Azerbejdžan je 34. zemlja u svijetu po "proizvodnji" prirodnog plina, a Turkmenistan je puno dalji da bi se baš tako lako dobavio plin od njih u velikim količinama, niti postoji trenutno infrastruktura da bi se mogli isključiti Rusi iz te priče sa plinom. S druge strane, bez ruskog plina ekonomija Turske niti je efikasna niti može imati niske troškove što je trenutno jedan od osnovnih aduta turske ekonomije. Za sve postoji alternativa, pa i za ruski plin, ali u ovoj konstelaciji odnosa ta alternativa je za Tursku vrlo neizvjesna, čak i u dugom roku.The 51st State wrote:treba terminal koji ga pretvara ponovo u gas, ne znam kolko treba tacno da se to izgradi ali ako ga pocnu graditi vec iduce godine signal je jasan, sigurno da ne mogu odmah eliminisati ruse odmah ali bitan procenat u milijardama dolara mogu otkinuti odmah sa alternativom iz azerbejdzana, sto ce sigurno zaboliti ruse, ako naprave deal za turkmenistanski plin to je vec sah mat za ruse i na evropskom nivou.SA 071 wrote:Samo što ukapljeni plin ne može nadomjestiti prirodni plin, plus što se i za to treba izgraditi infrastruktura. Kako god, Turci u narednih 6-7 godina ne mogu imati upotrebljivu i funkcionalnu alternativu za ruski plin.The 51st State wrote:Katar gura lng plin, a kolko vidim spremni su pogurati turke da rusima izbiju i taj adut..., a ova glupost da azerbejdzan nema plina samo grohotlija ide, imaju i pare i kolicine za pogurati jacu infrastrukturu ali su i oni dosad bili pod ruskom sapom zarad armenije, no bumo vidjeli nakon ovog preslaganja i ucjene rusa, plus ako im se pridruzi turkmenistan u tom nekom eventualnom projektu, rusi ostaju kratkih rukava definitvno.
ovo nadjebavanje turske i rusije nije dobro ni za jednu od zemalja sigurno, samo brojke ce reci da ce vise rusko pucanstvo pogoditi nego turke u ekonomskom smislu, mislim i ove sankcije na hranu iz turske padaju na pleca obicnog svjeta jer ko ce platiti skuplju hranu nego gradjani, sto dovodi do dodatnog povecanja inflacije i topljenja reservi dolara, a vidim da im najavljuju iducu godinu cijelu sa naftom ispod 30 usd sto je ekser u ekonomiju rusije.
Oboren ruski bombarder SU-24!?
-
SA 071
#1351 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
-
SA 071
#1352 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ja rekoh da su jedni mediji propagandni instrument Rusa, a drugi propagandni instrument Amerikanaca. Meni je to potpuno jasno. Ali tebi očito nije, jer misliš da samo Rusi šire propagandu putem svojih medija.Avetinho wrote:Isto pisu, ali samo po nepismenim osobama ili onima koji imaju problem sa semantikom.SA 071 wrote:Koje li ti objektivne izvore koristiš? CNN?
Vidiš da je manje više istu stvar objavio i RT i Reuters, pa sam zakačio linkove za oba sevisa. Jedni guraju rusku, drugi američku propagandu, a ti pročitaj obje pa nađi sredinu. Tako i ja radim, ali u slučaju šverca nafte oba servisa isto pišu
RT (ili putjinkova "informativna" agencija) pise kako Turska trguje sa ISIL-om, a Rojters pise da Rusija tvrdi da Turska trguje sa ISIL-om.
Ako ne vidis razliku, nema ti spasa.
Ne sjećam se baš dobro ko je ono pričao o oružju za masovno uništenje u Iraku (kojeg na kraju ne nađoše jer ga nije ni bilo), o uličnim borbama i eksplozijama u Tripoliju početkom arapskog proljeća u toj zemlji (kada je naš ambasador u čudu rekao da je tamo mirno i da se ništa ne čuje čak ni u daljini), o Al Kaidi u Afganistanu, atomskoj bombi u Iranu i pripremanju za napad na Izrael i sl... CNN, SKY, NBC, Al Jazeera... Mislim da su svi oni kao papgaji ponavljali ono što je trebalo Amerikancima da se stvori alibi za sve buduće akcije. Baš kao i sad. Ali ti očito si toliko čipovan da nisi ni svjestan. Zato sam ti i rekao da pročitaš obje strane pa probaj naći sredinu...
-
Avetinho
#1353 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Znaci, nema ti spasa.SA 071 wrote:Ja rekoh da su jedni mediji propagandni instrument Rusa, a drugi propagandni instrument Amerikanaca. Meni je to potpuno jasno. Ali tebi očito nije, jer misliš da samo Rusi šire propagandu putem svojih medija.Avetinho wrote:Isto pisu, ali samo po nepismenim osobama ili onima koji imaju problem sa semantikom.SA 071 wrote:Koje li ti objektivne izvore koristiš? CNN?
Vidiš da je manje više istu stvar objavio i RT i Reuters, pa sam zakačio linkove za oba sevisa. Jedni guraju rusku, drugi američku propagandu, a ti pročitaj obje pa nađi sredinu. Tako i ja radim, ali u slučaju šverca nafte oba servisa isto pišu
RT (ili putjinkova "informativna" agencija) pise kako Turska trguje sa ISIL-om, a Rojters pise da Rusija tvrdi da Turska trguje sa ISIL-om.
Ako ne vidis razliku, nema ti spasa.
Ne sjećam se baš dobro ko je ono pričao o oružju za masovno uništenje u Iraku (kojeg na kraju ne nađoše jer ga nije ni bilo), o uličnim borbama i eksplozijama u Tripoliju početkom arapskog proljeća u toj zemlji (kada je naš ambasador u čudu rekao da je tamo mirno i da se ništa ne čuje čak ni u daljini), o Al Kaidi u Afganistanu, atomskoj bombi u Iranu i pripremanju za napad na Izrael i sl... CNN, SKY, NBC, Al Jazeera... Mislim da su svi oni kao papgaji ponavljali ono što je trebalo Amerikancima da se stvori alibi za sve buduće akcije. Baš kao i sad. Ali ti očito si toliko čipovan da nisi ni svjestan. Zato sam ti i rekao da pročitaš obje strane pa probaj naći sredinu...
-
Bodkin
#1354 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Mislis da ce vise pogoditi rusiju iz nekih brojki i analiza ili po osjecaju?The 51st State wrote:treba terminal koji ga pretvara ponovo u gas, ne znam kolko treba tacno da se to izgradi ali ako ga pocnu graditi vec iduce godine signal je jasan, sigurno da ne mogu odmah eliminisati ruse odmah ali bitan procenat u milijardama dolara mogu otkinuti odmah sa alternativom iz azerbejdzana, sto ce sigurno zaboliti ruse, ako naprave deal za turkmenistanski plin to je vec sah mat za ruse i na evropskom nivou.SA 071 wrote:Samo što ukapljeni plin ne može nadomjestiti prirodni plin, plus što se i za to treba izgraditi infrastruktura. Kako god, Turci u narednih 6-7 godina ne mogu imati upotrebljivu i funkcionalnu alternativu za ruski plin.The 51st State wrote:Katar gura lng plin, a kolko vidim spremni su pogurati turke da rusima izbiju i taj adut..., a ova glupost da azerbejdzan nema plina samo grohotlija ide, imaju i pare i kolicine za pogurati jacu infrastrukturu ali su i oni dosad bili pod ruskom sapom zarad armenije, no bumo vidjeli nakon ovog preslaganja i ucjene rusa, plus ako im se pridruzi turkmenistan u tom nekom eventualnom projektu, rusi ostaju kratkih rukava definitvno.
ovo nadjebavanje turske i rusije nije dobro ni za jednu od zemalja sigurno, samo brojke ce reci da ce vise rusko pucanstvo pogoditi nego turke u ekonomskom smislu, mislim i ove sankcije na hranu iz turske padaju na pleca obicnog svjeta jer ko ce platiti skuplju hranu nego gradjani, sto dovodi do dodatnog povecanja inflacije i topljenja reservi dolara, a vidim da im najavljuju iducu godinu cijelu sa naftom ispod 30 usd sto je ekser u ekonomiju rusije.
A ako nafta padne na ispod 30$ ja ti flasu cega hoces posaljem. Danas se opec sastao u becu
-
155_mm
#1355 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
ruski mediji o turskoj optuzbi da americko ministarstvo ima dokaze da je rus-sirijac najveci trgovac naftom sa IS, samo na forumu najveci sveznalica na planeti muk.uglavnomja wrote:svjetski mediji o ruskoj optuzbi da erdogan&family biznisuje sa isilovom naftom, samo na forumu najvecih sveznalica na planeti muk
"Najveći kupac nafte od DAEŠ-a poseduje ruski i sirijski pasoš - Džordž Hašvari. On prodaje naftu i (sirijskom) režimu. Tu informaciju je saopštilo i Ministarstvo finansija SAD", izjavio je Erdogan u Ankari, na kongresu sindikata Turske, a preneo je Sputnjik.
-
155_mm
#1356 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Turska ekspresno - već našla zamenu za ruski gas
Turska i Katar sklopili su sporazum o dugoročnoj isporuci tečnog prirodnog gasa Turskoj.
nego ima ko informacije na koji nacim je brko kupovao gas od putke, gasovodom (kojim?) ili kao tecni gas?
-
155_mm
#1357 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
ovdje stoji da su neki dio kupovali kao TNG. interesantno bi bilo znati koliko je udio TNG
mislim da je jos rano govoriti ko ce na kraju da ga vise popusi.
ali to znaci da sigurno imaju terminale za prijem TNG tako da se prebacivanje na Katarski gas nece ni osjetiti.Turska može smanjiti uvoz ruskog tečnog naftnog gasa za 25 odsto sledeće godine zbog političkih tenzija, prenosi Rojters.
-
155_mm
#1358 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
kakve li ovo putko salje signale brki preko direktora. jebi ti to kad se u jednu od najvecih kriza poslije hladnog rata i direktori firmi mijesaju."Ako Turskoj treba Turski tok-neka proba da traži"
Ukoliko Ankara želi gasovod Turski tok, moraće da pokaže neku inicijativu, rekao je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.
-
Bodkin
#1359 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
155_mm wrote:ovdje stoji da su neki dio kupovali kao TNG. interesantno bi bilo znati koliko je udio TNGali to znaci da sigurno imaju terminale za prijem TNG tako da se prebacivanje na Katarski gas nece ni osjetiti.Turska može smanjiti uvoz ruskog tečnog naftnog gasa za 25 odsto sledeće godine zbog političkih tenzija, prenosi Rojters.
Nije rano. Brojke nemaju stranu kao vi navijaci. Najveci udar na rusku ekonomiju nisu nanijele sankcije rusiji nego nemanje pristupa trzistu kapitala pa se zaduzuju po vecoj stopi irublja otisla u kurac. Super za izvoz i katastrofa za uvoz, turizam i slicno.
Al dzaba objasnjavati da to sto ne mogu britanski caj nista ne znaci. Recimo rusija je uvozila oko 200 000t samo svinjskog mesa. Sta mislis ko se uhvatio za glavu kad je doslo do sankcija? To je cca 600 miliona dolara samo na to godisnje. Danas vec manje jer rublja vrijedi malo vise od papira na kojem se printa
-
155_mm
#1360 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
ja sam mislio konkretno na ovaj tursko-ruski sukob paradajzom i paprikama.Bodkin wrote: Nije rano. Brojke nemaju stranu kao vi navijaci. Najveci udar na rusku ekonomiju nisu nanijele sankcije rusiji nego nemanje pristupa trzistu kapitala pa se zaduzuju po vecoj stopi irublja otisla u kurac. Super za izvoz i katastrofa za uvoz, turizam i slicno.
Al dzaba objasnjavati da to sto ne mogu britanski caj nista ne znaci. Recimo rusija je uvozila oko 200 000t samo svinjskog mesa. Sta mislis ko se uhvatio za glavu kad je doslo do sankcija? To je cca 600 miliona dolara samo na to godisnje. Danas vec manje jer rublja vrijedi malo vise od papira na kojem se printa
a gdje se uzgaja britanski caj?
-
Bodkin
#1361 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa i poljoprivreda ubi pare gore. Rusi sve uvoze jer ne proizvode dovoljno.155_mm wrote:ja sam mislio konkretno na ovaj tursko-ruski sukob paradajzom i paprikama.Bodkin wrote: Nije rano. Brojke nemaju stranu kao vi navijaci. Najveci udar na rusku ekonomiju nisu nanijele sankcije rusiji nego nemanje pristupa trzistu kapitala pa se zaduzuju po vecoj stopi irublja otisla u kurac. Super za izvoz i katastrofa za uvoz, turizam i slicno.
a gdje se uzgaja britanski caj?
Gdje se uzgaja nije bitno, bitno je da li je pogodjen sankcijama.
- bvcx
#1362 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ko su jarani?breuer wrote:Istanbulom će teći rijeke ajrana!
-
Avetinho
#1363 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nije govno, nego se neko posro.Bodkin wrote: {...}
Najveci udar na rusku ekonomiju nisu nanijele sankcije rusiji nego nemanje pristupa trzistu kapitala pa se zaduzuju po vecoj stopi irublja otisla u kurac.
{...}
- vivaldi
#1364 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
ovaj tvoj komntar me podsjeca na kolumnu nekog turskog novinara ili analiticara, ne sjecam se tacno, ali sam to procitao prije par dana na nekom od turskih medija na engelskom. sjecam se samo po tome sto je i on u isti lonac strpao ovo rusko okruzivanje turske i II svjetski rat, ali nije ni bitno.daddy-kool wrote:Mislim da je slaba veza ovog aviona sa naftom koja se šverca preko Turske. Većina te nafte se šverca preko Asada, a ovo što ide preko Tuske ne pokriva ni 3-4% turskih potreba. Negdje sam pročitao da je to u vrh glave oko 20.000 barela dnevno. Neka zarade 10$ po barelu, nisu neke pare.vivaldi wrote:razlog za to je upravo drugi dio tvoje recenice "svjesna kocka". ako se kockas znaci da preuzimas rizik u nadi da ces nesto dobiti, a ja ne mogu da vidim ama bas nista sto je mogao dobiti time. ovo je bilo guranje mokrog prsta u uticnicu gdje je jedino pitanje koliko cete stresti struja, a dobiti ne mozes nista.
..
nema nikakvog smisla jer rusi prije toga nisu uradili nijedan potez diretkno kontra turske.
Sa druge strane strateški interesi Turske su ozbiljno ugroženi. Samo ću malo proširiti perspektivu na situaciju, jer mi se čini da je to neophodno da bi razumjeli išta od turskih poteza. Rusija je od anksije Krima, čime je postala neprikosnoveni gospodar Crnog mora, počela vršiti indirektan strateški pritisak na Tursku. Rusko miješanje u Ukrajinu je takođe narušavalo neke turske interese, a vrijedi spomenuti i Krimske Tatare jer Turci imaju tu etničku vizuru.
Rusija je takođe ušla u Gruziju, a ozbiljno se miješa u Armeniji. Postoji dugogodišnja saradnja sa Iranom. Ostale zemlje centralne Azije su velikim ruskim pritiskom - čisto sumnjam da se dole išta dešava mimo njihovog znanja, nema neovisne politike, a i tu su etnička braća Turaka.
Rusija je sada ušla u Siriju da sačuva Asada od poraza i da svoj položaj na BI podeblja. To radi u savezništvu sa Iranom, pa imamo šiti vs suniti. Kurdi, ... Rusiji je u interesu da se nikada ne izgradi alternativno snabdijevanje gasom Evrope iz zaljeva ili Azerbejdžana. Možeš li zamisliti su poziciju Turske kao alternativnog centralnog huba snabdjevača gasom i naftom Evrope, i koliki novac i moć to nosi? Rusi u toj borbi za svoju poziciju u Siriji su potpuno potkopali nacionalne, etničke, ekonomske i strateške interese Turske.
Turska je sada opasno okružena Rusijom i njenim uticajem, faktički je stvoren obruč oko nje. Interesne zone Turske su poklopljene. Uzimajući u obzir istoriju, Turska je i ušla u NATO radi ruske prijetnje sa sjevera i juga poslije 2 sv rata. Dolaskom Rusije u Siriju imamo situaciju da švabe i amerikanci povlače patriote iz Turske i smanjuju svoje prisustvo upravo radi izbjegavanja incidenta i umirivanja Rusije. Njemačkoj je neopodno da se odnosi sa Rusijom što prije normalizuju, i tamo nema apetita za bilo kakve napetosti a kamoli konflikte sa Rusijom. USA je takođe smanjila svoju otvorenu agresivnosti i gura drugo i trećerazredne sile da zaustavljaju širenje Rusije. Turska vojska od stvaranje moderne Turske države nije izlazila van svojih granica, a bilo je prilika, ali nije dala ni ući na teritorij Turske koji je branjen po svaku cijenu fanatično. Rusi su radili svjesna provociranja turske avijacije i upade na teritorij, najvjerovatnije da vide brzinu i karakter odziva NATO snaga.
Turski politčki vrh je razmislio, pa su dali upute vojsci da se obori ruski avion prvom prigodom, a imali su i svoje neke razloge i ciljeve.
Ovo što su skinuli ruski avion im je u principu, u vojnom smislu plus. Turska je jedina zemlja koja se u posthladnoratovsko vrijeme otvoreno suprostavila Rusiji i to Ruse boli. Niko drugi ne smije. Dali su im do znanja da se neće tolerisati narušavanje granica Turske i da su spremni odgovoriti na to.
Što se tiče razloga i kocke naveo sam svoje spekulacije da su im ciljevi bili:
-da izoluju Rusiju od NATO-a i spriječe veliku koaliciju (haman neće uspjeti)
-konsolidacija NATO pakta protiv Rusije (pojačaće NATO prisustvo u Turskoj, biće još nekih Patriota itd)
-promjenu ruske strategije u Siriji
Ovo zadnje je moj promašaj jer nisu Turci glupi da pomisle da je bilo moguće promijenti ruske ciljeve gubitkom jednog aviona ili pojačanom turskom vojnom prijetnjom. Ustvari sada mislim da je pravi cilj bio stvaranje konflikta i strateške napetosti te animiranje amerikanaca i ulačenje USA u bitku za turske interese u Siriji, a kasnije i u širem regionu. Obaranje ruskog aviona je bila ustvari poruka Americi. Problem je što se Amerika lagano izmiče ne samo na BI, nego i u Turskoj, pa i Ukrajini. Amerika se u cijelom pojasu prema Rusiji povlači u drugi plan, a u prvim redovima ostaju zemlje 3,4 ili 5. reda, što je opasan manevar i direktno ugrožava kredibilitet NATO pakta.
u oba slucaja je promasena tema i zamjena teza jer je blize istini (cinjenicno) da nato okruzuje rusiju, a osim toga sve izgleda kao pravljenje aktuelne vijesti od bajatih informacija, ali krenimo redom.
o ruskom mijesanju u ukrajinu je smjesno govoriti jer je ukrajina oduvijek bila ruski interes i njena sfera odgovornosti, cak i bez podatka da u njoj zive milioni rusa. rusija se tamo nije umjesala - ona je tamo oduvijek bila i to nema ama bas nikakve veze sa turskom, a pogotovo obaranjem aviona.
slican slucaj poput ukrajine je i sa vecinom centralno azijskih zemalja. u rusiji trenutno radi oko 12 miliona, podvlacim miliona, randika iz centralnoazijskh zemalja, koji salju milijarde fmailiji u svojim zemljama. njihova veza sa rusisjom nije bazirana na strahu od rusa ili ruskim prijetnjama vec golom egzistenicjom. skoro sve te zemlje imaju slicnu situaciju - velika teritorija, malo stanovnika, losa infratstruktura i povezanost, i polozaj bogu iza nogu. tamo niko nema interesa ni ekonomske logike da ulaze. cilj bi u tom slucaju mogao samo biti plasman na trziste rusije ili kine, ali onima kojima je to cilj ce fabriku i otvorit u rusiji ili kini. nema potrebe da sami sebi povecavaju troksove prevoza.
takodje, euro-azisjka unija ili kako se vec zove je jos jedna old news i nema nikakve veze sa turskom tako da ta prica u ruskom uplitanju u tim zemljama ne da nije nova vijest vec nije vise ni bajata. niko tamo ni turcima ni amerima ni bilo kome nije branio da ulazu milijarde da su htjeli.
ali opet kazem sve su to stare vijesti, koje nisu smetale smetala godina pa cak i deceijama turcima da postane jedni drugima (rusima) top trgovacki partneri sa obimom razmjene vecim od skoro svih pomenutih zemalja.
ista situacija je i sa iranom koji je s rusima partner vec decenijama, a sitsko-sunitsko sekstastvo je starije od putina.
pored svega toga, rusi nisu okruzili tursku, oni su zapravo usli u tursku jer su ih turci sami tamo pustili iz licnog interesa da grade nukleranu elektranu, i to o svom trosku sto bi im turci poslije vracali. posto je njena gradnja procjenjna na 20 milijardi dolara, skoro sam 100% siguran da je to najveci pojedinacni projekat u istoriji turske jer ja ne znam da je ikad ista u turskoj toliko kostalo ukljucujuci i najvece infrastrukturne projekte.
sto se tice transporta gasa, pa turci su umjesto alterativnog upravo bili u pregovorima sa rusima da postanu glavni distributer gasa kroz turski tok.
sto se tice sverca nafte, slazem se da to nije veliki biznis za tursku naciju, ali je ogroman biznis za tursku elitu. hiljade cisterni, transport, prelazi preko raznih teritorija, sheme sa rafinerijama....su stvari koje ne moze organizovati pekar memo iz dijabakira. to se samo s vrha moze odradit.
naravno, tajip je sebe davno namirio, ali da bi vladao tolikom zemljom cvrstom rukom on mora namiriti hiljade podanike u svim sferama -od vojske, policije, politike...niko nece raditi praljv posao za 2 milje mjesecno vec samo ako im se i unucad namire. tajip mora mnoge milionima namiriti da bi se osejcao sigurno. pa vidi samo ove nase kokosare koji su skladno afinitetima napravili back upe u rbiji, hrvatskoj, turskoj, kipru...jer vlast nije vjecna, a orasi puni dzepova pa bar da je porodica namirena, cak i oni ne uteknu na vrijeme.
sto se tice povlacenja amera koji si spoemnuo, to je nesto sto je neizbjezno prije ili kasnije. buduca geostratska zona je bez ikakve sumnja azija. bliski istok pada u suton polako.
a sto se tice patriot sistema i tako tih stvari, puno veci adut turcima u pregovorima sa zapadnim partnerima su izbjeglice, a ne obaranje nikakvog aviona, pogovoto ruskog.
sto se tice pokazivanja muda obaranjem aviona, to drugi nisu uradili ne sto ne smiju ili ne mogu vec zato sto se hvale velicinom mozga, a ne jaja.
sto se tice ruskih upada, uvek su upadali na istom mjestu, ali ne zbog provokacije vec zato sto im je to bila precica sto se lijepo vidjelo na ovim dijgramima koje su pokazivali i jedni i drugi nakon rusenja. mali dzep kojeg su prelijetali za 15 sekundi. nisu letili iznad istanbula.
slazem se da upadi generalno sluze zarad testiranja i pvo, i reakcije i protokola..., ali ovdje to nije bio slucaj sigurno.
kazes da im je jedan od ciljeva bio i jace prisustvo natoa protv rusije, ali ja ne vidim da je bio na pomolu nekakav napad rusije na tursku. zapravo to je suludo.
zbog svega toga sam prvi put i napisao, da je obaranje aviona bilo smisljeno, ali iz poptuno pogresnih i (prema interesima vlastitet drzave) pobuda i sebicnih licnih, uskostranacnih razloga.
to se naravno sada i pokazalo. rusi sada zaobilaze taj dzep kada lete, ali je sve ostalo krenulo naopako i puno gore nego sto je bilo.
-
Avetinho
#1365 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Dobra stilska figuravivaldi wrote: {...}
sto se tice pokazivanja muda obaranjem aviona, to drugi nisu uradili ne sto ne smiju ili ne mogu vec zato sto se hvale velicinom mozga, a ne jaja.
{...}
- @mba
#1366 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
nit su turci znali da su to rusi, nit je rus cuo da ga turcin opominje, previse ponosni da bi priznali i jedni i drugi!
turci su htjeli da se osvete basharu za obaranje njihovohg aviona prije par godina, samo su oborili ruski i tu je problem jer su kontali da je basharov, tesko sebi mogu zamisliti da bi oborili ruski avion da su znali da je ruski, jer kako neko napisa nije letio preko istanbula ili ankare!
po meni, nije bilo potrebno ali nisam neki ekspert!
turci su htjeli da se osvete basharu za obaranje njihovohg aviona prije par godina, samo su oborili ruski i tu je problem jer su kontali da je basharov, tesko sebi mogu zamisliti da bi oborili ruski avion da su znali da je ruski, jer kako neko napisa nije letio preko istanbula ili ankare!
po meni, nije bilo potrebno ali nisam neki ekspert!
- vivaldi
#1367 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
i meni je to bila prva misao, ali eto razni experti tvrde da su znali ciji je.@mba wrote:nit su turci znali da su to rusi, nit je rus cuo da ga turcin opominje, previse ponosni da bi priznali i jedni i drugi!
nema @jeffersona pilota da naleti jer sam ga odmah htio pitati jel moguce da je greska
- @mba
#1368 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
vivaldi wrote:i meni je to bila prva misao, ali eto razni experti tvrde da su znali ciji je.@mba wrote:nit su turci znali da su to rusi, nit je rus cuo da ga turcin opominje, previse ponosni da bi priznali i jedni i drugi!
nema @jeffersona pilota da naleti jer sam ga odmah htio pitati jel moguce da je greska
skoro je neki pisao da je valjda u ratnoj misiji taj hepek iskljucen tako da nije moguce prepoznati ciji je samoljet bio
- spreca
#1369 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
[quote="vivaldi]
ovaj tvoj komntar me podsjeca na kolumnu nekog turskog novinara ili analiticara, ne sjecam se tacno, ali sam to procitao prije par dana na nekom od turskih medija na engelskom. sjecam se samo po tome sto je i on u isti lonac strpao ovo rusko okruzivanje turske i II svjetski rat, ali nije ni bitno.
u oba slucaja je promasena tema i zamjena teza jer je blize istini (cinjenicno) da nato okruzuje rusiju, a osim toga sve izgleda kao pravljenje aktuelne vijesti od bajatih informacija, ali krenimo redom.
o ruskom mijesanju u ukrajinu je smjesno govoriti jer je ukrajina oduvijek bila ruski interes i njena sfera odgovornosti, cak i bez podatka da u njoj zive milioni rusa. rusija se tamo nije umjesala - ona je tamo oduvijek bila i to nema ama bas nikakve veze sa turskom, a pogotovo obaranjem aviona.
slican slucaj poput ukrajine je i sa vecinom centralno azijskih zemalja. u rusiji trenutno radi oko 12 miliona, podvlacim miliona, randika iz centralnoazijskh zemalja, koji salju milijarde fmailiji u svojim zemljama. njihova veza sa rusisjom nije bazirana na strahu od rusa ili ruskim prijetnjama vec golom egzistenicjom. skoro sve te zemlje imaju slicnu situaciju - velika teritorija, malo stanovnika, losa infratstruktura i povezanost, i polozaj bogu iza nogu. tamo niko nema interesa ni ekonomske logike da ulaze. cilj bi u tom slucaju mogao samo biti plasman na trziste rusije ili kine, ali onima kojima je to cilj ce fabriku i otvorit u rusiji ili kini. nema potrebe da sami sebi povecavaju troksove prevoza.
takodje, euro-azisjka unija ili kako se vec zove je jos jedna old news i nema nikakve veze sa turskom tako da ta prica u ruskom uplitanju u tim zemljama ne da nije nova vijest vec nije vise ni bajata. niko tamo ni turcima ni amerima ni bilo kome nije branio da ulazu milijarde da su htjeli.
ali opet kazem sve su to stare vijesti, koje nisu smetale smetala godina pa cak i deceijama turcima da postane jedni drugima (rusima) top trgovacki partneri sa obimom razmjene vecim od skoro svih pomenutih zemalja.
ista situacija je i sa iranom koji je s rusima partner vec decenijama, a sitsko-sunitsko sekstastvo je starije od putina.
pored svega toga, rusi nisu okruzili tursku, oni su zapravo usli u tursku jer su ih turci sami tamo pustili iz licnog interesa da grade nukleranu elektranu, i to o svom trosku sto bi im turci poslije vracali. posto je njena gradnja procjenjna na 20 milijardi dolara, skoro sam 100% siguran da je to najveci pojedinacni projekat u istoriji turske jer ja ne znam da je ikad ista u turskoj toliko kostalo ukljucujuci i najvece infrastrukturne projekte.
sto se tice transporta gasa, pa turci su umjesto alterativnog upravo bili u pregovorima sa rusima da postanu glavni distributer gasa kroz turski tok.
sto se tice sverca nafte, slazem se da to nije veliki biznis za tursku naciju, ali je ogroman biznis za tursku elitu. hiljade cisterni, transport, prelazi preko raznih teritorija, sheme sa rafinerijama....su stvari koje ne moze organizovati pekar memo iz dijabakira. to se samo s vrha moze odradit.
naravno, tajip je sebe davno namirio, ali da bi vladao tolikom zemljom cvrstom rukom on mora namiriti hiljade podanike u svim sferama -od vojske, policije, politike...niko nece raditi praljv posao za 2 milje mjesecno vec samo ako im se i unucad namire. tajip mora mnoge milionima namiriti da bi se osejcao sigurno. pa vidi samo ove nase kokosare koji su skladno afinitetima napravili back upe u rbiji, hrvatskoj, turskoj, kipru...jer vlast nije vjecna, a orasi puni dzepova pa bar da je porodica namirena, cak i oni ne uteknu na vrijeme.
sto se tice povlacenja amera koji si spoemnuo, to je nesto sto je neizbjezno prije ili kasnije. buduca geostratska zona je bez ikakve sumnja azija. bliski istok pada u suton polako.
a sto se tice patriot sistema i tako tih stvari, puno veci adut turcima u pregovorima sa zapadnim partnerima su izbjeglice, a ne obaranje nikakvog aviona, pogovoto ruskog.
sto se tice ruskih upada, uvek su upadali na istom mjestu, ali ne zbog provokacije vec zato sto im je to bila precica sto se lijepo vidjelo na ovim dijgramima koje su pokazivali i jedni i drugi nakon rusenja. mali dzep kojeg su prelijetali za 15 sekundi. nisu letili iznad istanbula.
slazem se da upadi generalno sluze zarad testiranja i pvo, i reakcije i protokola..., ali ovdje to nije bio slucaj sigurno.
kazes da im je jedan od ciljeva bio i jace prisustvo natoa protv rusije, ali ja ne vidim da je bio na pomolu nekakav napad rusije na tursku. zapravo to je suludo.
zbog svega toga sam prvi put i napisao, da je obaranje aviona bilo smisljeno, ali iz poptuno pogresnih i (prema interesima vlastitet drzave) pobuda i sebicnih licnih, uskostranacnih razloga.
to se naravno sada i pokazalo. rusi sada zaobilaze taj dzep kada lete, ali je sve ostalo krenulo naopako i puno gore nego sto je bilo.[/quote]
Ovo je skoro 10x vise od stvarnog....radi se o broju oko 1 680 000uopste stranih radnika iz svih zemalja
ovaj tvoj komntar me podsjeca na kolumnu nekog turskog novinara ili analiticara, ne sjecam se tacno, ali sam to procitao prije par dana na nekom od turskih medija na engelskom. sjecam se samo po tome sto je i on u isti lonac strpao ovo rusko okruzivanje turske i II svjetski rat, ali nije ni bitno.
to se naravno sada i pokazalo. rusi sada zaobilaze taj dzep kada lete, ali je sve ostalo krenulo naopako i puno gore nego sto je bilo.[/quote]
Ovo je skoro 10x vise od stvarnog....radi se o broju oko 1 680 000uopste stranih radnika iz svih zemalja
Last edited by spreca on 03/12/2015 21:51, edited 1 time in total.
- vivaldi
#1370 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
"Russia has a serious illegal immigration problem. Officials estimate there are 10-12 million foreign workers in Russia, of whom seven million or more are thought to have no formal residence or employment permit."
http://www.bbc.co.uk/worldservice/speci ... age9.shtml
- spreca
#1371 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ma jok ba toliko nije bilo ni u periodu 1995-2005 kad je uglavnom bio bum u rusiji...to mora da je neka greska.......evo sad sam bas iso gledati za 20015g gdje imas broj izdatih radnih dozvolavivaldi wrote:"Russia has a serious illegal immigration problem. Officials estimate there are 10-12 million foreign workers in Russia, of whom seven million or more are thought to have no formal residence or employment permit."
-
daddy-kool
#1372 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
@vivaldi
Moguće da te podsjeća jer i ja svašta čitam (mada se ne sjećam tih turskih, ali se ideje masovno kopiraju na Internetu da je svašta moguće), pa sigurno nešto tako i prođe dalje. Poenta nije u tome, nego u oslikavanju šire slike sa turske tačke gledišta.
Tvoja teza da je obaranje aviona (lična) osveta ili upozorenje Rusima za njihova miješanja u trgovinu naftom (i drugim stvarima) koja ide preko Turske iz Sirije. Kažem opet, ovo nije bilo impulsivna/iznenadna akcija, ne postoji neko vađenje sa turske strane nakon incidenta (a kao što si i sam rekao da je u pitanju samo para klepili bi se ušima), na kraju krajeva dovoljno je uporediti procijenjeni obim ukupne trgovine naftom iz Sirije je oko 500 miliona dolara godišnje, a neka polovina možda ide preko Turske. Gubici i štete u trgovini sa Rusijom i zaustavljanje velikih projekata će koštati neuporedivo više. Turska te gubitke za sada prihvata, znači da su u pitanju neke druge kalkulacije. Da nije tako gledali bi da se dogovore sa Rusima prvih dana nakon incidenta.
Moja teza je da iza ovog stoje drugi razlozi i dublja strateška promišljanja. Daleko od toga da su Turci neki veliki stratezi, ali nisu gluplji od nas na ovdje forumu to je sigurno. Meni se čini da osim želje da smaknu Asada i instaliraju sebi saveznički režim u Siriji, Turska želi da postane na jugu Evrope ono što je Rusija na Sjeveru - svojevrstan energetski hub. Ruska intervencija to sve dovodi u pitanje. Turska republika nema baš istoriju vanjskih intervencija (ima Kipar jel'), a ima i onog šupačkog elementa pristunog, pa su pokušali amerikance uvući da za njih završavaju posao. EU i izbjeglice su manje bitne u ovom kontekstu, ali je to svakako jedan od pritisaka na EU. Moja procjena je da je ovdje USA bitna.
Sve se ovo nagađanje se može pokazati kao netačno i može biti da je samo u pitanju preveliki ponos lidera. U svakom slučaju vidjećemo, a predviđam da Turska nije odustala od svojih planova i da će se još otvorenije vojno angažovati u Siriji.
Moguće da te podsjeća jer i ja svašta čitam (mada se ne sjećam tih turskih, ali se ideje masovno kopiraju na Internetu da je svašta moguće), pa sigurno nešto tako i prođe dalje. Poenta nije u tome, nego u oslikavanju šire slike sa turske tačke gledišta.
Tvoja teza da je obaranje aviona (lična) osveta ili upozorenje Rusima za njihova miješanja u trgovinu naftom (i drugim stvarima) koja ide preko Turske iz Sirije. Kažem opet, ovo nije bilo impulsivna/iznenadna akcija, ne postoji neko vađenje sa turske strane nakon incidenta (a kao što si i sam rekao da je u pitanju samo para klepili bi se ušima), na kraju krajeva dovoljno je uporediti procijenjeni obim ukupne trgovine naftom iz Sirije je oko 500 miliona dolara godišnje, a neka polovina možda ide preko Turske. Gubici i štete u trgovini sa Rusijom i zaustavljanje velikih projekata će koštati neuporedivo više. Turska te gubitke za sada prihvata, znači da su u pitanju neke druge kalkulacije. Da nije tako gledali bi da se dogovore sa Rusima prvih dana nakon incidenta.
Moja teza je da iza ovog stoje drugi razlozi i dublja strateška promišljanja. Daleko od toga da su Turci neki veliki stratezi, ali nisu gluplji od nas na ovdje forumu to je sigurno. Meni se čini da osim želje da smaknu Asada i instaliraju sebi saveznički režim u Siriji, Turska želi da postane na jugu Evrope ono što je Rusija na Sjeveru - svojevrstan energetski hub. Ruska intervencija to sve dovodi u pitanje. Turska republika nema baš istoriju vanjskih intervencija (ima Kipar jel'), a ima i onog šupačkog elementa pristunog, pa su pokušali amerikance uvući da za njih završavaju posao. EU i izbjeglice su manje bitne u ovom kontekstu, ali je to svakako jedan od pritisaka na EU. Moja procjena je da je ovdje USA bitna.
Sve se ovo nagađanje se može pokazati kao netačno i može biti da je samo u pitanju preveliki ponos lidera. U svakom slučaju vidjećemo, a predviđam da Turska nije odustala od svojih planova i da će se još otvorenije vojno angažovati u Siriji.
Last edited by daddy-kool on 03/12/2015 22:07, edited 1 time in total.
- vivaldi
#1373 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
pa ovdje je broj Ilegalnih, radne dozovle vaze samo za legalne.spreca wrote:Ma jok ba toliko nije bilo ni u periodu 1995-2005 kad je uglavnom bio bum u rusiji...to mora da je neka greska.......evo sad sam bas iso gledati za 20015g gdje imas broj izdatih radnih dozvolavivaldi wrote:"Russia has a serious illegal immigration problem. Officials estimate there are 10-12 million foreign workers in Russia, of whom seven million or more are thought to have no formal residence or employment permit."
-
Bodkin
#1374 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nebo i zemlja ali za neznalice je to istoAvetinho wrote:Nije govno, nego se neko posro.Bodkin wrote: {...}
Najveci udar na rusku ekonomiju nisu nanijele sankcije rusiji nego nemanje pristupa trzistu kapitala pa se zaduzuju po vecoj stopi irublja otisla u kurac.
{...}
- spreca
#1375 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nikad nije bilo toliko ni skupa sa legalnim ni sa ilegalnim....sad parakticno i nema ilegalnih ako ima to je sittnica.....u najbolja vremena nije bilo tolikovivaldi wrote:
pa ovdje je broj Ilegalnih, radne dozovle vaze samo za legalne.