Prvi pasus: apsolutno tacnoDozer wrote:Stvari nikad, ali bas nikad nisu crno-bijele. To svi znamo.
Prvi i osnovni uzrok svih problema ovdje je - vlast. Znamo da je vlast u protekle skoro 3 decenije ovdje bila i jeste - SDA. To je prva i osnovna adresa za sve probleme.
E, tek onda dolazimo do siromastva kao jednog od uzroka. Medjutim, siromastvo je zapravo samo posljedica, a nikako uzrok. Uzrok je totalno pogresna politika. Za svo sranje u Sarajevu, konkretno, nikako ne mogu biti krivi Srbi i Hrvati, nego samo i jedino - Bosnjaci, tj. vlast, tj. SDA. Minderaska politika nikad nije niti ce biti = ekonomija, razvoj i prosperitet, a pogotovo ne zastita gradjana.
To sto je ona klocina Mujezinovic pricao je jedna najobicnija nebuloza. Uostalom, i on sam, kao covjek je nebuloza, pa se nista drugo nije ni moglo ocekivati.
Ali, u Sarajevu siromastvo sigurno nije osnovni uzrok ovog stanja, jer, ponavljam - kako moze biti siromasan neko ko ima kucu, auto, pare za gorivo za taj auto, a - lozi cumur? Onda nam se definicija siromastva malo razlikuje....
Gledam cijene uglja po pik-u, i vidim da je to oko 120 KM, pretpostavljam da se radi o toni, a bukovina oko 100 KM, pretpostavljam za kubni metar. Koliko moze trajati tona cumura ili metar drva? Moze li mjesec dana? Cisto sumnjam... Ako neko zna, hajde, napisite, pa da bacimo racunicu.
Drugi: apsolutno tacno
Treci:
Naravno da moze. Kucu je uzeo na kredit, nije izvalio 200 000 za nju. I auto je uzeo na kredit. Troskovi zivota sve skuplji. Jos ako su tu djeca, troskovi dramaticno rastu. A plate su mizerne, znas i sam. Ja se divim ljudima kako od malo novca cuda prave.
Evo, konkretan slucaj, moj komsija koji lozi drva. On i zena po 1 000km platu. I pazi jarane, navodim bracni par koji ima odlicna primanja za nase prilike. Vecina ima manje od toga. Imas slucajeve da muz radi - 700 - 1 000km a zena ne radi. Imas slucajeve da muz radi za 800 a zena za 600km itd. Malo je porodica koje imaju mjescno 2k. Govorim o obicnim radnicima.
On je uzeo jeftino sjebanu kucu i preuredio je. Kaze da je uzeo 70 000 kredit. Ima troje djece. Ima auto staro 20 godina. Covjek jedva sastavlja kraj sa krajem, a zivi bez ikakvog luksuza. Zena kupuje odjecu u bagateli. Oblace se siromasno. Jedva ustede da u Ulcinj na more, ali ni to ne moze svake godine. Ako bude vanrednih troskova, nema ti mora. Ja sam mu bezbroj puta posudio pare. Crko motor u autu, odmah mora posuditi, nema kesa. Ako bi platio kesom zadnjih 10 dana za hranu ne bi imali.
A da ti ne navodim primjer komsije, on sam radi, ima zenu i dijete. Ima staro auto i lozi drva.
Jbg, i sirotinja hoce da zivi, da ima auto, da moze dijete odvuci u skolu, bolnicu, da moze nekad otici na izlet... to im je sve sto imaju, auto, mobitel i 5 dana u Neumu i Ulcinju, uz poneki izlet tu i tamo. Jedino im spucati zabranu na zivot jer su siromasni. Nemas para, sjedi u kuci.
Ako neko ima kucu i auto ne mora znaciti da zivi dobro. Racunaj da sve to ima na kredit.