo je to Wernikovo podrucje
HardcoreMX

#1356 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

:thumbup: Smrcak
Zaitsev

#1357 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

"Onaj kome Allah ukaže na Pravi put – na Pravome putu je, a onome koga u zabludi ostavi, tome, mimo Njega, nećeš naći zaštitnikā. Mi ćemo ih, na Sudnjem danu, sakupiti, licem zemlji okrenute, slijepe, nijeme i gluhe; boravište njihovo biće Džehennem; kad god mu plamen jenja, pojačaćemo im oganj." 17:97

"Umjesto Pravim, oni su krenuli krivim putem; njihova trgovina im nije donijela nikakvu dobit, i oni ne znaju šta rade." 2:16

"Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvijetli njihovu okolicu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide!" 2:17

"Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste." 2:18

I sad ako sam ja dobro shvatio Smrčak, ovo je kur'anska mudžiza o tome kako Allah po redu stvara nešto? Ozbiljno pitam, fakat... Priča je o tome, koliko sam upratio, da kažeš kako je u Kur'anu napisano po kojem redoslijedu se nešto stvara i da je nauka to potvrdila.
mirzaaa33

#1358 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Ja ovo ne mogu ni shvatiti, kad vidim onu zbrku od objašnjenja počne me glava boljeti.
Smrcak15

#1359 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Zaitsev wrote:"Onaj kome Allah ukaže na Pravi put – na Pravome putu je, a onome koga u zabludi ostavi, tome, mimo Njega, nećeš naći zaštitnikā. Mi ćemo ih, na Sudnjem danu, sakupiti, licem zemlji okrenute, slijepe, nijeme i gluhe; boravište njihovo biće Džehennem; kad god mu plamen jenja, pojačaćemo im oganj." 17:97

"Umjesto Pravim, oni su krenuli krivim putem; njihova trgovina im nije donijela nikakvu dobit, i oni ne znaju šta rade." 2:16

"Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvijetli njihovu okolicu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide!" 2:17

I sad ako sam ja dobro shvatio Smrčak, ovo je kur'anska mudžiza o tome kako Allah po redu stvara nešto? Ozbiljno pitam, fakat... Priča je o tome, koliko sam upratio, da kažeš kako je u Kur'anu napisano po kojem redoslijedu se nešto stvara i da je nauka to potvrdila.
to je anatomaija mozga

ako gledamo sa lijeve
prvo ide dio za sluh, pa razumijevanje govoram oa dio za vid

upravo onako kako je poredano u Kur'anu

Priča je o tome, koliko sam upratio, da kažeš kako je u Kur'anu napisano po kojem redoslijedu se nešto stvara i da je nauka to potvrdila.
da junace, da

po onim gore ajeta redosljed je

1. Srce, sedmica 5
2. Noge, sedmica 6
3. Ruke, sedmica 6
4. Oci, sedmica 7
5. Nos, sedmica 7
6. Usi, sedmica 8
Last edited by Smrcak15 on 30/06/2016 18:36, edited 1 time in total.
Smrcak15

#1360 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mirzaaa33 wrote:Ja ovo ne mogu ni shvatiti, kad vidim onu zbrku od objašnjenja počne me glava boljeti.
za sve se objasnjeje ovdje moze dobiti ukoliko se hoce da se shvate stvari
HardcoreMX

#1361 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote:
Ja ba...
Na slici su jedino one školjke pozadi logične... :D
mirzaaa33

#1362 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Jesam li dobro shvatio, objasni mi.

Mozak ima tri dijela a u jednom ajetu su spomenuti pridjevi koji se mogu povezati sa čulima i oni su poredani po redoslijedu onako kako su poredani dijelovi mozga ako se gledaju sa jedne strane

Ili je riječ o tri ajeta koji su po redu..

Možeš li ba ponoviti ali jasnije
ABH017

#1363 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:Objektivno i subjektivno ne idu skupa. :thumbup:
Vidi se i iz tvog primjera da kulturno i odgojeno ne ide skupa sa nekulturnim i neodgojenim..
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Smrcak15

#1364 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mirzaaa33 wrote:Jesam li dobro shvatio, objasni mi.

Mozak ima tri dijela a u jednom ajetu su spomenuti pridjevi koji se mogu povezati sa čulima i oni su poredani po redoslijedu onako kako su poredani dijelovi mozga ako se gledaju sa jedne strane

Ili je riječ o tri ajeta koji su po redu..

Možeš li ba ponoviti ali jasnije
dva ajeta spominju redoslijed gledano sa lijeve strane

Image

jedan ajet govori gledano sa desne strane, tako da nemoze niko imati izgovor tipa shbc: Zaboravio da se mozak moze gledati i sa druge strane valjda

znaci tri ajeta spominju u tacno redosljedu cula onako kako su stvoreni u mozgu

kratko receno
znaci u mozgu imas podrucje za razumjevanje govora upravo izmedju podrucja za sluh i vid, tako je i poredno u Kuranu u rijeci.

To je za mene mudziza Kurana, jer uopste nemora Allah govoriti ista o mozgu, dovoljno je samo da ima tacan redosljed rijeci da nazanci tu stvar sa mozgom.
shbc

#1365 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

A sta ako se odozgo gleda?

Za jednog boga, taj tvoj stvarno ima problem sa izrazavanjem. Nikako da kaze konkretno sta misli. Frajer toliko komplikuje da je vama potrebno 1500 godina da skontate sta vam je htio reci.

Vec vidim odgovor. Nije mogao konkretno Arapima u to doba, niko ne bi skontao. Inace jako tesko je skontati dvije recenice: "Mozak je podijeljen tako da svaki dio ima svoju funkciju. S lijeva na desno imamo dio za vid, sluh i njuh." (Ovo sam lupio. Mrsko mi pamtiti.)
Zaitsev

#1366 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

Smrcak15 wrote:
Zaitsev wrote:"Onaj kome Allah ukaže na Pravi put – na Pravome putu je, a onome koga u zabludi ostavi, tome, mimo Njega, nećeš naći zaštitnikā. Mi ćemo ih, na Sudnjem danu, sakupiti, licem zemlji okrenute, slijepe, nijeme i gluhe; boravište njihovo biće Džehennem; kad god mu plamen jenja, pojačaćemo im oganj." 17:97

to je anatomaija mozga

ako gledamo sa lijeve

Priča je o tome, koliko sam upratio, da kažeš kako je u Kur'anu napisano po kojem redoslijedu se nešto stvara i da je nauka to potvrdila.
da junace, da

1. Srce, sedmica 5
2. Noge, sedmica 6
3. Ruke, sedmica 6
4. Oci, sedmica 7
5. Nos, sedmica 7
6. Usi, sedmica 8
Što se tiče prvog ajeta, radi se o suri El Isra. U ajetu se govori, koliko mogu vidjeti, o tome da Allah upućuje na pravi put i da nema drugog zaštitnika osim Njega. One koji zalutaju s Njegovog puta, poslaće u Džehennem i stalno će pojačavati plamen. Kako je moguće da si ti iz ovog ajeta, koji nema veze sa anatomijom, od ove tri riječi shvatio to kao anatomiju? Da je ajet upravo a anatomiji i da kaže: "...a Mi od ničega stvaramo čovjeka. Pa mu po Našoj milosti dajemo vid, razumijevanje i sluh..." (nadam se da shvataš da banalizujem. Umjesto "dajemo vid, razumijevanje i sluh" možeš staviti i nešto u kontekstu "slijep, nijem, gluh"), shvatio bih da ima "materijala" za mudžizu i za dokazivanje ovdje iste. Ovako u ajetu koji priča o pravom putu, kazni i plamenu, izvlačiš anatomiju...

Slično je sa druga tri ajeta iz sure El Bekare. U ajetu, koliko mogu vidjeti, opisuju se trgovci koji su zastranili s Pravog puta. Dalje se govori o Allahovoj svemogućnosti i onda se kaže da su ti koji su skrenuli s Pravog puta gluhi, nijemi i slijepi i nikako da spoznaju pravu istinu. Opet me zanima kakvog dodira ima uopšte sa anatomijom?

Iz oba ajeta se dakle moglo izvući bilo šta i staviti u kontekst, kao dokaz za mudžizu. Vidim, već ranije si napisao "To je za mene mudziza Kurana, jer uopste nemora Allah govoriti ista o mozgu, dovoljno je samo da ima tacan redosljed rijeci da nazanci tu stvar sa mozgom."

Ključno je ovo TO JE ZA MENE. I to treba tako da ostane prijatelju. Ja poštujem ljude koji vjeruju, ne mrzim ih, ništa mi nažao ne čine... Ali to je ZA NJIH. Nepotrebno je tražiti nauku u nečemu što je za tebe, štaviše, jako je teško, skoro nemoguće, jer se stvari izvlače iz konteksta, govori se o ličnom shvatanju i ličnom tumačenju Kur'ana i ajeta i nikako se ne može naći naučno uporište za diskusiju. Nauka nema TO JE ZA MENE, u nauci su stvari jasno određene i ne mogu se tumačiti drukčije nego što jesu. Na drugoj strani imaš Kur'an i hadise gdje svako tumači i shvata onako kako mu odgovara. Nije to ništa loše, valjda religija i treba biti to. (zanemarićemo radikalne vjernike koji imaju totalno izvrnuto tumačenje svega). Činjenica je da će svaka religija, pa i Islam, ako se "normalno" tumači, držati te dalje od svega lošeg, ali to ne znači da će onaj koji ne vjeruje se približavati svemu lošem. To je, mislim, poenta većine ovdje, samo jebiga, svako ima svoj način, pa i ja ovaj nekad pretjeram i sa ironijom ili slično.
harač

#1367 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by harač »

shbc wrote:Simpaticno je kako su ovi sto su najbukvalniji u tumacenju svojih vjera i najnepismeniji. Kao Vijesti ummeta onomad. Nisi mogao sklopiti pola pismena covjeka od svih fanova portala.
davno uočeno. jedna teorija je da se radi o sandžaklijama, ali ne vidim zašto bi nužno samo oni bili nepismeni
Smrcak15

#1368 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:A sta ako se odozgo gleda?

Za jednog boga, taj tvoj stvarno ima problem sa izrazavanjem. Nikako da kaze konkretno sta misli. Frajer toliko komplikuje da je vama potrebno 1500 godina da skontate sta vam je htio reci.

Vec vidim odgovor. Nije mogao konkretno Arapima u to doba, niko ne bi skontao. Inace jako tesko je skontati dvije recenice: "Mozak je podijeljen tako da svaki dio ima svoju funkciju. S lijeva na desno imamo dio za vid, sluh i njuh." (Ovo sam lupio. Mrsko mi pamtiti.)
A sta ako se odozgo gleda?
isti je princip kao i sa desne i sa lijeve, Wernikovo podrucje za razumijevanje govora je u sredini pa makar ga gledao Ovako iznad glave

deaf
dumb
blind
ti uopste ne kontas stvari, ajet je dosao povodom necega, ali posto Allah sve zna, da se nebi samo onako nabrajale te rijeci, oni ih poreda onako kako odgovara anatomiji mozga sto je odgovora upravo za te stvari, osteti prednji dio, neces moci cuti, osteti srednji dio neces razumjeti govor postat ces lud/ nijem, osteti zadnji dio imat ces problema sa vidom ili sljepocom.

Znaci duple informacije daje u jednom tekstu

evo recimo da ja znam sve, i sad hocu nesto da ti kazem, "vidim da neznas cijeniti sluh, to sto znas pricati i vid" pa opet nakon nekog vremena opet kazem " cijeni to sto imas pogledaj druge koji nemaju sluha, ili nerazumiju govor , a imas podosta naroda koji su slijepi"

znaci primarna informacija je to ta ti ukazem na blagodati sto ti imas a sto drugi nemaju, da znas to cijeniti, i da neuzimas zdravo za gotovo.

sekundarna informacija je ta poredanost za sluh, razumijevanje govora, vid u istom redosljedu jer znam da su podrucja u mozgu poredani u tom redosljedu ako gledamo sa jedne strane, ta sekundarna informacija je namijenjena za buduce generacije a ne za Tebe, jer ako zivis u dobu kad nije razvijena nauka, tebi je to nepotrebno, dovoljno je da uvidis da moras cijeniti blagodati i to je to, a tu sekundarnu infomraciju prepusti buducim generacijama koje ce se baviti naukom i saznati da su podrucja u mozgu tako raspodijeljena.

jeli sad razumijes kako Allah duple informacije salje u istom tekstu, to je za mene ocit primjer nadnaravnosti Kur'ana kad u jednoj recenici dupliras informaciju, ovo nije jedini slucaj imamo masa drugih slicnih primjera.
Smrcak15

#1369 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Zaitsev wrote:
Smrcak15 wrote:

to je anatomaija mozga

ako gledamo sa lijeve

da junace, da

1. Srce, sedmica 5
2. Noge, sedmica 6
3. Ruke, sedmica 6
4. Oci, sedmica 7
5. Nos, sedmica 7
6. Usi, sedmica 8
Što se tiče prvog ajeta, radi se o suri El Isra. U ajetu se govori, koliko mogu vidjeti, o tome da Allah upućuje na pravi put i da nema drugog zaštitnika osim Njega. One koji zalutaju s Njegovog puta, poslaće u Džehennem i stalno će pojačavati plamen. Kako je moguće da si ti iz ovog ajeta, koji nema veze sa anatomijom, od ove tri riječi shvatio to kao anatomiju? Da je ajet upravo a anatomiji i da kaže: "...a Mi od ničega stvaramo čovjeka. Pa mu po Našoj milosti dajemo vid, razumijevanje i sluh..." (nadam se da shvataš da banalizujem. Umjesto "dajemo vid, razumijevanje i sluh" možeš staviti i nešto u kontekstu "slijep, nijem, gluh"), shvatio bih da ima "materijala" za mudžizu i za dokazivanje ovdje iste. Ovako u ajetu koji priča o pravom putu, kazni i plamenu, izvlačiš anatomiju...

Slično je sa druga tri ajeta iz sure El Bekare. U ajetu, koliko mogu vidjeti, opisuju se trgovci koji su zastranili s Pravog puta. Dalje se govori o Allahovoj svemogućnosti i onda se kaže da su ti koji su skrenuli s Pravog puta gluhi, nijemi i slijepi i nikako da spoznaju pravu istinu. Opet me zanima kakvog dodira ima uopšte sa anatomijom?

Iz oba ajeta se dakle moglo izvući bilo šta i staviti u kontekst, kao dokaz za mudžizu. Vidim, već ranije si napisao "To je za mene mudziza Kurana, jer uopste nemora Allah govoriti ista o mozgu, dovoljno je samo da ima tacan redosljed rijeci da nazanci tu stvar sa mozgom."

Ključno je ovo TO JE ZA MENE. I to treba tako da ostane prijatelju. Ja poštujem ljude koji vjeruju, ne mrzim ih, ništa mi nažao ne čine... Ali to je ZA NJIH. Nepotrebno je tražiti nauku u nečemu što je za tebe, štaviše, jako je teško, skoro nemoguće, jer se stvari izvlače iz konteksta, govori se o ličnom shvatanju i ličnom tumačenju Kur'ana i ajeta i nikako se ne može naći naučno uporište za diskusiju. Nauka nema TO JE ZA MENE, u nauci su stvari jasno određene i ne mogu se tumačiti drukčije nego što jesu. Na drugoj strani imaš Kur'an i hadise gdje svako tumači i shvata onako kako mu odgovara. Nije to ništa loše, valjda religija i treba biti to. (zanemarićemo radikalne vjernike koji imaju totalno izvrnuto tumačenje svega). Činjenica je da će svaka religija, pa i Islam, ako se "normalno" tumači, držati te dalje od svega lošeg, ali to ne znači da će onaj koji ne vjeruje se približavati svemu lošem. To je, mislim, poenta većine ovdje, samo jebiga, svako ima svoj način, pa i ja ovaj nekad pretjeram i sa ironijom ili slično.
odgovor kao i shbc:u

ti uopste ne kontas stvari, ajet je dosao povodom necega, ali posto Allah sve zna, da se nebi samo onako nabrajale te rijeci, oni ih poreda onako kako odgovara anatomiji mozga sto je odgovora upravo za te stvari, osteti prednji dio, neces moci cuti, osteti srednji dio neces razumjeti govor postat ces lud/ nijem, osteti zadnji dio imat ces problema sa vidom ili sljepocom.

Znaci duple informacije daje u jednom tekstu

evo recimo da ja znam sve, i sad hocu nesto da ti kazem, "vidim da neznas cijeniti sluh, to sto znas pricati i vid" pa opet nakon nekog vremena opet kazem " cijeni to sto imas pogledaj druge koji nemaju sluha, ili nerazumiju govor , a imas podosta naroda koji su slijepi"

znaci primarna informacija je to ta ti ukazem na blagodati sto ti imas a sto drugi nemaju, da znas to cijeniti, i da neuzimas zdravo za gotovo.

sekundarna informacija je ta poredanost za sluh, razumijevanje govora, vid u istom redosljedu jer znam da su podrucja u mozgu poredani u tom redosljedu ako gledamo sa jedne strane, ta sekundarna informacija je namijenjena za buduce generacije a ne za Tebe, jer ako zivis u dobu kad nije razvijena nauka, tebi je to nepotrebno, dovoljno je da uvidis da moras cijeniti blagodati i to je to, a tu sekundarnu infomraciju prepusti buducim generacijama koje ce se baviti naukom i saznati da su podrucja u mozgu tako raspodijeljena.

jeli sad razumijes kako Allah duple informacije salje u istom tekstu, to je za mene ocit primjer nadnaravnosti Kur'ana kad u jednoj recenici dupliras informaciju, ovo nije jedini slucaj imamo masa drugih slicnih primjera.
harač

#1370 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by harač »

*ne bi
*je li
*ne razumiju
*ne uzimaš
(...)
aditon

#1371 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

harač wrote:*ne bi
*je li
*ne razumiju
*ne uzimaš
(...)
Pravopis iz osnovne škole. Jbg, nije se moglo učiti i pravopis i u mejtef na indoktrinaciju. Nešto je moralo ispaštati, a to je pravopis u ovom slučaju. Govorim ja o tome cijelo vrijeme ali...krivu drinu je teško ili nemoguće ispraviti. :)
ibrahimaga

#1372 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ibrahimaga »

aditon wrote:
harač wrote:*ne bi
*je li
*ne razumiju
*ne uzimaš
(...)
Pravopis iz osnovne škole. Jbg, nije se moglo učiti i pravopis i u mejtef na indoktrinaciju. Nešto je moralo ispaštati, a to je pravopis u ovom slučaju. Govorim ja o tome cijelo vrijeme ali...krivu drinu je teško ili nemoguće ispraviti. :)
Imaš precjenjeno mišljenje o "mejtefu". Indokrtinacija o kojoj pričaš uglavnom se dešava u porodičnom okruženju i u dječijem posmatranju roditelja u obavljanju ritualnih radniji i inače životu protkanom vjerom. Obično "indoktrinacija" bude dovršena u dvadesetim godinama, dok nakon toga slijedi nadgradnja, nazadak ili stagnacija, ovisno od mnogo faktora.
r_faruk

#1373 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

ibrahimaga@
Svetim knjigama se ne može pristupati kao sa knjigama savremene literature, isto ako ne može pristupati na jednak način Šekspirovim ili Goetheovim djelima ili filozofima renesanse.
upravo u tome i jeste stvar. ovdje se uporno vjerskim knjigama pristupa na jedan veoma cudan nacin. konstantno se nastoji reci i ukazati da je kuran pisan za neobrazovane ljude, izgubljene, ljude koji su radili sve i svasta, a onda se nadju poveznice sa zlijezdama, otiscima prstiju, stvaranjem covjeka, periodnim sistemom elemenata..., zar zaista ocekujete da bi knjiga koja treba da prenese nove norme ponasanja i naredbe od uzvisenog bica nepismenim i zaostalim ljudima sadrzavala ovakve informacije. te poveznice vrlo cesto budu veoma kompleksna objasnjenja kako bi ono sto je zapisano bilo "tacno". ukoliko covjek bez ikakvih predrasuda odluci da procita kuran, uvidjece da se radi o literaturi karakteristicnoj za taj period, prepunoj slikovitih opisa, stihova i apsolutno netacnih navoda. ako ipak neko odluci da trazi naucna cuda u kuranu, naravno da ce ih naci, ali je potrebno konstruisati jedan niz pretpostavki koje u kuranu nisu zapisane, niti spomenute.

forumas ibrahimaga vodi jednu konstruktivnu dikusiju i vrlo je ugodno citati njegove postove i pratiti njegove diskusije sa ostalim clanovima. zaista ne vidim niti jedan razlog da mu smrcak i hardcoremx na ovakav nacin repliciraju... cak sta vise, na ovaj nacin samo pokazujete vlastito nepoznavanje, aroganciju, ne uvazavanje ocito kompetentnog i racionalnog sagovornika.

Nije problem u sta vi vjerujete, praktikujete... niko vam nece, ne moze i ne treba to zabraniti. problem je kada "nalazite" naucne cinjenice i potvrde kurana u savremenoj nauci, jer ih tamo zapravo nema. problem je kada uvodite vjeronauk u skolu, kada isprepadate dijete pricom o kurban bajramu, o zrtvovanju vlastitog djeteta, pa se bog predomisli itd.... (zaista, kako im ovo objasnite) problem je kada isprepadate djecu i prije osnovne skole o sejtanima, nevidiljivim bicima, kaznama itd.
aditon

#1374 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

vjerovanje se i bazira na strahu. Tu je kvaka svega. I 99% vjernika se moli iz straha. A strah dolazi od neznanja i zabluda. Vrlo jednostavan recept za ovladati masom. Suština religija.
ibrahimaga

#1375 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ibrahimaga »

aditon wrote:vjerovanje se i bazira na strahu. Tu je kvaka svega. I 99% vjernika se moli iz straha. A strah dolazi od neznanja i zabluda. Vrlo jednostavan recept za ovladati masom. Suština religija.
Smjelo navodiš ove procente. S jedne strane si u pravu. Takvaluk tj. bogobojaznost je jedna od važnijih osobina vjernika, a sada da li je takvaluk ako na njega misliš primjenjiv na tih 99%, u najmanju ruku je upitno. Pomalo pojednostavljeno predstavljaš vjernika. Ja kao vjernik, a pričam ti iz prve ruke, mogu ti reći da to nije tačno. Takvaluk zapravo dolazi iz znanja i kod onog ko se izbavi iz zablude. Još jednom sam forumašu pokušao objasniti da je vjerovanje složen fenomen koji se ne može svesti pod sveopću generalizaciju.
Locked