Gojeni H wrote:hAZNADAR wrote:
Higijena je licna stvar i cistih i usculih sam u istoj mjeri svugdje vidio po svijetu. Tj osjetio.
Grijesis. Higijena je tvoja licna stvar dokle god sjedis u kuci. Ako tuknes k'o tvor a moram s tobom dolaziti u kontakt, onda je to primjer asocijalne osobe.
Reci da SVedjanin ili Danac ne bi prigovorio kolegi ukoliko ovaj dolazi na posao a za njim leti roj muha?
Sta nas briga sto vecina Indijaca tuknu, ili kakav je specifican smek crnca iz Afrike? Govorimo o tome da manjina, ali ipak znacajan broj ljudi u Bosni vidi vodu kao neprijatelja. I na to treba ukazivati i mijenjati navike kod naroda.
Svedjanin ili Danac nebi prigovorio ali bi izbjegavao ili ogovarao. Konkretno u Kopenhagenu u Danskoj ima ogroman broj stanova koji uopce nemaju kupatilo. Skoro cetvrtina po nekim statistikama. Ljudi navikli da jednom sedmicno odu u javno kupatilo a nerjetko jedan ulaz u zgradi ima zajednicko kupatilo u podrumu. Osim toga - skandinavci imaju jedan ruzan obicaj da se pospricaju sprejom kada skontaju da su se usculi i ta mjesavina nije nimalo prijatna.
Licna higijena se ne osjeti samo u kuci vec i vani - recimo u javnom prijevozu. Ali ne mora biti mjerilo. Ako se tusiram svaki dan ujutro i poslije posla - u povratku kuci mogu lako da se osjetim i to nije razlog da neko misli da se inace rijetko kupam.
Nije mi poznato da u Bosni ima manjina koja vodu vidi kao neprijatelja. Moja iskustva iz price sa ljudima je da se svako snalazi koliko moze i tome daje znacaj. Dio nase kulture je ipak i "sta ce drugi reci" - itekako pazimo na to da izgledamo dobro, mirisimo dobro(makar mislili da je dobro). Cak i pretjerano.
Jedina iskustva po tom pitanju i jedina razlika koju sam do sada vidio, cuo,... je malo po nacionalnoj ili bolje receno vjerskoj osnovi. A to moze biti provokacija ako kazem i lako da skrene temu u taj pravac.