zomri wrote:Ne kontam, pa i dalje bi ostalo njihovo učešće u Ligi prvaka, s tim da bi oni bili u ovoj četvrtoj skupini/mini-ligi gdje bi igrali sa protivnicima po svojoj mjeri. Budu tu na jednom od prvih mjesta i idu u gornji rang. Tako bi mogli kupiti atraktivnije igrače nego što mogu sada, dobili bi više novaca od TV prava, jer bi više ljudi gledalo itd.
Evo sada znam gomilu raje koja uopšte ne gleda grupnu fazu jer je sve do te mjere predvidivo. Bolji klubovi nemaju motiva. Njima sad grupna faza dođe kao sporedno takmičenje sa nekakvim dinamima, genkovima itd.
Po meni uopšte nije pitanje da li će se oformiti nešto nalik NBA, samo je pitanje kada. Jaz je već sad preveliki, moć klubova ogromna, a vidjeli smo i kako je pokušaj uspostavljanja nečega nalik salary capu prošao - city iskeširao 150m hladno ovog ljeta.
Pa ta predvidljivost i jeste rezultat velikog financijskog jaza, ne vidim zašto bi je još povećavali?
Misliš da bi utakmica između Astane i Apoela bila zanimljiva sponzorima u toj zadnjoj mini ligi, a kamoli još šest takvih klubova, a i da bi ti klubovi imali konstantu (a kvalificiraju se jednom u pet godina ionako) u nastupima te mogućnost kvalifikacije u rang iznad. Ne bih rekao, baš bi se dogodilo suprotno, svi bi gledali samo prvi pot i 8 elitnih ekipa koje mogu osvojiti takmičenje. Doslovno ne vidim način kako bi takvo natjecanje bilo uspješno.
Što se tiče ove sezone bilo je dosta iznenađenja, City osigurao prolaz tek u zadnjem kolu, United ispao pored Wolfsburga i PSV-a sa preokretima, prolazak Genta kao autsajdera, dominacija Zenita, pobjede Dinama i Olyja nad Arsenalom, prolazak Rome sa skupljenih samo 6 bodova. Jako dobra Astana, nije izgubila doma, potpuno ispadanje Lyona.. Kome ovo nije zanimljivo e onda ne znam stvarno. U više grupnih utakmica i 8 klubova bilo bi još predvidljivije, ovako i manji imaju šanse.
Pa već sad imaš derbije Juve - Bayern, Barca - Arsenal, PSG - Chelsea...