Novi rat

Locked
cekek

#1351 Re: Novi rat

Post by cekek »

N E M O Ž E ! ! !
Privilegija bilo kojem narodu 0 poena
sumirprimus

#1352 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

cekek wrote:N E M O Ž E ! ! !
stan malo privilegija jedan covjek jedan glas?
jel nato mislis?
cekek

#1353 Re: Novi rat

Post by cekek »

sumirprimus wrote:
cekek wrote:N E M O Ž E ! ! !
stan malo privilegija jedan covjek jedan glas?
jel nato mislis?
obrnuto - privilegija da 300k hercegovačkih glasova vrijede ko milion i kusur bošnjačkih ili srpskih
sumirprimus

#1354 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

pa sta ja govorim?ne obrci vise
cekek

#1355 Re: Novi rat

Post by cekek »

ne obrcem, samo se ne pozivam na tebe nego na @Thorgerson koji ima problem sa formulom 1 čovjek - 1 glas

naravno da je 300k glasova iz Hercegovine bitno, samo nisu bitni u nac kontekstu. pa kod nas je lopovija dignuta na nac nivo - a možda ja baš želim da me u sarajevu krade čović a ne bake i biram njega
Thorgerson

#1356 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

Jok eto srbi i hrvati ce sutra potpisat da bude jedan gladjanin - jedan glas na citavom prostoru bih. :-) I vi imate dodir sa realnoscu, nema dalje...

Ne mislim da glas hrvata vrijedi vise tri puta, nego da se uredi izborni proces da ne cekamo stvaranje vlade godinu, dvije godine...to nema nigdje u svijetu.

Naravno da ce posljedica toga biti cinjenica da necemo imati jedan gladjanin - jedan glas. Kao sto nemamo ni sada.
Thorgerson

#1357 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

cekek wrote:ne obrcem, samo se ne pozivam na tebe nego na @Thorgerson koji ima problem sa formulom 1 čovjek - 1 glas

naravno da je 300k glasova iz Hercegovine bitno, samo nisu bitni u nac kontekstu. pa kod nas je lopovija dignuta na nac nivo - a možda ja baš želim da me u sarajevu krade čović a ne bake i biram njega
Hrvati nikad nece prihvatiti da ih nadglasas? Srbi pogtovo. Sta si dobio biranjem Komsica. Nikad jaci HDZ i nikad ujedinjenjiji hrvatski sabor i nikad vise razjedinjeniji bosnjacki korpus (SBB, DF, SDP, SDA, aSDA itd itd)...

I ja da sam hrvat bio bi pri tome? Ti?

Izborni proces se mora mijenjati. Pa tako da jedan Covic ne moze reci eejh bosnjaci krivi zbog njih ne mozemo. A i ni da mi Bakir ne moze reci jbg nismo mi krivi mi smo pobjedili, al nece niko s nama.
Drinski

#1358 Re: Novi rat

Post by Drinski »

nemojte tako, trebamo prihvatiti da 50 % Bosnjaka ima ista glasacka prava ko 15 % Hrvata. :lol: :lol: :lol: :lol:
Treba ovaj HDZ faktor ekonomski razvlastiti, nece njih biti vise niti 5%.
mO k3

#1359 Re: Novi rat

Post by mO k3 »

Thorgerson wrote:
cekek wrote:ne obrcem, samo se ne pozivam na tebe nego na @Thorgerson koji ima problem sa formulom 1 čovjek - 1 glas

Hrvati nikad nece prihvatiti da ih nadglasas? Srbi pogtovo. Sta si dobio biranjem Komsica. Nikad jaci HDZ i nikad ujedinjenjiji hrvatski sabor i nikad vise razjedinjeniji bosnjacki korpus (SBB, DF, SDP, SDA, aSDA itd itd)...

I ja da sam hrvat bio bi pri tome? Ti?

Izborni proces se mora mijenjati. Pa tako da jedan Covic ne moze reci eejh bosnjaci krivi zbog njih ne mozemo. A i ni da mi Bakir ne moze reci jbg nismo mi krivi mi smo pobjedili, al nece niko s nama.
Koji je sistem kod nas , demokratski nije ...
cekek

#1360 Re: Novi rat

Post by cekek »

imam jako dobar dodir sa realnošću, zato mi i smeta ova nadrealnost u kojoj živim

srbi će potpisati oni se ne boje nadglasavanja

problem su ne hrvati već zap.hercegovci, dole ti država nikada neće zaživiti
bach

#1361 Re: Novi rat

Post by bach »

Drinski wrote:nemojte tako, trebamo prihvatiti da 50 % Bosnjaka ima ista glasacka prava ko 15 % Hrvata. :lol: :lol: :lol: :lol:
U Srbiji ima 91 posto Srba, četiri posto Mađara i četiri posto Bošnjaka i jedan posto posto Bošnjaka i jedan posto ostalih. Lupam briojeve.

I sad tamo neko kaže: Bošnjaka ( Turaka, Balija, Poturcica) Onih što us prodali vjeru za večeru) . njima da ti ista građanska prava, ma kakvi...Mrš u Anadoliju...

To ti dodje na isto...
Thorgerson

#1362 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

@drinski,

Olicenje demokratije amerika fakticki nema sistem jedan gradjanin jedan glas kada biraju predsjednika. Mozda nisi znao ali tri puta se desilo da u tamo pobjedi kandidat koji je dobio manje glasova. Zadnji i najpoznatiji je bio Buš.

Nama treba slican sistem koji ce zadovoljiti sve. To jeste nemoguca misija, ali se opet moze uraditi.

Naravno da glas hrvata ne moze vaziti kao tri glasa bosnjaka, mislim i oni su toga svjesni. Ali ne moze se sad ni dozvoliti da bosnjaci preglasaju hrvate, sto bi naravno uvijek bio slucaj. 15-17% jednog naroda ipak nije malo.
Thorgerson

#1363 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

cekek wrote:imam jako dobar dodir sa realnošću, zato mi i smeta ova nadrealnost u kojoj živim

A zazivila bi jel kad bi im banuo na vrata sa puskom?
:-)
cekek

#1364 Re: Novi rat

Post by cekek »

Thorgerson wrote:
cekek wrote:imam jako dobar dodir sa realnošću, zato mi i smeta ova nadrealnost u kojoj živim

A zazivila bi jel kad bi im banuo na vrata sa puskom?
:-)
to nije Tito uspio napraviti sa puno više pušaka, na batinu niko nije reagovao pozitivno

da se možda upitamo zašto ne vole ovo kako jeste, šta im to ne valja, možda dođemo do ključa misterije
Drinski

#1365 Re: Novi rat

Post by Drinski »

Thorgerson wrote:@drinski,

Olicenje demokratije amerika fakticki nema sistem jedan gradjanin jedan glas kada biraju predsjednika. Mozda nisi znao ali tri puta se desilo da u tamo pobjedi kandidat koji je dobio manje glasova. Zadnji i najpoznatiji je bio Buš.

Nama treba slican sistem koji ce zadovoljiti sve. To jeste nemoguca misija, ali se opet moze uraditi.

Naravno da glas hrvata ne moze vaziti kao tri glasa bosnjaka, mislim i oni su toga svjesni. Ali ne moze se sad ni dozvoliti da bosnjaci preglasaju hrvate, sto bi naravno uvijek bio slucaj. 15-17% jednog naroda ipak nije malo.
naravno.
meni se sviđa onaj prijeratni sistem sa vijećem građana i vijećem općina.
Drinski

#1366 Re: Novi rat

Post by Drinski »

bach wrote:
Drinski wrote:nemojte tako, trebamo prihvatiti da 50 % Bosnjaka ima ista glasacka prava ko 15 % Hrvata. :lol: :lol: :lol: :lol:
U Srbiji ima 91 posto Srba, četiri posto Mađara i četiri posto Bošnjaka i jedan posto posto Bošnjaka i jedan posto ostalih. Lupam briojeve.

I sad tamo neko kaže: Bošnjaka ( Turaka, Balija, Poturcica) Onih što us prodali vjeru za večeru) . njima da ti ista građanska prava, ma kakvi...Mrš u Anadoliju...

To ti dodje na isto...
slazem se.
daj da uvedemo isti sistem ko u SRbiji.
Mustafapasa

#1367 Re: Novi rat

Post by Mustafapasa »

1. haman svaka kuca u RS je lovacka,
2. trebamo i mi biti lovci, trenirat bor.vještine i sl., jer ja se u našu "vojsku" ne uzdam uopšte, iako je sve to kao raspoređeno,
3. svaki mladi bracni par treba min 3 djece, pa cemo ih kao što to Albanci rade, brojčano nadjačati i to je mirnodopsko ratovanje...
4. ako se pripuca, a ja očekujem da hoće jer se drugačije to ne može riješiti - pa ili oni nas ili mi njih...naravno da ćemo ostati i braniti...Nema sreće u bježanju niti ju je ikad bilo...
eto toliko, bez puno suvišne priće...
mO k3

#1368 Re: Novi rat

Post by mO k3 »

Mustafapasa wrote:1. haman svaka kuca u RS je lovacka,
2. trebamo i mi biti lovci, trenirat bor.vještine i sl., jer ja se u našu "vojsku" ne uzdam uopšte, iako je sve to kao raspoređeno,
3. svaki mladi bracni par treba min 3 djece, pa cemo ih kao što to Albanci rade, brojčano nadjačati i to je mirnodopsko ratovanje...
4. ako se pripuca, a ja očekujem da hoće jer se drugačije to ne može riješiti - pa ili oni nas ili mi njih...naravno da ćemo ostati i braniti...Nema sreće u bježanju niti ju je ikad bilo...
eto toliko, bez puno suvišne priće...
Koliko imas ti djece ,ali da ne lazes??
Thorgerson

#1369 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

Drinski wrote:
bach wrote:

To ti dodje na isto...
slazem se.
Ali tamo ima vecinski narod - to su Srbi.

Kod nas ga nema. Bosnjaka eto govore ima 50%, ali ko zna mozda ima i vise mozda i manje. Opet sta to znaci pa znaci da drugih ima isto tako 50%.
Drinski

#1370 Re: Novi rat

Post by Drinski »

Thorgerson wrote:
Drinski wrote: slazem se.
pa i mi smo vecinski narod
Opet sta to znaci pa znaci da drugih ima isto tako 50%.
To znaci da Bosnjaci ne smiju dozvoliti da drugi blokraju razvoj ove zemlje. Ja protiv njih nemam nista, dok ne počnu da neprijateljski djeluju prema nema i nasoj zemlji.
Thorgerson

#1371 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

Drinski wrote:
Thorgerson wrote:
Nismo. Ako nas ima 50%, onda njih zajedno isto tako ima 50%. Kontas?
Drinski

#1372 Re: Novi rat

Post by Drinski »

Thorgerson wrote: Nismo. Ako nas ima 50%, onda njih zajedno isto tako ima 50%. Kontas?
mi smo relativna vecina, nismo apsolutna.

ali nema veze, evo za početak, neka nam daju pola vlasti na nivou BIH i 3/4 u FBIH.
cekek

#1373 Re: Novi rat

Post by cekek »

Drinski wrote:
Thorgerson wrote:
Opet sta to znaci pa znaci da drugih ima isto tako 50%.
To znaci da Bosnjaci ne smiju dozvoliti da drugi blokraju razvoj ove zemlje. Ja protiv njih nemam nista, dok ne počnu da neprijateljski djeluju prema nema i nasoj zemlji.
Monopol na mišljenje i odluku šta je razvoj zemlje? A ko ti to dade??? :-)
Drinski

#1374 Re: Novi rat

Post by Drinski »

cekek wrote:
Vjerovatno, pravne i povijesne činjenice.
cekek

#1375 Re: Novi rat

Post by cekek »

Drinski wrote:
cekek wrote:
Vjerovatno, pravne i povijesne činjenice.
Obrazloži / navedi molim te
Locked