Tačno. Prvo su rekli da idu braniti ono što je njhovo a na kraju se hvale kako su po prvi put u historiji dobili teritorij zapadno od drine.Gojeni H wrote: Nijedan narod ne ide u agresiju. Njemackom i japanskom narodu nije receno da idu vrsiti agresiju vec da brane svoj prostor, odgovore na prijetnju i sl. Svaki agresor to rradi. Srpski narod je pripremljen i receno mu je da ide braniti vjekovna ognjista prvo od ustasa, a onda ustasa i pomahnitalih mudzahedina.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
Paul F.
#1351 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
Paul F.
#1352 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Civilizacijski pad se jasno vidi u odabiru tvog nicka.Ali Kemal wrote:Gojeni H, ti si nacionalista covjek i tako i posmatras svijet oko sebe.
Jasno mi je da ne bi nikada priznao, mada ne treba neka velika mudrost za tako nesto, da smo civilizacijski pali. To se vidi na svakom koraku, a kada civilizacijski padnes u blato, onda je logicno da i kvalitet zivota ide na dole.
- piupiu
#1353 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kad je Kina napustila komunizam? Kineski nacionalizam (u predmodernom, pa onda i u modernom smislu) je centralna kulturološka tema kineske kulture stoljećima - još od Centralnog kraljevstva. A, što se njihove multietničnost tiče, tek je to papazjanija nevidjenih razmjera, tako da je jaka centralna država sa jakim identitetom koji vuče prema centru uslov za opstanak.Gojeni H wrote: Kina sa napustanjem komunizma, mobilise svoju populaciju sve cesce na bazi kineskog nacionalizma.
-
Paul F.
#1354 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zar je ikad postojala ?madner wrote: To sto nikome nije cudno da ne postoji Dalmatinska nacija je samo dokaz uspjesnosti.
- Gojeni H
#1355 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da li je ovo ozbiljno pitanje?piupiu wrote:Kad je Kina napustila komunizam? Kineski nacionalizam (u predmodernom, pa onda i u modernom smislu) je centralna kulturološka tema kineske kulture stoljećima - još od Centralnog kraljevstva. A, što se njihove multietničnost tiče, tek je to papazjanija nevidjenih razmjera, tako da je jaka centralna država sa jakim identitetom koji vuče prema centru uslov za opstanak.Gojeni H wrote: Kina sa napustanjem komunizma, mobilise svoju populaciju sve cesce na bazi kineskog nacionalizma.
Ljudi iz unutrasnjosti dolaze raditi u sweat shopovima samo da bi mogli da prehrane sebe i svoje porodice bez mogucnosti obezbjedjivanja stalnog mjesta boravka u istim gradovima.
Kina danas ima milijardere i ljude koji su bukvalno na ivici gladi. Ne razumijem o kakvom komunizmu ili socijalizmu mozemo govoriti?
To sto se grupa birokrata jos uvijek zove Komunistickom partijom nije nista osim lakrdije.
Kina je dugo nijekala ulogu nacionalista u odbrani Kine od japanske agresije, koja je usput receno bila daleko veca od komunisticke. Sada se kontrolisano pustaju informacije o ulozi Kuomintanga u odbrani zemlje da bi se homogenizirala masa.
Kina je historijski nestabilna zemlja sa svojim razlicitostima. Vidjecemo kako reaguje novopecena elita na ekonomski pad.
Kina ne moze opstati na osnovu ideoloske komunisticke propagande. Vidjeli smo sta se desilo sa Kulturnom revolucijom.
Sada pokusava da zadrzi momentum kineskim nacionalizmom.
-
calculator
#1356 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa nije Kina niti kineski komunizam tema 
- piupiu
#1357 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da, ozbiljno pitanje, zanima me zašto misliš da je Kina napustila komunizam? Zadnji put kad bijah tamo (2013.) učinilo mi se da je još uvijek poprilično živahan i žilav - kakav god posao s njima da sklopiš, aminuje KP. Oni su veliki kolektivisti, čak i kad su milijarderi. Inače su azijske zemlje primjer za Bosnu ... rad, rad i samo rad, pragmatizam, optimizam, biciklizam ... sve sam se nadala da će i u Sarajevu brzinski osvanuti Chinatown, al' nema još.Gojeni H wrote:Da li je ovo ozbiljno pitanje?piupiu wrote:Kad je Kina napustila komunizam? Kineski nacionalizam (u predmodernom, pa onda i u modernom smislu) je centralna kulturološka tema kineske kulture stoljećima - još od Centralnog kraljevstva. A, što se njihove multietničnost tiče, tek je to papazjanija nevidjenih razmjera, tako da je jaka centralna država sa jakim identitetom koji vuče prema centru uslov za opstanak.Gojeni H wrote: Kina sa napustanjem komunizma, mobilise svoju populaciju sve cesce na bazi kineskog nacionalizma.
- piupiu
#1358 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Izvinjavamo se, tema se razvila, malo smo se zanijeli.calculator wrote:Pa nije Kina niti kineski komunizam tema
-
prog321
#1359 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne moze niko ozbiljan tvrditi da su izvorni ideali komunizma, Lenjin, Marx i Engels jos uvijek prisutni u Kini.
Tamo je tvrdokorni kapitalizam. Mnogo tezi od recimo zap evropskih zemalja kao Svedska, Danska, itd.
Tamo je tvrdokorni kapitalizam. Mnogo tezi od recimo zap evropskih zemalja kao Svedska, Danska, itd.
- piupiu
#1360 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Donekle. Još se uvijek centralnim planiranjem grade gradovi - ovdje će živjeti 60,000 novih gradjana novoizgradjenog grada, hajmo sva sela - raus; u ovom gradu ćemo razvijati samo software, haj'mo zvati neki IBM da dodje, ali moraju imati domaćeg partnera da bi ovdje radili, itd ... Ikonografija je još uvijek agitpropovska, partija je car, imperator, otac i majka, itd. Sve je to još uvijek vrlo zanimljiva kombinacija ideja.prog321 wrote:Ne moze niko ozbiljan tvrditi da su izvorni ideali komunizma, Lenjin, Marx i Engels jos uvijek prisutni u Kini.
Ne štite ljude jer u zemlji od milijardu i po stanovnika život nije pretjerano vrijedan i sve je podredjeno kolektivu i radu, više nego zato što su oni sada ideološki tvrdokorni kapitalisti. Mada mislim da si u pravu po pitanju jedne stvari - oni su toliko radini i poduzetni da je za njih kapitalizam prirodno ekonomsko stanje.
-
prog321
#1361 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bili su oni istog mentaliteta kada je i Mao Tse Tung bio ziv. Ali im je vodja Mao ustalio lenjinov komunizam.
Sto nije tad u kineskom drustvu kapitalizam postao prirodno ekonomsko stanje ?
Mozemo se zavaravati koliko hocemo. KP u Kini ima ulogu korporacijskom konglomerata.
Isto tako u Americi kada je General Dynamics gradio brodogradiliste u Newportu, Virginia, zahtjevao je da se putevi povezu, izgrade stambeni objekti za pratece radnike i njihove familije.
Nema razlike.
Sto nije tad u kineskom drustvu kapitalizam postao prirodno ekonomsko stanje ?
Mozemo se zavaravati koliko hocemo. KP u Kini ima ulogu korporacijskom konglomerata.
Isto tako u Americi kada je General Dynamics gradio brodogradiliste u Newportu, Virginia, zahtjevao je da se putevi povezu, izgrade stambeni objekti za pratece radnike i njihove familije.
Nema razlike.
- piupiu
#1362 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja, možda se to zove autokratski kapitalizam, nemam pojma. Sve te državne ekonomske zone koje su oni pravili i javna preduzeća se polako privatiziraju, nedavno su se i te četiri državne banke privatizirale ... hiperprodukcija je odavno na tapetu ... i taj njihov famozni izvoz je mahom za zapadne korporacije. Ali, kad si tamo, to sve izgleda drugačije - kao da postoje dva paralelna svijeta, posebno kad ne uzimaš u obzir Penking i Šangaj. Ikonografija i partija su u kamen uklesane. Sve, uključujući i reforme, se dogadja s ovim ...

Ekonomske reforme 2013 i povratak 'narodu'

Ekonomske reforme 2013 i povratak 'narodu'

- supercali
#1363 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
pa izvorni ideali komunizma nisu nikad nigdje bili prisutniprog321 wrote:Ne moze niko ozbiljan tvrditi da su izvorni ideali komunizma, Lenjin, Marx i Engels jos uvijek prisutni u Kini.
i nije lenjin ideal komunizma niti njegova filozofija valjda zato i postoji lenjinizam kao pravac
- supercali
#1364 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ovo sto dajes kao primjer nije komunizam nego drzavni kapitalizampiupiu wrote:Donekle. Još se uvijek centralnim planiranjem grade gradovi - ovdje će živjeti 60,000 novih gradjana novoizgradjenog grada, hajmo sva sela - raus; u ovom gradu ćemo razvijati samo software, haj'mo zvati neki IBM da dodje, ali moraju imati domaćeg partnera da bi ovdje radili, itd ... Ikonografija je još uvijek agitpropovska, partija je car, imperator, otac i majka, itd. Sve je to još uvijek vrlo zanimljiva kombinacija ideja.prog321 wrote:Ne moze niko ozbiljan tvrditi da su izvorni ideali komunizma, Lenjin, Marx i Engels jos uvijek prisutni u Kini.
Ne štite ljude jer u zemlji od milijardu i po stanovnika život nije pretjerano vrijedan i sve je podredjeno kolektivu i radu, više nego zato što su oni sada ideološki tvrdokorni kapitalisti. Mada mislim da si u pravu po pitanju jedne stvari - oni su toliko radini i poduzetni da je za njih kapitalizam prirodno ekonomsko stanje.
-
prog321
#1365 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Navedi nam sta su izvorni ideali komunizma u drustvu ?
Jer ono sto je SSSR imao i danas S Korea i Kuba ima, po meni je priblizno idealu Marxa i Engelsa.
Jer ono sto je SSSR imao i danas S Korea i Kuba ima, po meni je priblizno idealu Marxa i Engelsa.
-
calculator
#1366 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zanijeli te etnoklerikalistipiupiu wrote:Izvinjavamo se, tema se razvila, malo smo se zanijeli.calculator wrote:Pa nije Kina niti kineski komunizam tema
- piupiu
#1367 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kakvo zločesto računalo.calculator wrote:Zanijeli te etnoklerikalistipiupiu wrote:Izvinjavamo se, tema se razvila, malo smo se zanijeli.calculator wrote:Pa nije Kina niti kineski komunizam tema
- skupljac_zeljeza
#1368 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Poslije masovnih protesta na trgu na trgu Tjen An Men u Kini se mnogo toga promijenilo mada su reforme počele još sedamdesetih. Nema to više veze ni sa Maom ni Marksom. Mislim lično da je ovaj model tranzicije u Kini daleko ispred našeg. Evolucija umjesto revolucije.
- Gojeni H
#1369 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ako mislis da drzavno dirigiranu ekonomiju onda su ti Juzna Koreja i Japan iste takve.piupiu wrote:
Da, ozbiljno pitanje, zanima me zašto misliš da je Kina napustila komunizam? Zadnji put kad bijah tamo (2013.) učinilo mi se da je još uvijek poprilično živahan i žilav - kakav god posao s njima da sklopiš, aminuje KP. Oni su veliki kolektivisti, čak i kad su milijarderi. Inače su azijske zemlje primjer za Bosnu ... rad, rad i samo rad, pragmatizam, optimizam, biciklizam ... sve sam se nadala da će i u Sarajevu brzinski osvanuti Chinatown, al' nema još.
Rekao sam ti, to sto se ove kabadahije zovu KP a ne Baath partija je samo stvar lingvistike.
- Gojeni H
#1370 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije, ali posto je Jugoslavija dio historije, a Kina je prisutna, nastojimo da se bavimo onim sto je vidljivo i opipljivo.calculator wrote:Pa nije Kina niti kineski komunizam tema
- ElRe
- piupiu
#1372 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovaj Leksikon je odličan. Kad su ga pravili, bilo je Wiki-style, imali su stranicu na Internetu i tu dodješ i dodaš svoj prijedlog. Super stvar.
- supercali
#1373 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Piupiu jest da nije tema al hoces ti na kafu?
-
sizifinho
#1374 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Upis.
Slažem se s naslovom teme.
Zanima me, zna li iko kakvu budućnost na prostorima Jugoslavije gaji književnost? Mislim, ne znam da sam IKAD vidio neku promociju mladog pisca, ili tako neki javni konkurs? I ako ima mladih pisaca, ko im pomaže, ko ih finansira, kakvi su s publicitetom?
Mislim, da se razumijemo, ni mladi ne pokazuju neki animozitet za isticanjem svojih dijela. Pa koliko sam puta čuo da se neko probio zahvaljujući blogu ili ne znam, forumu nekom. Ako se ne varam, 50 shades of grey je bio prvo fanfikcija Twilighta, na forumu se ljudima svidjelo pa žena odlučila napisat knjigu. Dmitry Glukhovsky je dobio planetarnu popularnost na svojoj Metro 2033 priči koju je objavio na blogu. Naravno, u zemljama gdje ljudi imaju savjest i cijene tuđi rad, iako su imali besplatnu online verziju, fanovi su tražili da izda knjigu kako biše mu dali potporu kupovinom, što je i uradio. 5 godina kasnije knjiga je prevedena na engleski, urađena je igrica po njoj, planira se i film, a Dmitry je napisao i drugi i treći i četvrti roman...
Al šta ćeš kad je tako sve nakaradno. Recimo ja sam veliki fan filma i serije. Da ne moram, ne bih NIKAD skinuo film preko torrenta, ili ako bih već morao (jer ono, like, kod nas pola filmova ne odđe, pola serija se ne prikaže na vrijeme) nakon što bih ga pogledao sa torrenta otišao bih i kupio original DVD ili Blueray. Ali ne znam ni da ima to kod nas negdje, a da nije pirat kopija.
A koje mogu filmove, obavezno podržim tako što odem u kino i pogledam ih.
Slažem se s naslovom teme.
Zanima me, zna li iko kakvu budućnost na prostorima Jugoslavije gaji književnost? Mislim, ne znam da sam IKAD vidio neku promociju mladog pisca, ili tako neki javni konkurs? I ako ima mladih pisaca, ko im pomaže, ko ih finansira, kakvi su s publicitetom?
Mislim, da se razumijemo, ni mladi ne pokazuju neki animozitet za isticanjem svojih dijela. Pa koliko sam puta čuo da se neko probio zahvaljujući blogu ili ne znam, forumu nekom. Ako se ne varam, 50 shades of grey je bio prvo fanfikcija Twilighta, na forumu se ljudima svidjelo pa žena odlučila napisat knjigu. Dmitry Glukhovsky je dobio planetarnu popularnost na svojoj Metro 2033 priči koju je objavio na blogu. Naravno, u zemljama gdje ljudi imaju savjest i cijene tuđi rad, iako su imali besplatnu online verziju, fanovi su tražili da izda knjigu kako biše mu dali potporu kupovinom, što je i uradio. 5 godina kasnije knjiga je prevedena na engleski, urađena je igrica po njoj, planira se i film, a Dmitry je napisao i drugi i treći i četvrti roman...
Al šta ćeš kad je tako sve nakaradno. Recimo ja sam veliki fan filma i serije. Da ne moram, ne bih NIKAD skinuo film preko torrenta, ili ako bih već morao (jer ono, like, kod nas pola filmova ne odđe, pola serija se ne prikaže na vrijeme) nakon što bih ga pogledao sa torrenta otišao bih i kupio original DVD ili Blueray. Ali ne znam ni da ima to kod nas negdje, a da nije pirat kopija.
A koje mogu filmove, obavezno podržim tako što odem u kino i pogledam ih.
- piupiu
#1375 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
supercali wrote:Piupiu jest da nije tema al hoces ti na kafu?
Priznaj koja sam na spisku?