Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#1351 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Bolje je na onu o Bakiru :D
Chagalj

#1352 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
Ko kaze da nisu?
Zamisli kako su izgledali prije 50.000 godina :roll:

Pretpostavljam da ti je poznato da na planeti trenutno postoji i zivi vise od jedne rase. E pa, svaka od tih rasa se razvila iz neke malo drugacije vrste praljudi.
Jer, da nije tako, mi bismo danas svi na planeti izgledali identicno. A znamo da to nije slucaj, zar ne?
ja nevidim dokaze da vjerujem da su ljudi prije bili primitivci poput majmunolikih ljudi.
Dozer

#1353 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

A joj...

Pa zadaj se malo, covjece... procitaj i pogledaj i nesto drugo osim Kur'ana...

Ali, hajde... Kad je, po tebi ili po vjerskim knjigama, svejedno je, bio Adem/Adam? Prije koliko godina?
Chagalj

#1354 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:A joj...

Ali, hajde... Kad je, po tebi ili po vjerskim knjigama, svejedno je, bio Adem/Adam? Prije koliko godina?
procitao sam nebrini
Kad je, po tebi ili po vjerskim knjigama, svejedno je, bio Adem/Adam? Prije koliko godina?
jako jako davno vise stotina hiljada godina po mojim nekim procjenama, cak mozda i do milion godina nebi me cudilo.

sobrizom da je Adem bio jako visok, stvoren je jako visok, vjerobvatno zato sto je zemlja bila manja i manja je gravitacija bila, a sto je manja gravitacija veca su tijela, zato smo imali velike dinosauruse, veliko drveco i insekti su veliki bili cak. pa kako je zemlja bila veca gravitacija se povecavala tijela su se bila manja i manja kod ljudi i zivotinja.

razlika danasnjeg i prijasnjeg krokodila
Image
IcedMFEarth

#1355 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Ljudi život svoj posvetili izučavanjem nauke, a Chagalj to samo nonšalantno negira i da svoju procjenu da je prvi čojk nasto prije milion godina :D
Čuj zemlja i gravitacija bili manji prije milion godina. Zemlja je stara više od 4 milijardi godina, misliš da se za jedan milion godina može nešto osjetljivo promjeniti ? I danas razlika intenziteta gravitecija od polova do ekvatora je negdje oko 0,05 m/s^2 pa ljudi na ekvatoru nisu ništa veći.

Druže, ostavi religiju u domenu društvenih nauka i pojam prvog čovjeka razmatraj na filozofski način, nauka se već pobrinula oko toga.
Last edited by IcedMFEarth on 01/09/2014 14:52, edited 1 time in total.
irac300

#1356 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

@Chagalj

Bez zayebancije, nemoj lupetat' neke stvari o kojima realno pojma nemaš. Imaš li ijedan primjer ljudskog kostura koji potvrđuje da su ljudi nekada bili veliki? Naprotiv, bili su manji u odnosu na današnje ljude, što opet potvrđuju opipljivi dokazi u vidu kostiju.

Ne uspoređuj dinosaure, krokodile i slične vrste koje su ili izumrle ili se smanjile s vremenom, jer su one egzistirale u vremenu kada je nivo kisika u atmosferi bio mnogo veći nego danas, što je direktan produkt ogromnog rasta životinja. Znači lupetaš o manjku gravitacije, manjoj planeti i sličnim budalaštinama koje kupiš ko zna gdje.

@Dozer

Današnji ljudi, tj. homosapiens je jedna te ista vrsta. Rasa i vrsta su skroz različite stvari. Bilo je perioda u prošlosti kada su istovremeno egzistirale dvije ili više vrsta ljudi, najsvježiji primjer je neandertalski čovjek.
Dozer

#1357 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

:D
Covjek je, naprosto - genije.

Naravno, Chagalj, taj Adem je izgledao identicno kao i mi danas, zar ne? Samo je, eto, bio par puta veci od nas. Radi gravitacije, jasno.

Onda ga bog u nekom momentu pretvori u neandertalca, pa ga onda, iz nekog samo njemu znanog razloga, evoluirao (ili je evolvirao... Image) u kromanjonca, da bi ga opet, prije nekih 25.000 godina, pretvorio u ono sto je i bio, tj. nas kakvi smo danas, samo par puta manjeg. Radi vece gravitacije, jasno...

Interesantna teorija, zaista...

Ostaje samo nejasno da li si ti slika i prilika tog Adema, ovog mladjeg, naravno...
A tu nam onda ostaju nejasne jos neke sitnice, tipa razlicitih rasa danasnjih ljudi....

Jer, kako nam genetika danas nabada, izgleda da je Adem bio nekakav cudnovati mutant s obzirom da iz njega/od njega nastadose i Kinezi, i Japanci, i crnci, i bijelci... Mislim, posto je bio prvi i jedinic covjek, logicno je da su svi ostali natali iz/od njega...

Deder nam i ovo malo pojasni...kako ovo...
Mislim, ako zanemarimo genetiku (a ne mozemo nikako, ali eto, diskusije radi), da li bi tvoje dijete moglo liciti na npr. Aboridzina, a ako ste ti i zena ti u tebe standardni primjerci Bosanaca? Image

@irac
Ja upravo i pricam o tome ;)
Last edited by Dozer on 01/09/2014 15:04, edited 1 time in total.
sizifinho

#1358 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
Ko kaze da nisu?
Zamisli kako su izgledali prije 50.000 godina :roll:

Pretpostavljam da ti je poznato da na planeti trenutno postoji i zivi vise od jedne rase. E pa, svaka od tih rasa se razvila iz neke malo drugacije vrste praljudi.
Jer, da nije tako, mi bismo danas svi na planeti izgledali identicno. A znamo da to nije slucaj, zar ne?
Ti i Chagalj...ista sorta, dva različita tabora.
Dozer

#1359 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ma jok. Ni blizu :)

Razlika je drastica jer ja fakat razumijem religijska stajalista, i cak nemam nista protiv njih, ali sam otvoren za diskusiju o njima kao i o bilo cemu drugom.
Ali, izgleda da druga strana bas i nije na tom putu...
Towelie

#1360 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Dozer wrote:Ma jok. Ni blizu :)

Razlika je drastica jer ja fakat razumijem religijska stajalista, i cak nemam nista protiv njih, ali sam otvoren za diskusiju o njima kao i o bilo cemu drugom.
Ali, izgleda da druga strana bas i nije na tom putu...
Druga strana, tj. teisti, se ne moze svesti samo na Chagalja, kao da jedini on pise sa religijskog stajalista.
Dozer

#1361 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Pa naravno da se ne svodi. Cak stavise, Chagalj je tu nebitan. Ali, eto, trenutno nam daje neke nove teze za razmisljanje, pa je diskusija s njim ;)
Chagalj

#1362 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:@Chagalj

Bez zayebancije, nemoj lupetat' neke stvari o kojima realno pojma nemaš. Imaš li ijedan primjer ljudskog kostura koji potvrđuje da su ljudi nekada bili veliki? Naprotiv, bili su manji u odnosu na današnje ljude, što opet potvrđuju opipljivi dokazi u vidu kostiju.

Ne uspoređuj dinosaure, krokodile i slične vrste koje su ili izumrle ili se smanjile s vremenom, jer su one egzistirale u vremenu kada je nivo kisika u atmosferi bio mnogo veći nego danas, što je direktan produkt ogromnog rasta životinja. Znači lupetaš o manjku gravitacije, manjoj planeti i sličnim budalaštinama koje kupiš ko zna gdje.

@Dozer

Današnji ljudi, tj. homosapiens je jedna te ista vrsta. Rasa i vrsta su skroz različite stvari. Bilo je perioda u prošlosti kada su istovremeno egzistirale dvije ili više vrsta ljudi, najsvježiji primjer je neandertalski čovjek.
Imaš li ijedan primjer ljudskog kostura koji potvrđuje da su ljudi nekada bili veliki
imam evo iz muzeja u americi
Image
Image

nije samo zbog toga nego zato sto je zemljina gravitacija bila slaba tad zato

vidi sta kazu naucnici na ovo kratkom klipu,

The NASA and Harvard University Scientists in this film talked about the Scientific fact about the smaller the planet, the lesser its gravity, and the bigger and taller its creatures will be
http://answering-christianity.com/low_g ... bodies.wmv

kazu da kad je manja gravitacija veca su stvorenja i drvece.

Današnji ljudi, tj. homosapiens je jedna te ista vrsta. Rasa i vrsta su skroz različite stvari. Bilo je perioda u prošlosti kada su istovremeno egzistirale dvije ili više vrsta ljudi, najsvježiji primjer je neandertalski čovjek
jeste ista vrsta samo sto su nasi davni preci bili veci nego mi danas
Dozer

#1363 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Jedno pitanje - zasto je velika kost na slici smedje boje, a znamo da su sve uvijek bijele?
Chagalj

#1364 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote::D
Covjek je, naprosto - genije.

Naravno, Chagalj, taj Adem je izgledao identicno kao i mi danas, zar ne? Samo je, eto, bio par puta veci od nas. Radi gravitacije, jasno.

Onda ga bog u nekom momentu pretvori u neandertalca, pa ga onda, iz nekog samo njemu znanog razloga, evoluirao (ili je evolvirao... Image) u kromanjonca, da bi ga opet, prije nekih 25.000 godina, pretvorio u ono sto je i bio, tj. nas kakvi smo danas, samo par puta manjeg. Radi vece gravitacije, jasno...

Interesantna teorija, zaista...

Ostaje samo nejasno da li si ti slika i prilika tog Adema, ovog mladjeg, naravno...
A tu nam onda ostaju nejasne jos neke sitnice, tipa razlicitih rasa danasnjih ljudi....

Jer, kako nam genetika danas nabada, izgleda da je Adem bio nekakav cudnovati mutant s obzirom da iz njega/od njega nastadose i Kinezi, i Japanci, i crnci, i bijelci... Mislim, posto je bio prvi i jedinic covjek, logicno je da su svi ostali natali iz/od njega...

Deder nam i ovo malo pojasni...kako ovo...
Mislim, ako zanemarimo genetiku (a ne mozemo nikako, ali eto, diskusije radi), da li bi tvoje dijete moglo liciti na npr. Aboridzina, a ako ste ti i zena ti u tebe standardni primjerci Bosanaca? Image

@irac
Ja upravo i pricam o tome ;)
da
Onda ga bog u nekom momentu pretvori u neandertalca, pa ga onda, iz nekog samo njemu znanog razloga, evoluirao (ili je evolvirao...u kromanjonca, da bi ga opet, prije nekih 25.000 godina, pretvorio u ono sto je i bio, tj. nas kakvi smo danas, samo par puta manjeg. Radi vece gravitacije, jasno...
nema evolucije, previse si nadojen teorijom evolucije kao da je fakat a ne teorija.

bozija volja je htjela da se stvore razne rase i nacije od jednog covjeka i zene

ako mislis da je ovo nemoguce evo cu ti sad dati dokaz da jeste moguce i to slikovit

Image
The black parents shocked when their son was born white with blond hair
http://www.dailymail.co.uk/health/artic ... -hair.html

ako je sad moguce da se od totalno crnih roditelja stvori bijele koze i plave kose dijete zasto je to tesko bogu da genetski uradi covjeka da u pocetku da mu se potomci radjaju raznoliki
Mislim, ako zanemarimo genetiku (a ne mozemo nikako, ali eto, diskusije radi), da li bi tvoje dijete moglo liciti na npr. Aboridzina, a ako ste ti i zena ti u tebe standardni primjerci Bosanaca?
neznam, svasta je moguce

:mrgreen:
Image
Chagalj

#1365 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Klaus Dona je pronasao ljudske kosti u Ekvadoru, ljudi koji su bili 7.6 metara visoki

All these bones belonged to a 7.6 meter human giant!
http://www.sydhav.no/giants/dona_ecuador.htm
sizifinho

#1366 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Chagalj wrote:ako mislis da je ovo nemoguce evo cu ti sad dati dokaz da jeste moguce i to slikovit

Image
The black parents shocked when their son was born white with blond hair
http://www.dailymail.co.uk/health/artic ... -hair.html

ako je sad moguce da se od totalno crnih roditelja stvori bijele koze i plave kose dijete zasto je to tesko bogu da genetski uradi covjeka da u pocetku da mu se potomci radjaju raznoliki

Image
AHAHAHHAAHAHAHAHHAHA Šaraala mala xD
Čagalj koji si ti kralj, pa ja se divim da još uvijek nisi popio domestos il tako nešto. Naljepnice s upozorenjima postoje isključivo radi ljudi kao što je ovaj
apsidejzi

#1367 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Chagalj wrote: ako mislis da je ovo nemoguce evo cu ti sad dati dokaz da jeste moguce i to slikovit

Image
Nije nemoguce al ja bih popricao sa zenom da mi se ovo dogodi :D :D :D

Naravno DNA analiza prije toga.
sizifinho

#1368 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Chagalj wrote:

Klaus Dona je pronasao ljudske kosti u Ekvadoru, ljudi koji su bili 7.6 metara visoki

All these bones belonged to a 7.6 meter human giant!
http://www.sydhav.no/giants/dona_ecuador.htm
Ljudi, apelujem da ga ignorišete, pa čovjek je ignorantan ko ona bakterija koju spominje.
irac300

#1369 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

@Chagalj

Haj' ne zayebavaj narod s tim budalaštinama.
Chagalj

#1370 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Haj' ne zayebavaj narod s tim budalaštinama.
sta mislis da se ja zajebavam ovdje :-) ja ono sto kazem stojim iza toga.
Dozer

#1371 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Image ImageImage
šatirana_ljubičica

#1372 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Uz dužno poštovanje svih, kako vas tako i Chagalja, mislim da malo pretjerujete sa odnosom prema njemu.Jeste da se ubacuje sa copy/paste više nego sa ičim, da ubacuje teme koje nekad ni veze nemaju, da i mene ponekad nervira, ali ako vi ne možete da uvidite ili da prihvatite ono o čemu on ''govori'' ne morate ga spuštati na nivo bakterije.
Zaista, nije lijepo od vas, bez obzira što niste vjernici, sigurno ste dobro odgojeni, kulturni.Dokažite to, između ostalog.
Chagalj

#1373 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sizifinho wrote:AHAHAHHAAHAHAHAHHAHA Šaraala mala xD
Čagalj koji si ti kralj, pa ja se divim da još uvijek nisi popio domestos il tako nešto. Naljepnice s upozorenjima postoje isključivo radi ljudi kao što je ovaj
doktor objasnjava situaciju

We are all of us genetic mixtures to some extent, and occasionally you’ll have a convergence of the pale versions of these genes in African-Americans and African-Caribbeans who have a mixed black and white ancestry,” Bryan Sykes, professor of human genetics at the University of Oxford, told the BBC.

However, both Ben and Angela, who moved to the U.K. five years ago, deny having white ancestors.

“My mum is a black Nigerian, although she has a bit fairer skin than mine,” said Ben, who has two other black children with Angela: son Chisom, 4, and daughter Dumebi, 2. “But we don’t know of any white ancestry.”

And while this sort of interracial mixing may have been common in long-established multiethnic communities like those found in the Caribbean, it’s unlikely to have occurred in a historically black country like Nigeria.

Those factors have led Sykes to argue that the little girl’s pale skin is caused by an unusual genetic mutation, which she could eventually pass on to her own children. But other experts believe there’s a much simpler explanation: Nmachi is an albino, and the first doctor who said she wasn’t had it wrong. The Queen Mary Hospital spokesperson says this is a possibility, noting that that doctor is an expert in obstetrics, not genetic disorders.

i da jeste sarala opet nebi moglo se roditi dijete plave kose sa bijelom kozom.
Cerebrum

#1374 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Chagalj wrote:
sizifinho wrote:AHAHAHHAAHAHAHAHHAHA Šaraala mala xD
doktor objasnjava situaciju

We are all of us genetic mixtures to some extent, and occasionally you’ll have a convergence of the pale versions of these genes in African-Americans and African-Caribbeans who have a mixed black and white ancestry,” Bryan Sykes, professor of human genetics at the University of Oxford, told the BBC.

However, both Ben and Angela, who moved to the U.K. five years ago, deny having white ancestors.

“My mum is a black Nigerian, although she has a bit fairer skin than mine,” said Ben, who has two other black children with Angela: son Chisom, 4, and daughter Dumebi, 2. “But we don’t know of any white ancestry.”

And while this sort of interracial mixing may have been common in long-established multiethnic communities like those found in the Caribbean, it’s unlikely to have occurred in a historically black country like Nigeria.

Those factors have led Sykes to argue that the little girl’s pale skin is caused by an unusual genetic mutation, which she could eventually pass on to her own children. But other experts believe there’s a much simpler explanation: Nmachi is an albino, and the first doctor who said she wasn’t had it wrong. The Queen Mary Hospital spokesperson says this is a possibility, noting that that doctor is an expert in obstetrics, not genetic disorders.

i da jeste sarala opet nebi moglo se roditi dijete plave kose sa bijelom kozom.
Apsolutni dokaz. Ko moze ovo opovrgnuti ha ? In God we trust !!! :roll:
Chagalj

#1375 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Solid Evidence That Giants Are Real - Klaus Dona

ovo je model kostura od 7.6 metera velikog covjeka, sto je Klaus Dona pronasao u Ekvadoru,
Image
Last edited by Chagalj on 01/09/2014 16:15, edited 1 time in total.
Locked