Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kikibombona

#1351 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Kikibombona »

Dozer wrote:Stvari nikad, ali bas nikad nisu crno-bijele. To svi znamo.
Prvi i osnovni uzrok svih problema ovdje je - vlast. Znamo da je vlast u protekle skoro 3 decenije ovdje bila i jeste - SDA. To je prva i osnovna adresa za sve probleme.

E, tek onda dolazimo do siromastva kao jednog od uzroka. Medjutim, siromastvo je zapravo samo posljedica, a nikako uzrok. Uzrok je totalno pogresna politika. Za svo sranje u Sarajevu, konkretno, nikako ne mogu biti krivi Srbi i Hrvati, nego samo i jedino - Bosnjaci, tj. vlast, tj. SDA. Minderaska politika nikad nije niti ce biti = ekonomija, razvoj i prosperitet, a pogotovo ne zastita gradjana.

To sto je ona klocina Mujezinovic pricao je jedna najobicnija nebuloza. Uostalom, i on sam, kao covjek je nebuloza, pa se nista drugo nije ni moglo ocekivati.
Ali, u Sarajevu siromastvo sigurno nije osnovni uzrok ovog stanja, jer, ponavljam - kako moze biti siromasan neko ko ima kucu, auto, pare za gorivo za taj auto, a - lozi cumur? Onda nam se definicija siromastva malo razlikuje....

Gledam cijene uglja po pik-u, i vidim da je to oko 120 KM, pretpostavljam da se radi o toni, a bukovina oko 100 KM, pretpostavljam za kubni metar. Koliko moze trajati tona cumura ili metar drva? Moze li mjesec dana? Cisto sumnjam... Ako neko zna, hajde, napisite, pa da bacimo racunicu.
Prvi pasus: apsolutno tacno

Drugi: apsolutno tacno

Treci:

Naravno da moze. Kucu je uzeo na kredit, nije izvalio 200 000 za nju. I auto je uzeo na kredit. Troskovi zivota sve skuplji. Jos ako su tu djeca, troskovi dramaticno rastu. A plate su mizerne, znas i sam. Ja se divim ljudima kako od malo novca cuda prave.

Evo, konkretan slucaj, moj komsija koji lozi drva. On i zena po 1 000km platu. I pazi jarane, navodim bracni par koji ima odlicna primanja za nase prilike. Vecina ima manje od toga. Imas slucajeve da muz radi - 700 - 1 000km a zena ne radi. Imas slucajeve da muz radi za 800 a zena za 600km itd. Malo je porodica koje imaju mjescno 2k. Govorim o obicnim radnicima.

On je uzeo jeftino sjebanu kucu i preuredio je. Kaze da je uzeo 70 000 kredit. Ima troje djece. Ima auto staro 20 godina. Covjek jedva sastavlja kraj sa krajem, a zivi bez ikakvog luksuza. Zena kupuje odjecu u bagateli. Oblace se siromasno. Jedva ustede da u Ulcinj na more, ali ni to ne moze svake godine. Ako bude vanrednih troskova, nema ti mora. Ja sam mu bezbroj puta posudio pare. Crko motor u autu, odmah mora posuditi, nema kesa. Ako bi platio kesom zadnjih 10 dana za hranu ne bi imali.

A da ti ne navodim primjer komsije, on sam radi, ima zenu i dijete. Ima staro auto i lozi drva.

Jbg, i sirotinja hoce da zivi, da ima auto, da moze dijete odvuci u skolu, bolnicu, da moze nekad otici na izlet... to im je sve sto imaju, auto, mobitel i 5 dana u Neumu i Ulcinju, uz poneki izlet tu i tamo. Jedino im spucati zabranu na zivot jer su siromasni. Nemas para, sjedi u kuci.

Ako neko ima kucu i auto ne mora znaciti da zivi dobro. Racunaj da sve to ima na kredit.
Matzan

#1352 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matzan »

alibaba_i_30_godina wrote:
Matzan wrote:Ovi što svu krivicu svaljuju na dizelaše po normi Euro 1, 2 i 3 pitanje, zbog čega je svijet uopšte dozvolio proizvodnju ovakvih štetočina?
Kao da mi nešto govori da će se ista priča pričati za koju godinu za one sa normom 4, 5, 6.
Tako je. Trebali su odmah prije 50-ak godina proizvesti automobile opremljene motorima sa normom preko 4 i ne bi bilo danas ovih problema. :roll: :roll:

Isto tako i sa mobitelima, kompjuterima i ostalim. :oops:

Pa što ODMAH ne prekinu sa proizvodnjom sa normom Euro 6?
Što ponovo prave nešto što štetno utiče na zdravlje ljudi?
Horcrux

#1353 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Horcrux »

Koji disconnect od realnosti ovih ljudi sto bi zabranili sve ispod euro 5. Tacno oni ljudi kojima je BiH od Marin Dvora do Bascarsije.
Janjicar

#1354 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Janjicar »

Bože pojačaj te mikročestice i proširi teritoriju djelovanja na čitavu BiH.
vinko_5

#1355 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vinko_5 »

Meni je samo zanimljivo kako su tri najzagadjenija grada Sarajevo, Zenica, Tuzla, dominantno bosnjacki gradovi.
Zasto je to tako?
U Slav. Brodu u ciji blizini preko Save je rafinerija nafte razina kontaminacije nije prelazila 170, najveca je bila 164.

A Sarajevo je najzagadjeniji grad na svijetu.
Jedan grad koji ima ukupno stanovnika kao jedan manji kvart u Europi i koji nema nikakve industrije je imao 396.
alibaba_i_30_godina

#1356 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by alibaba_i_30_godina »

vinko_5 wrote:Meni je samo zanimljivo kako su tri najzagadjenija grada Sarajevo, Zenica, Tuzla, dominantno bosnjacki gradovi.
Zasto je to tako?
U Slav. Brodu u ciji blizini preko Save je rafinerija nafte razina kontaminacije nije prelazila 170, najveca je bila 164.

Jedan grad koji ima ukupno stanovnika kao jedan manji kvart u Europi i koji nema nikakve industrije je imao 396.
Čuvaj se ti ljudino, da slučajno ne pređe od ovih bošnjaka i na tebe i tvoje mjesto propovijedanja. :oops:
vinko_5

#1357 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vinko_5 »

vinko_5 wrote:Meni je samo zanimljivo kako su tri najzagadjenija grada Sarajevo, Zenica, Tuzla, dominantno bosnjacki gradovi.
Zasto je to tako?

Čuvaj se ti ljudino, da slučajno ne pređe od ovih bošnjaka i na tebe i tvoje mjesto propovijedanja. :oops:
Ima neke istine u ovom tvom upisu, koliko god cinican bio.

Gledam gradove u HR, uopce nema zagadjenja.
A onda pogledam BIH i vidim da sredine u kojima zive Srbi i Hrvati u BIH uopce nemaju ovih problema, jedino gdje ima ovoliko zagadjenja koje je opasno po zdravlje su dominantno bosnjacki/muslimanski gradovi.

Tako mapa pokazuje, a zasto je to tako mozes li mi objasniti?
Hajvan

#1358 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

Zasto je to tako?

Sl. brod je na listi 500 najzagadjenih gradova…
Sarajevo nije ;)

gugl je tvoj prijatelj...
Dosadno mii

#1359 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dosadno mii »

Pa nema podataka iz banja luke uopste :-)
Bar ne na waqi.info
Last edited by Dosadno mii on 04/12/2018 17:26, edited 1 time in total.
drndalo

#1360 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

vinko_5 wrote:
Zasto je to tako?

A onda pogledam BIH i vidim da sredine u kojima zive Srbi i Hrvati u BIH uopce nemaju ovih problema, jedino gdje ima ovoliko zagadjenja koje je opasno po zdravlje su dominantno bosnjacki/muslimanski gradovi.

Nas dopisnik iz BL javlja da je i tamo losa situacija... Nema bas mjerenja da se to potvrdi, ali nos registruje smrad nesagorjelih cestica iz privatnih lozista...
alibaba_i_30_godina

#1361 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

vinko_5 wrote:
Zasto je to tako?

Ljudino objasni ti meni ovu mapu. U Beogradu trenutno kvalitet zraka skoro kao u Sarajevu, pola Italije kao mi, a nekim čudom nisu u pitanju dominantno bosnjacki/muslimanski gradovi. Kako to?

Image
Nivelacija

#1362 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nivelacija »

vinko_5 wrote:
Zasto je to tako?

A mapa prikazuje ds je Beograd zagadjen vise od Zenice ? Nisi to primjetio? Namjerno ili?
Nisi primjetio da je Skoplje zagadjenije od Sarajeva?
Ili Sofija koja je bila na 450 jucer? Dok se kod nas Zenica vrti oko 150, Tuzla oko 250 i Sarajevo oko 300?

Nije valjda da su Beograd, Skoplje, Sofija bosnjacke sredine? :?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1363 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Velkoski »

Nije uopšte problem u avtima nego u loženju boga oca :mrgreen: A da gorivo treba biti skuplje - treba :mrgreen: :mrgreen:
Matzan

#1364 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matzan »

U Italiji sve Golf 1 i 2. :skoljka:
MarlboroGold

#1365 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MarlboroGold »

Ne hranite trolla vinka.
alibaba_i_30_godina

#1366 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Nivelacija wrote:
A mapa prikazuje ds je Beograd zagadjen vise od Zenice ? Nisi to primjetio? Namjerno ili?
Ili Sofija koja je bila na 450 jucer? Dok se kod nas Zenica vrti oko 150, Tuzla oko 250 i Sarajevo oko 300?

Ma pusti, troll i provokator obični. Prokužen od prvog posta.

Sofija je evo i danas preko 300, kod nas evo sada ispod 200. U kiši je spas!
emmir1

#1367 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by emmir1 »

Da urade Dzemala Bijedica ulicu i da je spoje iza Heco pijace na petlju iznad Stupa.
Da je lijepo prošire a prostora ako igdje ima tamo ima.

Riješilo bi se mnogo gužve i protok auta bi bio mnogo brži, samim tim i zagađenja koliko toliko manje.
Bakir1

#1368 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Bakir1 »

Kako su zamislili realizaciju vatrogasne ideje par nepar?
Hoće biti punktovi sa dugim cijevima :mrgreen:
U gradu gdje nema dovoljno policajaca za obavljanje redovnih aktivnosti neko bi se potrbusio i dao policajcima da prate registarske oznake...
Ukoliko se o vozilima govori i o njihovom stetnom uticaju prvo bi se trebala uraditi analiza smeca od goriva koje nam prodaju a na osnovu toga donijeti odluku o privremenoj zabrani saobraćaja vozilima od norme ispod 1 do 3.
Ali ni to ne moze dok se ne uspostavi baza citaca registarskih oznaka i njegova uvezanost sa bazom ideeae gdje se po tablicama tacno zna koju normu taj auto ima.
Uglavnom populistička rješenja vatrogasne prirode o cemu bruje mediji su puko bacanje prašine u oči.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1369 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

Nivelacija wrote:

kakve veze imaju pomenuti gradovi sa nama? mjerit ću čija je muka veća i pravdati nekoga zato što je neki drugi grad, neke druge države zagađeniji od grada u kojem ja živim, a koji je zagađen do te mjere koje su čak i po život opasne?

danas sam čitav dan updatovao koliko je sarajevo zagađeno i pregledaj malo. u više navrata sam tvrdio da je najzagađeniji grad u evropi, jer je aqi u sarajevu bio puno veći od onog u sofiji i skoplju.

trenutačno zagađenost u sarajevu je 183 aqi, što znači da je još uvijek nezdrav, ali ne koliko je danas u 14h bio.
emmir1

#1370 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by emmir1 »

Znači zabrana Eur 3 i sve ispod
Industrialyzer

#1371 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Industrialyzer »

emmir1 wrote:Znači zabrana Eur 3 i sve ispod
dizeli, a benzinci euro 1
corei3

#1372 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by corei3 »