Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#1351 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Uvijek se sjetim kod ovih tema muhine teme od prije 5,6 godina i njegovog sina,tek se prizenio,on zena,bez djece...Strpili se u kupljenoj garsonjeri,sto jezika,ovako,onako,jebo tibru...Dobili dijete,prodali onaj,neki dan kupili drugi stan.Pitajte ga koliko je placao ratu,koliko ce sad placati ratu...a ima svoj krov nad glavom.U cijeni rente otprilike...Povuci,potegni...izgura...Da je rento imo bi mudo od ovce.
Bullet Tooth Tony

#1352 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bullet Tooth Tony »

Tomahawk11 wrote:Eno imaš cca 600 KM ratu na 100 000 KM kredita.
Naravno da nije isto. Ovamo za 20 godina imaš stan.
Rentanjem imaš maglu.
Super ... idemo dalje (mada je 600 maraka kad imas 30 godina i max mjeseci otplate za te godine ali nije bitno , vise je 700 nego 600 al haj) ... Koliko kvadata i gdje mozes kupiti stan za 100.000 ? ... Jel recimo na Grbavici , 50tak kvadrata , malo vise ?

Taj stan se moze rentati za 400 KM .... znaci 200 KM imas razlike izmedju rate kredita i rente stana min. znaci nije isto ... Ljudi u najrazvijenoj drzavi evrope (jednoj od ) je renta = rata kredita ... nije u Sarajevu sta vam je ... :-) :-)

Da me se pogresno ne shvati ... ko moze , uvijek i uvijek je bolje kupiti ali nije isto ... moras vise novca uplatiti svaki mjesec za ratu kredita nego za rentu i za uslove u BiH , ne malu razliku ... Dosta od mene na ovu temu :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1353 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Bullet Tooth Tony wrote:
Tomahawk11 wrote:Eno imaš cca 600 KM ratu na 100 000 KM kredita.
Naravno da nije isto. Ovamo za 20 godina imaš stan.
Rentanjem imaš maglu.
Super ... idemo dalje (mada je 600 maraka kad imas 30 godina i max mjeseci otplate za te godine ali nije bitno) ... Koliko kvadata i gdje mozes kupiti stan za 100.000 ? ... Jel recimo na Grbavici , 50tak kvadrata , malo vise ?

Taj stan se moze rentati za 400 KM .... znaci 200 KM imas razlike

Da me se pogresno ne shvati ... ko moze , uvijek i uvijek je bolje kupiti ali nije isto ... moras vise novca uplatiti svako mjesec na ratu kredita nego na rentu
Nek je 50 kvadrata. Za 20 godina, otplatio.
Kad rentaš, i poslije tih 20 godina ćeš rentati. Jesam ja davao 600, a ti 400, ali bogme ti nemaš ništa, a ja imam stan, a ti i poslije 20 godina podstanar i plaćaš rentu.
Bolje, svakako da je bolje.
Treba biti pošten i reći ima ova i ima ova varijanta, ovo je bolje, a ovo ja mogu.
Ili, ovo ja mislim da je isplativije (sad je li ili nije, to je drugo pitanje).
Dozer

#1354 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Bullet Tooth Tony wrote:
Dozer wrote:Konkretnije od ovoga ne moze. Ali, jbg...nisam ja kriv sto ljudi ne razumiju, a pri tome nece ni da nauce bilo sta dalje od proste matematike.
:lol: :lol: :lol: ...nisi niti jednom ... ama niti jednom dokazao da je, mjesecna rata kredita = mjesecna renta , u Sarajevu ... kad to dokazes a to si tvrdio i vezano za to ja pisem , onda cemo nastavit :) ... nego sve ha hu eto isto ... ha hu milja isto ... ha hu tu je to negdje
:roll:
Hajmo ovako - ako je renta 600 i rata 600 (bez rezija), da li je to isto?
Ako cemo i s rezijama, onda je rentiranje opet nepovoljnije jer se rezije placaju za tudji stan, a ne svoj.
Ja fakat ne kontam sta je to toliko tesko ovdje razumjeti...

Ako se pozivas(te) na moju prethodnu kalkulaciju u kojoj sam i rezije racunao kao trosak kod rentanog stana, a nisam ih kalkulisao u trosak vlastitog stana, pa valjda je jasno zasto to nisam radio - jer se kod vlastitog stana ti troskovi odnose na vlastitu imovinu, a kod rentanog se placaju i kirija i rezije za tudju imovinu. Fakat me impresionirate s tim matematikama... I logikama... :-D
xoklix

#1355 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by xoklix »

Bullet Tooth Tony wrote:
Dozer wrote:Konkretnije od ovoga ne moze. Ali, jbg...nisam ja kriv sto ljudi ne razumiju, a pri tome nece ni da nauce bilo sta dalje od proste matematike.
:lol: :lol: :lol: ...nisi niti jednom ... ama niti jednom dokazao da je, mjesecna rata kredita = mjesecna renta , u Sarajevu ... kad to dokazes a to si tvrdio i vezano za to ja pisem , onda cemo nastavit :) ... nego sve ha hu eto isto ... ha hu milja isto ... ha hu tu je to negdje
Šta ti nije jasno? 100.000 KM na 20 godina = 600 KM rata.
Vratiš 144.000 KM + 1000 KM troškovi obrade kredita.
Kiriju plačaš 400 KM , za 20 godina 96.000 KM.
96.000 KM baceno u nepovrat.
Taj stan koji si sa kamatama platio 145.000 KM za 20 godina vrijedit će minimalno 120.000 KM.
A tu kiriju sigurno kroz 5-10 godina neces placati 400 KM vec 500 KM.
Dozer

#1356 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Ne valja ti matematika Zaboravio si i rezije koje ce tada takodjer biti vece :lol:
A ovamo ce rata i dalje biti ista :D

Razlika je u tome sto si za tih 600 (kirija+rezije) moga za tih 5-10 godina otplatiti dobar dio kredita za SVOJ stan, a ovamo si za isti period bacio 36-72.000 :D
Last edited by Dozer on 10/07/2018 10:22, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1357 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

To svakako, pogotovo kad se ukine divlje iznajmljivanje stanova odoše cijene gore.
Bullet Tooth Tony

#1358 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Dozer wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
:roll:
Hajmo ovako - ako je renta 600 i rata 600 (bez rezija), da li je to isto?
Ako cemo i s rezijama, onda je rentiranje opet nepovoljnije jer se rezije placaju za tudji stan, a ne svoj.
Ja fakat ne kontam sta je to toliko tesko ovdje razumjeti...

Ako se pozivas(te) na moju prethodnu kalkulaciju u kojoj sam i rezije racunao kao trosak kod rentanog stana, a nisam ih kalkulisao u trosak vlastitog stana, pa valjda je jasno zasto to nisam radio - jer se kod vlastitog stana ti troskovi odnose na vlastitu imovinu, a kod rentanog se placaju i kirija i rezije za tudju imovinu. Fakat me impresionirate s tim matematikama... :-D
Ama gdje je rata 600 i renta 600 ???

Ne govorim ja sta ce ostati poslije .... Naravno da ce ti ostati i da je bolje kupiti , da ne bacis pare u rentu ... uvijek je bolje kupiti ... ali govorim o poklapanju mjesecne rente i mjesecne rate kredita ...i bolje se strpiti 20 godina i davati 300 maraka vise za ratu kredita .....

Grbavica 50 kvadrata - cijena stana 110.000 KM - renta 400 KM- rata 680 KM
Dobrinja 60 kvadrata - cijena stana 90.000 KM - renta 300 KM - rata 600 KM
Hadzici 40 kvadrata - cijena sana 50.000 KM - renta 150 KM - rata 480 KM

Nikad ... barem ne u narednih 20 godina u Sarajevu , cijena rente i rata kredita se nece poklopiti ....

Evo ako ja hocu da investiram ... znaci nista za vlastite potrebe ... dignem kredit 150.000 , hoce li mi ako ga izdam , cijena rente pokriti tu mjesecnu ratu ? Nece... nikad ... a gore me frajer ubjedjuje da hoce :-) :-) :-)
Last edited by Bullet Tooth Tony on 10/07/2018 10:24, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1359 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

I ne moraju, ratu plaćaš 20 godina, rentu doživotno.
Dozer

#1360 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Bullet Tooth Tony wrote: Ama gdje je rata 600 i renta 600 ???
A joj...
Ako placas 400 rente + rezije = i jedno i drugo dajes za TUDJE. Kontas?
U slucaju kredita dajes 600 + rezije, ali za SVOJE. U tome je razlika.
Ne govorim ja sta ce ostati poslije .... Naravno da ce ti ostati i da je bolje kupiti , da ne bacis pare u rentu ... uvijek je bolje kupiti ... ali govorim o poklapanju mjesecne rente i mjesecne rate kredita

Grbavica 50 kvadrata - cijena stana 110.000 KM - renta 400 KM- rata 680 KM
Dobrinja 60 kvadrata - cijena stana 90.000 KM - renta 300 KM - rata 600 KM
Hadzici 40 kvadrata - cijena sana 50.000 KM - renta 150 KM - rata 480 KM

Nikad ... barem ne u narednih 20 godina u Sarajevu , cijena rente i rata kredita se nece poklopiti ....
50 kvadrata = +250 za rezije = ukupna renta 650
60 kvadrata = +280-300 rezije = ukupna renta 580-600
40 kvadrata = +180-200 rezije = ukupna renta 330-350

I ja cijelo vrijeme govorim da je bolje uvaliti se u SVOJE, nego u TUDJE.
Posebno me fasciniraju oni koji rentiraju stan, a onda se uvale 5-10-15 milja da ga - renoviraju. Poznajem i ovakvih "slucajeva".

I ne ubjedjujem te ja da ce ti cijena rente pokriti trosak rate kredita. Molim da citiras gdje sam to napisao :shock:
Ali, kad si vec postavio stvar ovako (i jos je pokusavas podmetnuti meni), onda cu ti reci sljedece - zavisi gdje ti je taj stan, kako je opremljen, koliki je i kako ga i za koliko rentas.
Poznajem ljudi ovdje koji su uradili upravo ovo sto si naveo - digli kredit, kupili stan od 40-60m2, i rentiraju ga. Ali ne dugorocno, nego preko Booking-a i/ili AirBNB-a. I dnevno ih izdaju po 40-50 EUR dan, a nakupe po 10-15 dana tako svaki mjesec. Ti racunaj dalje.
Last edited by Dozer on 10/07/2018 10:39, edited 6 times in total.
xoklix

#1361 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by xoklix »

Mislim da parola ovih rentaša otprilike glasi ovako - "za 20 godina ko živ ko mrtav" :mrgreen:
Dozer

#1362 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

xoklix wrote:Mislim da je parola ovih rentaša otprilike glasi ovako - "za 20 godina ko živ ko mrtav" :mrgreen:
To se kod mene zove "samozivost" i "egoizam", a tako je radi dodatnog "nerazmisljanja o djeci".
Bullet Tooth Tony

#1363 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Dozer wrote: I ne ubjedjujem te ja da ce ti cijena rente pokriti trosak rate kredita. Molim da citiras gdje sam to napisao :shock:
:-) :-) :-) ok ... nista onda
Tomahawk11
Globalni moderator

#1364 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Neće pokriti na period plaćanja kredita, ali ja ne mislim mrijeti kad ga otplatim :mrgreen:
Dozer

#1365 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Sta kotrljas ba? Gdje sam ja to napisao, ziv bio?
xoklix

#1366 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by xoklix »

Bullet Tooth Tony wrote:
Dozer wrote: I ne ubjedjujem te ja da ce ti cijena rente pokriti trosak rate kredita. Molim da citiras gdje sam to napisao :shock:
:-) :-) :-) ok ... nista onda
Ako uzmeš na 30 godina onda te rata izadje skoro isto kao kirija, cak ces kroz dogledno vrijeme placati manju ratu od kirije jer uzmi u obzir inflaciju.
Bullet Tooth Tony

#1367 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Dozer wrote:Sta kotrljas ba? Gdje sam ja to napisao, ziv bio?
52 strana na vrhu ... mirsek ja i ti u prepisci ... kad si rekao da ti je rata za stan 1000 KM a mirsek ti stavio linka na grbavici sa istom kvadraturom kao tvoji, koji kosta da se renta 600 KM mjesecno :)

btw .... cisto da ne mislis da sam neki klinac ... ja nisam rentas .. :)
Last edited by Bullet Tooth Tony on 10/07/2018 10:42, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1368 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Bullet Tooth Tony wrote:
52 strana na vrhu ... mirsek ja i ti u prepisci ... kad si rekao da ti je rata za stan 1000 KM a mirsek ti stavio linka na grbavici sa istom kvadraturom kao tvoji, koji kosta da se renta 600 KM mjesecno :)
Vremenska vrijednost novca.
Jebo vremensku vrijednost novca.
600 KM i rentaj. Bolje je :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#1369 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Tomahawk11 wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Vremenska vrijednost novca.
Jebo vremensku vrijednost novca.
600 KM i rentaj. Bolje je :thumbup:
Ma nidje veze ... nikad to nisam rekao al haj ... :)
Dozer

#1370 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Bullet Tooth Tony wrote: 52 strana na vrhu ... mirsek ja i ti u prepisci ... kad si rekao da ti je rata za stan 1000 KM a mirsek ti stavio linka na grbavici sa istom kvadraturom kao tvoji, koji kosta da se renta 600 KM mjesecno :)

btw .... cisto da ne mislis da sam neki klinac ... ja nisam rentas .. :)
Ni tamo ne pise ovo sto si ti rekao. Ovo sto ti sad tvrdis je nekakav tvoj prevod recenoga, a nigdje niko nije rekao da ce ti cijena rentanja (kirija+rezije) pokriti ratu kredita.
Tamo, koliko ja vidim i razumijem, pise upravo identicno ovome sto ti napisah par postova iznad - da ce te UKUPNA cijena rentanja kostati isto kao i rata kredita.
To i ovo sto ti tvrdis nije ni priblizno isto :D
Last edited by Dozer on 10/07/2018 10:50, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1371 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Bullet Tooth Tony wrote:
Ok, ako nisi rekao....kako bismo rekli?
Hoćeš se složiti da je rentanje nužno, tj. onom ko ne može kupiti, on će gledati da renta.
Ako možeš kupiti, kupovina je bolja.
E sad, vrlo vjerovatno ima i onih koji rentaju za određenu sumu ubjeđeni da je bolje tako, a baš i nije.
rimsa91

#1372 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by rimsa91 »

Kredit za stan je NUŽNO ZLO, jednostavno to je tako, moraš nekako riješit da živiš tako da to je nužnost. Samo ja u svojoj poziciji dok se ne oženim ne razmišljam da od svoje plate dižem kredit i otplačujem nego fino u zajednici pa laganini vraćati.

E sada kada je u pitanju koliko je novca potrebno. Realan život i skroman može ti biti 1800 KM kad oduzmeš 450 do 500 maraka stambenog kredita, e tu se moraš odreći svake godine mora zavisno od troškova planiranih za tu godinu itd. To je nažalost realnost, mada ako imaš sreću da dvoje doprinosi recimo za 2200 do 2400 KM onda mislm da se uz planiranje može komotno živijeti.

Ovdje mislim bez nekog luksuziranja i k..č..a tipa uzmu auto od 15 do 20 hiljada itd. i kaže ne može se kraj s krajem sastavit. Samo ne potpasti pod uticaj sredine i gledat šta ko ima oko tebe nego koliko imaš i malo razmišljaj i uči iz grešaka drugih. :-D

Iako sam mlađi, razumjet ću da stariji forumaši nisu ovog mišljenja :D
Bullet Tooth Tony

#1373 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Tomahawk11 wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Hoćeš se složiti da je rentanje nužno, tj. onom ko ne može kupiti, on će gledati da renta.
E sad, vrlo vjerovatno ima i onih koji rentaju za određenu sumu ubjeđeni da je bolje tako, a baš i nije.
Naravno da hocu sa svim navedenim.. 5 put ponavljam da je kupovina bolja opcija.. Mozes li mi pojasniti ti, zasto su rezije u rentanom stanu TUDJE a vlastitom MOJE, kako dozer gore navodi.. Jer ces rezije svakako potrositi.. Placas 100 KM struje bilo da si u rentanom ili vlastitom stanu i tih 100.KM ces platiti elektroprivredi.. Znaci vlasnik rentanog stana nema veze sa tim...
Tomahawk11
Globalni moderator

#1374 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Bullet Tooth Tony wrote:
Naravno da hocu sa svim navedenim.. 5 put ponavljam da je kupovina bolja opcija.. Mozes li mi pojasniti ti, zasto su rezije u rentanom stanu TUDJE a vlastitom MOJE, kako dozer gore navodi.. Jer ces rezije svakako potrositi.. Placas 100 KM struje bilo da si u rentanom ili vlastitom stanu i tih 100.KM ces platiti elektroprivredi.. Znaci vlasnik rentanog stana nema veze sa tim...
Da je neko ulaganje u pitanu, krečenje, izmjena prozora, vrata, ok, ali režije, tu ne vidim neku bitnu razliku.
Tačno, plaćaš ih i u svom i rentanom stanu, shodno tome koliko potrošiš.
gidra

#1375 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

Bullet Tooth Tony wrote:
Tomahawk11 wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
suštinski je isto jer ti koristiš i ti platiš bilo u svom ili rentanom stanu, ali po gazdu koji renta stan nije isto...
Ako mu nekratnina stoji prazna u minusu je režije, ali ako renta stan dobar je osim kirije i režije koje idu uz taj stan, tako da je iz tog ugla "tuđa" režija iako je ti plaćaš.
Post Reply